Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by study line "General track"

Sort by: Order: Results:

  • Kokkoniemi, Inga (2024)
    Eläkejärjestelmä on merkittävä osa sosiaaliturvaa ja väestön ikääntyessä sen rooli on kasvanut entisestään. Vuonna 2005 voimaan tullut eläkeuudistus sisälsi lain, jonka nojalla ammattiin valmistavan tutkinnon ajalta on voinut karttua etuutta, joka maksetaan työeläkkeen yhteydessä. Tämä opiskeluajalta karttuva eläke on viime vuosina noussut keskusteluun yhtenä mahdollisista leikkauskohteista tulevissa eläkeuudistuksissa. Aiheesta on saatavilla melko niukasti tutkimustietoa, johon tämä tutkielma pyrkii vastaamaan. Tutkielmassa tarkastellaan, mikä on tämän etuuden merkitys eläketurvan kannalta. Tutkielman aineisto perustuu Eläketurvakeskuksen tutkimusaineistoon Suomessa työeläkevakuutetuista henkilöistä. Aineiston perusteella tarkastellaan vuoden 2005 jälkeen eläkkeeseen oikeuttavan tutkinnon suorittaneiden ominaisuuksia ja lukumääriä. Lisäksi tutkitaan, miten tutkinnon suorittamisen ajalta karttuva etuus vaikuttaa eläketurvaan. Tähän käytetään jo eläkkeellä olevan ikäkohortin työ- ja kokonaiseläkkeitä, sekä suhteellisia ja absoluuttisia tuloeroja eläkkeissä ja tutkitaan sitä, mikä vaikutus näihin on, kun lisätään teoreettisesti arvioitu tutkinnon suorittamisesta karttunut eläke. Samankaltainen tarkastelu tehdään myös kahdelle nuoremmalle ikäkohortille, jotka eivät vielä ole siirtyneet eläkkeelle. Näiden kohdalla tarkastelun kohteena on eläkkeiden sijasta kohortin työeläkekarttumat. Tutkimuksen tuloksien perusteella odotettavissa on, että tutkinnon suorittamisesta karttuvan etuuden vaikutukset eläkejärjestelmään tulevat näkymään kunnolla vasta vuosikymmenten päästä, kun ansaitut etuudet tulevat täydellä laajuudellaan järjestelmän maksettavaksi. Vaikutukset eläketurvaan vaihtelevat eläkkeen määrän ja tutkinnon tason mukaan jonkin verran. Suurimman suhteellisen hyödyn opiskeluajalta karttuvasta eläkkeestä näyttäisivät saavan vanhemman kohortin eläkkeiden tarkastelun perusteella ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet ja nuorempien kohorttien työeläkekarttumien tarkastelun perusteella alemman korkeakoulututkinnon suorittaneet. Analyysin tulokset viittaavan siihen, että suhteelliset tuloerot eläkeläisten kesken kapenevat hieman tutkinnon suorittamisesta karttuvan etuuden vaikutuksesta. Tarkastelussa huomataan kuitenkin, että Kansaneläkelaitoksen maksamat kansaneläke ja takuueläke tasoittavat jo valmiiksi eläkejakaumaa, jolloin tutkinnon suorittamisesta karttuvan eläkkeen suhteellinen vaikutus on pienempi.
  • Ojala, Inari (2019)
    Forests have a significant role in preventing climate change. Forests work as a carbon sink and produce also other non-timber amenity values alongside commercial timber. Taking these non-timber amenity values into account while calculating the value of forest will have an effect on choosing an optimal forest management regimes. The Faustmann formula and its extensions are widely explored among forest economists. Most notable extensions of the Faustmann formula include the Hartman extension of non-timber amenity values and the inclusion of carbon storage. Both the Hartman model and the Faustmann model with carbon storage, have previously only been analytically studied separately. In this study, the original Faustmann model, Faustmann model with carbon storage, Hartman model and Hartman model with carbon storage is covered. The entirely novel optimal conditions for the unique and finite rotations for these models are presented. In addition, based on empirically estimated ecological growth models, the numerical examples for all of the economic models included in this study is presented. According to the results, extending the classical Faustmann model to cover carbon storage or (and) non-timber amenity values, lengthens the optimal rotation and increases the bare lad value. Additionally, weaker growing conditions always increase the optimal rotation. Moreover, increasing the interest rate may increase or decrease the rotation, depending on the carbon price.
  • Vuorinen, Toni (2018)
    Tässä tutkielmassa tutkitaan empiirisesti euroalueen optimaalisuutta valuutta-alueena aikaisempaan teoreettiseen kirjallisuuteen nojaten. Tarkastelussa keskitytään kriteeriin, jonka mukaan yhteisvaluutan muodostavien maiden tulisi olla suhdannesykleiltään yhteneväiset. Mundell (1961) määritteli useita kriteereitä optimaalista valuutta-aluetta muodostettaessa ja tässä tutkielmassa on valittu edellä mainittu yksi kriteeri tarkasteltavaksi. Tutkimuksessa hyödynnetään logaritmoitua asukaskohtaista bruttokansantuotetta mittaavaa neljännesvuosittaista aineistoa ja se on jaettu kahteen osaan. Ensimmäinen ajanjakso kattaa ajan ennen euroa (1960:1-1998:4) ja toinen ajanjakso kattaa ajan euron luomisen jälkeen (1999:1-2016:4). Aineisto kattaa euro12-maat, joihin kuuluvat Itävalta, Belgia, Suomi, Saksa, Ranska, Kreikka, Irlanti, Italia, Luxemburg, Alankomaat, Portugali ja Espanja. Tutkimusmenetelminä hyödynnetään yhteisintegroituvuusanalyysia. Maat on analysoitu pareittain niin, että Saksa on aina toisena. Saksa on valittu kontrollimaaksi, koska se on ollut yksi nopeimmin kasvavista euromaista euron luomisen jälkeen. Tutkimuksen perusteella Saksan ja muiden euromaiden väliltä ei löytynyt merkittävässä määrin yhteisintegroituvuussuhteita. Tämä indikoi, että tutkimuksessa käytettävien euromaiden suhdannesyklit eivät ole yhteneväiset Saksan kanssa, eikä euron luominen ole luonut konvergenssia euroalueelle. Keskeisimpänä johtopäätöksenä voidaan todeta, että tämän tutkimuksen perusteella euroalueen maat eivät ole suhdannesykleiltään yhteneväisiä, eikä euroalue siten täytä ainakaan toistaiseksi kaikkia optimaalisen valuutta-alueen kriteereitä. Tässä tiivistelmässä käytetyt lähteet: Mundell, R.A. 1961. A theory of optimum currency areas, American Economic Review, 657-665.
  • Vuornos, Henrik (2023)
    Tämä tutkielma käsittelee pehmeän budjettirajoitteen ongelmaa hyvinvointialueiden rahoitusjärjestelmässä. Tutkimus vastaa kysymykseen ”onko suomalaisten hyvinvointialueiden rahoitusmallissa ominaisuuksia, jotka luovat pehmeän budjettirajoitteen ongelman?” Lisäksi tutkimuksessa vastataan kysymykseen ”kuinka pehmeän budjettirajoitteen ongelmaa voitaisiin pienentää hyvinvointialueiden rahoituksessa?” Tutkielma on kirjallisuuskatsaus, jossa käydään läpi relevanttia tutkimuskirjallisuutta pehmeän budjettirajoitteen ongelmasta, erilaisista keinoista, joilla budjettirajoitteen kovuuteen voidaan vaikuttaa sekä kuvaillaan hyvinvointialueiden rahoitusjärjestelmää suomalaisen lainsäädännön pohjalta. Pehmeällä budjettirajoitteella tarkoitetaan tilannetta, jossa organisaation ylempi taso ottaa alemman tason tulot ylittävät menot vastattavakseen. Paikallishallinnon ja keskushallinnon välille muodostuu pehmeä budjettirajoite erityisesti silloin, kun paikallishallinto toimii keskushallinnon rahoituksen varassa ilman, että paikallishallinnon toimivaltaa on rajoitettu. Sosiaali- ja terveyspalveluissa pehmeän budjettirajoitteen ongelma esiintyy usein, sillä on tyypillistä, että valtio vastaa ainakin osin palveluiden rahoittamisesta ja ihmiset pitävät palveluja laajasti tärkeinä. Pehmeää budjettirajoitteen ongelmaan voidaan puuttua. Markkinakurin avulla pehmeästä budjettirajoitteesta voidaan päästä eroon kokonaan, mutta myös keskushallinnon asettamien sääntöjen ja valvonnan perusteella on mahdollista kovittaa budjettirajoitetta. Suomalaiseen hyvinvointialueiden rahoitusjärjestelmään on sisäänrakennettu vahva pehmeän budjettirajoitteen ongelma. Merkittävimmät lainsäädännössä esiintyvät pehmeän budjettirajoitteen ongelmat liittyvät hyvinvointialueiden toteutuneiden kustannusten tarkistamiseen sekä siihen, että alueiden lainanottoa on rajoitettu vain pitkäaikaisen lainan osalta. Epämuodollisena pehmeän budjettirajoitteen tekijänä näyttäytyvät paineet sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutason nostamiseen sekä rahoituksen lisäämiseen. Nämä kasvattavat järjestelmätason odotuksia hyvinvointialueiden lisärahoitukselle. Kovan budjettirajoitteen saavuttaminen nykyisellä rakenteella on mahdotonta, mutta budjettirajoitteen koventaminen on mahdollista. Erilaisia keinoja budjettirajoitteen kovittamiseksi on useita. Lainsäädännössä määriteltyjen rakenteellisten pehmeän budjettirajoitteen tekijöiden korjaaminen vaatii lainsäädännön muutoksia sääntöjen ja valvonnan osalta. Epämuodollisten rakenteiden korjaaminen taas vaatii poliittisia sitoumuksia. Lopulta budjettirajoitteen pehmeydessä on kyse siitä, minkälaiseksi keskushallinto haluaa budjettirajoitteen asettaa julkisen talouden kokonaisuuden puitteissa.
  • Suutala, Viljami (2021)
    Perustulokokeiluita on järjestetty eri puolilla maailmaa sekä kehittyneissä maissa että kehitysmaissa. Tutkielman tavoitteena on selvittää, miten järjestetyt perustulokokeilut ovat toimineet ja mitä havaintoja niistä on tehty. Tärkeimpiä tutkimuskohteita toteutetuissa kokeiluissa ovat olleet miten esimerkiksi työn tarjonta, terveydentila, kouluttautuminen, kuluttaminen, säästäminen ja byrokratiakokemukset ovat muuttuneet perustulosta johtuen. Olennaista on tiedostaa, että kehitysmaat ja kehittyneet maat eroavat keskenään huomattavasti sosiaalipoliittisen ympäristön, instituutioiden sekä sosiaaliturvan välillä, joten suora vertailu ja johtopäätösten tekeminen on haastavaa. Kehittyneissä maissa eräs päätavoitteista on parantaa työn tarjonnan kannustimia sekä yksinkertaistaa sosiaaliturvajärjestelmää ja purkaa kannustinloukkuja. Kehitysmaissa puolestaan vähentää köyhyydestä johtuvia ongelmia sekä parantaa elinolosuhteita. Lisäksi tulee ottaa huomioon, että kokeiluita on järjestetty eri vuosikymmenien aikana, joten myös tällä on ollut vaikutusta havaittuihin tuloksiin. Perustulosta keskusteltaessa on myös tärkeää määritellä perustulon käsite, koska se on moniulotteinen ja voi tarkoittaa useaa eri asiaa. Perustulo puhtaana mallina on pitkälti teoreettinen, joten realistisempana pidetään osittaista perustuloa. Keskeisimpiä teorioita, joita tutkielmassa on käytetty, liittyvät työn tarjonnan kannustimien sekä talousteorian ja perustulon väliseen yhteyteen. Lisäksi on tarkasteltu substituutio- ja tulovaikutusta, joka kuvaa henkilön valintatilannetta tarjotun työn määrän ja palkkatason muutoksen välillä. Järjestetyt kokeilut ovat olleet malliltaan kenttäkokeita, joilla saattaa olla erilaisia heijastusvaikutuksia ja myös näihin liittyvä teoria on olennaisessa osassa. Tutkielma on rakenteeltaan kirjallisuuskatsaus, joten tutkielmassa käytetty menetelmä on aiheen käsittelyä hyödyntäen tieteellistä kirjallisuutta. Tärkeimpiä käytettyjä lähteitä tutkielmassa on Kankaan ym. (2016; 2019; 2020) raportit perustuloon liittyvistä yleisistä tekijöistä ja kokeiluista sekä teorian osalta Burtlessin (1986) ja Moffittin (2003) julkaisut. Järjestettyjen kokeiluiden pohjalta saaduista tuloksista on havaittavissa, että kehitysmaiden osalta ne ovat olleet yleisesti ottaen positiivisia tarkastelun kohteena olevissa muuttujissa. Kehitysmaiden kohdalla havaintoihin täytyy kuitenkin suhtautua varauksella, sillä olemattomasta sosiaaliturvasta johtuen on odotettavaa saada aikaan positiivisia vaikutuksia. On kuitenkin kyseenalaista, johtuvatko myönteiset tulokset itse perustulon vaikutuksesta vai ainoastaan maksetusta tulonsiirrosta. Kehittyneiden maiden kohdalla saaduista tuloksista on huomattavissa, että työn tarjonta ei lisääntynyt, se pysyi joko muuttumattomana tai vähentyi. Henkilöiden terveydentilaan ja hyvinvointiin perustulo näyttää vaikuttaneen positiivisesti, kuten myös eräisiin muihin muuttujiin. Perustuloon liittyvä keskustelu on lisääntynyt viime aikoina ja uusia kokeiluita järjestetään eri maissa. Järjestetyt kokeilut ovat olennaisia, koska henkilöiden valinnat saattavat todellisuudessa poiketa mallien ja teorioiden antamista ennusteista ja tästä johtuen perustulokokeilut kenttäkoe muodossa ovat ainoa tapa selvittää siitä johtuvia vaikutuksia. Perustuloon ja sen mahdolliseen käyttöönottoon liittyy vielä paljon kysymyksiä, mutta järjestettyjen kokeiluiden avulla on saatu paljon hyödyllistä tietoa tulevaisuutta ajatellen.
  • Mikkola, Alexia (2024)
    Maisterintutkielmassani tarkastelen suomalaisten pienten ja keskisuurten yritysten (pk-yritysten) ilmastotoimia ja niiden taustalla olevia motiiveja. Tutkimus hyödyntää teoreettista viitekehystä, joka perustuu yritysten yhteiskuntavastuuseen ja sidosryhmäteoriaan. Analyysi perustuu Suomen Yrittäjien, Finnveran ja Työ- ja elinkeinoministeriön pk-yritysbarometrin aineistoon, joka tarjoaa kattavan kuvan 5201 suomalaisen pk-yrityksen näkemyksistä ja toimista ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Tutkimustulokset osoittavat, että yritysten ilmastotoimet ovat monipuolisia, ja ne keskittyvät erityisesti energiatehokkuuden parantamiseen, päästöjen vähentämiseen ja kierrätyksen edistämiseen. Vaikka ilmastonmuutoksen hillitseminen on merkittävä globaali haaste, vain osa pk-yrityksistä näkee sen vaikuttavan suoraan liiketoimintaansa. Tulosten perusteella pk-yritysten ilmastotoimia ohjaavat useimmiten yrityksen arvot ja strategia, kustannussäästöt ja tehokkuuden lisääminen, sekä yrityskuvan rakentaminen. Vaikka lähes puolet pk-yrityksistä ei näe ilmastonmuutoksen hillitsemistoimilla olevan merkitystä liiketoiminnalleen, on joukossa yrityksiä, jotka näkevät toimissa myös liiketoimintamahdollisuuksia. Tutkimuksen tavoitteena oli lisätä ymmärrystä pk-yritysten roolista ilmastonmuutoksen torjunnassa ja tarjota tietoa siitä, miten pk-yrityksiä voidaan tukea kestävämpiin toimintatapoihin siirtymisessä. Vaikka pk-yritysten panos ilmastonmuutoksen torjunnassa on merkittävä, vain pieni osuus niistä on asettanut itselleen ilmastopäästöjen vähennystavoitteita. Tulokset korostavat tarvetta poliittisille toimenpiteille, jotka kannustavat ja tukevat pk-yrityksiä ilmastotoimien toteuttamisessa. Tutkimustulokset tarjoavat arvokasta tietoa pk-yritysten ilmastotoimien nykytilasta ja niiden taustalla vaikuttavista motiiveista. Tämä tieto voi auttaa suunnittelemaan tehokkaita kannustimia ja ohjauskeinoja ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Jatkotutkimus aiheesta voisi keskittyä tarkemmin yksittäisiin toimialoihin tai yrityskokoluokkiin ja syventyä yksityiskohtaisemmin yritysten sisäisiin ja ulkoisiin motivaatiotekijöihin.
  • Asikkala, Asla (2023)
    Tutkimuksessa tarkastellaan pörssilistautumisista saatuihin ylituottoihin vaikuttavia tekijöitä sijoittajanäkökulmasta. Listautumisiin liittyvä alihinnoittelu on jo ennalta tunnettu ilmiö, ja siihen liittyviä syitä on tarkasteltu jo runsaasti, mutta tässä tutkimuksessa tarkastellaan ilmiön toista puolta. Tarkoitus on selvittää eri taloudellisten tekijöiden vaikutusta saatuihin ylituottoihin, eli lisätä ymmärrystä siitä, onko pörssilistautumisista saatavia ylituottoja mahdollista ennakoida listautumishetken taloustilanteen perusteella, sekä siitä, onko ensimmäisen vuoden ylituottoja mahdollista ennakoida ensimmäisen kaupankäyntiviikon perusteella. Tutkimuksen pääaineistona toimii Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Islannissa vuosina 2011–2021 tapahtuneet pörssilistautumiset, sekä kuhunkin listautumiseen liittyvä inflaatio-, bruttokansantuotteen kasvu- ja ohjauskorkodata. Listautumisia koskeva data on poimittu Nasdaqin internetsivuilta. Muu analyysissä käytetty data on poimittu eri tietokannoista. Yhteen koottu data on jatkokäsitelty ja analysoitu Excelillä. Listautumisista saatuja ylituottoja tarkastellaan visuaalisesti maittain eriteltynä eri aikaväleillä, ja eri tekijöiden sekä saatujen ylituottojen välistä korrelaatiota ja kausaalisuutta tarkastellaan osa-aineistoittain regressionanalyysin ja Granger-kausaalisuustestin avulla. Tuloksia on havainnollistettu erilaisin graafein ja taulukoin. Tutkimustulokset ovat hieman yllättäviä. Saatujen ylituottojen ja eri taloudellisten tekijöiden välillä ei näyttäisi olevan merkittävää korrelaatiota eikä kausaalisuutta. Inflaation, bruttokansantuotteen ja ohjauskorkojen osalta tulokset vaihtelevat aikaväleittäin ja maittain, ja tuloksissa on paljon hajontaa. Merkkejä sekä positiivisesta että negatiivisesta korrelaatiosta on havaittavissa, mutta ainakaan tällä aineistolla ei tilastollisesti merkittävällä tasolla. Ensimmäisen viikon ja vuoden yliutuottojen välillä näyttäisi olevan jonkinasteista positiivista korrelaatiota. Merkittävää kausaalisuutta ei tarkasteluun valittujen muuttujien osalta ole havaittavissa. Sen sijaan Granger-kausaalisuustestin mukaan eri muuttujien välinen kausaalisuus on valitulla luottamustasolla lähes olematonta, eli mikään valituista muuttujista ei selitä saatuja ylituottoja tilastollisesti merkittävällä tasolla. Tutkimuksen tulokset eivät ole täysin odotusten mukaisia, mutta jonkinasteista korrelaatiota eri tekijöiden ja saatujen ylituottojen välillä näyttäisi kuitenkin olevan mahdollista eritellä. Vaikka ylituottojen varsinainen ennakointi on selvästi haastavaa, voi kohtalaisen yksinkertaisella tarkastelulla ehkä hieman parantaa todennäköisyyksiä. Keskittymällä ylituottojen sijasta nimellisiin tuottoihin, voitaisiin havaita mahdollisesti selkeämpiä tuloksia, mutta tällöin myös tutkimuksen painopiste muuttuisi merkittävästi. Sen sijaan olisi mielenkiintoista laajentaa tutkimuksen aineistoa koskemaan useampia eri maita tai pidempää aikaväliä. Tällöin eri tekijöiden vaikutukset voisivat havainnollistua selkeämmin. Olisi myös mielenkiintoista havainnoida lisää eroavaisuuksia eri maiden ja vuosien välillä.
  • Pirilä, Pauliina (2024)
    This thesis discusses short-term parking pricing in the context of Finnish shopping centre parking halls. The focus is on one shopping centre located in Helsinki where parking fees are high and there is a constant need for raising the prices. Therefore, it is important to have a strategy that maximises parking hall income without compromising the customers' interest. If the prices are too high, customers will choose to park elsewhere or reduce their parking in private parking halls. There is a lot of competition with off-street parking competing against on-street parking and access parking, not to mention other parking halls. The main goal of this thesis is to raise problems with parking pricing and discuss how to find the most beneficial pricing method. To achieve this, this thesis project conducted an analysis on one Finnish shopping centre parking hall data. This data was analysed to discover the average behaviour of the parkers and how the raised parking fees affect both the parker numbers and the income of the parking hall. In addition, several pricing strategies from literature and real-life examples were discussed and evaluated, and later combined with the analysis results. The results showed that there are some similarities with results from literature but there were some surprising outcomes too. It seems that higher average hourly prices are correlated with longer stays, but still the parkers who tend to park longer have more inelastic parking habits than those who park for shorter durations. The calculated price elasticity of demand values show that compared to other parking halls, parking is on average more elastic in the analysed parking hall. This further emphasises the importance of milder price raises at least for the shorter parking durations. Moreover, there are noticeable but explainable characteristics in parker behaviour. Most of the parkers prefer to park for under one hour to take advantage of the first parking hour being free. This leads to profit losses in both the shopping centre and parking hall income. Therefore, a dynamic pricing strategy is suggested as one pricing option, since it adjusts the prices automatically based on occupancy rates. Although there are some challenges with this particular method, in the long run it could turn out to be the most beneficial for both the parking hall owners and the parkers. To conclude, choosing a suitable pricing strategy and model for a parking hall is crucial and the decisions should be based on findings from data.
  • Viholainen, Tuomo (2020)
    The purpose of this thesis is to gain insight into the effects of different transaction and price setting methods and network structures in an intermediation network setting on profit allocation between their agents. The paper will be formulated as a literature review, and while every discussed intermediation model is not covered in detail, the goal is still to provide a clear outline on the topic. The focus is mostly in network models with exogenously determined connections between agents that restrict the trade, although search models, where the trade is restricted by randomizing the encounters between agents, are also discussed. The presented models are divided into three categories based on the restrictions placed on their intermediaries. First, we will look at models where intermediaries are not allowed to trade with each other. Next are models where intermediaries are allowed to trade with each other, causing intermediation chains to form. Lastly, we look at models where intermediaries are not exogenously separated from buyers. We will see that the results of intermediation network models are very sensitive to changes in the models' premises. Two largest contributors to the profit distribution between the agents in the models are the way the bargaining game between trading partners is modelled and how connections between agents in the model are restricted, which is directly tied to the restrictions on the trading partners of the intermediaries. The former on the other hand splits the models roughly into two categories, one utilizing a predetermined surplus split between the trade partners and the other using a strategic bargaining game. A pre-determined surplus split, depending on how even it is, usually favours agents further along the chain. The results of having a strategic bargaining game are largely dependent on positions of the agents in the network, where agents who can exploit competition between other agents can usually extract higher profits. In some models, the ability of intermediaries to make a positive profit is also tied to their necessity for the efficiency of the trade.
  • Syvälahti, Sara (2023)
    Ending poverty is a moral and ethical aim, and living without poverty is one of the human rights. To eradicate poverty, the reliable practice of measuring poverty is needed. Poverty measures are required to identify the poor people, overview the incidence of poverty and track progress of policies. This study examines the hybrid poverty line and asks how it differs from the conventional approach to measure extreme poverty globally. Additionally, this study reviews how the global poverty counts evolve with this novel poverty line. This thesis comprises a comprehensive review of the relevant literature. Measuring poverty is essentially based on how welfare is defined. In poverty analysis, consumption and income are used as indicators of welfare. The poor people are identified with the appropriate poverty line, the absolute or relative poverty line. These two approaches have very different conclusions about the economic welfare: relative incomes in a society do not matter for welfare at all or relative incomes are the only thing that matters. When the poor people are identified, a poverty index is needed to aggregate the overall incidence of poverty. The hybrid poverty line consists of the absolute poverty line expressing a lower bound of the poverty measure and the weakly relative poverty line as an upper bound giving a limit of the weight of relative deprivation rising with the mean consumption. The results say that the estimates of the global poverty rate show a slower pace of reduction compared with the conventional approach, likely due to a rising count of relative poverty worldwide. This study broadens our understanding how the chosen poverty line affects the incidence of poverty rates. This study emphasizes the importance of re-evaluating poverty measurement practices, particularly in the context of developing countries experiencing economic growth. As absolute poverty lines may lose meaning as a result of economic development, it is necessary to develop measures that account for the relative dimensions of poverty following the increasing standards of living.
  • Lehto, Tomi (2024)
    In this thesis the influential oil market model proposed by Kilian and Murphy (2014) is studied with statistical identification. The identification method used provides point identification in the set defined by restrictions used in the earlier literature. This method allows us to obtain point estimates for the price elasticity of oil production which has been the source of differences in the results of the earlier literature. Additionally, the importance of oil market shocks in explaining the changes in oil prices is studied with the identified models. The earlier literature suggests that oil demand shocks are more important drivers of oil prices than oil supply shocks. Studies allowing for higher levels of price elasticity of oil production find oil production shocks to be relatively more important than the studies using low upper bounds for this elasticity. According to microeconomic studies, higher levels of price elasticity of oil production could be explained by increases in shale oil production. Identification of the oil market SVAR model is achieved by extracting the model which maximizes the independence of the structural shocks. This optimization task can be challenging. Hence the performance of the estimation can be improved with prior knowledge about the structural shocks by inclusion of restrictions into the optimization problem. In this thesis the distance covariance measure is used to measure the independence of the structural shocks. The distance covariance measure is minimized to obtain the model with the most independent structural shocks in the set defined by the restrictions. The constrained optimization problem is solved with external penalty optimization method. Two distinct minima are obtained from the optimization task which suggest different dynamics for the oil market shocks. The first optima suggest that the price elasticity of oil production is close to zero. The other optima suggest higher levels for this elasticity. Both optima suggest that the elasticity of oil production differs in response to different shocks. With the first optima supply shocks are found to be more important drivers of oil prices than found in the earlier literature. With the second optima the importance of production shocks is found to be more similar to the results obtained in the earlier literature. Additionally, speculative shocks are found to be important drivers of the oil prices with this optimum. The method which uses external penalty optimization method is compared to the method based on sampling used earlier in the literature. It is found that the method based on sampling finds less independent structural shocks than the method based on external penalty optimization method.
  • Päärni, Pekka (2020)
    Tutkielman tavoitteena on selvittää, miten rikokset vaikuttavat kerrostaloasuntojen hintoihin Helsingissä. Lisäksi tutkielmassa ollaan kiinnostuneita siitä, vaikuttavatko rikokset asuntojen hintoihin eri tavalla erilaisilla sosioekonomisilla alueilla. Rikosten vaikutuksia hintoihin tutkitaan myös rikosnimikkeittäin. Vastaavaa kirjallisuutta on julkaistu ulkomailla ja tutkimuksessa on tarkoitus myös vertailla saatuja tuloksia niihin. Tutkielman ensimmäinen osuus keskittyy perehdyttämään lukijan aiheesta olemassa olevaan kirjallisuuteen, sekä Helsingin asuntomarkkinoiden ja rikollisuuden ominaispiirteisiin. Rikollisuuden tasoa ja kehitystä vertaillaan myös aiemmassa kirjallisuudessa esiintyneisiin maihin. Kriminologian kirjallisuuden avulla pohjustetaan aineiston mahdollisia puutteita. Lisäksi kriminologian kirjallisuudesta etsitään syitä sille, miksi rikokset voisivat vaikuttaa hintoihin eri tavalla eri alueilla. Tutkimuksen aineisto on saatu Kiinteistönvälitysalan keskusliiton (KVKL) hintapalvelusta, Poliisihallitukselta sekä Tilastokeskukselta. Aineisto on pääasiallisesti postinumeroaluetasolla, kuitenkin sisältäen myös useamman postinumeroalueen alueita. Aineistoa hyödynnetty vuosilta 2013-2016 ja käytettävissä olevien havaintojen määrä on 25 538 kappaletta. Asuntokauppa-aineistosta on poistettu uudiskohteet. Tutkimusmenetelmät perustuvat pohjimmiltaan hedonisten hintojen teoriaan ja hedoniseen regressiomalliin. Asuntojen voidaan teorian perusteella ajatella olevan ominaisuuskombinaatioita ja jokaisen ominaisuuden implisiittinen hinta voidaan estimoida sopivalla aineistolla. Asuinalueen rikosten määrän ja rikosasteen voidaan ajatella olevan yksi asunnon ominaisuus. Hedonista regressiomallia estimoidaan tutkimuksessa kahdella eri tapaa. Ensimmäiseksi muodostetaan lineaarinen regressiomalli ja estimoidaan sen parametrit pienimmän neliösumman (PNS) menetelmällä. PNS-estimaattorit saattavat olla kuitenkin harhaisia johtuen esimerkiksi puuttuvan muuttujan harhasta. Tästä syystä tutkielmassa käytetään myös instrumenttimuuttujamenetelmää ja kaksivaiheista pienimmän neliösumman (2SLS) menetelmää. Tutkimuksen tulosten perusteella ei voida poissulkea rikosten vaikutusta asuntojen hintoihin, mutta vaikutukset näyttävät olevan joka tapauksessa kohtuullisen pieniä. Alueellisen väkivaltarikosasteen vaikutusta hintoihin voidaan pitää todennäköisempänä kuin alueellisen omaisuusrikosasteen vaikutusta. Ei ole myöskään selkeästi havaittavissa, että rikokset vaikuttaisivat merkittävästi eri tavoin eri sosioekonomisilla alueilla.
  • Aro, Ville (2020)
    The aim of this thesis is to study the normality of Finnish privately owned timberland returns and assess the risk level under value-at-risk and conditional value-at-risk frameworks. The motivation behind the normality assumption of timberland returns is that modern portfolio theory requires the asset returns to follow a normal distribution. If the chosen assets do not follow this assumption, the modern portfolio theory is not a valid framework for the analysis. In addition, the modern portfolio theory uses variance as a risk measure, which does not consider the skewness or excess kurtosis of the asset returns. Hence, we study the return of Finnish timberland assets under value-at-risk and conditional value at-risk frameworks. The theoretical framework is based on four different value-at-risk and conditional value-at-risk estimation methods: historical, Gaussian, modified and extreme value theory based. The chosen timeframe is from January 1995 to December 2018 and the data is for six different roundwoods: logs and pulpwood of Birch, Spruce and Pine. The main finding is that the Finnish privately owned timberland returns are non-normally distributed. This is, because the return series exhibit excess kurtosis and skewness. In addition, different value-at-risk and conditional value-at-risk estimation methods give differing results due to the non-normality. Value-at-risk and conditional value-at-risk illustrate the risk of the Finnish privately owned timberland better than variance. In conclusion, the risk of the Finnish privately owned timberland is still moderate, but the normal distribution underestimates it.
  • Kokko-Niemelä, Ville (2022)
    Goals: It’s been stated that one possible reason for faster revival of Swedish economy compared to Finnish after financial crisis could be found in the differences of wage formation and Sweden’s more flexible wages. The essential difference in wage formation between the countries is in meaning of wage norm that is reference point in Sweden and minimum raise in Finland. The goal of this thesis is to provide new data of wage flexibility in Sweden and also compare wage flexibility between Finland and Sweden during 1996‒2018. Aim is also to ponder whether Finland could learn something from Swedish wage formation model. Methods: Swedish data set belong to IFAU and it consists wage information of workers between 15- and 65-years-old. R. Uusitalo has given the Finnish numbers for this thesis, and they are from Statistics Finland data set that covers workers of all ages. The used analysis are surveying the basic statistics and distribution graphs, and regressions. Analysis only include full-time workers. Results: Waged were found rigid in both countries during 1996‒2018, and especially downward rigidity was pronounced. Distributions were skewed to the right, and there were more extreme values than in normal distribution. Finnish wages were more flexible than Swedish ones during the whole survey period: distributions were wider, kurtosis smaller and extreme values were higher. More over Swedish wage changes centered much more tightly towards median wage change. After financial crisis Swedish wage changes clustered even more around median wage increase and phase of wage increases decelerated in a manner that allowed median wage change to stay above inflation rate, and real wage growth continued during 2010’s. Median wage change fluctuated considerably more in Finland according to economic situation and inflation. There was some clustering around median after financial crisis, but not as much as in Sweden. There was a positive and powerful connection between companies’ economic success and wages in both countries. There was also a connection between companies’ economic success and wage change in both countries, but coefficients and coefficients of determination (R2) were so modest that practically wage changes seem to be quite rigid regarding companies’ economic success. Conclusions: It’s possible that stricter wage discipline and rigidity in Sweden found in this thesis has actually assisted Sweden to recuperate economically from financial crisis. It seems that Finland has not been able to follow the benchmark such as set in Sweden. It appears that there is even grated wage solidarity in Sweden after financial crisis, and that is something Finland could learn and take advantage in the future.
  • Moisio, Siiri (2023)
    Suomi on perinteinen hyvinvointivaltio, jonka uudelleenjakava politiikka kaventaa kansalaisten tuloeroja. Tässä tutkielmassa keskitytään tuloerojen mittaamisen perusteisiin ja esitetään kritiikkiä suosituimmalle tuloeromittarille, Gini-kertoimelle. Tuloeroja ja niiden kehitystä tarkastellaan vuokra- ja omistusasujien välillä. Lisäksi huomion kohteena ovat ryhmien sisäiset erot. Ryhmätasoinen tarkastelu tuottaa syvemmän näkymän julkisen vallan politiikan vaikutusten arvioinnille. Gini-kerroin on yleisimmin käytetty tuloeromitta, mutta sen käyttöön liittyy useita haasteita. Merkittävin niistä on, että Gini-kerrointa ei voi hajottaa osiin mittaamaan ryhmien välisiä eroja. Tässä tutkielmassa ryhmien välisiä tuloeroja mitataan käyttäen kahta yleisintä yleistettyä entropiamittaa, MLD-mittaa sekä Theilin mittaa. Nämä mittarit ovat dekomponoitavissa. Tutkimusaineistona on käytetty Luxembourg Income Study -tietokannan kotitalousaineistoa Suomesta ajanjaksolta 1987–2016. Aineisto sisältää kattavasti tietoja kotitalouden eri tulolajeista sekä demografisista tekijöistä. Tuloeromittarin tulokäsite on ekvivalentti käytettävissä oleva tulo. Tutkielmassa havaitaan, että vuokra- ja omistusasujien väliset erot selittävät enenevissä määrin kokonaistuloeroja. Omistusasujien keskuudessa tuloerot ovat merkittävässä laskussa. Samaan aikaan vuokra-asujien tuloerokehitys on ollut päinvastaista. Vuokra-asujien sisäisten tuloerojen kasvun lisäksi, ryhmän väestöosuus on kasvanut sekä tulojakauma leventynyt. Tällä tutkielmalla haluan herättää keskustelua Gini-kertoimen käytöstä ja osoittaa ryhmien välisten erojen tarkastelun tärkeyden tuloerojen mittaamisessa.
  • Meriläinen, Marjut (2022)
    Tässä tutkielmassa tutkitaan asuinalueen saavutettavuuden yhteytä alueen kehitykseen. Erityisenä kiinnostuksen kohteena on saavutettavuuden ja keskiluokkaistumisen yhteys. Alueiden keskiluokkaistumista tutkitaan tyypillisesti alueen tulotason, korkeakoulutettujen osuuden ja asuntojen hintojen kehityksen yhteisvaikutuksen avulla. Tämän tutkielman teoreettisena taustana on kaupunkitaloustieteessä laajalti käytetty valikoitumismalli (sorting model). Valikoitumismallien perusteella voidaan paljastaa kotitalouksien mieltymyksiä, jotka vaikuttavat kotitalouksien sijoittumisessa kaupunkialueelle. Eräs kotitalouksien sijoittumiseen vaikuttava mieltymys voi olla asuinalueen saavutettavuus. Tutkimuskirjallisuudessa asuinalueen saavutettavuuden parantumisella ja asuinalueen keskiluokkaistumisella, eli keski- ja hyvätuloisten korkeasti koulutettujen kotitalouksien muuttamisella alueelle, on havaittu yhteys. Tutkielman empiirisessä osuudessa saavutettavuuden muutoksen yhteyttä asuinalueen houkuttelevuuteen tutkitaan pääkaupunkiseudulla. Tutkielman tarkoituksena on tarjota lisätietoa Suomen suppeaan keskiluokkaistumista käsittelevään tutkimuskirjallisuuteen ja arvioida alueiden kehitystä saavutettavuuden muutoksen näkökulmasta. Tutkimuskysymykseen vastataan empiirisellä mallilla ja lukuisilla taulukoilla, joiden tarkoituksena on havainnollistaa tutkimukseen valittujen pääkaupunkiseudun alueiden sosioekonomista kehitystä vuosina 2008–2018. Tutkimuksen aineistona on käytetty Tilastokeskuksen ylläpitämää kattavaa mikroaineistoa ja saavutettavuusaineistoa, jossa on laskettu estimoitu saavutettavuusindeksi pääkaupunkiseudun alueille. Tämän tutkielman perusteella ei voida sanoa, että saavutettavuudella ja alueiden keskiluokkaistumisella on selkeä yhteys. Kuvailevien mallien mukaan saavutettavuuden muutoksella on positiivinen yhteys alueen tulotason muutokseen. Samaa yhteyttä ei löytynyt taulukoista, joissa tutkittavat alueet oli jaettu saavutettavuuden muutoksen perusteella kvintiileihin. Taulukoiden mukaan alueet ovat kehittyneet samalla tavalla saavutettavuuden muutoksesta huolimatta. Alueille muuttaneet kotitaloudet ovat aiempaa koulutetumpia mutta matalatuloisempia ja nuorempia. Kattavan aineiston ansiosta tutkielma antaa hyvän kuvan tutkimukseen valittujen pääkaupunkiseudun alueiden kehityksestä saavutettavuuden muutoksen näkökulmasta. Saavutettavuuden vaikutus alueiden keskiluokkaistumiseen parempien ekonometristen menetelmien avulla jää jatkotutkimuksien varaan.
  • Backman, Camilla (2020)
    In the last few decades, socially responsible investing has taken a significant position in the financial market. Asset managers that have a responsible investment strategy can be considered to have an advantage on the market. This is because e.g. institutional investors have gotten more pressure from society and stakeholders to invest responsibly and therefore seek asset managers who can do this for them. Megatrends like global warming, urbanization, and air and water pollution, are part of the reason why investors seek more responsible investment opportunities. Socially responsible investing is in practice analysis of environmental, social and governance factors, so called ESG analysis. Companies are given scores based on their performance in each of these sectors. There is no one right way to do this, so investors can choose to do their own ESG analysis or buy it from ESG rating agencies, e.g. Morningstar or MSCI. In Finland, socially responsible investing has made progress in the last years. Finland, together with the other Nordic countries, can be considered to be forerunners in the field of responsible investing. The United Nations has set up principles for companies and investors on how to operate responsibly, the PRI (principles for responsible investment), and 38 companies/investors in Finland are signatories to the United Nations PRI. There is a prejudice, that in order to invest responsibly, one has to give up returns. In fact, many researches show that with a responsible investment strategy and by doing ESG analysis, an investor can get better risk-return-ratios in their portfolio. One reason for this is that, companies that operate responsibly, and have considered environmental, social and good corporate governance factors in their management, are doing better and have a better possibility to prevent and deal with crises. In this research, I show, that ESG analysis bring added value to managing portfolios and doing investment decisions. I do this by covering previous researches on the subject, as well as showing trough case studies how an investor could benefit from ESG analysis to avoid big losses. The conclusion is, that the benefits from integrated ESG analysis outweighs the costs of it.
  • Laamanen, Riku (2020)
    Tutkimuksen tavoitteena on tutkia Vankiterveydenhuollon (VTH) poliklinikoiden kustannustehokkuuseroja käyttämällä stokastista rintama-analyysiä (SFA). Tarkoituksena on saada tietoa poliklinikoiden kustannustehokkuustilanteesta, josta on hyötyä VTH:n tulosohjaukselle ja tulevaisuuden toiminnan kehittämiselle. Erilaisia terveydenhuollon yksiköitä on tutkittu kustannustehokkuuden osalta runsaasti, mutta vankien terveydenhuolto jäänyt vaille suurempaa huomiota. Suomessa Vankiterveydenhuolto (VTH) vastaa vankien terveydenhuollosta, ja se järjestää poliklinikoillaan perusterveydenhuollon ja suun terveyden palvelut. Vaativan erikoissairaanhoidon palvelut sekä päivystyspalvelut on ulkoistettu muille toimijoille. VTH on organisaatio, joka tuottaa palveluitaan Suomen vankiloissa, ja jolla on käytössään ennalta määrätty vuosittainen budjetti. Täten kustannustehokkuus ja sen parantaminen on oleellinen osa palvelujen tuottamista sekä kiinnostuksen kohde VTH:n tulosohjaajalle Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL). Tutkimus on toteutettu yhteistyössä THL:n kanssa. Tutkimusmenetelmänä käytetään stokastista rintama-analyysiä (SFA), jonka avulla poliklinikkakohtaiset kustannustehokkuusluvut selvitetään. Stokastisessa kustannusrintamamallissa tehottomuustermi erotetaan virhetermistä omaksi termikseen, mikä mahdollistaa tehottomuuden erottamisen satunnaisista muista häiriöistä. Muuten nämä häiriöt saatettaisiin tulkita tehottomuudeksi. Muodostetusta kustannusrintamamallista estimoidaan kustannustehottomuuden vaikutus kustannuksiin suurimman uskottavuuden menetelmällä. Poliklinikkakohtainen tehottomuusluku saadaan mallin kertoimien estimoinnin jälkeen laskettua estimoidun minimikustannuksen ja toteutuneen kustannuksen suhteena. Tutkimuksen aineisto koostuu poliklinikkakohtaisista tuotos- ja kustannustiedoista. Tuotostietoina toimivat hoitotapahtumatiedot, jotka jaettiin kolmeen kategoriaan: hoitaja- ja lääkärikäynteihin sekä tehtyyn asiakirjatyöhön. Poliklinikkakohtaiset kokonaiskustannustiedot koostettiin poliklinikkakohtaisesti summaamalla työntekijä-, lääke-, matka- ja toimitilakustannukset. Lisäksi aineisto sisältää asiakaspopulaatiota kuvaavia muuttujia, joilla pyritään kontrolloimaan poliklinikkakohtaisia eroavaisuuksia hoidon vaativuudessa. Aineisto sisältää THL:n, Rikosseuraamuslaitoksen sekä VTH:n tietoja. Tutkimuksessa havaittiin VTH:n poliklinikoiden kustannustehokkuuden eroavan toisistaan merkittävästi. Varsinkin Pohjois-Suomen poliklinikat havaittiin muita hoitoalueita merkittävästi tehottomimmiksi. Tehottomuustermin jakaumaoletuksesta huolimatta tulokset ovat samaa kokoluokkaa, ja vain muutamien poliklinikoiden järjestys muuttui. Keskimääräinen tehottomuus oli 22–24 %. Käytettävissä oleva aineisto ja etenkin pieni havaintomäärä aiheuttivat haasteita, minkä takia tuloksiin, ja niistä tehtäviin jatkotulkintoihin täytyy suhtautua varoen. Kuitenkin tulokset antavat arvokasta osviittaa poliklinikoiden kustannustehokkuustilanteesta, jota voidaan tulevaisuudessa tarkentaa. Vastaavaa analyysia voitaisiin toteuttaa paneeliaineistolla, jolloin havaintomäärä kasvaisi ja tulokset olisivat vankempia. Kustannustehokkuuserojen juurisyiden tutkimiselle olisi tällöin paremmat edellytykset. Vertailemalla hyvin suoriutuvien poliklinikoiden toimintatapoja huonommin suoriutuviin voidaan löytää kustannustehokkuuteen vaikuttavia prosesseja, joita voidaan soveltaa menestyksekkäästi yhä useammalla poliklinikalla.
  • Salo, Petteri R. (2019)
    Suomessa on laajasti eri urheilulajeissa käytössä ikäryhmäjako, jossa saman kalenterivuoden aikana syntyneet lapset harrastavat samassa ikäryhmässä. Ikäerot ikäryhmän sisällä voivat olla kuitenkin merkittäviäkin, sillä esimerkiksi alkuvuodesta syntyneet ovat voivat lähes vuoden toisia vanhempia. Suhteellisen iän ilmiöllä (relative age effect) tarkoitetaan etua, jonka suhteellisesti vanhemmat saavat ollessaan ikäryhmänsä vanhimpia. Suhteellisen iän on havaittu vaikuttavan nuorten arviointiin monin eri tavoin. Suhteellisesti vanhemmat esimerkiksi arvioidaan todennäköisemmin korkean potentiaalin omaaviksi pelaajiksi, jonka vuoksi heillä on paremmat mahdollisuudet saada käyttöönsä laadukkaampia resursseja kuten valmennusta, pelikavereita ja olosuhteita. Tutkimuksissa onkin havaittu, että suhteellisesti nuoremmat ovat aliedustettuna eri lajien edustasoilla eli parhaissa juniorisarjoissa, nuorten maajoukkueissa ja ammattilaistasolla. Tässä tutkimuksessa selvitetään, ovatko alkuvuonna syntyneet yliedustettuina Suomessa jääkiekon junioriharrastajien keskuudessa 2000-luvun aikana ja voimistuuko ilmiö, kun otoksena on lahjakkaimmat juniorit. Lisäksi tutkitaan, esiintyykö ilmiö Suomessa jääkiekon ammattilaistasolla. Tutkielman aineistona käytetään tietoja suomalaisten jääkiekkopelaajien syntymäajoista kausilta 2004-2016 sekä väestön syntymäaikoja vuosilta 1983-2013. Suhteellisen iän ilmiön esiintymistä voidaan tutkia vertaamalla havaintoarvoja eli pelaajien syntymäaikojen havaittuja frekvenssejä ja väestön syntymäaikojen jakauman perusteella odotettuja frekvenssejä. Tähän tarkoitukseen tutkimuksessa käytetään khiin neliö -testiä. Aineisto on poikkeuksellisen laaja aiheen tutkimukseen. Kattavan aineiston ansiosta on mahdollista tutkia ilmiön ilmenemistä kaikkien lajia harrastavien joukossa, eikä vain edustustason pelaajien keskuudessa. Tutkielmassa tehdyn tilastollisen vertailun perusteella havaitaan, että junioreiden osalta suhteellisen iän ilmiö on tilastollisesti merkittävä poikapelaajien mutta ei tyttöpelaajien joukossa. Tämän tutkimuksen aineistoista voimakkaimmin ilmiö havaittiin Pohjola-leirille valittujen pelaajien otoksissa, joissa ensimmäisellä neljänneksellä syntyneet ovat keskimäärin 16,9 prosenttiyksikköä yliedustettuina. Myös ammattilaisten osalta tutkimuksessa havaittiin selkeä alkuvuodesta syntyneiden yliedustus. Jääkiekkoammattilaisista ensimmäisellä neljänneksellä syntyneitä on keskimäärin noin 7,5 prosenttiyksikköä enemmän kuin väestöstä keskimäärin. Ilmiön vaikutukset eivät rajoitu pelkästään urheiluun, vaan ilmiöstä on tehty selkeitä havaintoja myös muualla yhteiskunnassa. Aiheesta on paljon tutkimuksia erityisesti koulumaailmasta niin kansainvälisesti kuin Suomestakin. Aikuisten keskuudessa ilmiö on havaittu ammattilaisurheilijoiden lisäksi myös esimerkiksi politiikassa, jossa alkuvuodesta syntyneillä on havaittu huomattavasti korkeampi todennäköisyys tulla valituksi eduskuntaan. Olisikin tärkeää miettiä, miten ilmiön esiintymistä voitaisiin Suomessa ehkäistä lasten ja nuorten keskuudessa urheilussa ja koulumaailmassa, jolloin vaikutukset mahdollisesti lieventyisivät myös muualla yhteiskunnassa.
  • Laine, Sahra (2021)
    Tässä maisterintutkielmassa tarkastellaan, kuinka sukupuolten välinen tasa-arvo työmarkkinoilla vaikuttaa talouskasvuun Yhdysvalloissa. Tarkoituksena on löytää ja ymmärtää ne työmarkkinoiden rakenteet ja ominaisuudet, jotka aiheuttavat erilaiset ammattijakaumat sukupuolten välillä ja siten vaikuttavat kykyjen jakautumiseen työmarkkinoilla hidastaen talouskasvua. Tutkimukseen motivoivat työmarkkinoiden suuret muutokset Yhdysvalloissa, joihin lukeutuvat naisten siirtyminen työmarkkinoille sekä ammattien jakautuminen nais- ja miesvaltaisiin aloihin. Tarkasteltavat tutkimukset selittävät Roy-mallia hyödyntäen, miten ammatillista valikoitumista ja ammatillista erottelua tapahtuu työmarkkinoilla. Mallissa kolme tekijää: alkuperäinen kykyjen ja osaamisen jakauma, kykyjen väliset korrelaatiot väestössä ja teknologia, jossa kykyjä hyödynnetään, vaikuttavat siihen, minkä ammatin työntekijät valitsevat. Aiempi kirjallisuus tutkii, mistä työmarkkinoilla havaitut sukupuolierot johtuvat ja kuinka suuri vaikutus niillä on ammattijakaumiin. Muun muassa kotitöihin käytetty aika ja ammattien ominaisuudet, kuten työtuntien ja palkan välinen lineaarinen tai epälineaarinen suhde vaikuttavat kykyjen jakautumiseen eri ammatteihin. Lopuksi erot ammattijakaumissa ja siten kykyjen jakaumissa liitetään kysymykseen talouskasvusta. Kun naisten ja miesten synnynnäisten kykyjen oletetaan olevan yhtäläiset, tulisi tehokkaasti toimivilla työmarkkinoilla naisten ja miesten jakautua ammatteihin tasaisesti, jolloin myös sukupuolet ovat kykyjen osalta jakautuneet tehokkaasti markkinoille. Yhdysvaltain työmarkkinoilla on kuitenkin paljon nais- ja miesvaltaisia aloja, joten markkinat eivät oletuksen mukaisesti ole tehokkaat. Työmarkkinoiden ominaisuudet kuten esteet koulutuksen hankkimisessa ja syrjintä vaikuttavat tehokkuuteen merkittävästi. Tarkasteltavan tutkimuksen mukaan, vuosien 1960 ja 2010 välillä Yhdysvaltain talouskasvusta 40 % on johtunut syrjinnän vähenemisestä ja yhdenvertaisemmista mahdollisuuksista kouluttautua. Saatujen tulosten perusteella voidaan sanoa, että Yhdysvaltojen työmarkkinat eivät vielä ole sukupuolille tasa-arvoiset. Työmarkkinoiden tehottomuuteen vaikuttavia tekijöitä vähentämällä, voitaisiin saavuttaa suurempaa talouskasvua ja hyvinvoivempi yhteiskunta. Niinpä Yhdysvaltojen kannattaisi panostaa sukupuolten aseman yhdenvertaistamiseen työmarkkinoilla.