Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "Ruotsi"

Sort by: Order: Results:

  • Hurtta, Noora (2024)
    Tutkielmassa on vertailtu työehtosopimuksiin perustuvaa paikallista sopimista ravintola-alalla Suomessa ja Ruotsissa. Aihe on valittu sen ajankohtaisuuden ja toisaalta ajattomuuden vuoksi. Paikallinen sopiminen on jo pitkään herättänyt mielipiteitä ja ollut osa työoikeutta ja työmarkkinajärjestelmiä, mutta on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan työoikeuden murroksen vuoksi sekä joustavuuden ollessa uusi työelämän trendi. Suomea on verrattu Ruotsiin, sillä Suomea verrataan usein länsinaapuriimme monessa asiassa ja paikallinen sopiminen ei ole tässä poikkeus. Lisäksi Ruotsia voidaan pitää eräänlaisena paikallisen sopimisen edelläkävijänä. Aihetta on tutkittu erityisesti ravintola-alan näkökulmasta, sillä sen ominaispiirteiden vuoksi joustavuudelle ja paikalliselle sopimiselle arvioidaan usein olevan tarvetta. Ravintola-alan erityispiirteiden vuoksi molemmissa maissa alan työehtosopimusperusteinen sopiminen painottuu työaikaan liittyviin asioihin, jotka ovat olleet tutkielmassa erityisen tarkastelun alla. Monista tarkastelluista määräyksistä löytyy yhtäläisyyksiä maiden välillä. Tutkielmasta käy ilmi, että työehtosopimuksissa on myös eroavaisuuksia johtuen muun muassa maiden historiasta, käytänteistä ja eroista työmarkkinajärjestelmissä. Tarkastelluilla työehtosopimuksilla on myös eri soveltamispiirit. Lisäksi eroavaisuuksia esiintyy paikallisen sopimisen sopijaosapuolissa ja työehtosopimusmääräysten yksityiskohtaisuudessa ja muissa muotoseikoissa kuten sopimusten voimassaolossa. Tutkielmasta ilmenee, että paikallinen sopiminen on moniulotteinen ja haastava ilmiö hallita hyvin, jonka johdosta työehtosopimuksilla on ohjenuorina erityisen tärkeä tehtävä ja neuvotteluosapuolilla merkittävä vastuu laatia ne mahdollisimman selkeiksi.