Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • Havi, Johanna (2024)
    Lain takaisinsaannista konkurssipesään 22 §:n mukaan takaisinsaannin johdosta syntyvää velvollisuutta voidaan sovitella painavasta syystä. Painavan syyn täyttymisen pohdinnassa on otettava hallituksen esityksen mukaan huomioon oikeustoimen luonne sekä ajankohta, palautusvelvollisen tietoisuus oikeustoimen seikoista ja hänen oikeustoimesta saamansa hyöty, palautusvelvollisen suhde velalliseen, palautusvelvollisen joutuminen huonompaan asemaan kuin hän olisi ollut ilman oikeustoimea sekä muut kohtuussyyt. Tutkimuksen tarkoituksena on tutkia, mikä on painavan syyn sisältö ja täyttyykö painava syy helposti. Tutkimuksessa tutkitaan myös, onko takaisinsaannin sovittelu ylipäätänsä tarkoituksenmukaista ja tulisiko lakipykälään tai sen soveltamiskäytäntöön tehdä muutoksia. Takaisinsaanti on poikkeus sopimuksen sitovuuden periaatteeseen ja takaisinsaannin sovittelu on taas poikkeus takaisinsaantiin. Siten takaisinsaannin sovittelua tulisi tulkita supistavasti. Painavan syyn sisältö on käytännön tasolla muodostunut noudattamaan hallituksen esityksessä nostettua listaa. Korkeimman oikeuden ratkaisukäytännön perusteella voidaan katsoa, että painava syy ei täyty helposti. Painavan syyn edellytyksen täyttyminen tapahtuu helpoiten juuri taloudellisilla kohtuussyillä. Kuitenkin jokaisessa tapauksessa on suoritettava kokonaisharkinta siitä, muodostuuko palautusvelvollisuus kohtuuttomaksi tapauksen yksityiskohdat huomioon ottaen. Takaisinsaannin sovittelu mahdollistaa tilanteen yksityiskohtien arvioinnin ja siten myös tilannekohtaisen kohtuuttomuuden korjaamisen. Siten sovittelu on perusteltavissa ja tarpeellinen. Kuitenkin itse sovittelupykälään tarvittaisiin joitain muutoksia, joita pyrin työssäni esittämään.
  • Laine, Sohvi (2013)
    Tutkielmani tarkoitus on tuoda julkista päivähoitoa koskevaan keskusteluun lapsioikeudellinen: lapsen omista oikeuksista ja erityisasemasta lähtevä näkökulma. Subjektiivinen oikeus päivähoitoon on syntynyt aikuisen oikeuksien ja tarpeiden lähtökohdista, jolloin myös päivähoitoa koskeva oikeudellinen diskurssi on hyvin pitkälle rajoittunut subjektiivisen päivähoidon saatavuuskysymyksiin. Päivähoidon tosiasiallisena asiakkaana olevan lapsen oikeuksien tarkastelu onkin jäänyt vähemmälle huomiolle. Lapsen oikeuksien näkökulmaa tulisi kuitenkin vahvistaa lupaillun uuden varhaiskasvatusta koskevan lain säätämisen myötä. Tutkielmani kantava teema on oikeudellisen ja kasvatuksellisen vallan rajojen tarkastelu. Kysymys on erityisesti siitä, kuinka lapsen oikeuksien tulisi rajoittaa kasvattajan vallankäyttöä päivähoitolaitoksissa, ja missä määrin lapsen ja aikuisen välistä hoiva ja kasvatussuhdetta on järkevä oikeudellisesti säännellä. Julkinen päivähoito on lapsen kotikasvatusta ja hoitoa tukeva lapsiperheiden palvelu jota koskee oikeudellisesti vahva lapsen huolenpidon ja hyvinvoinnin turvaamisen velvoite. Toisaalta lapsen päivähoito rinnastetaan ns. tavanomaisen kasvatusvallan käyttönä lapsen kotihoitoon. Sekä lapsen päivä- että kotihoitoa ohjaavat oikeussäännöt ovat tavoitteellisesti ihanteellisia, mutta luonteeltaan konkreettisuuden sijaan hyvin avoimia ja väljiä. Ainoa yksiselitteisesti ymmärrettävä oikeussääntö on lapsen ruumiillisen kurituksen kieltävä ehdoton sääntö. Lapsen huonon hoidon ja kasvatuksen rajat määrittelee viime kädessä rikostuomioistuin lapseen kohdistuneen teon rikosoikeudellisessa arvioinnissa. Hyvien ja sallittujen kasvatus- ja hoitokeinojen ja toisaalta rikosoikeudellisesti sanktioitujen tekojen väliin jää kuitenkin ikään kuin katvealue. Lapsen hoito- ja kasvatusmetodien sallittavuuden ja ns. tavanomaisen kasvatusvallan rajojen arviointia helpottaa asian tarkastelu lapsen perus- ja ihmisoikeuksien näkökulmasta. Tarkastelussa on otettava huomioon lapsen erityisen haavoittuvainen ja aikuisten huolenpidosta riippuvainen asema, mikä asettaa erityisiä vaatimuksia lapsen perus- ja ihmisoikeuksien toteuttamiselle sekä niiden rajoittamiselle.
  • Turunen, Rebecca (2023)
    Tekijänoikeuslain lähtökohtana on, että määräysvalta suojattuun aineistoon kuuluu sen tekijälle. Tästä pääsäännöstä on kuitenkin useita poikkeuksia, joista yksi koskee lehdistön oikeutta ottaa julkistetuista taideteoksista tekstiin liittyviä kuvia päiväntapahtumaa selostettaessa. Päiväntapahtuman käsitettä ei ole määritelty tekijänoikeuslaissa tai sen esitöissä. Lisäksi on ilmeistä, ettei lainsäätäjä voinut 1960-luvulla lakia säätäessään ottaa huomioon, millaisia vaikutuksia sittemmin voimistuvalla perusoikeusajattelulla, digitalisaatiolla tai sosiaalisen median synnyllä saattaisi olla säännöksen tulkintaan. Vuosikymmeniä myöhemmin asiaa on pohdittu kolmessa markkinaoikeuden ratkaisussa, joissa oli kyse Kimi Räikkösen Instagram-tilinsä Stories-osiossa julkaisemista kuvista. Markkinaoikeuden mukaan kuvat eivät liittyneet tekijänoikeuslain tarkoittamiin päiväntapahtumiin, eikä lehdistö tästä syystä olisi saanut käyttää kuvia uutisartikkeleissaan. Ratkaisujen tultua julkisiksi mediassa on kritisoitu markkinaoikeuden ratkaisun rajoittaneen liiaksi sananvapautta. Edellä mainituista syistä tässä tutkimuksessa selvitetään, miten lehdistön kuvasitaatti- ja lainausoikeutta on päiväntapahtuman osalta tulkittu ja pitäisikö voimassa olevaa tulkintaa tai lainsäädäntöä tarkistaa. Johtopäätös asiasta on, että päiväntapahtumaa selostavan kuvan on liityttävä ajankohtaiseen tapahtumaan, jolla on merkitystä tiedotustarkoituksen vuoksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että päiväntapahtuman on oltava yhteiskunnallisesti merkittävä. Lisäksi tutkimuksessa huomattiin, että vaikka suomalaisessa oikeusjärjestyksessä voimistunut sananvapaus ei sitä itsessään vaadi, teknologian kehitys ja tekijänoikeuksien uusi käyttöympäristö edellyttävät säännöksen soveltamiselta tilannekohtaista intressipunnintaa. Nykyinen lehdistön kuvasitaatti- ja lainausoikeus ei jätä sille juurikaan tilaa, joten lainkohtaa tulisi päivittää. Ottamalla mallia esimerkiksi Norjan tekijänoikeuslain 36 §:stä, suomalainenkin tekijänoikeuslaki voisi paremmin vastata uuden ympäristön mukanaan tuomiin tekijänoikeushaasteisiin.
  • Salonen, Heini (2013)
    Tutkielmassa selvitetään pakkausten verotusta ja muuta pakkauksiin ja pakkausjätteisiin kohdistuvaa sääntelyä Suomessa ja Euroopan unionissa. Suomen lisäksi tarkastellaan yksityiskohtaisemmin EU-maista Tanskaa ja Hollantia. Lähtökohdan muodostaa Suomen juomapakkauksiin kohdistuva kansallinen valmistevero, joka on määriteltävissä ohjaavaksi ympäristöveroksi. Suomessa ei ole voimassa muihin pakkauksiin kohdistuen veroja, ja kantavana tutkimusteemana onkin Suomen juomapakkausverotuksen kehittäminen edelleen. Muita tutkielman keskeisiä teemoja ovat ympäristöverotus sekä pakkausverotuksen uudistamiseen liittyvien lainsäädäntömuutoksen kansallisten ja EU-oikeudellisten reunaehtojen selvittely. Suomen juomapakkausverotus on nähtävissä osana laajempaa kokonaisuutta, johon kytkeytyvät pakkaus- ja jätelainsäädäntö sekä muun muassa Suomen ja EU:n ympäristö- ja jätepolitiikan tavoitteet kaikenlaisen jätteen määrän vähentämisestä. Tutkielmassa ensiksi käsitellään Suomen juomapakkausverotusta ja muuta pakkauksiin kohdistuvaa kansallista sääntelyä. Juomapakkausveroon liittyy läheisesti pakkausten ympäristöohjausjärjestelmä, so. kierrätysjärjestelmä ja sen alaisten pantillisten pakkausten verottomuussäännökset. Seuraavassa pääkappaleessa siirrytään tarkastelemaan Euroopan unionin oikeuden reunaehtoja pakkausten kansalliselle sääntelylle. Selvittelyn kohteena olevia teemoja ovat muun ohella unionin perussopimusten ja eurooppaoikeuden rajoitukset kansalliselle sääntelylle ja verolakien säätämiselle, kuten myös EU:n ympäristöpolitiikka ja sekundaarinen pakkaussääntely: viimeksi mainitusta keskeinen tutkielman kannalta on kaikkia pakkauksia ja pakkausjätteitä sääntelevä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (94/62/EY). Seuraavassa pääkappaleessa tarkastellaan EU-maista erityisesti Tanskan ja Hollannin pakkauksiin kohdistuvaa verotusta sekä aihetta sivuavaa muuta sääntelyä. Kyseiset maat ovat valikoituneet käsittelyn kohteiksi, sillä ne ovat harvoja Eu-roopan maita, joissa on ollut tutkielman teon aikaan voimassa pakkauksiin kohdistuvia veroja: tarkoituksena onkin selvittää näiden pakkausverotuksessa edistyneiden maiden oikeusjärjestelmien hyödynnettävyyttä kansallista pakkausverotusta uudistettaessa. Yhtenä tutkimuskysymyksenä on myös maiden verojen ja järjestelmien vaikuttavuuden arviointi. Viimeisessä pääkappaleessa huomion kohteena on se, miten Suomen juomapakkausten valmisteverotusta tulisi uudistaa. Kappaleessa pohditaan säädösmuutoksen yhteydessä huomioon otettavia seikkoja ja ympäristöveron asettamista muun ohella verolle asetettavien tavoitteiden ja verotuottojen näkökulmasta, kuten myös veron määräytymisperusteen ja sääntelyteorian sääntelystandardien näkökulmasta. Tutkielma päätetään vaihtoehtojen punnintaan ja pohdintaan ehdotukseksi uudesta laajemmasta ympäristöperusteisesta pakkausverosta.
  • Nykänen, Marika (2014)
    Tutkimus käsittelee poikkeusolojen pakkokeinotoimivaltuuksia eri viranomaisten näkökulmasta. Tutkimuksessa selvitetään, miten rikollisuus lisääntyy sotilaallisista syistä aiheutuneiden poikkeusolojen aikana ja kuinka sitä pystytään tehokkaimmin torjumaan nykyisen lainsäädännön puitteissa, sekä miltä osin lainsäädäntö ei mahdollista viranomaisille riittäviä toimivaltuuksia. Tutkimuksessa verrataan tavanomaisten rikosprosessuaalisten pakkokeinojen käyttöä suhteessa puolustustilalain turvallisuustoimivaltuuksiin puolustustilan aikana. Lisäksi käsitellään rikosprosessin ja pakkokeinojen suhdetta perusoikeuksiin. Tutkimuksen keskeisiä johtopäätöksiä on, että tietyt rikollisuuden lajit lisääntyvät poikkeusolojen aikana, osa voi vähentyä ja osaan kiinnitetään yksiselitteisesti enemmän huomiota riippumatta siitä, tapahtuuko rikollisuuden määrässä muutosta. Toisaalta rikostorjunnan resursseja joudutaan myös kohdentamaan toisin, jolloin joidenkin rikosten tutkintaan panostetaan enemmän. Vapauteen kohdistuvia pakkokeinoja käytetään poikkeusoloissa lähtökohtaisesti samalla periaatteella kuin normaalioloissakin. Kuitenkin syytä epäillä –kynnys voi olla käytännössä alhaisempi, jos pakkokeinolla pyritään samalla ennaltaehkäisemään esimerkiksi maan- ja valtiopetosrikollisuutta. Puolustustilalain turvallisuustoimivaltuudet toimivat lähinnä täydentävänä järjestelmänä silloin, kun konkreettista näyttöä rikoksesta ei vielä ole. Lähtökohtana on kuitenkin ensisijaisesti tavanomaisten rikosprosessuaalisten pakkokeinojen käyttäminen. Pakkokeinojen suhde perusoikeuksiin on normaaliolojen aikana melko ongelmaton. Myös poikkeusoloissa oikeusturvajärjestelyt ovat kunnossa, joskin pakkokeinojenkäyttökynnys voi madaltua tiettyjen rikosten osalta verrattuna normaalioloihin, johtuen näiden rikosten painoarvon kasvusta ja merkityksestä poikkeusolojen syntymiselle ja jatkumiselle.
  • Reittu, Jarkko (2013)
    Pakkolisenssi on lainsäädännön mahdollistama rajoitus patentin suojaamaan yksinoikeuteen kohtuullista korvausta vastaan. Pakkolisenssijärjestelmä on tarkoitettu lieventämään yksinoikeuden aiheuttamia haittavaikutuksia ja turvaamaan yhteiskunnan kannalta tärkeitä etuja. Pakkolisenssikanteet ovat harvinaisia niin Suomessa kuin muualla maailmassa, ja aihetta on käsitelty vähän kotimaisessa kirjallisuudessa. Tutkielma on kattavin Suomessa patenttien pakkolisensseistä tehty tutkimus. Tutkielman tavoitteena on selvittää patentteja koskevan pakkolisenssilainsäädännön sisältö ja merkitys, ottaen huomioon patenttioikeudelle ominainen sääntelyn kansainvälinen ulottuvuus. Tärkeimpänä pakkolisensseihin vaikuttavana kansainvälisenä sopimuksena voidaan pitää TRIPS-sopimusta. Tutkielmassa kartoitetaan myös pakkolisenssijärjestelmän ja kilpailuoikeuden suhdetta sekä arvioidaan aikaisintaan 1.1.2014 sovellettavan yhtenäispatenttiasetuksen merkitystä kansallisen pakkolisenssilainsäädännön kannalta. Lisäksi tutkielman tarkoituksena on käsitellä oikeuksien täytäntöönpanoa analysoimalla erilaisia vaihtoehtoja pakkolisenssin saamiseksi. Tutkielma on oikeusdogmaattinen tutkimus, ja tulkinnassa käytetään patentti- ja EU-oikeudelle yleistä teleologista tulkintaa. Patenttioikeudelle on tyypillistä oikeusvertaileva tutkimus, ja tutkielmassa on käytetty ulkomaisia oikeuslähteitä, mutta tutkielma ei ole oikeusvertaileva tutkimus. Ulkomaisten oikeuslähteiden funktiona on ollut toimia ensisijaisesti inspiraation lähteenä. Lisäksi Suomen kilpailulainsäädäntö vastaa EU:n kilpailulainsäädäntöä, joten EU-oikeutta ei voida sivuuttaa oikeuslähteenä pakkolisenssikysymyksissä. Tutkielman perusteella pakkolisenssien myöntämisperusteet voidaan jakaa neljään pääluokkaan. Tärkeänä patenttilain ulkopuolisena perusteena voidaan pitää kiellettyjen kilpailunrajoitusten torjumista kilpailuoikeudellisilla korjaustoimenpiteillä, jotka käytännössä vastaavat pakkolisenssivelvoitteita. Yhtenäispatenttiasetus todetaan tutkielmassa epätasapainoiseksi, mikä voi johtaa yhtenäispatenttijärjestelmän väärinkäyttöön. Lisäksi TRIPS-sopimuksen kaikkia määräyksiä ei ole implementoitu Suomen lainsäädäntöön, mitä voidaan pitää puutteena. Kokonaisuudessaan pakkolisenssijärjestelmä todetaan tarpeelliseksi, vaikka käytännössä pakkolisenssikanteita nostetaan harvoin.
  • Karlén, Suvi (2014)
    Tutkielmassa käsitellään kolmannen maan kansalaisen maasta poistamisen estymisen ongelmaa tilanteessa, jossa käännyttämisen tai karkottamisen täytäntöönpano estyy niin sanotun teknisen esteen, kuten liikenneyhteyksien tai matkustusasiakirjan puuttumisen vuoksi, terveydellisestä syystä taikka maasta poistettavasta itsestään johtuen. Ulkomaalaislain 51 §:n mukaisesti ulkomaalaiselle myönnetään tällaisessa tilanteessa tilapäinen oleskelulupa maasta poistamisen estymisen vuoksi. Tämä noudattelee Suomen oleskelulupaperusteista maahanmuuttopolitiikkaa, joka on osaltaan ehkäissyt luvattomien maassa olijoiden, paperittomien, ryhmän syntymistä ja kasvamista Suomeen. Kotimaastaan paenneille, kansainvälistä suojelua tavoitteleville henkilöille on tehty edulliseksi hakeutua virallisesti turvapaikanhakijaksi. Tilannetta on pidetty yhteiskunnan kannalta positiivisena. Korkein hallinto-oikeus otti keväällä 2013 vuosikirjaratkaisullaan KHO:78:2013 kantaa Maahanmuuttoviraston omaksumaan tulkintalinaan, jossa virasto edellytti pakkotoimiperusteisen maasta poistamisen estyessä henkilöltä vapaaehtoista maasta poistumista. Paluudirektiivin mukaisen vapaaehtoisen maasta poistumisen hankkeen kautta poistuminen muodostui tosiasiassa tilapäisen oleskeluluvan lupaperusteeksi. Korkein hallinto-oikeus katsoi, ettei Maahanmuuttovirasto voi tulkita ulkomaalaislain 51 §:ää ja paluudirektiiviä siten, että vapaaehtoisesta paluusta muodostuisi de facto pakollinen paluu. Tämän jälkeen Maahanmuuttovirasto on myöntänyt maasta poistamisen estyessä tilapäisen oleskeluluvan myös silloin, kun itse estyminen on johtunut henkilön itsensä yhteistyöhaluttomuudesta. Tilapäisten oleskelulupien määrä on tämän johdosta jonkin verran kasvanut. KHO:n ratkaisun jälkeen virinneessä yhteiskunnallisessa keskustelussa on noussut esiin huoli nykyisen lainsäädännön mahdollisesta vetovoimatekijästä järjestelmää väärin käyttävien henkilöiden silmissä. Nyt vireillä oleva hallituksen esitys 170/2014 vp koskee ulkomaalaislain 51 §:n muuttamista siten, että vapaaehtoisen paluun käyttäminen otettaisiin lakiin yhdeksi tilapäisen oleskeluluvan edellytykseksi. Samalla esitetään muutettavaksi vastaanottolakia siten, että vastaanottopalvelut lopetettaisiin henkilöltä, joka voisi palata kotimaahansa vapaaehtoisesti, mutta ei itse sitä halua. Tällaisen henkilön oikeusasema olisi jatkossa laiton siirtolainen, paperiton. Muutos tarkoittaisi periaatteellisella tasolla suurta muutosta Suomen maahanmuuttopolitiikassa, jossa tähän asti on pyritty pitämään maassa olevat ulkomaalaiset viranomaisrekisterissä. Samalla muutos koskisi paluudirektiivin mukaista vapaaehtoisen paluun järjestelmää siten, että voidaan kysyä, olisiko vapaaehtoinen paluu itse asiassa muuttumassa pakolla paluuksi. Paluudirektiivin toimeenpanoon liittyvänä kysymyksenä tämä olisi ennen muuta EU-oikeudellinen ongelma. Lainsäätäjän suvereeni valta on tänä päivänä fragmentoitunut ja sitä rajoittavat sekä kansainväliset ihmisoikeusvelvoitteet että Euroopan unionin jäsenyys. Tässä tutkimuksessa kartoitetaan taustana lakiehdotuksen analysoinnille ensin sitä, millaisin reunaehtoin lainsäätäjä voi tänä päivänä ulkomaalaisoikeudessa toimia. Ulkomaalaislainsäädäntö näyttäytyy tällä hetkellä hyvin jännitteisenä niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Toisaalta valtiot ovat tiukasti sitoutuneet lukuisiin ihmisoikeuskonventioihin, mutta toisaalta asenteet kolmansista maista tulevia siirtolaisia kohtaan ovat ylipäänsä kiristyneet Toiseksi tutkimuksessa pyritään selvittämään, miten ulkomaalaisen oikeusasema muuttuisi nykyisestä lainsäädännön mukaisista oloista verrattuna tilanteeseen, jossa hän olisi vailla laillista asemaa, eli paperittomana Suomessa. Perustuslain 19 § turvaa myös paperittomalle tietyn eksistenssiminimin, mutta on havaittavissa huomattava ero suhteessa niihin palveluihin, jotka nyt jo vastaanottolain piirissä turvataan – puhumattakaan oleskelulupastatuksesta. Viimeiseksi pyritään arvioimaan hallituksen esityksen väitettä Suomen nykyisen lainsäädännön vetovoimatekijästä. Suomi näyttäytyy nykytilanteessa melko vähän houkuttelevana maana siirtolaisille, eikä suoria viitteitä varsinaisesta vetovoimatekijästä ole havaittavissa. EU-maihin verrattuna Suomen oleskelulupaperusteinen linja näyttäytyy kuitenkin melko ainutlaatuisena. Huomattavaa on, että oleskelulupaperusteinen ratkaisu ei Suomenkaan järjestelmässä olisi ainoa mahdollinen. Nykyistä melko dramaattista lakiehdotusta luontevammin Suomeen saattaisi istua niin sanottu toleration status, jonka haltija olisi maahan virallisesti rekisteröity, mutta ei kuitenkaan saisi yhtä edullista asemaa kuin viranomaisten kanssa yhteistyöhaluinen henkilö.
  • Kaitalahti, Nella (2023)
    Tutkielmassa käsitellään pakkotyötä, joka on kriminalisoitu Suomessa osana ihmiskauppaa. Pakkotyötä ei ole määritelty lainsäädännössä ja käsitteen sisällön sekä tulkinnan on katsottu olevan epäselvää ja epäjohdonmukaista. Pakkotyön ainoa kansainvälisoikeudellinen määritelmä löytyy Kansainvälisen työjärjestön (ILO) lähes 100 vuotta vanhasta yleissopimuksesta, minkä lisäksi ILO on kehittänyt tulkinnan avuksi pakkotyön osoittimia, joiden oikeuslähdeopillinen asema on epäselvä. Tutkielman tutkimuskysymyksenä on se, mitä pakkotyö tarkoittaa osana ihmiskauppaa ja kuinka sitä tulisi ihmiskaupan kriminalisoinnin taustalla olevien kansainvälisten lähteiden mukaan tulkita. Tutkielmassa käsitellään pakkotyön kolmea osatekijää, eli työtä tai palvelusta, rangaistuksen uhkaa sekä vapaaehtoisuuden puuttumista. Pakkotyön sisällön rajojen selvittämiseksi tutkielmassa käsitellään sen rajanvetoa kahteen muuhun ihmiskaupan tarkoitukseen eli seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin. Lisäksi tutkielmassa tarkastellaan pakkotyön suhdetta rikoslain 47 luvun 3 a §:n kiskonnantapaiseen työsyrjintään, jonka kriminalisointi kohdistuu pakkotyötä lähellä olevaan toimintaan ja aiheuttaa siten tulkintahaasteita. Tutkielmassa osoitetaan, että pakkotyön käsitteen epäselvyys ja käsitteen yhtäläisyydet muiden ihmiskaupan tarkoitusten sekä kiskonnantapaisen työsyrjinnän kanssa ovat syynä siihen, että pakkotyön soveltamiskynnys on asettunut liian korkealle. Pakkotyön nykyistä tarkempi määrittely on katsottu tapausten erityispiirteiden vaihtelevuuden vuoksi haastavaksi. Määrittelyn välttely on kuitenkin johtanut laillisuusperiaatteen kannalta ongelmalliseen tilanteeseen, jossa pakkotyön käsite on edelleen epäselvä huolimatta siitä, että sen soveltamisen haasteita on jo pitkään tunnistettu. Rikosoikeudellisen laillisuusperiaatteen noudattamisen, lainsäädännön selkeyttämisen ja yhdenmukaisen laintulkinnan kannalta on välttämätöntä vahvistaa pakkotyön nykyisten tulkintaohjeiden asema sekä tarkentaa tulkintaohjeita siten, että niiden soveltamisesta tulee johdonmukaisempaa.
  • Friman, Marianne (2023)
    Tutkielman tarkoitus on tarkentaa pakkotyö- käsitteen merkityssisältöä ihmis- ja perusoikeusnäkökulmasta. Ihmiskauppa on perus- ja ihmisoikeuksia loukkaava teko, jollaiseksi se on määritelty myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ihmiskauppaa koskevassa ratkaisukäytännössä. Ihmiskauppa on teko, joka on tehty hyväksikäyttötarkoituksessa. Pakkotyö on yksi hyväksikäytön tarkoituksista, ja se määritellään tilanteeksi, jossa henkilö, joka ei ole vapaaehtoisesti tarjoutunut tekemään kyseistä työtä, pakotetaan siihen rangaistuksen uhalla. Pakkotyön ja ihmiskaupan kansallisen sääntelyn taustalla vaikuttaa kansainvälisesti velvoittava sääntely, joka vaikuttaa sekä kansallisen lain muotoon, että sen soveltamiseen Suomessa. Suomen lainsäädäntöä on muutettu useamman kerran vastaamaan kansainvälisen sääntelyn asettamia velvoitteita. Kansallisessa lainsäädännössämme pakkotyön käsite on kuitenkin jäänyt osittain epämääräiseksi ja tutkielmani tarkoitus on tarkentaa pakkotyökäsitteen merkityssisältöä ja tutkia pakkotyö-käsitteen tulkintaa erityisesti Suomea velvoittavien kansainvälisten sopimusten perus- ja ihmisoikeusnäkökohdat huomioon ottaen. Keskeisiä kansainvälisiä sopimuksia ovat Euroopan ihmisoikeussopimus (SopS 18/1990), Euroopan neuvoston ihmiskaupan vastainen yleissopimus (SopS 44/2012), Palermon sopimuksen ihmiskauppalisäpöytäkirja (SopS 71/2006) sekä ILO:n pakollista työtä koskeva yleissopimus (SopS 44/1935). Euroopan Ihmisoikeustuomioistuin (EIT) tunnustaa avoimesti YK:n ja ILO:n sopimusten vaikutuksen eurooppalaisiin sopimuksiin sekä niiden tulkintaan ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuin turvautuu ILO:n pakkotyön määritelmään tulkitessaan sitä, onko Euroopan ihmisoikeussopimuksen 4 artiklaa rikottu. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisukäytännön analyysi on tässä tutkielmassa keskeisessä roolissa. Ihmisoikeustuomioistuin on lisäksi myös itse korostanut, että sopimus on elävä asiakirja, living instrument, jota tulee tulkita kulloisenkin ajan olosuhteiden valossa, ja Euroopan ihmisoikeussopimuksessa turvattujen oikeuksien sisältö onkin täsmentynyt ja täsmentyy jatkuvasti Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tulkintakäytännön kautta. Suomessa keskeisin pakkotyötä käsittelevä laki on ihmiskauppasäännös RL 25:3. Säännöksen 1 momentin mukaan tunnusmerkistön täyttyminen edellyttää, että teko on tehty henkilön saattamiseksi ”20 luvun 9 §:n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitetun tai siihen rinnastettavan seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi, pakkotyöhön tai muihin ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin taikka elimien tai kudoksien poistamiseksi.” Kyseessä on lainopillinen tutkimus, johon oikeuskirjallisuuden, virallislähteiden ja oikeuskäytännön lisäksi vaikuttavat sekä perusoikeuskeskeisen laintulkintaopin, että rikosoikeudellisenlaillisuusopin periaatteet. Periaatteiden välinen kollisio on perinteisesti ratkaistu Suomessa laillisuusperiaatteen hyväksi, mutta tutkielmatuloksena kartoitetaan syitä, miksi ihmis- ja perusoikeusmyönteinen tulkinta tulisi huomioida entistä vahvemmin.
  • Kellomäki, Joona (2024)
    Ihmiskauppa ja kiskonnantapainen työsyrjintä on Suomen rikoslaissa tunnistettu suhteellisen vähän aikaa sitten. Ihmisryöstöä koskeva ihmiskauppaa edeltänyt säännös on tullut voimaan vuonna 1995 ja ihmiskauppaa ja kiskonnantapaista työsyrjintää koskevat säännökset ovat tulleet voimaan vuonna 2004. Tästä syystä asiasta ei ole ehtinyt muodostua erityisen paljon oikeuskäytäntöä eikä siitä ole ehditty tehdä tutkimusta samalla tavalla, kuin monista oikeustieteen pitkäaikaisemmista ilmiöistä. Ihmiskauppaa ja sen lähirikoksia koskeva KKO:n oikeuskäytäntö on puutteellista. KKO:n ratkaisuja, jotka koskevat ihmiskaupan rikosoikeudellista arviointia, on vain kolme kappaletta ja kiskonnantapaista työsyrjintää koskevaa KKO:n oikeuskäytäntöä ei ole yhtään. Tästä syystä kyseessä olevia säännöksiä koskevaa tutkimusta on syytä tehdä. Tutkielmani tutkimuskysymys on seuraava: Miten erotetaan, milloin on kyse pakkotyötarkoituksessa harjoitetusta ihmiskaupasta ja milloin kyse kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä? Tämän selvittämiseksi käyn tutkielmassa läpi pakkotyötarkoituksessa harjoitetun ihmiskaupan (RL 25:3) tunnusmerkistön ja säännöksen soveltamistilanteet, käyn läpi laajasti sitä, miten pakkotyön käsite voidaan määritellä ja käyn läpi kiskonnantapaisen työsyrjinnän (RL 47:3 a) sekä työsyrjinnän (RL 47:3) tunnusmerkistön ja soveltamistilanteet. Tutkimuskysymykseen vastaan tekemällä johtopäätöksiä siitä, millaisia eroja ja yhtäläisyyksiä kyseessä olevien rikosten tunnusmerkistöillä ja niiden soveltamistilanteilla on. Tutkimuskysymykseen vastaamisessa käytän lainopillista metodia, joka tutkii oikeusnormeja systematisoimalla ja tulkitsemalla niitä. Tutkimus voidaan vielä tarkemmin luokitella rikoslainopin alaan. Tutkimus voi toimia apuna lainsoveltajille käytännön ratkaisutoiminnassa selventämällä edellä mainittujen rikostunnusmerkistöjen soveltamistilanteiden välisiä eroja. Tutkimuksessa käytän lähdeaineistona lakeja, lakien esitöitä, KKO:n ennakkopäätöksiä, käräjä- ja hovioikeuden ratkaisuja ja oikeuskirjallisuutta. Lisäksi käytän kansainvälisiä lähteitä, kuten kansainvälisiä sopimuksia, EU:n oikeuslähteitä ja EIT:n oikeuskäytäntöä. Käytän myös kansainvälisten järjestöjen, kuten ILO:n, piirissä laadittuja kansainvälisten sopimusten soveltamista koskevia ohjeita, joilla on suuri arvo erityisesti pakkotyön merkityssisällön selvittämisessä.
  • Lindholm, Kristiina (2014)
    Mielenterveyslain (1116/1990) tarkoittaman tahdosta riippumattoman hoidon yhteydessä yksilön perustavanlaatuisiin oikeuksiin, sellaisiin kuten henkilökohtainen koskemattomuus, vapaus, oikeus itsemääräämiseen ja oikeus yksityiselämän suojaan puututaan varsin merkittävällä tavalla. Useimmat näistä oikeuksista on joko suoraan kirjattu joko perustuslakiin tai Suomea velvoittaviin ihmisoikeussopimuksiin, tai ainakin yleinen periaate niiden taustalla on nähtävissä näistä säädöksissä, mikä korostaa näiden oikeuksien asemaa oikeusvaltiollisessa järjestelmässä. Nämäkään oikeudet eivät kuitenkaan ole niin ehdottomia, ettei niitä voisi missään olosuhteissa tai millään edellytyksillä rajoittaa. Muun muassa mielenterveyslain tarkoittamassa tahdosta riippumattoman hoidon tilanteessa näitä oikeuksia on jouduttu perustellusti rajoittamaan muun muassa yksilön oman terveydentilan ja turvallisuuden varmistamiseksi. Tutkielmani tarkoituksena on ollut arvioida sitä, millaisia ongelmia tällaiseen tahdosta riippumattomaan hoitoon liittyy sekä lääkintä- ja bio-oikeuden näkökulmasta että myös perus- ja ihmisoikeusnäkökulmasta. Tutkimukseni ensimmäinen osa keskittyy tarkastelemaan niitä keskeisiä periaatteita, joihin tahdosta riippumaton hoito osaltaan kajoaa. Ensimmäisessä osassa käsitellään niin ikään tällaisen rajoittamisen oikeellisuutta. Tutkimukseni toisessa osassa pääpaino on kahdessa käytännössä ilmestyneessä ongelmassa. Ensimmäinen koskee niitä tapauksia, joissa terveydenhuollossa, ennen kaikkea mielenterveyslain tahdosta riippumattoman hoidon aloittamista koskevissa tilanteissa, potilaan hoitoon osallistuva lääkäri käyttää julkista valtaa. Kysymys koskee ennen kaikkea sitä, voiko muu kuin virkasuhteessa oleva lääkäri tehdä sellaisia toimenpiteitä, joissa tosiasiassa käytetään yksilöön kohdistuvaa julkista valtaa. Toinen ongelmallinen tilanne liittyy oikeusturvan toteutumiseen tahdosta riippumattoman hoidon jatkamista koskevissa tilanteissa ja toisaalta hoidon aikana tapahtuvan pakkolääkityksen yhteydessä. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on 3.7.2012 antamassaan tuomiossa X v. Suomi todennut, ettei suomalaisen lainsäädännön voida kaikilta osin katsoa tarjoavan takeita viranomaisen mahdollista mielivaltaa vastaan. Erittäin mielenkiintoiseksi tapauksen tekee se, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen antaman ratkaisun jälkeen, 13.9.2012, korkein hallinto-oikeus on aivan vastaavanlaisessa tapauksessa antanut täysistuntokäsittelyn jälkeen ratkaisun KHO 2012:75, jossa se on päätynyt päinvastaiselle kannalle kuin Euroopan ihmisoikeustuomioistuin. Mielenterveyslakia on 1.8.2014 voimaan tulleella muutoksella (438/2014) päivitetty niin, että tutkimukseni jälkimmäisessä osiossa esitellyt ongelmatilanteet on nyt laintasoisella säädöksellä saatu ratkaistua, eikä vastaavia ongelmia pitäisi enää ilmetä.
  • Salmi, Iinamari (2023)
    Tutkielmassa tarkastellaan pakottavan kontrollin kriminalisointia ja siihen liittyviä rikosprosessuaalisia haasteita keskittyen parisuhdeväkivaltatapauksiin. Pakottava kontrolli on erityisesti parisuhteessa esiintyvä käyttäytymismalli, johon sisältyy toisen hallitsemista eri keinoin. Aihetta lähestytään tutkimuskysymyksillä: millaisia prosessuaalisia haasteita pakottavan kontrollin kriminalisointi voi aiheuttaa sekä miten pakottavan kontrollin kriminalisoinnista aiheutuviin prosessuaalisiin haasteisiin voidaan varautua. Metodina käytetään pääasiassa lainoppia, joka on yhdistetty oikeuspoliittiseen tutkimukseen. Käsittelyssä hyödynnetään myös oikeusvertailua. Tutkielma sijoittuu prosessioikeuden alaan, mutta sivuaa myös rikosoikeutta. Istanbulin sopimuksen 33 artiklaan asettaa jäsenvaltioille suoran velvoitteen kriminalisoida kansallisessa lainsäädännössään psyykkisen väkivallan. Suomessa suoja psyykkistä väkivaltaa vastaan koostuu useasta eri rikoslain säännöksestä, kun taas psyykkinen väkivalta on kriminalisoitu nimenomaisilla säännöksillään Tanskassa sekä Englannissa ja Walesissa. Suomen kohdalla ongelmallisena on pidetty sitä, etteivät voimassa olevat säännökset huomio psyykkisen väkivallan luonnetta jatkuvana tekona, vaan suoja ulottuu vain yksittäisiin tekoihin. Oikeusministeriön julkaisussa on esitetty toimenpidesuosituksena pakottavan kontrollin kriminalisointia ja ehdotettu alustavaa tunnusmerkistöä, johon tutkielmassa paneudutaan tarkemmin. Pakottavan kontrollin tunnistamisen haasteet sekä uhrin haluttomuus viedä asiaa eteenpäin voivat olla esteenä tapausten etenemiselle rikosprosessissa. Lainkäyttöviranomaisille tarjottava koulutus on avainasemassa, jotta tapaukset etenevät rikosprosessiin säännönmukaisesti. Asianomistajan kertomus on tärkeässä roolissa todistelun kannalta, jolloin erityisesti vaitiolo-oikeuteen vetoaminen voi aiheuttaa näyttöongelmia pakottavassa kontrollissa. Tutkielmassa käsitellään vaitiolo-oikeuden ulottuvuutta sekä vastakuulusteluoikeuden huomioimista pakottavassa kontrollissa. Pakottavasta kontrollista tulisi kerätä monipuolisesti erilaista näyttöä asianomistajan kertomuksen lisäksi. Niin ikään uhrille tarjottavat tukitoimenpiteet voivat edesauttaa asianomistajan halua ja uskallusta kertoa tapahtumista. Pakottavan kontrollin kriminalisointi erillisellä säännöksellään parantaisi uhrien oikeusturvaa, mutta yhtä tärkeää on se, että oikeusprosessi tarjoaa tosiasiallisesti tehokkaat keinot puuttua pakottavaan kontrolliin. Tapausten eteneminen ei voi jäädä uhrien vastuulle, vaan yhteiskunnan tasolla on tehtävä kaikki tarpeelliset toimenpiteet tehokkaan oikeussuojan varmistamiseksi pakottavassa kontrollissa.
  • Sajakorpi, Henrik (2015)
    Osapuolten autonomian periaate on yksi välimiesmenettelyn kulmakivistä ja kantavista periaatteista. Sen myötä osapuolet pystyvät määrittämään seikkakohtaisesti välimiesmenettelynsä kulun ja sisällön. Tämä autonomia pitää myös sisällään oikeuden määrätä riitaan sovellettavasta laista. Osapuolten tekemä lakiviittaus on määräävässä asemassa välimiesmenettelyssä ja välimiehet seuraavat sitä useimmiten aivan riippumatta siitä, minkä kansallisen tai ylikansallisen lain osapuolet ovat valinneet. Toisinaan välimiehet saattavat kuitenkin katsoa perustelluksi sivuuttaa osapuolten lakiviittauksen ja soveltaa jonkin kolmannen valtion lakia riitaan. Näin voi olla pakottavien säännösten ilmaantuessa kuvaan. Pakottavat säännökset ovat säännöksiä, joiden soveltumista sellaisenaan osapuolet eivät voi muuttaa, rajoittaa tai torjua sopimuksellaan. Osa näistä pakottavista säännöksistä on niin sanotusti kansainvälisesti pakottavia. Tällöin ne saattavat olla korostuneen tärkeitä valtiolle sen poliittisten, sosiaalisten ja/tai taloudellisten etujen turvaamiseksi. Kansallinen tuomari soveltaa tällaisia sääntöjä oman kansainvälisen yksityisoikeutensa nojalla. Välimiehellä taas ei ole lex foria, eikä minkään yksittäisen valtion kansainvälinen yksityisoikeus sido sitä. Välimiehet eivät myöskään ole minkään yksittäisen valtion orgaaneja tai sääntelyintressien edustajia. Välimiesten tehtävänä on ratkaista osapuolten riita sille myönnetyn toimivallan puitteissa. Kysymys kuitenkin herää, voivatko väli-miehet niin halutessaan soveltaa osapuolten lakiviittauksen ulkopuolisia pakottavia säännöksiä, vai onko koko ajatus osapuolten lakiviittauksen osittaisesta sivuuttamisesta vastoin välimiesmenettelyn perusluonnetta. Välimiesmenettelykirjallisuudessa on esitetty useita erilaisia argumentteja lakiviittauksen sivuuttamisen puolesta ja sitä vastaan. Ne ovat luonteeltaan sekä teoreettisia, systemaattisia että pragmaattisia. Yhtenä keskeisimmistä lakiviittauksen sivuuttamisen puolesta puhuvista argumenteista on pidetty sitä, että istuinvaltion pakottavien säännösten soveltamatta jättäminen saattaa johtaa välitystuomion kumoamiseen istuinvaltion oikeusjärjestyksen perusteiden vastaisena. Tämän on taas nähty voivan samalla johtaa myös välitystuomion täytäntöönpanon estymiseen. Lisäksi on katsottu, että myös potentiaalisen täytäntöönpanovaltion pakottavien säännösten soveltamatta jättäminen saattaa olla välitystuomion täytäntöönpanon este. Vaikka kansalliset kumoamis- ja täytäntöönpanoratkaisut osoittavatkin, että tuomioistuimet vain hyvin poikkeuksellisissa tapauksissa pitävät pakottavien säännösten soveltamatta jättämistä tai virheellistä soveltamista oikeusjärjestelmän perusteiden vastaisena, on vaara silti todellinen. Tarpeeksi vakava valtion fundamentaalisen tärkeänä pitämän pakottavan säännöksen suojaaman sääntelyintressin loukkaus voi olla välitystuomiolle kohtalokas. Toisaalta on esitetty, että pakottavien säännösten soveltaminen välitystuomion pätevyyden ja täytäntöönpanon varmistamiseksi saattaa kuitenkin samalla myös vaarantaa nämä tavoitteet. On nimittäin esitetty, että välimiesten päätös sivuuttaa osapuolten lakiviittaus pakottavien säännösten soveltamisen tieltä, olisi osapuolten välimiehille myöntämän toimivallan ylitys. Näkemys on kuitenkin virheellinen. Välityssopimus ja osapuolten välimiesmenettelyssä esittämät vaatimukset määrittävät välimiesten toimivallan rajat. Lakiviittaus ei näitä rajoja määritä. Välimiehillä on kaikki toimivalta tulkita osapuolten sopimusta sekä siinä olevaa lakiviittausta. Jos välimiehet katsovat, että kolmannen valtion pakottava säännös soveltuu riitaan osapuolten lakiviittauksesta riippumatta, on kyseessä välimiesten toimivaltaan kuuluva tulkintatoimenpide. Vaikka tämä tarkoittaisikin sitä, että välimiehet ovat soveltaneet ”väärin” osapuolten valitsemaa materiaalista lakia, ei kansallisilla tuomioistuimilla ole toimivaltaa tutkia ja kontrolloida toimea. Lakiviittauksen soveltamiseen liittyvä virhe on välitystuomion materiaalinen virhe aivan kuten mikä tahansa muu laki- tai substanssivirhe. Ongelma on tietysti siinä, miten tulkintatoimenpide erotellaan sopimuksen uudelleen kirjoittamisesta. Vain edeltävään välimiehellä on toimivalta. Välimiesten pakottavia säännöksiä koskevat soveltamisratkaisut ovat viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana olleet epäyhtenäisiä. Koska ratkaisukäytännön yhtenäisyyden on nähty olevan tavoittelun arvoista, on välimiesmenettelykirjallisuudessa pyritty kehittämään erilaisia metodeja välimiesten soveltamisharkinnan tukemiseksi ja ohjaamiseksi. Näistä metodeista keskeisin on niin sanottu erityiset liitynnät -metodi. Se on sisällöllisesti yhdenmukainen vuoden 1980 Rooman yleissopimuksen seitsemännen artiklan ensimmäisen kohdan kanssa. Välimiesmenettelykirjallisuudessa yleissopimukseen tavataankin viitata toistuvasti pakottavien säännösten soveltamista koskevissa kannanotoissa. Erityiset liitynnät metodi asettaa kolme edellytystä pakottavien säännösten soveltamiselle. Ensinnäkin edellytetään sitä, että välimiehet soveltavat vain kansainvälisesti pakottavia säännöksiä. Toiseksi edellytetään sitä, että osa-puolten sopimuksen ja säännöksen antaneen valtion välillä on läheinen yhteys. Kolmas ja viimeinen edellytys on se, että soveltamisratkaisu on hyväksyttävä. Metodi ei kuitenkaan ole valmis, vaan sen edelleen kehittäminen on tarpeen.
  • Waltimo, Katri (2022)
    EIS 3 artiklassa kielletään kidutus sekä epäinhimillinen tai halventava kohtelu ja rangaistus. EIT on oikeuskäytännössään vahvistanut, että sopimusvaltio rikkoo velvoitteitaan, jos se palauttaa henkilön valtioon, jossa hänellä on riski joutua artiklassa kielletyn kohtelun uhriksi. Periaatetta kutsutaan palautuskielloksi, eikä siitä voida poiketa millään perusteella. Palautuskieltonormeja voidaan paikallistaa myös useisiin muihin oikeuslähteisiin, kuten EU:n perusoikeuskirjaan, kansalliseen perustuslakiin sekä ulkomaalaislakiin. EU:n määritelmädirektiivi 2011/95 ohjaa kansainvälisen suojelun myöntämistä unionin jäsenvaltioissa. Unionissa tunnustetut kansainvälisen suojelun muodot ovat pakolaisasema ja toissijainen suojeluasema. KHO on todennut vuosikirjapäätöstensä 2016:193 ja 2016:194 yhteydessä, että palautuskiellon soveltuessa kansainvälistä suojelua hakeneelle myönnetään lähtökohtaisesti vähintään toissijaista suojelua. Tutkielman keskiössä on palautuskiellon ja kansainvälisen suojelun välisen yhteyden tutkiminen. Tutkimuskysymysten avulla pyritään selvittämään, mikä on kansainvälisen suojelun ja palautuskiellon välinen suhde ottaen huomioon, että ne seuraavat osittain erillisistä ylikansallisista ja kansainvälisistä normistoista. Lisäksi pyritään tutkimaan, soveltuuko kansainväliseen suojeluun oikeutettuun aina myös palautuskielto, ja päinvastoin, tuleeko palauskiellon suojaaman henkilön saada lähtökohtaisesti myös kansainvälistä suojelua. Tutkielmassa käsitellään palautuskiellon ja kansainvälisen suojelun normilähteitä, sekä niihin liittyviä keskeisiä periaatteita ja arviointikriteerejä. Tutkielman perusteella voidaan sanoa, että eri normistoista seuraavien velvoitteiden yhteensovittamisen tulisi olla mahdollista, ja myös pakollista, sillä perusteella, että Suomi on niihin sitoutunut. Myös perustuslain 22 § velvoittaa julkista valtaa takaamaan perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisen. KHO:n käytännön perusteella voidaan todeta, että kansainvälisen suojelun myöntämisharkinta perustuu määritelmädirektiivissä ja ulkomaalaislaissa asetettujen kriteerien varaan. EIT:n käytäntöä 3 artiklan tulkinnasta käytetään kansainvälisen suojelun myöntämisharkinnassa hyödyksi silloin, kun se on relevanttia kohdevaltion ja hakijaprofiilin kannalta. Siltä osin, kun tutkielmassa tarkasteltiin palautuskiellon suhdetta vainoon ja vakavaan haittaan, voidaan todeta, että ulkomaalaislain 147 § kieltää palauttamasta ketään vainon kohteeksi, mutta jokainen palautuskiellon suojaama ei ole pakolainen. Sen sijaan vaikeampi tulkintakysymys, jota voidaan edelleen pitää jossain määrin avoimena, on se, tuleeko kaikkia EIS 3 artiklaa rikkovia tekoja pitää vainona määritelmädirektiivin 9 artiklan 1 kohdan a alakohdan osoittamalla tavalla. Toissijaisen suojelun osalta voidaan todeta, että keskeisin ero palautuskiellon ja toissijaisen suojelun myöntämisen välillä on edellytys, jonka mukaan vakavalla haitalla tulee olla aiheuttaja. Kriteeri johtaa siihen, että palautuskielto saattaa suojata vakavasti sairasta henkilöä palautukselta, jos kohdemaan terveydenhuollon puutteet rikkovat EIS 3 artiklaa. Yleiset puutteet terveydenhuollossa eivät kuitenkaan riitä siihen, että henkilö olisi oikeutettu saamaan toissijaista suojelua. Sen sijaan toissijaisen suojelun soveltamisala saattaa olla laajempi kuin palautuskiellon tapauksissa, joissa kysymys on aseellisen konfliktin yhteydessä esiintyvästä mielivaltaisesta väkivallasta, sillä vakavaksi haitaksi luetaan tältä osin yleisesti henkilöön kohdistuvat vakavat ja henkilökohtaiset vaarat. Yhteenvetona voidaan todeta, että palautuskiellon ja kansainvälisen suojelun tarkoitukset ovat erilaiset, vaikka ne soveltuvatkin osin samankaltaisiin tilanteisiin.
  • Miettinen, Tuuli (2014)
    Palestiina sai vuonna 2012 YK:ssa non member observer state –statuksen. Tarkoittaako tämä sitä, että Palestiinasta tuli samalla valtio. Oliko Palestiina valtio jo sitä ennen vai eikö se vieläkään ole valtio? Tutkielman tarkoitus on vastata näihin kysymyksiin. Valtiostatuksen oikeudellinen kriteeristö ei ole tarkkarajainen. Ainoa muu kuin teoreettista pohdiskelua ilmentävä kriteeristöä määrittelevä lähde on Montevideon sopimus vuodelta 1933. Siinä valtion kriteereiksi määritellään väestö, alue, hallinto ja kyky solmia ulkosuhteita. Näiden lisäksi (hallinnon) itsenäisyys näyttäisi oleva tärkeä kriteeri. Sen sijaan tunnustaminen kuuluu enemmän valtion tunnusmerkkeihin. Palestiinalla on väestö, alue, vähintään muodollinen hallinto ja kyky solmia ulkosuhteita. Israelin vahva läsnäolo Palestiinassa tarkoittaa samalla sitä, että Palestiinan tosiasiallinen itsenäisyys on vaakalaudalla. Tutkielmassa selvitänkin Palestiinan itsenäisyyttä ja suvereeniutta mandaattiajoista lähtien. Palestiina oli sijoitettu luokkaan A eli lähellä itsenäisyyttä oleviin alueisiin. Vuonna 1947 YK:n yleiskokous hyväksyi päätöslauselman, joka koski Palestiinan alueen tulevan hallinnon järjestämistä. Päätöslauselma sisälsi Partition Planin, joka suositti kahden valtion, juutalaisvaltion ja arabivaltion, perustamista Palestiinan alueelle. Brittihallinnon vetäydyttyä alueelta Israel julistautui itsenäiseksi valtioksi vuonna 1948. Se miehitti Partition Planissa palestiinalaisvaltiolle varatut alueet vuonna 1967. Esimerkiksi YK:n turvallisuusneuvosto on lukuisia kertoja todennut Israelin miehityksen olevan laiton ja vaatinut Israelia vetäytymään palestiinalaisalueilta. Sen sijaan, että Palestiina täyttäisi täysin valtiolle asetetun itsenäisyyskriteerin, palestiinalaisilla on muun muassa YK:n yleiskokouksen moneen kertaan vahvistama vahva itsemääräämisoikeus. Kansojen itsemääräämisoikeuden periaate on 1900-luvun puolenvälin tienoilta asti vahvistunut tärkeäksi kansainvälisen oikeuden periaatteeksi. Kansojen itsemääräämisoikeus lukeutuu jus cogens (tai erga omnes) –normeihin. Suvereenius lähtee kansasta ja sen tahdosta. Tämä periaate näyttää olevan valtion muodostumisen kannalta tärkeämpi seikka kuin valtion itsenäisyys-kriteeri. Palestiina julistautuikin itsenäiseksi (toistamiseen) vuonna 1988, ja muun muassa YK:n yleiskokous on tunnustanut tämän julistuksen. Tämän jälkeen 134 olemassa olevaa valtiota on tunnustanut Palestiinan valtioksi, jonka alue koostuu Partition Planin mukaisesti Länsirannasta ja Gazasta. Tutkielmassani esittelen myös Kansainvälisen tuomioistuimen Palestinian wall –tapausta koskevan neuvoa-antavan lausunnon. Neuvoa-antavassa lausunnossaan Kansainvälinen tuomioistuin korosti palestiinalaiskansan itsemääräämisoikeutta ja piti Israelin palestiinalaisalueille suunnittelemaa ja osin jo rakentamaa aitaa de facto pyrkimyksenä liittää palestiinalaisalueet itseensä. Tuomioistuin piti Israelin toimia laittomina ja palestiinalaiskansan itsemääräämisoikeutta rajoittavina ja vaati sitä lopettamaan rakennustyöt. Kansainvälisen tuomioistuimen Kosovon yksipuolisen itsenäisyysjulistuksen laillisuutta koskeva neuvoa-antava lausunto antaa jonkinlaista mittapuuta myös Palestiinan valtiostatukseen liittyvissä ky symyksissä. Kosovon yksipuolinen itsenäistymisjulistus ei ollut soveltuvien kansainvälisoikeudellisten normien vastainen huolimatta siitä, että Kosovo ei ollu t itsenäinen ja kansainvälinen yhteisö oli Kosovossa vahvasti läsnä. Itsenäisyysjulistus ei ollut laiton huolimatta siitäkään, että Serbialla oli aiemmin ollut paras oikeus Kosovon alueisiin tai huolimatta siitä, että Kosovon kansan itsemääräämisoikeus ei ollut niin vahvasti tunnustettu kuin esimerkiksi palestiinalaiskansan itsemääräämisoikeus. Palestiinan non-member observer state –stauksen merkitys Palestiinan valtiostatuksen kannalta on jokseenkin lattea. Oikeuskirjallisuus osoittaa, että tutkijat ovat epävarmoja siitä, oliko statuksen myöntämisellä edes valtioksi tunnustamisen merkitystä. Palestiinan on haettava tunnustaminen ja oikeutus siihen muuta kautta. Niin Palestiina tekeekin. Sillä on Montevideon valtiokriteeristön täyttävät väestö, alue, hallinto ja kyky solmia ulkosuhteita. Oikeuskirjallisuudessa tärkeänä pidettyä its enäisyyttä sillä ei ole, mutta sen sijaan palestiinalaisilla on vahva itsemääräämisoikeus. Palestiinan kansa on käyttänyt tätä itsemääräämisoikeutta ja viimeistään vuonna 1988 julistautunut itsenäiseksi. Palestiina on valtio.
  • Erkomaa, Barbro (2013)
    Tutkielmassa tarkastellaan tulonhankkimiskustannusten korvausten verotusta erilaisissa kansainvälisissä työskentelytilanteissa. Verotusta tarkastellaan Suomen sisäisen verolainsäädännön näkökulmasta. Tavoitteena on selvittää, miten kustannusten korvauksia verotetaan lainsäädännön sekä vallitsevan oikeus- ja verotuskäytännön mukaan. Tutkielmassa tarkastellaan myös verosopimusten vaikutusta Suomen verotusoikeuden syntymiseen. TVL 77 §:n soveltuessa Suomesta ulkomaille suuntautuvissa työskentelytilanteissa, myös kaikki ulkomaantyöskentelyyn liittyvät kustannusten korvaukset ovat verovapaita työntekijälle. Tutkielmassa selvitetään, minkälaisiin työskentelytilanteisiin TVL 77 § soveltuu ja vastaavasti pykälän soveltumattomuutta tiettyihin yleistyviin ulkomaantyöskentelyn muotoihin, kuten toistuvat työmatkat ja etätyö. Tutkielmassani olen jaotellut eri tyyppiset kustannusten korvaukset soveltuvien verosäännösten perusteella TVL 76.1 § 5 kohdan mukaisiin kustannusten korvauksiin, matkakustannusten korvauksiin sekä muihin kansainvälisissä työskentelytilanteissa yleisesti korvattaviin tulonhankkimiskustannuksiin. Tutkielmassa selvitetään milloin TVL 76.1 § 5 kohdan mukaisia verovapaita kustannusten korvauksia voidaan maksaa ja minkälaisia kustannusten korvauksia tämän säännöksen piiriin kuuluu vallitsevan oikeus- ja verotuskäytännön perusteella. Etenkin muutto- ja matkakustannusten osalta oikeus- ja verotuskäytäntö ei ole kaikilta osin täysin vakiintunutta. Suurimmat verotuskäytännön epäselvyydet kansainvälisten työskentelytilanteiden kustannusten korvausten osalta liittyvät verovapaisiin matkakustannusten korvauksiin. Oikeus- ja verotuskäytäntö näyttäisi tiukentuneen sen suhteen, milloin työntekijälle syntyy toiseen maahan uusi varsinainen työpaikka. Viime aikaisissa oikeustapauksissa on yhä useammin katsottu, että työntekijän tosiasiallinen työnantaja vaihtuu ulkomaankomennuksen aikana, jolloin hänelle muodostuu työskentelymaahan uusi varsinainen työpaikka. Tutkielmassa on selvitetty, mitkä seikat näyttäisivät nykyisen oikeuskäytännön valossa vaikuttavan varsinaisen työpaikan määräytymiseen kansainvälisissä työskentelytilanteissa. Tutkielmassa selvitetään myös, miten kansainvälisissä työskentelytilanteissa tyypillisesti korvattavien tulonhankkimiskustannusten korvauksia verotetaan silloin, kun 76.1 § 5 kohta ei sovellu, eikä kyse ole myöskään verovapaista matkakustannusten korvauksista. Tällaisia kustannusten korvauksia ovat esimerkiksi kielikurssit ja kulttuurivalmennus, matkustusasiakirjat ja kotilomamatkat. Komennusmatkavakuutukseen ei verotuskäytännön mukaan aina sovellu TVL 76.1 § 5 kohta. Tätäkin on tutkielmassa pohdittu.
  • Malin, Jenni (2020)
    Tutkielmassa tarkastellaan palkkaa koskevan työsopimusehdon muuttamisen asemaa työsuhteen ehtojen muuttamisopissa. Korkein oikeus on 1990-luvulla antanut palkan alentamiseen liittyen useita tuomioita, jotka ovat muodostuneet palkan alentamisen oikeusohjeeksi. Korkeimman oikeuden oikeuskäytännössä on katsottu, että työnantaja voi irtisanomisen sijasta yksipuolisesti muuttaa työsuhteen olennaisia ehtoja, kuten palkkaa, työtehtäviä ja työntekopaikkaa, irtisanomisperusteella ja irtisanomisaikaa noudattaen. Tutkielmassa lähestytään työsuhteen ehtojen muuttamisproblematiikkaa työsuhdeopin kautta. Tämä tarkoittaa sitä, että työsuhteen ehtoa säännöstävät normit otetaan huomioon niiden itsenäisin oikeusvaikutuksin. Tutkielmassa todetaan, että korkeimman oikeuden palkan alentamista koskeva oikeusohje soveltuu ainoastaan palkkaa koskevien työsopimusehtojen muuttamiseen. Tämä johtuu siitä, että verrattuna muihin työsuhdetta säännöstäviin normeihin, vain työsopimus on mahdollista päättää irtisanomisperusteella ja irtisanomisaikaa noudattaen. Tutkielman erityisiä tarkastelukohtia ovat tasapuolisen kohtelun periaate palkan alentamisessa sekä yrityksen säästöohjelman eri säästötoimenpiteiden vaikutukset palkan alentamiseen. Yrityksen säästötoimenpiteinä esitellään provisiopalkkaan siirtyminen, irtisanomiset ja lomautukset sekä palkan alentaminen työnkuvan muutoksen seurauksena. Tasapuolisen kohtelun periaatteen osalta tutkielmassa huomataan, että palkan alentamisen yhteydessä tulisi kiinnittää huomiota palkan alentamisesta aiheutuville tosiasiallisille seurauksille eri työntekijöiden osalta. Tämä johtuu siitä, että tietyn palkan osan alentaminen voi vaikuttaa joihinkin työntekijöihin enemmän kuin toisiin. Tasapuolisen kohtelun periaatteen soveltamiseen liittyy myös poikkeuksia. Oikeuskäytännössä ja –kirjallisuudessa on hahmoteltu, että säästötoimenpidettä ei tarvitse kohdistaa yrityksen avainhenkilöihin. Tämän lisäksi tutkielmassa tarkastellaan mahdollisuutta poiketa tasapuolisen kohtelun periaatteesta irtisanomisperusteen puuttumisen vuoksi. Oikeuskäytännössä on katsottu, että palkan alentaminen voidaan toteuttaa koko henkilöstön osalta, vaikka irtisanomisperuste puuttuu yksittäisen työntekijän kohdalta. Kolmantena erityistarkasteluaiheena on yhteistoimintamenettely osana palkan alentamista. Tutkielmassa havaitaan, että kun palkkaa koskeva työsuhteen ehto perustuu työsopimukseen, yhteistoimintamenettely tulee sovellettavaksi. Näkökulma perustuu oikeuskirjallisuuden yhteneväisiin kannanottoihin siitä, että YTL 8 luku tulee sovellettavaksi palkan alentamisen yhteydessä. Kun tarkastelun kohteena on yksittäisen työntekijän ja työnantajan välillä sovittu ehto, jota muutetaan kollektiivisessa menettelyssä, voi syntyä ristiriitoja individuaalisen ja kollektiivisen toimen välillä. Tästä huolimatta on kuitenkin katsottu, että yksittäisellä työntekijällä on heikot mahdollisuudet poiketa kollektiivisesti sovitusta lopputuloksesta, vaikka se heikentäisi yksittäisen työntekijän työsopimuksen ehtoa. Viimeiseksi tarkastellaan palkan alentamiseen liittyviä erimielisyyksiä ja seurauksia. Tämän osalta todetaan, että palkan alentamiseen liittyvän erimielisyyden ajaminen yleisessä tuomioistuimessa vaatii yksittäiseltä työntekijältä toimenpiteitä. Tämä voi asettua ristiriitaan sen kanssa, että palkan alentaminen voi perustua kollektiiviseen toimeen, johon yksittäinen työntekijä ei ole voinut vaikuttaa. Tämän lisäksi työntekijän korvausmahdollisuudet ovat vielä vakiintumattomat. Voidaankin todeta, että vaikka työntekijän suojeluperiaatteelle annetaan painoarvoa palkan alentamisen edellytysten tarkastelussa, työntekijän suojeluperiaate ei kuitenkaan täysin toteudu työntekijöiden oikeuksiin pääsemisen haasteiden vuoksi.
  • Pohjola, Laura (2022)
    Samapalkkaisuus on paitsi perus-ja ihmisoikeus, myös yksi työelämän keskeisimmistä tasa-arvokysymyksistä. Sukupuolten välinen palkkatasa-arvo kaventuu Suomessa hitaasti, mikä on myös johtanut moitteisiin kansainvälisten sopimusten valvontaelinten toimesta. Palkka-avoimuus on viimeisimpien vuosien aikana noussut sekä kansainvälisesti että kansallisesti keskeiseksi keinoksi parantaa sukupuolten palkkatasa-arvoa. Sosiaali- ja terveysministeriö asettikin kolmikantaisen työryhmän ajalle 21.8.2020 – 31.8.2021 valmistelemaan pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelman palkka-avoimuuskirjaukseen perustuvat muutokset tasa-arvolakiin. Palkka-avoimuustyöryhmä ehdotti, että tasa-arvolaissa lisättäisiin henkilöstön, henkilöstön edustajien ja syrjintää epäilevien työntekijöiden tiedonsaantioikeuksia palkoista ja näin estettäisiin sukupuoleen perustuvaa palkkasyrjintää ja edistettäisiin samapalkkaisuuden toteutumista. Tutkielman tarkoituksena on luoda yleiskatsaus palkka-avoimuustyöryhmän esittämiin tasa-arvolain muutoksiin ja niiden vaikuttavuuteen tarkastelemalla ensin tasa-arvon sekä yhdenvertaisuuden perusteita ja tämän osion jälkeen palkka-avoimuustyöryhmän loppuraporttia, hallituksen esitysluonnosta sekä erilaisia lausuntoja.
  • Bützow, Kurt Robert Oskar (2017)
    Kilpailun epätasaisuus ja seurojen heikko taloudenpito ovat olleet eurooppalaiselle seurajalkapalloilulle leimallisia piirteitä 1990-luvun puolivälissä annetun Bosman-ratkaisun jälkeen. Kilpailijoitaan huomattavasti suuremmilla resursseilla toimivat suur-seurat ovat hallinneet pelikenttiä pitkälti siitä syystä, että ne kykenevät hankkimaan riveihinsä kaikista parhaimmat pelaajat maksamalla heille kilpailijoitaan suurempia palkkoja. Lisäksi moni seura on elänyt yli varojensa, kun ne ovat joutuneet ottamaan taloudellisia riskejä urheilumenestyksen saavuttamiseksi. Vuonna 2009 UEFA hyväk-syi Financial Fair Play –säännöt (FFP-säännöt), joiden tarkoituksena on eurooppalais-ten jalkapalloseurojen talouden tervehdyttäminen ja niiden toiminnan jatkuvuuden tur-vaaminen estämällä seuroja elämästä jatkuvasti yli varojensa. Nämä säännöt ovat kui-tenkin joutuneet oikeustieteellisessä keskustelussa varsin kovankin kritiikin kohteeksi, koska niiden on katsottu olevan ristiriidassa unionin kilpailulainsäädännön kanssa. Eräänä ratkaisuna edellä mainittuihin ongelmiin on pidetty palkkakattoa, jolla seurojen pelaamille maksamille palkoille asetetaan jokin tietty yläraja. Tämän tutkielman tavoit-teena on selvittää UEFA:n sääntömääräykseen perustuvan palkkakaton yhdenmukai-suutta Euroopan unionin lainsäädännön kanssa. Palkkakatto herättää ensinnäkin kilpai-luoikeudellisia kysymyksiä. Mikäli palkkakaton katsotaan täyttävän SEUT 101(1) ar-tiklassa kielletyn kilpailunrajoituksen tunnusmerkin, on tutkittava, voidaanko järjeste-lyä pitää tästä huolimatta sallittuna. Toinen palkkakattoon liittyvä oikeudellinen on-gelma koskee SEUT 45 artiklassa säädettyä työntekijöiden vapaata liikkuvuutta, joka on yksi sisämarkkinoiden neljästä perusvapaudesta. Työntekijöiden liikkumisvapauden osalta on myös tutkittava ensin, onko palkkakatto ristiriidassa SEUT 45 artiklan kans-sa, ja mikäli näin on, voidaanko järjestelyä pitää tästä huolimatta sallittuna. Tutkielman johtopäätöksinä todetaan että UEFA:n sääntömääräykseen perustuva mer-kitsee sekä SEUT 101(1) artiklassa kiellettyä kilpailunrajoitusta että SEUT 45 artiklan kanssa ristiriidassa olevaa työntekijöiden liikkumisvapauden rajoitusta. Palkkakatto vaikuttaa kuitenkin täyttävän ne edellytykset, jotka on asetettu näistä säännöksistä poikkeamiselle. Näin ollen voidaan varovaisesti esittää, että UEFA:n sääntömääräyk-seen perustuva palkkakatto on yhdenmukainen Euroopan unionin lainsäädännön kans-sa.
  • Widd, Cecilia (2020)
    Tutkielmani tutkimuskysymyksenä on palkkasaatavan vanhentuminen. Käytin lähdemateriaalina vanhentumis- ja työoikeudellisten säädösten esitöitä, oikeuskirjallisuutta, oikeuskäytäntöä ja vertailevia argumentteja Ruotsin oikeudesta. Osakysymyksinä käsittelen vanhentumisajan alkamishetkeä ja vanhentumisajan pituutta, vanhentumisen katkaisemista ja sääntelyn pakottavuutta yhteydessä sopimusvapauden piiriin kuuluviin kysymyksiin. Vanhentumisajan pituus ja sen alkaminen määräytyy sovellettavan lain ja palkkasaatavan lajin mukaan. TSL:iin perustuvat saatavat vanhentuvat sen mukaan työsuhteen kestäessä viidessä vuodessa ja työsuhteen päätyttyä kahdessa vuodessa. Työaikasaatavat ja lomiin liittyvät saatavat vanhentuvat TAL:n ja VLL:n mukaisesti kahdessa vuodessa. Vanhentumis- tai kanneajan alkamisessa työsuhteen kestäessä on eroja lakien välillä. Tutkielmassa havaittiin myös, että tietyt saatavat eivät vanhene minkään työoikeudellisen lain mukaan, vaan näihin on sovellettava yleistä vanhentumislakia. Tällaisia saatavia ovat esimerkiksi sellaiset optiot, jotka eivät ole osa palkkaa. Vanhentumisen katkaisemisen osalta tarkasteltiin katkaisukeinojen käytettävyyttä eri lajisten palkkasaatavien osalta ja havaittiin, että vapaamuotoisia katkaisukeinoja, joihin liittyy yksilöintivaatimus, voidaan käyttää ainoastaan TSL 13:9:n mukaan vanhentuvien saatavien osalta työsuhteen kestäessä. Kanneaika taas voidaan katkaista ainoastaan oikeudellisia katkaisutoimia käyttäen. Olen nähnyt tämän ongelmalliseksi työsuhteen asianosaisroolien kannalta, sillä kanteen nostamiseen on työsuhteen kestäessä huomattavan korkea kynnys. Olen tutkinut myös sopimusvapauden ja pakottavan sääntelyn suhdetta, sillä vanhentumissääntely ja VanhL ovat pakottavia velallisen eduksi kun taas työoikeudessa suojakohteena on työntekijä. Sopimusvapauden piiriin kuuluviin kysymyksiin vaikuttaa se, katsotaan työoikeudellisten säädösten pakottavuussäännösten syrjäyttävän VanhL:n pakottavuutta koskevan sääntelyn vai onko VanhL:n esitöiden lausumaa siitä, että erityissääntely koskee vain vanhentumis- ja kanneaikojen pituutta ja muut kysymykset ratkaistaan VanhL:n mukaan, tulkittava niin, että VanhL:n pakottavuussäännös vaikuttaa myös työoikeudellisissa suhteissa.