Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by master's degree program "Hammaslääketieteen koulutusohjelma"

Sort by: Order: Results:

  • Luiskari, Linda (2022)
    Pienet sylkirauhaset muodostavat yhdessä kolmen parillisen ison sylkirauhasen kanssa ihmisen sylkirauhasjärjestelmän. Pienet sylkirauhaset sijaitsevat lähes kaikkialla suun limakalvojen alueella ja osallistuvat erityisesti leposyljen eritykseen. Näiden sairauksien varhaisvaiheen diagnostiikassa ja sylkirauhastauteihin liittyvien ongelmien hoidossa hammaslääkärillä on varsin keskeinen rooli. Tämän kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena oli tarkastella ja luokitella pienten sylkirauhasten tauteja. Katsaukseen on valikoitu pienille sylkirauhasille tyypilliset sekä niissä yleisimmin esiintyvät sairaudet ja niiden kliininen ja histologinen kuva. Tautien luokittelu perustuu uusimpaan WHO:n Classification of Head and Neck Tumours (2017) luokitukseen. Lähteenä käytettiin pääosin pään ja kaulan alueen patologian kirjallisuutta ja viimeaikaisia PubMed-artikkeleita aiheeseen liittyen. Lisäksi katsauksessa käsitellään pienten sylkirauhasten anatomiaa ja funktiota, sekä iän tuomia vaikutuksia. Ei-neoplastisista taudeista yleisin on mukoseele. Noin 10 % kaikista sylkirauhasten kasvaimista ovat pienistä sylkirauhasista lähtöisin. Kasvainten yleisin esiintymispaikka on suulaki. Tavallisin benigni kasvain pienissä sylkirauhasissa on pleomorfinen adenooma. Maligneista yleisimmät kasvaimet ovat adenokystinen karsinooma ja mukoepidermoidikarsinooma. Benignit ja malignit kasvaimet muistuttavat paljon toisiaan, mikä hankaloittaa diagnostiikkaa. Lisäksi kasvainten histologinen kuva on hyvin kirjava ja luokittelu muuttuvaa.
  • Kettunen, Sakari (2022)
    Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää pre- ja postoperatiivista psykiatrista sairastavuutta ortognaattis-kirurgista hoitoa vaativilla potilailla. Tuloksien perusteella pyrimme tarkentamaan ortognaattista kirurgiaa saavien potilaiden psykiatrisen tuen tarvetta osana hoitoprosessia. Tähän retrospektiiviseen yksikeskustutkimukseen (Suu- ja leukasairauksien osasto, Helsingin yliopistollinen sairaala, Suomi) otettiin mukaan yli 18-vuotiaat potilaat, jotka saivat kirurgisena hoitona bilateral sagittal split osteotomian, LeFort I- taikka edellä mainittujen yhdistelmäosteotomian vähintään kuuden kuukauden seuranta-ajalla vuosina 2017–2019. Tulosmuuttujana oli uusi psykiatrinen sairastavuus tai aiemman psykiatrisen sairauden pahenemisvaihe postoperatiivisen hoidon aikana vuoden seuranta-ajalla. Ensisijainen ennustemuuttuja oli psykiatrinen sairastavuus ennen leikkausta. Lopulliseen tilastoanalyysiin suodattui 182 potilasta. Potilaista 44:llä (24 %) todettiin olleen leikkausta edeltävä psykiatrinen sairaus. Leikkausta edeltävä psykiatrinen sairaus ennakoi postoperatiivisesti sairauden pahenemista tai uutta psykiatrista sairautta. Uusia sairauksia tai niiden pahenemisia esiintyi 12 (7 %) potilaalla. Saadut tulokset puolsivat myös varovaisuutta deksametasonin annostelussa hoidon perioperatiivisessa vaiheessa. Suurella deksametasoniannoksella oli tilastollisesti merkitsevä yhteys postoperatiiviseen psykiatriseen sairastavuuteen. Johtopäätöksenä voimme todeta, että potilaan mielenterveyteen tulee kiinnittää erityistä huomiota sekä pre- että postoperatiivisessa ortognaattis-kirurgisen hoidon vaiheissa. Mielenterveydenhäiriöt ovat kirjoltaan laaja joukko sairauksia, joiden perusteet tulee ortognaattis-kirurgiseen hoitoon osallistuvien ammattilaisten tietää. Hoidon tulisi painottaa mielenterveyden osalta profylaktisiin toimenpiteisiin, tavoitteenaan estää postoperatiivisen psykiatrisen terveyden paheneminen. Tulokset puoltavat tarvetta strukturoidulle mielenterveydentilan arvioinnille sekä psykiatrisille konsultaatioille hoidon yhteyteen.
  • Ettilä, Aino (2021)
    Syventävät opintoni koostuvat kirjallisuuskatsauksesta ja kliinisestä potilastapauksesta HUS Suusairauksien opetus- ja hoitoyksikössä. Kirjallisuuskatsauksen kirjallisuus on haettu PubMed:istä, Ovid Medline:sta ja Medic:istä käyttäen termejä distal occlusion, retrognathic mandible, eruption guidance, Occlus-o-Guide, LM activator ja eruption guidance device. Käsiteltäviä asioita ovat eri purennanohjainten vaikutukset purennan kehitykseen, hoitotuloksen retentioon ja mahdolliset relapsit hoidon jälkeen. Purennanohjaimet ovat laaja joukko tehdasvalmisteisia kojeita, joilla on tarkoitus ohjata kehittyvää purentaa oikeaan kuspidaatioon. Kirjallisuuskatsauksessa käsiteltävät Occlus-o-Guide, Nite-Guide ja LM aktivaattori korjasivat toisen luokan purentasuhdetta ja pienensivät ylipurentoja. Retentioaikana molaarisuhde jatkoi kehittymistään kohti ensimmäisen luokan purentasuhdetta. Relapseja tapahtui osassa parametreistä, mutta hyvän hoitomyöntyvyyden omaavilla potilailla ei juurikaan tapahtunut relapsia ylipurennoissa. Syventäviin opintoihin kuuluu myös potilastapaus. 106 sanaa
  • Kontula, Anna (2022)
    Tässä kirjallisuuskatsauksessa käsitellään suomalaisia ravitsemussuosituksia sekä suomalaisten lasten ravitsemusta ja niissä tapahtuneita muutoksia 1970-2019 luvulla. Ravitsemussuositukset on haettu Ruokaviraston sivuilta ja kirjana julkaistuista suosituksista ja lasten ravitsemusta koskeva aineisto Pubmedistä, Ovidista sekä Medicistä hakusanoilla lapsi, children, nuori, adolescent, ravitsemus, ravinto, nutrition, Finland. Lasten ja aikuisten ylipaino ja ruokavaliosta aiheutuvat terveyshaitat ovat yleistyneet. Länsimaissa lapset eivät saavuta kaikkien ravintoaineiden suosituksia. Ravitsemustottumukset muodostuvat jo lapsena. Olisi tärkeää, että terveydelle edulliset elintavat opittaisiin jo nuorena. Ravitsemussuositukset pyrkivät koko väestön terveyden parantamiseen ja ylläpitoon. Niissä annetaan ohjeita ruokavalion oikeanlaisesta koostamisesta, ravintoainemääristä ja fyysisestä aktiivisuudesta. Lapsille on tehty myös omia ruokasuosituksia. Ravitsemussuosituksiin pohjautuva ruokavalio ehkäisee ylipainon syntymistä sekä ylläpitää hyvää suun- ja yleisterveyttä. Lasten ruokavalio on muuttunut 1970-luvulta 2019 luvulle. Kokonaisenergian ja -rasvan saanti on vähentynyt ja rasvan laatu parantunut, mutta tyydyttynyttä rasvaa saadaan silti liikaa. D-vitamiinin ja raudan saanti on pysynyt niukkana. Lisätyn sokerin osuus ruokavaliossa on liian suuri.
  • Haukilehto, Emilia (2024)
    Refeeding-syndrooma on ravitsemushoidon aloitukseen liittyvä komplikaatio potilailla, joilla on pitkään jatkunut tai vaikea vajaaravitsemustila. Se ilmenee veren elektrolyyttien, kuten fosfaatin-, kaliumin- ja/tai magnesiumin pitoisuuksien laskuna. Refeeding-syndrooman vaihtelevat oireet, mm. lihasheikkous, sydämen rytmihäiriöt, hengenahdistus ja neurologiset komplikaatiot, johtuvat veren elektrolyyttipitoisuuksien muutoksista ja voivat pahimmillaan kehittyä hengenvaarallisiksi. Tässä tutkielmassa arvioidaan refeeding-syndrooman yleisyyttä suusyöpäpotilailla leikkauksen jälkeen. Esiintyvyyttä arvioidaan fosfaattiarvojen perusteella, sillä fosfaattipitoisuuden laskua esiintyy suurimmassa osassa refeeding-syndroomatapauksista. Raja-arvona käytetään fosfaattitason (P-Pi) laskua alle 0,50 mmol/l. Refeeding-oireyhtymän yleisyyttä ei tarkalleen tiedetä, sillä oireyhtymälle ei ole yleisesti hyväksyttyä määritelmää ja esiintyvyys vaihtelee tutkimuspopulaation mukaan. Tutkielmassa oletetaan, että refeeding-syndrooma on verrattain yleinen suusyöpäpotilailla. Tulosten mukaan 13 % suusyöpäpotilaista oli refeeding-syndrooma leikkauksen jälkeen. Suusyöpäpotilailla sairaus itsessään sekä sen hoitomuodot lisäävät refeeding-oireyhtymän riskiä. On tärkeää, että suusyöpäleikkaukseen tulevien potilaiden refeeding-syndrooman riski arvioidaan ennen ravitsemushoidon aloitusta, jotta pystytään ennaltaehkäisemään oireyhtymän kehittyminen.
  • Koskenranta, Anna (2020)
    Hammaspuutokset ovat yleisin kraniofakiaalinen anomalia. Ne voivat esiintyä sekä erillisinä anomalioina että oireyhtymien yhteydessä. Niiden vaikutus elämänlaatuun on negatiivinen muun muassa heikentyneen suunterveyden ja sosiaalisten suhteiden vaikeutumisen kautta. Pekka Niemisen tutkimusryhmä Helsingin yliopistosta löysi hammaspuutospotilaiden perimätutkimuksissa kaksi uutta mahdollisesti hammaspuutoksia aiheuttavaa geenimutaatiota geenissä RNF43. RNF43-proteiini on normaalisti toimiessaan osa hampaiden kehitykseen ja kasvuun vaikuttavan WNT-viestinnän negatiivista takaisinkytkentää. Mutaatioiden arvellaan häiritsevän hampaiden kehitystä WNT-viestinnän aktiivisuuden muuntelemisen kautta. Tutkimuksessamme tutkimme mutaatioiden vaikutusta RNF43-proteiinin määrään ja sijoittumiseen solussa ja pyrimme näin todistamaan mutaatioiden patogeenisyyden. Käytimme tutkimuksessa HEK293-soluja. Transfektoimme niitä villityypin ja kahden eri mutaation plasmideilla, jotka sisälsivät myös GFP-proteiinin. Värjäsimme niitä membraani- ja tumaväriaineilla, jotta pystyimme hahmottamaan GFP:n ja siten proteiinin sijaintia solussa fluoresenssi- ja konfokaalimikroskooppien avustuksella. Mutaatioilla ei havaittu olevan vaikutusta RNF43:n tuotannon määrään tai sijoittumiseen soluissa, emmekä näin ollen voineet tässä tutkimuksessa todentaa niiden patogeenisyyttä. Veimme tutkimuksellamme kuitenkin kyseisten mutaatioiden ja hammaspuutosten genetiikan tutkintaa eteenpäin. Tästä tutkimuksesta saatujen havaintojen pohjalta voidaan RNF43-geenin mutaatioiden tutkimusta jatkaa muilla menetelmillä.
  • Frejborg, Ellen; Salo, Tuula; Salem, Abdelhakim (2020)
    The cyclooxygenase-2 (COX-2) is a potent enzyme that converts arachidonic acid to prostaglandins (PG), including PGE2, a key mediator of inflammation and angiogenesis. Importantly, COX-2 is activated in response to inflammatory stimuli, where it is also believed to promote the development and progression of head and neck cancers (HNC). COX-2 can mediate its protumorigenic effect through various mechanisms, such as inducing cell proliferation, inhibition of apoptosis, and suppressing the host’s immune response. Furthermore, COX-2 can induce the production of vascular endothelial growth factors, hence, promoting angiogenesis. Indeed, the ability of COX-2 inhibitors to selectively restrict the proliferation of tumor cells and mediating apoptosis provides promising therapeutic targets for cancer patients. Thus, in this comprehensive review, we summarized the reported differential expression patterns of COX-2 in different stages of head and neck carcinogenesis—from potentially premalignant lesions to invasive carcinomas. Furthermore, we examined the available meta-analysis evidence for COX-2 role in the carcinogenesis of HNC. Finally, further understanding of the biological processes of COX-2 and its role in orchestrating cell proliferation, apoptosis, and angiogenesis may give therapeutically beneficial insight to develop the management plan of HNC patients and improve their clinical outcomes.
  • Liu, Ville; Sellgren, Lasse; Koskela, Tuomas; Kaila, Minna (2021)
    Background Municipalities are reforming their health and social care services and creating online services to support patient self-treatment and self-care (The Omaolo-project). These include 15 symptom checkers which provide triage. As a result of the completed individual symptom assessment, the patient receives an assessment of the need for treatment of the corresponding symptom, instructions for a treatment site and, if necessary, self-care instructions. This study examines the usability of symptom checkers from the perspective of the patient and the study assistant. Methodology This is a mixed methods study that used data collected in the Omaolo project’s validation of symptom checkers study. Data were collected from 18 primary health care emergency centers throughout Finland. The user answered the questions posed by the symptom checker, after which a nurse familiar with triage assessed the need for treatment of the symptom of the user. The study assistant monitored the completion of the study user's symptom checker. The findings of 350 patient users, nurses, and study assistants were analyzed based on separate completed research forms. Thematic analysis was used to create research themes from the recorded observations of the individuals followed by the preparation of a thematic summary. Results The usability of symptom checkers was mainly assessed as good. However, there were challenges in usability. Relevant concepts (codes) describing the challenges were formed from the free text observations of the research forms. 59 codes were classified under two main themes; user-related challenges and issues related to the symptom checkers. The user-related challenges were divided into a) difficulties in understanding the symptom checkers and their questions, b) poor competence to use online tools, and c) ability to assess one’s health. The issues related to the symptom checkers were divided into a) a need to clarify the terms and questions used in the symptom checker, and b) a need to improve the visual layout and provide better instructions for the user. Conclusions Symptom checkers are acceptable, easy to use, and understandable to most patients. The study identified themes that may impair the availability of symptom checkers. Improving the availability of symptom checkers is likely to improve the process of triage as well as its success. In addition, usability issues can impair a patient's willingness to use symptom checkers.
  • Ainetdin, Heidiye (2021)
    Abstract Background Examining patients with bipolar disorder, surprisingly many suffer from a comorbid eating disorder. The general practices could benefit from a sensitive and specific screening instrument that could be used routinely when examining whether the patients with bipolar disorder simultaneously suffer from disordered eating. An eating disorder is a very serious disease, which can be lethal at its worst. It stays unnoticed many times by the clinics, if not paid extra attention to. For this reason, a regularly conducted screening questionnaire could raise the possibility of disordered eating in patients into clinics attention. The objective of this study was to examine whether a modified version of the screening questionnaire SCOFF would suit this aim.¨ Methods We compared the results received with the golden standard questionnaire for eating disorders EDE-Q, with the answers from the shorter screening questionnaire SCOFF. Disordered eating was diagnosed based on DMS-5 criteria, and the statistical analysis was performed using IBM SPSS statistic version 25. Results When studying whether the modified screening tool SCOFF-rev could find the cases discovered with EDE-Q, the established cut-off point of ≥1 was used. The values for diagnostic accuracy were 81.8% (sensitivity), 73.8% (specificity), 86.7% (positive predictive value) and 52.9% (negative predictive value). Due to its low specificity, few false-positive cases were diagnosed, restricting the usability of SCOFF-rev. Furthermore, SCOFF-rev found only 29% of the purging cases discovered with EDE-Q, which limits its usefulness even further. Limitations The most significant restriction in our study was the small cohort group. Moreover, we used a screening tool modified from two different screening tools in our study, which we modified even further to be statistically adequate. Conclusions The SCOFF-rev functioned acceptably as a screening tool for disordered eating in patients with bipolar disorder. However, it could be preferable to create an entirely new screening tool that would be aimed specifically towards bipolar disordered patients, instead of modifying an existing tool created for the general population. This way the characteristics of bipolar disorder could be taken into consideration and make the tool more directed towards its’ target group. Further research should be made to establish the optimal screening tool for disordered eating with patients suffering from bipolar disorder.
  • Havulinna, Aki; Salomaa, Veikko; Tervahartiala, Taina; Aarabi, Ghazal; Vihervaara, Terhi; Sorsa, Timo; Pussinen, Pirkko; Salminen, Aino; Ranta, Julia (2022)
    Background: Matrix-degrading proteinases and their regulators, such as matrix metalloproteinase 8 (MMP-8) and tissue inhibitor of matrix metalloproteinase 1 (TIMP-1), may contribute to various pathological events. Elevated serum MMP-8 concentrations have been associated with e.g. cardiovascular diseases and poorer prognosis of certain cancers. However, there is little knowledge on physiological concentrations of these molecules in serum, or the effect of demographic or lifestyle factors on their levels. Design and methods: We investigated the effect of various demographic characteristics and behavioral habits, such as aging, sex, smoking, and BMI, on serum concentrations of MMP-8 and TIMP-1. We used the FINRISK97 cohort (n = 8446), which has comprehensive information on demographic and lifestyle factors, clinical data, laboratory measurements, and register data available. Further, we investigated the concentrations of MMP-8, TIMP-1, and the MMP-8/TIMP-1 ratio in different age groups of healthy and diseased participants. Linear regression was used to evaluate the association between MMP-8 and TIMP-1 and selected diseases and background variables. Results: MMP-8 levels decreased with increasing age in the whole population and for women, while TIMP-1 concentration increased slightly with age for the whole population and both genders separately (p for linear trend <0.001). The concentrations of MMP-8 were lower and TIMP-1 higher in men compared to women (p<0.001). Additionally, significant positive association was found for MMP-8 and smoking, CRP, and inverse association with obesity and fasting time. For TIMP-1, significant positive association was found with smoking, CRP and obesity, and an inverse association with prevalent diabetes. Conclusion: Serum MMP-8 levels decrease significantly with age, potentially reflecting the attenuated immune response in the elderly. In addition, sex, smoking, and obesity are associated with serum MMP-8 and TIMP-1 concentrations. These factors should be considered in epidemiological studies on serum MMP-8 and TIMP-1.
  • Lassila, Leena (2023)
    Sjögrenin oireyhtymä on reumatauteihin kuuluva autoimmuunisairaus. Se on pääosin naisten sairaus – noin 90 % potilaista on naisia, arviot yleisyydestä vaihtelee 0,05–3.3 %. Sjögrenin oireyhtymä puhkeaa yleensä varhaisessa keski-iässä 40–50-vuotiaana, mutta sitä voi esiintyä kaiken ikäisillä, myös lapsilla. Sjögrenin oireyhtymä vaikuttaa pääasiallisesti avoeritteisiin sylki- ja kyynelrauhasiin aiheuttaen kyynel- ja syljen erityksen vähenemistä ja niistä johtuvista silmien ja suun kuivuus- eli SICCA-oireita. Sairaus voi kuitenkin ilmentyä laajemmin muissa elimissä ja myös yleisoireet ovat tavallisia. Oirekuva on yksilöllinen. Sjögrenin syndrooman aiheuttama syljen vähäisyys ja koostumuksen muutokset vaikeuttavat puhumista, syömistä ja altistavat suun tulehduksille ja reikiintymiselle. Sjögrenin syndrooman on todettu lisäävän erityisesti lymfooman, mutta myös muiden hematologisten syöpien ilmaantuvuutta. Viimeaikaisissa tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että riski sairastua muihin kiinteisiin ja myös suun syöpiin on kasvanut. Sjögrenin oireyhtymän hoito on pääosin oireenmukaista, mutta vaikeimmissa tapauksissa myös systeemisiä immuunipuolustusta muuntavia lääkkeitä käytetään. Sjögrenin oireyhtymän seurannassa korostuu reuma-, yleis- ja hammaslääkärin sekä suuhygienistin moniammatillinen yhteistyö.
  • Sarasto, Anna (2023)
    Bakgrund: År 2020 använde 69% av 16–89 åriga finländare sociala medier, vilket tyder på att det är ett viktigt kommunikationsmedel. Målet med detta fördjupade arbete är att göra en överblick på hur sociala medier används för profylaktisk hälsokommunikation inom tandvården i Finland. Material och metod: Studien grundar sig på en systematisk undersökning av material publicerat under år 2021 på utvalda plattformar (Facebook, Instagram och TikTok) för att identifiera kampanjer, kommunikatörer och profylaktiska inlägg om karies och parodontit. Materialet samlades i augusti 2022. Som sökord användes suunterveys, oral hälsa, munhälsa, suun terveydenhuolto, oral hälsovård, karies, parodontit, parodontiitti. Resultat: Två kampanjer och 18 kommunikatörer med profylaktiska meddelanden om karies och parodontit identifierades. Identifierade kampanjerna var I love suu och Koko Suomi harjaa, resterande kommunikatörerna bestod av munhälsovårdsavdelningar i olika kommuner och städer i Finland. Enbart tre av dessa fanns tillgängliga på TikTok, medan resten fanns på Facebook och eller Instagram. Totalt registrerades 489 profylaktiska inlägg om karies och parodontit, av dessa var 249 på Instagram, 211 på Facebook och 29 på TikTok. De tre vanligaste profylaktiska teman var tandborstning (72% av alla profylaktiska meddelanden), fluortandkräm (32%) och rengöring av tandmellanrummen (28%). Det profylaktiska temat som minst kom fram bland inläggen var rengöring av proteser (2%). Av alla registrerade inlägg var 4% på svenska. Slutsats: I Finland används sociala medier för munhälsorelaterad profylaktisk hälsokommunikation. Förbättringsmöjligheter är en mera mångsidig spridning av materialet på flera plattformar samt mångsidighet i budskapen. För att undersöka påverkan på befolkningen av munhälsorelaterad profylaktisk kommunikation på sociala medier i Finland behövs mera forskning.
  • Mohamed, Ishaak (2023)
    Maahanmuutto Suomeen on viime vuosikymmenten aikana lisääntynyt ja monipuolistunut. Tavallisimmin muutetaan työllistymisen johdosta tai humanitaarisista syistä, ja lähtömaat ovat nykyisin entistä etäämpänä. Suun terveydentila ja suunhoitotottumukset eroavat eri kulttuureissa, mikä on otettava huomioon suunniteltaessa kasvavan maahanmuuttajaväestön suun terveydenhoitoa. Somalitaustainen väestöryhmä on alkujaan saapunut Suomeen 1990-luvun alussa. Se on kuudenneksi suurin vieraskielinen ryhmä. Tämän hetken nuoret ovat useimmiten toisen ja kolmannen sukupolven edustajia. Tutkimuksissa on todettu suunterveyden olevan heikompaa maahanmuuttajaväestössä, johon vaikuttavat usein sosioekonomiset erot. Suomen suun terveydenhuollossa on havaittu maahanmuuttajataustaisten nuorten asiakasprofiilin kasvua, eritoten päivystyksellisessä hoidossa. Tutkielman tavoitteena oli selvittää somalitaustaisten nuorten suun terveydentilaa, terveystottumuksia ja niissä ilmeneviä haasteita. Asenteet ja mallit suunterveyden käytänteissä siirtyvät usein vanhemmilta lapsilla. Vanhemmille toteutetussa kyselytutkimuksessa pyrimme tunnistamaan epäsuotuisia terveyskäytänteitä ja pohtimaan vanhempien vaikutusta nuorten suunhoidon tottumuksiin. Tämän lisäksi pyrimme tarjoamaan kohderyhmälle yksilöityjä kehitysideoita kehittämään ennaltaehkäisevää suun terveydenhuoltomallia. Kyselytutkimus toteutettiin keväällä 2023. Siinä tuli esille erityisen hyvä suuhygienian toteuttamien. Toisaalta huolenaihe kohdentui runsaaseen sokerituotteiden käyttöön, mikä oli merkittävin suunterveyteen vaikuttava tekijä. Huomionarvoista oli lisäksi vanhempien vähäinen valvonta nuorten napostelutavoissa. Terveysneuvonta kuuluu olennaisena osana suunterveyden edistämisen keinoihin väestötasolla. Siihen sisältyy myös yksilö-, yhteisö- ja elinympäristökohtaisten taustatekijöiden huomioonottaminen. Saatuja tutkimustuloksia voidaan hyödyntää eri tilanteissa annettavassa terveysneuvonnassa, niin suun terveydenhuollon ammattilaisten vastaanottokäyntien yhteydessä, tai terveydenhoitajien neuvolakäynneissä.
  • Nelli, Anttila (2024)
    Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, millaisia harjoituksia puremalihaksille löytyy sosiaalisen median alustoilta ja voiko niillä julkaistun kirjallisuuden perusteella olla vaikutuksia purentaelimistön terveyteen terveillä tai TMD-oireista kärsivillä henkilöillä. Tutkimus koostui netnografisesta osuudesta ja kirjallisuuskatsauksesta. Netnografiseen osuuteen kerättiin materiaaliksi sosiaaliseen mediaan julkaistuja leuan alueen harjottamiseen tarkoitettuja videoita. Kirjallisuuskatsaus tehtiin julkaisuista, joissa tutkittiin puremalihasten vapaaehtoisten harjoitteiden vaikutusta puremalihaskipuun. Tutkimukseen kerättiin 71 videota, joista 37 oli naisten ja 34 miesten tekemiä. Suurin osa netnografialla löydetyistä lihasharjoitteista perustui masseter-lihasten isometriseen harjoittamiseen. Videoista noin 69 % sisälsi lihasharjoitteita ilman apuvälineitä ja noin 31 % apuvälineellä. Miesten tekemissä videoissa noin 53 %:ssa käytettiin apuvälineitä ja naisten videoista noin 89 % tehtiin ilman apuvälineitä. Harjoitteiden toivottu tulos kohdistui kaksoisleuan pienentämiseen, leukalinjan terävöittämiseen tai molempiin. Naisten tekemistä videoista yli 60 %:ssa tavoitteena oli kaksoisleuan pienentäminen. Miesten tekemistä videoista yli 90 % tavoitteli leukalinjan terävöittämistä. Julkaistun kirjallisuuden perusteella todettiin, että terveiden vapaaehtoisten henkilöiden hampaiden yhteen pureminen saattaa aiheuttaa lihaskipua ja väsymistä. Terveisiin verrokkeihin verrattuna TMD-potilaat väsyvät rasituksessa usein helpommin. Ilman apuvälineitä tehtävät harjoitteet olivat yleisempiä koko materiaalissa. Leukalinjan terävöittäminen oli yleisempää kuin kaksoisleuan pienentäminen. Miehet keskittyivät huomattavasti enemmän leukalinjan terävöittämiseen ja naiset puolestaan kaksoisleuan pienentämiseen. Tulokset sopivat hyvin tutkittuun tietoon sukupuolten kauneuskäsityksestä. Videoita julkaisevat etenkin maallikot, eivätkä ne perustu tieteelliseen näyttöön. Puremalihaksia vahvistavien harjoitusten tekeminen saattaa aiheuttaa kipua ja väsymystä purentaelimistöön, etenkin, jos yksilöllä on jo aikaisemmin purentaelimistön toimintahäiriöitä ja kipua.
  • Karvonen, Sini (2019)
    Suun mikrobiston bakteereista Streptococcus mutans on erityisen haitallinen aiheuttaen hammaskariesta. Tutkimukseni tavoitteena oli S. mutans spesifisten bakteriofagien eristäminen. Tutkimuksessa selvitettiin, löytyykö uusia faageja ja voidaanko niitä tulevaisuudessa käyttää faagiterapiassa kariesbakteerien hävittämiseen potilaista. Työ toteutettiin osana Helsingin yliopiston suurempaa bakteriofagitutkimusta, jonka lopputavoitteena on tuottaa uusia hoitomuotoja bakteeri-infektioiden hoitoon. Uudet hoitomuodot bakteeri-infektioissa ovat kasvavan tutkimuksen alla antibioottien tehon heikentyessä ja resistenttiyden lisääntyessä bakteerien keskuudessa. Tutkimus tehtiin yleisiä laboratoriotyöohjeita noudattaen bakteriofagien löytämiseksi. Tutkimuksessa käytettiin Hammaslääketieteenlaitokselta saatuja kantoja (Grönroos et al. 1998) sekä HUSLABista kerättyjä potilaskantoja. Tutkimukseni näytemateriaaleina käytettiin kaupallista bakteriofagiseosta, jätevesinäytteitä sekä sylkinäytteitä. Faageja etsittiin kaksikerrosmaljalta niin sanotulla Drop test- menetelmällä. Bakteriofagit voidaan eristää maljalla näkyvältä bakteerivapaalta alueelta tarkempaa tutkimusta varten. Suomen faagiterapiahanke on vasta alkuvaiheessa. Streptococcus mutansia infektoivia bakteriofageja ei löydetty tutkimukseni aikana yhdestäkään näytemateriaalista, joten soveltuvuutta faagiterapiaan ei voitu tutkia. Tästä syystä tutkimukseni toisessa vaiheessa yritettiin eristää myös uusia S. mutans kantoja vapaaehtoisten koehenkilöiden syljestä spesifisten kasvatusalustojen avulla. Ajan saatossa muuntuneet faagikannat voivat infektoida nykyisin esiintyviä bakteerikantoja vanhojen sijaan. Tutkimukseni aikana saatiin eristettyä 10 uutta S. mutans kantaa. Kaikkiaan S. mutans bakteriofageja on tieteellisten julkaisujen ja tietokantojen perusteella löydetty hyvin vähän tähän mennessä. Tutkimukseni tulos bakteriofagien osalta noudattaa siis aiempien tutkimusten linjaa. Jatkossa näytemääriä lisäämällä positiivisen faagilöydöksen todennäköisyys saattaisi kasvaa.
  • Rantanen, Tuuli (2020)
    Tutkimuksen tarkoitus: Suomessa on tullut 1.3.2017 alkaen voimaan uusi tartuntatautilaki. Laki määrää seuraavaa ”Työskentelyyn sosiaalihuollon ja terveydenhuollon toimintayksiköiden asiakas- ja potilastiloissa, joissa hoidetaan lääketieteellisesti arvioituna tartuntatautien vakaville seuraamuksille alttiita asiakkaita tai potilaita, saa käyttää vain erityisestä syystä henkilöä, jolla on puutteellinen rokotussuoja. Työntekijällä ja työharjoitteluun osallistuvalla opiskelijalla on oltava joko rokotuksen tai sairastetun taudin antama suoja tuhkarokkoa ja vesirokkoa vastaan. Lisäksi edellytetään rokotuksen antama suoja influenssaa vastaan ja imeväisikäisiä hoitavilla hinkuyskää vastaan.” Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, mitkä ovat suunterveyden ammattilaisten asenteet lakimuutosta ja kausi- influenssarokotetta kohtaan ja onko eri ammattiryhmien välillä todellisuudessa eroja. Materiaalit ja menetelmät: Tutkimuksen aineisto on kerätty kyselylomakkeella syksyllä 2018 Helsingin yliopistossa ja Hammaslääkäripäivillä. Vapaaehtoiset vastaajat (n=164) täyttivät kyselylomakkeen. Aineisto on analysoitu käyttämällä tilastointiohjelmaa. Tulokset: Rokotteen otti 92,2%, 6% ei ottanut rokotetta ja 1,8% jätti vastaamatta. Suosituimmat syyt ottaa rokote olivat itsensä, potilaiden ja läheisten suojaaminen. Korkein rokotuskattavuus oli erikoishammaslääkäreillä ja suuhygienisteillä, matalin hammashoitajilla ja hammashoitajaopiskelijoilla. Rokotteesta kieltäytyvistä (n=10) puolet olivat hammashoitajia ja yleisimmät syyt kieltäytyä rokotteesta olivat epäily rokotteen tehosta (40%) ja siitä, että rokotetta ei ole tutkittu riittävästi (40%). Uuden lainsäädännön osalta koettiin pakollinen influenssarokote pääosin perustelluksi ja lisäävän potilasturvallisuutta. Hammaslääkärit kokivat suuhygienistejä ja hammashoitajia selvästi useammin, että laki ei riko työtekijän oikeuksia. Johtopäätökset: Suomessa rokotuskattavuus suunterveydenhuollon työntekijöiden osalta on tutkimuksen otoksen perusteella hyvä. Tutkimuksen otos oli pieni ja aiheesta olisi syytä tehdä laajempi tutkimus, jossa selvitetään myös ammattiryhmien tietoisuutta influenssarokotuksen hyödyistä ja turvallisuudesta, sekä siitä ketkä kuuluvat riskiryhmiin.
  • Alanne, Lauri (2023)
    Tausta. Punajäkälä (lichen planus) on T-lymfosyyttien aiheuttama ihon ja/tai limakalvojen krooninen tulehduksellinen sairaus. Punajäkälää esiintyy myös suun limakalvoilla (OLP). Parantavaa hoitoa punajäkälälle ei ole. Oireenmukainen tulehdusta rauhoittava hoito on kuitenkin tärkeää, sillä OLP:n kipu häiritsee syömistä, nielemistä ja puhumista. OLP:n ensisijainen hoito on kuuriluontoinen paikallinen kortikosteroidihoito. Materiaali ja metodit. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, onko Suomessa myyntiluvallisten glukokortikoidien hoitovasteiden välillä eroa OLP:n hoidossa. Tutkimuksessa tehtiin systemaattinen kirjallisuuskatsaus englanninkielisistä vertaisarvioiduista kansainvälisistä lääketieteellisistä alkuperäisjulkaisuista. Tulokset. Julkaisuja valikoitui katsaukseen yhteensä 52 kappaletta. Tutkimuksista 90 % oli tehty koskien triamsinolonia ja klobetasolia. Lisäksi tutkimuksia oli beetametasonista, flutikasonista ja mometasonista. Kaikista tutkituista glukokortikoideista todettiin olevan apua OLP:n kivun lievityksessä, eikä eri lääkeaineiden ja valmistemuotojen välillä havaittu merkittävää eroa. Hoitovasteeltaan OLP:n kliiniseen kuvaan suhteutettuna, Triamsinoloni, klobetasoli ja beetametasoni vaikuttavat tehokkailta. Klobetasoli vaikutti tutkimuksissa olevan hieman tehokkaampi parantamaan OLP:n kliinistä kuvaa kuin triamsinolon. Paras hoitovaste kivun suhteen saavutettiin tavallisimmin jo 2-3 viikon jälkeen ja kliinisen kuvan suhteen 4-6 viikossa. Johtopäätökset. Kaikki tutkitut paikalliset kortikosteroidivalmisteet toivat apua OLP:n oireisiin ja kliiniseen kuvaan. Eri glukokortikoidien välillä ei tullut esiin merkittäviä eroja. Tutkimustulosten tulkinnassa oli haasteita johtuen vaihtelevasta tulosten raportoinnista. OLP-tutkimuksissa olisikin tärkeää pyrkiä yhtenäistämään tutkimusmittareita ja tulosten esitystapoja, jolloin tutkimusten välinen vertailu olisi mahdollista.
  • Haapatalo, Erik; Reponen, Elina; Torkki, Paulus (2023)
    Johdanto: Kaizenin soveltaminen voi parantaa tuottavuutta terveydenhuollossa, mutta tulosten ylläpitäminen pitkäaikaisesti on osoittautunut haastavaksi. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli arvioida Kaizen-tapahtumien aikaansaamia tulosparannuksia ja niiden ylläpitämistä sekä tunnistaa selittäviä tekijöitä muutosten pysyvyydelle ja taantumiselle. Menetelmät: Kaizen-tapahtumia järjestettiin 26:lle erikoissairaanhoidon yksikölle Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. Aineisto sekamenetelmäanalyysiä varten kerättiin 21 puolistrukturoidulla haastattelulla sekä suorituskykymittareilla. Tulokset: Noin puolet yksiköistä onnistuivat kehittämään toimintaansa Kaizenin avulla. Tässä tutkimuksessa tunnistettiin viisitoista selittävää tekijää muutoksen pysyvyydelle ja taantumiselle. Työkulttuuri ja motivaatio jatkuvaan kehittämiseen nousivat esiin tärkeimpinä pitkäaikaisten tulosten pysyvyyttä selittävinä tekijöinä – ajanpuute parantamistoimiin ja suuri työkuormitus selittivät taantumista. Onnistunut valmistautuminen ja seuranta parantavat muutoksen pysyvyyttä. Kolmetoista yksikköä saavutti pitkäaikaisia tuloksia, kolme ei pystynyt ylläpitämään tuloksia ja viidellä yksiköllä oli vaikeuksia saada mitään parannuksia aikaiseksi. Johtopäätökset: Tämä tutkimus selittää tulosparannusten pitkäaikaista pysyvyyttä tuoden uusia oivalluksia Kaizen-tutkimukseen. Havaintomme voivat edesauttaa onnistuneiden Kaizen- tapahtumien järjestämistä. Tapahtumat voivat olla järjestämisen arvoisia, vaikka pitkäaikaisia tuloksia ei voida taata. Yksiköt, joissa työkulttuuri ja motivaatio tukee Kaizenia tyypillisesti pärjäävät kehittämisessä. Yksikön tulee pyrkiä luomaan perusta Kaizenille ennen Kaizen- tapahtuman järjestämistä. Yksiköt, joilta puuttuu perusta, voidaan tunnistaa ja niiden menestysmahdollisuuksia voidaan parantaa koulutuksen ja ohjauksen kautta. Negatiiviset tekijät, kuten suuri työmäärä ja riittämätön seuranta, tulee tunnistaa ennakoivasti ja hallita asianmukaisesti varaamalla kehitystyöhön riittävästi aikaa ja resursseja.
  • Rintamarttunen, Juulia; Keskin, Mutlu; Räisänen, Ismo; Pärnänen, Pirjo; Tervahartiala, Taina; Pätilä, Tommi; Sorsa, Timo (2023)
    Tutkimuksen tarkoitus: Perinteisiin parodontaalisairauksien diagnosointimenetelmiin ja hoidon seurantaan liittyy monia haasteita kuten ientaskumittauksen aiheuttama bakteremia, verenvuotoprosentin epäluotettavuus kudostuhon ennustajana sekä se, että radiologiset tutkimukset tarjoavat tietoa jo tapahtuneesta kudostuhosta. Aktiivinen matriksin metalloproteinaasi-8 (aMMP-8) on yksi tärkeimmistä parodontiumin aktiivisen kudostuhon biomarkkereista. Se korreloi hyvin erilaisiin parodontaalisairauksien parametreihin ja on tärkeä merkkiaine parodontaali- ja peri-implantiittisairauksien diagnostiikassa. Tutkimuksen tavoitteena oli tutkia kvantitatiivisen aMMP-8-tuolinvierustestin avulla parodontologisen hoidon vaikutuksia kudostuhon biomerkkiaineen aMMP-8-pitoisuuksiin suhteutettuna kliinisiin indekseihin. Yhtenä hypoteesina oli tutkia, onko sukupuolella mahdollisesti vaikutusta kliinisten indeksien ja aMMP-8-pitoisuuksien hoitovasteeseen. Toisena hypoteesina oli tutkia, onko aMMP-8-positiivisten ja -negatiivisten potilaiden ientaskujen keskimääräisessä paranemisessa mahdollisesti eroja. Materiaalit ja menetelmät: Tutkimukseen valittiin 27 aikuista vaiheen III/IV (riskiluokka C) parodontiittipotilasta. Kliiniset parodontologiset mittaukset, aMMP-8-tuolinvierustesti ja suuhuuhdenäytteiden Western immunoblot -analyysi tehtiin ennen parodontologista anti-infektiivistä hoitoa sekä yksi kuukausi hoidon jälkeen. Tulokset: Kliiniset parodontologiset indeksit ja aMMP-8-pitoisuudet paranivat merkitsevästi hoidon myötä (p < 0.001). Paranemisessa ei havaittu sukupuolesta aiheutuvia merkitseviä eroja. aMMP-8-pitoisuuksien ja ientaskusyvyyksien välillä oli merkitsevä korrelaatio. MMP-8:n Western immunoblot -analyysi osoitti aMMP-8:n immunoreaktiivisuuden ja aktivaation laskua hoidon seurauksena. Johtopäätökset: Parodontiittipotilaiden kohonneet aMMP-8-pitoisuudet suuhuuhteessa ja niiden korrelaatio ientaskusyvyyksiin sekä aMMP-8-pitoisuuksien merkittävä lasku parodontologisen hoidon myötä riippumatta potilaan sukupuolesta tukevat aMMP-8-tuolinvierustestin hyötyä parodontaalisairauksien reaaliaikaisessa diagnostiikassa sekä parodontiitin hoidon arvioinnissa.
  • Karjalainen, Millaroosa (2024)
    Suussa elää laaja mikrobikanta. Paikalliset suun infektiot ovat perusterveillä potilailla usein harmittomia. Potilaan immuunipuolustuksen heikentyessä esimerkiksi sairauden tai sen hoidon vuoksi, voivat suussa esiintyvät hoitamattomat krooniset infektiofokukset aiheuttaa systeemisiä infektioita. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on keskittyä vuonna 2021 HUS:in suu- ja leukasairauksien infektiofokuspoliklinikalla hoidettujen potilaiden tärkeimpiin PTG-kuvista ilmentyneihin infektiofokuslöydöksiin. Tarkoituksena on selvittää mitä potilaan infektiofokuksista saadaan tietää jo pelkän PTG-kuvan perusteella. Lisäksi tutkielma käsittelee tärkeimpiä suun infektioita. Tutkimusaineistona toimii HUS:n suu- ja leukasairauksien infektiofokuspoliklinikalla hoidetut potilaat vuonna 2021. Potilaista kerättiin ikä, sukupuoli, lähettämisen syy ja lähettävä erikoisala sekä infektiofokustutkimuksen aikana raportoidut suun löydökset sekä suun ja leukojen alueilta otetut röntgenkuvat löydöksineen. Lähetteitä infektiofokuspolille tehtiin yhteensä 605 kappaletta. Potilaiden mediaani-ikä oli 63-vuotta ja 64% (n=387) lähetetyistä oli miehiä ja 36% (n=218) oli naisia. Suurin syy lähettämiselle oli sädehoito/kemosädehoito pään ja kaulan alueelle 22% (n=137). Usein sattumalöydöksenä ilmenevää apikaaliparodontiittia esiintyi PTG-kuvista 47%:lla (n=241) ja lisäksi kariesta esiintyi 60%:lla (n=310) potilaista. Tulokset osoittavat, että PTG-kuva kannattaa ottaa infektiofokustutkimuksen tueksi. Sen avulla saadaan potilaan suun kokonaistilanteesta hyvä yleiskuva ja havaitaan mahdolliset oireettomat infektiofokukset. Hoitosuunnitelma laaditaan yksilöllisesti kunkin potilaan kohdalla.