Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • Heikura, Roosa (2020)
    Väestön ikääntyessä myös muistisairaiden määrä kasvaa tulevina vuosina. Hyvinvointia tukevat lähiympäristöt voivat vaikuttaa positiivisesti iäkkään elämänlaatuun ja terveyteen edistäen pidempää kotona asumista. Muistisairaiden arjen sujuvuutta ja elämäntapojen jatkuvuutta voidaan tukea selkeällä ja helposti hahmotettavalla ympäristöllä. Tässä tutkimuksessa haluttiin selvittää, miten iäkkäiden asumisen suunnitteluun osallistuvat tahot käsittävät lähiviheralueiden yhteyden asukkaiden hyvinvointiin ja miten hyvinvointia edistävät tekijät tulisivat nykyistä paremmin huomioiduiksi suunnitteluprosessissa. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena teemahaastatteluilla ja aineistolähtöisen sisällönanalyysin menetelmällä. Haastatteluja tehtiin yhdeksän ja ne toteutettiin yksilö- tai ryhmähaastatteluina. Tutkimuksen tulosten perusteella ihanteellinen lähiviheralue on monipuolinen ja siellä on mahdollisuus kokoontua sekä tavata muita ihmisiä. Pihalla on mahdollista sekä fyysisesti aktiivinen että passiivinen toiminta, ja jokainen voi osallistua haluamallaan tavalla. Esteettömyys on tärkeää niin hoitotyön kuin asukkaiden itsenäisen toiminnan kannalta. Pihan tulisi tarjota erilaisia aistikokemuksia ympärivuotisesti. Suunnitteluprosessin aikana on tärkeää viestiä säännöllisesti sidosryhmille sekä antaa ihmisille mahdollisuus vaikuttaa suunnitteluun. Hyvinvointia tukeva viherympäristö on käyttäjälleen mieluisa ja monipuolisesti hyödynnettävissä. Pihan ei tarvitse välttämättä olla iso, kunhan se on suunniteltu toimivaksi. Onnistuneessa suunnitteluprosessissa hyödynnetään monialaista yhteistyötä ja osaamista.
  • Eronen, Joel (2020)
    Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkittiin iäkkäitä kuluttajia ja ruoan verkkokauppaa. Tutkielman tavoitteena oli selvittää, mitkä motiivit vaikuttavat iäkkäiden kuluttajien ruoan verkkokaupan käyttöön. Tämä on ajankohtainen aihe, koska iäkkäiden kuluttajien määrä tulee kasvamaan tulevaisuudessa, ja osa iäkkäistä käyttää jo nyt ruoan verkkokauppaa. Tulevien ikäpolvien tietotekniset taidot tulevat olemaan paremmat, jolloin uusien palveluiden käyttöönotto tulee helpottumaan. Tutkimuksen toteutuksessa tehtiin yhteistyötä suomalaisen päivittäistavarakauppaketjun K-ryhmän kanssa. K-ryhmän avulla saatiin yhteys iäkkäisiin kuluttajiin, jotka käyttävät ruoan verkkokauppaa. Tutkimuksessa haastateltiin kahdeksaa yli 65-vuotiasta ruoan verkkokauppaa käyttävää kuluttajaa. Aineisto analysoitiin teoriaohjaavalla analyysillä ja analyysitapana oli teemoittelu. Tutkielmassa huomattiin, että iäkkäät käyttävät ruoan verkkokauppaa etenkin huonontuneen toimintakykynsä johdosta. Huomioitavaa oli myös se, että iäkkäät eivät käyttäneet vain ruoan verkkokauppaa hankkiakseen ruokaa. Kaikki haastateltavat pitivät tärkeänä, että heillä on myös mahdollisuus käyttää tavallista ruokakauppaa. Tutkimuksessa huomattiin, että iäkkäät hakevat myymälältä ja verkkokaupalta eri asioita. Ruoan verkkokaupalta haettiin etenkin vaivattomuutta, kun taas tavallinen myymälä toi ajanvietettä ja mahdollisuuden itse valita tuotteita. Osa iäkkäistä myös koki ruoan verkkokaupan mahdollistavan itsenäisen elämisen jatkamisen omassa kodissaan. Tutkimuksen tulosten perusteella iäkkäät kokevat ruoan verkkokaupan olevan heille hyödyllinen lisä ruokakaupassa käynnille. Kuitenkaan kaikkia ruokaostoksia ei haluta tehdä verkosta, koska tavallisessa myymälässä käynnissä on muitakin merkityksiä iäkkäille kuin vain ruokaostosten teko.
  • Willman, Mirjami (2020)
    Johdanto: Hyvä ravitsemus on keskeinen tekijä ikääntyessä, sairauksista toipumisessa sekä toimintakyvyn ja elämänlaadun ylläpidossa. Iän myötä tapahtuvat muutokset, toimintakyvyn heikkeneminen, avun tarpeen lisääntyminen sekä sairaudet ovat yhteydessä riittämättömään ravinnonsaantiin ja ravitsemustilan heikkenemiseen. Kulutusta vähäisempi energian ja tarvetta vähäisempi proteiinin saanti ovat tutkimusten mukaan pitkäaikaishoidossa olevilla iäkkäillä yleisiä. Myös joidenkin vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti voi olla niukkaa. Tavoitteet: Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää pitkäaikaisessa, ympärivuorokautisessa hoidossa olevien iäkkäiden asukkaiden energian, proteiinin ja muiden ravintoaineiden saantia Helsingissä ja Espoossa vuonna 2007 ja Helsingissä vuonna 2017 osana Helsingissä ja Espoossa toteutettuja ravitsemustutkimuksia. Lisäksi tavoitteena on arvioida vuosien 2007 ja 2017 yhdistetyissä poikkileikkausaineistoissa energian ja proteiininsaantia saantia suhteessa ravitsemustilaan. Aineisto ja menetelmät: Tutkittavat olivat pääkaupunkiseudulla ympärivuorokautisessa pitkäaikaishoidossa asuvia iäkkäitä. Hoitajat kirjasivat ruokapäiväkirjoihin asukkaiden aterioinnit 1–2 vuorokauden ajalta. Ruokapäiväkirjojen pohjalta tutkittavien ravinnonsaannit laskettiin AivoDiet-ravintolaskentaohjelman avulla. Ravitsemustila arvioitiin Mini Nutritional Assessment (MNA) -testillä. Tulokset: Ruokapäiväkirjatiedot ja ravitsemustilan arvioinnit kerättiin vuonna 2007 pääkaupunkiseudulla 350 asukkaalta ja vuonna 2017 Helsingissä 476 asukkaalta. Vuonna 2007 asukkaiden ikäkeskiarvo oli 83,4 (SD 7,4) ja naisia oli 83 %. Vuonna 2017 asukkaiden ikäkeskiarvo oli 83,7 (SD 7,7) vuotta ja naisten osuus 77 %. Virheravittuja oli molempina vuosina noin 20 % ja virheravitsemusriskissä noin 65 % asukkaista. Vuonna 2007 keskimääräinen energiansaanti oli 1 695 kcal/vrk ja vuonna 2017 1 678 kcal/vrk (p=0,56). Vuonna 2017 proteiininsaanti oli miehillä 63,8 g/vrk ja naisilla 55,4 g/vrk. Proteiinia saatiin päivässä keskimäärin 0,9 g/painokilo. Proteiininsaanti oli merkitsevästi pienempää vain naisilla (p<0,001) ja painokiloon suhteutettuna (p<0,001). Keskimäärin vuonna 2017 kuitua saatiin 12,7 (SD 4,8) g, E-vitamiinia 7,4 (SD 4,6) mg ja folaattia 228 (SD 83,9) µg. D-vitamiinia saatiin ruoasta sekä valmisteista 26,1 (9,0) µg. Vuoteen 2007 verrattuna kuidun saanti oli matalampaa (p<0,001) ja E- ja A-vitamiinin ja D-vitamiinin kokonaissaanti sekä ruoasta saatu osuus suurempaa (p<0,001). Yhdistetyssä aineistossa MNA:n perusteella normaaliin ravitsemustilaan kuuluvista 17 % sai energiaa 1 200–1 500 kcal/vrk ja 10 % alle 1 200 kcal/vrk sekä 71 % proteiinia alle 1g/kg/vrk. Suurempi osa virheravituista sai proteiinia yli 1g/kg/vrk kuin virheravitsemusriskissä tai normaalissa ravitsemustilassa olleista (p<0,001). Asukkaan ikä, sukupuoli sekä energian- tai proteiininsaanti selittivät heikoimpaan ravitsemustilaan kuulumisesta kuitenkin vain 1–3 %. Painoindeksi sekä dementia nostivat selitysastetta 27 %:iin. Vain BMI, dementia ja energiansaanti olivat merkitseviä selittäjiä kaikissa malleissa. Johtopäätökset: Ympärivuorokautisessa pitkäaikaishoidossa olevilla ikääntyneillä energian, proteiinin sekä kuidun, folaatin ja E-vitamiinin saanti oli niukkaa. Huomiota tulisi kiinnittää etenkin tarvetta vastaavan proteiininsaannin suhteen myös virheravitsemusriskissä sekä normaalissa ravitsemustilassa olevilla.
  • Pankko, Emmi-Kaisa (2015)
    The literature review deals with the principles of Total Diet Studies (TDS) and the implementations of the method in scientific literature. In addition the TDS Exposure project and the role of the Finnish Food Safety Authority Evira in that was introduced. Also the challenges set by TDS for trace element analytics was discussed. In the literature review the chemical and nutritional properties and quantities in foods of manganese, copper, zinc, selenium and cadmium were introduced. Mn, Cu and Se were included in the TDS Exposure project in Evira and Zn and Cd were interesting elements in the routine analysis in the Chemistry and Toxicology Research Unit. The aim of the research was to reassure the reliability of the ICP-MS-method by revalidating the method and to examine the possibility for lowering the LODs and LOQs in the perspective of TDS. In this thesis the quantities of Mn, Cu, Zn, Se and Cd in milk, meat and vegetable samples were analysed with validated inductively coupled plasma - mass spectrometry (ICP-MS). Based on the analytical results values for trueness, repeatability, reproducibility, limits of detection (LOD), limits of quantification (LOQ) and measurement uncertainties were calculated for each element and matrix. The measurement uncertainties were calculated with the MUKit-software which is uncertainty calculation software targeted for analytical laboratories. The trueness values for the examined elements were 86–115 %. The repeatability and reproducibility values were 2–10 % and 1–11%, respectively. Based on the revalidation the LODs and LOQs of Mn and Cd could be lowered and for Cu, Zn and Se the LODs and LOQs could be retained. The measurement uncertainties for Mn, Cu, Zn, Se and Cd were 18–22 %, 32–46 %, 11–32 %, 29–35 % and 19–58 %, respectively. The uncertainties of Mn, Cu and Se could be used in reporting of the results. The uncertainties for Zn and Cd should be recalculated taking into account the realistic quantities of these elements in foods. Also more concurrent samples should be included. With the updated validation parameters and LOQs more compatible risk assessment can be performed based on the routine measurements of the laboratory. The results can also be used for a potential TDS project in the future.
  • Mäkelä, Noora (2012)
    Folate is a water-soluble vitamin that belongs to the vitamin B group. The most important function of folate is to participate in C1 metabolism, and folate deficiency can lead to megaloblastic anaemia, neural-tube defects or coronary diseases. In Finland the folate fortification of food products is not mandatory and the intake of folate is still too low. Based on previous studies, blue lupin (Lupinus angustifolius) seems to be a good source of folate, especially the Haags Blaue variety, which has shown to be suitable for cultivation under Finnish environmental conditions. The aim of this research was to study if the folate concentration of blue lupin could be increased with germination and fermentation. In addition, the purpose was to examine how these bioprocessing methods would affect vitamer distribution of folates. Three germination experiments were performed, two with seeds that were soaked overnight in water and one with seeds that were soaked in lactic acid solution. The duration was four or five days and the samples were collected daily. The fermentation experiment was performed with kernel flour from non-germinated seeds and kernel flour from seeds that were germinated for two days. The synthesis of folate was studied using two microbes: Streptococcus thermophilus and Saccharomyces cerevisiae. The fermentation with S. cerevisiae yeast was made both with and without glucose addition. Samples were taken at 0 and 24 h. Total folate concentrations of samples were analysed with a microbiological method and the vitamers were analysed with an ultra-high-performance liquid chromatography method (UPLC). The folate concentration of seeds increased 2-fold by germination. The proportion of 5-methyltetrahydrofolate increased significantly during germination, from 60 % in nongerminated kernel flour to 77–88 % in germinated dehulled seeds. S. thermophilus did not produce folates in lupin flours. The folate content of non-germinated flour was increased 1.8-fold by yeast fermentation between 0 and 24 h, and yeast needed the glucose addition. However, glucose addition did not have an impact on folate concentrations of kernel flour from germinated seeds. Germination significantly increased the folate content of lupin seeds, and the greatest proportion of folates were stable vitamers. Stability of vitamers is important for the folates of food products thus germination of lupin seeds appears to be an interesting processing method. On the basis of the fermentation experiment, S. cerevisiae is a promising folate producing microbe when using lupin flour as a matrix. The fermentation experiment should still be repeated and performed using sterilised flour so that the actual production of folate by S. cerevisiae could be studied.
  • Osama, Raisa (2016)
    The polyketide synthases (PKSs) are a large group of enzymes that catalyze the decarboxylative condensation of malonyl-CoA with various CoA thioesters, in order to biosynthesize different plant secondary metabolites. Anther specific chalcone synthase like (ASCL) enzymes are a novel group of plant type III polyketide synthase involved in the biosynthesis of sporopollenin, which is the stable biopolymer present in the exine layer of pollen walls. A gene encoding polyketide synthase, GhPKS8, was isolated from Gerbera hybrida from RNA sequencing data using gene specific primers. The structure, expression pattern and enzymatic activity of the corresponding enzyme were analyzed. The expression studies revealed that the GhPKS8 transcript is expressed at an early phase of anther development. Sequence analysis showed that the gerbera GhPKS8 gene displayed a high level (79%) of similarity to AtPKSB, the ASCL gene of Arabidopsis thaliana and all the important residues were seen to be conserved in the deduced amino acid sequence of GhPKS8. Additionally, the catalytic properties showed that the enzyme accepts medium chain starter as a substrate. The sequence homology, expression studies together with enzymatic assays revealed that the gerbera GhPKS8 may be an ASCL, involved in the development of anther. The putative role of GhPKS8 in anther exine development is discussed.
  • Zhang, Teng (2015)
    The architecture of inflorescence refers to the spatio-temporal arrangement of flowers on the reproductive branches. Flowering plants have evolved great diversity in such branching systems. Among which, the showy capitulum type inflorescence in the large Compositae (Asteraceae) species is regarded as a prerequisite factor for their wide spreading around the world. Different from the simple raceme and cyme, capitulum compresses hundreds of individual florets on its receptacle, but overall resembles a single, solitary flower. The ontogeny of capitulum also bears resemblance to a single flower, with regard to the meristem determinacy, floral sequence and histological configurations. Recent molecular studies have revealed that a plant specific transcription factor LEAFY (LFY), is required for both the floral initiation and floral patterning, the two essential steps to form an inflorescence. The thesis elaborates Gerbera hybrida as a model to elucidate functions of the LFY ortholog during the development of inflorescence/flower in a capitulum background. In addition to the conserved functions in regulating floral meristem identity and floral patterning, three specified functions were revealed by transgenic Gerbera with down-regulated expression of GhLFY. Firstly, GhLFY is involved in the regulating the floral initiation of marginal ray florets. Down regulation of GhLFY resulted the marginal ray florets revert into a branching patterm that shown on the capitulum of Calyceraceae, the close relatives of Asteraceae. Secondly, the determinacy of IM is disrupted when GhLFY loses its functions, suggesting that GhLFY may function at both the flower and inflorescence interfaces. Thirdly, different flower types show specific responses to GhLFY down-regulation in floral patterning, indicating that there exist a potential genetic gradient among different flower types. At protein level, the LFY functions are specified by formation of versatile protein complexes with its transcriptional co-regulators. In Gerbera, GhLFY proteins tend to form homodimers and they were also capable to interact with a conserved transcriptional co-regulator, the UNUSUAL FLORAL ORGANS (UFO) ortholog GhUFO. Taken advantage of the forward Y2H library screening, 6 additional proteins were identified to interact with GhLFY, including several novel potential co-regulators of LFY that has not yet been identified in other species. Additionally, a bimolecular fluorescence complementation assay (BiFC) was optimized to verify the GhLFY self-interaction in planta.
  • Adunola, Paul Motunrayo (2021)
    Lipoxygenase enzymes, which contribute significantly to storage protein in legume seeds have been reported to cause the emission of volatile compounds associated with the generation of off-flavours. This is an are important factor limiting the acceptance of faba bean (Vicia faba) I foods. This study aimed at using bioinformatic tools to identify seed-borne lipoxygenase (LOX) genes and to design a biological tool using molecular techniques to find changes in sequence in faba bean lines. LOX gene mining by Exonerate sequence comparison on the whole genome sequence of faba bean was used to identify six LOX genes containing Polycystin-1, Lipoxygenase, Alpha-Toxin (PLAT) and/or LH2 LOX domains. Their sequence properties, evolutionary relationships, important conserved LOX motifs and subcellular location were analysed. The LOX gene proteins identified contained 272 – 853 amino acids (aa). The molecular weight ranged from 23.67 kDa in Gene 6 to 96.45 kDA in Gene 1. All the proteins had isoelectric points in the acidic range except Genes 6 and 7 which were alkaline. Only one gene had both LOX conserved domains with aa sequence length similar with that found in soybean and pea LOX genes and isoelectric properties with soybean LOX3. Phylogenetic analysis indicated that the genes were clustered into 9S LOX and 13S LOX types alongside other seed LOX genes in some legumes. Five motifs were found, and sequence analysis showed that three genes (Gene 1, 2 and 3) contained the 38-aa residue motif that includes five histidine residues [His-(X)4-His-(X)4-His-(X)17-His-(X)8-His]. The subcellular localization of the lipoxygenase proteins was predicted to be primarily the cytoplasm and chloroplast. Primers covering ~1.2 kb were designed, based on the conserved region of Genes 1, 2 and 3 nucleotide sequences. Gel electrophoresis showed the PCR amplification of the seed LOX gene at the expected region for twelve faba bean lines. Phylogenetic analysis showed evolutionary divergence among faba bean lines for sequenced and amplified region of their respective seed LOX alleles.
  • Nyhamar, Ellisiv (2022)
    S. aureus infections are prominent worldwide, and with the rapid increase in antimicrobial resistant variants such as methicillin-resistant MRSA, the need for new treatment alternatives is imminent (Monaco et al., 2017). Lytic bacteriophages are continually evolving new methods for the destruction of bacterial cells while avoiding their defence mechanisms. Screening hypothetical proteins of unknown function (HPUFs) from bacteriophages for toxic activity against bacteria may provide new and potentially life-saving approaches to combat bacterial infections (Liu et al., 2004, Singh et al., 2019). The Stab21 phage of Staphylococcus is a recently described lytic phage with over 85 % of its open reading frames annotated as HPUFs (Oduor et al., 2019). The successful identification of potentially toxic gene products could facilitate the discovery of novel bacterial targets for the development of new antimicrobials. It could also provide treatment options to multi-drug resistant S. aureus caused infections where no effective drugs are currently available. To reduce unnecessary screening of phage particle associated yet poorly annotated proteins, total proteins of phage particle were previously identified by LC-MS. Similar studies have previously been performed with Yersinia phage fR1-RT and Klebsiella phage fHe-Kpn01, where a handful of toxic proteins were discovered (Mohanraj et al., 2019, Spruit et al., 2020). To accelerate the screening process, a next-generation sequencing (NGS) high-throughput screening method was further developed by Kasurinen et al. (2021). In this study, 96 true HPUFs were selected and screened for their bactericidal activity in E. coli using the NGS-based approach. Fourteen potentially bacteriotoxic Stab-21 gene products were identified through toxicity screening in E. coli. Of these, three had a particularly low ratio of isolated plasmid after transformation while having a significant number of reads over each joint sequence, indicating their potentially high toxicity. The three most promising candidates were the gene products of g008, g081c and g175 of the Stab21 bacteriophage.
  • Andsten, Rose-Marie (2020)
    Bacteria are a great source of natural products with complex chemical structures and diverse biological activities. Many have therapeutic properties and half of drugs in clinical use today are derived directly or indirectly from natural products. The pharmaceutical industry stopped investing in drug development from natural resources, due to perceived limitations in chemical space, and difficulties in rediscovery of known compounds and in obtaining sufficient quantities of natural products for clinical trials. There is now renewed interest in natural products as drug leads driven by technological advances in genome sequencing and analytical chemistry. Cyanobacteria produce a variety of natural products with therapeutic potential. Muscoride A is an unusual peptide alkaloid produced by a terrestrial freshwater cyanobacterium with reported antimicrobial activity. The aim of this study was to characterize the biosynthetic origin and biological activity of muscoride A. I identified the 12.7 kb muscoride (mus) biosynthetic gene cluster from a draft genome of Nostoc sp. PCC 7906 using bioinformatics analysis. The mus biosynthetic gene cluster encoded enzymes for the heterocyclization, oxidation and prenylation of a precursor protein. Comparative genomics identified a mus biosynthetic gene cluster in the unpublished draft genome of Nostoc sp. UHCC sp. 0398 encoding a novel muscoride. This novel muscoride, muscoride B, was detected from Nostoc sp. UHCC 0398 based on this analysis. Muscoride B was purified using solid phase extraction and high-performance liquid chromatography and the chemical structure was verified by combining nuclear magnetic resonance and mass spectrometry data. Furthermore, the function and evolutionary history of the muscoride prenyltransferases were studied. A significant finding was that the biosynthetic pathway encodes two regiospecific prenyltransferases, catalyzing the C- and N-terminal prenylation of muscoride. An antimicrobial activity screening showed that muscoride B had antimicrobial activity against Bacillus cereus. Here I report the discovery of the muscoride biosynthetic pathway and the discovery of a novel antimicrobial peptide from cyanobacteria through genome mining. The results show that the variant is a novel muscoride, a linear bis-prenylated polyoxazole pentapeptide with antimicrobial activity.
  • Roininen, Aino Elina Sylvia (2018)
    Raspberry is prone to virus infections but diversity and occurrence of different raspberry viruses in Finland is still largely unknown. The purpose of this thesis work was to reveal which viruses are troubling raspberry varieties that are part of Finnish raspberry genetic resources and have been maintained in vivo on the field. The study also examines and compares siRNA diagnostics to traditional PCR method in detection of raspberry viruses. PCR, cloning, and traditional Sanger sequencing are used to get more detailed information of the virus strains, and scratch the surface of phylogenetic diversity of raspberry viruses that were detected in this study. siRNA detection of was accurate and effective with Black raspberry necrosis virus (BRNV), Raspberry bushy dwarf virus (RBDV) and Rubus yellow net virus (RYNV), but VirusDetect program couldn’t find Raspberry vein chlorosis virus (RVCV) that was positive in Velvet analysis and molecular diagnostics. Sequencing and phylogenetic analysis revealed RYNV strain that was like Canadian isolate (KF241951.1). Many new Badnavirus-like sequences were detected, but possible integration of Badnaviruses into raspberry genome was not excluded in this study. BRNV isolates were closely related to previously detected Finnish BRNV isolates. RVCV isolates grouped to three clades where RVCV from sample 21 was the most similar to formerly sequenced Scottish isolate (FN812699.2). Multiple viral infections were detected in one sample amongst these raspberry varieties, which may indicate different kinds of virus-virus interactions. The most important finding of this study was that RYNV and RVCV are present in Finland. Secondly all the detected raspberry viruses are genetically diverse and multiple infections of detected virus species are common.
  • Hinkkanen, Kaisa (2018)
    Tässä tutkielmassa tarkastellaan, miten kuluttajat ilmaisevat identiteettiään elintarvikevalinnoillaan. Lisäksi tarkastellaan, miten suomalaisuuden identiteettiä ilmaistaan elintarvikevallinoilla sekä miten alkuperä vaikuttaa ostopäätökseen ja mielikuvaan tuotteesta. Tavoitteena on saada yksityiskohtaisempaa tietoa kuluttajien suhtautumista elintarvikkeiden valintaan liittyviin tekijöihin, suomalaisuuden ja elintarvikkeen alkuperämaan vaikutusta elintarvikevalintoihin sekä sitä, mitä kuluttajat kertovat itsestään elintarvikevalinnoillaan. Tutkielman lähestymistapa on laadullinen tutkimus ja tutkimusmenetelmänä käytetään teemahaastattelua. Teoriaosuudessa tarkastellaan sosiaalisen identiteetin rakentamista kulutuksella sekä elintarvikkeiden valintaan vaikuttavia tekijöitä. Tutkielmassa haastatellaan yhtätoista 27–86 –vuotiasta kuluttajaa, jotka kaikki asuvat Uudellamaalla. Haastattelujen apuna käytetään ostoslistatehtävää, jonka avulla selvitetään elintarvikkeista syntyviä mielikuvia. Tutkielman teoreettinen viitekehys rakentuu sosiaalisen identiteetin pohjalle, jota täydennetään suomalaisuuden identiteetillä. Tutkielman perusteella kuluttajat käyttävät elintarvikevalintoja identiteettinsä ilmaisemisen keinona. Luonnollisesti joillakin kuluttajilla sen merkitys on suurempi kuin toisilla. Naiset kiinnittävät miehiä enemmän huomiota siihen, mitä elintarvikevalinnat kertovat heistä muille. Tämä korostuu varsinkin epäterveellisiksi miellettyjen elintarvikkeiden, valmisruokien ja alkoholin kohdalla. Tutkielman perusteella suomalaisia ruokaperinteitä vaalitaan ja suomalaisia elintarvikkeita arvostetaan ja suositaan muun muassa niiden turvallisuuden ja kansantalouteen kohdistuvien vaikutusten takia.
  • Ahonen, Susanna (2018)
    Bacteriocins are ribosomally synthesized antimicrobial proteins or peptides that inhibit growth of other bacteria. Bacteriocins can be divided into three classes based on their characteristics. Bacteriocins from the genus Lactococcus have only been found from the classes I and II. These two classes include small heat resistant peptides. Class III includes larger heat sensitive proteins. Bacteriocins have different ways to inhibit bacteria. They can either kill the bacteria or prevent them from multiplying. Due to their safe properties, bacteriocins can be used in food production to prevent the growth of harmful bacteria. In this Master’s thesis, antimicrobial compound produced by Lactococcus lactis LAC460 isolated from idli batter, was studied. Based on inhibition tests it was found that the LAC460 prevented the growth of some lactic acid bacteria by forming an inhibition zone on indicator plate. Uncommon to bacteriocins, the zone expanded during several weeks of incubation. This indicates that the antimicrobial compound can also kill inactive non-growing target cells. Based on the enzymatic tests the antimicrobial compound turned out to be a protein, probably a bacteriocin. The LAC460 bacteriocin lost its activity already at 53 °C, as well as both in low and high pH. This indicates that the compound was not a peptide but rather a bigger protein. The strain LAC460 produced more bacteriocin when the growth media was strongly buffered at least to pH 7. The bacteriocin was produced only at later growth phase. Based on the results from the ribosomal 16S rDNA sequencing, API-test and whole genome sequencing, LAC460 turned out to be a mixed culture of two bacteria, L. lactis and Enterococcus faecium. These bacteria were separated from each other with selective media and it was found out that Lactococcus was the actual producer of the bacteriocin. No obvious bacteriocin gene was found from the genome sequence, but the results suggest that the LAC460 bacteriocin belongs to class III bacteriolysins. As Lactococcus strains have not been found to produce class III bacteriocins, the antimicrobial protein characterized in this study seems to be a new bacteriocin.
  • Härkönen, Susanna (2011)
    In my thesis I study fashion bloggers’ consumption speech. The aim of this study is to clarify.what kind of consumption is expressed in fashion blogs and what kind of development has happened in fashion blogs since 2007 until this study, based on the research material and my own observations. I have applied qualitative research method in this study. I have collected my research material from ten fashion blogs which were written by women in two different time periods in year 2009. In addition the study has etnography and netnography features. I have used typecasting and typology in analyzing the research material. The findings of the study indicate that seeing fashion bloggers as identity-seekers is associated with searching of own style and desire to differentiate. Traditional view of consumers as choosers and passive agents in the market is receding since in this study fashion bloggers appear to be active actors and producers. Also fashion bloggers are constantly seeking new consumer experiences and communicate with each other by conveying meanings through their consumption. In this study fashion bloggers’ consumption speeches appear to be rational in the frame of the consumer ethos of economism and traditional Finnish consumption speech. Economy is a virtue and prices influence buying decisions. However fashion bloggers know how to enjoy consumption in a controlled way. Consumption speeches follow also tradition of the consumer ethos of green consumerism which is manifested in avoiding fanaticism and preference of traditional and social media flea markets. Fashion bloggers’ consumer speeches imply social necessity because maintaining a fashion blog interesting requires continuous passion for new consumer products. On the basis of this study fashion blogs emphasize collectivity and consumption is very feminine. Based on research material and my own observations fashion blogs are changing into lifestyle blogs because they tell more and more of other than consumption related issues. At the same time fashion bloggers are developing from ordinary consumers towards expertise, in other words they are professionalising. Professionalised fashion bloggers act as new age consumer informants and new words and meanings are created in fashion blogs. Also fashion bloggers have develop such knowledge and abilities which can be sold. Fashion bloggers are becoming fashion professionals who are paid for blogging in the future.
  • Rauhala, Mikko (2022)
    The populations of several birds have declined in Finland and overall, in the boreal zone during the last centuries. There is not only one reason behind this decline in the populations of the birds, because it is a result of many different factors and combinations of these factors. Especially, the nesting success of birds affects the size of the bird population. Artificial nest experiments are commonly used for measuring the nesting success of ground-nesting birds worldwide. Artificial nests are done with eggs of some bird species, and the meaning of this is to mimic the real nests of the chosen ground-nesting birds. Usually, the aim with artificial nests is to figure out the number of predations and the distribution of predator species in the research area. Nowadays artificial nests are often monitored with trail cameras. The credibility and truthfulness compared to the situation of real nests have awakened a lot of discussion among researchers (ex. Skagen et al. 1999, Weldon 2022). Especially, the human scents and subjectivity in the setting stage is believed to decline the credibility and the comparability of artificial nest experiments. This master's thesis, figured out with artificial nests and signposts, does the human scent work as a source of bias in artificial nest experiments. The subjects of this research were decided to be mammal predators because these animals search for food mostly with olfaction. From a scientific perspective, the experienced mammal predator group included both small and medium-sized predators. In this master's thesis, the directions from where the mammal predators came to the experimental setups in relation to where the research came from were analysed. The data of this study was collected from a large area where there is human impact in Finland, during the spring and early summer of 2021. Three kinds of experimental setups were used: experiment nests, control nests and signposts. All experimental setups were monitored with trail cameras during a seven-day period, during this time researchers do not visit the area. The experiment and control nests were made in natural nesting places. Depending on the habitat the nests would have been nests of waterfowl, ring-necked pheasant (Phasianus cochicus) or capercaillie (Tetrao urogallus). The experiment nests were done in the ground by digging as natural nest holes as possible with wood stick, and after this, four pheasant eggs were placed in the nest holes. Control nests were done same way as experiment nests but without any eggs. The signposts were done by setting commercial predator lure made from the scent gland of grey fox (Urocyon cinereoargenteus) with 20cm wood stick to the underside of small flat stone (rain cannot wash the lure away). After this the stick was placed upright next to the stone to spread the smell. The purpose of signposts was to mimic natural territory signs of predators, and to attract predators to the experimental setups. The signposts were made in the same areas as the experiment and control nests. The data consist of 178 experiment nests, 75 control nests and 79 signposts, so in total the data were collected from 332 experimental setups. The modelling of the data was done with R -program and Microsoft Excel. The situation of the first visits (sector analyses) and the survival of experiment nests was analysed by using Generalized linear model (GLM). The situation of all visits was analysed by using G-test (Goodness of Fit). For the analyses, the directions where the mammals came from, were divided into four sector categories. The directions were imagined as a circle around the setup and the circle was divide into four equal-sized sectors (90 degrees each). The sector that the researcher used was always the number one and trail camera was set up in the middle of the sector. There were four most common mammal predators included in the analyses of the directions: raccoon dog (Nyctereutes procyonoides), red fox (Vulpes vulpes), European pine marten (Martes martes) and European badger (Meles meles). This research showed that despite the common beliefs, scent of a researcher does not lead the mammal predators to the experimental setups. According to the results the cues of human scent did not increase the risk of setups found by predators. Neither the passage of time did not change the relation of used sectors in the situation of the first visits. In the situation of first visits mammal predators preferred side sectors (sector two and four) in the experiment nests and signposts, but in the control nests mammal predator did not prefer any sector. There is obvious need of further research because the reason why mammal predators preferred side sectors stayed unclear. The species-specific analyses showed that raccoon dogs, pine martens and badgers arrived in the experimental setups from random directions. However, as expected red foxes were sceptical and avoided the human used sector and the opposite sector three. This research showed that the predatory behaviour of mammal predators is not completely known and there is still need for further research.
  • Korkeela, Tiina (2014)
    It is estimated that the human large intestine harboring thousands of different bacterial species. Human intestinal microbiota is considered play a role of otherwise indigestible dietary compounds. The microbiota also synthesise vitamins and has a role in formation of the immune system. The majority of the bacterial species present in the colon are obligate anaerobic and belong to Eubacterium rectale ? Blautia coccoides (Erec) and Clostridium leptum (Clept) groups and Phylum Bacteroidetes. The microbiota in the human intestine is quite diverse and the composition varies between individuals. Recently, only a minority of the intestinal microbiota has been cultured, and most of the intestinal microbiota is still non-cultivable by any available culture- based methods. Today most of the researchers use molecular-based methods to characterize the intestinal microbiota, and several recent studies have created a large number of sequences that many times correspond to “uncultured bacterium clones”. The majority of intestinal bacteria are known as “uncultured bacteria” and their presence in the intestine has only been observed without culturing. The aim of this study was to characterize new human fecal “uncultured bacteria” isolates using culture-based methods and gain more information about these bacteria. Isolates for this study were chosen based on their 16S rRNA gene sequence identification (sequence similarity with the nearest cultured bacteria ? 97 %). In this study, we were able to culture sixteen novel obligate anaerobic ”uncultured bacteria” isolates and they were partly characterized using culture-based techniques. Eleven isolates belonging to the Phylum Firmicutes, three to the Phylum Actinobacteria and two to the Phylum Bacteroidetes. We explore e.g. their growth requirements, cell- and colony morphology, production of enzymes, acid and bile tolerance and antibiotic susceptibility. In this study, we gain some information on phenotypic properties of the isolates. For taxonomic purposes and for naming new isolates, they should be characterized as comprehensively as possible. Therefore, more study is needed. Some of the culture-based methods did not work, and we did not obtain accurate results. This is partly due to used culture mediums that did not enable good growth for all isolates. The best bacterial growth was observed by using Reinforced Clostridial Medium (RCM). For this reason, the use of this medium for different biochemical test should be investigated. Only one of the isolates did not grow on RCM medium. Also, RCM medium was not suitable for determination the optimum pH for growth of bacteria. In this study, the best culture mediums for isolation of novel ”uncultured bacteria” isolates were PYG+VFA (peptone-yeast extract-glucose with volatile fatty acids) and YCFTA (yeast extract-casitone-fatty acids) mediums.
  • Luukkonen, Tuomas (2013)
    Hallitusohjelmaan (2011) on kirjattu tavoitteeksi alkoholin saatavuuden ja hinnan säätely alkoholista aiheutuvien haittojen ehkäisemiseksi Suomessa. Tämän pohjalta on ollut viime vuosina keskustelua alkoholilain muuttamisesta niin, että III-oluen myynti siirtyisi Alkoon, ja päivittäistavarakaupassa myytävä olut laimennettaisiin II-olueksi. Samaan aikaan päivittäistavarakaupan ja panimoiden edustajat ehdottavat, että myös vahvempien oluiden myynti vapautettaisiin päivittäistavarakauppaan. Tämä tutkielma käsittelee kuluttajien suhtautumista mahdollisiin muutoksiin oluen vähittäiskaupassa. Tutkimus on toteutettu kvantitatiivisella survey-kyselyllä. Lumipallo-otantaa hyväksikäyttäen vastauksia saatiin 1112:ta oluen kuluttajalta ympäri Suomea. Tulosten analysoinnissa on käytetty frekvenssianalyysi- ja ristiintaulukointimenetelmiä. Monivalintavastausten lisäksi vastaajilta saatiin suuri määrä (n=386) kommentteja ja perusteluita tutkittavaan aiheeseen liittyen. Nämä kommentit otettiin huomioon myös tutkimustulosten analysoinnissa ja johtopäätöksissä. Tutkimustulosten perusteella mikäli III-olut siirtyisi Alkoon, ja kauppoihin tulisi tilalle miedompaa II-olutta, kuluttajat ostaisivat selvästi nykyistä enemmän olutta Alkosta, sekä III- että IV-olutta. II-oluelle riittäisi jonkin verran kysyntää päivittäistavarakaupassa, mutta nykyisen kaltaiset oluen myyntivolyymit päivittäistavarakaupassa jäisivät historiaan. Lisäksi oluen matkustajatuonti lisääntyisi huomattavasti. Mikäli IV-oluen myynti vapautettaisiin päivittäistavarakauppaan, vähentyisi alkoholipitoisuuden määrittämien rajojen ja jaottelun merkitys puhuttaessa oluesta. Vanhat veroluokat voitaisiin unohtaa, ja oluesta puhuttaisiin todennäköisesti oluena, vahvana oluena sekä erikoisoluina. Lisäksi pienpanimoiden toimintamahdollisuudet paranisivat jakeluverkoston laajetessa, jolloin niin sanotun bulkkilagerin markkinaosuus pienentyisi erikoisempien olutvaihtoehtojen hyötyessä tilanteesta.
  • Sormunen, Laura (2014)
    Tausta: Suomen väestö on yksi Euroopan nopeimmin vanhenevista. Tilastokeskuksen (SVT 2009) mukaan yli 65-vuotiaiden määrä tulee kaksinkertaistumaan vuoteen 2060 mennessä. Kahdenkymmenen ja kahdeksankymmenen ikävuoden välillä luurankolihasten volyymistä ja voimasta menetetään noin 15–42 %. Vajaaravitsemus ja immobilisaatio nopeuttavat tätä luonnollista lihaskatoa eli sarkopeniaa. Ravinnon ja liikunnan hyödyt tunnetaan jo melko yleisesti, mutta täydennysravintovalmisteiden vaikutuksista ikääntyneiden ravinnonsaantiin, lihaskuntoon ja toimintakykyyn tiedetään edelleen melko vähän. Tämän tutkimuksen päätavoitteena oli selvittää, eroaako sarkopenisten ja ei-sarkopenisten tutkimushenkilöiden ravinnonsaanti ja ravitsemustila toisistaan. Toisena päätavoitteena selvitettiin runsaasti proteiinia sisältäneen tutkimusvalmisteen vaikutusta ravinnonsaantiin. Aineisto ja menetelmät: Tutkimus toteutettiin osana Porvoon lihaskato-ja ravitsemustutkimusta, joka oli satunnaistettu, lumekontrolloiu ja kaksoissokkoutettu kolmen rinnakkaisen ryhmän tutkimus. Tutkimus alkoi rekrytoinneilla vuonna 2012, joiden avulla tutkimukseen saatiin mukaan lihaskadon kriteerit täyttäviä vanhuksia. Alkumittausten yhteydessä kaikilta tutkimukseen osallistuneilta keski-iältään 84-vuotiaalta tutkimushenkilöltä (n=160) kerättiin ruokapäiväkirjadataa, jonka avulla voitiin tarkastella sarkopenisten ja ei-sarkopenisten henkilöiden ravinnonsaannin eroja. Sarkopeniset (n=97) tutkimushenkilöt satunnaistettiin kolmeen hoitokoeryhmään, joista kontrolliryhmä sai vain liikunta- ja ravitsemusneuvontaa ja kaksi muuta ryhmää saivat lisäksi nautittavakseen runsaasti heraproteiinia sisältänyttä tutkimusvalmistetta tai verrokkivalmistetta. Tutkimusryhmien ravinnonsaannin eroja verrattiin tutkimuksen alussa ja kuuden kuukauden kohdalla ruokapäiväkirjojen avulla ja ravitsemustilaa lyhyellä MNA-testillä. Lisäksi selvitettiin tutkimusvalmisteiden vaikutusta ravinnonsaantiin. Tilastolliset analyysit tehtiin käyttäen yksisuuntaista varianssianalyysia (ANOVA) ja Kruskall-Wallisin testiä. Ravintomuuttujien ja toimintakykymittareiden välisiä korrelaatiota laskettiin käyttäen Spearmanin korrelaatiokertoimia. Komplianssierojen tarkastelussa käytettiin Man Whitneyn U-testiä Tulokset: Sarkopenisten (n=97) ja ei-sarkopenisten (n=53) tutkimushenkilöiden ravinnonsaannissa oli eroja tutkimuksen alussa. Energian, proteiinin ja suojaravintoaineista esimerkiksi kuidun C,-E- ja B-vitamiinien saanti oli sarkopenisillä ei-sarkopenisiä pienempää. Erot olivat merkitseviä vain naisilla (n=107), mutta miesten (n=53) tuloksissa näkyi samanlainen trendi. Ravitsemustilassa ei ollut merkitseviä eroja tutkimusryhmien välillä. Alkutilanteessa naisilla näkyi merkitseviä yhteyksiä esimerkiksi proteiinin ja puristusvoiman (r=0,082, p=0,029) sekä energian ja pohkeen lihasindeksin välillä (r=0,071, p=0,024), vaikkakin kyseiset yhteydet hävisivät tulosten sekoittavilla tekijöillä vakioinnin jälkeen. Tutkimuksen pilotti-interventiossa oli alussa mukana 58 tutkimushenkilöä, joista suurin osa oli naisia (n=40). Interventiossa ravinnonsaanti ei eronnut tutkimusryhmien välillä kuuden kuukauden kohdalla merkitsevästi. Tutkimusvalmisteen käytön mediaani testiryhmässä oli 83 % ja kontrolliryhmässä 80 %. Molemmat tutkimusvalmisteet lisäsivät tutkimushenkilöiden energiansaantia. Proteiininsaanti oli merkitsevästi suurempaa heraproteiinipitoista tutkimusvalmistetta käyttäneillä (p=0,000). Päätelmät: Tutkimuksen alkutilanteessa ei-sarkopenisten ja sarkopenisten tutkimushenkilöiden ravinnonsaanti erosi toisistaan, mikä saattaa kuvata hauraiden ikääntyneiden heikompaa ravinnonsaantia. Intervention kuuden kuukauden ravinnonsaannissa ei ollut eroja tutkimusryhmien välillä. Tutkimuksen perusteella näyttäisi siis siltä, että heraproteiinia sisältänyt tutkimusvalmiste lisäsi proteiinin ja energian saantia, muttei heikentänyt muuta ravinnonsaantia.
  • Pastila-Rantala, Anna-Maija (2019)
    Muuttunut yhteiskunta ja digitaalinen toimintaympäristö asettaa uusia vaatimuksia sekä ikääntyneille että yrityksille. Yritysten tulee kilpailussa mukana pysyäkseen onnistua digitalisaation hyödyntämisessä ja ikääntyneiden pitää oppia käyttämään uutta teknologiaa ja digitaalisia palveluja. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää miksi ja miten ikääntyneet käyttävät internetiä ja digitaalisia palveluja. Lisäksi tavoitteena oli saada selville niitä verkkopalvelun ominaisuuksia, joilla ikääntyneiden asiakaskokemusta voidaan parantaa ja saada yhä useampi ikääntynyt palvelun käyttäjäksi. Digitalisaatio tuo yritykselle mahdollisuuksia kasvattaa tuottavuutta ja tuottaa asiakkaalle paremman asiakaskokemuksen. Uuden palvelun kehittäminen vaatii asiakasymmärryksen luomista ja asiakkaan ottamista mukaan kehitysprojektiin. Onnistunut uuden palvelun kehitysprojekti on systemaattinen ja yhtenäinen. Uuden palvelun kehitysprosessin tärkeimmät vaiheet ovat palvelun ideointi ja kaupallistaminen. Ainoastaan huolellisella suunnittelulla voidaan varmistua onnistuneen palvelun luomisesta. Tutkimus tehtiin kvalitatiivisena tutkimuksena. Aineisto kerättiin viidellä puolistrukturoidulla teemahaastattelulla. Haastattelut litteroitiin kokonaisuudessaan ja analysoitiin teorialähtöisesti teemoittelemalla. Tutkimuksen perusteella yleisin syy käyttää internetiä ja teknologiaa on tiedonhaku ja ikääntyneet käyttävät internetiä sekä älypuhelimella että tietokoneella. Joidenkin palveluiden käyttäminen, esimerkiksi pankkiasioiden hoitaminen verkkopankissa, koetaan pakolliseksi. Apua käyttöön saadaan tuttavilta ja sukulaisilta, mutta omaa käyttöä hallitsee keskeisesti epävarmuuden tunne. Myös turvallisuus epäilyttää eli verkkokauppojen käyttö on vähäistä, koska tietojen pelätään joutuvan vääriin käsiin. Keskeisimmät syyt digitaalisen palvelun vähäiseen käyttöön ovat henkilökohtaisen palvelukokemuksen puute ja se, että ikääntyneet eivät koe tarvetta käyttää palvelua. Ikään liittyviä haasteita aiheuttavat näytön pieni koko ja pienet näppäimet, mutta nämä haasteet ratkeavat toistaiseksi laitevalinnalla.
  • Toivonen, Petteri (2016)
    Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää ikääntyneiden kuluttajien ajatuksia omasta brändiuskollisuudestaan ja suhteestaan elintarvikebrändeihin. Tavoitteena oli saada käsitys siitä, mitä vanhempien ikäluokkien brändiuskollisuuden taustalla on. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena haastattelututkimuksena ja menetelmänä oli teemahaastattelu. Teemahaastatteluilla pyrittiin saamaan ymmärrystä brändin merkityksestä ikääntyneelle, iän vaikutuksesta ostokäyttäytymiseen ja elintarvikebrändeihin suhtautumiseen. Lisäksi, erityisenä kiinnostuksen kohteena oli saada käsitys tunneperäisen käyttäytymisen roolista ikääntyneiden brändiuskollisuudessa. Tutkimuksessa haastateltiin seitsemää 56–64 -vuotiasta ja seitsemää 71–86 -vuotiasta kuluttajaa Etelä- ja Länsi-Suomesta. Toinen ikäryhmä kuvasi nuoria ikääntyneitä ja toinen vanhoja ikääntyneitä. Tutkimuksen viitekehys rakentui brändikiintymysprosessin ympärille. Lisäksi tämän tukena käsiteltiin brändiuskollisuuden muodostumista ja ikääntymisen vaikutuksia käyttäytymiseen ja päätöksentekoon. Tutkimuksen perusteella ikääntyneet pitävät elintarvikebrändiä usein merkittävänä tekijänä ostopäätöksessä, merkityksen vaihdellessa tuoteryhmien välillä. Harva ikääntynyt pitää itseään kovinkaan brändiuskollisena, vaikka tiettyä brändiä ostettaisiinkin toistuvasti. Uskollisuus ei näytäkään johtuvan aina brändistä itsestään tai sen luonteesta vaan myös totutuista tavoista ja muodostuneista ostotottumuksista. Muodostuneiden tapojen taustalla on luottamus brändiin. Ikääntyneet pitävät uskollisuutensa syinä totuttuja tapoja, tuotteen tuttuutta ja turvallisuuden tunnetta siitä mitä syö. Ikääntyneiden tunneperäinen ostokäyttäytyminen ja brändeihin suhtautuminen tuli esiin, mutta ei voimakkaasti. Varsinainen tunneperäinen kiintymys tuli esille vain kahvibrändeissä. Muissa elitarvikekategorioissa tunneperäistä suhdetta brändiin ei juuri tunnistettu vaikka tuotemerkille oltaisiinkin uskollisia. Toisaalta ikääntyneiden kohdalla totuttujen tapojen taustalla voidaan nähdä aiemman tutkimuksen esiin tuomat iän myötä tapahtuvat muutokset emotionaalisessa käyttäytymisessä sekä motivaatioissa ja päämäärissä. Muutokset saattavat luoda tai voimistaa ostotottumuksia. Ikääntyneet kaipaavatkin brändiltä varmuuden ja turvallisuuden tunteita, jotka toteutuessaan voivat olla voimakas linkki kuluttajan ja brändin välillä.