Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "aggressiivinen verosuunnittelu"

Sort by: Order: Results:

  • Kinnunen, Sofia (2020)
    Aggressiivisen verosuunnittelun ja veron kiertämisen torjunnasta on 2010-luvulla noussut merkittävä tavoite niin Euroopan unionissa kuin sen jäsenvaltioissa. Tehostettujen toimien taustalla vallitsee jäsenvaltioiden veropohjien rapautuminen, sillä yritysten harjoittamat aggressiiviset verosuunnittelurakenteet ovat vähentäneet merkittävästi valtioiden verotuloja, mikä puolestaan on suoraan vaikuttanut julkisten palveluiden rahoittamiseen jäsenvaltioissa. Euroopan unionin uuden sääntelyn avulla halutaan entisestään lisätä läpinäkyvyyttä ja tietojenvaihtoa rajat ylittävistä järjestelyistä, jotta viranomaiset saisivat nopeammin tiedot haitallisista toimista, jolloin näihin toimiin pystyttäisiin viranomaisten toimesta tarttua tehokkaammin. Tutkielmassa tarkastellaan pakollista automaattista tietojenvaihtoa koskevaa neuvoston direktiiviä (EU) 2018/882, eli niin kutsuttua DAC6-Direktiiviä, sekä sen pohjalta säädettyä kansallista lainsäädäntöä. DAC6-direktiivi on jatkoa hallinnollista yhteistyötä koskevalle neuvoston direktiiville (EU) 2011/16. DAC6-direktiivillä laajennetaan tietojenvaihto uudelle tasolle, sillä direktiivillä velvoitetaan asianomaisten verovelvollisten lisäksi myös palvelun tarjoajat, eli välittäjät, raportoimaan rajat ylittävistä järjestelyistä. Vastuuta verojärjestelyistä halutaan näin ollen vierittää palvelun tarjoajien suuntaan, sillä yhä useammin yritykset käyttävät verosuunnittelussaan apuna ulkopuolisia neuvonantajia. DAC6-direktiivi ja sen pohjalta säädetty kansallinen lainsäädäntö asettavat siten erilaisia velvoitteita sekä asianomaisille verovelvollisille että palvelun tarjoajille. Tutkielma keskittyykin tarkastelemaan sääntelyllä asetettuja velvoitteita raportointivelvollisille tahoille. Sääntely on herättänyt paljon keskustelua sen tulkinnanvaraisuuden ja epäselvyyden vuoksi, minkä johdosta sääntelyn katsotaan lisäävän hallinnollista ja kustannuksellista taakkaa sen kohteena oleville toimijoille. Tulkinnanvaraisen sääntelyn pelätään lisäksi uhkaavan verotuksen oikeusvarmuutta ja ennakoitavuutta. Tutkielman tarkoituksena on siten pohtia sääntelyllä sen kohteille asetettuja velvoitteita oikeusvarmuuden näkökulmasta sekä lisäksi sääntelyä peilataan oikeudenmukaisuuden valossa, ottaen samalla huomioon raportointivelvollisella taholla olevat perustellut odotukset hyvän verojärjestelmän vaatimusten toteutumisesta. Tutkielman aihetta lähestytään ensisijaisesti oikeusdogmatiikan, eli lainopin näkökulmasta. Tämän lisäksi tutkimuskysymyksiä tarkastellaan myös veropoliittisesta näkökulmasta, sillä lainsäädännön oikeusvarmuus ja ennakoitavuus ovat keskeinen osa hyvän verojärjestelmän vaatimuksia.
  • Stenman, Rondy (2024)
    Käsitys veroparatiiseista ja aggressiivisesta verosuunnittelusta on muuttunut kuluvan vuosituhannen aikana. Yritykset ja yksityishenkilöt ovat hakeutuneet verohyötyjen perässä ulkomaille, kuten esimerkiksi Panaman ja Pandoran papereiden tietovuodot paljastivat. Tämä on johtanut verojen väärinkäytöksiä torjuvan lainsäädännön eksponentiaaliseen kehitykseen, mutta veroetuusjärjestelmien hyväksikäyttö on edelleen laaja ilmiö, jolla on monia negatiivisia vaikutuksia, mukaan lukien ihmisoikeuksiin ja kehitysmaiden talouteen. Etenkin aggressiivinen verosuunnittelu on nostanut verotuksen mukaan vastuullisuuskeskusteluun. Tutkielman tarkoituksena on tarkastella veroetuusjärjestelmien hyväksikäytön vaikutuksia yritysten vastuullisuuteen. Tutkielma pyrkii alkuun valottamaan veroparatiisien määritelmää ja niihin liittyvän yritystoiminnan oikeudellista arviointia, samalla selvittäen, miten yritykset hyödyntävät veroetuusjärjestelmiä. Tutkielmassa pyritään vastaamaan kysymykseen, millä tavoin vastuullinen verotus voidaan integroida laajemmin yritysvastuun käsitteeseen yritysten näkökulmasta. Tutkielma korostaa vastuullisen veronmaksun merkitystä yritysvastuun näkökulmasta ja käsittelee tulevaisuuden suuntaviivoja avaamalla verovastuuseen liittyvää laajaa sääntelykehikkoa. Tutkielma pohtii myös, miten yritysvastuu soveltuu veroasioihin, ja miten yritysvastuu ja aggressiivinen verosuunnittelu voivat olla ristiriidassa keskenään ja millaisia ratkaisuja tähän ongelmaan voitaisiin löytää. Tutkielman tavoitteena on tarjota analyysi yritysvastuun ja vero-oikeudellisten käytäntöjen välisestä suhteesta. Tutkielmassa havaitaan, että viimeaikaiset ponnistelut, kuten OECD:n BEPS-hanke, ovat vähentäneet aggressiiviseen verosuunnitteluun liittyviä huolenaiheita, mutta niihin ei silti pystytä aina tehokkaasti puuttumaan verolainsäädännön puitteissa. Etenkin monet veroraportointivaatimukset koskevat vain marginaalista yritysryhmää. Sen sijaan yritysvastuuta arvioivat tahot eivät ole sidottuja näihin tarkkoihin kehyksiin. Verovastuullisuus edellyttää läpinäkyvyyttä yritysten verotuskäytännöissä ja proaktiivista lähestymistapaa vero-oikeuden noudattamisessa, ylittäen pelkän lakisääteisten vaatimusten täyttämisen. Tämä voi käytännössä sisältää veroraportoinnin parantamisen, aggressiivisen verosuunnittelun välttämisen ja aktiivisen osallistumisen oikeudenmukaisempien verokäytäntöjen edistämiseen.
  • Ahtiainen, Veera (2024)
    Globalisaation myötä yritysten mahdollisuudet hyödyntää valtioiden verojärjestelmien eroavaisuuksia verosuunnittelussaan ovat kasvaneet. Tämä on saanut valtioiden viranomaiset, tutkijat sekä yleisesti yhteiskunnan kiinnostumaan yritysten verokäyttäytymisestä. Laaja julkinen keskustelu on vaikuttanut myös siihen, että verotuksen ja yhteiskuntavastuun suhdetta on alettu tutkia yhä enemmän. Keskustelua on käyty mm. siitä kuuluvatko verot osaksi yhteiskuntavastuuta laisinkaan. Yhtiöt kohtaavatkin yhä enenevissä määrin vaatimuksia, jotka edellyttävät etenkin suurilta ja monikansallisilta yhtiöiltä yhteiskunnallisten intressien ja epäkohtien huomioimista liiketoiminnassaan. Vastuullisuusvaateet ovat johtaneet esim. siihen, että yrityksiltä edellytetään avoimuutta ja läpinäkyvyyttä toiminnastaan, esim. vapaaehtoisen vastuullisuus- ja veroraportoinnin muodossa. Kritiikkiä on myös kohdistettu osakeyhtiön voitontuottamistarkoitukseen ja osakkeenomistajakeskeisyyteen ja näiden on katsottu johtavan lyhytnäköisyyteen sekä yhteiskunnallisten intressien laiminlyöntiin. Tämä on herättänyt laaja-alaista yhteiskunnallista keskustelua siitä, missä määrin yhtiöt ovat velvollisia toteuttamaan yhteiskuntavastuuta toiminnassaan vai onko vastuun muotoaminen ainoastaan julkisen vallan ja lainsäätäjän harteilla. Tutkielmassa syvennytään osakeyhtiön johdon velvollisuuksien ja yhteiskuntavastuun suhteeseen. Tutkimuksessa keskitytään etenkin OYL 1:8:n mukaiseen johdon tehtävään sekä osakeyhtiön toiminnan tarkoitusta koskevaan OYL 1:5:n säännökseen ja tulkitaan näiden säännösten suhdetta yhteiskunta- ja verovastuullisuuteen. Keskeisiä tutkimuskysymyksiä ovat 1) missä määrin yhteiskuntavastuuvaateet velvoittavat yhtiön johtoa toteuttamaan vastuullisuutta yritystoiminnassa huomioiden osakeyhtiölain olettamasäännökset sekä 2) mitä vastuullinen veroasioiden hoito tarkoittaa ja minkälaisia toimia verovastuullisuus edellyttää yrityksen johdolta. Tutkielman päämetodi on lainoppi, mutta tutkielmassa hyödynnetään lisäksi oikeuspolitiikan ja oikeustaloustieteen tutkimusta. Yhteiskuntavastuussa korostuvat sidosryhmien vaateet ja yritysten yhteiskuntavastuuta koskevassa keskustelussa on jopa esitetty, että siirtyminen yhtiöoikeudessa vahvasti omaksutusta osakkeenomistajakeskeisestä ajattelusta kohti sidosryhmälähtöistä mallia olisi parempi keino yritysten yhteiskuntavastuun toteuttamiseksi. Näkökulma ei kuitenkaan ole ongelmaton ja myös koko sidosryhmät vastaan osakkeenomistajat kahtiajako on kyseenalaistettu. Selvää on, että moraaliset ja eettiset vaateet yhteiskunnassa lisääntyvät ja tämä luo velvollisuuksia myös osakeyhtiön johdolle, sillä sidosryhmät voivat lopulta äänestää ’’jaloillaan’’, mikäli he kokevat yrityksen toiminnan vastuuttomana.