Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Author "Mäkinen, Aapo"

Sort by: Order: Results:

  • Mäkinen, Aapo (2024)
    Kasvisruuan käyttöä tulisi lisätä sekä terveyden että ympäristön kannalta. Palkokasvit, kuten härkäpapu, sisältävät paljon proteiinia ja ravintokuitua, minkä vuoksi ne soveltuvat hyvin eri elintarvikeprosesseihin. Härkäpavusta on tehty vain vähän kuluttajatutkimuksia, ja sen hyväksyttävyyttä tulisikin tutkia kuluttajilla. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tutkia härkäpapujauhojen, kahden eri härkäpapuproteiinikonsentraatin ja härkäpapuproteiini-isolaatin miellyttävyyttä, käyttöhalukkuutta ja aistittavia ominaisuuksia kuluttajilla ja vertailla kuluttajien taustojen sekä asenteiden vaikutusta näytteiden aistimiseen. Kuluttajatutkimukseen osallistui 264 henkilöä. Osallistujien asenteita kasvisruokaa, kestävyyttä ja ruuanvalintaa kohtaan kartoitettiin erilaisten kyselyiden avulla, ja heiltä kysyttiin sosiodemografisia tietoja. Osallistujat olivat keski-iältään varsin nuoria, ja keskimäärin tärkeimmät ruuanvalintaperusteet olivat aistinvarainen miellyttävyys ja terveellisyys. Härkäpapunäytteistä härkäpapujauhot olivat hajultaan miellyttävimpiä ja proteiini-isolaatti epämiellyttävin. Härkäpapujauhot ja -proteiini-isolaatti olivat maultaan ja kokonaisuudeltaan miellyttävimmät sekä käyttöhalukkuudeltaan parhaimmat. Silti nämäkin näytteet oli koettu keskimäärin hieman epämiellyttäviksi. Esimerkiksi kansalaisuudella oli vaikutusta näytteiden aistimiseen, sillä suomalaiset arvioivat toisen proteiinikonsentraatin maultaan ja kokonaisuudeltaan miellyttävämmäksi, mutta muiden maiden kansalaiset arvioivat pääosin näytteiden käyttöhalukkuudet korkeammiksi. Proteiinikonsentraatit aistittiin keskimäärin melko karvaina, ja ne olivat myös astringoivimmat näytteet. Härkäpapujauhot koettiin näytteistä makeimpana. Innokkuus kokeilla kasviproteiineja korreloi pääosin positiivisesti näytteiden miellyttävyyksien kanssa, mutta esimerkiksi kestävyyden tärkeydellä, kuluttajan iällä tai ruokavaliolla ei ollut juurikaan vaikutusta näytteiden kokemiseen.