Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • Bister, Iina (2010)
    Pro gradu -tutkielmani käsittelee kirkon sisäistä ristiriitaa, joka on johtanut merkityskamppailuun. Lähestyn aihetta Helsingin seurakuntien Usko Toivo Rakkaus -mainoskampanjan avulla. Kampanja ajoittui vuosille 2007-2009 ja sen tavoite oli saada helsinkiläiset nuoret aikuiset pohtimaan uskonnollisia teemoja sekä herättää keskustelua kirkon merkityksestä. Valitsin aineistokseni viisi kampanjan printtimainosta, jotka ovat ilmestyneet lehdissä ja osa myös ulkomainospaikoilla. Asemoin kampanjan osaksi Zygmunt Baumanin notkeaa modernia, joka on haastanut kirkon perinteisen roolin. Uusi aika on jakanut myös kirkon sisäisesti konservatiiviseen ja liberaaliin leiriin, jotka suhtautuvat uuteen aikaan lähes vastakkaisella tavalla. Uskon, että tämä ristiriita vie kirkkoa väistämättä kohti muutosta. Käsittelen muutospainetta Chantal Mouffen ja Ernesto Laclaun poliittisen teorian avulla. Teoriassa käsitellään hegemoniataisteluksi kärjistyvää ristiriitaa, jonka liitän kirkon tilanteeseen. Hegemonisen artikulaation tavoitteena on sovittaa ristiriita yhtenäiseksi muodostelmaksi. Etsin aineistoni mainoksista merkkejä kirkon liberaalista ja konservatiivisesta leiristä ja katson, minkälaista hegemonista artikulaatiota mainoksissa käydään. Selvitin, miten kirkon sisäinen ristiriita sovitettiin mainoksissa yhtenäiseksi muodostelmaksi. Menetelmänä käytin laadullista lähilukua. Ajattelen, että tulkinnat syntyvät lukijan ja tekstin vuorovaikutuksessa, joten ne ovat aina sekä kulttuurisidonnaisia että myös yksilön omista elämänkokemuksista riippuvia. Tavoitteenani ei ollut etsiä ehdottomia totuuksia, vaan tarjota tulkinta yhdestä todellisuuden kappaleesta. Tulkintaani ohjasi myös teoreettinen viitekehykseni, jonka avulla nostin asioita aineistostani esille. Hegemonista artikulaatiota käytiin aineistoni mainoksissa monella tasolla. Taistelutantereena toimivat esimerkiksi raamatunkertomus sekä yksittäisen papin kannanotot. Mainoksissa näkyi sekä liberaali että konservatiivinen puoli. Liberaalit painotukset olivat selvästi hallitsevia, mutta myös konservatiivisilla elementeillä oli paikkansa kokonaisuudessa. Mainoksissa käytiin rajanvetoa myös notkean modernin asettamien haasteiden kanssa. Kokonaisuudeksi muodostui kirkko, joka sanoutuu irti uskonnollisesta auktoriteettiasemasta ja omaksuu ennemmin asiakaspalvelijan roolin. Teoreettisesti työni tärkein lähde on Laclaun ja Mouffen pääteos 'Hegemony and Socialist Strategy'. Kontekstin kannalta tärkeimpiä teoksia ovat Teemu Tairan 'Notkea uskonto' sekä Andrew Wernickin 'Promotional Culture'.
  • Vallden, Tuuli (2015)
    Tämän tutkimuksen kohteena ovat vanhemmuudelle annetut merkitykset ja keinot, joilla näitä merkityksiä tuotetaan yhdessä kotimaisessa feministisessä lehdessä. Tutkimusaineisto koostuu Tulva-lehdessä vuosina 2002-2013 julkaistuista kirjoituksista, jotka jollain tavoin käsittelivät vanhemmuutta. Työn teoreettisena ja metodologisena lähestymistapana on sosiaalinen konstruktionismi ja diskurssianalyysi. Tarkemmin työ kiinnittyy sosiaalipsykologiaan ja sen sisällä diskursiiviseen psykologian tutkimusperinteeseen. Tutkimuksen tavoitteena on tuoda näkyväksi, miten vanhemmuutta konstruoidaan feministisestä näkökulmasta. Analysoiduissa kirjoituksista on tunnistettavissa viisi vanhemmuuden repertuaaria, jotka ovat feministisen vanhemmuuden, epäselvän isyyden, vanhemmuuden valintojen, erovanhemmuuden sekä tuettavan vanhemmuuden repertuaarit. Feministisen vanhemmuuden repertuaarissa korostuu vanhempien tasa-arvon horjuminen lasten synnyttyä, kun taas valintojen repertuaari painottaa yksilöllisten ratkaisujen kunnioittamista joka tilanteessa. Isyys ja erovanhemmuus näyttäytyvät aineistossa usein puutteellisina, mutta toisaalta myös mahdollisuuksina uudenlaiselle vanhemmuudelle. Kirjoituksissa käytetään monipuolisesti erilaisia retorisia ja diskursiivisia keinoja rakentamaan tekstiä vakavasti otettavaksi ja uskottavaksi. Tutkimusaineiston yleisimpiä keinoja vakuuttaa lukijaa ovat mm. asiantuntijatietoon ja omaan kokemukseen vetoaminen, mutta selonteoissa on tunnistettavissa myös epäsuorempia tapoja kuten ironian käyttäminen ja toimijuuden häivyttäminen, joilla omaa lausuntoa vahvistetaan. Tutkimuksessa vanhemmuus näyttäytyy monimuotoisena ja ristiriitaisena ilmiönä. Ristiriita tulee esiin erityisesti äitiyden ja feminismin suhteessa, jossa odotukset ja todellisuus eivät kohtaa. Isyys rakentuu positiona, johon kohdistuu kirjo erilaisia odotuksia, jotka eivät feministisestä näkökulmasta katsottuna täyty riittävästi. Vaikka vanhemmuus nähdään tutkituissa kirjoituksissa yksilöllisillä valinnoilla rakentuvana, valintojen vapaaehtoisuus ja täten myös tasa-arvoisuus kyseenalaistuvat.
  • Sandelin, Iris (2015)
    Tutkimuksessa tarkastellaan organisaatiomuutoksen toteutusta ja työntekijöiden kokemuksia muutoksesta Vantaan toimeentulotuen palveluyhteistyökokeilun kautta. Tutkimus on tapaustutkimus. Käytetty aineisto koostuu kokeilussa työskennelleille työntekijöille ja esimiehille tehdyistä haastatteluista, kokeilua käsittelevistä poliittisista asiakirjoista sekä kokeilun kokouksia kuvaavista kokousmuistiinpanoista. Käytetyt menetelmät ovat laadullisia, ja aineisto on analysoitu laadullisen sisällönanalyysin mukaisesti. Tutkimus alkaa kuvailemalla organisaatiomuutosta ja työntekijöiden suhtautumista siihen. Työntekijöiden suhtautumisella muutokseen on havaittu olevan merkittävä yhteys siihen, kuinka toivottu muutos toteutuu. Huomio kiinnitetään tekijöihin, jotka heijastuvat työntekijöiden kokemuksiin. Muutos toimii tapauksen tarkastelulinsseinä: toimeentulotukikokeilu edustaa yhtä tapausta laajemmasta ilmiöstä. Tämän jälkeen esitellään tarkastelun kohteena oleva etuus ja tutkittava tapaus: Vantaan toimeentulotuen kehittämiskokeilu. Kokeilun tavoitteena on ollut helpottaa toimeentulotukiasiakkaan asiointia ja mahdollistaa resurssien aiempaa paremman jakautumisen. Tutkimuksen analyysiosiossa selvitetään, kuinka työntekijät ovat suhtautuneet kokeilun tuomaan muutokseen ja millaiset tekijät suhtautumista selittävät. Aineistolähtöisen tutkimuksen teoreettisina näkökulmina toimivat organisaatiomuutoksen käsite, työntekijöiden muutossuhtautumista tarkastelevat aiemmat tutkimukset, Michael Lipskyn katutason byrokraatti -käsite, valtaistamiseen liittyvä tutkimus sekä organisaatiokulttuurin käsite. Tulokset osoittavat, että työntekijät suhtautuvat muutokseen ristiriitaisesti riippuen siitä, puhutaanko muutoksen sisällöstä vai prosessista. Työntekijät uskovat kokeilun sisältöön: muutoksen tarvetta perustellaan erityisesti asiakkaan asioinnin helpottumisena. Sen sijaan muutosprosessiin työntekijät suhtautuvat kriittisemmin. Prosessissa ei koeta riittävästi huomioidun työntekijöiden asemaa ja tarpeita. Tulos osoittaa toisaalta, että muutoksen toteutus, esimerkiksi esimiestyöskentely, heijastuu työntekijöiden suhtautumiseen. Samalla se kertoo myös, että työntekijöiden asemaa organisaatiomuutoksissa ei kunnolla tunnisteta: huomiota kiinnitetään pikemmin asiakaslähtöisyyteen.
  • Carlson, Jonna (2016)
    Risto Ryti oli merkittävä vaikuttaja Suomen talouspolitiikassa 1920-luvulta aina 1940-luvulle saakka. Hän oli tunnettu asiantuntija myös ulkomailla, mutta hänen uraansa kansainvälisissä tehtävissä on tutkittu varsin vähän. Risto Ryti toimi Kansainliiton taloudellisiin kysymyksiin erikoistuneen Economic and Financial Organisation -järjestön taloudellisen komitean varsinaisena jäsenenä vuosina 1937-1939. Tutkimuksessa pyritään muodostamaan selkeä kokonaiskuva Risto Rytin työskentelystä Kansainliiton taloudellisessa komiteassa ja erilaisiin asiakysymyksiin perehtyneissä alakomiteoissa. Hänen toimintaansa Kansainliitossa tarkastellaan seuraavien kysymysten kautta: millaisiin asiakokonaisuuksiin hän perehtyi luottamustehtävissään? Millaisia mietintöjä tai alustuksia hänen jäljiltään löytyy ja millaista talouspoliittista linjaa hän on ajanut Kansainliiton tehtävissä? Työssä yhdistyvät kaksi vähän tutkittua kokonaisuutta: Risto Rytin kansainvälinen ura ja EFO:n taloudellisen komitean toiminta. Tutkimus on ensisijaisesti henkilöhistoriallinen katsaus Risto Rytin uraan Kansainliiton tehtävissä. Tämän tyyppiseen, kansainvälisessä ympäristössä tapahtuvaan asiantuntija-edustukseen liittyy paljon ristiriitoja. Kansallisen edun ja tietyn kansakunnan edustamisen välinen ristiriita verrattuna kansainvälisten järjestöjen multilateraaliin luonteeseen luo kiinnostavan jännitteen yksilötasolla. Tutkimuksen primääriaineistona toimivat Kansallisarkistossa sijaitseva Risto Rytin kokoelma ja ulkoasiainministeriön arkisto. Näiden lisäksi on käytetty Yhdistyneiden Kansakuntien ja ILO:n verkkoarkistoa. Tutkimuksen aineisto koostuu pääasiallisesti Kansainliiton asiakirjoista. Risto Ryti aloitti työskentelyn Kansainliiton taloudellisessa komiteassa vuonna 1937 Geneven lähetystön ja ulkoministeriön työskenneltyä suomalaisjäsenen nimittämisen puolesta. Arkistolähteistä käy ilmi, että Risto Ryti osallistui aktiivisesti taloudellisen komitean työskentelyyn. Hän oli arvostettu asiantuntija ja toimi useassa asiakysymyksiin perehtyneessä erityiskomiteassa. Näissä tehtävissä hän perehtyi mm. valuuttakysymyksiin ja 1930-luvun laman taloudellisiin haasteisiin. EFO:n toimintalinjassa tapahtui muutos vuonna 1938. Vaikeassa poliittisessa tilanteessa järjestö ei enää pyrkinyt tuottamaan kansainväliseen kauppaan keskittyneitä sopimusluonnoksia. Se keskitti toimintaansa taloustieteelliseen tutkimukseen. EFO:n lisääntynyt yhteistyö ILO:n kanssa merkitsi keskittymistä talouspolitiikan sosiaalisiin vaikutuksiin. Risto Rytin aktiivisuus taloudellisessa komiteassa hiipuu samaan aikaan EFO:n toimintalinjassa tapahtuneiden muutosten kanssa. Vuosi 1939 toi mukanaan paljon muutoksia Kansainliiton toimintaan ja merkitsi myös uusiin tehtäviin siirtymistä Risto Rytille. Hän nousi Suomen pääministeriksi ja presidentiksi ja jätti muut tehtävät taakseen. Risto Rytin toiminta Kansainliitossa näyttäytyy selkeänä jatkumona hänen aiemmalle talouspoliittiselle työskentelylleen kotimaassa ja Suomen Pankin johdossa. Hänen työnsä jälki tulee esiin taloudellisen komitean mietinnöistä selkeänä ja kirkkaana. Ryti kannatti tiukan budjetin ja sopeuttamisen politiikkaa valtiollisessa taloudenhoidossa ja mahdollisimman vapaata kansainvälisen kaupan järjestelmää. Ryti ei kannattanut suhdannetaloudellisia toimenpiteitä tai valtion interventioita. Taloudellisessa komiteassa ja lamadelegaatiossa hän edusti talouspoliittisesti ja taloustieteellisesti uusklassista liberaalia vähemmistöä.
  • Nousiainen, Katri (2016)
    Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan solidaarisuuden visuaalisia representaatioita sosiaalisessa mediassa globaalin mediatapahtuman hetkellä. Tutkielman tavoitteena on selvittää, kuinka Pariisin terrori-iskut 13.11.2015 kehystettiin sosiaalisessa mediassa jaetuissa kuvissa, millaisia merkityksiä kuvissa tuotettiin ja miten niitä toistettiin sekä miten niissä rakennettiin solidaarisuutta. Tutkielman teoreettinen viitekehys rakentuu pääasiassa media-antropologisesta mediarituaalien tutkimuksesta sekä solidaarisuuden ja visuaalisen kulttuurin tutkimuksesta. Tutkielman aineisto muodostuu 871 eniten reaktioita saaneesta kuvasta, jotka on jaettu Pariisin terrori-iskujen 13.11.2015 jälkeen Twitterissä ja Instagramissa hashtagilla #prayforparis. Tutkielmassa tarkastellaan kuvien ja niiden sisältämien tekstien yhdessä muodostamia merkityskokonaisuuksia visuaalisen kehysanalyysin ja lähiluvun avulla. Analyysissa hyödynnetään sekä aineiston laadullisia, että määrällisiä ominaisuuksia. Tutkimuksessa havaitaan, että Pariisin terrori-iskut kehystetään kuvissa neljän ensisijaisen tulkintakehyksen, väkivallan, kansallisen identiteetin, osallisuuden ja arvojen kehysten kautta. Väkivallan kehyksessä (14 % aineistosta) kuvataan terrorismia, sotaa ja kuolemaa, ja siinä korostuu kriittinen näkökulma terrorismiin yhteiskunnassa. Kansallisen identiteetin kehyksessä (39 % aineistosta) kuvataan erityisesti Ranskaa ja ranskalaisuutta sekä kansallisia symboleja, ja siinä korostuu kuuluminen tiettyyn kansalliseen tai globaaliin yhteisöön. Osallisuuden kehyksessä (36 % aineistosta) kuvataan kansalaisten arjen tekoja ja surun osoituksia, ja siinä korostuu kansalaisten rooli ja käytännön tekojen merkitys terroriteon jälkeen. Arvojen kehyksessä (9 % aineistosta) kuvataan terrorismin uhkaamia arvoja, ihmisyyttä vapautta ja rauhaa, ja siinä korostuu yksilön ajatusmaailma ja uskomukset terroriteosta toivuttaessa. Eniten sosiaalisessa mediassa jaetuissa kuvissa toistetaan siis kansallisen identiteetin kehyksen sekä osallisuuden kehyksen sisältämiä merkityksiä. Molemmissa kehyksissä toistuvat symboliset yhteisöllisyyden ja yhteenkuuluvuuden merkitykset, ja niissä esiintyy selvästi ritualistisia piirteitä. Solidaarisuutta rakennetaan kuvissa erityisesti yhteisöllisyyden ja yhteenkuuluvuuden kuvausten kautta. Solidaarisuus näyttäytyy käytännön tuen ja avun antamisen kuvausten toistamisena, yhteisen, kansallisen identiteetin korostamisena ja yhteisesti tunnettujen symbolien jakamisena, yhteisiin surun osoituksiin osallistumisena sekä jaettuun arvomaailmaan samaistumisena. Solidaarisuus kytkeytyy aineiston toistuvimmissa visuaalisissa representaatioissa ennen kaikkea symbolisiin, kansallista yhteenkuuluvuutta ja kokemusmaailmaa, sekä yhteistä surua ja kollektiivisia tekoja korostaviin merkityksiin. Tutkielman pohjalta voidaan todeta, että aikaisempi solidaarisuuden ja rituaalien teoria tukee varsin hyvin tutkimuksessa saatuja tuloksia, ja rituaaliset solidaarisuuden muodot näkyvät vahvasti myös Pariisin terrori-iskujen hetkellä sosiaalisessa mediassa jaetussa visuaalisessa sisällössä. Tutkimuksen perusteella solidaarisuuden visuaalinen esittäminen on terroriteon käsittelyssä tärkeää, mutta samalla se herättää keskustelua jaetun surun käsittelemisen tavoista ja sosiaalisen median roolista symbolisen vaikuttamisen alustana.
  • Tengvall, Raimo (2018)
    Liikenteen megatrendinä pidetystä automatisoitumisesta käydyssä keskustelussa ja tehdyssä tutkimuksessa on pitkälti sivuutettu, miten robottiautojen on oletettu liikkuvan liikenteessä ihmisten keskuudessa. Millaista on robottiautojen ja inhimillisten tielläliikkujien välinen vuorovaikutus, verrattuna ihmisten väliseen vuorovaikutukseen liikenteessä? Voivatko siinä esiin tulevat ilmiöt vaikuttaa robottiautojen mahdollisuuksiin yleistyä hyväksyttävästi tai turvallisesti? Tässä pro gradu -tutkielmassa aihetta käsitellään ilmeisesti ensimmäisenä sosiaalitieteellisenä akateemisena työnä maailmassa aitoa itseajavaa autoa käyttäen. Aineisto kerättiin SOHJOA-robottibussihankkeen yhteydessä kaupunkimaisella kokeilureitillä ajaneen robottibussin kohdanneita sattumanvaraisia muita tielläliikkujia haastattelemalla. Nämä autoilijat, pyöräilijät ja jalankulkijat saivat kvalitatiivisissa teemahaastatteluissa sanoittaa kokemuksensa omin sanoin. Menetelmä valittiin aihepiirin uutuuden vuoksi, selvittämään millaisia ilmiöitä aidoissa robottiauton kohtaamistilanteissa nousee esille. Teoriapohjana haastatteluissa käytetyille apukysymyksille ja analyysille on tieliikenteen vuorovaikutuksesta käyty sosiaalitieteellinen keskustelu. Avainkäsitteitä ovat persoonallinen ja epäpersoonallinen vuorovaikutus sekä reittineuvottelut. Keskeisimpinä tuloksina havaitaan robottiauton kanssa käytävän vuorovaikutuksen ”on-off”-tyyppisyys sekä epäpersoonallisen vuorovaikutuksen vahvuus. Ilman persoonallista vuorovaikutustakin muut tielläliikkujat pystyvät hyvin arvioimaan nopeuden, suunnan sekä näiden muutosten avulla myös robottiauton toimintaa. Vuorovaikutuksen luonne robottiauton kohdalla taas on sekä ihmisten että auton näkökulmasta ”on-off”: joko auto reagoi tai ei. Tässä on eroa ihmisten monipuolisempaan ja vivahteikkaampaan vuorovaikutukseen liikenteessä. Robottiautot eivät silti välttämättä tarvitse uusia kommunikaatiovälineitä. Tärkeämpää olisi ihmisautoilijoiden tapaan viestiä suoraan itse teoilla, pääasiassa nopeudella, suunnalla ja näiden muutoksilla mahdollisimman ennustettavasti. Jos mukautumista inhimilliseen ajotapaan ei tapahdu eikä tekniikka kehity joka osa-alueella ihmistä taitavammaksi, SAE-tasojen 3-5 robottiautojen yleistyminen ihmisten ajamien autojen joukkoon ei välttämättä tekisi liikenteestä turvallisempaa. Tasojen 1-2 osittain automaattiajavilla tai ihmisten jatkuvasti monitoroimilla tasojen 3-4 robottiautoilla turvallisuusvaikutukset voivat olla selkeämmin myönteisiä. Niissä tekniikan mahdollisuudet yhdistyvät ihmisten ennakointi- ja vuorovaikutustaitoihin.
  • Karell, Pauliina (2018)
    Epigenetiikka on perinnöllisyystieteen ala, jossa tutkitaan ulkoisesti mitattavia ominaisuuksia ilmiasuja, joiden muutokset ilmenevät DNA-juosteen kemiallisina muutoksina. Nämä muutokset eivät ole periytyviä, kuten ihmisen DNA, vaan muokkautuvat ympäristön vaikutuksesta. Metylaatio on eräs epigeneettisistä muutoksista, jotka vaikuttavat geenisäätelyyn. Epigenetiikan avulla on pyritty selittämään eroja muun muassa samanmunaisten kaksosten välillä, ja tutkijoiden mielenkiinto on kohdistunut erityisesti metylaatioon sen helpon mitattavuuden ansiosta. Ihmisiltä erilaisia metyaatioalueita perimästä on kartoitettu noin 400 000, joista osan on tiedetty liittyvän esimerkiksi syövän ilmenemiseen. Tämä tutkielma keskittyy epigeneettisen aineiston tilastolliseen mallinnukseen kaksosaineistossa. Tutkittavaksi ilmiasuksi on valittu ikä, sillä iän on todettu olevan yhteydessä erilaisiin metylaatiomutooksiin. Monissa epigeneettisissä tutkimuksissa käytetään usein kaksosaineistoja, sillä samanmunaiset kaksoset jakavat täysin identtisen perimän keskenään ja usein myös yhteisen kasvuympäristön. Kaksosaineistoa käyttämällä saadaan usein kontrolloitua ympäristöstä johtuvaa vaihtelua, mutta tilastollinen mallinnus vaatii havaintojen riippuvuuden huomioisen. Metylaatioaineistossa saattaa esiintyä myös paljon keskiarvosta poikkeavia havaintoja, jolloin kyseessä on paksuhäntäisestä jakaumasta. Paksuhäntäisissä jakaumissa poikkeavien havaintojen vaikutusta pyritään pienentämään käyttämällä robusteja tilastollisia menetelmiä, jolloin tulokset ovat paremmin yleistettävissä yleiseen väestöön. Tässä tutkielmassa on huomioitu tilastollisessa mallinnuksessa sekä havaintojen riippuvuus että paksuhäntäisyys käyttämällä lineaarista t-sekamallia, sillä t-jakauma on robustimpi vaihtoehto aineiston jakaumaoletukseksi kuin perinteinen normaalijakauma. Lineaarisen t-sekamallin parametrien estimoiminen on toteutettu bayesiläisellä päättelyllä, jossa estimoituja parametreja voidaan tarkastella todennäköisyysjakaumina. Bayesiläisen tilastotieteessä aineistosta tehdään päätelmiä käyttämällä erilaisia todennäköisyysmalleja, mikä mahdollistaa monipuolisen ja joustavan mallimäärittelyn. Käyttämällä erilaista prioritietoa parametrijakaumista, mallin tuloksia voidaan arvioida joustavasti ja monipuolisesti. Tässä tutkielmassa lineaarisen t-sekamallin parametreille on määrätty erilaisia jakaumaoletuksia, jotta perhettä ja kaksosuutta on kyetty mallintamaan riittävästi. Varsinainen estimoitu on toteutettu rakentamalla stokastinen Markovin ketju, jota kutsutaan myös Gibbsin otannaksi. Tässä tutkielmassa selvitettiin iän vaikutusta kolmee erilaiseen metylaatikohtaan ja havaittiin, että kaikissa kolmessa metylaatiokohdassa iän kasvaessa myös metyloituneisuus kasvoi. Eräs kolmesta metylaaatioalueesta on erityisen mielenkiintoinen, sillä vastaavissa tutkimuksissa on saatu samankaltaisia tuloksia ja kyseinen metylaatioalue sijaitsee PDE4C-geeniä ilmentävässä alueessa. Kyseinen geeni vaikuttaa monien muiden solujen aktiivisuuten tuottamalla proteiinia, joka välittää signaaleja solun ulkopuolelle.
  • Palviainen, Teemu (2014)
    Tutkielmassa esitellään keskeisimpiä robusteja menetelmiä logistiselle regressiomallille. Menetelmien toimivuutta ja käyttökelpoisuutta selvitetään kokeellisesti empiirisen aineiston sekä simulointimallin avulla. Eri menetelmien välisiä eroja on pyritty selvittämään kokeellisten tarkasteluiden yhteydessä.
  • Holm, Isabella (2013)
    Den schweiziska läkaren Guido Piderman fick genom flera sammanträffanden följa med Internationella Röda korskommitténs (ICRC) delegat på ett besök till finska fångläger. Han reagerade starkt på de sovjetiska krigsfångarnas situation och bestämde sig under hösten 1942 att publicerade en pamflett och starta en kampanj för dessa fångar. Pidermans kampanj väckte starkt motstånd både hos ICRC samt finska och schweiziska myndigheter och det är dessa reaktioner som analyseras i denna forskning. Det empiriska materialet är insamlat i ICRC:s arkiv i Geneve och en stor del av materialet har inte varit tillgängligt i Finland tidigare. Genom att utforska Pidermanaffären ur ett mikrohistoriskt perspektiv framkommer nya aspekter av ICRC:s krigstida arbete. I denna forskning uppfattas ICRC som en normentreprenör i enlighet med Finnermores och Sikkinks idéer. Pidermans pamflett försatte ICRC i en krisartad situation som kom att ha sin mest intensiva fas i november och december 1942. Forskningen rör sig från det marginella till det allmänna, och börjar med att beskriva Pidermanaffären på nära håll (mikronivå) för att sedan övergå till att analysera vilka delområden i ICRC:s arbete som den påverkar. Forskningens mål är att förstå varför Pidermans kampanj, ett initiativ i marginalen, kom att väcka reaktioner hos så många parter. Pidermanaffären visar att ICRC:s överlevnadsstrategi under kriget – att ty sig till neutralitetsprincipen – inte längre fungerade på önskat vis då organisationen inte längre förmådde leva upp till rollen som normentreprenör. Frågan om de sovjetiska krigsfångarna är känslig och ICRC:s dåliga relationer till Sovjetunionen paralyserar organisationen.
  • Drdlová, Helena (2023)
    Thirty years after the fall of communism, the post-socialist countries find themselves in a state of economic dependency. The main argument of the thesis is that the Visegrad Four (V4) countries (the Czech Republic, Poland, Hungary and Slovakia) operate in an FDI-led growth model, characterized by strong presence of foreign capital (especially in export-oriented manufacturing sector), but a low level of knowledge spill-overs from foreign-owned sectors to those in domestic ownership, which constraints the productivity growth of the domestic-owned enterprises (the so-called dual economy). Integration into the global economy, conducted in the V4 countries mainly through ties with Germany, was initially highly beneficial, however, it is increasingly becoming a constraint on further development, illustrated e. g. by the inability to achieve full convergence to EU-15. The aim of the thesis is to describe how did the FDI-led growth model developed in the V4 countries between 1990 and 2019; what was the political discussion of the growth model; and the differences in these two spheres between the V4 countries. This is studied on two levels: the FDI-led growth model itself (described using a set of macroeconomic indicators); and analysis of the political discussion. The conclusion is that the V4 countries differ both in terms of development of the FDI-led growth model (the biggest outlier is Poland, which is less reliant on foreign investment then rest of the group), and in terms of the political approach to the model (especially Poland and Hungary after 2010 take active steps to limit the impact of the FDI dependency; the Czech Republic and Slovakia are more or less aware of the dependency, but take no interventionist measures). Given the high levels of economic growth in Poland and especially Hungary after 2014, there is most probably a causality between the efforts to limit the dependency and the economic development (although other factors, such as the size of the economy, play a role too). However, it is also argued that unlike certain level of economic nationalism, populism is not a prerequisite for limiting the dependent growth and in the long run can actually be harmful to economic development.
  • Kamppuri, Pauliina (2013)
    Tutkielman lähtökohtana on selvittää millaista naiseutta roller derbyssä tuotetaan. Roller derby on naisille kehitetty quad-rullaluistimilla pelattava joukkuelaji, joka luokitellaan täyskontaktilajiksi. Roller derbyn –harrastamiseen liittyy kulttuurisia erityispiirteitä, kuten esimerkiksi derbynimien käyttö. Urheilu on androsentrinen sosiaalinen instituutio, jonka rakenteet ovat liitoksissa yhteiskunnassa vallitseviin arvoihin ja valtasuhteisiin. Urheilun mieskeskeisyys muokkaa myös naisten mahdollisuuksia osallistua urheiluun. Naisurheilu eroaa tuottamuksellisesti miesurheilusta. Tutkielman tavoitteena on selvittää millaista naiseutta roller derbyn kontekstissa tuotetaan. Tutkielmassa pohditaan myös sitä, pystyykö roller derby haastamaan vallitsevia käsityksiä naisurheilusta. Tutkielma hyödyntää Butlerilaista lähestymistapaa sukupuoleen ja sen tuottamiseen. Sukupuoli nähdään sosiaalisena konstruktiona, jota tuotetaan ja vahvistetaan arkipäiväisten performanssien kautta. Tutkielma hyödyntää myös R.W. Connellin näkemystä sukupuolten hierarkkisesta suhteesta selittääkseen urheilussa vallitsevaa mieskeskeisyyttä. Lisäksi käytetään Mimi Schippersin teoriaa hylkiöfeminiinisyydestä sekä sukupuolen manööveristä, jonka kautta sukupuolten välisiä valtasuhteita voidaan neuvotella uudelleen. Myöskin Bahtinin käsitteitä karnevalisoinnista sekä groteskista on hyödynnetty selventämään roller derbyn karnevalistisia piirteitä suhteessa uuden naisurheilun tuottamiseen. Aineisto koostuu pääosin yhdeksästä teemahaastattelusta. Haastateltavat ovat helsinkiläisiä roller derby –harrastajia. Haastatteluaineisto on kerätty marraskuun 2012 ja tammikuun 2013 välisenä aikana. Haastatteluaineiston analyysissä on käytetty sisällönanalyysiä. Haastatteluaineiston lisäksi tutkielma hyödyntää roller derbystä olemassa olevaa Internet-materiaalia sekä lehtiaineistoa, jonka lisäksi aineistoa on kerätty myös havainnoinnin kautta. Tutkielman keskeisenä tuloksena on, että roller derbyssä on muokkaantunut suotuisa ympäristö voimaannuttavalle naiseudelle. Voimaannuttava naiseus rakentuu tiiviin yhteisöllisyyden ympärille sekä sen kautta. Yhteisöllisyys ja yhteistyö kuvaantuvat lajin elinehtona ja joukkuelajissa menestyksen edellytyksenä. Voimaannuttavan naiseuden kautta roller derbyn toimintaympäristössä on myös muokkaantunut kauneusihanne, jonka kautta on mahdollista ottaa etäisyyttä yleisesti vallitsevista käsityksistä naiskauneudesta, naisurheilusta sekä urheilevasta naisesta. Tutkielmassa pohditaan myös median roolia urheilun androsentrisyyden ylläpitäjänä sekä sen asennoitumista roller derbyn kaltaiseen normista poikkeavaan naisurheiluun. Media kuvautuu yhtäällä tärkeänä välineenä roller derbyn harrastajille lajin eteenpäin viemiseksi, toisaalta media ei täytä harrastajakunnan toiveita esittää roller derbyä urheilulajina. Median primäärinä kiinnostuksen kohteeksi valikoitui lajin erityispiirteet, kuten vaatetus ja derbynimet ja se, että harrastajat ovat naisia. Tarjoamalla roller derbylle vakavasti otettavan urheilulajin sijasta alakulttuuriasemaa, median voidaan katsoa vahvistavan käsitystä legitiimistä naisurheilusta, jollaiseksi roller derbyä ei haluta mieltää. Roller derbyn katsotaan kuitenkin pystyvän haastamaan vallitsevia käsityksiä naisurheilusta yhdistämällä naiseuden fyysiseen urheiluun ja tuottamalla näin perinteisestä naisurheilusta poikkeavaa uutta naisurheilua.
  • Roman, Raluca Bianca (2012)
    The presence of Eastern European Roma beggars in the city of Helsinki has attracted public, media and political attention, both on a national and international scale. My thesis focuses on how members of the national Roma community- the Finnish Roma- see the migrant group(s) in the country. I do this by exploring the opinions of and actions taken by one segment of the Finnish Roma community: Finnish Roma members holding public or publicly visible positions (such as artists, social workers, activists, academics and members of Finnish Roma NGOs) or those who I refer to as Finnish Roma 'representatives'. I look, on the one hand, at concrete actions taken by these individuals, in relation to the migrant Roma group(s). On the other hand, I explore their views on the ways in which the Roma migrants influence the position of Finnish Roma community in Finnish society. My study thus questions and analyses the grassroots applicability of Roma transnational mobilization in the context of Romanian Roma migration to Finland. My data consists of twelve in-depth interviews conducted with Finnish Roma representatives and two additional expert interviews conducted with members of state institutions that specialize in the issues of the Finnish Roma community. From the former group of respondents, I have interviewed both Finnish Roma members who have been publicly helping/supporting the Roma migrants and those who have not spoken out publicly on their position on the matter. I looked into their reasons for helping/not helping the migrant Roma, the means they chose to do so and have identified five categories of Finnish Roma engagement with the Roma migrants: extensive engagement, initial engagement, passive engagement and disengagement. An often expressed fear of associating with the Roma migrant group(s) was argued as based on the activities the latter are primarily associated with (i.e. begging and street performing), which were thought as contravening not only Finnish majority norms but also some of the core Finnish Roma customs. The possibility of having the status of the national Finnish Roma community - as an officially recognized traditional minority- threatened by associating with other national Roma groups was brought up. Linked to this, in what concerns aspects of Roma identity and ethnic solidarity, a strong attachment of the Finnish Roma to the Finnish nation state was argued in contrast with a weaker attachment of the Finnish Roma to a Roma transnational community or a Roma 'nation'. Three of the often applied markers of Roma identity- such as culture, language and history- featured in a much contextualized understanding, as the history, culture and language of the Finnish Roma community rather than that of a cross-national Roma community. These findings seem to contradict the political projects of international Roma elite and transnational organizations in attempting to foster a trans-national mobilization of Roma communities across countries.
  • Veid, Henriikka (2023)
    Tutkielma tarkastelee romanitaustaisten naisvankien kokemuksia ja näkemyksiä rikollisuuteen johtaneista kehityspoluista. Tutkielman kohteena ovat romaninaisvankien kertomukset heidän elämänkulustaan. Tutkielman tavoitteena oli selvittää, millaisen rikospolun seurauksena naiset ovat päätyneet vankilaan sekä miten he itse käsittävät rikollisuutensa taustalla vaikuttavia tekijöitä ja luonnehtivat rikollisuuteen johtaneita kehityspolkuja. Tutkielman tarkoituksena on lisätä tieteellistä tietoa romaninaisten rikosurista ja heitä rikollisuuteen kiinnittävistä tekijöistä. Lisäksi tutkielman tarjoaa romaninaisvangeille mahdollisuuden tulla kuulluksi. Tutkielmaa luettaessa on huomattava, että se koskee hyvin erityistä ryhmää romanikulttuurin sisällä, eikä tutkielman tuloksia tule siten yleistää koskemaan koko romanikulttuuria. Tutkielman aineisto koostuu seitsemän romanikulttuuriin identifioituvan naisvangin yksilöhaastattelusta, jotka toteutettiin teemahaastatteluina. Haastattelut litteroitiin ja analysoitiin tietokoneavusteisesti. Analyysissa hyödynnettiin narratiivista kriminologiaa ja sisällönanalyysia. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys rakentuu yleisen paineteorian, elämänkaarikriminologian sekä feministisen kriminologian varaan. Paineteorian avulla tutkielmassa pyritään ymmärtämään rikosmotivaatiota aiheuttavia tekijöitä, kun taas elämänkaarikriminologian epävirallisen sosiaalisen kontrollin käsitteen avulla tarkastellaan olosuhteita, jotka voivat kanavoida rikosmotivaatiota rikolliseksi käyttäytymiseksi. Feministinen kriminologia kiinnittää tutkimusta aiempaan naisista tehtyyn kriminologiseen tutkimukseen sekä naiserityisyyteen. Aineiston analyysissa nousee esiin neljä erillistä kehityspolkua rikollisuuteen. Kehityspolut ovat osittain limittäisiä ja voivat esiintyä yhtäaikaisesti. Ensimmäinen kehityspolku kytkeytyy sosioekonomiseen huono-osaisuuteen, toinen lapsuuden aikaisiin haitallisiin kokemuksiin, kolmas rikollisuuden ylisukupolvisuuteen sekä neljäs miesten ja naisten välisiin valtaeroihin. Miesten ja naisten välisiin valtaeroihin liittyvässä kehityspoluissa kytkeytyivät yhteen naisten asema ja sukupuoliroolit, parisuhdeväkivalta sekä sijaisrikollisuus ja kumppanin rikosten omistaminen. Kaikki neljä löydettyä kehityspolkua ovat aiheuttaneet naisille yleisen paineteorian mukaisia stressitekijöitä sekä vaikuttaneet naisten kokeman sosiaaliseen kontrollin kaventumiseen. Tutkimus on linjassa aiemman naisvankien rikollisuuden kehityspolkuja tarkastelleen tutkimuksen kanssa. Tulosten perusteella romaninaisten rikospoluissa on huomattavissa selvää kehityksellisyyttä, jossa erilaiset rikollisuudelle altistavat tekijät ovat kasautuneet. Kasautuminen on usein alkanut jo lapsuudessa. Lisäksi romaninaisvangeilla esiintyy erityisiä haavoittuvuustekijöitä ja poikkeuksellisen haastavia sosiaalisia tilanteita, joihin puuttuminen vankeusajan puitteissa on vaikeaa. Nämä tekijät tulisikin ottaa huomioon niin oikeusprosessissa kuin rikosseuraamusjärjestelmässäkin. Huomiota tulisi kiinnittää etenkin ennaltaehkäisyyn ja vankeusajan kuntoutukseen sekä selvittää mahdollisuuksia vapautumisen jälkeiseen kuntoutukseen.
  • Teräs, Katja (2014)
    Romanien asema on ollut aina sekä kansainvälisesti että suomalaisittain heikko. Suomessa evakkoon lähtö vei pohjan Karjalan romanien perinteisiltä toimeentulokeinoilta ja evakkoromanien asuttamisongelmien katsotaan johtaneen heidän asemansa kurjistumiseen entisestään. Tässä tutkimuksessa pyritään muistitietoaineistojen avulla selvittämään, millä tavalla Karjalan ja itärajan romaniväestö koki evakkoajan. Romanien kokemuksia tarkastellaan pääasiassa suhteessa karjalaisesta siirtoväestä tehtyihin tutkimuksiin. Tutkielman tarkoitus on valottaa sekä Karjalan siirtoväen heterogeenisyyttä että sodan vaikutuksia jo ennestään niukasti eläneen väestönosan elämään. Tutkimuksen lähdemateriaali muodostuu muisteluaineistoista, jotka koostettiin Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran ja Tampereen yliopiston Kansanperinteen arkiston tekemistä romanihaastatteluista. Ensin aineistoa analysoitiin grounded theoryn periaatteita hyödyntäen: aineistosta pyrittiin löytämään kaikki mahdolliset koodit, joista tärkeimpien avulla muodostettiin kokonaiskäsitys tutkittavasta ilmiöstä. Grouded theorysta poiketen keskeisiksi nostettiin kuitenkin myös joitakin kontekstoivassa kirjallisuudessa esiintyneitä koodeja, vaikka niiden rooli aineistossa oli verrattain pieni. Analyysivaiheessa sovellettiin muistitietotutkimuksen metodeja siten, että päähuomion saivat muistelijoiden kokemukset. Aineiston luotettavuutta pohdittaessa arvioitiin jonkin verran myös haastateltavan tapaa puhua aiheesta. Evakkoromanien elannon hankkiminen ei muisteluaineiston perusteella vaikeutunut huomattavasti sota-aikana, mutta asumisjärjestelyihin haasteita liittyi enemmänkin. Etenkin evakkoajan alun majoitusvaihe, jolloin yöpyminen väliaikaismajoituksissa oli tavallista, oli romaneille vaikea ja silloin myös heidän etninen identiteettinsä asetti heille eniten haasteita. Myös sotien jälkeen evakkoromanien oli vaikea päästä muuttamaan hyväkuntoisiin asuntoihin. Osittain romaneilla on evakkoajasta melko samantapaisia kokemuksia kuin muillakin evakoilla. Esimerkiksi koulunkäyntiä ja maksettuja korvauksia koskevat muistot ovat saman suuntaisia kuin Karjalan evakoilla keskimäärin. Korvauksia maksettiin romaneille vähän, mutta heillä ei ollut niiden hakemiseen usein perusteitakaan, sillä heillä ei tavallisesti ollut Karjalassa kiinteää omaisuutta. Romaninaisen asemasta sodan aikana puhutaan haastatteluissa vähän. Onkin todennäköistä, että romanit liikkuivat varsinkin evakkoajan alussa isommissa ryhmissä, jolloin yksittäisen naisen taakka ei korostunut. Kanssakäyminen valtaväestön kanssa ja sopeutuminen uusille paikkakunnille tulee aineistossa esiin moneen kertaan. Sota-ajan koettiin lähentäneen romaneita keskenään mutta myös Karjalan siirtoväen ja valtaväestön suuntaan laajemminkin. Monessa haastattelussa tosin käy ilmi, että yhteenkuuluvuuden tunne pääväestön kanssa oli luonteeltaan väliaikainen. Toisinaan myös romaneilla oli ennakkoasenteita valtaväestöä kohtaan, vaikka he eivät voineetkaan näyttää niitä ulos päin. Vielä useammin haastatteluissa kuitenkin puhutaan syrjinnästä, johon kantaväestö syyllistyi romanien lisäksi kaikkia muitakin karjalaisia kohtaan. Tutkimusaineiston romanit kertovat evakkoajan myönteisistä kokemuksista kielteisiä enemmän. Heidän käyttämänsä kerronnan muodot kuitenkin viittaavat siihen, että ennakkoluulot evakkopaikoilla olivat ainakin aluksi yleisiä ja vaikeuttivat usein sopeutumista. Oman ahkeruuden ja asenteen merkityksen korostaminen haastatteluissa tuokin epäsuorasti esiin romanien heikon aseman evakkovuosina. Toisaalta se kertoo myös siitä, ettei tilanne ollut pitkällä tähtäimellä toivoton.
  • Perhiö, Noora (2020)
    Kasvava kulutus tuo mukanaan ongelmia maapallon kestokyvylle. Yksi keskeisimmistä ongelmista on jäte. Jätettä syntyy paljon, koska kulutamme niin paljon. Suomessa jätettä hallitaan kunnallisella jätehuollolla, jonka kehittymiseen on vaikuttanut ympäristötietoisuuden kehittyminen. Suomalainen yhteiskunta on muuttunut rakenteeltaan merkittävästi 1960-luvulta eteenpäin. Miten jätehuolto on kehittynyt muuttuvan yhteiskunnan mukana ja ympärille? Tutkimuksessa tarkastellaan suomalaisen yhteiskuntajätteen historiaa sekä selvitetään mihin tavoitteisiin Suomi on sitoutunut parantaakseen jätehuoltoa ja edistääkseen ympäristönsuojelua. Tutkimuksen aineistona on Suomen Kuvalehdestä aikavälillä 1960–2018 valitut artikkelit. Aineistoa kertyi 1960-luvulta vähän, mutta se riitti muodostamaan hyvän pohjan myöhempien vuosikymmenien jätekeskustelun ymmärtämiselle. Artikkeliaineisto jaettiin sisällönanalyysiä varten kahteen pääkategoriaan jäte sekä jätehuolto ja jätehuollon ratkaisut. Jätettä voidaan tarkastella monesta eri näkökulmasta. Tutkimuskirjallisuudessa esiintyviä näkökulmia ovat esimerkiksi taloudellinen, poliittinen, kulttuurinen, oikeudellinen ja materialistinen. Tässä tutkimuksessa jätettä käsitellään kansalaisten näkökulmasta: millainen suhde heillä on jätteeseen ja jätehuoltoon tutkimuksen ajanjaksona. Tutkimuksessa selvitetään mitä teemoja ja ratkaisuja aineistosta löytyy jätteeseen ja jätehuoltoon liittyen. Lisäksi aineiston ja tutkimuskirjallisuuden avulla päätellään, miten jätteen käsittely ja jätehuolto muuttuu ihmisten arjessa muuttuvat tutkimukseen valittuna ajanjaksona. Lopuksi tutkimuksessa pohditaan, mitkä tekijät vaikuttavat yksittäisen ihmisen tai organisaatioiden toiminnan muutokseen. Aineistosta on havaittavissa eri vuosikymmenille sopivia teemoja. Luonnonsuojelu ja ympäristöherääminen saivat alkunsa 1970-luvulla. Kaupungistuvassa yhteiskunnassa kasvava jätteen määrä alkoi huolestuttaa aluksi ruohonjuuritasolla, ja huoli levisi lopulta myös politiikkaan ja lainsäädäntöön. Huoli ympäristön kestokyvystä vahvistui 1980-luvulla Suomessa taloudellisen nousukauden aikana, jolloin yksilön vastuu ympäristötoimista tuli mukaan keskusteluun. 1990-luvulla jätteiden lajittelusta ja kierrätyksestä tuli arkisempaa, kun siihen oli yhä enemmän mahdollisuuksia. 1990-luvulla Suomi myös liittyi Euroopan Unioniin ja osaksi sen lainsäädäntöä sekä muita kansainvälisiä sopimuksia. Uuden jätelain avulla korostettiin jo syntyneiden jätteiden ohella myös jätteiden ehkäisyä. 2000-luvulla valtiot tai kaupungit ovat alkaneet asettaa tavoitteita tuleville vuosille ja vuosikymmenille, jolloin haluavat olla esimerkiksi ”zero waste”, luopuneet kivihiilestä energian lähteenä tai muuten vain vähentäneet päästöjään tietyn verran. Positiivisten kehityssuuntien, kuten paremman jätehuollon, ympäristötietoisuuden, jätekansalaisuuden, kiertotalouden ja jätteiden vähenemisen kehitykseen vaikuttavat monet tekijät suuntaan ja toiseen. Yksittäiset kansalaiset voivat vaikuttaa esittämällä mielipiteitään ja näyttämällä esimerkkiä, mutta viime kädessä yksittäisen ihmisen ja suuren massan toimintaan vaikuttavat yleiset toimintaohjeet ja lainsäädäntö.
  • Tammisto, Tuomas (2008)
    In my master's thesis I explore the political significance of logging in Papua New Guinea (PNG). In commercial logging the post-colonial state of PNG, its local communities, transnational companies and non-governmental organizations come interestingly together. The central research questions are what forms of political awareness and mobilization does commercial logging bring up in the small scale communities and how – if at all – does logging change the relationship between these communities and the state of PNG. The thesis is based on three months of ethnographic fieldwork conducted in 2007 in a village located in the East New Britain province of PNG. The village, inhabited mainly by the Mengen people, was an interesting case, because logging operations had been conducted in the area with the permission of the people, while on the other hand some villagers had formed a conservation association of their own. Parliamentary elections were also held in PNG during the time of my fieldwork. During my stay in the village I took part in the village life and conducted interviews. In addition to this, much of my material is based on informal discussions with people. On my way to and from the village I also interviewed several Papua New Guinean NGO-workers in the national and provincial capitals. In my thesis I show that environmental conservation in the village is part of a larger attempt to protect local autonomy, culture and the environment, i.e. it is a 'localistic' movement. Locals supporting conservation, as well as those supporting logging, take actively part in national parliamentary as well as local level politics. In my thesis I have attempted to unpack the notion of 'local' by examining internal power relations of the community and describing various lines of thought and opinions that base on local cultural values. Along with this, commercial logging seems also to elicit the role of the state in two-fold way in East New Britain. On the one hand, the government seeks to use logging roads built by logging companies as the basis of its own national infrastructure, even though the company roads are often of manifestably poor quality and short-lived. On the other hand, problems caused by logging, such as land disputes, create a need among local communities for the state and its services. Central themes in my thesis are the local values invested in the environment, as well as the ways in which the locals produce their environment both conceptually as well as physically. As subsistence farmers the locals depend economically on the condition of their environment. However, the value of the environment goes beyond economical questions. For example, the environment holds proof of the history of the community. Conversely, also the state and companies attempt to conceptualize, modify and administer the environment. This is done through processes such as mapping and road building, both crucial political questions in East New Britain. Here the anthropological discussion about space and place, as well as political geography are central. The diverse ways of conceptualizing the environment, as well as logging, cause often disputes about the ownership of land areas. Because of this I discuss local ways of holding the land communally, as well as PNG's land legislation and ways of dispute management. Land tenure and disputes are political questions that the locals have to deal with and in some cases these questions also create a need for the judiciary system of the state. The disputes affect also political activity, which I discuss at some length in my thesis as well. Interestingly, the locals, regardless of their political views and affiliations, establish transnational connections ranging from NGOs to government departments and multinational companies.
  • Hokkanen, Salla (2020)
    Tutkielmassa tarkastellaan, kuinka rotuhygieenisen liikkeen ajattelu on vaikuttanut suomalaisten naisasianaisten (re)konstruoimaan käsitykseen naisen seksuaalisuudesta ja ruumiista 1900-luvun alussa. Huomion kohteena on, kuinka rotuhygieenistä retoriikkaa käytetään naisen seksuaalisuuteen ja ruumiiseen liittyvien käsitysten uusintamisessa ja konstruoimisessa. Aineistona olevat naisasiajärjestöjen asiaa ajaneet lehdet eivät olleet ensisijainen väylä, jonka kautta rotuhygieenisen liikkeen mukaisia oppeja levitettiin. Tavoitteena on tarkastella, kuinka paljon rotuhygieeniset ajatukset vaikuttivat siihen erikoistuneiden alojen ulkopuolella. Naisasianaisten näkemys on kiinnostava erityisesti siksi, koska vuonna 1906 saatu äänioikeus ja oikeus asettua ehdolle vaaleissa antoi naisille valtiollista päätösvaltaa Suomessa. Aineistona on neljä naisasiajärjestöjen äänenkannattajina toiminutta aikakauslehteä: Palvelijatarlehti (1906), Työläisnainen (1906–1912), Naisten Ääni (1906–1912) sekä Koti ja Yhteiskunta (1906–1911). Näistä kaksi ensimmäistä edustaa työläisnaisjärjestöjä ja kaksi jälkimmäistä keskiluokkaisia naisasiajärjestöjä. Tutkielman metodina on retorinen diskurssianalyysi ja viitekehyksenä erityisesti retoriikan tutkimuksen feministinen tutkimusperinne. Tutkielman käsittelykappaleiden rakenteen muodostaa neljä teemakokonaisuutta, joiden kehyksissä naisen seksuaalisuutta ja ruumista käsitellään aineistossa. Kokonaisuudet ovat avioliitto ja siviilisääty naisen seksuaalisuuden järjestäjänä, seksuaalisuus suhteessa vapaan rakkauden aatteeseen, kirjallisuudessa esiintyvän naiskuvan herättämä kritiikki 1900-luvun alussa sekä naisen ruumis ja sukupuolinen terveydenhoito. Naisen seksuaalisuus rakentuu aineistossa kaksijakoisen sukupuolijärjestelmän ja heteroseksuaalisuuden normin kautta. Naisen seksuaalisuutta määrittää kaksijakoisuus siveelliseen ja siveettömään. Erityisesti keskiluokkaisten naisasianaisten ja absoluuttista sukupuolimoraalia kannattaneiden piirissä naisen seksuaalisuuden katsotaan kuuluvan avioliittoon. Siveellisen sukupuolielämän tavoite on suvun jatkaminen. Naisen seksuaalisuudesta rakentuva kuva on hyvin lisääntymiskeskeinen. Naisen avioliiton ulkopuolinen tai sitä edeltävä sukupuolielämä ei ole hyväksyttävää, vaan kevytmielistä, irstaista ja kertoo kyvyttömyydestä hallita ruumiillisia impulsseja. Tarkastelujakson aikana kahtiajakoa uusinnetaan rotuhygieenisin perustein, minkä myötä naiset jaetaan kyvykkäisiin ja kyvyttömiin äiteihin. Naiselle annetaan vastuu tulevan ihmissukupolven kasvatuksesta raskausajasta alkaen. Naisen vastuulla ei ole vain hänen oma ruumiinsa, vaan koko rodun ruumis. Odotukset seuraavan sukupolven laatuominaisuuksista asettavat naisen ruumiille ja seksuaalisuudelle vaatimuksia, niin elämäntavan, terveydenhoidon kuin persoonallisten piirteiden näkökulmasta.
  • Leskinen, Elisa (2012)
    Tutkimuksen aiheena ovat tavallisten ihmisten tulkinnat yrityskriisistä. Tutkimuksessa keskitytään yhden yrityskriisin tulkintoihin Suomessa, mutta samalla tavoitellaan yleisiä tapoja mallintaa ruohonjuuritason tulkintoja yrityskriisistä. Tulkintoja tutkitaan kehysten avulla. Lisäksi halutaan selvittää kahden eri taustavaikuttimen osuutta ruohonjuuritason kehyksissä. Ensimmäinen on uutisten agenda-setting-rooli ja toinen tulkitsijan suhde kriisiyritykseen. Tutkimuksen teoreettinen tausta nojaa kehystutkimukseen ja sen sovelluksiin mediatutkimuksessa. Erilaisista aiemmassa empiirisesti tutkimuksessa testatuista kehysrakennelmista yhdistellään tähän työhön kolme kehyskokonaisuutta: vastakehystäminen suhteessa median kehyksiin, ilmiön makro- ja mikrotasojen kehystäminen ja ilmiön strateginen kehystäminen. Työ on määrällinen tapaustutkimus, jonka kohteena on Toyotan tekninen kriisi vuodelta 2010. Tutkimuksen aineisto koostuu kyseistä ilmiötä käsittelevistä verkkouutisista ja niiden kommenttipalstojen kommenteista. Aineisto on kerätty kahden verkkolehden www-sivuilta. Analyysin tulokset osoittavat verkkouutisten kehyksillä olevan lievä makrotason ohjausvaikutus kommenttien kehyksiin. Kyseessä on ns. attribuutti-agenda-setting-vaikutus. Kommenttiaineisto sisälsi kuitenkin useita uutisista poikkeavia ja puuttuvia kehysrakennelmia, joten kommenttiaineiston tutkiminen myös omana kokonaisuutenaan oli perusteltua. Makro- ja mikrotason kehysanalyysin perusteella kommenttien keskusteemaksi muodostuu vastuu- ja syyllisyyspohdinnat. Kyseinen teema kuitenkin näyttäytyy toimijoiden, toiminnan kohteiden, toiminnan tasojen ja vastuuarvioiden sävyn osalta hyvin moniulotteisena. Kommenttien kehysten perusteella muodostetaan kommenttiaineistosta strategisia kehystäjäprofiileja, jotka kuvaavat yrityskriisin ruohonjuuritason tulkitsijoita tavoitteellisina ja myös subjektiivisina ilmiötulkitsijoia. Profiilit rakentuvat syyllisyysarvioiden ympärille. Sidosryhminä tutkitaan kuluttaja- ja asiakasrooleja. Tulokset osoittavat asiakassuhteen kriisissä olevaan yritykseen lieventävän negatiivisia ja korostavan positiivisia arvioita yrityksestä ja sen vastuusta. Työn keskeinen anti on kehysajattelun soveltaminen myös muuhun kuin media-ammattilaisten tuottamaan sisältöön ja yrityskriisin mallintaminen alhaalta ylöspäin eli tavallisten ihmisten näkökulmasta.
  • Pirinen, Minna (2024)
    Maisterintutkielmassa tarkastelen, miten ruokaan kytkeytyt köyhyyden kokemukset näkyvät läheis- ja sosiaalisissa suhteissa. Tarkastelussani nostan esille ruokaan liittyviä kultturisia, yhteiskunnallisia ja sosiaalisia näkökulmia. Tutkielmani teoreettisena taustana toimii köyhyyden teoreettinen määrittely. Ruokaan kytkeytyneen köyhyyden tutkiminen on kiinnostavaa, koska ruoka on konkreettinen ja arkipäiväinen asia ja ruokaan sekä köyhyyteen liittyy paljon yhteiskunnallista pohdintaa ja poliittista päätöksentekoa. Tutkielmassa tuon esille Arkipäivän kokemuksia köyhyydestä -kirjoituskilpailuun 2019:n osallistuneiden kirjoittajien esittämät ruokaan liittyvät ajatukset ja pohdinnat. Tutkimukseni aineisto koostuu 70:stä kirjoituskilpailuun lähetetystä kirjoituksesta. Tutkimusotteeni on laadullinen ja aineistoa olen analysoinut aineistolähtöisen sisällönanalyysin keinoin. Tutkielman tulokset osoittavat, että ruokaan liittyi erilaisia ruoka-avun ulottuvuuksia, jotka näyttäytyivät läheisten tarjoamana apua sekä yhteiskunnallisten että vapaaehtoisten toimijoiden tarjoamana apuna. Annettuun ruoka-apuun liittyi ristiriitaisia ajatuksia ja toiveita. Yhtäältä pohdinnoissa tuotiin esille huolenpitoon ja välittämiseen liityviä näkökulmia että toisaalta pettymyksiä. Myös taloudellisen väkivallan ulottuvuudet näkyivät kirjoituksissa. Tutkielman tuloksena on se, että köyhyyden vaikutukset kaventavat yksilöiden mahdollisuuksia ruokaan liittyvään sosiaaliseen osallisuuteen. Köyhyyttä kokevilla yksilöillä on rajalliset mahdollisuudet osallistua ruokakulttuuriin ja sen tarjoamiin sosiaalisen osallisuuden mahdollisuuksiin. Köyhyyden kontekstissa ruokaan ja ruuanhankintaan liittyy häpeää sekä syyllisyyden ja nöyryytyksen kokemuksia, jotka nousevat esille sosiaalisissa kohtaamisissa. Tutkielma nostaa esille, että läheis- ja sosiaalisiin suhteisiin kytkeytyy osallisuuteen ja vastavuoroisuuteen liittyviä odotuksia. Näihin odotuksiin vastaaminen tulisi ottaa huomioon pohdittaessa esimerkiksi ruoka-apua. Toisaalta tutkielman osoittaa, että ruokaa liittyvissä kohtaamisissa voi esiintyä häpeän syyllisyyden ja nöyryytyksen kokemuksia. Läheis- ja sosiaalissa suhteissa sekä yhteiskunnallisessa toiminnassa tulisi toimia niin, ettei yksilölle muodostuisi näitä kokemuksia.