Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "uutismedia"

Sort by: Order: Results:

  • Lappalainen, Aino (2024)
    Tämä tutkielma tarkastelee asiantuntijuuden kehystämistä suomalaisessa uutismediassa koronapandemian aikana vuosina 2020–2022. Tutkimuksen aineistona olivat Helsingin Sanomissa, Ilta-Sanomissa ja Ylen sivuilla julkaistut artikkelit, jotka käsittelivät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) välisiä koronakriisiin liittyviä näkemyseroja. Näiden toimijoiden väliset jännitteet julkisuudessa tekivät monia asiantuntijuuteen liittyviä rakenteita ja asenteita näkyväksi. Tämän tutkielman tavoitteena onkin ymmärtää, miten asiantuntijuutta määriteltiin, kuvattiin ja käsiteltiin uutisissa tämän jännitteisen kontekstin puitteissa. Tutkielma on laadullinen tutkimus, jossa hyödynnettiin hermeneuttista kehysanalyysia analyysimenetelmänä. Kehysanalyysin keinoin ja kehysteoriaan nojaten tutkimuksessa selvitettiin asiantuntijuuteen liittyviä uutiskehyksiä sekä sitä, miten nämä kehykset rakentuivat diskursiivisesti. Kehysanalyysin tukena ja peilinä toimivat erilaiset asiantuntijuuteen liittyvät teoriat ja tavat jäsentää asiantuntijoiden rooleja yhteiskunnassa. Analyysissa korostuivat vahvasti asiantuntijuuden yhteiskunnalliset merkitykset ja asiantuntijoiden erilaiset roolit. Erityisesti viranomaisrooli korostui kaikissa medioissa asiantuntijuuden kehystämisessä, minkä lisäksi asiantuntijoiden erilaisia instituutionaalisia asemia, vastuita ja velvollisuuksia käsiteltiin esimerkiksi tieteen ja päätöksenteon logiikoiden yhteensovittamisen sekä asiantuntijoiden riippumattomuuden näkökulmista. Medioiden välillä ei ollut suuria eroja asiantuntijuuden kehystämisen aihepiireihin liittyen, mutta vivahde-eroja oli havaittavissa esimerkiksi keskustelun sävyssä ja eri näkökulmien painotuksessa. Asiantuntijuus näyttäytyi artikkeleissa pitkälti instituutionaalisessa valossa, sillä kehyksiin liittyi vahva periaatteellinen keskustelu asiantuntijoiden roolista päätöksenteossa ja yhteiskunnassa. Yleisesti kehystämisen tavat tukivat teoreettista ajatusta asiantuntijuudesta hybridiroolina, jonka puitteissa yksilöt ja asiantuntijaorganisaatiot jatkuvasti tasapainottelevat tieteellisten periaatteiden ja poliittisen logiikan välillä. Tutkimus vahvistaa ymmärrystä asiantuntijuuden yhteiskunnallisesta asemasta Suomessa ja valottaa uutismedioiden roolia asiantuntijoihin liittyvän keskustelun määrittelijöinä. Tulevassa tutkimuksessa tulisi kartoittaa sitä, käydäänkö asiantuntijuudesta samanlaista keskustelua myös muissa konteksteissa ja mitä tämä mahdollisesti kertoo asiantuntijoiden roolista Suomessa.
  • Saltevo, Elli (2024)
    Tutkimuksen tavoitteena on tarkastella kehysanalyysin keinoin, millaisia kehyksiä suomalainen journalistinen media hyödyntää ilmastonmuutoksesta uutisoidessa syksyllä 2019 verraten kevääseen 2020. Tutkimukseni aineistona olivat Ylen ja Helsingin Sanomien verkossa julkaistut toimitukselliset uutisjulkaisut syksyllä 2019 ja keväällä 2020, joissa mainittiin sanat ”ilmasto” tai ”ilmastonmuutos” joko uutisen otsikossa, tai leipätekstissä. Aineistohavainnoissa pystyin tunnistamaan erilaisia vallitsevia tulkintoja ilmastonmuutoksesta ja havainnoimaan ilmastonmuutoksessa esiintyvien uutiskehyksien muutoksia. Tutkimukseni sijoittuu laadullisen joukkoviestinnällisen tutkimuksen paradigmaan. Hyödynsin joukkoviestinnällisessä tutkimuksessa suosittua vertailevaa kehysanalyysia tutkimukseni menetelmänä. Kehysanalyysin tarjoamaan keinovalikoiman ja joukkoviestinnällisten teorioiden avulla, tunnistin ilmastonmuutoksen kehystämistapojen muuttunen koronapandemian aikana merkittävästi. Tutkielmassani havainnoin koronapandemian ja ilmastonmuutoksen retorisen risteyksen johtaneen uudenlaiseen varovaisen optimismin kehykseen, missä ilmastonmuutos kehystettiin yhteiskunnallista yhteistyötä korostavien narratiivien avulla. Kehysanalyysiini perustuvien havaintojen avulla, voin todeta koronapandemian asettuneen osaksi ilmastonmuutoksen uutiskehyksiä, asettamalla uudenlaisen tavan käsitellä kriisien yhteiskunnallista hallittavuutta. Aineistovertailu osoitti kestävän kehityksen paradigman asettuvan ilmastouutisointia dominoivaksi tilannemääritelmäksi, vaikuttaen merkittävästi siihen, minkälaisena suuren yleisön käsitykset ilmastonmuutoksesta rakentuivat osana uutismedian tarjoaman informaatioympäristön tulkintoja. Tutkimukseni tulos on merkittävä, koska aiemmin tuotettua vertailevaa kehysanalyyttista tutkimusta suomalaisen mediakentän ilmastomuutoksen kehystavoista on tuotettu hyvin vähän. Vertaileva kehysanalyyttinen tutkimukseni tarjoaa katsauksen siihen, miten koronapandemian kaltainen nopea yhteiskunnallinen kriisi asettuu osaksi ilmastonmuutoksen kaltaista pitkän aikavälin kriisiä. Havainnot uutiskehysten muutoksista ovat merkittäviä, koska ne heijastelevat erityisesti uutismedian valtaa tuottaa erilaisia käsityksiä ilmastonmuutoksen kaltaisesta pitkän aikavälin monimutkaisesta kriisistä.
  • Wilen, Netta (2024)
    Tässä pro gradu -tutkielmassa selvitetään, millaisia diskursseja nuorisorikollisuudesta syntyy uutisten asiantuntijapuheessa ja millaisia ongelmia sekä ratkaisuja näissä diskursseissa esiintyy. Tutkimusaineisto koostuu 38 uutisartikkelista, jotka on kerätty 1.1.2023-31.12.2023 aikavälillä Helsingin Sanomien ja Ylen verkkomedioista. Tutkimus on laadullinen ja tutkimusmenetelmänä käytetään kriittistä diskurssianalyysia. Tutkielmassa havaittiin kolme diskurssia, jotka ovat polarisoitumisen, katujengiytymisen ja rikollisuuden glorifioinnin diskurssit. Polarisoitumisen ja katujengiytymisen diskurssit ovat hallitsevammassa asemassa kuin rikollisuuden glorifioinnin diskurssi. Polarisoitumisen diskurssissa nuorisorikollisuuden nähdään raaistuneen ja vakavoituneen pienen rikosaktiivisen joukon keskuudessa. Katujengiytymisen diskurssissa keskustellaan suhteellisen uudesta rikoskäyttäytymisen muodosta, katujengiytymisestä, jota voidaan pitää normaalista rikoskäyttäytymisestä poikkeavana. Rikollisuuden glorifioinnin diskurssissa nuorten parissa havaitaan rikollisen elämäntavan ja rikollisuuden ihannointia. Asiantuntijat peräänkuuluttavat kulttuurituotannon vastuuta ja pohtivat, millaisia vaikutuksia esimerkiksi rap-musiikilla ja true crime -sisällöllä on nuorten rikoskäyttäytymiseen. Muodostuneet diskurssit vaikuttavat siihen, millainen representaatio nuorista ja nuorisorikollisuudesta syntyy. Tutkielmassa otetaan huomioon myös uutismedian rooli näiden mielikuvien tuottajana, kuten toimittajien tekemät journalistiset valinnat.
  • Sarenius, Mirka (2024)
    Tässä maisterintutkielmassa tarkastellaan Venäjän hybridioperaatioksi nimettyjä tapahtumia, jotka johtivat Suomen ja Venäjän välisen maarajan sulkemiseen marraskuun ja joulukuun 2023 välisenä aikana. Tutkielman tavoitteena on ymmärtää, millaista itärajan tapahtumiin liittyvää turvallistamista suomalaisessa uutismediassa esiintyy, sekä voidaanko uutismedian nähdä pyrkivän purkamaan turvallistamista. Erityistä huomiota kiinnitetään siihen, millaisen roolin turvapaikanhakijat saavat suhteessa turvallistaviin sekä turvallistamista purkaviin lausumiin. Tutkielman pääasiallisena teoreettisena viitekehyksenä toimii Kööpenhaminan koulukunnan turvallistamisteoria, joka pohjautuu käsitykseen turvallistamisesta puhetekona. Kööpenhaminalaisen turvallistamisteorian tukena hyödynnetään koulukuntaa kritisoineiden ja eteenpäin kehittäneiden teoreetikoiden työtä sikäli, kuin se tukee tutkimusasetelmaa. Tutkielma nojautuu myös tutkimuksellisesti vähemmän huomiota saaneeseen turvallistamisen purkamisen teoriaan. Tutkielma edustaa laadullista tutkimusta, jonka tutkimusmenetelmänä hyödynnetään diskurssianalyysia. Diskurssianalyysiin sekä turvallistamisteoriaan nojaten tutkielma pyrkii havainnoimaan uutisjournalismin rakentamaa käsitystä itärajan tapahtumista. Koska turvallistaminen seuraa kööpenhaminalaisen ymmärryksen mukaan turvallistamisen retorista rakennetta, joka pyrkii vakuuttamaan yleisönsä väitteestään, hyödynnetään diskurssianalyysin tukena sen alaan kuuluvaa retorista analyysia. Tutkimuksen aineistona toimivat Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien verkkolehtien uutisartikkelit aikavälillä 11.11.2023–31.12.2023. Aineistosta voidaan havaita viisi diskurssin lajia, joista kolme ensimmäistä edustavat turvallistavia diskursseja ja kaksi viimeistä turvallistamisen purkamiseen pyrkiviä diskursseja. Turvallisuudelle annetut merkitykset muodostuvat diskursseissa sen mukaan, mikä asia tai ilmiö kussakin diskurssissa esitetään ensisijaisena uhkakuvana. Diskurssista riippuen uhkakuvat vaihtelevat Venäjän ja turvapaikanhakijoiden välillä. Turvallistamista purkavat diskurssit puolestaan pyrkivät purkamaan tai vähentämään turvallistavien diskurssien nimeämää uhkaa. Venäjän toimijuus ja käsitys tapahtumista hybridivaikuttamisena voidaan nähdä sulautuvan tiiviisti osaksi muuttoliikettä, tosin kahdesta vastakkaisesta näkökulmasta.