Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "jatkojalostus"

Sort by: Order: Results:

  • Koskinen, Hilma (2021)
    Tutkimuksen aiheena oli lampaanmaidon koostumuksen kausittainen vaihtelu Suomessa ja vaihtelun vaikutus jatkojalostukseen. Lampaanmaidon tuottajat Suomessa ovat havainneet maidon koostumuksen muuttuvan maidonerityskauden aikana. Lampaanmaidosta ei ole tehty tutkimusta Suomessa, joten alan kasvun kannalta tutkimusta voidaan pitää hyvin tärkeänä. Tavoitteena tutkimuksella oli selvittää lampaanmaidon koostumuksen muuttumista Pekkolan tilalla tuotetun lampaanmaidon osalta ja selvittää kuluttajien mieltymystä lampaanmaidosta valmistetun jäätelön suhteen. Lampaanmaidon koostumus voi vaihdella Suomessa olosuhteiden ja ainutlaatuisen lypsylammaskannan vuoksi paljonkin maailmalla havaittuun lampaanmaidon koostumukseen. Lampaanmaitonäytteet kerättiin maidonerityskauden aikana eli touko-elokuu välisenä aikana ja maitonäytteiden koostumusta analysoitiin Hämeenlinnan ammattikorkeakoulun (HAMK) tiloissa Hämeenlinnassa MilkoScan™ Mars -laitteistolla. Aistinvaraisessa kuluttajatutkimuksessa tutkittiin lampaanmaitojäätelö Bäätelön ja vuohenmaitojäätelön Voihan Vuohi! makua, rakennetta ja tuotteiden kokonaismiellyttävyyttä. Tutkimus toteutettiin Hakolan Marjatilalla Janakkalassa. Lampaanmaidon koostumus vaihteli lypsykauden aikana ja esimerkiksi maidon kuiva-ainepitoisuus kasvoi koko maidonerityskauden ajan. Lampaanmaidossa myös rasvapitoisuus kasvoi tasaisesti maidonerityskauden edetessä. Jäätelön valmistuksen kannalta rasva- ja kokonaiskuiva-ainepitoisuuden kasvaminen ovat toivottavia asioita. Aistinvaraisessa arvioinnissa tuotteiden miellyttävyyden välillä ei ollut tilastollisesti merkittävää eroa. Lampaanmaitojäätelön rakenne arvioitiin miellyttävämmäksi kuin vuohenmaitojäätelön ja Bäätelö minttu oli tutkimukseen osallistuneiden kuluttajien suosikki. Lampaanmaidosta valmistettavaan jäätelöön tulisi lisätä maidonerityskauden alussa sekä rasvaa että kokonaiskuiva-aineen määrää, jotta saataisiin aikaan tasalaatuista tuotetta. Konsentroitu lampaanmaito voisi olla ratkaisu. Tutkimusta lampaanmaidon koostumuksen saralla tarvitaan vielä, jotta muitakin lampaanmaitotuotteita voidaan kehittää ja soveltaa esimerkiksi jäätelön valmistukseen. Maitojauhe ja lampaanmaidosta valmistettu kerma ovat seuraavana listalla.