Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Author "Puukko, Henna"

Sort by: Order: Results:

  • Puukko, Henna (2019)
    Tutkielmassa tarkastellaan suomalaisten kuluttajien suhtautumista hyönteisten ja niitä sisältävien elintarvikkeiden syömiseen käytäntöteoreettisesta näkökulmasta. Tutkielmassa tutkitaan sitä, minkälaisia mielikuvia hyönteisiin liitetään, millaisia hyönteistuotteita kuluttajat ovat valmiita syömään, missä tilanteissa niitä voitaisiin syödä sekä mitä ruoka-aineita ne voisivat kuluttajien lautasilla korvata. Tutkielmassa analysoidaan hyönteisten syömisen käytännön nykytilaa ja tulevaisuutta suomalaisessa yhteiskunnassa käytännön elementtien kautta. Aineisto on kerätty alkuvuonna 2018 Taloustutkimus Oy:n ylläpitämän kuluttajapaneelin avulla ja koostuu tuhannesta vastauksesta, jotka on analysoitu SPSS-tilasto-ohjelmiston avulla. Tutkielman tuloksia voidaan pitää väestöä edustavana. Suomalaisista noin puolet voisi kuvitella syövänsä hyönteisiä ja niitä sisältäviä elintarvikkeita. Kuluttajat suhtautuvat hyönteisiin ja niitä sisältäviin elintarvikkeisiin toistaiseksi varsin varauksella, vaikka myös viriävää mielenkiintoa on havaittavissa. Tulosten perusteella sukupuoli, ikä sekä koulutustausta näyttävät vaikuttavan siihen, onko hyönteissyöntiä kokeiltu, ja siihen, miten niiden syömiseen yleisesti suhtaudutaan. Mielikuvat hyönteisisistä ravintona ovat pääosin kielteisiä, mutta niiden syömistä pidetään myös luonnollisena, ympäristöystävällisenä sekä eettisenä, johtuen ehkä kyseisten ominaisuuksien korostumisesta mediassa. Kuluttajat näyttävät hyväksyvän hyönteiset lautasilleen todennäköisimmin uutena lisänä eivätkä niinkään muiden ruoka-aineiden kuten lihan korvaajana, vaikka hyönteiset on usein tällaisena esitelty. Mieluiten hyönteisiä syödään mahdollisimman huomaamattomassa muodossa kuten jauheena leivässä, välipalapatukassa tai hyönteispyörykässä. Todennäköisimmin hyönteisiä syödään ravintolassa, ruokalassa tai kahvilassa. Osa kuluttajista ostaisi hyönteisiä valmisruokana kaupasta tai valmistaisi kotona perheelleen. Vain harva on valmis tarjoilemaan hyönteisiä ruuaksi kotona vierailleen. Tämä heijastaa hyönteisen syömisen varsin heikkoa sosiaalista hyväksyttävyyttä suomalaisessa yhteiskunnassa. Tutkielmassa rakennetaan kuvaa hyönteisten syömisestä sosiaalisena käytäntönä. Kuluttajat liittävät hyönteisten syömiseen paljon kielteisiä merkityksiä, eikä niiden ruuaksi valmistamiseen liittyvää osaamista juuri ole. Hyönteisten ja niitä sisältävien elintarvikkeiden saatavuutta pidetään yhä heikkona, vaikka niiden myyminen kaupoissa sallittiin vuoden 2017 lopulla. Tulokset osoittavat, että monet motivoituneet kuluttajat arastelevat hyönteisten syömistä erilaisten sosiokulttuuristen esteiden takia. Jotta hyönteisten syömisen käytäntö valtavirtaistuisi, on yhteiskunnassa tapahduttava vielä voimakas asenteiden muutos.