Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by department "Kliininen laitos, Lasten ja nuorten klinikka"

Sort by: Order: Results:

  • Chen, Dawei (2012)
    Fraktioimatonta hepariinia käytetään standardihoitona lasten sydänkatetrointitoimenpiteissä vähentämään toimepiteeseen liittyvää tukosriskiä. Oikean hepariiniannostelun perustana tarvitaan tietoa hyytymisjärjestelmän tilasta. Tutkimuksessamme selvittämme hyytymisjärjestelmän aktivaatiota sekä trombiininmuodostuksen voimakkuutta katetrointitoimenpiteen aikana ja sen jälkeen. Lisäksi tutkimme hepariinin vaikutusta hyytymisjärjestelmään eri menetelmillä, joista osa on vielä kokeellisia. Tutkimukseemme kuului 42 3-12-vuotiasta HYKS Lastenklinikan sydänkatetripotilasta. Tutkimuspotilaita, joille annettiin hepariinia katetrisaation aikana, oli 27; kontrollipotilaita, joiden toimenpiteet eivät vaatineet hepariinia, oli 15. Potilailta kerättiin kolme verinäytettä toimenpiteen aikana sekä yksi toimenpiteen jäkeisenä päivänä. Näytteistä määritettiin hyytymisjärjestelmän toimintaa kuvaavia laboratoriotutkimuksia (F1+2, TAT, D-dimeeri, TT, APTT, anti-FXa ja PiCT).Hepariini hillitsi odotetusti hyytymisjärjestelmän aktivaatiota. Kontrollipotilailla F1+2 ja TAT nousivat merkitsevästi toimeenpiteen aikana tutkimuspotilasryhmään verrattuna. Tutkimuspotilailla anti-FXa:n tasot olivat korkeat toimenpiteen aikana, PiCT arvot korreloivat anti-FXa:n kanssa katetrisaation alkuvaiheessa. Tulokset osoittivat selkeästi tutkimupotilailla hepariinin aiheuttaman antikoagulaatiovaikutuksen, mikä oli voimakasta. Toisaalta hyytymisjärjestelmän aktivoitui niillä potilailla joilla hepariinia ei käytetty. Uusi hepariinivaikutuksen mittari PiCT näytti toimivan myös lapsipotilailla.
  • Nyberg, Jan (2015)
    Internet ja sosiaalinen media ovat uusi ja merkittävä terveysviestinnän ulottuvuus. Halusimme selvittää, tarjoaako verkko erityistä apua lapsuus- ja nuoruusiän syöpäpotilaiden sekä heidän perheidensä elämässä ajatellen lapsuusiän syöpäsairauden harvinaisuutta ja sen sairastamiseen liittyvää pitkää eristystä, sairaalasidonnaisuutta, pitkäaikaisseurannan tarvetta ja informaation saatavuuden tarvetta koko sairauden ajan ja hoidon jälkeen. Aiheeseen liittyen tehtiin kirjallisuuskatsaus ja suoritettiin aineiston keruu sähköisellä kyselylomakkeella. Aihetta lähestyttiin ensisijaisesti laadullisen tutkimuksen näkökulmasta - joskin kyselylomake rakennettiin keräämään myös määrälliseen analyysiin sopivaa dataa. Kyselytutkimus osoitettiin perheille (n=107), joissa lapsi on saanut syöpäsairauden diagnoosin HYKS:ssa aikavälillä 2009-2012 ja joissa tietomme mukaan lapsi oli paranemassa. Vähintään toinen vanhemmista vastasi 25 %:ssa perheistä. Valtaosalla vastanneista vanhemmista ja lapsista verkon tärkeys ja käyttömäärä näyttävät lisääntyvän lapsen sairastumisen myötä. Kenelläkään verkon tärkeys ei vähentynyt sairastumisen myötä. Internetiä ja sosiaalista mediaa käytetään erityisesti tiedonhakuun, vertaistuen saamiseksi ja antamiseksi ja yhteydenpidossa läheisiin ja kouluun. Mahdollisia rajoittavia tekijöitä tunnistettiin ja internetissä tapahtuvan terveysviestinnän positiivisen vaikutuksen edellytyksiä tuodaan esille.
  • Oja, Anni (2012)
    Hypoglykemia on hyvin tunnettu ongelma etenkin diabeetikoilla. Hypoglykemiassa veren glukoosipitoisuus laskee alle 2.7-3.0 mmol/l aiheuttaen potilaalle oireita. Yleensä oireet ovat ohimeneviä, mutta aiemman tutkimuksen perusteella on havaittu, että jatkuvana tai toistuvana hypoglykemia voi aiheuttaa lapsille jopa pysyviä aivovaurioita. Tämä tutkimus on tehty selvittämään syitä suomalaislasten päivystyskäyntiin johtaneiden hypoglykemioiden takana. Tieto on kerätty potilasasiakirjoista vuosina 2003-2008 ko. syystä Lasten ja nuorten sairaalan päivystyksessä käyneistä alle 18-vuotiaista lapsista, joita kertyi yhteensä 31. Tutkimukseen ei ole sisällytetty vastasyntyneiden hypoglykemiaproblematiikkaa. Huomiota kiinnitettiin etenkin hormonaalisiin veren glukoosipitoisuuden säätelyn häiriöihin kuten hypokortisolismiin. Tulokset osoittavat että yleisin syy hypoglykemiaan on tässä aineistossa ns. hyvänlaatuinen ketoottinen hypoglykemiataipumus. Muita yleisiä syitä ovat diabetekseen ja sen hoitoon liittyvät ongelmat ja infektiot kuten gastroenteriitti. Kortisolinerityksen häiriöt eivät näytä olevan suuressa roolissa hypoglykemian aiheuttajana.
  • Arvela, Marianna (2015)
    Munuaiskomplikaatio on yksi yleisimmistä tyypin 1 diabetekseen liittyvistä komplikaatioista. Diabeettisen munuaiskomplikaation ensimmäisenä merkkinä havaitaan mikroalbuminuriaa, jolloin virtsaan erittyy normaalia enemmän albumiinia. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää mikroalbuminurian esiintyvyys HYKS Lastenklinikan tyypin 1 diabetespotilailla ja etsiä tekijöitä, jotka vaikuttavat mikroalbuminurian kehittymiseen. Tutkimuksen aineistona käytettiin vuoden 2013 lopussa Lastenklinikan potilaina olleiden tyypin 1 diabeetikoiden potilastietoja. Tutkimuksessa havaittiin, että potilailla, joilla oli korkea virtsan albumiinipitoisuus, oli korkeampi glykohemoglobiini (kolmen vuoden keskiarvo) kuin verrokkiryhmällä. Nämä potilaat olivat myös sairastuneet diabetekseen vanhempana ja sairastaneet pidempään puberteetin alkamisen jälkeen. Sen sijaan potilaiden iällä ja kokonaissairausajalla ei ollut vaikutusta virtsan albumiinipitoisuuteen. Lisäksi havaittiin, että potilailla, joilla virtsan albumiinipitoisuus oli korkea, oli diabeteksen diagnoosivaiheessa esiintynyt enemmän ketoosia ja ketoasidoosia. Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että hyvän hoitotasapainon ylläpitäminen erityisesti puberteetin alkamisen jälkeen on ensiarvoisen tärkeää pyrittäessä vähentämään diabetespotilaiden munuaiskomplikaatioiden riskiä.
  • Vuorinen, Emmi (2012)
    Keskosena syntyessä istukan ravitsemusreitti katkeaa äkillisesti eikä suolisto ole vielä tuolloin kypsä vastaanottamaan ravitsemuksellisia maitomääriä. Tavoitteena keskosen kasvulle pidetään vastaavaa kasvua kuin kohdun sisällä kasvavalla sikiöllä. 2000-luvun alussa huomattiin, ettei vallinneilla ravitsemussuosituksilla päästy tavoitteeseen ja siksi suosituksia muutettiin. Erityisesti parenteraalisen ravitsemuksen määrää lisättiin ja sen aloitusajankohtaa aikaistettiin. Muutosten jälkeen syntyi vaikutelma keskosten parantuneesta kasvusta. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tutkia kasvavatko keskoset paremmin kuin ennen ravitsemussuositusten muutosta. Tutkimus toteutettiin retrospektiivisesti sairauskertomusmerkintöjen avulla. Tutkimusaineistoon valittiin vuosina 1996-1997 ja 2006-2007 syntyneet Lastenklinikan Vastasyntyneiden teho-osastolla hoidetut ja Avo 7 –vastaanotolla seuratut keskoset, jotka olivat syntyessään gestaatioiältään 28+1 viikkoa tai alle. Tutkimuksessa todettiin, että jälkimmäisellä ajanjaksolla syntyneet kasvoivat tilastollisesti merkittävästi paremmin kuin ensimmäisellä jaksolla syntyneet. Pojat olivat merkittävästi suurempia jo lasketussa ajassa (gestaatioikä 40+0), tytöillä kasvun paraneminen näkyi vasta myöhemmissä mittauspisteissä (3, 6, 9 ja 12 kk). Erityisesti kasvun paraneminen näkyi niin sanotussa lineaarikasvussa eli pituuden ja päänympäryksen paranemisessa. Sairastavuus oli myöhemmällä ajanjaksolla syntyneillä suurempaa.
  • Federolf, Walter (2012)
    Idiopatisk GHD innebär brist på tillväxthormon utan något fynd som förklarar vad bristen beror på. I denna studie betraktas om puberteten förtidigas av tillväxthormonbehandling hos idiopatiska GHD-patienter. I undersökningen betraktas även hur patienternas benålder har utvecklats i förhållande till deras kalenderålder, samt hur mycket längden har utvecklats under vårdperioden. Undersökningen gjordes för att ta reda på tillväxthormonbehandlingens betydelse för tidpunkten på pubertetens början. Den retrospektiva undersökningen gjordes på basis av insamlade patientuppgifter på 19 personer, vilka var patienter vid Barnklinikens endokrinologiska avdelning i HNS. Resultaten anger, att puberteten inte förtidigas av tillväxthormonbehandling. Då man betraktar personernas kalenderålder tycks puberteten vara i samma tid som hos friska unga, men då man beaktar personernas benålder, är puberteten försenad hos bägge könen. Personernas benålder utvecklas snabbare än kalenderåldern och personerna tar ifatt sina kamrater i fråga om benåldern till början av puberteten. Patienternas längd ökar med över 2 SD enheter under vården.
  • Anttila, Pauliina (2012)
    Ennenaikaisesti syntyneen lapsen suolisto ei heti ole kypsä käsittelemään suun kautta annettua ravintoa. Pikkukeskosen kasvun ja kehityksen tukemiseksi tarvitaan äidinmaidon lisäksi suonensisäistä ravitsemushoitoa. Tarkoituksena oli selvittää, minkälaista ravitsemushoitoa pikkukeskoset saivat vastasyntyneiden teho-osastolla kahden ensimmäisen elinviikon aikana. Saatuja tuloksia verrattiin kansainvälisiin suosituksiin sekä 2000-luvun alussa tehtyyn vastaavanlaiseen selvitykseen. Tutkimuskohteena olivat HUS Lasten ja nuorten sairaalan vastasyntyneiden teho-osastolla hoidetut alle 1501-grammaisina vuonna 2009 syntyneet lapset. Osaston tietojärjestelmän ja sairauskertomusmerkintöjen avulla selvitettiin retrospektiivisesti 147 pikkukeskosen päivittäinen ravinnonsaanti kahden ensimmäisen elinviikon aikana, lisäksi seurattiin lasten kasvua. Tilastolliseen analyysiin käytettiin Pearsonin ja Spearmanin korrelaatiotestejä. Lasten kokonaisenergiansaanti kohosi ripeästi ensimmäisinä elinpäivinä ja tasoittui 105 kcal/kg/vrk tuntumaan. Parenteraalinen energiansaanti hallitsi alussa, mutta väheni enteraalisen ravitsemuksen lisääntyessä. Proteiininsaanti lisääntyi nopeasti tasolle 2,5 g/kg/vrk. Yli puolet pikkukeskosista saavutti kokonaisenergiansaannin 90 kcal/kg/vrk neljäntenä hoitopäivänä. Vain pieni osa lapsista saavutti tutkimusjakson aikana proteiininsaannin 3 g/kg/vrk. 2000-luvun alun jälkeen pikkukeskosten varhaista proteiininsaantia ja erityisesti hyvin pienipainoisten keskosten parenteraalista ravitsemusta on tehostettu.
  • Oilinki, Tommi (2012)
    Suomessa tyypin 1 diabeteksen (T1D) ilmaantuvuus on maailman suurin. Halusimme selvittää somalialaistaustaisten alle 16-vuotiaiden lasten ja nuorten T1D:n esiintyvyyden, riskitekijät sekä poikkeaako heidän taudinkuvansa ja hoitotasapainonsa kantasuomalaisten T1D:sta. Aineisto koostui 15 helsinkiläisen somalialaistaustaisen lapsen potilasasiakirjatiedoista, Helsingin tietokeskuksen tilastotiedoista sekä verinäytemäärityksistä. Somalialaistaustaisten alle 16-vuotiaiden lasten ja nuorten T1D esiintyvyys oli yhtä suuri kuin muunkin Helsingin väestön (37 ja 40/10000, χ²). Heidän geneettisessä HLA-riskiprofiilissaan korostui DR3-haplotyyppi (58%) suhteessa Suomessa yleisimpään DR4-haplotyyppiin (0%). Potilaiden autovasta-aineprofiilissa korostui GAD- vasta-aineet. Seerumin D-vitamiinitasot olivat selvästi kantasuomalaisia diabeetikkoverrokkeja matalammat (31.8 vs 51.4 nmol/l, t-testi, p=0.009), mutta samaa tasoa potilaiden sisarusten kanssa. Potilaiden hoitotasapainoa kuvastavan HbA1C :n edeltävän vuoden keskiarvo oli 9.37%, ei-somalitaustaisilla diabeetikoilla se oli 8.5%. Taustaväestön kaltainen T1D-esiintyvyys somalialaistaustaisilla lapsilla ja nuorilla huolimatta heidän erilaisesta HLA-geenitaustastaan korostaa ulkoisten tekijöiden merkitystä T1D:n kehityksessä. Somalidiabeetikkojen hoitotasapaino ei ole tyydyttävä, ja sitä tulee jatkossa koettaa parantaa. Somalialaislasten D-vitamiinitasot olivat kauttaaltaan huolestuttavan alhaiset, mutta D-vitamiinitason rooli spesifisenä diabeteksen riskitekijänä kohdepopulaatiossamme jää avoimeksi.
  • Saarinen, Suvi (2012)
    Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että käytösongelmiin liittyy myös kognitiivisia häiriöitä, mm. älykkyydessä, työmuistin toiminnassa ja tarkkaavaisuudessa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää miten ongelmat työmuistin toiminnassa liittyvät käytöshäiriöisten lasten antisosiaalisen käyttäytymisen oirekuvaan. Antisosiaalisia piirteitä kartoitettiin käytöshäiriöisten lasten vanhempien ja opettajan täyttämän oirekysely-lomakkeen avulla. Kyselylomakkeessa kartoitettiin kylmä-tunteeton-piirteitä, narsismi- ja impulsiivisuuspiirteitä. Työmuistin toimintaa tarkasteltiin tietokoneen avulla suoritettavien n-back-tehtävien avulla, jotka kuvaavat työmuistin visuospatiaalista osaa. Oirekyselylomakkeen pisteiden välistä yhteyttä n-back-tehtävissä suoriutumiseen analysoitiin tilastoanalyysiohjelman avulla laskettujen korrelaatiokertoimien avulla, myös ikä kontrolloiden. Impulsiivisuuteen liittyi voimakkaimmin työmuistin toiminnan häiriöitä, joka näkyi n-back-tehtävissä väärien ja ylimääräisten vastausten määränä. Kylmä-tunteeton-piirteisiin liittyi myös työmuistin toiminnan häiriöitä, joka näkyi väärien vastausten määrässä. Narsismiin ei liittynyt työmuistin toiminnan häiriöitä. Tutkimuksen perusteella lasten antisosiaalisen käytöshäiriöön liittyvät työmuistin häiriöt eroavat oirekuvan mukaan. Erilaiset oirekuvat ja niiden taustalla olevat erilaiset kognitiiviset puutteet merkitsevät myös, että käytöshäiriöön kohdistuvia hoitomenetelmiä tulisi kehittää yksityiskohtaisemmiksi oirekuvasta riippuen.