Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • Himanen, Niko (2012)
    Tekstitietokannan hakemisto tarjoaa nopean pääsyn dokumentteihin. Mitä suuremmaksi tekstitietokanta kasvaa, sitä vaikeampi käyttäjän on löytää etsimiään dokumentteja ilman hakemistoa. Tekstitietokantojen hakemistojen tietorakenteena käytetään yleisesti käänteishakemistoa. Käänteishakemistorakenne sopii hyvin avainsanojen tallentamiseen ja etsimiseen. Käänteishakemisto muodostuu sanastosta ja ilmentymälistoista. Sanastoon tallennetaan kaikki dokumenteissa esiintyvät yksikäsitteiset sanat ja ilmentymälistoihin sanan esiintymät dokumenteissa. Ilmentymälistoihin voidaan tallentaa lisäksi tarkempia sanan esiintymistietoja, kuten sanan sijainti ja lukumäärä dokumenteissa. Käänteishakemistoa voidaan pakata eri tavoin. Pakkausmenetelmät jakautuvat sanaston ja ilmentymälistojen pakkauksen menetelmiin. Sanastoa voidaan pakata poistamalla täytesanat. Täytesanat ovat sanoja, jotka esiintyvät dokumenteissa useasti, mutta eivät sisällä tärkeää merkitystä. Ilmentymälistoja pakataan numerosarjojen esittämisen tiivistämismenetelmillä, joita ovat esimerkiksi unaarinen koodaus ja Golomb-koodaus. Hakemisto voi olla staattinen tai dynaaminen. Suurin ero hakemistotyyppien välillä on, että dynaamista hakemistoa voidaan päivittää sen perustamisen jälkeen. Staattinen hakemisto perustetaan aina uudelleen, kun on tarve lisätä tai poistaa dokumentteja. Dynaamisessa hakemistossa dokumenttien lisäyksen ja poiston voi suorittaa hakemiston palvellessa hakukyselyitä. Hakemistoon kohdistettavat hakukyselyt voivat koostua yhdestä tai useammasta sanasta tai sanayhdistelmistä. Hakukyselyn suorittamisen kestoon vaikuttavat monet tekijät kuten hakukyselyn monimutkaisuus. Hakukyselyyn vastaamista voidaan tehostaa tallentamalla valmiita hakukyselyiden vastauksia hakukoneen välimuistiin. Hakukyselyn suoritus voidaan myös katkaista ennen kuin kaikki dokumentit ovat käsitelty käyttäen apuna heuristiikkoja. Tässä Pro gradu -tutkielmassa esitetään omia testejä käänteishakemiston kokoon ja nopeuteen vaikuttavien ominaisuuksien selvittämiseksi. Testien tulokset esitetään tutkielmassa ja niitä verrataan kirjallisuudessa esiintyneisiin tuloksiin. Hakemiston pakkauksella ja hakemistoon tallennettavan sisällön määrällä on testien mukaan vaikutusta hakemiston kokoon ja nopeuteen.
  • Maltari, Riku (2017)
    Tämän työn kirjallisuuskatsauksessa keskitytään lakkaasi-entsyymin toimintaan ja sovellutuksiin, sekä 2,2,6,6-tetrametyylipiperidinyylioksyylin (TEMPO) toimintaan. Lakkaasi eli p-difenolioksidaasi on sienten ja kasvien tuottama entsyymi, joka hapettaa fenoleja molekulaarisen hapen avulla. Lakkaasille on monia teollisia sovellutuksia. Puunjalostuksessa lakkaasia on sovellettu sellunvalmistuksen esikäsittelyyn, sekä yhdeksi vaiheeksi sellun valkaisuun. Lakkaasille on myös kehitetty sovellutuksia elintarviketeollisuuteen. Lakkaasin avulla voidaan myös syntetisoida joitain tiettyjä lääkeaineita tai lääkeaineiden prekursoreja, kuten aktinosiinia. Immobilisoitua lakkaasia on myös käytetty biosensorina. Lignoselliloosamateriaalin hapettamisessa lakkaasin ensisijainen toimintamenetelmä on lakkaasimediaattori-systeemi (LMS), jossa entsyymi hapettaa pienen molekyylin, kuten 1-hydroksibentsotriatsolin (HBT) tai TEMPO, jotka vuorostaan hapettavat substraatin. TEMPO puolestaan on stabiili radikaali, joka voi toimia LMS:ssä mediaattorina. TEMPO:n hapetusreaktiot perustuvat sen oksoammoniumkationimuotoon, joka hapettaa primäärisiä alkoholeja selektiivisesti. TEMPO:a käytetään LMS:n lisäksi katalyyttisesti Anelli-hapetuksessa, jossa natriumhypokloriitti hapettaa TEMPO:n. Molekulaarista happea terminaalisena hapettimena käyttäviä metallikatalyyttejä ollaan myös tutkittu TEMPO:n hapettamiseen. Kupari-, rutenium- ja rauta-katalyytit ovat eniten tutkittuja. TEMPO:n johdannaisten, kuten 4-metoksi-TEMPO:n ja 4-asetamidi-TEMPO:n reaktiivisuutta ollaan myös tutkittu, kuten myös immobilisoitujen TEMPO-johdannaisten. Tämän työn kokeellisessa osassa syntetisoitiin p-vinyyliguajakolia, p-vinyylisyringolia ja p-vinyylikatekolia. Vinyylifenolien antioksidatiivisuustehot mitattiin ja verrattiin askorbiinihapon ja butyloidun hyroksitolueenin antioksidatiivisuustehoihin. Aiemmin valmistettujen esteröityjen Kraft-ligniinien antioksidatiivisuusteho mitattiin myös. Vinyylifenoleista valmistettiin myös standardeja pyrolyysi-kaasukromatografimassaspektrometri-ajoja (Py-GC-MS) varten täydentämään laitteen puutteellista spektrikirjastoa. Kokeellisessa osassa tutkittiin myös LMS -hapetusta käyttäen substraatteina ligniinin malliaineita veratryylialkoholia ja adlerolia. Vertailtavina mediaattoreina olivat TEMPO, HBT ja violuurihappo (VLA). Tutkimuksesta saatiin selville, että TEMPO ei hapettanut adlerolin sekundääristä bentsyylistä hydroksyyliryhmää. Tutkimusten perusteella HBT toimi parhaiten adlerolin hapetuksessa. Reaktion saantoon vaikutti myös reaktiosysteemissä käytetty keraliuotin.
  • Leppäniemi, Elina (2019)
    Termiitit ovat tärkeä osa Afrikan savannien ekosysteemiä. Termiitit kaivavat materiaalin kekonsa rakentamiseen useiden metrien syvyydestä maaperästä. Taita Hills Wildlife Sanctuaryn alueella on kekoja, jotka ovat väriltään punaisia, ruskeita tai harmaita. Termiittikekojen kemiallista ja mineralogista koostumusta tutkittiin XRF- ja XRD-menetelmillä ja selvitettiin menetelmän soveltuvuutta kallioperäkartoitukseen. Tuloksia verrattiin kekojen väreihin, alueen kallioperäkarttaan ja 5m päästä keoista otettuihin maaperänäytteisiin. XRF-analyysin mukaan punaisissa kekonäytteissä SiO2-pitoisuus vaihtelee välillä 72,52–77,39, ruskeissa 68,85–71,13 ja harmaissa 61,36–62,89 paino-%. Suurimmat erot kemiallisessa koostumuksessa on CaO-pitoisuuksissa. Harmaissa kekonäytteissä CaO-pitoisuus on 13,30–13,76, ruskeissa 6,42–8,14 ja punaisissa alle 1 paino-% CaO. MgO-pitoisuus on kaikissa näytteissä alle kaksi paino-%, ja FeO-pitoisuus vaihtelee välillä 3,59–5,53 paino-%. Määperänäytteissä SiO2-pitoisuudet olivat kekonäytteitä suurempia ja CaO-pitoisuudet pienempiä. Muuten tulokset ovat keon ja maaperän välillä samankaltaisia. XRD-analyysien mukaan punaisten kekojen mineraalit ovat kvartsi, mikrokliini ortoklaasi ja albiitti. Lisäksi niistä löytyy hematiittia ja kaoliniittia. Ruskeiden ja harmaiden kekonäytteiden päämineraalit ovat kvartsi, kalsiitti, albiitti, anortiitti, mikrokliini ja ortoklaasi. Mineraalikoostumus on maaperänäytteissä samankaltainen. Punainen väri kekoihin tulee hematiitista. Harmaan värin taustalla on rapautuneen marmorin iskos, joka sisältää kalsiittia. Ruskeiden kekojen materiaali on eniten sekoittunutta. Kekojen kemialliset tai mineralogiset koostumukset eivät suoraan korreloi alueen kallioperäkartan mukaisten kivilajien koostumusten kanssa. Kekojen koostumus vastaa sitä ympäröivän rapautuneen maaperän koostumusta. Menetelmää ei voi käyttää suoraan kallioperäkartoitukseen, mutta sillä voidaan kartoittaa alueita, joissa on karbonaattihorisontti.
  • Ilmonen, Kati (2023)
    Microclimate research is an important part of research about our warming earth. Microclimate refers to a local climate that is partially independent of the free atmosphere formed in an area of a few square meters to a few square kilometers. In this study, the level of consideration of the microclimate is the air layer in the immediate vicinity of the earth's surface. Microclimates are characterized by air temperature, air humidity, timing of the seasons, and the variety of organisms that thrive in the area, which differ from the wider climate. Local microclimates arise from the interaction of atmospheric processes and environmental factors in the area. The thesis examines how the extreme temperatures of microclimates vary in different vegetation zones in Finland. Two research areas are located in the tundra vegetation zone in the northern parts of Finland, and the remaining five research areas are in the boreal vegetation zone. The research questions are: 1) How do the extreme temperatures (minimum and maximum temperatures) of the warmest month of the growing season, July, vary in the study areas? 2) Which environmental factors affect the extreme temperatures of the research areas? Environmental factors to be considered are ground level above sea level, relative ground level, slope, distance to the nearest bodies of water, canopy cover, solar radiation and windiness. According to the results, the minimum temperatures were statistically significantly affected by the canopy coverage mainly negatively, the absolute ground level mainly negatively and the slope, with the trend varying between negative, positive and unimodal depending on the study area. The environmental factors that had the greatest influence on the maximum temperatures were the absolute ground level, negatively in the south and positively in the north, the canopy coverage mostly negatively, and the relative ground level mostly positively. The research results were largely in line with the hypotheses. In the south, abundant forest vegetation lowered the maximum temperatures of forest environments and raised the minimum temperatures. In central Finland, in the study area covered by wetlands, lakes and fragmented forests, especially the distance to water bodies affected the extreme temperatures. In northern Finland, the tundra vegetation led to the strongest temperature fluctuations. The maximum temperatures of the research areas varied less than the minimum temperatures. The maximum temperatures in July remained between 21.3 and 31.7˚C degrees, the range was 10.4˚C. The minimum temperatures remained between -3.3 and 5.2 ˚C degrees, the range was 8.5 ˚C degrees. In the future, microclimate-related research in the Nordic countries could focus even more precisely on the interannual variations of micro-level temperature observations over a longer period of time, as well as on the specification of the characteristics that affect the temperatures in different vegetation zones.
  • Kivi, Sami (2016)
    Termoelektriset materiaalit ovat yhä tärkeämpiä tulevaisuudessa pyrittäessä suurempaan energiatehokkuuteen. Hukkalämmön ja muilla keinoilla hyödyntämättömissä olevan lämmön talteenotto sähköenergian muodossa kasvattaa esimerkiksi hybridiautojen hyötysuhdetta ja rakennusten energiatehokkuutta. Tehokkaat termoelektriset laitteet ovat hyödyllisiä myös kaikissa sovelluksissa, joissa halutaan tuottaa tietty lämpötilaero tarkasti hankalissa paikoissa, missä resistiivinen lämmitys ei ole mahdollista. Erilaisilla nanokomposiittirakenteilla on pyritty pienentämään materiaalin lämmönjohtavuutta. Rajapinnat ja epäjatkuvuudet sirottavat hilavärähtelykvantteja eli fononeja, ja tuottamalla materiaaliin eri mittaluokkien kidevirheitä voidaan vaikuttaa lämmönjohtavuuteen merkittävästi. Tutkielman kirjallisuuskatsauksessa käsitellään dimensionaalisuuden vaikutusta materiaalin termoelektrisiin ominaisuuksiin ja eri rakenteiden hyödyntämistä termoelektrisissä sovelluksissa, sekä muutamia esimerkkejä termoelektrisistä nanokomposiittimateriaaleista. Kokeellisessa osassa tutkittiin erilaisia atomikerroskasvatuksella (ALD) valmistettuja Bi2Te3/Al2O3- ja Bi2Te3/polyimidi-nanorakenteita. Näytteiden koostumusta ja rakennetta analysoitiin eri menetelmillä: komposiittinäytteissä havaittiin pyyhkäisyelektronimikroskoopilla (SEM) Bi2Te3-ohutkalvoille ominaista morfologiaa ja kalvot olivat melko karkeita. XRD:llä havaittiin materiaalille ominaisia kidetasoja, joiden intensiteettisuhteet poikkesivat kirjallisuuden bulkkinäytteistä huomattavasti. Komposiittirakenteen tutkimisessa läpivalaisuelektronimikroskopia (TEM) oli välttämätön menetelmä. Termoelektrisiä ominaisuuksia tutkittiin TDTR-menetelmällä ja Seebeckin kertoimia mittaamalla. Kerrospaksuuksia säätelemällä pystyttiin kasvattamaan sekä nanolaminaatteja että nanodispersioita. Pienemmillä kerrospaksuuksilla kalvot olivat dispersiomaisia ja suuremmilla kerrospaksuuksilla laminaatteja. Nanokomposiittirakenteen havaittiin pienentävän kalvon lämmönjohtavuutta jopa kaksi kolmasosaa. Samalla tosin Seebeckin kerroin pieneni pelkkään Bi2Te3-kalvoon verrattuna.
  • Atosuo, Elisa (2016)
    Tehokkaat ja uudelleenladattavat litiumioniakut ovat vakiinnuttaneet asemansa tärkeinä akkuina viime vuosina. Nykyiseen teknologiaan perustuvat litiumioniakut ovat kuitenkin saavuttamassa jo pienimmän realistisesti toteutettavan kokonsa. Ongelmia aiheuttaa myös nestemäinen elektrolyytti. Näitä akkuja korvaamaan on suunnitteilla kiinteitä elektrolyyttejä käyttäviä akkuja, esimerkiksi ohutkalvokakkuja. Tällaisista akuista voidaan tehdä pienempiä ja ne ovat myös turvallisempia energianlähteitä kuin nestemäisen elektrolyytin sisältävät akut. Kiinteitä elektrolyyttejä voidaan valmistaa esimerkiksi atomikerroskasvatusmenetelmällä (Atomic Layer Deposition, ALD), jonka etuina on kasvatettavan kalvon konformaalisuus ja säädeltävä paksuus. Tämän Pro Gradu -tutkielman kirjallisuuskatsauksessa käsitellään litiumioniakkujen nykytilannetta, kiinteiden akkurakenteiden ja 3D-rakenteen etuja ja vaatimuksia yleisesti, hyvien kiinteiden epäorgaanisten ionijohteiden rakennetta sekä ALD-menetelmän käyttöä erilaisten akkurakenteiden valmistuksessa. Kokeellisessa osassa tutkittiin atomikerroskasvatusmenetelmän ja kiinteän olomuodon reaktion yhdistelmää LiMOx-ohutkalvojen valmistukseen. Menetelmä osoittautui lupaavaksi. Sillä on mahdollista valmistaa LiMOx-materiaaleja, joissa litium on osana ternääristä yhdistettä. Käytetyssä menetelmässä binäärisen ALD-oksidikalvon päälle kasvatettiin ALD:llä litiumkarbonaattikalvo ja kerrosrakennetta kuumennettiin. Litiumionien käyttäytymistä tutkittiin useiden eri binääristen metallioksidien kanssa. Menetelmällä valmistettiin LiTaO3-, LiNbO3- ja Li2TiO3-kalvoja. Samalla menetelmällä saatiin litium liikkumaan HfO2- ja ZrO2-kalvojen läpi piisubstraatin pinnalle asti. Erityisesti jälkimmäiset tulokset ovat mielenkiintoisia kiinteitä elektrolyyttimateriaaleja ajatellen. HfO2-kalvon toimivuutta litiumionijohteena tutkittiin myös osana monimutkaisempaa rakennetta. Litium saatiin liikkumaan HfO2:n läpi ja muodostamaan Li2TiO3:ia Li2CO3/HfO2/TiO2/SiO2/Si-kerrosrakennetta kuumentamalla. ALD-menetelmän lisäksi litiumia sisältävän yhdisteen valmistusta metallioksidikalvon päälle tutkittiin myös spin coating -menetelmällä. Menetelmällä valmistettiin LiTaO3- ja Li2TiO3-kalvoja.
  • Peltonen, Veikko (2020)
    This study reviews the glacial history and the glacial transportation history in Kaarestunturi, Sodankylä in the Finnish Central Lapland interlobate region. The study is conducted on the Aamurusko prospect, where gold bearing quartz vein boulders have been discovered. The local glacial transportation history is studied in order to deduct the likely origin of the boulders. The local portion of the study involves rock and soil sample assays, glacial sedimentological studies, trenching and more unconventional Glacier Dynamic (GD) mapping and Terrestrial Cosmogenic Nuclide (TCN) dating. The local interpretation is set in a regional glacial history framework that is based on wide scaled GD mapping and existing literature. Kaarestunturi is incorporated in multiple regional glacial studies, but no local glacial studies have been conducted in the area. GD mapping indicates that the area has not hosted pronounced ice streams during recent stadials, however, it has experienced different types of glacial transportation. Till fabric analysis shows that the Kaarestunturi and adjacent Kiimajänkä have been subjected to both pronounced and indecisive ice flow directions. The most strongly orientated till fabrics portray repeated flow from NE for the lower till units and a flow from NW for surficial till. The NW flow is also indicated by fans interpreted from soil and rock sample assays. Field studies indicate that the Kaarestunturi fell likely interfered with local glacial flow, making some of the orientations local and till units topographically controlled. However, the till fabric analyses were too distal to confirm the impact the steering had on till deposition. The apparent ages of the four TCN samples are in the range of 27.9 ± 0.9–87.6 ± 2.4 ka BP. The TCN dating based glacial history model indicate that the dated boulders were affected by 2–3 glacial transportation events. The exposure ages together with sedimentological studies argue that at least the dated boulders are allochthonous. Based on this study TCN dating can offer new insight for ore exploration projects in glaciated terrain. Although the sampling has many prerequisites, being able to date exposure time of both boulders and bedrock makes it a versatile technique. However, it is apparent that the potential of the method is elevated in regions with a sound framework of glacial history knowledge. In complicated glaciated regions, more accurate information on erosion rates and reburial may be beneficial. It can be gained by analyzing multiple elements, as oppose to using 10Be only.
  • Kettunen, Nilla (2020)
    The aim of this study is to look at landscape postcards as performers and builders of the Finnish national landscape. The traditional symbols of a nation are its own language, flag, money and landscape. They have been used to build national identity all over the world. In Finland, geographers played a role in the creation of the concept of landscape at the turn of the 19th and 20th centuries. In 1992, a working group set up by the Ministry of the Environment selected 27 national landscapes that best reflect Finnish nature, environment and culture in different parts of our country. Both natural and urban landscapes were included, which could be considered as the most representative shots of the features of their areas. I studied the Koli national landscape and postcards depicting it as my research subject. There were three research questions: What kind of image of Finland has been produced with postcards? What kind of stories do Koli postcards convey in pictures and texts? What kind of image of Finland does the sender of postcards himself create and share? The research material was 72 postcards sent from Koli. Geographical research has always included visual materials, both as the subject of research and as its illustrator. The map is, of course, the most common and familiar example of this, but geographers quickly adopted photographs as well. Landscape postcards are therefore well suited as research material. Content analysis was originally developed for written materials, but it is also used for pictorial materials. It was used to categorize the most common themes and categories from postcards.
  • Mäenpää, Hanne-Lotta (2015)
    Tutkielmassa tarkastellaan terveydenhuollon tietojärjestelmien järjestelmäarkkitehtuureja ja terveydenhuollon tietotekniikan standardeja. Tavoitteena on luoda kokonaiskuva alalla käytetyistä käsitteistä ja niiden välisistä yhteyksistä, terveydenhuollon tietojärjestelmien arkkitehtuureista sekä selvittää, miten niissä noudatetaan erilaisia standardeja. Arkkitehtuurikuvausten lähteinä on käytetty verkosta löytyvää järjestelmien toimittajien ylläpitämää dokumentaatiota ja niihin liittyviä tieteellisiä julkaisuja. Tietojärjestelmien toteutuksissa voidaan erottaa karkeasti kolme erilaista arkkitehtuurimallia: federoitu malli, palvelukeskeinen malli ja keskitetty malli. Federoidussa arkkitehtuurimallissa tiedot koostetaan yhdeksi kokonaisuudeksi useasta eri lähteestä. Palvelukeskeisessä mallissa erilaiset järjestelmät viestivät keskenään yhteisen palvelurajapinnan välityksellä. Keskitetyssä mallissa järjestelmä muodostaa yhden kokonaisuuden, joten integraatiota muihin järjestelmiin ei juuri tarvita. Näistä palvelukeskeinen malli on kaikkein modernein ja soveltuu tarkastelun perusteella hyvin terveydenhuollon tietojärjestelmien toteutukseen, sillä heterogeenisten järjestelmien integrointi on siinä keskeisellä sijalla. Käytössä olevien tietojärjestelmäratkaisujen perusteella tarkastellaan lähemmin standardeja neljästä eri kategoriasta. Arkkitehtuuriin liittyviä standardeja ovat RM-ODP-viitemalli, potilastietojärjestelmien standardi ISO 18308 ja kokonaisarkkitehtuuri HISA. Potilaskertomuksiin liittyviä standardeja ovat CEN/ISO 13606, OpenEHR ja ISO 20514. Sanomanvälitykseen kehitettyjä standardeja ovat HL7 versiot 2 ja 3 sekä CDA R2. Näiden yhteydessä käsitellään lisäksi HL7 RIM -viitetietomallia, joka on kaikkien HL7 versioon 3 liittyvien standardien perusta. Luokitusstandardeista käsitellään SNOMED CT -terminologiaa ja ICD-10-tautiluokitusta. Tarkastellut standardit ovat pääosin yhteensopivia, sillä niiden kehityksessä on huomioitu mahdollinen yhteiskäyttö ja niillä on paljon keskinäisiä viittauksia. Ainoastaan HL7 versio 2 on ristiriidassa uudempien HL7-standardien kanssa. Standardien joustavuuden haittapuoleksi osoittautuu erilaisten tulkintojen ristiriitaisuus standardien toteutuksessa. Terveydenhuollon tietojärjestelmien yhteentoimivuuden ongelmia ei voida ratkaista ilman arkkitehtuurista kokonaiskuvaa standardien ja järjestelmien kehityksessä.
  • Karas, Kati (2020)
    Oppikirjalla on perinteisesti ollut suuri merkitys suomalaisessa kouluopetuksessa. Vaikka sähköiset oppimateriaalit ovatkin vähitellen yleistyneet, painettu oppikirja näyttää pitävän pintansa niin opiskelijan kuin opettajankin tärkeimpänä työvälineenä ja tiedonlähteenä koulussa. Koska oppikirjoilla on lukuisia tavoitteellisen oppimisen ja opettamisen kannalta olennaisia tehtäviä, ei ole yhdentekevää, mitä niissä kerrotaan ja miten asioita esitetään. Terveyden ja hyvinvoinnin aihepiirissä haasteita asettavat muun muassa terveyden moniulotteisuus ja -tulkintaisuus sekä siihen liittyvät arvokasvatukselliset tavoitteet. Asian tärkeydestä huolimatta oppikirjojen sisältöjä on tutkittu verrattain vähän. Terveyteen ja hyvinvointiin liittyvälle osaamiselle on kuitenkin suurta tarvetta sekä koulumaailmassa ja lukio-opetuksessa kuin laajemmin koko yhteiskunnassa. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin, miten terveyttä ja hyvinvointia kuvataan lukion maantieteen oppikirjoissa ja vastaavatko nämä kuvaukset maantieteen opetussuunnitelmien edellytyksiä. Tutkimus suoritettiin tapaustutkimuksena ja aineistona käytettiin GEOS1- ja GEOS3-oppikirjoja sekä Manner 1 - ja Manner 3 -oppikirjoja. Niistä tarkasteltiin kuvia ja tekstejä teorialähtöisen sisällönanalyysin avulla. Tekstianalyyseja varten muodostettiin analyysikehikko, johon terveyttä ja hyvinvointia koskevat lausumat sijoitettiin ja tallennettiin. Kehikko rakentui terveyden ja hyvinvoinnin tyypillisistä ulottuuvuuksista, tasoista ja näkökulmista. Kuvia varten laadittiin luokitus, joka rakentui sellaisista terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä ominaisuuksista, jotka on mahdollista tunnistaa kuvista. Näitä olivat esimerkiksi kuvissa esiintyvien henkilöiden ikä ja sukupuoli sekä kuvan näkökulma terveyteen. Teksti- ja kuva-analyysien avulla saatiin selville, että oppikirjat poikkeavat toisistaan terveyden ja hyvinvoinnin tulkinnoiltaan.Esimerkiksi tekstit ovat kaikissa tarkastelluissa oppikirjoissa pääosin terveyslähtöisiä eli voimavaroja ja mahdollisuuksia korostavia, mutta joissakin oppikirjoissa on suhteessa enemmän sairauslähtöisiä, terveyden ja hyvinvoinnin ongelmia ja uhkia kuvaavia tekstejä kuin toisissa. Oppikirjoissa kuvataan myös eri suhteissa väestön terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä ja terveyden osa-alueita. Niissä korostuvat enimmäkseen väestön terveyteen globaalilla tasolla vaikuttavat tekijät, kun yksilöön liittyviä tekijöitä kuvataan varsin vähän. Tekstianalyysien perusteella monipuolisimmin terveyttä ja hyvinvointia kuvattiin GEOS-oppikirjasarjan oppikirjoissa. Analyysien perusteella oppikirjat myös vastasivat pääosin opetussuunnitelman edellytyksiä: niiden avulla on mahdollista havainnoida, analysoida, arvioida ja ymmärtää terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä ilmiöitä ja ongelmia paikallisesti, alueellisesti ja globaalilla tasolla. Terveyslähtöinen näkökulma auttaa löytämään ongelmien ratkaisumahdollisuuksia ja voi kannustaa toimimaan aktiivisesti hyvinvoinnin edistämiseksi. Parhaiten opetussuunnitelman tavoitteet voidaan saavuttaa GEOS3-oppikirjan avulla. Kuva-analyysien avulla saatiin selville muun muassa, että kaikki oppikirjat olivat sukupuolittavia ja kuvasivat enimmäkseen aikuisia esimerkiksi nuorten sijaan. Monipuolisimmin eli runsailla kuvilla, sekä positiivisesta että negatiivisesta näkökulmasta, kaikenikäisten miesten ja naisten ominaisuutena terveyttä ja hyvinvointia kuvattiin GEOS1-oppikirjassa. Oppikirjat erosivat kuitenkin toisistaan myös siinä, miten opetussuunnitelman tavoitteet niissä toteutuivat. Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden sekä myönteisen kehityksen ja mahdollisuuksien tavoitteet toteutuivat parhaiten molemmissa GEOS-oppikirjasarjan oppikirjoissa ja heikoimmin Manner-oppikirjasarjan oppikirjoissa. Kun tutkimuksen luotettavuuteen vaikuttavat seikat huomioidaan, tällä tutkimuksella saatiin uutta ja ainakin osin käyttökelpoista tietoa terveyden ja hyvinvoinnin kuvauksista maantieteen oppikirjoissa. Näin tutkimuksen avulla saatua tietoa voidaan jossain määrin hyödyntää maantieteen oppimateriaalien laadinnassa ja niiden laadun parantamisessa.
  • Hankaniemi, Hanna (2020)
    Ravitsemuksen vaikutukset hyvinvointiimme on nykypäivänä näkyvä puheenaihe. Erityisesti ravinnon rasvojen terveysvaikutusten ympärillä pyörii monenlaista mielipidettä. Median tietotulva vaikuttaa nuoriin ja heidän valintoihinsa. Suomalaisten koululaisten ravitsemustottumukset ovat muuttuneet epäterveellisemmäksi. Ravitsemuskasvatusta terveysnäkökulmasta tarvitaan. Rasvat ja niiden kemia antavat opettajille yhden potentiaalisen mahdollisuuden toteuttaa opetuksessaan ravitsemuskasvatusta terveysnäkökulmasta. Laajan ja monipuolisen sisältönsä vuoksi projektioppiminen on yksi hyvä opetusmetodi aiheen käsittelyyn. Projektioppimisprosessi tukee peruskoulun ja lukion opetussuunnitelman perusteiden tiedollisten ja taidollisten tavoitteiden saavuttamista. Se kehittää opiskelijoille monia tärkeitä taitoja mitä jatko-opinnoissa, uran rakentamisessa ja nyky-yhteiskunnassa tarvitaan. Tässä Pro gradu-tutkimuksessa kehitettiin kemian opetukseen kolme projektioppimista tukevaa, kokeellisuutta sisältävää työtä ravinnon rasvoista ja niiden terveysvaikutuksista. Kehittämistutkimus toteutettiin yhdessä kehittämissyklissä. Sen teoreettinen ongelma-analyysi on jaettu kahteen osaan, joista toinen käsittelee rasvat ja terveys –teemaa ja toinen projektioppimista. Projektioppimisen osalta annetaan vinkkejä opetusmetodin käytännöntoteutukseen sekä käydään läpi projektioppimisen kultaisten standardien mukaiset seitsemän ydinelementtiä ja opetuskäytännettä. Näiden tehtävä on antaa opettajalle hyvä ohjenuora laadukkaan projektioppimisen toteuttamiseen luokkahuoneessa. Tutkimuksen empiirinen ongelma-analyysi suoritettiin oppikirja-analyysinä. Näiden pohjalta on kehitetty kehittämistuotos. Tämän tutkimuksen tuotoksena aikaansaadut projektioppimateriaalit liittävät käsiteltävän aiheen vahvasti nuorten jokapäiväiseen elämään. Näin he saavat eväitä tehdä parempia valintoja oman ruokavalion rasvojen suhteen. Oppimateriaali on suunnattu lukioon, mutta sitä voi soveltuvin osin hyödyntää myös perusopetuksen vuosiluokilla 7-9.
  • Kauppinen, Matti (2015)
    Tämä työ tutkii, miten terveystaltio- ja potilaskertomusjärjestelmien yhteentoimivuutta voidaan parantaa. Tutkielman lähtökohtana on, että nykyisillä standardeilla ja terveystiedon mallinnusratkaisuilla on mahdollista edistää yhteentoimivuutta sen eri tasoilla. Työssä tutustutaan terveystaltio- ja potilaskertomusjärjestelmiin ja näiden järjestelmien välisessä yhteentoimivuudessa esiintyviin ongelmiin. Yhteentoimivuuteen liittyvien ongelmien ratkaisemiseksi käydään läpi erilaisia standardeja ja mallinnusratkaisuja, joiden käyttöä arvioidaan järjestelmien välisessä tiedonvaihdossa. Tutkielman tuloksena on, että nykyisillä standardeilla ja mallinnusratkaisuilla voidaan parantaa terveystaltio- ja potilaskertomusjärjestelmien perustason, rakenteellisen tason ja osittaisen semanttisen tason yhteentoimivuutta.
  • Summanen, Eetu (2022)
    This master’s thesis examines the role of health technology as part of biopolitical governance and the emergence of self-tracking as a tool of biopolitical control at a time when the development of technology and its ability to measure diverse information about the human body appears to be still accelerating. The fact that self-tracking devices are becoming smaller and less noticeable seems to be making it easier and more effortless to implement them into one’s life. The aim of this thesis is to increase the understanding about how significant factor health technology seems to be in the transmission of biopolitics to the lives of citizens. The hypothesis for the thesis is that the self-tracking that is happening through health technological devices is part of the strategies of states biopolitics and is used as a tool for remote control of citizens’ lives and bodies. The theoretical framework is based on Michel Foucault’s work that has led to the birth and definitions of the concepts governance and governmentality as well as to the birth of the modern concept of biopolitics. It was important to pay attention to the fundamentalities and development of the modern governmentalities and especially to the key elements of the neoliberal one. The theoretical framework of the thesis also included the definition of the term self-tracking, focusing especially on its emergence and nature in relation to modern society. In addition to this, the idea of a more responsible person created by health consciousness also served as a theoretical starting point for the thesis. Research material for the thesis included Finnish state social and health policy documents and interviews done with individuals that were using a health technological device. The aim of the analysis of the documents was to outline the Finnish state's goals in managing the population and the expectations placed on its citizens. The aim of the interviews was to increase understanding of the impact of self-tracking on the lives of individuals and whether factors in the use of the device reflected to the factors in state’s biopolitical goals and societal norms. The interviews followed the style of a semi-structured thematic interview, and the analyses of the material were performed according to the data-driven analysis models of the qualitative research methods. Based on the analysis of the Finnish state's social and health policy documents, state wants citizens to participate more in society. They are also expected to maintain their well-being and develop their skills in working life for being able to pursue longer careers during their lifetimes. Citizens are expected to take more responsibility for their own lives and to be more resilient to changes in working life. The Finnish state recognizes a healthier, well-being citizen as a more efficient member of society. All interviewees’ understanding and awareness of their health and well-being appeared to have improved as a result of self-tracking. The increase in health consciousness was supported by changes in the use of the device during the years of use. The usefulness and harmfulness of self-tracking, depending on whether the use is on a healthy or toxic basis, was also a strong emerging theme. Among the interviewees' ways of living and acting, the factors of the Finnish state's goals for governing the population could be found. Through the results of the thesis, a self-tracking individual can be seen in many ways as an individual resembling an ideal, neoliberal citizen. This was supported by the observation considering all interviewees about how they have become more aware of their own health and the functions of their bodies by measuring themselves, possessing more power to take care of their health through self-tracking. Perspectives on healthy and toxic self-tracking also described the potential of self-tracking on harnessing individuals to control themselves and to be more responsible. The ease in use of the devices also seemed to play a key role in how well biopolitical goals reached an individual’s life. In addition, the status symbolism formed by the physical nature of the devices also seemed to affect to the reach of biopolitical governing. From the point of view of the state's biopolitical goals, a self-tracking individual could be seen as a more ideal neoliberal citizen particularly in terms of the impact of increased health consciousness and responsibility.
  • Laurila, Anni (2016)
    Nykypäivän interaktiiviset ja asynkronisesti toimivat web-sovellukset ovat haaste sovellusten laadunvarmistukselle. Sovellusten testaaminen edellyttää sopivia menetelmiä, tekniikoita, työkaluja ja prosesseja. Manuaalinen testaus ei enää yksin riitä vastaamaan nopeasti kehittyvien ja monimutkaisten sovellusten testaustarpeisiin. Yksi ketterän kehityksen avainstrategioista on automaattinen testaus, jolla tarkoitetaan testaustoimintojen toteutusta ja suorittamista automaattisesti siihen tarkoitettujen työkalujen avulla. Yhä enenevässä määrin automaattista testausta hyödynnetään käyttöliittymätasolla tehtävässä järjestelmätestauksessa. Käyttöliittymätason testauksen automatisointiin on kehitetty työkaluja ja menetelmiä, joiden avulla voidaan toteuttaa automatisoituja toiminnallisia testitapauksia. Selenium on yksi web-sovellusten toiminnalliseen testaukseen kehitetyistä avoimen lähdekoodin testauskehyksistä, jonka avulla on mahdollista testata sovellusta käyttäjänäkökulmasta matkimalla käyttäjän selaimelle antamia komentoja. Olemassa olevien työkalujen käyttöönotto ja hyödyntäminen vaativat kuitenkin huolellista suunnittelua, jotta niistä saadaan parhaat hyödyt irti. Tässä tutkielmassa tarkastellaan nykypäivän web-sovellusten kehittämistä, testausta ja koodikatselmointeja, perehdytään tieteelliseen tutkimukseen automaattisen testauksen hyödyistä, haasteista ja kustannuksista sekä kootaan yhteen tutkimuksen ja ammattikirjallisuuden pohjalta löydetyt automatisoinnin parhaat käytännöt. Tämän jälkeen tutkitaan näiden parhaiden käytäntöjen soveltamista Tukisovellus-projektissa, ja kootaan yhteen koodikatselmointien tarkistuslista, jonka avulla testien toteutusta voidaan Tukisovellus-projektissa jatkossa evaluoida.
  • Kukkola, Ville (2020)
    Ohjelmistotestaus on oleellista ohjelmiston toiminnan varmistamisessa. Testauksessa varmistetaan, että tuotettu ohjelmisto vastaa sille asetettuja määrityksiä. Testaus on kuitenkin aikaa ja resursseja kuluttavaa ja ohjelmisto tulee testata jokaisen julkaisun yhteydessä. Ohjelmistokehitys on poikkeuksetta iteratiivista, jolloin ohjelmistosta julkaistaan useita versioita sen kehityksen aikana. Testauksen työmäärää voidaan vähentää automaatiotestauksella. Automaatiotestauksessa käytetään erilaisia testauskehyksiä, jotka toteuttavat yksittäisten tilanteiden testauksen ja testien automaattisen suorituksen. Kohdeyrityksellä on useita Java-ohjelmia, joiden kehityksessä ei ole huomioitu automaatiotestausta. Tarkastelemme ohjelmistokehitysalalla yleisesti käytössä olevia testauskehyksiä ja arvioimme niiden soveltuvuutta kohdeyrityksen ohjelmistokehitysprosessiin. Tarkastelemme yleisesti käytössä olevia yksikkötestaus-, mockaus- ja käyttöliittymätestauskehyksiä. Tarkasteltavia testauskehyksiä haetaan alan ei tieteellisistä julkaisuista, jolloin voidaan varmistaa, että tarkastellut kehykset ovat ohjelmistokehitysalalla suositeltuja ja yleisesti käytössä. Testauskehyksiä arvioidaan kohdeyrityksen prosessin näkökulmasta. Tutkimuksen pohjalta automaatiotestauksen integrointi ohjelmistokehitysprosessiin on oleellista. Vähintään yksikkötestauksen käyttöönotto on vaadittua ja tarpeen mukaan mockauksen ja käyttöliittymätestauksen käyttöönottoa voidaan harkita. Kaikki tarkastellut testauskehykset soveltuvat kohdeyrityksen tarpeisiin, joten niistä voidaan valita haluttu kombinaatio.
  • Pöri, Mikko (Helsingin yliopistoHelsingfors universitetUniversity of Helsinki, 2008)
    Testaus ketterissä menetelmissä (agile) on kirjallisuudessa heikosti määritelty, ja yritykset toteuttavat laatu- ja testauskäytäntöjä vaihtelevasti. Tämän tutkielman tavoitteena oli löytää malli testauksen järjestämiseen ketterissä menetelmissä. Tavoitetta lähestyttiin keräämällä kirjallisista lähteistä kokemuksia, vaihtoehtoja ja malleja. Löydettyjä tietoja verrattiin ohjelmistoyritysten käytännön ratkaisuihin ja näkemyksiin, joita saatiin suorittamalla kyselytutkimus kahdessa Scrum-prosessimallia käyttävässä ohjelmistoyrityksessä. Kirjallisuuskatsauksessa selvisi, että laatusuunnitelman ja testausstrategian avulla voidaan tunnistaa kussakin kontekstissa tarvittavat testausmenetelmät. Menetelmiä kannattaa tarkastella ja suunnitella iteratiivisten prosessien aikajänteiden (sydämenlyönti, iteraatio, julkaisu ja strateginen) avulla. Tutkimuksen suurin löytö oli, että yrityksiltä puuttui laajempi ja suunnitelmallinen näkemys testauksen ja laadun kehittämiseen. Uusien laatu- ja testaustoimenpiteiden tarvetta ei analysoitu järjestelmällisesti, olemassa olevien käyttöä ei kehitetty pitkäjänteisesti, eikä yrityksillä ollut kokonaiskuvaa tarvittavien toimenpiteiden keskinäisistä suhteista. Lisäksi tutkimuksessa selvisi, etteivät tiimit kyenneet ottamaan vastuuta laadusta, koska laatuun liittyviä toimenpiteitä tehdään iteraatioissa liian vähän. Myös Scrum-prosessimallin noudattamisessa oli korjaamisen varaa. Yritykset kuitenkin osoittivat halua ja kykyä kehittää toimintaansa ongelmien tunnistamisen jälkeen. ACM Computing Classification System (CCS 1998): D.2.5 Testing and Debugging, D.2.9 Management, K.6.1 Project and People Management, K.6.3 Software Management
  • Iltanen, Krista (2020)
    Yksinkertainen ryhmä on sellainen epätriviaali ryhmä, jonka ainoat normaalit aliryhmät ovat ryhmä itse ja ryhmä, jossa on ainoastaan neutraalialkio. Esimerkiksi kaikki sellaiset ryhmät, joiden kertaluku on jokin alkuluku, ovat yksinkertaisia. Yksinkertaiset ryhmät ovat kaikkien äärellisten ryhmien perusosia, sillä kaikki äärelliset ryhmät voidaan konstruoida yksinkertaisista ryhmistä. Yksi ryhmäteorian merkittävimmistä saavutuksista onkin luokittelulause, joka luokittelee kaikki äärelliset yksinkertaiset ryhmät. Yksinkertaisten ryhmien historia juontaa juurensa matemaatikko Évariste Galois’n työhön 1830-luvulta ja se sai täyttymyksensä 1980-luvulla, kun kaikki yksinkertaiset ryhmät katsottiin löydetyiksi. Ryhmän yksinkertaisuutta voidaan tutkia erilaisten testien avulla. Esimerkiksi Sylowin testin epäyksinkertaisille ryhmille mukaan ryhmä ei ole yksinkertainen, jos luku 1 on ainoa ryhmän kertaluvun tekijä, joka on kongruentti luvun 1 kanssa modulo p, missä luku p on ryhmän kertaluvun jakava alkuluku. 2 · pariton -testin mukaan sellainen ryhmä, jonka kertaluku on muotoa 2 · n, missä n on jokin pariton luku, ei ole yksinkertainen. Indeksilauseen mukaan ryhmä ei ole yksinkertainen, jos ryhmän kertaluku ei jaa ryhmän aliryhmän vasempien sivuluokkien lukumäärän eli aliryhmän indeksin kertomaa. Upotuslauseen mukaan yksinkertainen ryhmä, jonka aliryhmän indeksi on jokin luku n, on isomorfinen alternoivan ryhmän An aliryhmän kanssa. Mainittuja testejä voidaan hyödyntää sen osoittamiseksi, että tarkasteltava ryhmä ei ole yksinkertainen. Koska alkulukukokoiset ryhmät ovat väistämättä yksinkertaisia Lagrangen lauseen seurauksena, näiden testien avulla huomio voidaan kohdistaa erityisesti sellaisiin ryhmiin, joiden kertaluku ei ole jokin alkuluku. Osoittautuu, että kertalukuväliltä 1-200 mahdollisia yksinkertaisia ryhmiä alkulukukokoisten ryhmien lisäksi on ainoastaan kaksi: ryhmät, joiden kertaluvut ovat 60 ja 168.
  • Rantavuori, Jarkko (2014)
    Testien rooli sovelluskehityksessä on suuri, mutta eri syistä sovelluskehittäjien voi olla vaikeaa kirjoittaa relevantteja ja hyödyllisiä testejä. Testigenerointia voidaan käyttää sovelluskehityksen tukena, joko etsimässä aikaisemmin paljastumattomia virheitä tai kuvaamassa kohteena olevan ohjelmiston toimintaa tarkemmin. Testigeneroinnille on Java-kehityksen kontekstissa erilaisia työkaluja, joista tässä tutkielmassa arvioidaan kaupallisia Agitar Technologies-yrityksen AgitarOnea ja Parasoftin Jtestiä ja avoimia työkaluja, CodePro Analytixiä, Palusta, Randoopia ja EvoSuitea. Tutkielman tavoitteena on vastata kysymykseen, saavutetaanko kaupallisilla työkaluilla merkittävää etua verrattuna avoimien työkalujen käyttöön. Tutkielmassa osoitetaan, että AgitarOnella ja Jtestillä on tiettyjä osa-alueita, joissa ne ovat selkeästi parempia kuin avoimet työkalut, mutta myös, että niiden generoimia testejä on rajoitettu, eikä niitä voi hyödyntää yhtä vapaasti kuin avoimien työkalujen generoimia testejä. Tutkielman lopuksi todetaan myös, miten arvioidut sovelluskehittimet tukevat virheiden etsintää myös muilla merkittävillä tavoilla, eikä pelkkä testigenerointi anna koko kuvaa niiden tarjoamasta hyödystä.
  • Ta, Anh (2020)
    Most online fraud involves identity thief, especially in financial services such as banking, commercial services, or home security. Passwords have always been one of the most reliable and common way to protect user identities. However, passwords can be guessed or breached. Biometric authentications have emerged to be a compliment way to improve the security. Nevertheless, biometric factors such as fingerprint or face recognition can also be spoofed. Additionally, those factors require either user interaction (touch to unlock) or additional hardware (surveillance camera). Therefore, the next level of security with lower risk of attack and less user friction is essentially needed. gait authentication is one of the viable solutions since gait is the signature of the way humans walk, and the analysis can be done passively without any user interactions. Several breakthroughs in terms of model accuracy and efficiency were reported across several state-of-the-art papers. For example, DeepSense reported the accuracy of 0.942±0.032 in Human Activity Recognition and 0.997±0.001 in User Identification. Although there have been research focusing on gait-analysis recently, there has not been a stan- dardized way to define proper testing workflow and techniques that are required to ensure the correctness and efficiency of gait application system, especially when it is done in production scale. This thesis will present a general workflow of Machine Learning (ML) system testing in gait au- thentication using V-model, as well as identifying the areas and components that requires testing, including data testing and performance testing in each ML-related components. This thesis will also suggest some adversarial cases that the model can fail to predict. Traditional testing technique such as differential testing will also be introduced as a testing candidate for gait segmentation. In addition, several metrics and testing ideas will also be suggested and experimented. At last, some interesting findings will be reported in the experimental results section, and some areas for further future work will also be mentioned.
  • Lehvä, Jyri (2019)
    Consumer-Driven Contract testing is a way to test integrations between services. The main idea is that when an application or a service (consumer) consumes an API provided by another service (provider) a contract is formed between them. The contract contains information about how the consumer calls the provider and what the consumer needs from the responses. The contract can then be used to test both sides of the integration separately. The testing method is said to be useful when testing integration-heavy systems such as systems based on microservice architecture. Therefore the research question of the thesis is: "with a focus on integrations, is Consumer-Driven Contract testing a viable addition to a testing strategy used to test a system based on microservice architecture, and if so, why?" The research question is first approached by taking a look at the most recent literature. The goal is to learn about different testing methods and create a basic understanding of a general testing strategy for microservices. The next step is to figure out how the Consumer-Driven Contract testing fits that picture. The Consumer-Driven Contract testing is introduced thoroughly to gain a good understanding of its core concepts, advantages, disadvantages, and tooling. After the literature check, the research question is approached by introducing a case study based on a microservice architecture. Its testing strategy is described in detail, and Consumer-Driven Contract tests are implemented for it. The testing methods are compared by systematically implementing defects to the integrations and seeing how the testing methods catch them. Finally, the results and experiences are shared and analyzed, and the research question gets answered. The results based on literature and experiences from the case study proved that the Consumer-Driven Contract testing is a viable way to test integrations. The tests implemented in the case study caught every defect from the integrations, and the case study was able to verify the advantages mentioned in the literature. It was shown that the Consumer-Driven Contract tests could replace the more traditional integration tests completely. That results to more deterministic testing strategy as the integrations are tested in isolation. It should be emphasized that the teams have to be able to communicate with each other to implement and achieve the benefits of Consumer-Driven Contract testing. The level of communication between the teams has to be mature enough to share the contracts and to coordinate the implementation. Communication is the foundation that enables or disables the testing method. Because of that improving the ways of communication should be a major focus for the teams who want to implement Consumer-Driven Contract tests.