Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Author "Vikström, Aurora"

Sort by: Order: Results:

  • Vikström, Aurora (2023)
    Valtimotautiin liittyvät sydämen ja verenkiertoelimistön komplikaatiot ovat suomalaisten merkittävimpiä kuolinsyitä. Väestön ikääntyminen, ylipainon ja tyypin 2 diabeteksen yleistyminen sekä yhä enemmän tyydyttyneitä ja vain vähän tyydyttymättömiä rasvahappoja ja kuituja sisältävä ruokavalio ovat lisänneet erityisesti länsimaissa valtimotaudin esiintyvyyttä. Valtimotaudin patofysiologiaa on tutkittu runsaasti ja uutta tietoa tulee jatkuvasti lisää. Sairauden syntyyn osallistuvat erityisesti verenkierrossa kiertävät lipoproteiinit, elimistön sekä synnynnäiseen että hankittuun immuniteettiin kuuluvat valkosolut ja valtimon seinämän inflammaatio eli tulehdustila. LDL-hiukkasten (low-density lipoprotein) veriplasman pitoisuuden lisäksi myös niiden aggregoitumisherkkyys on yhdistetty sepelvaltimotautiperäisiin kuolemiin. Nivelreumapotilailla on muuta väestöä suurempi riski sairastua valtimotautiin. Tässä tutkielmassa satunnaistetusta ristikkäistutkimuksesta saatujen näytteiden avulla pyrittiin selvittämään, voidaanko tulehdusta hillitseviä ruoka-aineita sisältävällä ruokavaliolla vähentää nivelreumapotilaiden LDL-partikkelien aggregoitumisherkkyyttä ja tätä kautta pienentää valtimotautiriskiä. Tutkimuksen materiaalit saatiin Göteborgin yliopistossa toteutetun ADIRA-tutkimuksen (Anti-inflammatory Diet in Rheumatoid Arthritis) yhteydessä kerätyistä näytteistä. Seeruminäytteistä eristettyjen LDL-partikkelien aggregoitumisnopeutta mitattiin interventio- ja kontrolliruokavalioiden aloituksen ja lopetuksen yhteydessä. Vertailtaessa koko tutkittavien joukkoa ei ruokavalioilla ollut tilastollisesti merkitseviä vaikutuksia aggregoitumisnopeuteen. Matalampi painoindeksi ja rasvaprosentti olivat yhteydessä interventioruokavalion suotuisampiin vaikutuksiin. Aggregoitumisnopeuksien vertailussa miesten LDL-partikkelien aggregoituminen oli naisia nopeampaa. Tulehdusta hillitsevä ruokavalio siis saattaa reumapotilailla vähentää valtimotautiriskiä sitä enemmän, mitä matalampi tutkittavan painoindeksi on. Jos myöhemmät tutkimustulokset tukevat näitä löydöksiä, tulevaisuudessa reumapotilaiden elintapaohjauksessa saattaisi olla hyödyllistä korostaa lipidiprofiilia parantavan ja painonhallintaa edistävän näkökulman lisäksi yksilöllisesti myös tulehdusta hillitsevän ruokavalion merkitystä.