Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "hajautetut järjestelmät"

Sort by: Order: Results:

  • Koskinen, Aaro (Helsingin yliopistoUniversity of HelsinkiHelsingfors universitet, 2002)
    Hajautettuja järjestelmiä rakennettaessa on toteutettavan järjestelmän suorituskykyyn kiinnitettävä huomiota jo heti suunnittelun alkuvaiheessa. Järjestelmän suorituskykyyn vaikuttaa ennen kaikkea korkean tason arkkitehtuuri. Arkkitehtuuria suunniteltaessa tulisi kyetä ennustamaan tulevan järjestelmän suorituskykyä, ja arvioimaan erilaisten suunnitteluvaihtoehtojen vaikutuksia. Perinteisesti tietokonejärjestelmien suorituskykyä on tutkittu vasta toteutuksen valmistuttua testausvaiheessa. Pelkästään testaukseen tukeutuva verifiointi ei kuitenkaan ole riittävä tämän päivän kustannustehokkaaseen ja nopeatempoiseen tuotekehitykseen pyrkivässä liiketoimintaympäristössä. Niinpä nykyaikaisen järjestelmäkehityksen osaksi on tuotu suorituskykysuunnittelu. Suorituskykysuunnittelu kestää koko järjestelmän elinkaaren ajan ja pyrkii mahdollisimman aikaisessa vaiheessa eliminoimaan suorituskyvyn kannalta epäedullisten suunnitteluratkaisujen päätymisen lopulliseen tuotteeseen. Tässä tutkielmassa esitellään menetelmä hajautettujen järjestelmien suorituskykysuunnitteluun. Tutkielman osana määritellään ja toteutetaan työkalu, jolla pystytään mallintamaan hajautettu järjestelmä ja tutkimaan sen käyttäytymistä. Työkalu on simulaattori, joka ratkaisee UML-kielen aktiviteettikaavioiden kaltaisia suoritusmalleja. Työkalu mahdollistaa suunnittelu- ja toteutusvaiheiden ajan tarkentuvan ohjelmistojen ja järjestelmän suorituskyvyn analysoinnin. Tutkielmaan kuuluu myös tapaustutkimus, jossa menetelmää ja työkalua käyttäen tutkitaan vaihtoehtoista tapaa toteuttaa Nokian DX 200 -järjestelmän sisäinen viestinvälitys.
  • Eloranta, Juha-Pekka (2020)
    Single-page application (SPA) model has become a popular way of building web-applications. It makes the user experience of a website more similar to desktop-applications. This is achieved by not having to make a request to backend for each page navigation and operation. However the SPA model brings some challenges of distributed data management to basic web-applications. Managing distributed consistency is a perennial research topic in computer science. Yet this has received little attention in single-page application context. This thesis compares single-page applications to distributed databases and aims to identify techniques from them that could be used in single-page applications. The comparison begins by looking at different distributed databases and analysing which of them matches closest to the single-page application model. Then the comparison focuses on two topics. Techniques used by distributed databases for replicating data from site to another are presented and compared to techniques used in web application in communication between the server and the browser. Next topic of the thesis is to study how consistency related models like ACID-properties along with isolation levels and anomalies are realized or manifested in single-page applications. As a result of the comparison it was observed that the data transfer methods used in distributed databases and web-applications were somewhat different from each other. Distributed systems favor push model for replication and replication is automatic from application developers perspective. Web applications ofter use pull-model and implementing replication is application developers responsibility. A set of consistency anomalies that can be manifested in single-page applications where found while analysing the consistency topic. The findings give a good starting point for developing libraries that could solve some of the problems that were found.
  • Jauhiainen, Matti (2012)
    Useista eri järjestelmistä ja tietolähteistä muodostuvassa järjestelmäkokonaisuudessa jossa järjestelmän tietosisältöä kerätään ja jalostetaan eri menetelmin ja rajapinnoin, tietosisällön laadukkuuden varmistaminen ja kokonaisuuden ylläpito on haastavaa. Tiedon laadun takaamisesta kehittyy työläs prosessi kun tietosisältöä on paljon ja sen alkuperää, riippuvuuksia ja merkitystä ei ole systemaattisesti dokumentoitu. Tiedon muodostuksen ja tiedon kulun eli tietovirtojen dokumentointi järjestelmäkokonaisuuden kontekstissa on vaikeaa, koska luonteeltaan erilaiset, eri toimittajien toteuttamat ja eri henkilöiden ylläpitämät järjestelmät eivät tarjoa yhtenäisiä rajapintoja tai menetelmiä metatietoon, joka sisältää tietosisällön merkityksen. Kun dokumentaatio järjestelmien toiminnasta ja sisällöstä kokonaisuutena puuttuu, yksinkertaisimpienkin vikatilanteiden, virheellisen tiedon tai redundantin tietosisällön havaitsemiseen tarvitaan sekä toimialakohtaista, että useaan eri järjestelmään liittyvää teknistä osaamista. Tutkielmassa esitellään ja sovelletaan eri menetelmiä tiedonkulun- ja muodostuksen mallintamiseen hajautetussa järjestelmässä. Osana tutkielmaa on toteutettu Helsingin Energian energianhallintajärjestelmälle metatietomalli ja tarvittavat työkalut sen hyödyntämiseen energianhallintajärjestelmän tietosisällön ja sen tietovirtojen analysointiin. Työkalulla voidaan graafisen käyttöliittymän avulla tarkastella yksittäisten tai johonkin tiettyyn kokonaisuuteen kuuluvien tietokohteiden siirtymistä järjestelmäkokonaisuudessa, selvittää niiden alkuperä ja riippuvuudet kokonaisuuden muuhun tietosisältöön. Tämän avulla virheellisen tiedon alkuperä ja vaikutus on helposti selvitettävissä. Lisäksi työkalulla voidaan hakea järjestelmistä ristiriitaista, päällekkäistä tai vanhentunutta tietosisältöä. Kehitetty työkalu hyödyntää semanttisen webin teknologioita järjestelmäkokonaisuuden yhtenäisen metatiedon tallentamiseen ja analysointiin.