Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Author "Kaarle, Otto"

Sort by: Order: Results:

  • Kaarle, Otto (2023)
    Tutkimuksen aiheena on liha-alan alkutuotannon tulevaisuuden haasteet ja mahdollisuudet Suomessa. Haasteet ja mahdollisuudet ovat osa maailmanlaajuista ruokaketjua ja niistä pyritään muodostamaan yhteneväinen kokonaisuus. Tutkimuksessa käytetään Delfoi-menetelmää, jonka avulla alan asiantuntijoilta kerätään vastauksia ja niitä iteratiivisesti analysoidaan tavoitteena muodostaa kollektiivinen tietäväisyys. Tietäväisyys rakennetaan asiantuntijoiden teemoista, strategioista ja käytännöistä, joita he pitävät tulevaisuudessa tärkeinä. Tietäväisyys on objektiivinen, neutraali ja tietoon perustuva katsaus tulevaisuuden alkutuotannosta. Tutkimus koostuu kolmesta kyselykierroksesta, joissa liha-alan alkutuotannon asiantuntijat vastaavat aihepiirin kysymyksiin. Kyselyiden välillä tulokset analysoidaan ja saadut tulokset iteratiivisesti palautetaan asiantuntijoille uudelleenarvioitaviksi. Tutkimus toteutetaan anonyymisti. Tutkimuksessa saavutettiin kollektiivinen tietäväisyys kyselykierrosten lopputuloksena. Liha-alan alkutuotanto monimutkainen ja siihen vaikuttaa monta tekijää. Tulevaisuuden ratkaisuina asiantuntijat yksimielisesti nostivat muutoskyvyn, yhteistyön ja innovaatioiden hyödyntämisen. Yksittäisiä ympäristöhaasteita ei tule käsitellä yksinään vaan liittää ne osaksi isompaa kokonaisuutta, jossa huomioidaan vähintään taloudelliset ja yhteiskunnalliset tekijät. Alan ennustettavuuden vaikeus ja muutospaineen suuruus tulevat olemaan kokonaisuutta vaikeuttavia tekijöitä. Suomalaisessa alkutuotannossa on olemassa hyviä alkutuotannon käytäntöjä, joita tulee kehittää. Vaihtoehtoisten proteiinien ja Suomen maailmanlaajuinen rooli tulevaisuuden haasteissa ja mahdollisuuksissa jäi osittain epäselväksi. Monimutkaiset haasteet vaativat lisäksi paikallisia ja yksilöllisiä ratkaisuja. Kokonaisuutena tulevaisuus nähdään positiivisena ja mahdolliset uhat ja haasteet mahdollisuuksina kehittyä.