Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "laatuvaihtelu"

Sort by: Order: Results:

  • Rikkinen, Veera (2022)
    Kaurajuoman tuotannossa syntyvä kiinteä, kaura-aineksesta ja vedestä koostuva sivuvirta ohjataan teollisuudessa lähinnä energiantuotantoon tai eläinten rehuksi. Tällä sivutuotteella voisi ravintoainepitoisena raaka-aineena olla myös muita hyödyntämismahdollisuuksia esimerkiksi elintarvikekäytössä. Kaurajuoman sivuvirrasta ei ole saatavilla juurikaan aiempaa tutkimustietoa, joten hyödyntämisen tueksi tarvitaan lisää tietoa sen koostumuksesta ja ominaisuuksista. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää kaurajuoman sivuvirran kemiallista ja mikrobiologista laatua ja niiden vaihtelua. Kahden eri kaurajuomatuotteen tuotannossa syntyvien sivuvirtaerien koostumusta analysoitiin. Lisäksi tutkittiin sivuvirtanäytteiden säilyvyyttä kahden vuorokauden ajan. Kaurajuoman sivuvirran kemiallinen koostumus vaihteli melko vähän. Sivuvirran proteiinipitoisuus oli korkea, keskimäärin 52,9 % kuivapainosta. Näytteiden keskimääräinen kuiva-ainepitoisuus oli 32,2 % ja pH 6,44. Gluteenipitoisuudessa oli kahden tuotteen välillä selkeä ero: toisen tuotteen sivuvirran gluteenipitoisuus oli keskimäärin 12,9 mg/kg, kun toisen taas 95,2 mg/kg. Tuotteiden välinen ero johtui siitä, että ne oli valmistettu eri kaurajauhoista. Muut erot kemiallisessa koostumuksessa olivat pieniä sekä tuotteiden välillä että eräkohtaisesti. Mikrobiologinen koostumus sen sijaan vaihteli huomattavasti tuotantoerien välillä. Kahden eri tuotteen välillä mikrobiologisessa laadussa ei kuitenkaan ollut merkitsevää eroa. Säilyvyyskokeen tulokset osoittivat, että kaurajuoman sivuvirta on altis pilaantumaan nopeasti tuotannon jälkeen. Pilaantumisnopeuteen vaikuttivat säilytyslämpötila ja erityisesti mikrobiologisen kontaminaation lähtötilanne. Puhtaimmissakin näytteissä bakteerien pesäkemäärä kuitenkin nousi tasolle 10^8 pmy/g kahden vuorokauden kuluessa. Tutkimuksen perusteella kaurajuoman sivuvirta on melko tasalaatuinen ja proteiinipitoisuudessaan arvokas sivuvirta. Raaka aineen korkea pilaantumisriski on kuitenkin otettava huomioon sen hyödyntämistä suunniteltaessa.