Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by department "Institutionen för klinisk medicin"

Sort by: Order: Results:

  • Vuorinen, Emmi (2012)
    Keskosena syntyessä istukan ravitsemusreitti katkeaa äkillisesti eikä suolisto ole vielä tuolloin kypsä vastaanottamaan ravitsemuksellisia maitomääriä. Tavoitteena keskosen kasvulle pidetään vastaavaa kasvua kuin kohdun sisällä kasvavalla sikiöllä. 2000-luvun alussa huomattiin, ettei vallinneilla ravitsemussuosituksilla päästy tavoitteeseen ja siksi suosituksia muutettiin. Erityisesti parenteraalisen ravitsemuksen määrää lisättiin ja sen aloitusajankohtaa aikaistettiin. Muutosten jälkeen syntyi vaikutelma keskosten parantuneesta kasvusta. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tutkia kasvavatko keskoset paremmin kuin ennen ravitsemussuositusten muutosta. Tutkimus toteutettiin retrospektiivisesti sairauskertomusmerkintöjen avulla. Tutkimusaineistoon valittiin vuosina 1996-1997 ja 2006-2007 syntyneet Lastenklinikan Vastasyntyneiden teho-osastolla hoidetut ja Avo 7 –vastaanotolla seuratut keskoset, jotka olivat syntyessään gestaatioiältään 28+1 viikkoa tai alle. Tutkimuksessa todettiin, että jälkimmäisellä ajanjaksolla syntyneet kasvoivat tilastollisesti merkittävästi paremmin kuin ensimmäisellä jaksolla syntyneet. Pojat olivat merkittävästi suurempia jo lasketussa ajassa (gestaatioikä 40+0), tytöillä kasvun paraneminen näkyi vasta myöhemmissä mittauspisteissä (3, 6, 9 ja 12 kk). Erityisesti kasvun paraneminen näkyi niin sanotussa lineaarikasvussa eli pituuden ja päänympäryksen paranemisessa. Sairastavuus oli myöhemmällä ajanjaksolla syntyneillä suurempaa.
  • Silventoinen, Kaija (2014)
    Nenän, nenän sivuonteloiden ja nenänielun lymfoomat ovat länsimaissa harvinaisia. Suomessa tämän tautiryhmän ilmaantuvuudesta tai potilaiden kliinisestä kuvasta ei ole aiemmin tehty kattavaa tutkimusta. Tutkimuksemme oli retrospektiivinen kvalitatiivinen tutkimus, joka perustui patologisanatomisiin diagnooseihin (PAD) ja sairauskertomustietoihin. Helsingin yliopiston patologian laitoksen näyterekisterin avulla löysimme 134 potilasta, joilla oli diagnoosina lymfooma tai plasmosytooma sinonasaalisella tai nenänielun alueella vuosina 1975 - 2013. Suuri osa vanhemmista sairaskertomuksista ei ollut käytettävissä ja siksi aineisto käsitti 89 potilasta vuosilta 1986 - 2013. Potilaiden tavallisimmat oireet olivat nenän tukkoisuus, nuha ja nenäverenvuodot. Kasvojen kipu ja välikorvan tulehdukset olivat myös yleisiä. Neljänneksellä oli suurentuneita imusolmukkeita. Yleisimmin tauti ilmeni nenänielun alueella ja tavallisin lymfooma-alatyyppi oli suurisoluinen B-solulymfooma. Keskimääräiseksi ilmaantuvuudeksi saimme Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella 3,4 lymfoomatapausta vuodessa. Alue kattaa nykyisin 1,6 miljoonan väestöpohjan. Ilmaantuvuus oli nousujohteista.
  • Honkamaa, Maija; Ovaska, Mikko; Madanat, Rami; Mäkinen, Tatu (2015)
    Open ankle fractures are rare injuries with a high incidence of wound complications and infection related morbidity. The aim of this study was to evaluate the demographic characteristics, outcomes, and complications of patients treated for open ankle fractures at a level-1 trauma center from 2006 to 2011. We identified 137 open ankle fractures from a cohort of 3041 consecutive operatively treated ankle fractures. The mean age of patients was 60 years and 56% were women. Only 20% of the fractures were the result of high-energy trauma. Most of the fractures were Weber type B with a medial sided wound. Immediate internal fixation was performed in 82% of patients, and the wound was primarily closed in the majority of cases (80%). The incidence of deep infection and postoperative wound necrosis was 17% and 18%, respectively. Older patients did not have an increased risk of complications. The results showed that younger patients are more likely to suffer an open ankle fracture resulting from high-energy trauma, leading to more complications and subsequent increased resource utilization.
  • Grönroos, Silvia (2010)
    Tässä työssä käytettiin pohjana aikaisemmin julkaistua työtä (Nuanualsuwan ja Cliver, 2002), ja tarkoituksena oli tutkia työssä kuvatun menetelmän soveltuvuutta noroviruksen havaitsemiseen sekä sitä, kuinka erilaiset desinfektioaineet tehoavat noroviruksen eliminoinnissa. Menetelmä perustuu esikäsittelyyn, jossa ennen reaaliaikaista RT-PCR geenimonistusta lisätään näytteisiin proteinaasi K:ta ja ribonukleaasia (RNAsi). Esikäsittelyllä on tarkoitus poistaa vaurioituneet ei-infektiiviset viruspartikkelit ja genomit näytteestä, joka helpottaisi ihmiselle vaarallisen noroviruksen tunnistamista. Norovirusta sisältäviä näytteitä analysoitiin reaaliaikaisella RT-PCR:llä nukleiinihapposaostuksen jälkeen. Tulokset vahvistivat mm. etanolin ja kloorin tehon noroviruksen eliminoinnissa. Työssä huomattiin myös, että monet aineet jättivät jälkeensä suuren määrän inaktivoitua virusta, mikä on aikaisemmin saattanut johtaa esimerkiksi etanolin tehon aliarviointiin. Menetelmän käyttökelpoisuus sai myös vahvistuksen, mutta osoitti, että menetelmässä on vielä runsaasti kehittämisen varaa. Esikäsittelymenetelmiä tulisi kehittää spesifisemmiksi jotta niitä voisi hyödyntää käytännössä esimerkiksi epidemioiden yhteydessä ja tutkittaessa uusia desinfektioaineita.
  • Grönroos, Heidi (2010)
    Norovirukset ovat tavallisimpia aikuisten virusvatsatautien aiheuttajia. Norovirus tarttuu helposti ihmisestä toiseen useimmiten feko-oraaliteitse. Vatsatauti on tavallisesti nopea ja itsestään ohi menevä eikä vaadi sairaalahoitoa, mutta voi aiheuttaa perussairaille vakavankin taudin. Tartuttavuutensa ja kestävyytensä ansiosta norovirus aiheuttaa epidemioita esimerkiksi sairaaloissa, jossa se leviää potilaasta toiseen henkilökunnan välityksellä. Epidemiat aiheuttavat sairaaloille kustannuksia ja johtavat ylimääräisiin kuolemiin. Kunnollisella siivouksella ja käsihygienialla voidaan epidemioita merkittävästi rajoittaa. Tutkimuksen tarkoituksena oli yrittää tunnistaa vuodeosastolla sellaisia pintoja, joista norovirus on vaikeasti puhdistettavissa, jotta siivous osattaisiin kohdistaa riskipaikkoihin. Näytteitä otettiin Kaunialan sairaalan vuodeosastolta, jossa oli äskettäin ollut norovirusepidemia. Kolmesta huoneesta otettiin yhteensä 25 pintanäytettä pumpulitikuilla ja sideharsoilla. Näytteet analysoitiin reaaliaikaisella RT-PCR:llä. Yhdestä näytteestä löytyi noroviruksen nukleiinihappoa. Se oli peräisin potilas-wc:n suihkutuolista. Kyseisen huoneen potilaalla oli vatsatautioireita edellisen kerran 10 vuorokautta sitten näytteenottohetkestä. Tutkimus osoittaa että helposti ulosteella kontaminoituvat paikat, kuten suihkutuolit ja alusastiat, voisivat käsin kosketettaessa toimia epidemian ylläpitäjänä ja levittäjänä, jos niitä ei puhdisteta kunnolla.
  • Seppälä, Toni (2015)
    OptiVein® on kehitetty helpottamaan kanylointeja. Laite kiinnitetään tavalliseen verisuonikanyyliin. Kanyylin sisällä sijaitsee kertakäyttöinen, steriili valokuitu, jota pitkin kulkeva lasersäde näkyy vihreänä valona kanyylin päässä. Valo on niin voimakas, että se kuultaa ihon läpi. Tämän tutkimuksen tarkoitus on selvittää, auttaako OptiVein kokemattomien kanyloijien onnistumista laskimon kanyloinnissa. Tutkielmassa pohditaan myös muita kanyloinnin apuvälineitä sekä niiden suhdetta OptiVeiniin.
  • Federolf, Walter (2012)
    Idiopatisk GHD innebär brist på tillväxthormon utan något fynd som förklarar vad bristen beror på. I denna studie betraktas om puberteten förtidigas av tillväxthormonbehandling hos idiopatiska GHD-patienter. I undersökningen betraktas även hur patienternas benålder har utvecklats i förhållande till deras kalenderålder, samt hur mycket längden har utvecklats under vårdperioden. Undersökningen gjordes för att ta reda på tillväxthormonbehandlingens betydelse för tidpunkten på pubertetens början. Den retrospektiva undersökningen gjordes på basis av insamlade patientuppgifter på 19 personer, vilka var patienter vid Barnklinikens endokrinologiska avdelning i HNS. Resultaten anger, att puberteten inte förtidigas av tillväxthormonbehandling. Då man betraktar personernas kalenderålder tycks puberteten vara i samma tid som hos friska unga, men då man beaktar personernas benålder, är puberteten försenad hos bägge könen. Personernas benålder utvecklas snabbare än kalenderåldern och personerna tar ifatt sina kamrater i fråga om benåldern till början av puberteten. Patienternas längd ökar med över 2 SD enheter under vården.
  • Torkki, Matias (2014)
    Modic-muutokset (MC) liittyvät alaselkäkipuun (LBP). Tulehdusta on pidetty erityisesti 'tyypin I' -MC:n avaintekijänä, mutta tähän mennessä potentiaalisista tulehduksellisista välittäjäaineista vain TNFα on yhdistetty MC:n. Tutkimuksen tavoitteena oli analysoida tiettyjä tulehduksen välittäjäaineita ihmisen kirurgisesti poistetuista välilevyistä, ja määrittää niiden yhteys MC:n kanssa viereisissä selkänikamissa. Tutkimuspopulaatio koostui 55 välilevynäytteestä; 20 'Ei MC' -välileyä, 20 'tyypin I' -välilevyä ja 15 'tyypin II' -välilevyä. 47 välittäjäaineen mRNA -ekspressio määritettiin eristetystä RNA:sta. Märitetyistä välittäjäaineista tilastollisesti merkittävät assosiaatiot löydettiin RANKL:sta (p=0.020), M-CSF1:stä (p=0.019), NFATc1:stä (p=0.021) ja RUNX1:stä (p=0.023), jotka olivat lisääntyneet 'tyypin II' MC -ryhmässä, kun taas OSCAR (p=0.023) oli lisääntynyt 'tyypin I' –ryhmässä verrattuna 'ei MC' -ryhmään. Kun nämä välittäjäaineet ovat yhteydessä osteoklastien erilaistumiseen ja lisääntymiseen, hypoteesimme mukaan välilevyjen erittämien aineiden aiheuttama nikamien osteoklastien stimulaatio on osallisena MC:n patofysiologiassa.
  • Hildén, Erik Oscar Johannes (2012)
    Pään ja kaulan alueen schwannoomien hoitotuloksia ei ole tutkittu aikaisemmin Suomessa. Kyseessä on harvinainen kasvain ja siksi HYKS korva-, nenä- ja kurkkutautien klinikan suuri väestöpohja antaa mahdollisuuden tähän tutkimukseen. Tutkimuksessa on selvitetty pään ja kaulan alueen ekstrakraniaalisten schwannoomien kliinisiä piirteitä ja hoitotuloksia. Tutkimus on tehty keräämällä retrospektiivisesti sairaskertomustiedot kaikista HYKS korva-, nenä- ja kurkkutautien klinikan, vuosien 1987 ja 2008 välillä, hoitamista schwannoomista (N=47). Schwannoomat ilmenevät erittäin heterogeenisin oirein. Hoito on pääasiassa kirurginen. Tähän liittyy kuitenkin tällä alueella leikkauksen jälkeisiä lyhyt- ja pitkäaikaisoireita. Yksikään kasvain ei kuitenkaan seurannassa malignisoitunut tai uusinut. Tulokset olivat hyvin samansuuntaiset kuin vastaavissa muissa kirjallisuudessa raportoiduissa tutkimuksissa
  • Sipinen, Timo (2011)
    Keräsimme ICD-10 koodilla L89 HYKS:n plastiikkakirurgian klinikassa hoidetuista 401:stä potilaasta hoitotiedot vuosilta 2000-2008. Plastiikkakirurgiseen leikkaukseen ja hoidon arvioon päätyneiden potilaiden keski-ikä oli 60,3 (18-97v.). Painehaavan riskitekijät selvitettiin. Yksittäisistä riskitekijöistä yleisimpiä olivat paraplegia ( n=77; 17% ) ja diabetes/ASO tauti ( n=53; 12 % ). Yhteensä painehaavaleikkauksia tehtiin 347 , joista revisioleikkauksia 108 ja varsinaisia sulkuleikkauksia oli 239. Keskimäärin potilaat tarvitsivat 1.7 operaatiota. Leikatuista painehaavoista gradus III- haavoja oli 35,1% ; n= 84 ja gradus IV 25,5% ; n= 61, pinta-ala haavoilla oli keskimäärin 30,5 cm2. Istuinkyhmyjen ja sacrumin painehaavat olivat potilasaineistossamme yleisiä (20% ja 27% operoiduista painehaavoista). Gradus III haavoja leikattiin keskimäärin 1,6 kertaa ja gradus IV haavoja keskimäärin 2,0 kertaa. Postoperatiivisia poliklinikkakäyntejä tarvittiin keskimäärin 2,3, gradus III painehaavapotilailla 2,0 ja gradus IV potilailla 2,6 käyntiä. Leikkausmenetelmistä eri kielekerekonstruktiot olivat selkeästi eniten käytetty leikkausmenetelmä painehaavaleikkauksissa: 58 % rekonstruktioleikkauksista suoritettiin käyttäen jonkinlaista iho- lihaskielekettä.
  • Rantala, Outi (2010)
    Tutkielmassa etsitään masennuksen yhteyttä painoindeksiin ja tupakointiin. Tutkielman aineistona käytetään Vantaalla 1990- ja 2000-luvuilla kerättyjä kahta aineistoa, jotka käsittävät 406 perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon masennuspotilasta. Painoindeksin ja masennuksen välistä yhteyttä ei odotuksista huolimatta tullut juurikaan esiin. Tupakoivien naispotilaiden masennus oli syvempää kuin tupakoimattomien ja perusterveydenhuollossa tupakoimattomuus ennusti parempaa masennuksesta toipumista.
  • Tolppanen, Heli (2010)
    Ischemic stroke in young adults with patent foramen ovale (PFO) and/or atrial septal aneurysm is underinvestigated. Methods: We investigated 86 such patients (age 16-49 years) with long-term follow-up. Results: Most patients recovered well, one died and 15 retired prematurely due to the index stroke. Seven patients underwent PFO closure. Few stroke recurrences occurred (4%) either on aspirin or warfarin during the 6.5 years of follow-up. Conclusions: Our data suggest good outcome, low morbidity, and low recurrence. Finding the best secondary prevention measures requires randomized trials.
  • Jolma, Mirjami (2015)
    Pienenpienten keskosten pitkäaikaiskehityksestä ja sen suhteesta varhaisvaiheen ongelmiin on vain rajallisesti tietoa. Kirjallisuuskatsaus käsittelee pienimpien keskosten hoidon ja ennusteen nykytilannetta. Pikkukeskosilla todetaan usein avoin valtimotiehyt, PDA, joka on pyritty sulkemaan joko lääkkeellisesti tai kirurgisesti. Sulkumenetelmien pitkäaikaisvaikutuksia on tutkittu vähän. Aineistona oli vuosina 2000-2005 HUS:n Lasten ja nuorten sairaalassa hoidetut ja seuratut alle 1000g painavina syntyneet lapset, joista kerättiin alkuvaiheen tiedot sekä seurantatiedot 5-6 vuoden ikään asti. Päätemuuttujana oli 5-6v iässä tehtyjen neuropsykologisten tutkimusten tulokset. Menetelmänä käytettiin nelikenttäanalyysiä. PDA:n lääkkeellinen sulku ei lisännyt neuropsykologisten ongelmien ilmaantuvuutta. Ibuprofeenia ja indometasiinia ei voitu aineiston perusteella vertailla. Verrattaessa eri hoitomenetelmien vaikutuksia todettiin kirurgisen hoidon lisäävän äänihuulipareesin ja visuaalisten erityisvaikeuksien riskiä. Syntymäpainon ja raskauden keston vakioinnin jälkeen PDA:n kirurginen hoito, kuten mikä tahansa kirurginen operaatio, kolminkertaisti visuaalisen erityisvaikeuden riskin ja PDA:n kirurgiseen sulkuun liittyi vähintään 12-kertainen äänihuulipareesin riski. Pienenpienten keskosten kirurginen hoito on syytä varata vain tilanteisiin, joissa sille ei ole vaihtoehtoa.
  • Anttila, Pauliina (2012)
    Ennenaikaisesti syntyneen lapsen suolisto ei heti ole kypsä käsittelemään suun kautta annettua ravintoa. Pikkukeskosen kasvun ja kehityksen tukemiseksi tarvitaan äidinmaidon lisäksi suonensisäistä ravitsemushoitoa. Tarkoituksena oli selvittää, minkälaista ravitsemushoitoa pikkukeskoset saivat vastasyntyneiden teho-osastolla kahden ensimmäisen elinviikon aikana. Saatuja tuloksia verrattiin kansainvälisiin suosituksiin sekä 2000-luvun alussa tehtyyn vastaavanlaiseen selvitykseen. Tutkimuskohteena olivat HUS Lasten ja nuorten sairaalan vastasyntyneiden teho-osastolla hoidetut alle 1501-grammaisina vuonna 2009 syntyneet lapset. Osaston tietojärjestelmän ja sairauskertomusmerkintöjen avulla selvitettiin retrospektiivisesti 147 pikkukeskosen päivittäinen ravinnonsaanti kahden ensimmäisen elinviikon aikana, lisäksi seurattiin lasten kasvua. Tilastolliseen analyysiin käytettiin Pearsonin ja Spearmanin korrelaatiotestejä. Lasten kokonaisenergiansaanti kohosi ripeästi ensimmäisinä elinpäivinä ja tasoittui 105 kcal/kg/vrk tuntumaan. Parenteraalinen energiansaanti hallitsi alussa, mutta väheni enteraalisen ravitsemuksen lisääntyessä. Proteiininsaanti lisääntyi nopeasti tasolle 2,5 g/kg/vrk. Yli puolet pikkukeskosista saavutti kokonaisenergiansaannin 90 kcal/kg/vrk neljäntenä hoitopäivänä. Vain pieni osa lapsista saavutti tutkimusjakson aikana proteiininsaannin 3 g/kg/vrk. 2000-luvun alun jälkeen pikkukeskosten varhaista proteiininsaantia ja erityisesti hyvin pienipainoisten keskosten parenteraalista ravitsemusta on tehostettu.
  • Jääskeläinen, Sesilia (2015)
    Keuhkonsiirtopotilaiden refluksi aiheuttaa obliteroivaa bronkioliittiä (BOS), joka johtaa siirteen toimintakyvyn lakkaamiseen. Ongelmana on, ettei refluksille ole vakiintunutta diagnostista menetelmää, jolloin refluksi ja siitä johtuvat mikroaspiraatiot jäävät usein huomiotta aiheuttaen hyljintää ja sitä kautta BOS:ia. Oil-red-O (ORO) värjää aspiroitunutta rasvaa syöneitä alveolaarisia makrofageja bronkoalveolaarisesta huuhtelunäytteestä (BAL), jota uskotaan voitavan käyttää refluksin diagnostiikassa keuhkonsiirtopotilailla. Tutkimme lisäksi, ovatko ORO-näytteet positiivisempia potilailla, joille kehittyi BOS aikaisemmin, joilla oli useita hyljintöjä tai joille oli tehty fundoplikaatio refluksin estämiseksi. Aineistomme koostui Suomessa tehtyjen keuhkonsiirtopotilaiden ORO-tuloksista ja sairaskertomuksista. Valitsimme tarkempaan tutkimukseen ne potilaat, joilla oli paljon positiivisia ORO-näytteitä ja jotka olivat saaneet siirteen vuoden 2011 jälkeen, jolloin ORO-värjäyksiä alettiin tehdä Suomessa rutiinisti, heitä oli 22. ORO-positiivisuutta verrattiin potilaan sairaskertomuksen tapahtumiin, jolloin nähtiin mahdolliset yhteydet. Tulokseksi saatiin, ettei ORO-värjäystä voi pitää täysin luotettavana keinona refluksin diagnostiikassa, sillä se ei vastannut hypoteesiamme. Myöskään muiden tutkimiemme tapahtumien kanssa ei löydetty yhteyttä ORO-positiivisuuteen.
  • Pietilä, Antti (2014)
    Psyykenlääkkeiden käyttöön on viime vuosikymmenien aikana kiinnitetty huomiota vanhusten hoidossa. Suomessa käyttöaste on pitkään ollut suuri verrattuna muuhun maailmaan. Erityisesti monisairaat ja hauraat laitoksissa asuvat vanhukset ovat käyttäneet paljon psyykenlääkkeitä. Ikääntyessä elimistö tulee alttiiksi erilaisille lääkkeiden haittavaikutuksille ja tämän vuoksi on tärkeää, että psyykenlääkkeiden käyttöä ja niiden haittoja ympärivuorokautisen hoidon asukkaisiin tutkitaan. Tutkielman tarkoituksena oli selvittää psyykenlääkkeiden ja muiden keskushermostoon vaikuttavien lääkitysten käyttöä ja niihin assosioituvia tekijöitä Helsingin kaupungin ympärivuorokautista hoivaa tarjoavissa laitoksissa. Tavoitteena oli selvittää käytön prevalenssia, sukupuolten välisiä eroja tässä suhteessa, sekä myös psyykenlääkkeiden käyttäjien eroja ei-käyttäjiin. Aineisto on peräisin Helsingin kaupungin sosiaaliviraston tutkimuksesta "Asukkaiden ravitsemustila helsinkiläisissä palvelutaloissa ja vanhainkodeissa 2011". Tutkimukseen osallistui yhteensä 3429 henkilöä (osallistumisosuus 77%), keski-ikä oli 84,2 vuotta ja naisten osuus 77 %. Psyykenlääkkeiden ja keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden käyttö on Helsingin seudun ympärivuorokautisessa vanhustenhoidossa yleistä. Jatkuvassa käytössä olevien psyykenlääkkeiden prevalenssi oli hieman pienempi verrattuna aiempiin tutkimuksiin, mutta säännöllisesti psyykenlääkkeitä käytti edelleen 74 % asukkaista. Erityisen yleistä oli bentsodiatsepiinien, opioidien ja masennuslääkkeiden käyttö. Huolestuttavaa oli suuri sedatiivisten lääkkeiden kuorma, pelkästään säännöllisessä käytössä asukkailla oli keskimäärin lähes 2 keskushermostoon vaikuttavaa lääkettä. Keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä tulisi määrätä vain tarkan harkinnan jälkeen ja käyttää hyväksi erilaisia laatukriteereitä ja -suosituksia.
  • Ylitalo, Elina (2012)
    Tutkimuksessa tarkasteltiin rakonpoistoleikkauksella HYKS:ssa vuosina 2006 - 2009 hoidettuja rakkosyöpäpotilaita. Tutkimuksen lähtökohtana oli sisäinen laaduntarkkailu ja potilasmateriaalin ominaisuuksien ja potilaiden ennusteen sekä syöpädiagnostiikan osuvuuden tutkiminen. Tutkimus oli retrospektiivinen rekisteritutkimus, johon tarvittavat tiedot hankittiin potilastietojärjestelmästä ja Tilastokeskuksen kuolintodistusarkistosta. Tutkimukseen otettiin mukaan kaikki potilaat, joille on vuosina 2006 - 2009 tehty HYKS:ssa rakkosyövän takia rakonpoistoleikkaus. Potilasmäärä oli 122. Potilaita seurattiin kuolemaan tai 1.8.2011 asti. Kaikista potilaista saatiin tiedot elossaolosta, kuolemasta, kuolinsyystä ja – päivästä seurannan lopussa. Potilaiden keski-ikä oli 65,7 vuotta, miehiä oli 76 %. Yleisin virtsanjohtamismenetelmä oli avanne iholle. Leikkauskuolleisuus oli 1 %. Leikkausta edeltävässä syöpädiagnostiikassa havaittiin alidiagnostiikkaa. Välittömiä komplikaatioita tuli 59 %:lle, mikä on melko paljon. Seuranta-ajan lopussa 64 % potilaista oli elossa, 32 % oli kuollut rakkosyöpään ja 4,1 % oli kuollut muuhun syyhyn. Tulokset olivat pääosin yhteneviä kirjallisuudessa esitettyjen tulosten kanssa. Tutkimuksella on merkitystä rakkosyövän leikkaushoidon arvioimisessa ja kehittämisessä HYKS:ssa.
  • Wikberg, Sanna (2014)
    Tutkimuksen tarkoitus oli selvittää Ramsay Huntin (RH) oireyhtymän kliinistä kuvaa ja määrittää kasvohalvauksen pitkäaikaisennustetta RH potilailla. Lisäksi haluttiin selvittää onko ennuste edelleen huonompi kuin idiopaattisessa kasvohalvauksessa, Bellin pareesissa sekä miten potilaat ovat toipuneet muista oireyhtymään liittyvistä oireista. Tutkimusmenetelminä oli HUS Korva-, nenä- ja kurkkutautien klinikan sairaskertomuksista kerättyyn tietoon perustuva 120 potilaan potilasasiakirjatutkimus sekä potilaiden vastauksiin perustuva 81 potilaan kyselytutkimus. Vain 16%:lla potilaista rakkulat ja kasvohalvaus esiintyivät samanaikaisesti. Rakkulat sijaitsivat suun ja korvan lisäksi myös muualla kasvoissa ja ylävartalolla. Tavallisimmat muut oireet olivat korvakipu, tasapainohäiriö ja kuulonlasku. Lääkehoidetuilla paranemisennuste oli lähellä Bellin pareesin tasoa. Jälkioireista yleisimmät olivat korvien soiminen, huimaus tai tasapainohäiriö ja lisääntynyt kyyneleritys. Vaihtelevan kliinisen kuvan vuoksi RH oireyhtymä tulee pitää mielessä kaikkien kasvohalvaus- ja vyöruusupotilaiden kohdalla, jotta ennustetta parantava lääkitys aloitettaisiin tarpeeksi nopeasti.
  • Mattila, Niklas (2015)
    The aim of the study was to assess the hemodynamic safety and efficacy of repetitive levosimendan infusions in pediatric patients with dilated cardiomyopathy. An insufficient amount of studies have been published on levosimendan in the pediatric setting. Data was gathered retrospectively on hemodynamics and laboratory values signifying peripheral oxygen perfusion and cardiac function. Repetitive levosimendan infusions were found to be hemodynamically safe in the pediatric population. Insufficient data on laboratory values were obtained to show the efficacy of levosimendan on cardiac function. A more meticulous scheme for laboratory parameter control is warranted to prove levosimendans favourable effects on children suffering from dilating cardiomyopathy. This is the first study of its kind of repetitive levosimendan dosing in children suffering from dilating cardiomyopathy. It enforces on the findings of other studies, that levosimendan is a safe inodilator in the pediatric setting.
  • Aaltonen, Panu (2014)
    Objectives: To analyse retrospectively population-based results of congenital tracheal stenosis repair in neonates and small children in Finland Methods: Data on infants and children who were operated for congenital tracheal stenosis in Helsinki Children`s Hospital (HCH) between August 1988 and May 2013, were analysed retrospectively. Fiberoptic bronchoscopy was performed perioperatively and in the follow-up in all patients. The median follow-up time was 7 years (range 1- 20years). Results: Thirteen children were operated for congenital tracheal stenosis. Resection with end-to-end anastomosis was used in 12 patients and slide tracheoplasty in one patient. The median age at the operation was 2.9 months (range, 6 days - 19 months). Eight patients (62%) had associated cardiovascular defects which were corrected during the same operation. The median length of stenosis was 35% (range, 25 - 60%) from the total length of the trachea. The median length of postoperative mechanical ventilation was 10 days (range, 5 - 19 days). The median length of intensive care treatment was 15 days (range, 7 - 40 days). One patient died due to hypoplastic lung tissue and fibrosis, and multiorgan failure. One patient required reoperation and three other patients needed balloon bronchodilatations postoperatively. There was no late mortality. All the 12 survivors had good outcome. Conclusion: Resection with end-to-end anastomosis presented a good long-term outcome with up to 55% of stenotic segment of the trachea.