Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Author "Laatikainen, Niina"

Sort by: Order: Results:

  • Laatikainen, Niina (2014)
    Juuston valmistuksen toistettavuus ja laadun tasaisuus ovat tärkeimmät tekijät kannattavaan tuotantoon. Valmistuksen haasteena on erityisesti puuttuvat on-line mittausmenetelmät. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli löytää uusi ja luotettava juuston kuiva-ainetta mittaava on-line menetelmä. Tutkielman kirjallisuusosiossa perehdyttiin juuston valmistukseen kuten raaka-aineisiin, maidon koostumuksen vuodenaikaisvaihteluun sekä isokoloisten juustojen valmistukseen ja ominaisuuksiin. Lisäksi etsittiin kirjallisuudesta viitteitä vuodenaikaisvaihtelun vaikutuksista juustojen valmistusprosesseihin ja koostumukseen. Valion Joensuun tehtaalle hankittiin uusi mikroaaltoihin perustuva juustoa rikkomaton mittalaite (HKMC). Uuden laitteen toiminta perustuu juuston läpi lähetettäviin mikroaaltoihin ja niiden muutoksen mittaamiseen. Vertailuna mitattiin kuiva-aine perinteisillä lämpökaappi- ja NIR – menetelmällä. Uusi laite kalibroitiin kolmen kanavan osalta. Kalibrointien jälkeen tuloksille suoritettiin tilastollisia testejä, joissa referenssiarvoina toimi kyseisten juustojen laboratoriossa määritetyt kuiva-ainepitoisuudet. Tilastolliset testit olivat parittainen t-testi, regressioanalyysi ja lineaarisuustarkastelu. Parittaisten t-testien tulosten perusteella millään kalibroidulla kanavalla ei ollut tilastollisesti merkitsevää eroa kemiallisen kuiva-ainemäärityksen tuloksiin. Selitysaste kaikille regressiosuorille oli 90 %. Lineaarisuutta oli HKMC -laitteen kanavilla 1 ja 2 liikaa (yli 10 %). Todettiin, että laite mittasi luotettavasti juustojen kuiva-aineen.