Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "Kalatuote"

Sort by: Order: Results:

  • Ruskela, Leevi (2024)
    Kalatalous tuottaa elinkeinoa ja ravitsemusta merkittävälle osalle maailman väestöstä. Sen suuri mittasuhde tuo myös suuret kestävyyden haasteet. Tutkielman tavoitteena oli selvittää kuluttajan käsityksiä kalatuotteiden kestävyydestä. Tutkielmassa erityisesti kiinnitetään huomiota käsitysten ja asenteiden vaikutuksesta kuluttajakäyttäytymiseen. Tämän lisäksi tutkielmassa haluttiin selvittää, miten kuluttaja muodostaa käsityksensä kalatuotteen kestävyydestä. Tutkielman lähestymistapa oli kvalitatiivinen, eli laadullinen tutkimus. Tutkimusmenetelmänä käytettiin teemahaastattelua. Haastatteluilla pyrittiin selvittämään mitä arvoja ja asenteita haastateltavat liittävät kestävään kalatuotteeseen. Tämän lisäksi haastatteluilla selvitettiin kalatuotteen kestävyyden vaikutusta omaan käyttäytymiseen ja haastateltavan tiedon määrää kalatuotteiden kestävyydestä. Tutkielmassa haastateltiin kahdeksaa henkilöä, joista puolet olivat naisia ja puolet miehiä. Teemahaastattelurunko muodostui aikaisemman kirjallisuuden pohjalta. Tutkielman teoreettinen osuus rakentui kestävästä kuluttajakäyttäytymisestä, kestävän elintarvikkeen valintaan liittyvästä kirjallisuudesta. Tutkielman tulosten perusteella kotimaisuus tai lähellä tuotettu kala nousi kestävyyden kannalta tärkeimmäksi tuotteen ominaisuudeksi. Kestävyyden sosiaalinen tai taloudellinen ulottuvuus kalatuotteissa koettiin vaikeasti ymmärrettäviksi. Kuitenkin reilu korvaus tuottajalle koettiin tärkeänä kestävyyden kannalta. Kalatuotteiden kestävyysviestintä koettiin heikoksi ja ympäristömerkkien vaikutus ostokäyttäytymiseen oli vaihtelevaa. Skeptisyys ympäristömerkkejä kohtaan nousi tutkielmassa yllättävästi esille. Kalatuotteen osto koettiin usein rutiininomaiseksi, joka vähensi tuotteen kestävyyden arviointia. Tutkielman perusteella kestävyyden viestintää tulisi kalatuotteiden kohdalla parantaa, jotta kuluttaja käsittäisi kykynsä arvioida kalatuotteen kestävyyttä paremmin.