Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by discipline "Meteorologia"

Sort by: Order: Results:

  • Santala, Marianne (2019)
    Tämä työ on tapaustutkimus, joka tarjoaa yhdenlaisen toimintamallin siihen, miten sosiaalista mediaa voi käyttää ilmastotieteen ja –viestinnän edistämiseen. Ilmastonmuutos on lähes päivittäin esillä populaarissa mediassa, mutta kansalaisten luottamus tieteeseen perustuvaan ilmastotietoon on silti puutteellista ja tutkijoiden ääni uupuu julkisesta keskustelusta. Tämä tutkielma tuottaa viestinnän, kansalaistieteen ja ilmastokasvatuksen aiempaan tutkimukseen perustuen tietoa siitä, miksi vuorovaikutteinen ilmastoviestintä ja kansalaistiede voivat olla hyviä keinoja edistää ilmastotiedettä ja kasvattaa suuren yleisön luottamusta sitä kohtaan. Työ havainnollistaa toimintamallin käyttöesimerkkien avulla luonnontieteelliseen aineistoon sekä viestinnän ja kasvatuksen teorioihin perustuen, miten toimintamalli voi lisätä ilmastotieteen ja sen tutkimusmenetelmien sekä ilmastojärjestelmän ja ilmastonmuutoksen ymmärrystä. Tutkimuksen kohteena on kansalaisia ja tutkijoita osallistava vuorovaikutteisen ilmastoviestinnän ja kansalaistieteen palvelukokonaisuus, joka mahdollistaa suoran ja vastavuoroisen kommunikaation tutkijoiden ja kansalaisten välillä. Toimintamallin ydin on verkossa toimiva sosiaalisen median sovellus, joka mahdollistaa kaksisuuntaisen viestinnän. Sen lisäksi kokonaisuuteen kuuluu työpajatoimintaa, jossa toteutetaan kansalaistiedettä osallistamalla kansalaisia tutkimusprojektien ideointiin ja suunnitteluun. Vuorovaikutus tukee kansalaisten ilmastokasvatusta ilmiöpohjaisesti tarjoten poikkitieteellistä, yleistajuista ja arkeen helposti sovellettavaa ilmastotietoa. Vuoropuhelu mahdollistaa kansalaisten tarpeiden ja motiivien huomioimisen, mikä kasvattaa viestinnän vaikuttavuutta. Erityisesti henkilökohtainen kasvokkain tapahtuva vuorovaikutus tehostaa osallistujien sitoutumista, yhteenkuuluvuuden tunnetta ja tulosten pysyvyyttä. Toimintamalli tarjoaa tutkijoille helpon ja vaivattoman kanavan esitellä tutkimusta ja tuoda äänensä julkiseen keskusteluun. Verkostoyhteiskunnassa läsnäolo sosiaalisessa mediassa ja julkisissa keskusteluissa on ensisijaisen tärkeää mielipidevaikuttamisen kannalta. Kuuntelemalla kansalaisia voivat tutkijat tuottaa tietoa, joka on helpommin sovellettavissa yhteiskunnan hyödyksi. Ilmastontutkimus, ilmastonmuutoksen hillintä ja muutokseen sopeutuminen vaativat moniammatillista ja sektoreiden välistä yhteistyötä, jota tämä toimintamalli tukee. Toimintamalli on skaalattavissa kansainväliselle tasolle, joten sillä on potentiaalia edistää myös kansainvälistä yhteistyötä.
  • Karsisto, Virve (2013)
    Paikallisilla tekijöillä voi olla merkittävä vaikutus tienpinnan lämpötilaan. Työssä käydään läpi näitä tekijöitä ja tutkitaan niiden vaikutusta Ilmatieteen laitoksen tiesäämalliin. Herkkyyskokeilla tutkittuja paikallisia tekijöitä ovat tienpinnan albedo, päällysteen paksuus, tien kaltevuus ja varjostus. Tutkimuksessa tiesäämallia ajettiin 16 eri pisteessä käyttäen näitä tekijöitä kuvaaville suureille eri arvoja. Työssä vertaillaan myös tiesääennusteiden luotettavuutta eri paikoissa sijaitseville tiesääasemille. Lisäksi tutkitaan, miten tiesäämallilla voisi mallintaa siltapisteitä. Saatujen tulosten mukaan tärkein tienpinnan lämpötilaan vaikuttava tekijä on varjostus. Suurimmaksi varjostetun ja varjostamattoman pinnan lämpötilaeroksi saatiin 13 °C, mikä tarkoittaa jo merkittävää eroa liukkauden muodostumisen kannalta. Erityisesti auringon siirtyminen esteen taakse iltapäivällä aiheutti nopean lämpötilan laskun. Toiseksi tärkeimpiä tekijöitä ovat päällysteen paksuus ja kaltevuus, joiden merkitys on huomattavasti suurempi aurinkoisina kuin pilvisinä päivinä. Saatujen tulosten mukaan aurinkoisena päivänä päällysteen paksuuden muutos kahdesta senttimetristä kuuteen senttimetriin aiheutti kahden asteen eron vuorokauden suurimman ja pienimmän lämpötilan erotuksissa. Etelärinteen lämpötilan muutokseksi saatiin +0,40 °C kaltevuusastetta kohden ja pohjoisrinteen -0,46 °C kaltevuusastetta kohden. Pienin vaikutus tienpinnan lämpötiloihin aiheutui albedon muuttamisesta, jolla saatiin suurimmillaankin vain yhden asteen lämpötilaero. Tiesääennusteiden luotettavuudessa ei havaittu olevan eroa tasaisella maalla sijaitsevien tiesääasemien ja sillalla tai mäessä sijaitsevien tiesääasemien välillä. On kuitenkin mahdollista, että mallille annetun sääennusteen virheet peittivät paikallisten tekijöiden aiheuttamat erot alleen. Myös tiesäämallin taipumus ennustaa todellista kylmempiä lämpötiloja haittasi vertailua. Sillan lisääminen malliin onnistui muutamilla muutoksilla. Tämä muutti kuitenkin pintalämpötilaa enimmilläänkin vain 1,5 °C. Eri paksuisten siltojen lämpötilaprofiileilla oli eroa, sillä 20 cm paksuisen sillan keskiosan lämpötila mukautui paljon nopeammin lämpötilan muutoksiin kuin 50 cm ja 100 cm paksuisilla silloilla, joilla lämpötilaprofiilista tuli aaltomaisempi.
  • Siiskonen, Ville (2016)
    Kaaottisessa järjestelmässä, kuten esimerkiksi ilmakehässä, ennustettavuus on rajoitettu. Yksittäinen numeerinen sääennuste tulee aina lopulta erkanemaan todellisesta ilmakehän tilasta. Numeeristen sääennusteiden parantamiseksi on kehitetty parviennusteet, missä yhden ennusteen sijasta tarkastellaan useamman ennusteen käyttäytymistä. Luotettavan parviennusteen luomiseksi on parven jäsenten alkutilat valittava tarkkaan. Parvi voidaan luoda niin, että arvioituun alkutilaan lisätään satunnaisia häiriöitä tai edeltävän parviennusteen pohjalta jalostettuja häiriöitä. Tässä pro gradu -työssä tarkasteltiin, onko satunnaishäiriö- ja jalostushäiriömenetelmän luotettavuudessa eroa Lorenz-96-mallissa. Luotettavuutta vertailtiin kolmella eri todentamismenetelmällä: sijoitushistogrammilla, hajaantuminen-osuvuus-tuloksella ja sijoitustodennnäköisyystuloksella. Parviennusteet luotiin sekä täydelliselle että stokastiselle mallille. Häiriöiden kokoa vaihdeltiin neljän eri skaalausparametrin avulla. Ennen varsinaisten parviennusteiden luontia mallin kaaottisuus varmistettiin selvittämällä ensimmäinen Lyapunovin eksponentti sekä tarkastelemalla, kääntyvätkö satunnaiset häiriöt Lyapunov-vektorin suuntaan. Tulosten mukaan häiriömenetelmien välillä oli eroa paikoin, riippuen käytetystä mallista ja skaalausparametristä. Täydellisessä mallissa jalostushäiriömenetelmä oli parviennusteen ajan hetkestä ja häiriön koosta riippuen luotettavampi kuin satunnaishäiriömenetelmä sijoitushistogrammin ja hajaantuminen-osuvuus-tuloksen osalta. Stokastisessa mallissa satunnaishäiriömenetelmä oli luotettavampi ainoastaan sijoitushistogrammin tulosten perusteella. Sijoitustodennnäköisyystulos ei antanut selviä viitteitä suuntaan tai toiseen kummankaan mallin osalta.
  • Pitkänen, Mikko Riku Aleksi (2013)
    NASA:n EOS Aura -satelliitissa oleva Ozone Monitoring Instrument (OMI) on tuottanut vuodesta 2004 lähtien päivittäisen globaalin arvion maan pinnalle saapuvan UV-säteilyn voimakkuudelle. Tämän UV-tuotteen perustana on ilmakehästä ja maan pinnasta kohti satelliittia sironnut lyhytaaltoinen auringon säteily, joka sisältää tietoa UV-säteilyn vaimenemisesta pilvipeitteessä. OMI:n mittauksia ja säteilynkulkumallinnusta hyödyntäen mittausten tietoa pilvivaimennuksesta käytetään kirkkaan ilman laskennallisen UV-tuotteen korjaamiseksi. Tässä työssä tarkasteltiin pilvikorjauksen toimivuutta erilaisissa pilvisyystilanteissa vertaamalla OMI:n pilvikorjattua UV-indeksiä vastaaviin maanpinnalla Solar Light 501 -laajakaistaradiometrillä mitattuihin UV-indekseihin. Vuosina 2005-2011 Sodankylässä ja Jokioisissa tehdyt radiometrimittaukset kalibroitiin vastaavilla Brewer-spektrofotometrien mittauksilla, jolloin hyödynnettiin Solar Lightin hyvää ajallista kattavuutta ja Brewer-mittausten tarkkuutta OMI:n vertailusuureen muodostamisessa. Kalibrointimenetelmän avulla hieman epätarkemmista Solar Light -havainnoista onnistuttiin tekemään paremmin satelliittivertailuun sopiva UV-indeksi kuin tarkoista Brewer-mittauksista. Pilvipeitteen on aiemmin havaittu heikentävän UV-tuotteen tarkkuutta merkittävästi, mihin yksi syy on pilvikorjauksen oletus tasaisesta, homogeenisestä pilvipeitteestä, sillä todellisuudessa pilvipeite on usein huomattavasti monimutkaisempi. Algoritmin kehittämisen kannalta on siksi mielenkiintoista tarkastella erikseen tilanteita, joissa pilvipeite on mahdollisimman lähelle algoritmin oletuksen kaltainen. Tätä varten UV-aineisto luokiteltiin auringon paiste- ja pilvisyyshavaintojen sekä globaalisäteilymittausten avulla kolmeen pilvisyysluokkaan: kirkkaan ilman tilanteeseen, hajapilviseen ja täyspilviseen tilanteeseen. Täyspilvisen tilanteen oletettiin vastaavan likimain UV-algoritmin olettamaa tasaista, homogeenista pilvipeitettä. OMI:n UV-tuotteen ja pintahavaintojen vertailussa havaittiin OMI:n yliarvioivan UV-indeksiä Jokioisissa keskimäärin 25 % (Sodankylässä 19 %), kirkkaalla ilmalla 12 % (8 %) ja täyspilvisessä tilanteessa merkittävästi enemmän 59 % (39 %). Suhteellisesti suurempi yliarvio täyspilvisissä tilanteissa merkitsee UV-algoritmin pilvikorjauksen olevan liian vähäinen, vaikkakin varsinainen yliarvion syy jää osin avoimeksi. Koska pilvikorjauksen voisi olettaa toimivan melko hyvin tasaisissa, homogeenisissa pilvitilanteissa, on selvitettävä tarkemmin miten hyvin täyspilviset tilanteet vastaavat algoritmin olettamaa pilvipeitettä.
  • Kallio, Viivi (2017)
    Sääsatelliittimittausten avulla on mahdollista muodostaa sekä ajallisesti että alueellisesti kattavia estimaatteja auringon kokonaissäteilystä maan pinnalla. Niiden muodostaminen kuitenkin perustuu kokonaissäteilyyn vaikuttavan pilvisyyden määrittämiseen sääsatelliittimittausten perusteella, jolloin menetelmällä saavutettava tarkkuus voi vaihdella pilvisyydestä riippuen. Tässä tutkielmassa verifioidaan sääsatelliittimittauksiin perustuvaa kokonaissäteilyn estimointijärjestelmää Etelä-Suomessa vertaamalla järjestelmän estimaatteja maanpinnan havaintoihin. Tavoite on selvittää, miten eri tyyppinen pilvisyys vaikuttaa estimaatin tarkkuuteen, ja huonontaako jokinpilvityyppi estimaattia erityisesti. Myös leveyspiirin vaikutusta estimaatin virheisiin tarkastellaan ja järjestelmää vertaillaan muihin vastaaviin. Estimaattien virheiden tarkastelua varten ne jaetaan luokkiin pilvityypin mukaan. Tulosten mukaan estimaatti hieman aliarvioi kokonaissäteilyä pilvettömissä tilanteissa, kun taas pilvisissä tilanteissa kokonaissäteilyä yliarvioidaan kohtalaisen paljon. Harha (MBE) on pilvettömissä tilanteissa -3,44 % (-16,58 W/m 2 ) ja kaikilla tilanteilla 6,45 % (31,04 W/m 2 ). MBE kasvaa leveyspiirin mukaan, tosin myös etäisyydellä rannikosta on vaikutusta. Virheiden odotettiinolevan suuria rikkonaisille ja korkeille pilville, mutta suurimmat virheet ovat läpinäkymättömillä, erityisesti hyvin matalilla, pilvillä (MBE: 16,81 %, 80,90 W/m 2 ). Myös kerrostuneilla pilvillä virheet ovat suuria (MBE: 15,76 %, 75,86 W/m 2 ), mutta rikkonaisten pilvien kohdalla systemaattiset virheet ovat hyvin pieniä (MBE: -0,13 %, -0,62 W/m 2 ). Tämä saattaa johtua osittain epävarmuuksista pilviluokittelussa. Vertailu tehtiin menetelmä- ja aineistoerojen takia vain kahteen muuhun tutkimuksen, joissa virheiden todettiin olevan keskimäärin pienempiä. Virheanalyysin pilviluokittelussa löytyi epävarmuuksia etenkin rikkonaisten pilvien kohdalla, eikä kyseisen pilvityypin todeta olevan täysin ongelmaton. Luokkaan on mahdollisesti luokiteltu hyvin vähäistä, korkeaa pilvisyyttä, mikä laskee luokan virheitä. Vaikeudet hyvin matalissa pilvissä viittaavat ongelmiin laskettaessa pilvien vaikutusta kokonaissäteilyyn, minkä korjaamisen oletetaan parantavan järjestelmän tarkkuutta. Myös pilven vaikutuksen laskentaan käytettyä referenssiaineistoa tulee laajentaa sekä siihen liittyvä tekninen virhe korjata.
  • Rockas, Oskari (2019)
    Meteorologisten suureiden, kuten lämpötilan, kaksi- tai kolmiulotteisia hilakenttiä tuotetaan analyysijärjestelmien avulla. Näitä kenttiä käytetään esimerkiksi päivittämään lähituntien sääennusteita ja tarkan resoluution vuoksi niiden avulla voidaan myös tutkia mm. mesoskaalan ilmiöitä. Ilmatieteen laitoksella on käytössään useita erilaisia analyysi- ja nowcast-malleja, joiden osuvuutta tässä tutkielmassa selvitetään. Tarkoituksena on luoda kokonaiskuva kolmen eri järjestelmän pinta-analyysien vahvuuksista ja heikkouksista Suomen alueella. Analyysivertailuun valikoitui malleja, joista kahden kehitykseen tai optimointiin on osallistuttu Ilmatieteen laitoksella (LAPS-analyysimalli ja pohjoismaiseen yhteistyöhön perustuva MEPS-nowcast) ja yhtä kehitetään Norjassa (ns. METNO-analyysi). METNO:n lämpötila-analyysissa hyödynnetään perinteisten havaintolähteiden lisäksi kansalaisten omistamien Netatmo-asemien keräämää havaintotietoa, minkä vuoksi se valikoitui mukaan verifiointiin. 434 Suomen alueella sijaitsevan Netatmo-aseman havaintoja päädyttiin myös osin käyttämään tutkielman verrokkiaineistona 197 suomalaisen SYNOP-aseman lisäksi, sillä näin voitiin hyödyntää malleille riippumatonta havaintoaineistoa METNO:n lämpötila-analyysia lukuun ottamatta. Suureista lämpötilan ja merenpintapaineen analyysit ovat laadukkaimpia perustuen tässä tutkimuksessa tehtyyn lineaariseen regressioanalyysiin, kun taas kosteuden ja tuulen kohdalla hajontaa mallin ja havaintojen välillä on runsaammin. Paineanalyysien välillä ei ole juurikaan eroja, kun taas selkein ero kyvykkyydessä on huomattavissa tuulianalyyseissa, joista LAPS-analyysien verifiointitulokset ovat parhaimmat. Kahdesta LAPS-versiosta MEPS-säämallia taustakenttänään käyttävä LAPS-analyysi on tässä tutkimuksessa myös laadukkain kosteuden tapauksessa sekä riippuvan että riippumattoman havaintovertailun perusteella. Maantieteellisesti haastavimmiksi alueiksi analyyseille on tutkimuksessa havaittu Lappi sekä LAPS-järjestelmän tapauksessa rannikkoalueet. Norjalaista lämpötila-analyysia voidaan pitää etenkin SYNOP-vertailun pohjalta analyyseista parhaimpana. Ilman laatuvarmistettua ja riippumatonta asemavertailua on kuitenkin vaikea määrittää, mikä on Netatmo-asemien tuoma lisäarvo analyysissa. Tulevaisuudessa laadukkaan ja riippumattoman havaintoaineiston käyttö täydentäisi hyvin tätä tutkimusta ja se voitaisiin suorittaa esimerkiksi pidättämällä pieni SYNOP-asemajoukko analyyseista.
  • Sandström, Heidi (2017)
    Arabianmeren trooppiset syklonit ovat voimistuneet vuosien 1979 – 2010 aikana. Voimistumisen arvellaan johtuvan ilmakehän pystysuuntaisen tuuliväänteen heikkenemisestä Arabianmerellä. Trooppisen syklonin voimistumiseen vaikuttavia tekijöitä on kuitenkin useita ja osa niistä on huomioitu potentiaalisen voimakkuuden teoriassa. Potentiaalisella voimakkuudella kuvataan trooppisen syklonin voimakkuuden teoreettista ylärajaa. Teorian mukaan trooppisen syklonin potentiaalinen voimakkuus nousee keskimääräisen pintatuulennopeuden heiketessä, jos muut teorian huomioimat tekijät pysyvät muuttumattomina. Arabianmeren keskimääräisen pintatuulennopeuden muutoksia tarkastellaan 10 metrin korkeudella ja 850 hPa:n tasolla koko merialueella. Erityisesti keskitytään yleisimpiin trooppisten sykloneiden synty- ja esiintymisalueisiin sekä -ajankohtiin. NCEP-keskuksen laatimista uusanalyyseistä määritetään keskimääräisten pintatuulennopeuksien erotuksia ja suhteellisia muutoksia vuosijaksojen 1997 – 2010 ja 1979 – 1996 välille eripituisille ajanjaksoille. Keskimääräinen pintatuulennopeus on enimmäkseen heikentynyt Arabianmeren itä- ja pohjoisalueilla, jotka ovat yleisiä trooppisten sykloneiden esiintymisalueita. Voimakasta pintatuulennopeuden suhteellista heikkenemistä havaitaan erityisesti Intian länsirannikon lähistöllä. Meren itäosissa pintatuulennopeus on heikentynyt vähintään 5 % voimakkaimman heikkenemisen vaihdellessa 20 – 35 % välillä ajankohdasta riippuen. Pintatuulennopeuden heikkeneminen on suhteellisesti voimakkaampaa 10 metrin korkeudella kuin 850 hPa:n tasolla. Keskimääräisen pintatuulennopeuden heikkenemistä voidaan pitää potentiaalisen voimakkuuden teorian mukaisesti osittain syynä Arabianmeren trooppisten sykloneiden voimistumiseen vuosina 1979 – 2010.
  • Räihä, Jani (2018)
    Pitkittyneet kuivuus-, sade- ja hellejaksot ovat erityisen haitallisia maanviljelylle, ja näin ollen on hyödyllistä tutkia, kuinka ilmastomallit tuottavat tällaisia jaksoja sekä havaittuun ilmastoon nähden että tulevaisuudessa RCP8.5-päästöskenaarion (Representative Concentration Pathways) mukaan. Tutkittavana ovat kolmen viikon kuivat- ja sadejaksot sekä kahden viikon hellejaksot. Tässä työssä käytettiin kuuden globaalin kolmiulotteisen kytketyn ilmakehä-valtamerimallin simulaatioiden tuloksia. Mallien simuloimat lämpötilat ja sademäärät alueellistettiin kolmella eri menetelmällä: deltamuutosmenetelmällä, jossa havaintoaineistoa muokataan ilmastomallin ennustamilla muutoksilla, ja kahdella eri harhankorjausmenetelmällä, missä ilmastomallien tuloksia muokataan havaintoaineiston avulla. Ilmastomallien mukaan huhti-syyskuun keskilämpötila nousee Suomessa keskimäärin noin viisi astetta kaudesta 1981-2010 kauteen 2071-2100 sademäärän kasvaessa noin kymmenen prosenttia. Osittain sademäärän kasvamisen johdosta pitkät kuivat kaudet näyttävät vähenevän tulevaisuudessa ja lämpötilan nousun vuoksi hellejaksojen määrä nousee. Erityisen sateisten jaksojen määrän muutoksesta ei näy selviä merkkejä. Vertailukaudella 1981-2010 harhankorjausmenetelmät tuottivat sekä alueellisesti että kuukausikeskiarvoiltaan havaintoaineistoa tasaisempia jakaumia. Toisaalta deltamuutosmenetelmään nähden harhankorjausmenetelmillä muutokset vertailukaudesta tulevaisuuden jaksoon 2071-2100 olivat alueellisesti ja kuukausikeskiarvoiltaan vaihtelevampia. Varsinkin muutosten suuruutta tarkasteltaessa ilmastomallien välinen hajonta on suurta ja peittää osittain alleen menetelmien välisiä eroja. Paikallisesti muutosten suunta voi olla menetelmästä riippuen eri, jos muutokset alueella ovat pieniä. Erot muutosten luonteessa johtuvat ainakin osittain siitä, että deltamuutosmenetelmissä alueelliset ja ajalliset korrelaatiot pysyvät vertailukauden mukaisina mutta harhankorjauksessa vertailukausi ja tulevaisuuden jakso ovat toisistaan riippumattomat. Menetelmien väliset erot olivat suurimmat kahden viikon hellejaksojen määrissä, jotka molemmat harhankorjausmenetelmät yliarvioivat reilusti vertailukaudella havaintoaineistoon verrattuna. Harhankorjausmenetelmät myös kasvattivat jaksojen määrää ilmaston lämmetessä enemmän kuin deltamuutosmenetelmä, joskin ero oli suhteessa pienempi kuin ero vertailukauden hellejaksojen määrässä.
  • Pouta, Pekka (2020)
    Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC määrittelee Pohjois-Atlantin subpolaaripyörteen ilmaston käänne-elementiksi, joka voi joutua ilmaston muutoksen seurauksena toiseen tilaan. Tässä työssä tarkastellaan ensin tieteellisten artikkelien pohjalta subpolaaripyörrettä ja sen vuorovaikutusta muun meren, sekä ilmakehän kiertoliikkeen kanssa. Sen jälkeen muodostetaan CMIP5-projektin (Coupled Model Intercomparison Project 5) ilmastomallien pohjalta kaksi malliryhmää. Toisessa on kolme mallia, joissa subpolaaripyörteen syvänveden muodostus romahtaa, toinen on vertailuryhmä. Subpolaaripyörteen romahdus näyttää todennäköisemmältä kuin CMIP5-malliryhmien kokoa vertailemalla voisi päätellä ja romahdus voi tapahtua jo pienimmällä RCP2.6-skenaariolla. Suunnilleen yhtä todennäköistä, kuin yksi romahdus, on useampi nopea subpolaaripyörteen heikkeneminen, joiden välissä subpolaaripyörre voimistuu uudelleen. Tämä ilmiö voi lisätä tulevaisuuden ilmastossa vaikeasti ennakoitavaa vuosikymmenten välistä vaihtelua. Subpolaaripyörteen romahduksen ilmastovaikutukset ovat suurimmat arktisella alueella, Pohjois-Atlantilla ja Euroopassa. Se heikentäisi pohjoisen napa-alueen lämpenemistä, joka muuten on paljon voimakkaampaa kuin maapallon keskimääräinen lämpeneminen. Euroopassa ilmiö hillitsee ilmastonmuutoksen aiheuttamaa lämpenemistä ja voi muuttaa ilmakehän keskimääräistä kiertoliikettä. Suurimmat vaikutukset keskittyvät kuitenkin subpolaaripyörteen alueelle.
  • Aaltonen, Ari (2020)
    Tuulihavaintojen edustavuus riippuu mittauspaikan ympäristöstä. Havainnot tulisi tehdä 10 metrin korkeudessa hyvin avoimella ja tasaisella mittauspaikalla, jonka rosoisuus vastaa ideaalisen nurmikentän rosoisuutta 0,03 metriä. Tällaiset referenssimittauspaikat ovat harvinaisia. Suomen sääasemilla ympäristö vaihtelee avoimesta merestä rosoiseen metsään ja mittauskorkeudet ulottuvat vajaasta 10 metristä yli 40 metriin. Näillä asemilla mitatut tuulet tulee muuntaa potentiaalituuliksi, jotta eri asemien tuulet olisivat keskenään vertailukelpoisia. Suomen sääasemilla mitataan nyt myös tuulen nopeuden ajallista vaihtelua tuulen nopeuden hajontasuureen avulla. Sen suuruus riippuu ympäröivän maaston rosoisuudesta ja esteistä. Tutkielmassa käytän uutta hajontasuuretta yhdessä tuulen 10 minuutin keskiarvojen kanssa ja lasken kunkin mittauspaikan keskimääräisen turbulenssin intensiteetin eli tuulen nopeuden hajonnan ja keskiarvon suhteen kullekin tuulen suunnalle. Tämän avulla määritän mittauspaikkojen ympäristön rosoisuuden ja tuulen korjauskertoimet kullekin tuulisektorille. Korjauskertoimien avulla tuulihavainnot muunnetaan potentiaalituuliksi, joissa kunkin mittauspaikan mittauskorkeus ja ympäristön rosoisuus on korjattu vastaamaan 10 metrin referenssikorkeutta ja -rosoisuutta. Olen laskenut jokaiselle Suomen 168 tuulen mittauspaikalle niiden turbulenssin intensiteetit, rosoisuudet ja potentiaalituulen korjauskertoimet. Tutkielmassa tarkastelen, miten menetelmä toimii Suomessa erilaisilla asemilla ja eri vuodenaikoina sekä maalla että merellä. Hajontamittaukset vaikuttavat luotettavilta ja maa-alueiden rosoisuuksien vuodenaikavaihtelu vastaa hyvin kokemuksia. Merialueilla rosoisuus määritetään tutkielmassa Charnockin yhtälöllä turbulenssin intensiteetin sijaan, koska aallokon rosoisuus muuttuu koko ajan tuulen mukaan. Maa- ja merialueiden rosoisuuksista määritetyt korjauskertoimet vaikuttavat johdonmukaisilta ja niiden avulla lasketut potentiaalituulet ovat keskenään vertailukelpoisia.
  • Kämäräinen, Matti (2013)
    The 2-meter temperature output (daily mean, minimum and maximum values) of a six-member regional climate model ensemble and the corresponding observations for three stations in Finland (Helsinki, Jyväskylä and Sodankylä) are used to produce future temperature projections. Both the observed (‘delta change’ -approach) and the model scenario ('bias correction' - approach) data series are statistically corrected with several different methods. These methods make use of the statistics of temperature between the 30-year periods of observations, model control and model scenario simulations, and vary from simple (adjusting of mean) to complex (quantile mapping). Each month is processed separately. The main projection experiments are I) from 1951-1980 to 1981-2010 and II) from 1981-2010 to 2011-2040, 2041-2070 and 2069-2098. The method-dependent and to a lesser extent the model-dependent results are evaluated by means of root mean square error, mean error (mean bias), the location of quantile points, the number of daily frequency indices, analysis of variance and sensitivity tests. In near-term projections (e.g. from 1981-2010 to 2011-2040) the more conservative delta change methods slightly outperform the bias correction methods. In mid-term (projections to 2041-2070) and especially in far-term (projections to 2069-2098) predictions the bias correction approach is better in cross validation. The complicated shape of winter-time temperature distributions emphasizes the importance of correct handling of the biases compared to southern, less snowy areas. For that reason the detailed quantile mapping type bias correction approach produces the best results with predictions scoping to the end of the century.
  • Laapas, Mikko (Helsingin yliopistoHelsingfors universitetUniversity of Helsinki, 2008)
    Tämä työ käsittelee Suomen ilmastoa puutarhakasvien näkökulmasta painopisteen ollessa lämpöilmastollisissa piirteissä ja kasvien talvehtimiseen liittyvissä tekijöissä. Työssä esitellään puutarhakasvien, erityisesti monivuotisten puuvartisten kasvien selviytymiseen vaikuttavia tekijöitä, ja näiden pohjalta kartoitetaan ilmastollisia olosuhteita eri puolilla Suomea viimeisen noin viiden vuosikymmenen ajalta. Lisäksi pyritään arvioimaan tuleville vuosikymmenille ennustetun lämpenemisen aiheuttamia muutoksia Suomen puutarhatuotannon menestymismahdollisuuksissa. Nykyilmaston osalta tarkastelu perustuu vuosien 1960-2006 päivittäisiin lumi- ja lämpötilahavaintoihin kymmenellä havaintopaikalla lounaisrannikolta Koillismaalle. Puutarhakasvien kannalta hyödyllisiä ja haitallisia ilmaston piirteitä pyrittiin kuvaamaan erilaisilla indekseillä, ns. kynnystapahtumien ajankohdilla ja erinäisten raja-arvojen ylittymisillä. Tulevaisuuden jaksojen 2010-39 ja 2040-69 osalta tilannetta tarkasteltiin A2- ja B1-skenaariossa. Työssä käytettiin ns. delta-menetelmää, missä 19 ilmastomallin keskiarvona saadut arviot kuukausikeskilämpötilojen noususta lisättiin havaintopaikkojen päivittäisiin vuosien 1971-2000 lämpötilahavaintoihin. Olosuhteet puutarhakasvien menestymiselle vaihtelevat paljon tarkastelussa olleella kolmelle kasvimaantieteelliselle vyöhykkeelle sijoittuvalla alueella. 1990-luvun alusta lisääntyneet leudot talvet näkyvät hyvin talvehtimisoloja kuvaavissa muuttujissa. Toisaalta havaintopaikkojen pienilmastolliset tekijät korostuvat erityisesti alueiden hallatilanteita tarkasteltaessa. Tulevaisuuden osalta monien puutarhakasvien talven selviytymisedellytyksiin vaikuttavien tekijöiden voidaan odottaa yleisesti parantuvan ilmaston lämmetessä, tosin Suomen ilmastossa pakkasvahinkojen riski on silti olemassa. Toisaalta entisestään leudontuvat talvet lämpöjaksoineen tulevat lisäämään mahdollisuutta kasvien kylmänkestävyyden heikkenemisestä aiheutuville ongelmille. Myöhäisten hallojen esiintymisen aiheuttamat vahingot riippuvat niitä edeltäneen ajan kasvuolosuhteista. Tällöin kasvukauden alun ajankohdassa, sen alkupuolen lämpimyydessä ja hallojen esiintymisen ajankohdassa tapahtuvien muutosten nettovaikutus ratkaisee myöhäisten hallatilanteiden kukinnalle muodostavan riskin tulevaisuudessa. Tästä ei saatu yksiselitteisiä tuloksia tämän tutkimuksen puitteissa, sillä hallariskiä kuvaavan indeksin käyttäytyminen oli varsin epämääräistä.
  • Korpinen, Anniina (2018)
    Ilmakehää on simuloitu supertietokoneilla jo 1960-luvulta saakka sään ja ilmaston ennustamista varten. Tarve simulointien tarkentamiseen on kasvanut tietokoneiden tehostumisen ja ilmakehästä saadun tutkimustiedon myötä. Kuitenkin vielä tänä päivänä numeeristen säämallien operatiivisessa käytössä olevat hilaresoluutiot eivät riitä kuvaamaan tarkasti rajakerroksessa esiintyviä ilmiöitä kuten konvektiota, tai rannikon muuta virtausliikkeitä. Tässä työtä varten simuloitiin Suomenlahden pohjoisosan rannikkoa käyttäen operatiivista rajatun alueen numeerista säämallia 500m hilaresoluutiolla. Tässä työssä tutkittiin mallin kykyä kuvata rajakerroksen käyttäytyminen heterogeenisellä rannikkoalustalla keväällä 2015. HARMONIE:lla simuloiduista suureista tarkasteltiin lämpötilaa, horisontaalia tuulta ja pystytuulta sekä jälkikäsitellyistä suureista sekoituskerroksen korkeutta. Simuloituja suureita verrattiin Loviisan ydinvoimalan ympäristössä tehtyihin in-situ havaintoihin kahden kuukauden jaksolta sekä tilastollisessa tarkastelussa että yksittäisten vuorokausien osalta. Tulokset osoittavat HARMONIE:n hienohilaisten simulaatioiden vastaavan tilastollisesti havaintoja ja tästä näkökulmasta rajakerros on simuloitu realistisesti. HARMONIE kykenee kuvaamaan vuorokauden ajan vaikutuksen rajakerrokseen sekä manner- ja merialustan vaikutuksen lämpötilaan ja tuuleen. Myös yksittäisten vuorokausien tarkastelusta voidaan todeta, että HARMONIE kykenee simuloimaan rajakerroksen rakenteen, vuorokauden ajasta riippuvat muutokset sekä alustan aiheuttaman pakotteen.
  • Virranjoki, Ida-Reetta (2016)
    Sää vaikuttaa moneen eri yhteiskunnan osa-alueen toimintaan, kuten liikennejärjestelmiin. Vaikeat sääolosuhteet heikentävät sekä liikennejärjestelmien täsmällisyyttä että turvallisuustasoa, ja aiheuttavat siten palvelutason alenemista. Rautatieliikenteessä vaikeat sääolosuhteet voivat aiheuttaa merkittäviä myöhästymisiä ja mittavia taloudellisia menetyksiä, mistä johtuen niiden tarkastelu on tärkeää. Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkasteltiin, mitkä sääilmiöt vaikuttavat rautatieliikenteen täsmällisyyteen Suomessa tarkastelemalla vallitsevaa säätilaa tilanteissa, joissa rautatieliikenteen kaukoliikenteessä on havaittu myöhästymisiä tammikuun 2013 ja maaliskuun 2016 välisellä ajanjaksolla. Tarkastelun avulla pyrittiin myös selvittämään, mikä tai mitkä sääilmiöt aiheuttavat eniten rautatieliikenteen myöhästymisiä, ja mitkä tekijät vaikuttavat kyseessä olevan sääilmiön ennustettavuuteen ja sen kehittämiseen. Aineistona käytettiin VR Group Oy:ltä (Skyttä, 2016) saatua rautatieliikenteen täsmällisyystilastoa, johon on kirjattu säähän liittyville syykoodeille sää ja lumieste merkityt viiveet ja myöhästymiset. Osin täsmällisyystietoja on haettu myös Liikenneviraston avoimen rajapinnan Digitraffic-palvelusta käyttöluvalla Creative Commons Nimeä 4.0. Vallitsevan säätilan tarkasteluun ja myöhästymisten luokitteluun sääilmiöittäin käytettiin Ilmatieteen laitoksen ennusteita, varoituksia ja havaintoja. Tarkastelun perusteella merkittävimpiä rautatieliikenteen täsmällisyyteen vaikuttavia sääilmiöitä ovat lumisade ja pakkanen. Eniten löydettiin lumisateeseen liittyviä myöhästymistapauksia (111 kappaletta). Lumisateet liittyivät useimmiten keskileveysasteiden matalapaineiden okluusiorintamiin, joissa havaittiin suurimmat lumikertymät ja merkittävimmät myöhästymiset. Myös vesistöjen nostattamilla ja rannikkokonvergenssin voimistamilla lumikuuroilla on vaikutusta rautatieliikenteen täsmällisyyteen. Lumisateiden ennustamisessa ja vaikutusten ennakoinnissa tärkeintä on tunnistaa tapaukset, joissa luntaa kertyy laajoille ja rautatieliikenteen kannalta kriittisille alueille.
  • Karsisto, Petteri (2017)
    Tutkielman tavoitteena on kehittää menetelmiä eli algoritmeja roikkuvan sateen tunnistamiseksi säätutkamittauksista. Roikkuvan sateen määritellään olevan ‘meteorologisista kohteista peräisin olevia sateen havaintoja, jotka eivät vastaa maan pinnalle asti päätyvää sadetta pystysuoran ilmapilarin kohdalla’. Määritelmä kattaa sekä pilvet että haihtuvan sateen. Algoritmikehitystä varten tutkielmassa käytetään havaintoja kymmenestä käsin valitusta tapauksesta vuosien 2011-2013 ajalta Suomesta. Tapauksiin tiedetään liittyvän roikkuvaa sadetta. Havaintolähteinä käytetään säätutkia, automaattisia säähavaintoasemia ja tiesääasemia. Tutkielmassa kehitettäviä algoritmeja on kolme: 1) tutkaheijastavuustekijän pystysuuntaista profiilia tarkasteleva algoritmi, 2) säätutkan ja sademittareiden havaintoja yhdistävä algoritmi ja 3) ehtofunktioalgoritmi, joka tarkastelee yksittäisen havainnon korkeutta ja tutkaheijastavuustekijän voimakkuutta. Algoritmit luokittelevat säätutkan havaintoja yhteen korkeintaan viidestä eri luokituksesta. Mahdollisten luokitusten määrä riippuu algoritmista. Algoritmien toimintaa tarkasteltiin vertaamalla eri algoritmien antamia luokituksia toisiinsa. Vertailun perusteella algoritmien todettiin olevan melko hyvin yksimielisiä tutkielman puitteissa. Yksimielisyys heikkeni, kun etäisyys säätutkasta oli riittävän suuri (yli 120 km). Vertailussa havaittiin myös, että tietyissä tilanteissa kaikki algoritmit eivät pysty luokittelemaan havaintoa sateeksi tai roikkuvaksi sateeksi. Tämän ristiriitaisuuden todettiin johtuvan algoritmien luokittelusäännöissä käytetyistä ehdoista. Tutkielman tulokset ovat kuitenkin rohkaisevia ja algoritmeja suositellaan otettavaksi käyttöön vähintään puolioperatiivisesti. Lisäksi tutkielmassa annetaan ehdotuksia jatkotutkimusta varten.
  • Jokela, Aleksi (Helsingin yliopistoHelsingfors universitetUniversity of Helsinki, 2011)
    Tämän tutkielman tavoitteena oli selvittää erimittaisten sään ääri-ilmiöiden jaksojen (lämpötila ja sademäärä) ja sään ääri-ilmiöiden yhdistelmien esiintymistä sekä todennäköisyyttä Suomessa nykyisessä ilmastossa havaintojen (1950-2009) ja ilmaston sisäistä luonnollista vaihtelua kuvaavan ilmastomallikokeen, ns. Millennium0001-kontrolliajon (1200 vuotta) tulosten pohjalta. Tutkielmassa tarkastellaan sään ääri-ilmiöiden yhdistelmien esiintyvyyttä myös kirjallisuuden ja synoptisten tarkastelujen avulla sekä arvioidaan niiden esiintymisten mahdollisia muutoksia ilmaston lämmetessä. Aluksi tutkittiin, miten malliaineisto ja havainnot poikkeavat toisistaan tilastollisesti lämpötilojen ja sademäärien osalta, minkä jälkeen kontrolliajon tuottamia suureita korjattiin havaittua keskimääräistä ilmastoa vastaaviksi. Keskeiset tulokset johdettiin erimittaisille äärimmäisen kylmille tai kuumille jaksoille ja äärimmäisen sateisille jaksoille. Tutkitut kuukaudet olivat tammi- ja heinäkuu. Esimerkiksi vuorokauden keskilämpötila 25,5 °C ylittyy heinäkuussa keskimäärin suuren osan Etelä- ja Keski-Suomea peittävän hilaruudun (300 km x 300 km) alueella 0,2 %:n todennäköisyydellä, sademäärä 29,7 mm samoin 0,2 %:n todennäköisyydellä. Tammikuussa samassa hilapisteessä seitsemän vuorokauden kylmin jakso -30,2 °C ja sateisin jakso 50,1 mm toistuu kerran n. 500 vuodessa. Kuukauden keskilämpötiloille ja sademäärille tehtiin korrelaatioanalyysejä, joiden perusteella saatiin selville, että Suomessa vähäsateinen loppukevät (huhti-kesäkuu) tai pelkkä kesäkuu edesauttavat keskimääräistä lämpimämmän heinäkuun esiintymistä. Selityksenä voidaan pitää maaperän pientä kosteussisältöä. Korrelaatiot kesäkuun sademäärän ja heinäkuun keskilämpötilojen välillä vaihtelivat -0,26 ja -0,36 välillä tilastollisen merkitsevyystason ollessa yli 99,9 %. Ilmastonmuutos muuttaa sään ääri-ilmiöiden esiintyvyyttä ja voi mahdollisesti lisätä sään ääri-ilmiöiden yhdistelmien todennäköisyyttä tai yhteiskunnan ja luonnon haavoittuvuutta ääri-ilmiöille tai niiden yhdistelmille. Ääri-ilmiöt voivat aiheuttaa mittavia vahinkoja niin yhteiskunnalle kuin luonnollekin, joten tällaisiin tapahtumiin olisi tärkeää voida varautua etukäteen mahdollisten tuhojen minimoimiseksi. Olisikin tärkeää lisätä tutkimusta tästä aiheesta.
  • Kokko, Antti (2013)
    Sää on vielä nykyäänkin hyvin oleellinen tekijä merenkulussa kaikesta uudesta teknologiasta huolimatta. Rajavartiolaitos (RVL) on Suomen johtava meripelastusviranomainen, ja se kirjaa vuosittain noin 1600 meripelastustehtävää, joista noin 1200 koskettaa huviveneitä. Huvialukset ovat myös erityisen alttiita säälle; ne ovat yleensä verrattain pieniä, eikä huviveneilijöillä välttämättä ole samantasoista teknologiaa tai merimieskokemusta kuin ammattimerenkulkijoilla. Tässä Pro gradu -työssä tutkittiin vuosina 2008--2012 Suomen meripelastusvastuualueella kirjattuja meripelastustehtäviä, jotka voidaan katsoa sään aiheuttamiksi. Aineistona käytettiin RVL:n meripelastusrekisteriä sekä Ilmatieteen laitoksen (IL) säähavaintoja, ennusteita ja varoituksia. Kaikkiaan sään aiheuttamia meripelastustehtäviä oli tutkittavassa otoksessa 119. Näistä 91 prosenttia kosketti huviveneitä, mikä selittää sitä, että valtaosa tehtävistä sijoittui melko lähelle rannikkoa. Ajallisesti tehtävät painottuivat kesäkuukausille. Eniten meripelastustehtäviä aiheuttivat seuraavat sääparametrit: sumu (49 tehtävää), tuuli (29 tehtävää), aallokko (15 tehtävää) ja jääolot (15 tehtävää). Näistä tehtävistä esitetään saatavissa olevan säädatan rajoissa synoptisen ja mesoskaalan analyysi, joissa etsitään vallinneista säätiloista yhteisiä tekijöitä kunkin sääparametrin aiheuttamista tehtävistä erikseen. Sumutehtävien tapauksissa eniten tehtäviä aiheutti advektiosumu, ja tuuli- ja aallokkotapauksissa eniten tehtäviä aiheutti matala- tai korkeapaineen kiristämä painegradientti ilman sen kummempaa hienorakennetta. Kaikissa jääolotehtävissä jäitä liikutti matalapaineen kiristämän painegradientin virittämä tuuli, ja aluksia jäi jäiden puristukseen. Tehtävähetkille laadittujen sääennusteiden osuvuutta tarkastellaan lähinnä sumun ja tuulen osalta. Sumun huomattiin olevan vaikea ennustaa, mutta tuulen nopeus ja suunta oli tuulen aiheuttamien meripelastustehtävien yhteydessä sen sijaan ennustettu varsin hyvin. Työn tavoitteena oli tunnistaa veneilijöille vaarallisia sääilmiöitä sekä löytää mahdollisia eri alueille tyypillisiä meteorologisia ominaispiirteitä erityisesti vaaraa aiheuttavan sään osalta. Tällaisia löytyi erityisesti tuulen osalta; taaksetaipuneeseen okluusioon ja kylmän rintaman ylitykseen voi liittyä vaarallisen kovaa tuulta alueeseen katsomatta. Toisaalta kanavoituminen voi voimistaa tuulen vaarallisen kovaksi ainakin Ahvenanmerellä pohjoistuulella ja Suomenlahdella länsilounaisella tai itäkoillisella tuulella. Sään aiheuttaneessa meripelastustehtävässä osallisena olleilta kysyttiin omakohtaisia kokemuksia tapahtumahetkeltä sekä kartoitettiin tapahtumien taustoja. Tämä 'asiakaskysely' lähetettiin 15 henkilölle, joista kuusi vastasi. Neljän saadun vastauksen pohjalta esitetään tapaustutkimus vastaukseen liittyvästä meripelastustehtävästä, ja tapaustutkimukset esitetään näin kahdesta sumun aiheuttamasta tehtävästä, yhdestä tuulen ja yhdestä jääolojen aiheuttamasta tehtävästä.
  • Eerikäinen, Matti Johannes (2012)
    Tässä Pro Gradu-tutkielmassa selvitettiin kahden jälkiprosessointimenetelmän, Kalman-suodatuksen sekä MOS-käsittelyn (Model Output Statistics), vaikutusta vuorokauden päähän ulottuviin pintalämpötilaennusteisiin. Tutkimuksessa oli käytössä kolmen eri säänennustusmallin, Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ennustemallin (ECMWF) sekä Ilmatieteen laitoksen HIRLAM- ja HIRLAM-MBE-ennustemallin, ennusteet 33 eri paikkakunnalle Suomessa vuosien 2008-2009 ajalta sekä niitä vastaavat lämpötilahavainnot. Tutkimuksessa pyrittiin selvittämään, miten jälkiprosessointi vaikuttaa kunkin ennustusmallin lämpötilaennusteiden laatuun, jonka lisäksi ECMWF:n ennustemallin osalta pyrittiin selvittämään, löytyykö suursäätilasta yhteneväisyyksiä niissä tapauksissa, joissa mallin ennustevirhe on ollut suuri. Aineisto tutkittiin koko maan kattavana kokonaisuutena, jonka lisäksi se jaettiin myös alueellisesti sekä vuodenaikojen perusteella ajallisesti osiin. Tutkimuksessa laskettiin ennustemallien lämpötilaennusteista sekä niitä vastaavista havainnoista ennusteille keskivirhe, absoluuttinen keskivirhe, neliöllinen keskivirhe sekä osuvuus. Niiden tarkastelusta käy ilmi, että sekä MOS-menetelmä että Kalman-suodatus ovat varsin käyttökelpoisia menetelmiä lämpötilaennusteiden parantamiseksi. Esimerkiksi ECMWF-ennustemallin lämpötilaennusteen osuvuus koko tutkimuksen aineistossa paranee Kalman-suodatinta käyttämällä 80 prosentista 84 prosenttiin ja missään tutkimuksen aineiston osassa Kalman-suodatin ei tilastollisesti huonontanut ennustetta verrattuna suodattamattomaan malliin. Toisaalta yksittäistapauksissa, joissa suursäätila on nopeasti vaihtunut, on Kalman-suodatin myös huonontanut yksittäistä ennustetta. Eniten Kalman-suodatin, samoin kuin MOS-menetelmä, parantaa lämpötilaennusteita tilanteissa, joissa esiintyy suuri systemaattinen ennustevirhe. Ennustemallien hilapisteikön rajallisuudesta johtuen, suuri systemaattinen ennustevirhe esiintyy säännöllisesti esimerkiksi joillakin rannikkoasemilla tai havaintoasemilla, joiden ympäristössä maaston muodot vaihtelevat paljon. Esimerkiksi Kilpisjärven havaintoasemalla Enontekiössä ennusteiden osuvuus parani kaikilla ennustemalleilla Kalman-suodatuksen jälkeen yli 20 prosenttiyksikköä. Suurten ennustevirheiden ja suursäätilan välistä riippuvuutta tutkittiin vain ECMWF:n ennustemallista sekä sen Kalman-suodatetusta aineistosta. Tätä varten valittiin kustakin aineiston osasta 20 suurimman ennustevirheen käsittävää tapausta. Näiden tapausten päivämääristä määritettiin keskimääräiset jakaumat Euroopan alueella pintapaineesta, 850 hPa:n painepinnan lämpötilasta, 700 hPa:n painepinnan kosteudesta, 500 hPa:n painepinnan geopotentiaalikorkeudesta sekä 300 hPa:n painepinnan tuulivektoreista. Lisäksi edellä mainituista määritettiin anomaliajakaumat samalla alueella suhteessa normaalijaksoon 1968–1996, käyttäen Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaation NOAA:n kehittämän säänennustusmallien ja havaintojen uudelleenassimilointimenetelmän aineistoa. Lupaavimmat tulokset suursäätilan ja ennustevirheiden välisestä riippuvuudesta saatiin talviaikana sekä kevätaikana iltapäivän ennusteissa, mutta tarkempia johtopäätöksiä varten tarvitaan vielä lisätutkimuksia. Tutkimuksesta käy ilmi, että Kalman-suodatin on säämallien lämpötilaennusteiden jälkiprosessoinnissa erittäin käyttökelpoinen menetelmä sekä meteorologin apuna että Ilmatieteen laitoksen sääennusteiden tuotantoprosessin kannalta. Erityisen paljon Kalman-suodatus parantaa Hirlam- ja Hirlam-MBE-mallin lämpötilaennusteita sekä ennusteita alueilla, joissa esiintyy suuri systemaattinen ennustevirhe. Toisaalta huonoimmillaan Kalman-suodatin on tilanteissa, joissa lämpötilatrendi muuttuu äkisti. On kuitenkin erittäin suositeltavaa, että Kalman-suodatus otetaan mahdollisimman nopeasti osaksi Ilmatieteen laitoksen sääennusteiden tuotantoprosessia.
  • Kotakorpi, Kerttu (2013)
    Tämän tutkielman tarkoitus oli kehittää entisiä VAARA-tiedotteita eli nykyisiä LUOVA-tiedotteita, jotka ovat tärkeä osa Ilmatieteen laitoksen (IL) viranomaispalvelua. Meteorologi laatii tiedotteen katsoessaan säätilanteen voivan aiheuttaa vaaraa ihmisille tai omaisuudelle. Suurin osa tiedotteista koskee voimakkaita tuulia, sateita sekä ukkosia. Tiedotteet lähetetään parinsadan vastaanottajan viranomaisverkostolle sähköpostitse. Tutkimuksen tarkoituksena oli kehittää tiedotteita helpottamaan pelastuslaitoksia varautumisessa vaarallisiin säätilanteisiin ja auttaa meteorologeja arvioimaan sään vaikutuksia pelastustoimen työhön. Tutkimus keskittyi VAARA-tiedotteisiin sekä Pelastustoimen resurssi- ja onnettomuustilasto PRONTO:sta kerättyihin pelastustehtävätietoihin vuosilta 2008−2011. Tutkittaviksi valittiin viisi sääriippuvaista pelastustehtävätyyppiä. Tehtävätyypeittäin laskettiin päiväkohtaiset työtunnit, joita verrattiin tilastollisin menetelmin saman ajankohdan lämpötila-, sade-, lumi- ja tuulitietoihin. Tutkimusta varten tehtiin myös asiantuntijahaastatteluja sekä sähköpostikyselyjä, ja apuna käytettiin IL:n tekemiä käyttäjäkyselyjä. Tutkimuksessa havaittiin pelastuslaitoksien olevan hyvin tyytyväisiä tiedotepalveluun. Haastatteluissa peräänkuulutettiin eritasoisten varoituksien erottuvuutta, ja vakavimmista tilanteista tietoa toivottiin mahdollisimman aikaisin. Enemmän kaivattiin kuvausta ilmiön vaikutuksista ja todennäköisyydestä. Käyttäjät toivoivat voivansa rajata tiedotteita alueen mukaan. Tutkimuksen perusteella todettiin tiedotuskynnyksen olevan hyvä. Useimmat tiedotetut tilanteet erottuivat pelastustoimen työmäärissä. Poikkeuksen muodostivat huonosti ennustettavat tilanteet, kuten rankkasateet. Suurimmat puutteet havaittiin erittäin huonoa ajokeliä sekä erittäin korkeaa metsäpalovaaraa käsittelevissä tiedotteissa, jotka eivät olleet linjassa työtuntimäärien kanssa. Maastopaloista varoitettiin usein liian myöhään keskikesällä. Ajokelitiedotteiden laatimisessa tulisi kiinnittää enemmän huomiota lumisateisiin vilkkaasti liikennöidyillä paikoilla ja ajanjaksoilla. Rakennuspalojen havaittiin lisääntyvän kovien pakkasten yhteydessä, samoin kuin tarkastus- ja varmistustehtävien, jotka lisääntyivät myös ukkosilla. Vahingontorjuntatehtävät ovat enimmäkseen suoraan sään, kuten tuulen aiheuttamia. Näihin ilmiöihin varautumiseen tiedotteet antavat hyvät edellytykset etenkin talvisin. Kesäisin tiedotteita tulee jopa liian usein, mutta käyttäjät toivovatkin tiedotuskynnyksen olevan korkealla juuri näissä tilanteissa.
  • Astala, Jarmo (2020)
    Kokonaismaanpuolustus on sotilaallisen toiminnan lisäksi myös laajalti siviilialojen toimintaa, jolla turvataan valtion itsenäisyyden lisäksi kansalaisten elinmahdollisuudet ja turvallisuus. Kokonaisturvallisuudessa varaudutaan yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin kohdistuviin uhkiin ja riskeihin, joka antaa pohjan myös kokonaismaanpuolustuksen toteuttamiselle. Nykyaikainen sää- ja olosuhdepalvelu on huomattavasti laajempi kokonaisuus kuin julkisudessa yleisimmin nähty yleinen sääennustus tai ilmastonmuutoksen tutkimus. Näillä toki on oma roolinsa myös kokonaismaanpuolustuksen kannalta, mutta palvelutarve ja – valikoima on laajentunut huomattavasti perinteisestä sääpalvelusta kattamaan myös vaikkapa avaruussääpalvelun. 2000-luvun sää- ja olosuhdepalvelu tuottaa kohdennettuja palveluita Puolustusvoimien lisäksi myös esimerkiksi pelastustoimen, meripelastuksen ja energiahuollon tueksi normaalioloissa, mutta myös häiriöihin ja poikkeusoloihin varautumisessa. Yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen ja kansallisen riskiarvion kautta löydetään yhtymäkohdat sääpalvelun merkityksestä kokonaisturvallisuuteen sekä kokonaismaanpuolustukseen. Nähdään, että nykyaikainen yhteiskunta on paitsi hyvin teknologiariippuvainen myös, osin juuri siitä syystä, myös kovin sääriippuvainen. Myös Puolustusvoimien toiminta on siirtynyt ja siirtymässä yhä enemmän moderniin teknologiaan pohjautuvaksi. Erilaiset laitteet ja sensorit tarvitsevat tuekseen lisääntyvässä määrin myös sää- ja olosuhdepalveluita.