Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "taloussosiaalityö"

Sort by: Order: Results:

  • Vesanen, Heidi (2023)
    Ylivelkaantuminen on kasvava yhteiskunnallinen ongelma, joka koskettaa yhä useampaa lapsiperhettä. Siitä huolimatta lapsiperheiden ylivelkaantumista ei ole juurikaan tutkittu Suomessa, ja kuva lapsiperheköyhyydestä on monelta osin vajavainen. Jotta velkaongelmia osattaisiin ennaltaehkäistä ja niihin osattaisiin puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, tarvitaan tietoa taloutta horjuttavista tekijöistä. Tämän maisterintutkielman tavoitteena oli tutkia millaisia asioita lapsiperheiden vanhemmat kuvaavat olevan ylivelkaantumisen ja maksuvaikeuksien taustalla. Käsitin ylivelkaantumisen yhtenä köyhyyden ulottuvuutena, jolloin aihetta oli mahdollista lähestyä köyhyyden teoreettisten selitysmallien avulla. Tutkielman aineistona hyödynsin Mieli ry:n YLVA-hankkeen yhteydessä toteutettua kyselytutkimusta (”Miten ylivelkaantuminen näkyy lapsiperheissä?”). Kyselyn kohderyhmänä olivat alle 18-vuotiaiden lasten vanhemmat, joilla oli kokemuksia ylivelkaantumisesta ja maksuvaikeuksista. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja analyysissa hyödynnettiin teoriaohjaavaa sisällönanalyysia. Analyysin tuloksena syntyi seitsemän erilaista luokkaa niistä tekijöistä, joita vanhemmat kuvasivat olevan ylivelkaantumisen ja maksuvaikeuksien taustalla. Nämä luokat olivat: elinkustannukset, taloudenhallinta, terveys ja hyvinvointi, yhteiskunnan tuet ja etuudet, työelämään liittyvät tekijät, perherakenne ja taloudellinen väkivalta. Nämä tekijät oli mahdollista jaotella yksilöllisiin, rakenteellisiin ja fatalistisiin selityksiin köyhyyden teoreettisten selitysmallien mukaisesti. Tutkielman tulosten perusteella lapsiperheiden ylivelkaantumisen ja maksuvaikeuksien taustalla on monia erilaisia tekijöitä. Nämä tekijät liittyvät sekä yksilöön itseensä että häntä ympäröivään yhteiskuntaan. Tavanomaisesti talousongelmien taustalla esiintyi yhtä aikaa erilaisia ja eri tasoisia tekijöitä, jotka kietoutuivat toisiinsa. Tulosten perusteella lapsiperheiden velkaongelmien ratkaisussa tarvitaan sekä yksilötason että yhteiskunnan rakenteellisen tason toimia.
  • Tuomainen, Noora-Riikka (2023)
    Taloudellinen väkivalta on verrattain tuntematon lähisuhdeväkivallan muoto. Tutkielman tarkoituksena on tuottaa tietoa siitä, millaiset tekijät vaikuttavat taloudellista väkivaltaa kokeneiden naisten selviytymiseen ja millaisia auttamisen paikkoja ja tuen tarpeita heidän kertomuksistaan voidaan paikantaa. Tutkielma vastaa seuraaviin kysymyksiin: 1. Millaiselta taloudellinen väkivalta näyttäytyy sosioekologisesta näkökulmasta tarkasteltuna? 2. Millaisia seikkoja kirjoittajat tuovat esiin auttamispalveluista? Tutkielma on laadullinen sosiaalityön tutkimus ja se kytkeytyy taloussosiaalityön (Financial Social Work) kentälle. Aineisto on kerätty kirjoituskutsun avulla ja sisältää neljän taloudellista väkivaltaa parisuhteessaan kokeneen naisen kertomusta. Aineisto on analysoitu temaattisen sisällönanalyysin keinoin (Braun & Clarke, 2006). Teoreettisena viitekehyksenä tutkielmassa on käytetty sosioekologista näkökulmaa (Ted L. Huston, 2000), jonka avulla tutkielman tulokset on jäsennelty kolmeen eri tasoon. Taloudellista väkivaltaa on tarkasteltu yhteiskunnallisella, yksilöllisellä ja parisuhteen tasolla. Tutkielma on tehty yhteistyössä Ensi- ja Turvakotien liiton Taloudellinen väkivalta tutuksi-hankkeen kanssa. Tutkielman tulokset osoittavat, että taloudellinen väkivalta on monitasoinen ja moniuloitteinen ilmiö, johon ei ole löydettävissä selkeää ratkaisua. Taloudellinen väkivalta on vahvasti kytköksissä muihin lähisuhdeväkivallan muotoihin. Taloudellista väkivaltaa kokeneen selviytymiseen vaikuttavat yhtä lailla kokijan ja tekijän yksilölliset ominaisuudet niin myös parisuhteessa ja yhteiskunnassa vaikuttavat tekijät. Yhteiskunnallisella tasolla keskeisiksi rakenteiksi paikantui ajantasainen lainsäädäntö ja auttamisrakenteet. Tulosten perusteella taloudellista väkivaltaa kokeneiden naisten toimijuus tarvitsee vahvaa tukea. Eri auttamispalveluiden ammattilaiset ovat tärkeässä asemassa tunnistamassa ja tukemassa taloudellista väkivaltaa kokeneiden selviytymistä. Parisuhteessa koetun taloudellisen väkivallan juurisyyksi nousi puolison mielenterveys-, päihde- ja rahapeliongelmat. Myös perheen lapset tulisi ottaa huomioon, sillä taloudellinen väkivalta voi vaikuttaa heihin joko suoraan tai epäsuorasti. Johtopäätöksenä esitetään, ettei nykyinen palvelurakenne tunnista riittävän hyvin taloudellista väkivaltaa kokeneiden avuntarvetta. Onkin tärkeää lisätä ammattilaisten tietoisuutta taloudellisesta väkivallasta ja erilaisia menetelmiä taloudellista väkivaltaa kokeneiden tunnistamiseksi ja auttamiseksi.
  • Viljakainen, Minna (2023)
    Tiivistelmä Tiedekunta: Valtiotieteellinen tiedekunta Koulutusohjelma: Sosiaalitieteiden maisteriohjelma Opintosuunta: Sosiaalityö Tekijä: Minna Viljakainen Työn nimi: Taloussosiaalityö velkaantuneiden aikuisten parissa Työn laji: Maisterintutkielma Kuukausi ja vuosi: Joulukuu 2023 Sivumäärä: 63 sivua, 2 liitettä Avainsanat: aikuissosiaalityö, taloussosiaalityö, velkaantuminen Ohjaaja: Kris Clarke Säilytyspaikka: Helsingin yliopiston kirjasto Tiivistelmä: Tutkielmassa tarkastellaan velkaantuneiden aikuisten parissa tehtävää taloussosiaalityötä. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, mistä taloussosiaalityö rakentuu. Tutkielman tavoitteena on lisätä ammattilaisten ymmärrystä taloussosiaalityöstä. Tutkielmassa käytetty tutkimusmetodi on integroitu kirjallisuuskatsaus, jossa aineistoa hankitaan systemaattisella haulla tietokannoista hakulausekkeiden, sisään- ja poissulkukriteereiden sekä rajausten avulla. Lopulliseen tutkimukseni analyysiin valikoitui ennalta määrittelemieni kriteerien pohjalta kymmenen aineistoa. Aineiston analysointimetodina on aineistolähtöinen sisällönanalyysi. Määrittelemällä aikuissosiaalityön tutkielmani toimintaympäristönä sekä taloussosiaalityön viitekehyksenä,taustoitin tutkielmani aihetta. Tulosten mukaan velkaantuneiden aikuisten parissa tehtävä taloussosiaalityö rakentuu asiakaslähtöisyydestä, kokonaisvaltaisen kohtaamisen taidoista, työvälineiden- ja menetelmien soveltamisesta käytännössä tehtävään työhön sekä taloussosiaalityön kehittämisestä. Aikuissosiaalityö osana sosiaalihuollon palveluita pyrkii edistämään ihmisten hyvinvointia ja ehkäisemään syrjäytymistä. Talous- ja velkaongelmat ovat merkittävä haaste monille suomalaisille ja niiden vaikutukset ihmisten hyvinvointiin ovat merkittävät. Taloudellisesti haavoittuvassa asemassa olevien taloudellisen toimintakyvyn vahvistamiseksi tarvitaan taloussosiaalityön orientaation omaksumista osana sosiaalityötä. Avainsanat: aikuissosiaalityö, taloussosiaalityö, velkaantuminen