Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • Kukkola, Mari (2013)
    The literature review focused on the chemistry, uses, occurrence and toxicology of pesticide residues. Emphasis was placed on residue analytics and GC-MS/MS-methods. The aim of this study was to develop a reliable and reproducible GC-MS/MS-multi residue method for the determination of pesticide residues in poultry feed. First, two available sample preparation methods were compared. The methods chosen for comparison were QuEChERS (Quick, Easy, Cheap, Effective, Rugged, Safe) based on dispersive solid phase extraction (dSPE) and a liquid-liquid extraction method. In the former, the residues were extracted with water-acetonitrile mixture and the content of the dSPE tube containing MgSO4 was added to the extract to induce the liquid-liquid partitioning of the residues. The extract was then cleaned with primary and secondary amine (PSA) and octadecylsilane (C18) absorbents, filtered and analysed by GC-MS/MS. Based on the comparison, the QuEChERS method was chosen for the validation experiments. The QuEChERS method was proven to be a quick and simple method that provided better trueness than the other compared method. The repeatability was sufficient for 54 residue compounds. However, the recovery was between 70-120 % for 28 analytes and mainly less than 70 % for the remaining compounds. The limit of quantification was 0.01 mg/kg for 48 analytes. The developed multi residue method can be used for reliable and reproducible determination of 24 pesticide residues in poultry feed whereas the assessment of the method for the remaining compounds will be continued. After a more comprehensive evaluation, the method can be applied for other feed matrices in future multi residue studies.
  • Lötjönen, Sanna (2013)
    The aim of this study was to find out how crop rotations with legumes in comparison to monocultures affect nutrient runoff from cultivation and profitability. We looked at five period monocultures of wheat, barley and oats. In the rotations considered two periods were replaced by red clover-grass or pea-horse bean mixtures. Results from rotations were compared with the ones from monocultures. Rotations were studied in private and social optimum and the case of common agricultural policy. According to the results it is possible to reduce nitrogen runoff with the use of legumes in crop rotations. Reductions were achieved by two means: lower average nitrogen runoff of legumes and residual effect from biologically fixed nitrogen which allows reducing fertilization in the next period. The average reductions in nitrogen runoff were higher in rotations based on pea-horse bean due to its lower optimal fertilization rate compared to red clover-grass. However, average per grain runoff was reduced more with red clover-grass due to its greater residual effect. Average nitrogen runoff was reduced in all cases expect for red clovergrass based rotations in social optimum where the variation in buffer strips made the difference. Private and social profitability were the highest for red clover-grass and adding it to grain monocultures increased both private and social profits. If the demand as fodder was too low cultivation of red clover-grass was unprofitable. Pea-horse bean had the lowest profitability and adding it to grain monocultures reduced profits.
  • Anomaa, Mattias (2019)
    Tutkimuksen tavoitteena oli esittää kasvinviljelytilojen yhteisen tuotantoyhtiön toimintamalli ja selvittää, minkälaisia etuja ja haittoja tuotantoyhtiömuotoiseen tuotantoprosessiin siirtyminen aiheuttaa. Lisäksi tutkielmassa selvitettiin olennaisia kysymyksiä tuotantoyhtiön perustamiseen liittyen. Tutkielma koostuu teoriaosasta ja empiirisestä osasta. Teoriaosiossa käsiteltiin aihepiiriin liittyviä käsitteitä, esiteltiin tuotantoyhtiön toimintamalli ja esitettiin suuruuden ekonomian mukanaan tuomat taloudelliset hyödyt. Empiirisessä osiossa tutkittiin tapaustutkimuksen keinoin viittä toiminnassa olevaa tuotantoyhtiötä. Tapaustutkimus suoritettiin teemahaastatteluna ruotsiksi, sillä haastateltavat olivat kaikki äidinkieleltään ruotsinkielisiä. Haastatteluista kolme tehtiin Ruotsissa ja kaksi Suomessa. Tutkittavat tapaukset olivat keskimääräisiä maatalousyrityksiä selvästi suurempia vaihdellen 600 hehtaarista 1000 hehtaariin. Suomessa vuonna 2017 keskimääräinen maatila oli pinta-alaltaan 47 hehtaaria (Luke 2018). Niin kirjallisuudessa kuin teemahaastatteluissa tuli ilmi, että tuotantoyhtiöllä on pystytty alentamaan yksikkökustannuksia. Saavutettu kustannussäästö vaihtelee tilakohtaisesti ja pääsääntönä on, että pienemmät maatilat hyötyvät yhteistyöstä enemmän kuin lähtökohtaisesti suuremmat maatilat. Strategisen yhteistyön, kuten tuotantoyhtiön, huomattiin tuottavan myös sosiaalisia hyötyjä. Sairastapausten sattuessa henkilöriski ei realisoidu täysimääräisesti, sillä useamman henkilön yrityksessä yhden henkilön poissaolo pystytään helpommin korvaamaan kuin yhden henkilön yrityksessä. Lomien järjestäminen on myös helpompaa, kun yhden henkilön merkittävyys yritykselle on suhteessa pienempi. Tuotantoyhtiön haittana voidaan pitää useammasta päättävästä henkilöstä johtuvaa päätöksenteon hidastumista ja yrittäjän kokemusta itsenäisyyden menetyksestä. Haasteltavien käsitys, oliko useampi päätöksentekijä enemmän vahvuus vai heikkous, vaihteli tapauksittain.
  • Pekkala, Olli (2020)
    Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää kasvinviljelytilojen maksuvalmiutta vuosilta 2003-2025. Tutkielmassa tarkasteltiin kasvinviljelytilojen toteutunutta maksuvalmiutta vuosilta 2003-2018 ja lisäksi arvioitiin kasvinviljelytilojen tulevan maksuvalmiuden kehitystä vuosille 2020-2025. Tutkimusaineistona käytettiin Luonnonvarakeskuksen Taloustohtori-palvelusta saatua kirjanpitotilojen kannattavuuskirjanpitoaineistoa. Kirjanpitoaineisto oli keskiarvoaineisto ja sen avulla selvitettiin maksuvalmiuden kehitystä vuosilta 2003-2018 käyttäen apuna maksuvalmiuden yleisiä tunnuslukuja. Tutkielmassa kasvinviljelytilat jaettiin kahteen eri kokoluokkaan taloudellisen kokonsa perusteella. Ensimmäinen tarkasteltu ryhmä oli taloudelliselta kooltaan keskimääräiset kasvinviljelytilat. Toinen tarkasteltu ryhmä oli taloudelliselta kooltaan 100 000–250 000 euron kasvinviljelytilat. Taloudellinen koko kuvaa hehtaari ja eläinkohtaisesti vakioitujen tuettomien tuottojen summaa. Kasvinviljelytilojen maksuvalmiutta tarkasteltiin tutkimuksessa dynaamisen maksuvalmiuden tunnuslukujen avulla, joista kassavirtapohjaisia tunnuslukuja olivat toimintajäämä, rahoitusjäämä, investointijäämä ja kassan ylijäämä. Tuloslaskelmapohjaiseksi tunnusluvuksi valittiin rahoitustulossuhde. Kassavirtapohjaisista tunnusluvuista laskettiin suh-teelliset jäämät jakamalla jäämät kassatuloilla. Suhteellisien jäämien avulla pystyttiin vertaamaan eri tilakokoluokkien maksuvalmiuksia toisiinsa. Tuottajahintojen ja tuotantopanosten ostohintojen kehitystä tarkasteltiin Tilastokeskuksen hintaindeksien avulla. Hintaindeksit muutettiin reaalisiksi suhteuttamalla hintaindeksit kuluttajahintaindeksiin, jolloin saatiin hintaindeksien reaalinen muutos. Maksuvalmiutta tarkasteltiin keskimääräisillä tiloilla vuosien 2003–2018 välillä ja suurilla tiloilla vuosien 2008–2018 välillä. Toisistaan poikkeava ajanjakso aiheutui siitä, että suuren tilakokoluokan tuloksia ei ollut saatavilla vuosien 2003–2007 välillä. Keskimääräisillä tiloilla maksuvalmiuden kehitys oli laskevaa kaikilla tutkielmassa käytetyillä maksuvalmiuden mittareilla. Suuren tilakokoluokan tiloilla maksuvalmiuden vuosittainen vaihtelu oli suurta eikä niin selkeästi trendinomaisesti laskevaa kuin keskimääräisen tilakokoluokan tiloilla. Suuren tilakokoluokan tiloilla rahoitustulossuhteen ja rahoitusjäämän trendit olivat jopa nousevia, mikä tosin aiheutui tarkastelujakson alun poikkeuksellisen heikoista maksuvalmiuden tunnusluvuista. Vuosien 2020–2025 maksuvalmiuden arviointiin käytettiin stokastista simulointimallia, jossa lähtötietoina käytettiin toteutuneita kassatuloja, kassamenoja, investointimenoja, tuotantopanosten ostohintaindeksiä, tuottajahintaindeksiä ja satotasoindeksiä. Näistä muuttujista muodostettiin simulointia varten @Risk ohjelman avulla Risktriang-jakaumat, joissa käytettiin jakaumien minimi-, mediaani- ja maksimiarvoja. Maksuvalmiuslaskelmaa varten simuloitiin kasvinviljelyn kassatulot, kasvinviljelyn kassamenot ja investointimenot @Risk-simulointiohjelmalla. Simulointimenetelmänä käytettiin Latin hybercube menetelmää, jossa iteraatioiden määräksi valittiin 100 kappaletta. Simuloidut arvot sisällytettiin maksuvalmiuslaskelmaan, johon muut tiedot otettiin vuoden 2018 toteutuneesta maksuvalmiuslaskelmasta. Vuosien 2020–2025 maksuvalmiuslaskelmiin tehtiin kassatulojen, kassamenojen ja investointimenojen osalta oletukset historiallisen keskimääräisen kehityksen perusteella. Maataloustukien tulevan muutoksen myötä tehtiin kolme eri skenaariota tukien määrän oletuksina. Maksuvalmiuslaskelmien tulokset vuosille 2020–2025 osoittivat että historiallisen hintakehityksen perusteella ja tukien oletetun laskun myötä keskimääräinen kasvinviljelytilojen maksuvalmius heikkenee kummassakin tarkastellussa tilakokoluokassa vuosien 2020–2025 välillä, ellei tuottavuudessa tai hintasuhteiden osalta tapahdu oletettua suotuisampaa kehitystä. Tutkimuksessa käsiteltävä aineisto oli keskiarvoaineistoa, joten se ei anna kuvaa yksittäisten tilojen maksuvalmiudesta, joka saattaa vaihdella tilikauden aikana ja tilakohtaisesti huomattavasti.
  • Lukkari, Emmi (2021)
    Plant proteins have excellent nutritional quality and their use in food is constantly increasing. Plant protein powders are widely used as raw material for plant protein products. Characterization of the sensory properties of plant protein powders is important for product development. Aim of the study was to study the sensory properties of six different plant protein powders using a descriptive analysis. The aim was to obtain new information about the sensory properties of plant pro-teins. Study was conducted during the COVID-19 pandemic. The intensities of the sensory properties of the plant protein concentrates, i.e., faba bean, brown pea, yellow pea, hemp, flaxseed and pea protein isolate were studied by a generic descriptive analysis. The trained panel created a vocabulary for the sensory properties of plant proteins and sensory profile of 17 properties was formed. The profile included six smell, four texture, two flavor, and five taste-related properties together with suitable reference samples. Assessors evaluated the samples in three separate sessions. The results showed that the brown and yellow peas had very similar profiles. Their typical smell properties were grassy, smell and flavor of fresh pea, sweetness, bitterness and mouth-drying sensation. The bitterness and mouth-drying sensation of the faba bean were strongest of all and it also contained more grain and musty smell compared to the peas. The properties of the pea protein isolate differed from brown and yellow peas because in umami taste and pea-like properties. Oilseeds, i.e., hemp and flaxseed were dominated by a grain and musty smell, as well as rough-ness and sandiness. The smell and flavor properties of the cooked peas were mild in the plant pro-tein samples because the properties of cooked peas are created during the production of plant protein products. Due to the high protein concentration of pea protein isolate it differed most from all the other samples.
  • Siira, Riina (2022)
    Demand for plant-based food is growing and alternative protein sources are explored to replace dairy and meat products. Due to weak functional properties of plant proteins compared to milk protein, it is challenging to create the desirable food structure. The coagulation of milk proteins plays an essential role in structure formation of many fermented milk products, but plant pro-teins may not behave in the same way. It is important to study the use of plant proteins in vari-ous food applications to bring organoleptically and nutritionally better plant-based products to the market. The aim of the work was to study transglutaminase (TG) induced gelling of plant-based proteins and determine whether calcium, pH, or enzyme dosage affects the quality of the gel structure. Pea protein isolate and oat protein concentrate were selected as the main raw materials for the study. Three different levels of calcium, pH and enzyme dosages and their effects on protein content (%), firmness (g) and dry matter content (%) of the samples was measured. Experi-mental plan and predictive models of the results was performed with Minitab software. Protein content of the samples was measured by using nitrogen analyzer, firmness of the samples by us-ing TAXT texture analyzer and dry matter content of the samples with moisture analyzer. Tricalcium phosphate was found to weaken the firmness of the samples when the dosage was 0,3 % or more. The most solid gel sample was found in pH 5,1, with small amount of enzyme and 0,05-0,3 % level of tricalcium phosphate. Dry matter of the samples was noted to increase at low pH level. TG increased the dry matter, especially when tricalcium phosphate was not ap-plied. TG was found to be an effective tool to improve protein gelling by forming a solid struc-ture for the samples. Higher amount of TG increased the protein content. It was shown to be possible to modify food characteristics by the studied process parameters, but the data set used in this study was small to provide reliable models. Further research should be done on the ef-fects and relationships between these factors to confirm results of the study.
  • Tauriainen, Rosa (2017)
    Ice cream is made of sweetened fat protein emulsion which is frozen and aerated. Same processing steps are used for producing fruit ice and sorbet that do not contain any dairy ingredients. The base mixture of fruit ice is made from water, sugar and additives. Client’s assignment for this study included a development of a new type ice cream family called Jääherkku, which was classified as a vegetable fruit ice. Vegetable ingredients differ greatly from the traditional ice cream dairy ingredients often in a form of liquid or powder. Vegetable matrix consists of soluble and insoluble fibres which sets challenges for dairy processing equipments. The objective of the study was to develop the main ingredients (vegetable purees) and produce vegetable fruit ice products with desirable composition and sensory attributes. Vegetable puree processing involved heating, grinding and cooling steps. Referring to literature the aim was to increase vegetable fruit ice sample’s total dry matter content with additional starch powders, fruit puree and whey powder. Processing steps included mixing, pasteurization, maturing, whipping and freezing. Total dry matter and pH were measured from the ice mixtures. Each sample batch was verbally analysed with sensory evaluation methods. Based on this study three different product propositions for vegetable fruit ice was achieved. The composition and structure of vegetable purees and vegetable fruit ice base mix were made to match the demands of dairy processing equipment. Vegetable fruit ice samples’ sensory quality suffered from added sugars removal. The addition of additional fruit puree and whey powder alleviated the structural problems. Starch powders were also added in order to increase total dry matter content but this did not work alone on the structural problems. Based on literature the soft and pleasant sensory quality of ice cream depends on the total amount of sugars in ice cream. Sugars in ice cream lower the freezing point of matrix and decrease temperature dependent ice content. Melting test results showed that the melting behaviour of samples were more durable compared to the reference sample which contained added sugars.
  • Karonen, Vilja (2023)
    Background and aim Limited global research is available on the nutritional status of preschool-aged children following a vegan diet. Significant disparities in the absorption of animal and plant-based iron call for an investigation into the iron status of vegan children. The aim of the study was to assess the iron status of preschool-aged children and their caregivers following vegan or vegetarian diets compared to their omnivorous counterparts using multiple iron biomarkers. An additional aim was to capture the variation of dietary intake within the diet groups by constructing a dietary variable and exploring its association with iron biomarkers. Methods In a cross-sectional MIRA 2 study 2-6-year-old children following either a vegan, vegetarian or mixed diet, and their family members, were recruited from daycare centres in Helsinki. Parents reported their own and their children's diets and completed a short screener of dietary intake. Haemoglobin, transferrin receptor and ferritin concentrations were analysed from blood samples. The data used in this study included children (N=61) and parents (N=72) who provided a blood sample and answered the background questionnaire. Diet groups were formed based on the screener. Iron biomarker distributions were examined by diet groups with the Kruskal-Wallis test and iron deficiency prevalence was examined using the Fisher’s exact test. Dietary variables were constructed by principal component analysis and linear regression models were used to assess the association between the variables and iron biomarkers. Results Compared to omnivorous children, children following a vegan diet had lower haemoglobin concentrations (median -7 g/L), and children following a vegetarian diet were found to have haemoglobin values below the reference value (<112 g/L) more often. Vegan men had lower ferritin concentrations compared to omnivorous men (median -55 µg/l). Animal-based dietary pattern was associated with higher haemoglobin concentrations in children and ferritin concentrations in men. In women, a negative linear association was found between animal-based dietary pattern and ferritin concentrations. Of all children and women, 26% and 28 % had ferritin concentrations below the reference value (<12/15 µg/L). Conclusions Iron biomarker concentrations of vegetarians and vegans were lower compared to omnivores. While the popularity of plant-based diets is increasing, studies assessing the long-term effects of childhood vegetarian diets are warranted.
  • Bergström, Janita (2017)
    Introduction: Vegetarian diets have become more popular in the last decades in Western countries including Finland. In Finland it is estimated that approximately 2-5 % of adults are vegetarian. Vegetarianism is most popular amongst young women and for that it is presumable for vegetarianism to become more common also in families with children. There are only few studies concerning the vegetarianism amongst children and families in Finland and the knowledge is not up to date. Aims: The aim of the study was to compare the food intake between children living in vegetarian families and children living in non-vegetarian families. Additionally, this study aimed to examine the role of parent’s educational background in the differences found in the childrens diet. Also the food environment of the families was investigated and compared between vegetarian and non-vegetarian families. Material and methods: The material of this study is from the DAGIS –Study. A total of 66 preschools and 864 children from Southern and Western Finland participated in the Study. In this thesis childrens food frequency questionnaire (FFQ; n=783) was used. The data for educational background and food environment were collected with separate forms filled by the quardian of the child. The families were divided into two groups, vegetarian and non-vegetarian families. The frequency of consumption of food groups was compared between children living in vegetarian families and children living in non-vegetarian families by using Mann Whitney U –test. The education was taken into account in a multilevel regression models (SAS 9.4) and the food environments were compared using Chi-Square –test. Results: There were 30 vegetarian families (in which there were 35 children) and 670 non-vegetarian families (in which there were 748 children). Only 5 children were vegetarian and in all but one family at least the mom was a vegetarian. The children living in vegetarian families used vegetables (p=0,002), fruits and berries (p=0,032), juices (p=0,005), plant proteins (p<0,001) and fish (p=0,001) more of than children in non-vegetarian families. They also used less meat (p<0,001), sugar containing food (p=0,029) and sugar cointaining beverages (p<0,001). All the associations, apart from fruits and berries, remained significant after adjusting the models with education. In addition, the parents in the vegetarian families reported that they showed the child that they liked eating vegetables (p=0,044), offered vegetables, fruits and berries for the child as a snack (p<0,001) and had more vegetables (p=0,016), berries and fruits (p=0,005) at home more ofthen than parents in non-vegetarian families. Conclusions: According to this study the maternal vegetarian diet is strongly associated with the childrens diet, even though the child was not a vegetarian. The children living in vegetarian families used healthy foods more often and less frequently some of the foods, like sugary beverages, which are recommended to be reduced in the diet. These differences in diet were not explained by the higher educational level of the family.
  • Kettunen, Marita (2020)
    Pro gradu -tutkielmassani tarkastelen sitä, miten kasvisruoka sovitetaan osaksi kouluruokailun käytäntöjä. Tutkin tilannetta, jossa kasvisruoka muutetaan uudistuneiden kouluruokailusuositusten mukaisesti vapaavalintaiseksi kolmessa suomalaisessa yläkoulussa. Tarkastelen kasvisruoan aseman parantamisen nostattamia jännitteitä kouluruokailun ihanteiden välillä sekä ruokapalveluhenkilöstön ratkaisuyrityksiä syntyneiden jännitteiden sovittelemiseksi. Arvioin myös ratkaisuyritysten muutospotentiaalia: uusintavatko ne vanhoja käytäntöjä vai mahdollistavatko kouluruokailun muuttumisen kasvispainotteisemmaksi? Tutkielmani viitekehys rakentuu terveys- ja hyvinvointitutkija Annemarie Molin ruokakäytäntöjen kompleksisuutta käsittelevän tutkimuksen varaan. Vapaavalintaisen kasvisruoan tuominen osaksi kouluruokailua vaatii lukuisia pieniä korjaustoimenpiteitä vanhoissa toimintatavoissa. Samalla ruokapalveluhenkilöstö sovittaa arkisessa tekemisessä yhteen kouluruokailun erilaisia ja usein keskenään ristiriitaisia ihanteita. Hyvä ruoka on aina kompromissi, joka vaatii herkkyyttä ihanteiden välisten jännitteiden tunnistamiselle. Tulosteni mukaan kasvisruokailun edistäminen nostatti jännitteen kasvispainotteisuuden ja ruoan alkuperän huomioimisen välille. Erityisesti maaseudulla ruokapalveluhenkilöstön huolena oli se, että kasvisruoka vähentää kotimaisten raaka-aineiden käyttöä. Kasvisruoalle etsittiin paikka sujuvuuden ihannetta vaalien, jolloin kasvispainotteisuuden edistämisestä joustettiin. Myös ruoan syödyksi tuleminen ja hävikin minimointi olivat ihanteita, joista ruokapalveluhenkilöstö ei ollut valmis tinkimään kasvispainotteisuuden edistämiseksi. Useimmat ruokapalveluhenkilöstön ratkaisuyrityksistä ennemmin ylläpitivät kouluruokailun nykyisiä käytäntöjä kuin onnistuivat murtamaan niitä. Aineisto kuitenkin paljasti myös ratkaisuja, jotka saattavat mahdollistaa käytäntöjen muuttumisen kasvispainotteisemmaksi. Tällaisia olivat esimerkiksi kasvisruoan asemointi mausteisemmaksi vaihtoehdoksi. Tutkielmani keskeisenä johtopäätöksenä on, että kouluruokailun käytäntöjen muutos vaatii kasvispainotteisuuden hivuttamista käytäntöihin päättäväisesti mutta kaiken aikaa syntyviä jännitteitä havainnoiden. Huomion kiinnittyminen liiaksi vain yhteen ihanteeseen voi johtaa kouluruokailun kokonaisuuden kannalta kehnoon lopputulokseen.
  • Heikkilä, Jarmo (2016)
    Kasvua hillitsevät perusrungot ovat syrjäyttäneet ammattitarhoilla vuosituhannen vaihteessa voimakaskasvuiset perusrungot uusien omenaviljelyksien istutuksissa. Kasvua hillitseviin perusrunkoihin perustuvan omenantuotannon kannattavuudesta ei juuri ole ollut saatavilla tutkittua tietoa. Perustettavan kasvuston viljelyaika on kymmeniä vuosia ja kannattavuus askarruttaa viljelijöitä. Kustannusten ja kannattavuuden selvittämiseen ei ole ollut tarjolla helppokäyttöistä laskentapohjaa. Tutkimuksen tavoitteena oli rakentaa yksikkökustannusten selvittämiseen soveltuva laskentapohja. Laskentapohjan avulla eriteltiin omenakilon kustannusten rakennetta. Haastatteluaineiston ja laskelmien perusteella analysoitiin, miten hyvin viljelijät tiedostavat tärkeimmät kustannustekijät omenan tuotannossaan. Tutkimuksessa selvitettiin keinoja yksikkökustannusten alentamiseen tiloilla, sekä sitä, miten omenantuotantoa olisi kehitettävä. Tutkimuksessa teemahaastateltiin yhdeksää omenantuottajaa Manner-Suomen alueella. Kaikilla tuottajilla oli viljelyksessä kääpiöivillä perusrungoilla perustettua omenaa. Seitsemältä tilalta saatiin numeroaineistot, joiden perusteella laskettiin kunkin tilan kustannusrakenne tuotettua omenakiloa kohden. Tutkimusaineiston hankinnassa ja analysoinnissa käytettiin rinnakkain laadullisia ja määrällisiä tutkimusmenetelmiä. Viisi tilaa seitsemästä tiedostivat työvoimakustannusten olevan yksi merkittävimmistä kustannuslajeista heidän tilallaan. Suurimmat kustannuslajit tiloilla ovat työvoimakustannukset, rakennuskustannukset sekä kone- ja laitekustannukset. Viljelijät tiedostavat suurimmat kustannuslajit heikosti, mikä vaikeuttaa tuotannon kehittämistä ja kustannusten alentamista tehokkaasti. Kasvinsuojelukustannuksia pidettiin tuotettua omenakiloa kohden isona, vaikka laskelmatietojen perusteella se osoittautui omenakiloa kohden varsin pieneksi kustannuseräksi. Omenan satotasot ovat Manner-Suomessa alhaiset. Yksikkökustannusten alentamiseksi on tärkeää saada satotasot nousemaan. Kasvustot on pidettävä tuottokykyisinä ja täysitiheinä koko viljelyajan. Myytävän omenan laadusta on huolehdittava ja sadosta tulee saada nykyistä huomattavasti suurempi osa ykkösluokan omenoiksi kulutukseen. Omenanviljelyyn on saatava entistä ammattimaisempi ote. Tuotannossa tulee ottaa käyttöön kastelu, mikäli kasteluveden saanti on mahdollista. Mehiläisten käyttö pölytyksessä on saatava osaksi tilojen normaalia arkea. Valtakunnallisesti omena-alan tulevaisuuden kannalta on tärkeää saada omenasadot nousujohteisiksi, sekä myynnissä olevan omenan laatu asianmukaiselle tasolle. Yksittäisten viljelijöiden on tultava omenoiden takaa esille omilla kasvoillaan, ja kotimaisista omenoista on tehtävä käsite. Manner-Suomen alueella omenanviljelijöiden on syytä perustaa yhteinen markkinointijärjestelmä, kuten Ahvenanmaalla on jo toiminnassa.
  • Niemi, Justiina (2020)
    Propionibacterium freudenreichii is a dairy propionic acid bacterium and it is used as adjunct culture in Swiss-type cheese manufacture. The bacterial strain is known for its GRAS (Generally Recognized as Safe) status, and it is safe to use in food. Based on previous studies, P. freudenreichii requires anaerobic conditions to start bacterial growth. Bacterial viruses ‘bacteriophages’ uses two life cycles, lysogenic or lytic cycle. The life cycle of bacteriophages affects bacterial cell lysis or division. Researchers are interested in fortifying foods naturally with vitamin B12. P. freudenreichii is known for its ability to actively produce vitamin B12. This master's thesis aims were to study 1) The effect of oxygen contentration on Propionibacterium freudenreichii subsp. freudenreichii JS7 strain and 2) the effect of oxygen consentration on the prevalence of bacteriophage in P. freudenreichii JS7 strain. In this study, P. freudenreichii JS7 strain was grown at different oxygen concentrations. Bacterial growth was observed by cell density measurements and cell plating. In the preliminary experiment, the strain was grown 1) anaerobically 2) two stages which includes aerobic and anaerobic growth conditions and 3) aerobically. Based on the partial results of the preliminary experiment, the fermentation was performed in a bioreactor in an anaerobic growth condition. The cell plating results of the bioreactor experiment were used to study the effect of oxygen concentration on the presence of bacteriophage in a bacterial strain by using three primer pairs. The polymerase chain reaction was applied to study the presence of the bacteriophage genome as a plasmid, free, and prophage which means that phage genome is integrated into the bacterial chromosome. Based on the results of this study, the cell density of P. freudenreichii JS7 strain increases faster in anaerobic oxygen concentration comparing to aerobic and two staged oxygen concentrations. Based on the results of the bioreactor study, the bacterium can anaerobically form different size of colonies for the cell plating. The bacteriophage genome may be present as a plasmid, free and integrated into the bacterial chromosome. The results of the bacteriophage study might give signs that P. freudenreichii JS7 could be able to utilize the lysogenic life cycle in anaerobic growth condition.
  • Pääläinen, Eeva (2018)
    A goal of a livestock farmer is to get the best possible profit by rearing heifers for replacement with the lowest possible cost. On the other hand, the environment must be taken into account in production. In 2015, agriculture produced 12 per cent of Finland's greenhouse gas emissions. Breeding choices can affect production costs and the environmental impact of production. Rapid growth shortens the rearing time of slaughter animals, allowing the resources being released quickly to the following animals. A rapid growing animal will produce less emissions during its lifetime compared to a slow-growing animal. However, the weight of an adult animal should not rise because increase of weight will increase the animal's feeding costs and if the animal eats more it will produce more emissions. This study investigated the relationship between the growth of young bulls and heifers and weight of adult cows in Ayrshire breed. Research material was provided by The Finnish Animal Breeding Assocation (Faba Osk). The materials were edited and analyzed using the R software. Growth observations ranged from 16 to 24 months old bulls and from 14 to 22 months old heifers. Weight observations were from cows which were more than 600 and under 2190 days old. Variance components were analyzed using the AI-REML method. The repeatability animal model was used for predicting heritability of live weight, as several observations were available for cows. The animal model was used for predicting heritability of growth and a genetic correlation between growth and weight. Heritabilities were quite high for both characteristics; for growth 0,36 to 0,37 (standard error SE 0,018 to 0,019) and for live weight 0,43 to 0,44 (SE 0,0094 – 0,010). The repeatability of weight was 0,63. A correlation between the characteristics was 0,57 (SE 0,0296). The correlation was lower than in previous studies. Based on this research, adding growth to the total merit index would be possible. Thus, breeding of growth would be possible and it would also be economically profitable and environmentally friendly. The results can be utilized in the development of the breeding program.
  • Välikoski, Tuomas (2013)
    Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää millainen vaikutus kasvunopeudella on maatilan talouteen ja miten liiketoiminnan kasvuun tähtäävillä toimilla ja niiden ajoituksella voidaan vaikuttaa tilan taloudelliseen kehitykseen. Lisäksi arvioitiin tutkimusaineiston pohjalta, mikä olisi mahdollisesti se kasvunopeus, jolla maatilan vakavaraisuus ei heikentyisi. Tutkimusaineistona käytettiin MTT:n kirjanpitoaineistoa, johon kuului 416 maatilaa. Aineistoon sisältyivät vain ne tilat, jotka olivat olleet mukana aineistossa jokaisena vuonna aikavälillä 1998 – 2009. Kyseessä oli siis paneeliaineisto. Maatilat jaettiin neljään eri luokkaan niiden kasvunopeuden perusteella siten, että luokkaan 1 kuuluivat vähiten liikevaihtoaan kasvattaneet tilat ja luokkaan 4 kuuluivat eniten liikevaihtoa kasvattaneet tilat. Tutkimusaineistoa käsiteltiin nimellisien hintojen avulla, eli inflaatiota ei otettu huomioon aineiston käsittelyssä. Tutkimusaineistosta erottuivat selvästi kasvuhakuisten tilojen ryhmät kolme ja neljä, joiden liikevaihto kasvoi 250 – 465 prosenttia tutkimusjakson aikana. Liikevaihto kasvoi pääasiassa kotieläintuotannon kautta, josta merkittävimmin osuuttaan kasvatti maidontuotanto. Kotieläintilojen osuus pieneni ei kasvaneilla tiloilla, samalla kun kasvinviljelytilojen osuus kasvoi. Työn määrä oli sitä suurempi, mitä enemmän tilat olivat kasvaneet. Kasvuluokkien välillä oli tilastollisesti ja keskimääräisesti tarkasteltuna eroja työn tehokkuudessa, jota kuvattiin liikevaihdon ja työtuntien suhteella. Yrityksen kannattavuutta tarkasteltiin kannattavuuskertoimen ja kokonaispääoman tuottoprosentin avulla. Kannattavuuskertoimen perusteella ”ei kasvaneilla tiloilla” kannattavuuden kehitys on ollut pääasiassa negatiivista. Mielenkiintoisin havainto oli voimakkaasti kasvaneiden tilojen positiivinen kannattavuuskehitys vuonna 2009, kun kaikissa muissa tilaryhmissä kyseinen vuosi oli vuotta 2008 heikompi. Kannattavuutta kuvattiin myös kokonaispääoman tuottoprosentin avulla, jonka perusteella voimakkaasti kasvaneilla tiloilla kannattavuuden kehitys on ollut pelkästään positiivista vuodesta 2005 vuoteen 2009. Kasvun ja maksuvalmiuden yhteyttä tutkittiin tässä työssä kassavirtalaskelmien avulla. Kasvaneiden ja ei kasvaneiden tilojen välillä oli tilastollisesti merkitseviä eroja maksuvalmiudessa. Kasvun myötä maksuvalmius on koetuksella varsinkin voimakkaasti kasvaneilla tiloilla. Kasvun toteuttamisessa merkittävin tekijä on sitoutuvan pääoman määrä. Kannattavasti kasvaneet tilat pystyivät hallitsemaan sitoutuvan pääoman määrää esimerkiksi välttämällä viljelysmaan ostoa, sen sijaan lisämaat vuokrattiin tutkimusjakson aikana. Kannattavuudella tarkoitetaan sijoitetulle pääomalle ja riskille saatavaa korvausta. Maataloudessa tuotehinnat on ulkopuolelta annettu ja yksittäisen viljelijän on hyvin vaikea vaikuttaa tuotteesta saatavaan korvaukseen. Tällaisessa tilanteessa ainoa keino parantaa kannattavuutta on siis tehostaa tuotantoa tai vähentää sitoutuvan pääoman määrää.
  • Ervasti, Elisa (2017)
    Small colony variants are exceptional form from the wild type bacteria. Most specific feature for small colony variants is significantly smaller colony that can be 1/10 of the size of the original colony. Other features are slow growth and weakened pigmentation. Small colony variants are usually more resistant to antibiotics. Small colony variants have been discovered for many different species, from which S. aureus is the most investigated one. For Bacillus species small colony variants have been discovered for B. weihenstephanensis, B. licheniformis, B. cereus and B. subtilis -bacteria. B. weihenstephanensis is a spore forming and psychotropic bacteria that has been shown to grow in milk and dominate milks microbiota during long cold storage. B. weihenstephanensis bacteria have also been shown to resist nitrogen flushing that has been investigates to longen milks shelf-life. Purpose of this study was to compare the original strain of B. weihenstephanensis to its small colony variants that were discovered during flushing with nitrogen gas. In this study the original strains growth in different temperatures, utilization of carbohydrates and antibiotic resistance was compared to its small colony variants. In this study multiple strains of B. weihenstephanensis were analyzed, other were the original strains and others their small colony variant. Original strains were flushed in nitrogen gas in 15 °C temperature in milk, to see if small colonies would appear, but no stable small colonies appeared during the treatment. Nitrogen gas flushing inhibited the bacterial growth. Bacterial strains in this thesis grew well in 12, 30 and 37 °C temperature and some strains even grew in 43 °C temperature, but no great difference in bacterial growth between two growth media, UHT -milk and BHI -broth were detected. Differences in carbohydrate metabolism were identified with API 50 CH and microplate PM1 methods. According to ATB VET method there was a difference in antibiotic resistance between original strains and their small colony variants, but no difference was identified with microplate PM15. According to this master thesis there were differences between parental strain and its small colony variant in growth, carbohydrate metabolism and antibiotic resistance. As there phenotypic methods results were not compatible with each other, to confirm the discoveries repeats of these analyses are recommended in addition to genotypic methods.
  • Änäkkälä, Mikael (2020)
    The number of drones has increased in both the private and corporate sectors. There is also an interest in the use of drones in agriculture since by using them the large fields can be monitored easily. Automatic flight systems of drones are simple to use. More accurate overview of the field can be got by utilizing the drones than by making observations from the side of the field. With aerial photographs the measures for the field can be planned further. For example, based on the photos pesticide spraying or fertilize spreading can be planned for the field. Drones can also be used to estimate crop biomasses. With drones the development of the crops is possible to observe as a timeseries during the growing season. The aim of this study was to explore the use of multispectral images and 3D models in crop monitoring. Crop leaf area index (LAI), biomass and chlorophyll content were measured. There were 8 different plants/fertilization levels in this study. In this study, a multispectral camera and a RGB-camera were used to estimate crops features. With a multispectral camera the reflectance values of the vegetation, which described how much of the incoming sun radiation was reflected back from the vegetation, were able to determine. The multispectral camera had five spectral bands (blue, green, red, red edge and NIR). Based on these bands NDVI vegetation index was calculated. The reflectance values and vegetation indices were compared to the dry matter mass, LAI, and chlorophyll content determinations of the vegetation. From the images of the RGB-camera 3D-models were created to calculate crop volumes. Calculated volumes were compared to crop dry matter mass and LAI measurements. Linear regression analysis was used to examine the relationship between the variables calculated from the images and the parameters determined from the crops on the field. According to these results, the variables determined from the multispectral images explained the dry matter mass and leaf area index of the crop slightly less than the 3D-models determined from the RGB images. The strongest determined dependence of the data recorded by the multispectral camera was between the faba bean LAI and NDVI (R2 = 0,85). The relationship between the reflection/index data of multispectral camera and crop parameter was weak: average coefficient of determination for dry matter mass of the crop was 0.15, for chlorophyll content 0.14, and for LAI 0,21. The highest coefficient of determination for 3D model of crop volume was between the dry matter mass of oats (R2 = 0.91). The mean coefficient of dependence was 0.69 for the relationship between the plant dry matter masses and 3D model volumes. The mean coefficient of determination for the relationship between the leaf area index of plants and the 3D model volumes was 0.57. Based on these results, from the multispectral camera data, the NDVI index was best suited to determine the crops dry matter mass, leaf area index, and chlorophyll content. However, there were differences in the dependencies between different spectral bands/NDVI index and plant properties determined from different crops. 3D models produced stronger dependences for estimating crop dry matter mass and leaf area index than the quantities determined from multispectral images. Analyzing the data with more sophisticated calculation methods utilizing the values of several spectral bands and the indices in the same time would probably have been a more efficient method to analyzing the data than the current used linear regression used in this study. Removing errors, caused by external factors, from multispectral images was found to be very difficult. Especially reflectance values of dry soil differed clearly from vegetations values. Further studies are needed to develop vegetation indices that can reduce errors caused by external factors. In addition, data processing of images should be developed to utilize multiple spectral bands and vegetation indices to determine the relationship between crop characteristics and variables measured from images. In addition, different plant species imaging techniques should be investigated, as different plants have different reflection values.
  • Tammisto, Otto (2023)
    Farmers are increasingly aware of the drawbacks involved in traditional techniques to terminate vegetation. No-till methods have been implemented but in organic farming it has been difficult to find efficient alternatives to tilling. The aim of this study was to investigate the potential of tarping as an alternative way of vegetation termination without tillage under the conditions of southern Finland. The study compared five different tarping treatments and bare fallow. The treatment period was 10 weeks, and the follow-up period was 4 weeks after the end of the treatments. The effectiveness of the treatment was monitored by estimating vegetation cover and studying the effect of treatment on soil, nitrogen content, moisture, temperature and structure. Occultation was found to be as efficient as bare fallow as a method to terminate vegetation. Solarization, on the other hand, even increased the growth of weeds. Tarping also had a positive effect on the humidity and nitrogen content of the topsoil. More research is needed since observations suggest that with larger sample size occultation would have been more efficient than bare fallow. Occultation can be a potential alternative tool for vegetation termination and weed control for small gardens/horticultural farms and landscaping.
  • Nummi, Iida (2022)
    Maissi (Zea mays L.) on yksi maailman yleisimmistä viljelykasveista. Maissia hyödynnetään maailmanlaajuisesti esimerkiksi ihmisravinnoksi, bioenergian tuotannossa sekä nautakarjan karkearehussa. Rehuna käytetään tuleentunut jyväsato tai koko kasvusto tuleentumattoman korjattuna. Tuleentumattomasta maissisadosta saadaan yhdellä korjuukerralla suurempi kuiva-ainesato kuin muista yksivuotisista rehukasveista tai säilörehunurmista. Runsas yhdellä korjuukerralla korjattava sato on lisännyt viljelijöiden kiinnostusta rehumaissinviljelyä kohtaan. Maissi voidaan kylvää muovista tai muusta katekalvomateriaalista valmistetun katteen alle. Katekalvo luo kasvulle kasvihuonemaiset olosuhteet ja nopeuttaa itämistä ja kasvuunlähtöä. Maissinviljelyä on tutkittu Suomen olosuhteissa vain vähän, joten lisää tutkimusta maissin viljelymenetelmistä tarvitaan. Tämän maisteritutkielman tavoitteena oli selvittää, miten katekalvon käyttö vaikuttaa rehumaissisadon määrään ja laatuun. Kenttäkoe tehtiin Helsingissä kasvukaudella 2018. Koe oli osaruutukoe, jossa pääruututekijä oli kolme korjuuajankohtaa ja osaruututekijänä oli katekalvo (katekalvo, ei katekalvoa). Katekalvon käyttö lisäsi tuore- ja kuiva-ainesadon määrää verrattuna katekalvottomaan käsittelyyn. Katekalvon käyttö lisäsi rehumaissista saatua tuoresatoa keskimäärin 5 tn/ha ja kuiva-ainesatoa (KA-sato) 2,2 tn/ha. Laatuominaisuuksista katekalvon käyttö vaikutti ainoastaan tärkkelyspitoisuuteen. Katekalvon käyttö lisäsi tärkkelyspitoisuutta 40 g/kg KA verrattuna katekalvottomaan. Katekalvon käyttö vaikutti odotetusti sadon määrään mutta ei laatuun. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että katekalvon käyttö mahdollistaa runsaamman tuore- ja KA-sadon kuin ilman katekalvoa. Tämän tutkimuksen perusteella katekalvoa voidaan käyttää Suomen olosuhteissa kasvattamaan sadon määrää.
  • Lindfors, Leena (2020)
    Abstract Finland's goal is to significantly increase the use of renewable energy sources in energy production and to be carbon neutral in 2035. This poses challenges to the flexibility of electricity production and security of electricity supply. In this work, I examine the possibilities of Finnish electricity gen-eration, focusing especially on production forms that act as a regulating force and solutions that increase demand response. My intention is to answer questions about how it is possible to increase control capacity in the electricity network, what kind of technological solutions to increase flexibility can be expected in the next few years and what issues in the electricity system affect the cost-effectiveness of the system. In particular, the theoretical basis is the economic concept of cost-effectiveness. In addition, I deal with demand response, overall economic efficiency and decen-tralized electricity generation. The work is a literature review, in which the relevant scientific litera-ture, reports, recommendations, and roadmaps have been used as source material. Decentralized energy production, electricity storage, for example as heat, and the role of the con-sumer in maintaining the system are particularly important in the work. The development of tech-nological solutions is still ongoing and investment in new solutions is needed. There are already examples of large-scale electricity storage in the world, and in Finland, for example, various heat pumps are used, which can be used to store heat and thus increase demand response. The elec-tricity system of the future will not only utilize one technology, but the system will be built on many different solutions. Alongside large power plants, smaller plants will emerge that generate electric-ity for, for example, the neighborhood or several farms. The electricity generation system must be able to support new innovations on the part of society without compromising security of electricity supply. Based on my results, the various solutions must be treated openly and their introduction must be supported by economic instruments, but the old centralized forms of energy production should still be considered part of the system.