Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • Ruokonen, Antti (2020)
    Pohjoisesta sijainnista johtuen Suomen kasvukausi on muihin viljantuottajamaihin verrattaessa lyhyempi. Siitä seuraa se, että viljan korjuukosteus on liian korkea säilymisen kannalta. Säilymisen varmistamiseksi viljasato on käsiteltävä jollain tavoin ennen varastointia. Valtaosa Suomen viljasadosta kuivataan alle 14 painoprosentin kosteuteen säilyvyyden varmistamiseksi varastoinnissa. Työn tavoitteena oli kehittää simulointityökalu. jota voidaan käyttää apuvälineenä, kun aletaan suunnittelemaan kuivurihankintaa. Työkalulla oli pystyttävä selvittämään tarvittava kuivurin koko sekä uunin teho kyseessä olevalle kuivauskapasiteetin tarpeelle. Määrittäviä tekijöitä tarvittavan kuivauskapasiteetin selvittämiseksi olivat kuivattavan viljan määrä (kokonaissato) ja kuivauspäivien lukumäärä. Simulaatiotyökalun toiminnallisuudelle asetettiin reunaehdoiksi se, että työkalu on käyttäjän kannalta helppokäyttöinen ja nopeasti omaksuttavissa. Työkalun käyttö piti onnistua yleisesti käytössä olevilla pc -tietokoneella ja siinä olevilla laskentaohjelmilla. Simulointityökalun rakennusalustaksi valikoitui MS Excel taulukkolaskentaohjelma ja siinä oleva VBA – ohjelmointisovellus. Tämän lisäksi työkalulla oli päästävä ±30 % haarukkaan todellisista arvoista. Testauksen perusteella voitiin todeta, että työlle asetetut vaatimukset saatiin toteutettua. Tarvittavat lähtöarvot oli helppo syöttää simulointia varten sekä ne olivat helposti saatavilla oikeissa muodoissa. Tavoitteeksi asetetut tulokset, kuivurin koko, uunin teho ja kuivausaika, olivat selkeästi nähtävissä ja tarkkuudessa päästiin asetettuihin tavoitteisiin. Myöskään simulaation laskentavaiheessa ei ollut ongelmia ja operaatio oli riittävän nopea.
  • Ruuska, Anna-Riitta (2018)
    Industry, transportation and agriculture release nitrogen oxides (NOx) and ammonia (NH3) into the atmosphere. These compounds deposit to the earth’s surface for example via rain as nitrate (NO3-) or ammonium (NH4+). It has been shown that nitrogen deposition has decreased the share of sphagnum mosses among mire vegetation. Mires are important carbon storages and sinks, and estimates show that in mires over half of the carbon is stored in peat originated from sphagna. Therefore it is important to study the phenomenon that has an impact on the function of mires and also mechanisms that effect sphagnum via nitrogen deposition. The aim of this thesis was to study the effects of nitrogen deposition on sphagnum’s hyaline and chlorophyllous cell morphology. The function of hyaline cell is to store water and maintain optimal water content for sphagnum’s efficient growth. Therefore the relation between the water content of sphagnum and the changes in cell morphology was studied. Changes in cell morphology may decrease sphagnum’s drought tolerance and lead to the disappearance of sphagnum. Samples of sphagnum (Sphagnum capillifolium (Ehrh.) Hedw.) were collected from ombrotrophic Mer Bleue bog which is located in Ottawa, Canada. By the May 2016, plots in Mer Bleue had been fertilized with different forms (NH4+, NO3-, NH4NO3) and amounts (1,6, 3,2 and 6,4 g N m-2 v-1) of nitrogen between 4-16 years. Potassium phosphate (KH2PO4) had been added into some plots. Total number of different treatments was 11, each of which had three replicates. In this study, sample preparates of sphagnum were microscoped and photographed and cell areas (μm2) were determined. Cell material used for statistical analysis was in total 1138 of which half were hyaline cells and half chlorophyllous cells. In addition, this study contained data from sphagnum’s water and nutrient contents and water table measurements. The effects of different treatments were detected mainly as an increase of hyaline cell areas. Out of different forms of nitrogen, only NH4NO3 with amount of 6,4 g N m-2 increased hyaline cell area, and the effects of NH4+ and NO3- did not differ from control. KH2PO4 treatment did grow the area of hyaline cell both alone and when added together with NH4NO3. Between different treatments only minor changes in water content of sphagnum were observed. Even though the results of this study did not refer to impaired drought tolerance of sphagnum, morphological changes observed may hinder sphagnum’s vitality in some other way. This matter needs further research.
  • Seppänen, Siri (2021)
    Legume consumption and cultivation is recommended due to several health and environmental benefits. However, legumes naturally lack vitamin B12 and contain non-digestible, fermentable raffinose family oligosaccharides (RFOs) which are found to cause abdominal symptoms. Propionibacterium freudenreichii was earlier found to produce significant B12 contents into plant-based matrices by fermentation. Moreover, many of lactic acid bacteria used in food fermentation are found to produce the enzyme α-galactosidase which degrades the RFO compounds. This study aimed investigating the use of fermentation for a simultaneous B12 production and RFO reduction. The study examined direct fermentation with P. freudenreichii and co-fermentation with starters. In relation to B12, the study examined if B12 content and RFO reduction positively correlated after the fermentation process. The state of RFO breakdown was explored by detecting the RFO levels with high performance anion exchange chromatography combined with a pulse amperometric detector (HPAEC-PAD) after every 24 h during the 72 h of fermentation. Several fermentation schemes showed either efficient or complete RFO degradation and produced active B12 at significant level with some minor differences between them. Generally, direct fermentation led to superior RFO reduction compared to co-fermentation in the studied matrices. The study concluded the inversely proportional relation between RFO reduction and B12 formation when co-fermented with a commercial starter.
  • Heinonen, Tiina (2018)
    Litter size and pelt characteristics are economically important traits in fur animal production. Biologically, the litter production is affected by several reproduction related traits all the way from ovulation rate to weaning and over parities. This thesis was focused on the six litter traits of blue and silver foxes: age at 1st insemination, pregnancy, number of pups born, weaned and lost and pup mortality. The objective was to estimate the amount of genetic vari-ation within and between the traits, and also to quantify the genetic contribution of litter sire on the number of pups and mortality. The genetic correlations across parities were also estimated. The data is from Norwegian fur farms and was obtained from the WebSampo breeding program managed by the Finnish Saga Furs. Data processing and statistical analyses were performed using R programs. The variance components were estimated using a Bayesian approach and MCMC methods. The heritabilities of litter size traits in both blue and silver foxes ranged from 0.04 to 0.30. The heritability in the contribution of litter sire was 0.038 – 0.105 in blue fox and 0.038 – 0.042 in silver fox. The phenotypic and genetic correlations between parities ranged from low to medium. Consequently, the 1st and 2nd parities should be considered separate traits. The number of weaned pups can be increased by selecting for the number of pups born and pup mortality. Since there is genetic potential in increasing the number of pups born and lowering pup mortality, the collection of data regarding litter size traits should be enhanced in Finland.
  • Viksten, Sini (2018)
    The aim of the fur production is a high-quality pelt. Selection on pelt size has lead to heavy and possibly obese animals. The obesity can impair animals' health, fertility, welfare and also damage the image of production. Fat animals are most likely increasing feed consumption and subsequent feed costs. A long and lean animal is an economical aim. Blue fox already has a subjective 5-level body score index (BSC), but the aim of this study was to develop a body mass index (BMI) which contains easily measured traits: length and weight. We also wanted to quantify the genetic variation of animals' length, daily gain and BMI and their relation to feed consumption. The data was from MTT's SOLAKKA experiment (2005-2006) where animals were raised in cages occupied by a pair of individuals. The feed consumption was analyzed at an individual- and cage-level. The BMI was developed using the data from the normal sized animals (BSC 3 and 4). The BMI parameters were calculated separately for males and females, because of their weight difference. Using the BMI we could determine with the length of normal sized animals' their required amount of feed. Further, we could calculate the joint feed requirement for a cage pair. The residual feed intake (RFI) was the difference between measured and predicted feed intake. The summed RFI was used for a cage pair. The genetic analyses were performed with R program MCMCglmm package which is based on Bayesian inference. Heritability of length varied 0.43-0.66, heritability of daily gain 0.72-0.83 and heritability of BMI 0.66-0.72. Heritability of dry matter intake was 0.71-0.85 and that of sum-RFI 0.43-0.48. The genetic correlation between sum-RFI and daily gain or BMI was high (0.60-0.63), hence selection on either trait would reduce also RFI. The selection on BMI would not affect length, while there was genetic correlation 0.42 between daily gain and length. The obesity problem of blue fox must be intervened and the BMI seems to be good tool for that. The consequences of its use must still be monitored.
  • Viksten, Suvi (2012)
    The literature review focused on the proteins and insoluble fibre, ?-(1->4)-galactan, of blue lupin seed and how they degrade during germination. The review also dealt with the food applications of lupins and the harmful substances of lupins: allergens and ?-galactosides. The object of the experimental study was to determine the peptidase activities in the blue lupin seeds at the different stages of germination, classify the peptidases in the seeds and investigate the changes occuring in the proteins during germination and fermentation. The percentage of the water-soluble protein in the seeds was also determined. Blue lupin seeds were soaked in water over night and were germinated in the dark (15 ° C, RH 100 %). Peptidase activities were determined spectrofotometrically using azo-casein as a substrate. Class-specific peptidase-inhibitors (Pepstatin A, PMSF, E-64 and O-FEN) were used for classification of peptidases. Lactobacillus brevis and Lactobacillus rhamnosus were used in the fermentations (35 °C, 24 h) as well as baking yeast. The changes which occured in the proteins during germination and fermentation were investigated by electrophoresis (SDS-PAGE). The Dumas method was used to determine the percentage of the water-soluble protein in the extracts composed of soaked and germinated (2 day) seeds. Peptidase activities increased until the second day of germination and then remained constant until the fourth day. Serine- and aspartic peptidases were identified by inhibitor tests but not cysteine peptidases, even though cysteine peptidases have been previously known to break down legume proteins during germination. The cysteine peptidase inhibitor, E-64, used in this study has been observed earlier to inhibit cysteine peptidases belonging to papain family but not to legumain family. Proteins degraded slightly when the germination continued 4 days, and the degradation continued further during the fermentations. Large polypeptides (MW 45–100 kDa) mainly degraded during germination and fermentation. In addition, 17 kDa polypeptides degraded during fermentation. Possible 20 kDa hydrolysis products also formed during fermentation. The degradation of proteins in fermentations was more efficient when seeds germinated for 2 days were used compared to ungerminated seeds. The content of the water-soluble protein in the soaked seeds and the seeds germinated for 2 days varied between 35–96 %, and the content increased markedly when the pH of the extraction solvent increased from 6 to between 7.5–9.0. Thus the alkalinity of the extraction solution changed the structure of the storage seed proteins to more water-soluble form. The peptidase activity of germinated blue lupin could be applied in varied fermentation processes. The storage proteins of blue lupin were extremely water-soluble, so this discovery could be utilised for manufacturing substitutes for dairy products.
  • Pitkonen, Mirjami (2016)
    The aim of this study was to investigate the effects of blue lupin supplementation on rumen fermentation and milk production responses of cows fed grass silage diets. The study was conducted at Viikki research farm of the University of Helsinki in spring 2013. In the experiment, eight multiparous Ayrshire cows were used, and four of them were fitted with rumen fistula. The average days in milk was 111 (± 29,3). The experiment was conducted as duplicated 4 × 4 Latin squares. The treatments used were four supplementary protein concentrates: control (without protein supplement), rapeseed meal, rapeseed/blue lupin mixture and lupin meal. The protein concentrates were prepared to contain isonitrogenous amounts of protein. Concentrates were fed at a rate of 12 kg/day and grass silage was fed ad libitum. Protein supplementation increased dry matter (DM) intake and milk production. Replacement of rapeseed meal with blue lupin reduced DM intake and milk production. Cows on protein supplemented diets had higher energy corrected milk yield than cows on control diet. Milk fat composition was lower with protein supplemented diets than control diet. Replacement of rapeseed meal with blue lupin meal increased milk fat concentration in milk. Milk urea and rumen ammonia concentrations were higher in protein supplemented than control diet. Rumen ammonia concentration also increased when rapeseed meal replaced blue lupin. Protein supplementation increased concentration of volatile fatty acids in the rumen fluid. Milk fatty acids were less saturated and contained more mono- and polyunsaturated fatty acids on protein supplemented diets than control diet. Replacement of rapeseed with blue lupin reduced concentration of polyunsaturated fatty acids in milk. Feeding mixture of rapeseed and lupin meal reduced concentration of polyunsaturated fatty acids when compared with the average of rapeseed or lupin meal. In protein supplemented diets, palmitic acid (C16:0) in milk was significantly lower and stearic acid (C18:0) significantly higher than on control diet. Conjugated linoleic acid (CLA cis-9, trans-11) content increased with protein supplemented diet, but replacing rapeseed meal with lupin reduced it. When rapeseed was replaced with blue lupin a linolenic acid (C18:3n-3) content was decreased. There were not any big differences in milk fatty acid composition between the diets supplemented with lupin or rapeseed meal. This study showed that blue lupin can be used as protein supplement for dairy cows, but milk production responses are not as good as with rapeseed meal.
  • Alitalo, Ville (2018)
    Alfalfa (Medicago sativa L.) is an interesting plant in grass mixtures because of its high yield and nitrogen fixing potential, and also high acceptance and forage value in animals. However, it is considered challenging to cultivate in Finland because of its high pH requirement and its poor ability to stand wet soil, trampling and cold winter. By ditching, liming and good management of field traffic it is possible to improve all these difficult growth conditions except for cold winter. The aim of this study was to investigate the differences in cold hardiness and the rate of cold hardening on six alfalfa cultivars having different origin and fall dormancy class. The aim was also to examine if the observed potential differences result from dry matter, starch and soluble sugar content in plant roots and shoots. Based on these traits, it was also intended to evaluate the suitability of tested cultivars for cultivation in Finland. The study composed of a field and a growth chamber experiment. In the field experiment the alfalfa cultivars ’Alexis’, ’Nexus’, ’Live’ and ’Lavo’ were tested, and in the growth chamber experiment also cultivars ’Hunter river’ and ’Rangelander’ were included. In the field experiment the samples were taken in total four times during winter 2014-2015. Sampling was done every other month starting from October. In the growth chamber experiment the plants were cold acclimated at two different programmes; 7/3 °C at day/night for three weeks and 7/3 °C for two weeks followed 5/-2 °C for one week. The cold hardiness of plants was determined by ion leakage test, in the field experiment from roots and in growth chamber experiment from roots and leaves. The dry matter content, soluble sugar content and starch content were also determined from roots and shoots in both experiments. The results showed that alfalfa plants tolerate well short cold temperatures. The 50 percent ion leakage, when plants are regarded to be dead, was not achieved with all cultivars, although the coldest freezing temperatures used in the artificial freezing test was -18 °C for the field and -16 °C in the growth chamber experiment. Freezing temperatures strengthened the hardening of plants in growth chamber trial and significant differences in cold tolerance were observed between cultivars. Hardening increased the soluble sugar content and decreased the starch content of plant roots in both experiments, but the differences between cultivars were not significant. Significant differences in sugar content of shoots were observed only between the cultivars with best and poorest freezing tolerance. According to the results of one-year field experiment all cultivars were suitable for cultivation in Finland.
  • Laine, Tuomo (2022)
    The global demand for berries has grown recently, which is why the berry plants are now being cultivated in the greenhouse during the winter. In Finland, availability of natural light in the winter season is limited, and the light conditions in greenhouses are typically improved with HPS lights, but their spectrum is limited in blue light which is required by plants. LEDs are the first energy-efficient light source that enables the spectrum to be optimized to match the wavelengths absorbed by plant photoreceptors. This study compared the effect of two different light treatments on the primocane raspberry plant (Rubus idaeus L. 'Shani') in winter season. The aim was to study how blue and red LED light in addition to HPS light affect the growth, morphology, yield and berry quality of primocanes in greenhouse conditions during winter in Finland. The experiment was carried out at the University of Helsinki's greenhouses in Viikki between August 2018 and February 2019. In the vegetative stage, amount of vegetative growth, flavonoid, anthocyanin, chlorophyll content and leaf photosynthesis were measured. In the generative stage, the timing of harvest, the number of inflorescences, yield, and the berry quality (soluble solids, titratable acids, total phenolic and anthocyanin content) were measured. Increasing blue and red light in the spectrum (HPS+LED) affected both the vegetative growth and the berry quality compared to HPS light alone. Differences were observed in leaf temperature, photosynthetic activity, leaf chlorophyll and flavonoid content, growth of lateral shoots and berry anthocyanin content. In the vegetative growth phase, the HPS+LED light, contrary to the hypothesis, did not reduce the length of the main shoot, but on the other hand strongly reduced the length of the lateral shoots. HPS+LED light increased the flavonoid and anthocyanin concentration in leaves and berries, respectively, while the anthocyanin concentration in leaves and the total phenolic concentration in berries were not affected. The total yield was less than one kilogram per plant, and not affected by the light treatment. From an economic point of view the marketable yield, along with the berry quality are the key factors when producing raspberries indoor in winter because the plants were grown in completely controlled environment with additional energy. Ultimately, different wavelengths seem to interact, and their mutual relationships change the already known effects of a single wavelength.
  • Ryytty, Satu (2019)
    Pitkä rannikkoalue Itämerelle sekä lukuisat järvet ja joet muodostavat Suomen runsaat vesivarat. Näitä vesivaroja hyödynnetään useissa liiketoimissa ja viime vuosina näiden toimialojen merkitys on noussut esille. Tämä pro gradu -tutkielma on osa BlueAdapt-hanketta, joka tavoittelee vesivaroihin perustuvan kestävän taloudellisen kasvun edistämiseksi innovatiivisia keinoja. Hanke on alkanut vuoden 2018 alussa ja tämä tutkimus on tehty hankkeen tulevien tutkimusten tueksi ja taustamateriaaliksi. Hankkeeseen lukeutuvien toimialojen (ruoantuotanto, energiantuotanto ja matkailu) keskinäinen riippuvuussuhde on vahva (Maa- ja metsätalousministeriö, 2018). Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää kuinka sinisen talouden toimijat kalatalouden, energiantuotannon ja matkailun aloilta kokevat ja käsittävät taloudellisen tilanteensa, miten he määrittelevät vaikutuksensa ympäristöön ja kuinka ympäristölliset piirteet vaikuttavat toimialan kehitykseen. Politiikan piirteiden arvioinnissa mitattiin nykyisen sinisen talouden politiikan viitekehyksen onnistumista. Kaikki teemat käsittivät aikajänteen nyt ja tulevaisuudessa. Tutkimuksen aineiston keräsi Taloustutkimus Oy tekemällämme sähköisellä kyselylomakkeella vuoden 2018 marraskuun ja joulukuun aikana. Vastauksia saatiin yhteensä 150, joista 57 vastausta olivat kalataloudesta, 40 energiantuotannosta ja 53 matkailualalta. Tutkimuksen tulokset analysoitiin tarkastelemalla selittävien vastausten vaikutusta. Teoreettisena viitekehyksenä toimi kvantitatiivisen tutkimuksen teoria. Tulokset osoittivat, että talouden osalta kannattavuuden odotukset olivat kaikilla toimialoilla hyvät. Ympäristöön liittyvissä arvioinneissa esille nousivat toimialojen eroavat näkemykset ympäristöllisten piirteiden tärkeydestä. Sinisen talouden politiikan piirteitä arvioitaessa toimialoilta löytyi yhteneväisiä kehitysideoita.
  • Sutela, Tapio (2019)
    The Siberian larch (Larix sibirica Lebed.) is, as a deciduous conifer, a rarity in Finnish forests. The natural resistance to decay of its heartwood is one of the most highly valued characteristics of the Siberian larch, thanks to which it is often favoured in humid environments in water and earth construction projects. Resistance to decay is often related to logs and wood products from the last stages of the life cycle of a commercial forest. The objective of this study was to examine the natural resistance to decay of the heartwood of 25-year-old Siberian larch. A ground contact decay resistance test in compliance with the EN 252 standard was carried out at the Punkaharju unit of the Natural Resources Institute Finland in Savonlinna, Finland. The main data consisted of 25-year-old Siberian larches thinned from clonal seed orchard sv356 in Neitsytniemi, Imatra, Finland. The clonal seed orchard has been established using seedlings from 25 mother plants, the plus trees of which grow in Lapinjärvi, Punkaharju and Ähtäri, Finland. The plus trees originate from Raivola larch stand. The reference material used in the ground contact test was the heartwood of Scots pine (Pinus sylvestris L.), Norway spruce (Picea abies (L.) Karst.) and high-density heartwood of older Siberian larch. The field test was commenced in September 1996. The progress and impacts of decay were monitored by means of a visual inspection of test stakes (n=377) and bending test if required in the autumn, to determine the decay rate of the test stakes and test groups. Test stakes broke in the bending test due to decay-related weakening of the wood. The service lives of various test stakes and test groups were determined on the basis of the time of breaking of the wood. As the test ended in June 2015, measurements had been made in a total of 12 years. The one-way repeated measures ANOVA was used to measure the rate of decay in test groups. The service lives of the test groups were analysed using the Kaplan-Meier survival analysis and the log-rank test. Test stakes from both Siberian larch test groups remained unbroken throughout the test. All test stakes from the reference groups of Scots pine and Norway spruce broke during the test. The examination of average heartwood decay rates between test groups showed a lower average heartwood decay rate for the heartwood of the 25-year-old Siberian larch than for Norway spruce heartwood. The decay rate was the same as for Scots pine heartwood. The average decay rate of the older and dense Siberian larch heartwood was lower than that of the other three groups. The average service life of 25-year-old Siberian larches was a minimum of 9 years and 7 months, whereas the average service life of Scots pine was 7 years and 7 months, and that of Norway spruce 5 years and 8 months. The service life of the older and dense Siberian larch was a minimum of 16 years. The plus tree stands of the 25-year-old Siberian larches that remained unbroken throughout the tests were located in Punkaharju and Ähtäri. The average decay rate of clones from the Punkaharju was lower than that of test stakes from Ähtäri or Lapinjärvi. The difference between the service lives of clones was statistically significant. The shortest service life was 6 years and the longest 12 years. The service life of clones originating from the plus trees from the clonal seed orchards of Punkaharju and Ähtäri was statistically significantly longer than that of clones from Lapinjärvi. A conservative interpretation of the results would indicate that the decay resistance of the Siberian larch seems to be better than that of Norway spruce. Compared to Scots pine, the decay rate improves as the Siberian larches age. Variation was found in the decay resistance of 25-year-old Siberian larches both between clones and between plus tree stands. The area of origin of the plus trees of the clones had a significant impact on decay resistance.
  • Laitala, Emilia (2020)
    Fusarium oxysporum aiheuttaa sipulinnäivetettä, joka on huomattava sipulisatojen tuhoaja Suomessa ja muualla maailmassa. Useista virulenteista F. oxysporum f.sp. cepae -kannoista on löydetty Secreted In Xylem -geenejä (SIX), jotka koodaavat pieniä eritettyjä proteiineja, oletettuja virulenssitekijöitä. Tämä maisterintutkielma koostuu kolmesta osasta: 1) virulenssigeenien SIX3, SIX5, SIX7, SIX9, SIX10, SIX12, SIX14 ja C5 määrittäminen F. oxysporum -isolaateista PCR:llä ja geelielektroforeesilla, 2) virulenssigeenien ilmentymisen määrittäminen infektoiduissa sipulin juurissa RT-RT-PCR -menetelmällä ja 3) sienen asuttamiskyvyn tutkiminen infektoiduissa sipulintaimissa qPCR-menetelmällä. SIX-geenien määritys tehtiin 22 F. oxysporum -isolaatista, joista 12 oli todettu aiemmassa tutkimuksessa aggressiivisesti tautia aiheuttaviksi, 8 lievästi tautia aiheuttaviksi ja 2 ei-patogeenisiksi. Aggressiivisista isolaateista kuudelta löytyivät kaikki testatut geenit, viideltä osa, mutta muista geneettisesti poikkeavalta isolaatilta 006 ei ainuttakaan. Myöhemmin todettiin, että osa työssä käytetyistä DNA-näytteistä oli vaurioituneita, mikä vaikutti tuloksiin. Uuden tutkimuksen mukaan lievästi virulentilla isolaatilla 220a ja kaikilla muilla aggressiivisilla isolaateilla paitsi isolaatilla 006 oli kaikki tutkitut SIX-geenit. Ei-patogeenisilta isolaateilta ei todettu näitä geenejä. F. oxysporum -isolaateilla tartutetuista sipulinsiemenistä kasvatettiin kasvihuoneessa taimia, joissa patogeeniset isolaatit aiheuttivat tautioireita. Taimista kahdessa eri aikapisteessä kerätyistä näytteistä eristettyä RNA:ta ja DNA:ta analysoitiin RT-RT-PCR- ja qPCR-menetelmillä. F. oxysporum -sienen suhteellinen määrä sipulin juurissa lisääntyi aikapisteiden välillä. Ei-patogeeniset isolaatit asuttivat sipulin juuria hitaammin kuin patogeeniset isolaatit. Lievästi virulentti isolaatti 220a oli hidas asuttaja, vaikka siltä löytyivät kaikki tutkitut SIX-geenit. Aggressiivisissa isolaateissa 260pc, 262 ja 263 SIX3 ja SIX9 ilmentyivät sienen kasvaessa sipulintaimissa, mutta eivät sienen kasvaessa elatusmaljalla. Isolaatissa 220a näiden geenien ilmentyminen oli heikompaa. Lineaarinen korrelaatio näiden geenien ilmentymisen tason ja sienen määrän välillä oli heikosti positiivinen. Vaikka SIX-geenien voidaan olettaa avustavan F. oxysporum f.sp. cepae -sientä asuttamaan sipulin juuria, niin SIX-geenit tai niiden puute eivät silti yksinään selitä sienen asuttamiskykyä tai virulenssia.
  • Nieminen, Noora (2010)
    Puu-Käpylä (“Wooden Käpylä”), a neighbourhood of Helsinki, is the earliest example of the Garden City Movement in Finland. The suburb of valuable wooden architecture was built between 1920 and 1925, with the aim to provide a healthy housing area for working-class families with many children. The houses were erected by a co-operative (Käpylän kansanasunnot, “People?s Dwellings”) and they are protected by the city plan since 1960?s. However, the historical value of the sheltered courtyards has not been investigated. The aim of this study was to survey the garden flora of Puu-Käpylä and to evaluate the authenticity of the courtyard gardens. The survey covered the area of one residential quarter (1.2 ha) with twelve 2-storey semi-detached timber houses arranged around a common yard, which was originally appointed for the tenants? vegetable gardens. The houses are still rented, and each flat is allowed a small lot of the courtyard for cultivation. A complete list was made of all perennial, ornamental plant taxa present in the quarter. Spring bulbs were missed due to the timing of the survey. Generally, the plants were recorded on species level, with the exception of common lilacs, shrub roses, irises and peonies that were thoroughly studied for cultivar identification. It was assumed that plants initially grown in the courtyard could be distinguished by studying Finnish garden magazines, books and nursery catalogues published in the 1920?s and by comparing the present vegetation to surviving documents from the quarter. The total number of ornamental plant taxa identified was 172, of which 17 were trees, 47 shrubs, 7 climbers and 101 herbaceous perennials. The results indicated that a major part of the shrubs, climbers and perennials presumably originated from the 1970?s or later, whereas ca. 70 % of the tree specimens were deemed as original. The survey disclosed a heritage variety of common lilac, resembling cultivar „Prince Notger?, a specific peony taxon, Paeonia humilis Retz., cultivated in Nordic countries since long ago, and a few historic iris varieties. Well-preserved design elements included front gardens on one side of the quarter, a maple alley on another side as well as trees at the garden gates. Old garden books and magazines did not shed much light on the Finnish garden flora commonly used in the period when Puu-Käpylä was built. However, they gave a valuable picture of contemporary planting design. Nursery catalogues offered insight into the assortment of ornamental plants traded in the 1920?s. Conclusions on the authenticity of the current flora were mainly drawn on the basis of old photographs and a vegetation survey map drawn in the 1970?s. This study revealed a need for standardization of syrvey methods applied when investigating garden floras. Uniform survey techniques would make the results comparable and enable a future compilation of data from e.g. historic gardens.
  • Laaksonen, Elina (2017)
    Kvantitatiivisia kuluttajatutkimuksia tehdään, kun halutaan kuluttajilta tietoa arvioitavien tuotteiden hyväksyttävyydestä ja miellyttävyydestä. Yrityksen työntekijöiden käyttäminen talon sisäisessä kuluttajaraadissa ei lähtökohtaisesti anna aidon kuluttajatutkimuksen kaltaista vastetta. Työntekijöitä voidaan käyttää aistinvaraisessa miellyttävyys- ja hyväksyttävyystesteissä, kunhan raatia verrataan samoilla kriteereillä toteutettuun kuluttajatestiin talon ulkopuolella. Tämä maisterin tutkielma toteutettiin yhteistyössä Helsingin yliopiston ja Oy Gustav Paulig Ab:n kanssa. Kokeellisen osan tavoitteena oli selvittää, miten talon sisäisen ja ulkoisen kuluttajaraadin tulokset eroavat toisistaan. Erojen perusteella tehtiin yhteenveto asioista, jotka tulisi ottaa huomioon, jotta raatia voitaisiin käyttää luotettavasti. Tutkittavat kahvityypit olivat cappuccino (osakoe 1) ja vaaleapaahtoinen suodatinkahvi (osakoe 2), joista molemmat arvioitiin eri ajankohtina. Osakokeessa 1 arvioitiin kaksi varianttia ja osakokeessa 2 kolme varianttia. Edellytyksenä arviointiin osallistumiselle oli täysi-ikäisyys ja se, että joi kahvia vähintään kerran viikossa. Talon sisäinen kuluttajatesti järjestettiin Pauligin Vuosaaren aistilaboratoriossa, ja raati koostui toimeksiantajan työntekijöistä (osakoe 1 n=43; osakoe 2 n=44). Ulkoinen kuluttajaraati koostui satunnaisista kuluttajista (osakoe 1 n=114; osakoe 2 n=120), jotka olivat Helsingin yliopiston Viikin kampuksella. Koehenkilöt arvioivat näytteiden miellyttävyyttä 9-portaisella strukturoidulla luokka-asteikolla ja valittujen ominaisuuksien voimakkuutta (aromi, täyteläinen, makea, karvas) 9-portaisella strukturoimattomalla luokka-asteikolla. Tutkimuksen perusteella talon sisäisen ja ulkoisen kuluttajaraadin toiminnassa on eroja, jotka on hyvä ottaa huomioon suunniteltaessa tuotetta valitulle kohderyhmälle. Tutkimus osoitti, että testattavan ryhmän tulee olla tarkemmin rajattu sen mukaan, mikä on tuotteen kohderyhmä. Sisäinen kuluttajaraati osoittautui harjaantuneemmaksi kuin satunnaisista kuluttajista koottu ulkoinen raati. Havaintoa voidaan selittää sillä, että sisäisen kuluttajaraadin kahvimieltymykset eivät vastaa satunnaisten kuluttajien mieltymyksiä. Talon sisäistä kuluttajaraatia voidaan käyttää, kun vääristymät tiedostetaan ja ne osataan ottaa huomioon.
  • Ylhäisi, Olli (2015)
    Limited pre-information of wood raw material properties complicates customer-oriented production planning in sawmilling. The problem is especially concerning Scots pine (Pinus sylvestris L.) because its quality varies significantly within single trees but also within different forests. In the modern cut-to-length method decision of crosscutting points has to be made with help of stem profile prediction, optimization calculations and external quality properties of wood material. In the tree length method that is minimally used in Finland bucking can be done in a terminal that makes it possible to study whole external profile of the stem before the bucking. However, in crosscutting that aims to producing of value added products it would be important to know the internal quality of stem. One method that provides information on internal quality of wood raw material is x-ray log scanning that is used for the quality sorting at sawmills. The purpose of this study was to find out whether it is possible to predict the internal quality of Scots pine stems with the help of some stem characteristics. Moreover, it was also examined whether it is possible to develop the quality bucking of Scots pine butt logs if bucking is supported by x-ray log scanning. The study material was collected from eight final felling stands. From each stand 30 Scots pine stems were chosen and marked and of these was measured diameter at breast height, dead branch height, live branch height and total height. All marked Scots pine stems were felled and bucked as stems whose length varied between 12 and 20 meters starting from the butt of stem. After that the marked study stems were scanned with x-ray system in order to study their internal properties. Individual quality border points were calculated for each of the stems based on the x-ray data. Dead branch height was the most correlated stem characteristic with quality border point. The relationship of the dead branch height and the quality border point was examined with logistic mixed model. A binary dependent variable was determined for each of the stems. Limit value between binary categories (0/1) was 37 decimetres height of quality border. The dead branch height that was classified into four classes was used as an explanatory variable. By using this method it was possible to predict the correct class for 71,6 % of the stems. A stand number that was used as a random effect variable in the model was not statistically significant. The butt logs bucking that was made at the terminal and the butt logs bucking that was proposed by the harvester drivers was compared to the simulated butt logs bucking that considered also the quality border point of a stem. The total volume of A-class logs increased in a bucking option that considered the quality border compared to two other examined bucking options. Average volume of the butt logs decreased as a main way for increasing the logs quality was shortening of their average length. The results indicate that it is possible to rather well predict the internal quality of Scots pine stems with dead branch height and when crosscutting of stems is supported with x-ray scanning system, it is possible to increase the quality of butt logs. In order to reduce uncertain elements it would be necessary to use larger study material in the future studies. In addition, it would be beneficial to pay more attention to the interpretation of x-ray scanning data.
  • Runtti, Matti (2015)
    Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää sisältömarkkinointistrategian toteutumista sosiaalisen median kanavissa. Tutkimus toteutettiin tapaustutkimuksena Hanko Regatta Resorts Oy:n kanssa. Yritys toteuttaa vapaa-ajan asuntoja ja hyvinvointipalveluita yksityis- ja yritysasiakkaille. Aineisto kerättiin verkosta, kirjallisuudesta ja narratiivisien haastattelujen avulla. Kohdeyrityksessä keskityttiin yrityksen valitsemiin sosiaalisen median kanaviin ja niissä tapahtuviin sisältömarkkinointitoimiin. Sosiaalinen media on ilmiönä uusi. Tämän vuoksi sisältömarkkinoinnin toteutumista sosiaalisessa mediassa on tutkittu hyvin vähän. Pyrkimyksenä oli muodostaa kattava kokonaiskuva sisältömarkkinoinnista ja sosiaalisesta mediasta sekä niiden nykytilasta. Aikaisempien tutkimuksen pohjalta oli mahdollista muodostaa sisältömarkkinointistrategiaa kuvaavat vaiheet. Kohdeyrityksen sisältömarkkinointitoimia verrattiin löydettyyn malliin, joka kuvaa sisältömarkkinointitoimien vaiheet ja asiakassuhteiden rakentumisen. Tutkimuksen teoriaosa keskittyy sosiaalisessa mediassa tapahtuviin sisältömarkkinointistrategiamallin eri vaiheisiin ja mallin kuvantamiseen. Empiria toteutettiin narratiivisien haastattelujen avulla. Haastattelujen luonne oli hyvin vapaa ja kerronnallinen. Haastateltavana oli yrityksen suuromistaja ja häntä haastateltiin useita kertoja. Narratiivisien haastattelun avulla on mahdollista saada riittävästi aineisto luotettavan tutkimustuloksen saavuttamiseksi, vaikka haastateltavia henkilöitä on vain yksi. Teorian viitekehys muodostettiin haastatteluaineiston, aikaisempien tutkimuksien ja kirjallisuuden pohjalta sekä verkkoaineiston avulla. Tutkimusaineistoa rajattiin erittäin suuren määrän vuoksi aikaperusteisesti. Tutkimuksen tuloksen mukaan kohdeyrityksessä oli tunnistettavissa selkeät sisältömarkkinointistrategian vaiheet. Muodostettu sisältömarkkinointistrategia malli on käyttökelpoinen kuvaamaan erityisen hyvin sosiaalisessa mediassa tapahtuvia sisältömarkkinointitoimia. Vaiheiden määrä voi poiketa yrityksien ja toimialojen kesken. Kohdeyrityksen osalta vaiheet olivat identtiset teoreettisen mallin kanssa. Aineiston avulla havaittiin, että erilaisia vaiheita on määrällisesti 4-7. Yrityksen valitsemaa sisältömarkkinointistrategian onnistumista arvioitiin taloudellisten ja ajallisten mittarien perusteella. Yrityksen sisältömarkkinointitoimia voidaan tutkimuksessa käytettyjen mittarien perusteella luonnehtia onnistuneiksi, hyvin ajoitetuiksi ja erittäin tehokkaiksi.
  • Laaksonen, Julia (2010)
    Ammattikuljettajien elintavoissa ja terveydessä on parantamisen varaa. Ammattikuljettajien elintapojen taustalla vaikuttavat epäsäännölliset ja pitkät työajat, yötyö ja vähäinen liikunta. Monet ammattikuljettajista ovat ylipainoisia, mikä altistaa sairauksille, kuten diabeteksen, uniapnean, tukija liikuntaelinongelmien synnylle. Kuljetusalan ammattilaisten työ sisältää ominaisuuksia, jotka heikentävät terveellistä ruokailua. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, minkälaisia käsityksiä ammattikuljettajilla on terveellisestä ruoasta ja aterioista ja minkälaisia mielikuvia heillä on terveellisyydestä. Tutkimuksen teoriaosassa terveellisyyden käsityksiä tarkasteltiin aikaisempien tutkimusten pohjalta ja terveellisyyden merkitystä ja ruoan valintaa ohjaavia tekijöitä selvitettiin terveyskäyttäytymiseen sovellettavien mallien kautta. Tutkimusmenetelmänä oli kvalitatiivinen tutkimus. Tutkimusta varten haastateltiin 12 taksiautoilijaa pääkaupunkiseudulta, jotka kuuluivat Työterveyslaitoksen ”Virkeänä ratissa- ruoasta terveyttä tien päälle” hankkeeseen. Haastattelut suoritettiin joulukuussa 2009 ja tammikuussa 2010 ja ne analysoitiin sisällönanalyysillä. Haastateltavat tiedostivat ruoan terveellisyyden tärkeyden hyvin, mutta terveellisyys ei ohjannut ruoan valintaa ensisijaisesti. Haastateltavat tunnistivat epäkohtia omissa ruoan valinnoissaan, mutta kukaan ei sanonut syövänsä pelkästään epäterveellisesti. Työn aikainen ruokailu koettiin hankalana, eikä silloin tarkkailtu ruokailua. Usein vasta terveysongelma herätti miettimään syömistä ja sen vaikutusta omaan terveyteen. Terveellisten ateriavalintojen tekeminen koettiin hankalampana, kuin epäterveellisten. Terveellisyys koettiin suhteellisena käsitteenä. Tärkeimmät terveellisyyteen liitetyt käsitykset olivat oma hyvinvointi, vaihtelua työjaksoon, tankkaus, tunnesidonnaisuus, valinnan vaikeus, taloudellinen uhrautuminen, luopuminen ja epäluulo. Tulosten mukaan kehittämistarpeita olisi etenkin työaikaisen ruokailun mahdollisuuksien parantamisessa, jossa tienvarsiateriapalveluilla on tärkeä rooli terveellisempien tuotteiden tarjonnalla asiakkailleen. Aineiston mukaan kysyntää olisi pienemmille annoksille, keitoille ja puuroille, joiden saatavuus koettiin etenkin yöaikaan heikoksi.
  • Antola, Laura (2020)
    Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää virtuaaliseen brändiyhteisöön sitouttavia tekijöitä ja tälle yhteisölle tunnusomaisia ominaispiirteitä Instagram-kontekstissa. Tutkimus toteutettiin tapaustutkimuksena, jossa kuluttajien sitoutumista brändiyhteisöön tarkasteltiin nyhtökaurasta tutuksi tulleen suomalaisen yrityksen Gold&Green Foodsin avulla. Tutkimusongelman tekee ajankohtaiseksi sosiaalisen median käytön yleistyminen osana yritysten markkinointistrategiaa, tutkimusaukko brändiyhteisöistä Instagram-kontekstissa ja vähäinen tutkimus elintarviketuotteiden ympärille syntyneistä brändiyhteisöistä. Tutkimuksen teoriaosuudessa tarkasteltiin sosiaalista mediaa viestintäympäristönä, erityisesti Instragram-kontekstissa, jonka jälkeen kartoitettiin brändiyhteisön ominaispiirteitä, jotka ovat jaettu tietoisuus, rituaalit ja perinteet ja moraalinen vastuuntunne. Näiden ominaispiirteiden avulla pyrittiin vastaamaan empiirisessä osiossa toiseen tavoitteeseen. Viimeisessä teoriaosuudessa tarkasteltiin virtuaalisen brändiyhteisön sitoutumisen ajureita (brändiin liittyvät ajurit, sosiaaliset ajurit ja funktionaaliset ajurit). Näiden ajureiden avulla selvitettiin empiirisesti Gold&Green Foodsin Instagram-yhteisön jäsenten kokemia etuja ja motiiveja yhteisön toimintaan osallistumisesta. Tutkielman empiirinen osio toteutettiin monimenetelmätutkimuksena, eli tutkimukseen käytettiin sekä kvalitatiivista- että kvantitatiivista tutkimusmenetelmää. Kvantitatiivisena menetelmänä käytettiin kyselytutkimusta. Gold&Green Foodsin Instagram-sivun kautta jaettuun kyselylomakkeeseen vastasi 49 ihmistä. Analysointimenetelminä käytettiin ristintaulukointia, Fisherin tarkka testiä sekä Phi kerrointa, joilla pyritään selvittämään eroja ja samankaltaisuuksia vastaajien välillä sekä sitoutumisen ajureiden ja muiden muuttujien välisiä riippuvuussuhteita. Kvalitatiivisena menetelmänä taas käytettiin netnografiaa, eli kuluttajien toimintaa havainnoitiin tutkimusympäristössä. Netnografisen aineiston analyysin pääpaino on hermeneuttisessa tulkinnassa, jonka avulla tulkitaan Gold&Green Foodsin ympärille syntyneen virtuaalisen brändiyhteisön ominaispiirteitä. Tulokset osoittavat, että Gold&Green Foodsin Instagram-yhteisön toimintaan sitouttivat niin brändiin liittyvät, sosiaaliset kuinfunktionaaliset ajurit, joista funktionaaliset edut koettiin vahvimpana. Sen sijaan sosiaalisten etujen tavoittelu oli vähäisintä.Vähemmistö kyselyyn vastanneista edusti tuottajaa (eli yhteisön jäsentä, joka tuottaa sisältöä). Kuitenkin tuottajien joukossa korostui muihin rooleihin nähden sosiaalisten etujen tavoittelu. Kuluttajien kokemat edut eivät eroa suuresti sisällönlähteestä; koettiinko ne yrityksen vai käyttäjän luomasta sisällöstä. Kuitenkin tarkasteltaessa iän vaikutusta koettuihin etuihin eri sisällönlähteistä, todettiin, että 16-29-vuotiaiden ikäluokka koki sosiaaliset edut muiden käyttäjien luomasta sisällöstä sekä sosiaaliset että funktionaaliset edut brändiaiheisen sisällön jakamisessa merkittävämpänä kuin 30-55-vuotiaiden ikäluokka. Sen lisäksi nuorempi ikäluokka on aktiivisempi sisällöntuottaja. Yleisimpinä kiinnostuksen kohteina nousivat esiin ruoka, ekologisuus ja hyvinvointi. Netnografian avulla Gold&Green Foodsin Instagram-yhteisöstä voidaan tunnistaa brändiyhteisön edellytykselle määritellyt ominaispiirteet. Esille nousseet ominaispiirteet ilmenivät yhteisen kiinnostuksen kohteen Nyhtökauran, yhteisten arvojen (kotimaisuus, kasvisruoka, kestävyys), bränditarinoiden, reseptien jaon ja brändiä koskevan tiedottamisen kautta. Keskeisenä tutkimuslöydöksenä voidaan tarkastellun aineiston pohjalta pitää piirtynyttä kuvaa Gold&Green Foodsin brändiyhteisön jäsenistä sekä yhteisön ominaispiirteistä. Tarkastellun aineiston perusteella Gold&Green Foodsin olisi suositeltavaa rakentaa viestinnällisiä ja markkinoinnillisia kokonaisuuksia edellä esitettyjen kiinnostusten kohteiden ympärille ja tarjota informatiivista sisältöä sitouttaakseen kuluttajia yrityksen brändisivuun, luodakseen näkyvyyttä ja tarjotakseen yhteisön jäsenille teemoja keskusteluun. Lisäksi yritys voisi pyrkiä myötävaikuttamaan brändiyhteisön me-henkeen tuomalla esille kestävyyteen ja kotimaisuuteen liittyviä julkaisuja sekä osallistumalla aktiivisemmin kuluttajien jakamiin sisältöihin.
  • Kasari, Hanna (2010)
    Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, millä tekijöillä yritysyhteistyön osapuolet kokevat olevan merkitystä muutoksen toteuttamiseen sitoutumisessa ja miten muutoksen onnistumiseen voidaan vaikuttaa. Esioletuksena oli, että sitoutuminen on mahdollista vain luottamuksellisissa yhteistyösuhteissa, joten teoriaosiossa perehdyttiin ensin yritysten väliseen luottamukseen vaikuttaviin tekijöihin. Lisäksi teoriaosassa käsitellään sitoutumista liiketoimintasuhteissa, liiketoimintaprosessien kehittämistä ja muutosjohtamista. Näiden teorioiden pohjalta luotiin tutkimukselle viitekehys. Tutkimuksen empiirinen osa koostuu kuudesta haastattelusta, joihin osallistui vastuuhenkilö kolmen eri tavoin toimintaansa kehittäneen liiketoimintasuhteen molemmilta osapuolilta. Teemahaastattelut tehtiin syksyn 2010 aikana. Haastatteluista saatu aineisto analysoitiin teemoittelun ja sitä kautta sisällönanalyysin avulla. Tulosten perusteella alussa esitettyä teoreettista viitekehystä muokattiin vastaamaan paremmin saatuja tuloksia. Tutkimuksen mukaan erityisesti kommunikointi, opportunismi ja valta vaikuttavat luottamukseen yritysyhteistyössä. Kommunikointi tuli tutkimuksessa esiin niin tekijänä kuin välineenä muiden tekijöiden parantamiseen. Taustalla merkittävänä asiana on nähtävissä myös riski ja se, mikä eri osapuolten riskinsietokyky on. Muutosprosessin johtaminen on jaettavissa kahteen osaan: ensin on luotava muutosinto ja saatava aikaan päätös muutokseen osallistumisesta, sen jälkeen siirrytään itse muutoksen suunnitteluun ja toteutukseen. Näiden osioiden hallinnassa jokaisella luottamukseen vaikuttavalla tekijällä on oma merkityksensä. Tehty tutkimus vahvisti ennakkokäsitystä siitä, että organisaatioiden sisäisen muutoksen johtamiseen kehitetyt mallit sopivat myös organisaatioiden välisessä muutostyössä käytettäväksi. Mallien käytön edellytyksenä on sitoutumisen aikaansaaminen suhteessa. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että pelkkä yleinen ja järjestelmään perustuva luottamus eivät muutostilanteessa riitä, vaan erittäin tärkeää muutoksen onnistumiselle on myös halu luottaa toiseen osapuoleen. Tämä affektiivinen luottamus yhdessä kognitiivisen luottamuksen kanssa heijastuu osapuolten käyttäytymiseen ja saa aikaan sitoutumista suhteeseen ja muutokseen.