Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • Koivulahti, Arttu (2018)
    Maatalousyritysten toimintaan vaikuttavilla riskeillä on kaksi merkittävää lähdettä: tuotannon epävarmuus sekä tuottajahintojen vaihtelu. Sään ja biologisten viiveiden kaltaisten hallitsemattomien elementtien takia maatalousyritysten tuotoksen määrä ja laatu vaihtelevat. Tuotantopanosten ja lopputuotteiden markkinahintojen muutokset sekä valuuttakurssien vaihtelut taas aiheuttavat yrityksille merkittäviä hinta- ja markkinariskejä. Tutkielman tavoitteena oli selvittää, millainen peltokasvien tuotantoyhdistelmä on lyhyellä aikavälillä riskitehokas. Lisäksi pyrkimyksenä oli selvittää, miten maatalousyritys voi vaikuttaa peltokasvien tuotannon odotettuihin katetuottoihin suhteessa näiden vaihtelusta aiheutuviin riskeihin muuttamalla tuotantoyhdistelmäänsä ja monipuolistamalla tuotantoaan. Tuotannon monipuolistamisen on yksi keino, jolla maatalousyritys voi sopeutua epävarmuuteen ja toimintaympäristön muutoksiin. Tuotannon monipuolistamisen avulla tulisi pyrkiä löytämään riskitehokkaat yhdistelmät, joiden odotetut tuotot ovat korkeimmat suhteessa niiden vaihtelusta aiheutuviin riskeihin. Maatalousyrityksen tavoitteena on lyhyellä aikavälillä pyrkiä maksimoimaan peltokasvien tuotannon epävarmojen katetuottojen odotettu hyöty. Yritys voi pyrkiä saavuttamaan tavoitteensa muuttamalla tuotannossaan olevaa peltokasviportfoliota. Tutkimustulosten perusteella tuotantoa monipuolistamalla maatalousyrityksen on mahdollista vähentää katetuottojen vaihtelua lyhyellä aikavälillä. Palkoviljojen ja öljykasvien tuotannon viljoja korkeampien maataloustukien sekä palkoviljojen typpijälkivaikutuksen huomioiminen lisäsivät kasvien katetuottoja ja paransivat niiden kilpailukykyä viljojen suhteen. Lisätuen maksaminen onkin tarpeen myös tulevaisuudessa, mikäli öljykasveja ja palkoviljoja halutaan lisätä maatalousyritysten viljelykiertoon. Kun öljykasveille ja palkoviljoille maksettavat lisätuet ja palkoviljojen typpijälkivaikutus otetaan huomioon, maatalousyritysten on kannattavaa pyrkiä alentamaan katetuottojen vaihtelua tuotantoaan monipuolistamalla lyhyellä aikavälillä. AB-tukialueella vaatimuksena on kuitenkin, että nykyisellä viherryttämistuen tasolla yrityksellä on tukioikeuksia yli 14 %:lle sen kokonaispinta-alasta, mikäli tuen ehtojen täyttämisestä ei aiheudu muita kustannuksia. Muussa tapauksessa AB-tukialueella sijaitsevan maatalousyrityksen kannattaisi lyhyellä aikavälillä erikoistua kaksitahoisen ohran tuotantoon. Tulosten perusteella maatalousyrityksen odotettua hyötyä maksimoiva tuotantoyhdistelmä on sama riippumatta maatalousyrittäjän riskin karttamisen tasosta. Tämä voi osaltaan johtua siitä, että maatalousyrityksillä on paljon varallisuutta verrattuna katetuottojen vaihteluun, jolloin yritysten tulisi kyetä kantamaan vaihtelusta aiheutuvat riskit. Maatalousyritysten heikon kannattavuuden takia katetuottojen alentuminen saattaa kuitenkin heikentää maksuvalmiutta, mikä osaltaan aiheuttaa haasteita yritystoiminnan jatkuvuudelle.
  • Alakalhunmaa, Suvi (2014)
    Aerogels are lightweight, porous and dry foams that are produced from gels by replacing the liquid phase by air. When produced from polysaccharide-based hydrogels, potential applications for aerogels could be found as bio-based packaging materials. The literature review focused on the production of polysaccharide-based hydrogels and their chemical crosslinking, as well as the production of aerogels and their properties. In the experimental study the possibilities for utilization of spruce galactoglucomannan (GGM), an abundant but largely unexploited raw material, as aerogel matrix was explored. Nanofibrillated cellulose (NFC) was used as reinforcement and the polysaccharides were crosslinked with ammonium zirconium carbonate (AZC). Hydrogels were prepared from GGM-NFC-suspensions and heat treatment was performed in order to induce crosslinking reaction. Prepared hydrogels were frozen in a bath of carbon dioxide ice and ethanol and subsequently freeze-dried into cubic aerogels. The aim was to investigate the effect of polysaccharide proportions and AZC content on the strength of hydrogels and on the mechanical properties and moisture sensitivity of aerogels. The formation of crosslinks was observed indirectly from the values of storage and loss moduli by dynamic rheological measurement. The strength of hydrogels was highly dependent on the AZC and NFC content. In contrast, the compressive modulus of aerogels instead was affected only by NFC content at relative humidity (RH) of 50% and 23 °C. Hydrogel strength could not be used for prediction of aerogel strength under these ambient conditions. AZC and NFC mainly decreased the sensitivity of aerogels towards moisture by decreasing the water absorption and its plasticizing effect on aerogels. The effect of crosslinking on mechanical and physical properties of aerogels appeared clearly at RH over 50%. GGM was shown to be a suitable aero-gel raw material when combined with NFC. The role of NFC in enhancing the aerogel’s me-chanical properties was significant. The mechanical properties of uncrosslinked aerogels, how-ever, weakened in a humid environment. In particular, AZC is needed to protect aerogels from the plastizicing effect of water. Properties of crosslinked aerogels in a humid environment would be an interesting subject of further studies.
  • Schmidt, Jutta (2013)
    Increasing the use of biodegradable packaging materials could reduce the need of petroleumbased plastics. Hemicelluloses are a potential source of renewable raw material for packaging purposes. The literature review focused on polysaccharide-based packaging materials and properties of food packaging materials. In addition, crosslinking polysaccharides with citric acid and ammonium zirconium carbonate (AZC) were discussed. The objective of the experimental study was to prepare self-standing films from spruce galactoglucomannan (GGM), and to study their properties. The aim was to enhance the mechanical and permeability properties, and make the films less sensitive to moisture, via crosslinking. Crosslinking was carried out in solution and sorbitol was used as plasticiser. The films were prepared by a casting method and dried at room temperature. Tensile strength, elongation at break and Young’s modulus were measured by tensile testing. In addition, oxygen permeabi lity, water vapour permeability and water solubility of films were measured. The effect of moisture on films was investigated with sorption isotherm and humidity scanning dynamic mechanical analysis. Citric acid did not function as a crosslinking agent, but acted more as a plasticiser increasing elongation. The heating required for the crosslinking reaction should be performed in dry film instead of solution. Crosslinking with AZC resulted in strong films, with tensile strength up to 52 MPa. Sorbitol addition decreased the tensile strength and Young’s modulus, but increased the elongation, as expected. Crosslinking and sorbitol addition both decreased water vapour permeability, resulting in a better water vapour barrier. The deviations in oxygen permeability measurements were high, but it looks like crosslinking with AZC results in better oxygen barrier. In high relative humidity (RH) the film with AZC absorbed less water vapour and the storage modulus decreased slower than in the non-crosslinked film. Thus, crosslinking with AZC made the properties of GGM films less susceptible to changes in RH. AZC appears to be a promising crosslinking agent for hemicellulose films, therefore the suitability for food packaging applications should be further studied.
  • Perävainio, Juho (2019)
    Suorakylvö ja peltojen kevennetty perusmuokkaus ovat lisääntyneet 2000-luvulla vauhdilla. Kevyemmän perusmuokkauksen johdosta kylvölannoittimen rakenteita on pitänyt muuttaa, jottei se tukkiutuisi olkisissakaan oloissa. Esimerkiksi vantaiden lukumäärää on vähennetty, suurentamalla riviväliä tai sijoittamalla lannoite ja siemen saman vantaan kautta maahan. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten rivivälin suurentaminen tai lannoitteen sijoittaminen samaan riviin siemenen kanssa vaikuttavat kevätvehnän (Triticum aestivum L.) kasvuun ja sadonmuodostukseen. Tätä varten savimaalle Jokioisiin perustettiin kaksi kenttäkoetta, joissa tutkittiin viittä eri riviväliä sekä kahta eri lannoitteen sijaintia siemeneen nähden. Rivivälin osalta toisessa kokeessa koejäseninä olivat: 125, 154, 167 sekä 190 mm. Toisessa koekentässä koejäseninä olivat: 125, 167 sekä 250 mm. Ensimmäisellä koekentällä lannoite oli sijoitettu joko siemenriveihin tai siemenrivien väliin. Toisella koekentällä lannoite oli levitetty pellon pintaan. Kasvien kasvua mitattiin orastumisesta sadonkorjuuseen. Sadonkorjuun jälkeen korjattu sato analysoitiin. Lisäksi kasvukauden sääoloja seurattiin jatkuvatoimisesti. Kasvukauden 2018 sääolot olivat erittäin kuivat. Ne vaikuttivat oleellisesti kokeen tuloksiin. Kylvöjen jälkeinen pitkä kuivuus jätti koeruutujen kasvustot epätasaisiksi ja harvoiksi. Kuivuuden vuoksi päätettiin kylvää toinen koe, jotta tuloksia saataisiin enemmän. Toisella koekentällä oli myös kastelumahdollisuus. Luotettavien tulosten saamiseksi tarvitaan kuitenkin vielä lisätutkimusta. Näiden tulosten mukaan rivivälin suurentaminen ei vaikuttanut kevätvehnän sadon suuruuteen tai sen laatuun. Lannoitteen sijainti sen sijaan vaikutti kasvuston rakenteeseen sekä kasvuun. Kun lannoite sijoitettiin lähelle siementä, kasvusto oli tummemman vihreä sekä vankempi. Lisäksi se kasvatti tuuhean juuriston siemenen ympärille. Lannoitteen läheisyys viivästytti hieman itämistä ja todennäköisesti vähensi myös itävyyttä, kun lannoite ja siemen olivat kosketuksissa toisiinsa ja lannoitemäärä oli suuri.
  • Hirvelä, Annika (2024)
    Faba bean (Vicia faba L.) is a grain legume crop, its seeds are a generous source of plant protein for both food and feed. In addition to having a high nutritional value, faba beans are an essential part of a sustainable cropping system. Faba bean increases the biodiversity of crop rotation, and due to its' superior symbiotic nitrogen fixation, it reduces the need for chemical nitrogen fertilizers. Due to climate change, drought is predicted to increase during the growing season, especially in middle and high latitudes. Drought limits the growth of crops and reduces both grain and straw yields. Faba bean is a cool-season crop, and it has adapted to cool and moist conditions and has a low tolerance to water deficit. The main aim of this study is to determine whether Rhizobium leguminosarum inoculation improves adaptation of faba bean to water deficit. In addition, the study analyzes the effect of chemical nitrogen fertilizer on adaptation to water deficit and compares these results. The research was conducted under controlled greenhouse conditions and field experiment. In the greenhouse experiment, the effect of three different moisture treatments with field capacities of 100%, 45%, and 20% was compared on the growth between three different faba bean varieties. The genotypes used in the greenhouse experiment were Aurora, which is sensitive to water deficit; Mélodie, which has an efficient water absorption capacity; and Vire. Plants received three different nitrogen treatments: rhizobial inoculation, synthetic nitrogen fertilizer, and control that was not given nitrogen treatment. In the field experiment, a Finnish genotype, Sampo, was used, and the effects of four different nitrogen treatments on its growth were compared. The nitrogen treatments were inoculation, synthetic nitrogen fertilizer, a combination of these, and an untreated control. In the greenhouse experiment, water deficit and synthetic nitrogen fertilizer significantly reduced the number of active root nodules of the faba bean, while rhizobial inoculation increased the number of root nodules even under dry conditions. At 20% field capacity, inoculation increased shoot dry weight by 38%, while synthetic nitrogen fertilizer increased shoot dry weight by 26%. Synthetic nitrogen fertilizer, on the other hand, increased leaf area and SPAD results more than rhizobial inoculation. Leaf temperature raised as the stomatal conductance decreased under water deficit. Increasing the amount of nitrogen either by inoculating with rhizobia or synthetic nitrogen fertilizer promotes the growth of faba bean under water deficit conditions. Synthetic nitrogen fertilizer increases the adaptation of faba bean to water deficit slightly more than inoculation. Inoculation can ensure the formation of root nodules and efficient nitrogen fixation under water deficit.
  • Palermo, Ronald (2021)
    Soil acidity limits the growth and development of crops. Yield of plants decreases due to not only low pH conditions in acid soils but also dissolution of detrimental elements affecting the availability of essential nutrients. Aluminum toxicity have been one major cause of decline in yield due to the stunting of the primary root and inhibition of lateral root formation. Plants have ways to mitigate aluminum toxicity which includes Al exclusion mechanisms as a first defense to external Al ions and Al detoxifying mechanisms where Al ions are transported and sequestered inside the plant cells. Vicia faba, commonly known as faba or broad bean is one of the oldest crops grown for being a cheap but excellent foundation of protein in human diets, a good fodder and a forage crop for animals, and one of the most powerful nitrogen fixers. The crop is well adapted to low temperatures but moderately susceptible to hostile subsoils and has very low exchangeable Aluminum tolerance. Responsive varieties were previously identified but mechanisms to counteract with the conditions are still to be realized hence the study aimed to understanding the molecular mechanisms of rootzone aluminum toxicity tolerance in faba bean which was realized by using RNA-Seq technique to analyze the transcriptome of roots of faba bean exposed to acidic and aluminum stressed environment and by then, Al responsive genes were identified. The administration of stress was done in a aquaponics set-up. Results revealed that although gene directly interacting with Al was not identified, faba bean have a variety of well-adapted mechanisms to encounter with the Al stressed condition and mitigate the adverse effects to the plant growth and development which includes (1)transporter activity, (2)signaling(ROS), and (3)ubiquitination. The findings will provide valuable information for designing future crop breeding programs.
  • Kumpulainen, Sanna (2020)
    Tässä tutkimuksessa selvitettiin liharotuisten nautojen rodun ja kasvatusajan yhteyttä ruhon teurasominaisuuksiin sekä lihan syöntilaatuun. Lisäksi tässä tutkimuksessa selvitettiin ultraäänellä mitattujen ominaisuuksien fenotyyppistä korrelaatiota eläimen teurasominaisuuksiin sekä lihan syöntilaatuun. Tutkimuksen aineistona oli Rotukarjan hyvinvoinnin ja taloudellisten toimintaedellytysten parantaminen -hankkeen (2010–2013) ruokintakokeen tulokset. Lopullinen aineisto sisälsi 158 sonnin tiedot, jotka edustivat viittä yleistä Suomessa kasvatettavaa liharotua. Rodut olivat aberdeen angus, charolais, hereford, limousin ja simmental. Teurasominaisuuksista mitattiin teuraspainoa, teurasprosenttia, lihakkuutta ja rasvaisuutta. Lihan syöntilaadun tutkimus sisälsi tiedon lihan marmoroitumisasteesta, pH-arvosta, leikkuuvasteesta, valumasta ja väriominaisuuksista, vaaleudesta (L), punaisuudesta (a) ja keltaisuudesta (b) sekä arvion aistinvaraisesta syöntilaadusta. Aistinvarainen syöntilaatu sisälsi mureuden, mehukkuuden, maun sekä näiden yhteispisteet. Tilastollisina menetelminä käytettiin type 2-testauksen sisältävää ANOVA-mallia sekä ls-keskiarvoja, Tukeyn parittaisvertailua ja regressioanalyysiä. Tutkimuksen tulosten perusteella voidaan todeta, että rodulla on merkitsevä vaikutus useaan tutkittuun ominaisuuteen. Taloudellisesti näistä merkittävämpiä ovat teurasprosentti, lihakkuus ja rasvaisuus. Lyhyt kasvatusaika on taloudellisesti kannattavampi kuin pitkä kasvatusaika, kun huomioidaan ominaisuuksiin vaikuttavat panostetut resurssit. Lyhyellä kasvatusajalla kasvatettujen sonnien teuraspaino, teurasprosentti ja lihakkuus olivat suhteessa korkeammat kuin pitkän kasvatusajan ryhmän eläimillä. Ultraäänellä mitatulla ulkofileen paksuudella on suotuisa yhteys teurasprosenttiin. Ultraäänellä mitatulla marmoroitumisasteella on suotuisa yhteys lihan marmoroitumisasteeseen, punaisuuteen, mureuteen (aistinvarainen ja leikkuuvaste), mehukkuuteen ja aistinvaraisen arvioinnin yhteispisteisiin.
  • Kovac, Bianca (2010)
    Actin stress fibers are dynamic structures in the cytoskeleton, which respond to mechanical stimuli and affect cell motility, adhesion and invasion of cancer cells. In nonmuscle cells, stress fibers have been subcategorized to three distinct stress fiber types: dorsal and ventral stress fibers and transverse arcs. These stress fibers are dissimilar in their subcellular localization, connection to substratum as well as in their dynamics and assembly mechanisms. Still uncharacterized is how they differ in their function and molecular composition. Here, I have studied involvement of nonmuscle alpha-actinin-1 and -4 in regulating distinct stress fibers as well as their localization and function in human U2OS osteosarcoma cells. Except for the correlation of upregulation of alpha-actinin-4 in invasive cancer types very little is known about whether these two actinins are redundant or have specific roles. The availability of highly specific alpha-actinin-1 antibody generated in the lab, revealed localization of alpha-actinin-1 along all three categories of stress fibers while alphaactinin-4 was detected at cell edge, distal ends of stress fibers as well as perinuclear regions. Strikingly, by utilizing RNAi-mediated gene silencing of alpha-actinin-1 resulted in specific loss of dorsal stress fibers and relocalization of alpha-actinin-4 to remaining transverse arcs and ventral stress fibers. Unexpectedly, aberrant migration was not detected in cells lacking alpha-actinin-1 even though focal adhesions were significantly smaller and fewer. Whereas, silencing of alpha-actinin-4 noticeably affected overall cell migration. In summary, as part of my master thesis study I have been able to demonstrate distinct localization and functional patterns for both alpha-actinin-1 and -4. I have identified alpha-actinin-1 to be a selective dorsal stress fiber crosslinking protein as well as to be required for focal adhesion maturation, while alpha-actinin-4 was demonstrated to be fundamental for cell migration.
  • Yang, Lingxi (2018)
    Oat β-glucans are water soluble non-starch polysaccharides. The health benefits of β-glucan including reduction of post-prandial glycemic response are correlated to its ability of forming viscous solutions. Phytate has also been reported to reduce starch digestion due to its potential of binding starch-digestion-related enzymes such as α-amylase or enzyme co-factors. The previous study showed that a significant amount of phytate was found in both oat β-glucan extract and highly purified β-glucan. The aim of this research was to study the role of residual phytate in the oat β-glucan extracts in starch hydrolysis. Oat β-glucan (OBG) was extracted from oat bran concentrate. OBG with phytate-removal treatment (OBG-PR) was prepared with ion-exchange resin and dialysis. The content of β-glucan, phytate and starch in OBG and OBG-PR were determined with Megazyme kits. The protein and calcium content was also measured. Before adding into the gelatinized wheat starch solution, the β-glucan solutions or phytic acid solution were pre-incubated with porcine pancreatic α-amylase. The starch hydrolysis was induced at physiological pH 6.9 and 37°C. Aliquots were collected at 20 min and 120 min digestion time. Digested starch was calculated based on the released glucoses. Both OBG and OBG-PR inhibited the starch hydrolysis. OBG contained a higher amount of phytate. And it had a stronger inhibitory effect (46%) than that of OBG-PR (34%). Pure phytic acid showed a comparable inhibitory effect on the starch hydrolysis as the OBG intrinsic phytic acid did, when the pure phytic acid was used at the same level as the concentration of intrinsic phytic acid in OBG. The decrease of intrinsic calcium in OBG-PR was found due to the ion-exchange and dialysis process. Consequently, the same amount of calcium was added to OBG-PR. The inhibitory effect of phytic acid on starch hydrolysis was completely reversed by the addition of calcium. Moreover, degradation of β-glucan by lichenase increased starch hydrolysis rate, which confirmed the role of β-glucan viscosity in the reduction of starch hydrolysis. In summary, the residual phytic acid of oat β-glucan, in addition to viscosity, reduced starch hydrolysis, while calcium contributed to promote starch hydrolysis.
  • Bhadhury, Suzan Kumer (2022)
    Plant vascular cambium development involves dynamic changes in transcriptional profiles, which are mediated by key transcription factors. Understanding secondary growth through complex molecular processes of vascular cambium development has remarkable significance in maximizing carbon storage in trees and is crucial for the genetic improvement of trees for wood production. Here, we studied the functions of NO TRANSMITTING TRACT (NTT)/WIP DOMAIN PROTEIN2 (WIP2) zinc-finger transcription factor in regulating vascular cambium activity and xylem formation using Arabidopsis roots and tree stems as model organisms. Reporter lines carrying red fluorescent protein driven by the promoter of NTT/WIP2 showed cambium specific expression in Arabidopsis roots under confocal microscope. Inducible overexpression of NTT/WIP2 after cambium activation reduced vascular diameter, primary phloem pole distance and secondary vessel number in Arabidopsis roots. In loss of function ntt mutants, significant reductions of vascular diameter, phloem pole distance and number of secondary vessels were also evident. Our data suggests that, both increased expression and loss of function of NTT/WIP2 gene significantly reduce secondary growth in Arabidopsis roots. Simultaneous to our Arabidopsis experiments we also tested the possibility of increasing wood formation amounts through manipulation of PttNTT (putative Populus ortholog of Arabidopsis NTT/WIP2 gene) expression in hybrid aspen trees. But increased expression of NTT/WIP2 in Poplar significantly reduced plant height, stem girth and internode numbers. Altogether, we hypothesize that, appropriate spatiotemporal expression pattern and levels of NTT/WIP2 is required for cambial activity to proceed properly in plants. These findings represent a new foundation toward a more comprehensive understanding of the molecular mechanisms of NTT/WIP2 gene in regulation of cambium development and secondary growth in plants.
  • Uusitupa, Jenni (2021)
    Tiivistelmä  Referat  Abstract Lettuce (Lactuca sativa L.) may accumulate high amounts of nitrate in the hydroponic NFT-cultivation system. Accumulation is known to increase under low light conditions, and thus high nitrate content causes problems in year-round lettuce production in Finland. Nitrate is classified as a harmful food additive, and the regulation (194/97) of the European Commission requires the Member States to monitor the nitrate content of commercial lettuce. Hence, to control the nitrate content, farmers have requested an efficient method that does not shorten the shelf-life or negatively affect the quality of lettuce. In the earlier studies, root-applied glycinebetaine (GB) was shown to reduce lettuce nitrate content and increase the contents of amino acids and minerals. The present study aimed to investigate, whether glycinebetaine can serve as a precise method to control lettuce nitrate content in commercial-scale greenhouse production. Glycinebetaine 10 mM was applied into the nutrient solution twice at three days intervals, and lettuce was exposed to treatment during the last six growing days before the harvest. Plant samples were collected every second day for 14 days after the first GB application, and samples from nutrient solution were collected simultaneously. The reduction of GB from the nutrient solution was monitored. The fresh weight of the plants was weighed during the harvest, and contents of nitrate, dry matter, minerals, amino acids, and GB in the plant samples were analyzed. Root-applied GB reduced lettuce nitrate content by over 29 % in comparison to control plants. The total contents of hydrolyzed- and free amino acids were increased. The total content of essential amino acids was increased up to 14 % following the GB treatment. Also, the contents of minerals in the lettuce leaves were altered. The potassium (K+) content in lettuce was reduced by over 40 % after GB application. Lettuce accumulated the applied GB and leaf GB content was 7 mg kg-1 fresh lettuce at the highest. Root-applied GB reduced the fresh weight of the harvested lettuce, but all plants reached the commercial size (>100 g) during the typical commercial growing period of 41–43 days. The result of the present study proved that GB is a practical method to control nitrate content and the quality of lettuce on commercial-scale lettuce production. Glycinebetaine was detectable in the nutrient solution for three days after application and thus, continuously maintained lower nitrate content in plants requires continuous GB application in the commercial lettuce production. The reduction of the nitrate content was significant six days after the first GB application, which indicates that a six-day treatment period is required.
  • Lee, Hyejeong (2014)
    Quantitative reverse transcription PCR (RT-qPCR) assay is widely used for the detection of RNA viruses in environmental water samples. However, a major limitation of using RT-qPCR assay to quantify virus titers is its inability to discriminate between infectious and non-infectious viruses, resulting in overestimation of viral infectivity. Thus, the aim of this study was to develop a reliable molecular method for rotavirus detection with information on viral infectivity, and which may contribute to the development of molecular detection methods for correct estimation of infectivity of non-cultivable viruses. In experimental work, the potential of using propidium monoazide (PMA) or RNase treatment prior to RT-qPCR assay was evaluated to measure the infectivity of human rotavirus. In brief, original human rotavirus (HRV) stock was produced by propagating viruses in MA-104 cells. The virus stocks (including HRV stock A and B) were thermally treated at 80 °C at different time points. The virus titer was measured by (1) cell culture-based infectivity assay, (2) RT-qPCR assay, and (3) RT-qPCR assay with PMA or RNase pretreatment. The result of cell culture-based infectivity assay showed that heat exposure for 5 min at 80 °C was sufficient to inactivate the HRV, while RT-qPCR assay alone overestimated the viral infectivity. The results of RT-qPCR assay with pre-treatments showed that, for thermally-inactivated HRV stock A, similar level of false-positive results was reduced with PMA treatment regardless of inactivation time (ranges from 1.04 to 1.18 log10 PCR-units), while higher reduction level was observed with RNase treatment (ranges from 2.64 to 2.89 log10 PCR-units). On the other hand, the effects of both pre-treatments on thermally-inactivated HRV stock B were negligible. In conclusion, both PMA and RNase pre-treatments eliminated the false-positive results of RT-qPCR assay to some extent in defined conditions, while the discrepancy between the infectivity assay and RT-qPCR assay even with PMA or RNase treatment was observed. In order to confirm the potential of using RT-qPCR assay combined with pre-treatments to measure the infectivity of rotavirus, further studies on optimization of PMA and RNase treatments and production of optimal virus stock would be necessary.
  • Valkonen, Merja (2012)
    The main objective of this study was to estimate genetic parameters to aggression- and fear-related traits in Rottweiler-breed. We also determined which kind of variables could be useful in genetic studies. We used a questionnaire which was sent to Rottweiler owners. Genetic parameters were estimated from a data including responses from owners of 510 dogs. Analysis were carried out with Restricted Maximum Likelihood method for three different variables: owner impression, behaviour components and single behaviour guestions. Heritability estimates for different types of aggression and fear were low or moderate. Most common aggression was dog-directed aggression while owner-directer aggression was most rare. Aggressive behaviour was divided into three genetic complex: social unsureness, aggression in encounter situations and sharpness. The widest complex, social unsureness, had highest heritability estimate. Dog’s aggression in social situations was related to fear and unsureness. Owner impression –guestions and behaviour components could be useful when studying personality traits because they measure a wider complex than just a single behaviour. In this study social dogs had less aggressive and fearful behaviour. It could be possible to reduce aggression- and fear-related behaviour problems by raising dog’s sociality by breeding. This study showed that owner impressions could be used to measure dog’s sociality.
  • Mäkinen, Tero (2007)
    The literature review deals with the composition of rye flour and the significance of en-zymes and sourdough in rye flour processing. The operational principles of twin screw extruders, the extrusion of grain based materials and the formation of aroma during grain based extrusion are also reviewed. The aim of this study was to determine the influence of the amount of powered rye sourdough and extrusion cooking parameters on the structure and properties of rye extrudate. Three process parameters were varied: content of rye sourdough powder, process temperature during the final stages of extrusion and revolution speed of the extruder's screws. A Box-Behnken's experimental design was used with 3 levels of dried sourdough powder content (0, 20 and 40%), 3 screws revolution speeds (200, 350 and 500 rpm) and 3 exit temperatures (120, 150 and 180°C). Feed rate was set at 4.0 kg/h and the moisture of the feed was 17.4%. A total of 15 experiments were perfomed. Pasting properties, acidity, acid value and D- and L-lactic acid concentration of full grain rye flour, dried rye sourdough flour and ground extrudate powder were determined. Acetic acid concentration of dried rye sourdough powder was also determined. Moisture content, expansion, texture, bubble sizes and colour of extrudate were determined. Extrusion cooking produce very different types of rye extrudates and the effect of process parameters on structure of extrudate was significant. When the pressure at the die was 30–40 bar, structure of extrudates were porous. Freeze dried extrudates were harder than extru-dates stored for one day at room temperature. Young's modulus decreased with increasing screws speed and processing temperature. Extrudate’s expansion increased as a function of increased revolution speed of screws and decreased processing temperature. As the content of dried sourdough increased, the bubble sizes of extrudate increased and also yellow (a) and red (b) colour and acidity of extrudates became stronger. Lightness (L) was statistical significantly higher when temperature was higher. As expected, the concentration of D- and L-lactic acid increased with increasing dried sourdough content. Decreased content of dried rye sourdough and slower revolution speed of screws increased cold peak viscosity signifi-cant. Peak and hold viscosities increased with slower revolution speed of the screws and decreased content of dried sourdough. Final viscosity and setback value increased signifi-cantly with slower revolution speed of the screws. The optimal extrudate, which was crispy and had a good flavour, was obtained when the content of dried sourdough powder was 20%, revolution speed of the screws was 500 rpm and processing temperature was 120°C.
  • Pirkola, Laura (2016)
    Johdanto: Ärtyvän suolen oireyhtymä on toiminnallinen vatsavaiva, johon liittyy kipu tai epämiellyttävä tunne vatsassa ja muuttunut ulostustiheys tai ulosteen koostumus. Viime aikoina on saatu tutkimusnäyttöä paksusuolessa herkästi fermentoituvia FODMAP-hiilihydraatteja (fermentable oligo , di- and monosaccharides and polyols) rajoittavan ruokavalion tehosta ärtyvän suolen oireyhtymän hoidossa. Ruisleipä on keskeinen kuidun ja folaatin lähde suomalaisille, mutta se sisältää runsaasti FODMAP-hiilihydraatteja ja voi sen vuoksi aiheuttaa oireita herkkävatsaisille. Ruisleivän valmistusprosessia muuttamalla voidaan tehdä vähemmän FODMAP-hiilihydraatteja sisältävää ruisleipää. Tavoitteet: Tutkimuksen päätavoitteena oli verrata kahden, FODMAP-hiilihydraattien määrän suhteen toisistaan eroavan ruisleivän vaikutuksia IBS-potilaiden aterianjälkeisiin vatsaoireisiin, uloshengitysilman vetypitoisuuteen ja mahasuolikanavan läpikulkuaikoihin, happamuuteen ja paineeseen. Muina tavoitteina oli saada tietoa SmartPill®-laitteen toimivuudesta vatsaoireiden mittausmenetelmänä ja tutkia vatsaoireiden voimakkuuden ja uloshengitysilman vetypitoisuuden välistä yhteyttä. Aineisto ja menetelmät: Tutkittavana olivat normaalipainoiset ja ylipainoiset naiset, joilla oli IBS (n=7). Tutkimus oli kaksoissokkoutettu, satunnaistettu, vaihtovuoroinen ateriakoe kahdella eri ruisleivällä. Tutkittavat söivät satunnaisessa järjestyksessä kumpaakin leipää erillisillä koejaksoilla, minkä jälkeen heiltä mitattiin vatsaoireita, uloshengitysilman vetypitoisuutta ja suoliston sisäisiä olosuhteita. Suoliston lämpötilaa, painetta ja pH:ta mitattiin SmartPill®-laitteella, joka on pienikokoinen nieltävä kapseli. Kapselin mittaamista tiedoista saadaan läpikulkuajat, pH:n mediaanit, keskipaine ja supistuksien määrät mahasuolikanavan eri osille. Tutkimuksen tulokset esitettiin mm. käyrän alaisina pinta-aloina ja maksimiarvoina. Mittausjaksojen välisiä eroja analysoitiin tilastollisesti Wilcoxonin merkittyjen sijalukujen testillä. Vatsaoireiden voimakkuuden yhteyttä suoliston paineeseen ja uloshengitysilman vetypitoisuuteen analysoitiin Spearmanin järjestyskorrelaatiokertoimen avulla. Tulokset: Uloshengitysilman vetypitoisuuden käyrän alainen pinta-ala (AUC0-630min) erosi koejaksojen välillä (p=0,028). Uloshengitysilman vetypitoisuus oli matalampi tutkittavien syödessä vähemmän FODMAP-hiilihydraatteja sisältävää ruisleipää verrattuna tavalliseen ruisleipään. Ilmavaivojen voimakkuuden maksimiarvo oli suurempi tavallisella ruisleivällä (p=0,034). SmartPill®-kapselilla mitatut läpikulkuajat, pH, paine ja supistuksien määrä eivät eronneet koejaksojen välillä. Vatsaoireiden yhteenlaskettu voimakkuus oli positiivisesti yhteydessä paksusuolen keskipaineeseen toisella koejaksolla (ρ=0,786, p=0,036). Vatsaoireiden voimakkuuden ja uloshengitysilman vetypitoisuuden välillä ei havaittu yhteyttä. Johtopäätökset: Ruisleivän FODMAP-hiilihydraattien määrä saattaa vaikuttaa paksusuolessa tapahtuvaan mikrobifermentaatioon, joka lisää vetykaasun muodostumista suolistossa. Lisääntynyt kaasun määrä suolessa voi aiheuttaa ilmavaivoja ja nostaa paksusuolen painetta, mikä saattaa aiheuttaa myös muita vatsaoireita. Vähemmän fermentoituvia hiilihydraatteja sisältävä ruisleipä voi auttaa hillitsemään kaasun tuotantoa ja siihen liittyviä oireita IBS-potilailla, jotka saavat vatsaoireita tavallisesta ruisleivästä. SmartPill®-kapselin soveltuvuudesta vatsaoireiden mittausmenetelmäksi tarvitaan huomattavasti enemmän tutkimustietoa.
  • Laine, Juhana (2011)
    The literature review focused on the composition of oats along with wheat-free oat baking technology. Enzyme active baking and rye malt utilization in low gluten baking was also reviewed. In the experimental part the effect of an extract prepared from rye malt sourdough on dough viscosity and oat bread quality was studied in order to develop technology to good quality rye flavored oat bread. Rye malt flour of high enzyme activity was used to prepare a sourdough enabling degradation of rye prolamins, harmful to celiac patients. Rye malt extract was prepared from the sourdough by centrifugation. Part of the extract was heated for enzyme inactivation to compare the effects of the enzyme active and inactive extracts on oat dough and bread. The extract was used for baking 15, 25 and 30 % (dough weight) by reducing water. Miniature size breads (20 g) were baked in small pans. Dough viscosity was measured to show partial hydrolyzation of beta-glucan due to enzyme activity. Rye flavor was measured with the help of trained jury. Rye malt extract decreased dough pH approximately from 5.8 to 4.4 and increased the titratable acidity. The dough was less viscous when using enzyme active extract and more viscous when using the inactivated extract. The rye malt extract increased bread firmness and flavor and aroma were improved. Also the pores in the crumb were smaller and more evenly distributed. The inactivated extract increased bread crumbliness. The results suggest that the production of good quality rye flavored oat bread is technologically possible when using an enzyme active extract. This can possibly be explained by the low pH inhibiting the amylases together with high gelatinization temperature of oat starch. During fermentation, the pH of the rye malt sourdough drops so low that it inhibits the excessive ?-amylase activity in the dough so that excessive starch hydrolysation cannot occur. Therefore the use of the rye malt extract in baking process is possible without inactivation. Sourdough fermentation as part of gluten-free baking can improve bread color, aroma, flavor and texture. Also, the addition of rye malt extract improved mold-free time by lowering the pH. It seems that with the help of this technology it is possible to add long yearned rye flavor to low gluten oat bread. Based on earlier results it was concluded that it is possible to achieve bread prolamin content of 63.5 mg/kg. However, it should be possible to obtain even better results with the help of further development.
  • Ruohomaa, Marttaleena (2020)
    Mallasviskin valmistuksessa pääraaka-aineet ovat mallas, hiiva ja vesi. Riippuen siitä, minkä viljan mallasta ja mitä mallaslaatua käytetään, voi mallasviskin aistinvaraisissa ja kemiallisissa ominaisuuksissa olla suuriakin eroja. Tutkielmassa tutkittiin ruismaltaan alkuperämaan vaikutusta ruistisleen aistinvaraisiin ja kemiallisiin ominaisuuksiin, joita analysoitiin soveltuvin menetelmin. Ruistisleet valmistettiin belgialaisesta, kanadalaisesta ja suomalaisesta ruismaltaasta. Jokaisesta mallaslaadusta valmistettiin neljä rinnakkaisnäytettä, joiden ominaisuuksien keskiarvoja käytettiin tuloksissa ja tulosten tarkastelussa. Mallastuksen ja käymisen aikana tarkkailtiin pH:ta, brix-% -arvoja ja lämpötilan muutoksia. Käymisprosessin jälkeen tislauksissa kontrolloitiin höyrynsyöttöä, tislausnopeutta sekä tisleen alkoholipitoisuutta. Aistinvarainen arviointi toteutettiin kahdessa osassa: kolmitestillä selvitettiin eroavatko näytteet aistittavilta ominaisuuksiltaan toisistaan, jonka jälkeen koulutettu raati suoritti ruistisleille kuvailevan analyysin. Ruistisleille ominaisten kemiallisten yhdisteiden pitoisuuksia tutkittiin kaasukromatografian avulla. Kuvailevan aistinvaraisen arvioinnin sekä kaasukromatografian tuloksissa havaittiin joitakin tilastollisesti merkitseviä eroja. Asetonin tuoksussa suomalaisesta ja kanadalaisesta ruismaltaasta valmistetun ruistisleen välillä oli tilastollinen merkitsevyys, samoin kuin oljen tuoksussa belgialaisesta ja kanadalaisesta valmistetun ruistisleen välillä. Vaikka mausteen tuoksussa ja viinin maussa ei ollut tilastollisesti merkitseviä eroja, pieni p-arvo indikoi mahdollista eroavaisuutta näissä ominaisuuksissa eri maiden ruimaltaista valmistetuissa ruis-tisleissä. Kolmitestin tuloksissa tilastollisesti merkitsevää eroa ei ollut. Kaasukromatografian tuloksista tilastollisesti merkitseviä eroja löytyi propanolin, isobutanolin ja isopentanolin määrissä. Propanolin sekä isopentanolin pitoisuudet olivat tilastollisesti merkitseviä suomalaisesta ja belgialaisesta ruismaltaasta valmistettujen ruistisleiden sekä suomalaisesta ja kanadalaisesta valmistettujen ruistisleiden välillä. Isobutanolin pitoisuudet olivat tilastollisesti merkitseviä suomalaisesta ja belgialaisesta ruismaltaasta valmistettujen ruistisleiden välillä. Kaiken kaikkiaan suurimmat erot sekä aistinvaraisesti että kemiallisilta ominaisuuksiltaa olivat kanadalaisesta ja suomalaisesta ruismaltaasta valmistettujen tisleiden välillä. Ruismaltaan alkuperän lisäksi jatkossa olisi mahdollista tutkia eri mallastustapojen vaikutuksia ruistisleeseen. Lisäksi on epäselvää hävittääkö tynnyrikypsytys erot, jotka syntyvät ruistisleeseen erilaisten ruismaltaiden käytön seurauksena.
  • Kronlöf, Eirik (2014)
    Acrylamide is a small molecular compound, which has been labeled as a probable carcinogen in humans. Acrylamide cannot be found natively in food raw material. It is formed when a carbohydrate and protein rich matrix is heated in temperatures above 120 °C. Foodstuff with high risk of containing higher levels of acrylamide are bread and bakery products, potato based foods and coffee. The most critical parameters for the formation of acrylamide are process temperature, the duration of the heating and moisture of the food matrix. A dry matrix, heated in high temperatures for longer periods gives high concentrations of acrylamide. The European Commission has given an opinion on the indicative values of acrylamide content in various foodstuffs. The indicative values are not safety limits for intake, but meant to indicate the need for action. The literature review of this thesis focused on the chemical properties of acrylamide and factors impacting the formation. The occurrence of acrylamide in food and means of mitigation were also reviewed. In the experimental part of this thesis the acrylamide content of rye bread and mämmi were studied. The effect of toasting on the acrylamide content of the rye bread was also studied. The formation of acrylamide during toasting was explained by measurement of moisture and amino acid content of the bread. The samples used in the experimental toasting study were four commercially available sliced rye breads with a wheat toast as reference material. All breads were toasted 0 – 210 seconds in a regular toaster. Method of acrylamide analysis was high performance liquid chromatography coupled with tandem mass spectrometry (HPLC-MS/MS). The acrylamide content varied between the untoasted rye breads, 50 – 350 µg/kg. With the longest toasting time the content rose to 50 – 830 µg/kg. In the European Commission indicative values there is no equivalent to the rye bread. The closest product group is rye crisps, with and indicative value of 450 µg/kg. All the studied untoasted rye bread acrylamide contents fall below this value. When toasted, only one of the rye breads exceeded the indicative values with the longer frying times. The regular toast had levels between 0 and 210 µg/kg respectively. The commission indicative value for wheat based bread is 80 µg/kg was exceeded only with longer toasting times. The mämmi contained 100 µg/kg of acrylamide. For mämmi there are no indicative values.
  • Hennola, Inkeri (2020)
    Rukiin tuotanto ei ole perinteisesti yltänyt kattamaan sen kysyntää Suomessa. Kiinnostusta rukiin viljelyyn heikentää riski leipäviljaksi kelpaamattomista ruiseristä. Suomessa ei ole suositeltu rukiin käyttöä juurikaan kotieläinten ruokinnassa sen huonon maittavuuden sekä haitta-aineiden vuoksi. Rukiin käytöstä nautojen ruokinnassa on hyvin vähän tutkimustuloksia. Nykyiset ruista koskevat ruokintasuositukset perustuvat useita vuosikymmeniä vanhoihin tutkimustuloksiin. Ruislajikkeiden jalostus on kuitenkin muokannut viljojen ravitsemuksellisia arvoja, joten uutta tutkimustietoa uusista lajikkeista tarvitaan. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää rukiin vaikutuksia maitorotuisten sonnien rehun syöntiin, kasvuun ja teurasominaisuuksiin. Hypoteesina oli, että ruista voidaan käyttää nykyisiä suosituksia enemmän kasvavien nautojen ruokinnassa. Kokeen alussa 80 sonnia jaettiin neljään ryhmään. Koe kesti keskimäärin 232 vuorokautta. Koe-eläimiä ruokittiin seosrehulla, jonka väkirehuprosentti oli 50 %. Väkirehu sisälsi ruista 0, 15, 30 ja 45 % kuiva-aineesta. Väkirehu oli teollista täysrehua ja säilörehu oli laadultaan hyvää 1. sadon timoteinurmisäilörehua (D-arvo = 691 g/kg ka). Kokeen väkirehut vakioitiin energiasisällön mukaan. Koe-eläinten yksilöllistä syöntiä mitattiin, eläimiä punnittiin kokeen aikana ja ruhon laatua mitattiin ultraäänimittauksilla ja teurastuloksilla. Koe-eläinten keskimääräinen kuiva-aineen syönti oli 10,9 kg/pv. Päiväkasvut olivat kokeen aikana keskimäärin 1537 g/pv. Teurasikä kokeessa oli keskimäärin 484 pv ja teuraspaino 354 kg. Teurasruhojen lihakkuus oli keskimäärin EUROP-luokituksen O-luokkaa ja rasvaisuus luokkaa 2. Kokeessa ei havaittu tilastollisesti merkitsevää eroa koe-eläinten rehun syönnissä tai rehun hyväksikäytössä. Rukiin ei havaittu vaikuttavan koe-eläinten kasvuun. Myöskään teurasiässä, teuraspainossa tai ruhon teuraslaadussa ei havaittu tilastollisesti merkitsevää eroa koeryhmien välillä. Tulosten perusteella voidaan olettaa, että ruista voidaan käyttää nykyisiä suosituksia enemmän nautojen ruokinnassa. Lisää tutkimusta aiheesta kuitenkin tarvitaan. Tutkimuksessa käytettiin hyvälaatuista ruista, jossa ei ollut torajyvää tai sen aiheuttamia homemyrkkyjä. Ruis on kuitenkin hyvin altis torajyvälle, eikä torajyvän saastuttamaa ruista voida syöttää kotieläimille.
  • Kettula, Jussi (2019)
    Suomessa mallintaminen on ollut keskeinen osa metsänarviointia, koska kaikkea ei ole ollut kustannustehokasta mitata. Malleilla on kuvattu tunnuksia, jotka kiinnostavat esimerkiksi metsän rahallisen arvottamisen, käyttöarvon, kasvun tai tuotoksen näkökulmasta. Runkokäyrä- ja tilavuusmallit ovat historiallisessa mielessä olleet metsätaloudellisesti hyvin tärkeät, koska puun arvottaminen edellyttää puun mittaamista kuutioissa ja toisaalta käyttöarvon näkökulmasta puun jakamista tukki- ja kuituositteeseen. Laasasenahon (1982) laatimia runkokäyrä- ja tilavuusmalleja voidaan pitää näistä malleista hyvästä syystä merkittävimpinä. Vaikka kyseisten mallien laadintahetkestä on kulunut jo lähes 40 vuotta, ovat ne edelleen käytössä metsäalalla niin tutkimuksessa, käytännön metsäsuunnittelussa, Valtakunnan metsien inventoinneissa, metsäsuunnitteluohjelmistoissa ja hakkuukoneen apteerausalgoritmeissa. Mallien pohjalla on tuhansien koepuiden runkoanalyysiaineisto, jota on käytetty mallien sovittamiseen kolmelle metsätaloudellisesti tärkeimmälle puulajille: männylle, kuuselle ja koivulle. Runkoanalyysissä puut kaadetaan ja rungot mitataan pituuden ja runkokäyrän osalta. 2010-luvulla on tehty suuria edistysaskelia laserkeilaustutkimuksessa ja tuoreimpien tutkimusten perusteella on havaittu maastolaserkeilauksen tarjoavan varteenotettavan vaihtoehdon runkoanalyysin tekemiseen koepuista. Maastolaserkeilauksen etuna on, että mitattavia puita ei tarvitse mittausten suorittamiseksi kaataa. Tämän vuoksi maastolaserkeilauksella voidaan mitata sellaisia puita, joita ei ole ollut mahdollista aikaisemmin mitata, koska puiden kaataminen ei ole ollut mahdollista. Tuoreimpien maastolaserkeilaustutkimusten perusteella runkokäyrän mittaaminen ja sitä kautta runkotilavuuden laskeminen voidaan tehdä suurella tarkkuudella laserkeilauksessa syntyvästä kolmiulotteisesta pistepilvestä. Katupuiden saanti tutkimuskäyttöön on ollut lähes mahdotonta, mikäli se edellyttää puiden kaatamista. Lukumääräisesti Helsingin kaupungin alueella kasvaa noin 30 000 kpl katupuita, joista lähes 50 % on puistolehmuksia (Tilia x europaea), metsälehmuksia (Tilia cordata) ja isolehtilehmuksia (Tilia platyphyllos). Vastikään Helsingin kaupunki julkaisi toimenpidesuunnitelman, jossa pyritään saamaan Helsinki hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä. Tässä ohjelmassa puut ja kasvillisuus olivat listattu yhdeksi päästökompensaation lähteeksi hiilineutraalisuuslaskennassa. Puun runko sisältää tyypillisesti ison osan puun maanpäällisestä biomassasta, mutta lehmuksille sen arviointiin ei vielä ole ollut olemassa malleja. Tässä tutkimuksessa tutkittiin maastolaserkeilauksella kerättävän pistepilven hyödyntämistä Laasasenahon (1982) kehittämien runkokäyrä- ja tilavuusmallien uudelleen sovittamisessa Helsingin katulehmuksille. Aineistoon kerättiin 75 kpl katupuita, joista 36 kpl keilattiin lehdelliseen aikaan kesällä ja 39 kpl lehdettömään aikaan talvella. Jokaisesta koepuusta tehtiin 2 kpl keilauksia vastakkaisilta puolilta puuta ja keskimäärin 50 % etäisyydeltä suhteessa puun pituuteen. Rungot erotettiin pistepilvistä ja niille estimoitiin läpimittoja automaattista runkokäyräalgoritmia käyttäen. Lopulliset runkokäyrät saatiin splini-interpoloinnin avulla. Pistepilvestä mitattuja tunnuksia vertailtiin maastomittausten yhteydessä mitattuihin tunnuksiin. Rinnankorkeusläpimitat onnistuttiin pistepilvestä mittaamaan 2,4 cm (9 %) tarkkuudella (RMSE) harhan ollessa -1,1 cm (-4 %). Koepuiden pituudet onnistuttiin mittaamaan 0,9 (8 %) metrin tarkkuudella (RMSE) harhan ollessa -0,2 metriä (-2 %). Mitattujen läpimittojen lukumäärät olivat lehdettömään aikaan keskimäärin 89 % ja lehdelliseen aikaan 60 % läpimittojen laskennallisesta enimmäismäärästä. Runkokäyrä- ja tilavuusmallit linearisoitiin ja muunnettiin muotoon, jossa mallien sovitus voitiin tehdä pienimmän neliösumman menetelmällä. Mallit sovitettiin erikseen osa-aineistoihin ja koko aineistoon. Tällä haluttiin tutkia ajankohdan, ja toisaalta aineiston koon vaikutusta mallien sovittamisen onnistumiseen. Lehmukselle sovitetun runkokäyrämallin tarkkuudeksi (RMSE) saatiin ristiinvalidoinnilla 71,7 dm3 (17,0 %) ja harhaksi -8,2 dm3 (-1,9 %). Tilavuusmallit validoitiin myös ristiinvalidointia käyttämällä. Rinnankorkeusläpimittaan perustuvan tilavuusmallin tarkkuudeksi saatiin 102,6 dm3 (23,2 %) (RMSE) harhaksi 2,6 dm3 (0,6 %). Rinnankorkeusläpimittaan ja pituuteen perustuvan mallin tarkkuus oli 70,1 dm3 (16,7 %) harha -0,4 dm3 (-0,1%). Rinnankorkeusläpimittaan, pituuteen ja yläläpimittaan perustuvan malli oli tarkkuudeltaan 31,5 dm3 (7,5 %) harha -0,1 dm3 (0,0 %). Tilavuusmallien keskivirheet olivat: 23,4 %, 16,8 %, 7,5 %. Tutkimuksen tulosten perusteella ei havaittu keilausajankohdalla tai aineiston koolla olevan merkittävää vaikutusta mallien hyvyyteen. Rungolta mitattujen läpimittojen osalta keilausajankohdalla havaittiin olevan olennainen vaikutus läpimittaestimaattien määrään, joka oli selvästi suurempi lehdettömään aikaan.