Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by master's degree program "Hammaslääketieteen koulutusohjelma"

Sort by: Order: Results:

  • Saarisalo, Elisa (2023)
    Tutkimuksen tarkoitus: Tutkielman tarkoituksena on selvittää mutans streptokokki bakteerin erilaisia ominaisuuksia kuten sen tarttumista, kolonisaatiota ja virulenssitekijöitä. Lisäksi pohditaan näiden tekijöiden vaikutusta varhaislapsuuden kariekseen. Materiaalit ja menetelmät: Tutkielma koostuu kirjallisuuskatsauksesta, jossa aineisto haettiin Medline-tietokannasta PubMed -tietokäyttöliittymän kautta. Artikkeleita on haettu viimeisen 40. vuoden ajalta. Tulokset: Kirjallisuuskatsauksessa saatiin selville, että varhaislapsuudessa saatu mutans streptokokki bakteerin tartunta on riskitekijä karieksen syntymiselle ja esiintymiselle tulevaisuudessa. Äiti on ensisijainen tartunnanlähde. S. mutans bakteerin kariogeenisyys johtuu sen tarttumiskyvystä ja muista virulenssitekijöistä. Tartuntaa ja bakteerin kolonisaatiota voidaan ehkäistä sylkikontaktien rajoittamisella, hyvällä suuhygienialla, terveellisillä ravintotottumuksilla, ksylitolilla ja probiooteilla. Bakteeri ei aiheuta pelkästään kariesta, vaan voi osallistua myös ekstraoraalisten infektioiden syntyyn. Johtopäätökset: Karies on sekä yhteiskuntaa että yksilöä rasittava sairaus. Sitä voidaan ehkäistä ennen kaikkea omahoidolla ja puuttumalla riskitekijöihin. Eräs merkittävä karieksen riskitekijä on varhaislapsuudessa saatu mutans streptokokki bakteeri. Se tarttuu syljen välityksellä, joten lapsen äiti on todennäköisin tartunnanlähde. Tähän riskitekijään voidaan puuttua kertomalla äideille mutans streptokokista ja tartunnan ehkäisemisestä esimerkiksi neuvolakäynnin yhteydessä. Lisäksi on hyvä muistaa, että mutans streptokokki bakteeri voi olla osallisena ekstraoraalisissa infektioissa.
  • Vaalamo, Emilia (2021)
    Kaikkien aistien joukossa näöllä on suurin rooli ympäristön tulkitsemisessa, joten ongelmat näköaistimuksessa vaikuttavat yksilön elämään monin tavoin. Arvioidaan että tällä hetkellä näkövammaisia on maailmanlaajuisesti 2,2 miljardia ja määrä on kasvamassa. Näkövamma voi aiheuttaa monenlaisia haasteita jokapäiväiseen elämään, sillä se vaikuttaa liikkumiseen, sosiaaliseen kanssakäymiseen ja ympäröivän maailman hahmottamiseen. Tämän syventävien opintojen tutkielman tavoitteena on selvittää, onko näkövammalla vaikutusta suunterveyteen ja minkälaisia erityistarpeita näkövammaisilla henkilöillä on suun terveydenhuollon suhteen. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena keräämällä aineistoa PubMed ja Google Scholar -tietokannoista sekä oppikirjoista ja lääketieteellisten järjestöjen internet-sivuilta. Aineiston keruussa käytettiin hakusanoja ”visual impairment”, “blindness”, ”oral health”, ”oral healthcare”, “caries” ja “periodontitis”. Tutkimustulosten perusteella on näyttöä siitä, että näkövamma voi vaikuttaa suunterveyteen ja hankaloittaa suuhygieniasta huolehtimista. Näkövammaisilla esiintyy tutkimusten mukaan enemmän kariesta, plakkia ja ientulehdusta kuin normaalisti näkevillä. Lisäksi näkövammaiset käyttävät vähemmän suun terveydenhuollon palveluja. Näkövammaisten suunterveyttä voidaan parantaa heille kohdistetun, moniaistisen suun omahoidon ohjauksen sekä säännöllisten hammaslääkärin tutkimusten avulla.
  • Särkelä, Aijuliina (2021)
    Tiedekunta: Lääketieteellinen tiedekunta Koulutusohjelma: Hammaslääketieteen koulutusohjelma Opintosuunta: - Tekijä: Aijuliina Särkelä Työn nimi: Nuorten virvoitus- ja energiajuomien käytön vaikutus hammaseroosioon Työn laji: Kirjallisuuskatsaus Kuukausi ja vuosi: 10/2021 Sivumäärä: 29 Avainsanat: eroosio, virvoitusjuoma, nuoret Ohjaaja tai ohjaajat: Leo Tjäderhane Säilytyspaikka: HELDA – Helsingin yliopiston digitaalinen arkisto Muita tietoja: - Tiivistelmä: Tutkimuksen tarkoitus: Tutkielman tarkoituksena on selvittää yhteyttä virvoitus- ja energiajuomien käytön ja eroosion välillä. Tutkielmassa sivutaan myös terveellisempien juomavaihtoehtojen, kuten smoothieden, vaikutuksia eroosion syntyyn. Virvoitus- ja energiajuomien suosio on suuri ja hammaseroosiota esiintyy paljon jo teini-ikäisillä nuorilla. Materiaalit ja menetelmät: Tutkielma koostuu kirjallisuuskatsauksesta, jonka aineisto haettiin PubMed -tietokannasta. Aineistosta eroteltiin tutkimukset, jotka löysivät yhteyden virvoitusjuomien käytölle ja eroosion esiintyvyydelle. Tulokset: Kirjallisuuskatsaus toi esiin, että virvoitusjuomien käytöllä ja eroosiolla on korrelaatio. Tutkimustulosten vertailua kuitenkin vaikeuttaa aineistoissa käytetyt erilaiset eroosion luokitteluperusteet. Useissa tutkimuksissa virvoitusjuomien kuluttajilla eroosion esiintyvyys tai vakavuus on suurempaa kuin verrokkiryhmällä. Lisäksi eroosion prevalenssi oli suurempaa miessukupuolen edustajilla, johtuen mahdollisesti heidän suuremmasta virvoitusjuomien kulutuksesta. Kirjallisuuskatsaus osoitti, että virvoitusjuomien pH on matalampi, kuin energia- ja urheilujuomien sekä kahvin ja teen, mikä lisää virvoitusjuomien eroosiopotentiaalia. Johtopäätökset: Tutkimusnäyttöä virvoitusjuomien käytön vaikutuksista nuorten hammaseroosioon löytyy kohtalaisesti. Vaikka energia- ja urheilujuomien ja eroosion korrelaatiosta ei ole juurikaan tutkimusnäyttöä, voidaan niiden kemiallisen koostumuksen ja pH-arvojen perusteella olettaa niiden vaikutusten hammaseroosioon olevan samankaltaisia kuin virvoitusjuomien. Suuri virvoitusjuomien kulutus korreloi eroosion esiintyvyyden kanssa. Tässä kirjallisuuskatsauksessa eroosion prevalenssi ja vakavuus oli suurinta miessukupuolen edustajilla, jotka olivat iältään nuoria aikuisia.
  • Rantama, Pinja (2021)
    Tutkielma koostuu kirjallisuuskatsauksesta ja kirjallisuuden sekä kysely- ja haastattelututkimuksen perusteella koostetusta julkiseen jakoon tuotetusta oppaasta. Tutkielman yleistavoitteena on lisätä tietoisuutta kehitysvammaisten suunhoidosta. Oppaan on tarkoitus toimia vanhempien/huoltajien sekä asumisyksiköiden hoitohenkilökunnan tukena kehitysvammaisen lapsen ja nuoren suunhoidossa. Kysely- ja haastattelututkimuksissa selvitettiin suunterveyteen ja -hoitoon liittyviä haasteita sekä näihin mahdollisesti löydettyjä ratkaisuja. Edeltävät koottiin suun- ja hampaiden hoitoa koskevan perustiedon ohella oppaan muotoon. Suunterveyden lisäksi selvitettiin kehitysvammaisten taustatietoja kuten ikä, diagnoosi, oheissairaudet ja lääkitykset. Lisäksi selvitettiin kehitysvammaisten lasten ja nuorten vanhempien sekä asumisyksikköjen henkilökunnan asenteita ja tietoa suunterveydestä. Kehitysvammaisilla suunhoito on erityisen vaikeaa verrattuna muuhun väestöön. Useat oheissairaudet ja lääkitykset vaikuttavat merkittävästi suunterveyteen ja suunhoidon onnistumiseen. Tulokset osoittivat, että kaikki vastaajat pitivät suunterveyttä tärkeänä ja erityisesti hoitohenkilökunnalle toivottiin aiheesta lisää koulutusta. Suunterveyden haasteina nousivat esille ienverenvuoto, hampaiden kuluminen ja reikiintyminen. Suunhoidossa ongelmia oli erityisesti kehitysvammaisen suun auki pitämisessä hampaiden pesun aikana. Tulosten perusteella kehitysvammaisten suunhoitoon tarvitaan kohdennettuja ohjeita.
  • Perttunen, Iina (2022)
    Hampaan paikkaus on yksi yleisimmistä toimenpiteistä suun terveydenhuollossa. Paikkaus-hoidon indikaatioista yleisimmät ovat kariesbakteerien aiheuttamat vauriot ja paikkojen loh-keamat. Hampaan paikkauksen tarkoitus on suojata hammasydin, ja pysäyttää vaurio sulkemalla se tiiviisti. Paikkaus palauttaa hampaan purentafunktion, muodon ja ulkonäön sekä mahdollistaa hampaan puhdistamisen. Paikan valmistamisessa on olennaista huolellinen käyttöohjeiden nou-dattaminen materiaalien käsittelyssä ja työskentelyssä. Tämän kirjallisuuskatsauksen tarkoituk-sena on käydä läpi HUS suusairauksien opetus- ja hoitoyksikössä aikuispotilailla käytössä ole-vat korjaavan hoidon suoran menetelmän materiaalit, ja käsitellä niiden ominaisuuksia ja käyttö-tarkoituksia. Kirjallisuuskatsauksessa käytetty aineisto on kerätty Käypä hoito -suosituksista, Helsingin yli-opiston hammaslääketieteenlaitoksen luentomateriaaleista, sekä Pubmedista hakusanoilla ”dental fillingmaterials”, ”restoration”, ”clinical study”, ”teaching”, ”glass ionomer”, ”composite restora-tion” ja ”temporary restoration”. Aikuispotilailla korjaavan hoidon täytemateriaalin valinnassa on huomioitava useita eri asioita. Valintaan vaikuttavat potilaskohtaiset ominaisuudet, kuten potilaan omahoidon taso sekä karie-saktiivisuus. Eri täytemateriaaleihin liittyy puolestaan erilaisia esteettisiä ja kulutuskestävyyteen vaikuttavia ominaisuuksia. Valinnassa tärkeässä osassa ovat myös purennalliset tekijät, täytteen laajuus, ja se onko täyte ylipäätään tarkoitettu pysyväksi vai väliaikaiseksi ratkaisuksi. Lisäksi valintaan vaikuttavat paikkaustekniset haasteet, kuten kosteuden hallinta, sekä syvät tai haasta-vassa kulmassa olevat kaviteetit, joihin valokovetus ei välttämättä yllä. Materiaaleja valitessa pitää myös tarkastella muodostuuko paikan pysyvyyden kannalta tärkeä sidos kiilteelle, ham-massementille, hammasluuhun vai jo olemassa olevaan täytemateriaaliin. Kun kliinikko tuntee materiaalin ja tekniikan valintaan vaikuttavat tekijät, hän pystyy valitsemaan kuhunkin korjaavan hoidon toimenpiteeseen parhaan täytemateriaalin.
  • Frankenhaeuser, Freja (2021)
    Inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD) är en paraplyterm för Crohns sjukdom (CD) och ulcerös kolit (UC). Sjukdomarna har en stark koppling till munhålan och dess infektioner. IBD patienter uppvisar flertalet orala symptom i munnen, så som mukobuckal hyperplasi, gingival svullnad, ulcerationer, aftor, candida, lichen planus, leukoplack, orofacial granulomatos, pyostomatitis vegetans och recidiverande aftös stomatit. Orala infektioner är ett utbrett folkhälsoproblem och även inflammatoriska tarmsjukdomar kan redan klassas som en folksjukdom tack vare sin stora incidens. Gemensamma etiologiska faktorer och interaktioner mellan olika orala infektioner och inflammatoriska tarmsjukdomar är en viktig del i pusslet för att förstå sjukdomarnas patofysiologi. I denna litteraturöversikt tas orala symptom, karies, gingivit, parodontit och oral candidos samt deras anknytningar till kroniska inflammatoriska tarmsjukdomar upp.
  • Tiirola, Sohvi (2021)
    Ortognaattinen kirurgia on hoitomuoto, jota käytetään vaikeiden luustollisten tai hammasperäisten purentavirheiden hoidossa. Hoitoon kuuluu pre- ja postoperatiivinen oikomishoito ja yhden tai molempien leukojen leikkaus. Hoidon toteuttaa erikoissairaanhoidon moniammatillinen tiimi. Ortognaattis-kirurgisen hoidon indikaatiot ovat useimmiten toiminnallisia. Purentavirheet voivat aiheuttaa mm. syömisvaikeuksia, kiputiloja sekä uniapneaa. Tutkimusten mukaan potilaat toivovat leikkauksen vaikuttavan edullisesti myös itsetuntoon ja kasvojen profiiliin. Vakavat komplikaatiot ovat hyvin harvinaisia, mutta moni potilas kärsii välittömästi leikkauksen jälkeen leuan alueen tuntopuutoksesta. Useimmiten tuntopuutokset ovat palautuvia. Hoitotyytyväisyys on kirjallisuuden mukaan hyvin korkeaa. Ortognaattis-kirurgisen hoidon ortodontia tehdään yleensä kiinteillä oikomiskojeilla. Viime aikoina oikomishoitoa on alettu tekemään myös irrotettavilla kalvoilla. Kalvoilla hampaiden asentoa voidaan muuttaa jonkin verran mutta menetelmän hoitotuloksista on vasta vähän laadukasta tutkimusnäyttöä. Kalvo-oikomista ei ole juurikaan käytetty ortognaattis-kirurgisten potilaiden hoidossa eikä vertailevia tutkimustuloksia löydy. Tutkielmassa on esitetty kaksi kirjallisuudesta löytynyttä potilastapausta, joissa kalvoja on käytetty osana ortognaattis-kirurgista hoitoa. Syventävään opinnäytetyöhön kuuluvan potilastapauksen avulla selvitin yhden potilaan kokemuksia ortognaattis-kirurgisesta hoidosta. Potilasta haastateltiin kahden kuukauden kuluttua leikkauksesta. Haastattelun avulla selvisi, että potilas oli erittäin tyytyväinen saamaansa hoitoon, vaikka hoito jatkuikin vielä. Hänen pääasiallinen hoitomotivaationsa oli terveydellinen, mutta hoidon vaikutukset kasvojen estetiikkaan olivat mieluisia. (183 sanaa)
  • Yoshizumi, Hanna (2021)
    Ortognaattis-kirurgista leikkausta tehdään HUS Suu- ja leukasairauksien klinikassa, Pää- ja kaulakeskuksessa, vuosittain 70-80 aikuiselle, joilla on vaikea skeletaalinen purentavirhe ja siihen liittyvä leukojen epäsuhta. Hoito on monivuotinen ja siihen osallistuu eri erikoisalojen ammattilaisia. Hoito koostuu preoikomishoidosta, leikkauksesta, postoikomishoidosta sekä retentiovaiheesta. Tutkielman tarkoituksena on perehtyä ortognaattis-kirurgisen hoitoon sekä selvittää potilaan tyytyväisyys saamaansa hoitoon. Tämän lisäksi tutkimuksella halutaan edistää ymmärrystä ortognaattis-kirurgisen hoidon hyödyistä ja haitoista Suomessa. Tutkielmassa perehdytään ortognaattis-kirurgiseen hoitoon kirjallisuuden kautta ja seuraamalla Kirurgisessa sairaalassa pre- ja postkirurgista oikomishoitoa ja osallistumalla leikkaukseen. Tämän lisäksi syvennytään potilaan kokemukseen ortognaattis-kirurgisesta hoidosta potilashaastattelun avulla. Tutkielmassa selvisi, että ortognaattis-kirurginen hoito on hyvä hoitovaihtoehto aikuisille, jotka kärsivät vaikeasta skeletaalisesta purentaviasta. Potilashaastattelun myötä ilmeni, että hoito on potilaille henkisesti kuormittava, joten jatkuva ja hyvä kommunikaatio on erityisen tärkeää. Hoito voi parantaa potilaiden elämänlaatua paremman purentafunktion sekä ulkonäön muuttumisen myötä.
  • Lindfors, Lotta (2023)
    HUS, suu- ja leukasairauksien klinikassa (SLK), Pää- ja kaulakeskuksessa tehdään vuosittain 70–80 ortognaattis-kirurgista leukojen leikkausta aikuisille, joilla on vaikea purentavirhe ja sitä käytetään myös obstruktiivisen uniapnean hoidossa erityisesti nuorilla, ei-ylipainoisilla potilailla. Ortognaattis-kirurginen hoito on ortodonttien ja suu- ja leukakirurgien välistä tiivistä moniammatillista yhteistyötä. Ortognaattis-kirurginen hoito on potilaalle fyysisesti ja henkisesti laaja ja vaativa hoito. Hoitoon on sitouduttava pitkäksi aikaa ja ulkonäön muutokset voivat olla suuria. Ortognaattis-kirurginen hoito kuitenkin parantaa yleensä potilaan elämänlaatua. Tutkielman tavoitteena oli selvittää ortognaattis-kirurgisten potilaiden hoidon kulku kirjallisuuteen perehtymällä ja seuraamalla kliinistä toimintaa. Tavoitteena on myös oppia ymmärtämään ortognaattis-kirurgisen hoidon suunnittelu, hoidon toteutus, ja sen ongelmat ja hyödyt. Tässä tutkielmassa keskitytään ortognaattis-kirurgisen hoidon ohella erityisesti uniapneapotilaan hoitokeinoihin. Tutkimuksessa on yksi tutkimuspotilas, jolle tehtiin HUS:n Pää- ja kaulakeskuksessa, Suu- ja leukasairauksien klinikassa ortognaattis-kirurginen hoito. Potilas leikattiin keväällä 2022 ja haastateltiin puhelimitse leikkauksen jälkeen. Tämän on tarkoitus antaa tietoa siitä, miten ortognaattis-kirurgisten potilaiden hoitoa voitaisiin kehittää. Potilastapauksesta selviää, että potilas koki saavansa ennen hoitoa ja hoidon aikana riittävästi informaatiota mahdollisista hoidon haittavaikutuksista ja komplikaatioista. Tämän ansiosta potilas oli henkisesti ja fyysisesti valmistautunut hoidon sivuvaikutuksiin, ja koki koko hoitoprosessin positiivisena. Hoitoprosessin kokemisena epämiellyttävänä tai miellyttävänä vaikuttaa myös potilaan motivaatio hoitoon, johon taas vaikuttaa potilaan esteettisen tai toiminnallisen haitan häiritsevyys. Vaikka elämänlaatuun vaikuttaa dentofakiaalisesta ongelmasta kärsivällä usein myös estetiikka, oli tämän tutkimuspotilaan hoitoon lähteminen täysin toiminnallisista syistä johtuvaa. (218 sanaa)
  • Tuurala, Henri (2020)
    Osteogenesis imperfecta on perinnöllinen sairaus, joka häiritsee tyypin I kollageenin muodostusta aiheuttaen näin luiden haurastumisen. Osalla tästä sairaudesta kärsivistä on myös dentinogenesis imperfectaksi luokiteltava hampaiden kehityshäiriö. Tässä tutkielmassa selvitetään osteogenesis imperfectan vaikutusta hampaiden kokoon tutkimalla hammaskaarten kipsivaloksia 37:ltä osteogenesis imperfectaa sairastavalta henkilöltä ja vertailemalla tuloksia terveeseen verrokkiryhmään. Kipsivaloksista mitattiin hampaiden mesio-distaalisuuntaista paksuutta sekä suulaen dimensioita. Mittaukset toteutettiin manuaalisesti työntötulkilla sekä digitaalisesti skannaamalla kipsivalokset ensin laserskannerilla ja tämän jälkeen mittaamalla digitaaliset mallit tietokoneella. Potilas- ja verrokkiryhmien mittaustulosten välisten erojen tilastollinen merkitsevyys testattiin t-testillä sekä Mann-Whitneyn U-testillä. Kahden eri mittaajan ja mittausmenetelmän mittaustulosten välisten erojen tilastollinen merkitsevyys testattiin t-testillä. Tulokset osoittivat, että osteogenesis imperfectaa sairastavilla henkilöillä hampaiden ja suuontelon koko on keskimäärin pienempi kuin terveillä ikä- ja sukupuolivakioiduilla verrokeilla. Ero oli selkein taka-alueen hampaistossa. Hampaiden pieni koko altistaa muun muassa avopurennalle, joka haittaa purennan toiminnallisuutta ja etualueella esiintyessään puhumista sekä hymyn estetiikkaa. Oikomishoidon näkökulmasta hampaiden pieni koko voi myös olla eduksi suuontelon ollessa pieni ja hampaille vapaana olevan tilan ollessa vähäinen. Tutkimuksen tarkoituksena on kyetä entistä paremmin diagnosoimaan ja hoitamaan osteogenesis imperfectaa sairastavien suun ja kasvojen alueen ongelmia. Lisäksi tutkielman tulosten perusteella voidaan arvioida manuaalisten ja digitaalisten hammaskoon mittausten keskinäistä vastaavuutta vertailemalla näitä toisiinsa. Tätä tietoa voidaan mahdollisesti käyttää hyväksi digitaalisten menetelmien yleistyessä myös hammaslääketieteessä.
  • Oudman, Risto (2022)
    Otsikko: Osteoblastien viabiliteetti ja erilaistuminen 3D-solukasvatuksessa Kirjoittajat: Oudman R., Hasan R., Mustonen T., Hassinen A. ja Rice D. Affiliaatio: Suu- ja leukasairauksien osasto, Lääketieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto Tutkimuksen tarkoitus: Tavoite tutkimuksessa on kehittää menetelmä, jolla soluja voidaan kasvattaa kolmiulotteisesti ja kuvantaa niitä hyödyntämällä osteoblastien erilaistumisvaiheiden markkereita sekä solujen viabiliteetin määritystä Live-Dead-värjäyskitillä. Oikean menetelmän avulla voidaan mallintaa paremmin solujen luonnollista fysiologista ympäristöä, mikä antaa luotettavampia tuloksia, kun verrataan petrimaljalla saatuihin tuloksiin. Tutkimuksessa pyritään löytämään hyvät värjäysprotokollat osteoblastien kuvantamiseen. Materiaalit ja menetelmät: Kokeissa käytettiin ihmisestä eristettyä MG-63-osteosarkoomasolulinjan soluja. Kokeet toteutettiin kolmiulotteisessa kasvatuksessa 96-kuoppalevyillä. Kyseiset levyt valittiin, koska ne on suunniteltu toimimaan erityisen hyvin valitun konfokaalimikroskoopin (PerkinElmer Opera Phenix HCS system) kanssa. Solut kasvatettiin ja erilaistettiin UPM-Kymmene Oyj:n valmistamassa GrowDex®-T-hydrogeelissä, mikä muodostaa kasvatusalusta kanssa soluille synteettisen ekstrasellulaarimatriksin eli soluväliaineen. Laimentamaton GrowDex®-T oli vahvuudeltaan 1,0 %. GrowDex®-T laimennettiin kasvatusmediaan loppukonsentraatioon 0,2 %. Kyseiseen loppukonsentraatioon päädyttiin pilottikokeilla saaduilla tuloksilla. Kokeet tehtiin kahdella eri solukonsentraatiolla; 200 solua/ul ja 500 solua/ml. Solujen viabiliteettiä mitattiin live-dead värjäyksellä (Sigma-Aldrich Live/dead cell double staining kit), jossa liuos A (Calcein AM liuos) värjää elävät solut ja liuos B (propidium iodide liuos) värjää kuolleet solut. Lisäksi solujen tumat värjättiin NucBlue-tumavärillä (NucBlue Live ReadyProbes Reagent) sekä solukalvot (CellMask Orange Plasma membrane Stain). Kuvaamisessa käytetiin laboratorion valomikroskooppia, fluoresenssimikroskooppia sekä FIMM:n konfokaalimikroskooppia (PerkinElmer Opera Phenix HCS system). Tulokset: Kolmen päivän jälkeen havaittiin korkea solujen viabiliteetti kasvustossa. MG-63 solut myös pyrkivät muodostamaan 3D-spheroidirakenteita. Tuloksista nähtiin, että solukasvatuksen kaikista soluista noin 9% (200 solua/ul) ja 13% (500 solua/ul) kuului spheroidirakenteisiin ja loput pohjakasvustona. Spheroidirakenteiksi laskettiin solut yli 24um korkeudella kaivon pohjasta. Konfokaalimikroskoopin kuvantamisen tulokset analysoitiin käyttäen PerkinElmer Opera Phenixin Harmony ”high-content” kuva-analyysiohjelmaa. Solujen segmentoinnilla saatiin osoitettua MG-63 solujen muodostamien spheroidien kolmiulotteinen rakenne sekä rakenteiden koko. Johtopäätökset: GrowDex®-T soveltuu hyvin sen fysikaalisten sekä kemiallisten ominaisuuksien vuoksi 3D-solukasvatuksiin sekä sen valoa taittavien ominaisuuksien vuoksi konfokaalimikroskooppi-kuvantamiseen. Se tarjoaa myös varteenotettavan vaihtoehdon perinteisille 3D-solukasvatukseen käytettäville kasvatusalustoille. Solukasvatuksen solukonsentraatio kokeen aloituksessa ei merkittävästi vaikuttanut tuloksiin. Muodostuneet spheroidit vaihtelivat koon ja muodon osalta.
  • Hämäläinen, Anni (2022)
    Tutkimuksen tarkoitus: Osteosarkooma on harvinainen luusta lähtöisin oleva pahanlaatuinen kasvain, joka esiintyy erityisesti lapsilla ja nuorilla. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää osteosarkooman esiintyvyyttä ja tautiin kuolleisuutta Suomessa. Tutkimuksella on merkitystä osteosarkooman ennusteen arvioimisessa ja hoidon kehittämisessä. Taudin harvinaisuuden vuoksi uusien hoitomenetelmien kehittäminen on hidasta. Tutkimus on osa laajempaa osteosarkooman tutkimusprojektia Helsingin yliopistossa. Materiaalit ja menetelmät: Tutkimus oli kattava rekisteritutkimus suomalaisesta potilasaineistosta. Osteosarkoomaan sairastuneista ja kuolleista potilaista kerättiin tiedot Syöpärekisteristä ja kuolinsyyrekisteristä vuosilta 1993-2019. Tulokset: Osteosarkooman diagnoosi tehtiin useimmin 10-24-vuotiaana. Toinen ilmaantuvuuspiikki oli 50-69-vuotiailla. Osteosarkooman kuolleisuus oli suurempaa miehillä kuin naisilla. Suurin osa potilaista menehtyi kahden ensimmäisen vuoden sisällä sairauden diagnosoimisen jälkeen. Metastasoineen tautimuodon ennuste oli heikompi kuin paikallisen taudin. Maantieteellisen jakautumisen suhteen osteosarkoomaan kuolleita oli eniten yliopistollisten sairaaloiden sairaanhoitopiireissä. Johtopäätökset: Taudin diagnosoimisen viivästymistä tulisi pyrkiä välttämään ja huomiota pitäisi osata kiinnittää erityisesti kasvupyrähdyksen aikana ilmeneviin osteosarkoomalle tyypillisiin oireisiin. Osteosarkoomaan kuolleisuus on suurta ja metastasoineen taudin ennuste on heikko.
  • Kumpulehto, Emma (2023)
    Osteosarkooma on yleisin luusta alkunsa saava pahanlaatuinen kasvain. Sen yksi harvinainen alatyyppi on pään ja kaulan osteosarkooma (PKOS), joka kattaa noin 5–10 % kaikista osteosarkoomatapauksista. Tämän kirjallisuuskatsauksen tavoitteena on kerätä yhteen uusinta pään ja kaulan alueen osteosarkooman tieteellistä tietoa sekä verrata tutkimusten tuloksia keskenään. Pään ja kaulan osteosarkoomaa esiintyy yleisimmin hieman vanhemmilla kuin muiden luiden osteosarkoomaa, eli 20–40-vuotiailla ja potilaiden viiden vuoden elossaololuku on 65–75 %. Taudin hoidon kulmakivi on leikkaushoito riittävän laajoilla tervekudosmarginaaleilla. Tässä onnistuminen on haasteellista pään ja kaulan alueella, jossa anatomia on monimutkaista. Kasvaimen poiston lisäksi kirurgiaan kuuluu kudospuutosten korvaaminen erilaisin rekonstruktiomenetelmin. Leikkaushoidon lisäksi voidaan käyttää liitännäishoitona kemoterapiaa, mutta sen hyödyistä on tutkimustuloksia puolesta sekä vastaan. Tämä poikkeaa klassisesta osteosarkoomasta, jonka hoidossa kemoterapia on tärkeässä roolissa ja vaikuttaa taudin ennusteeseen merkitsevästi. PKOS on tautina harvinainen, joten potilasmäärät ovat pieniä eikä yhtenäisiä, näyttöön perustuvia hoitolinjoja ole olemassa. Tämän katsauksen toisena pääpainona pään ja kaulan osteosarkooman erityispiirteiden lisäksi on taudin vaikutus potilaiden elämänlaatuun. Pään ja kaulan alueen syöpähoidot aiheuttavat laajoja kudospuutoksia, joista seuraa niin toiminnallisia kuin psykososiaalisia ongelmia. Syöpäpotilaiden kokemia tyypillisiä ongelmia ovat mm. uupumus, masennus, vaikeudet syömisessä ja puhumisessa sekä esteettiset huolet. Nämä seikat heikentävät potilaiden elämänlaatua, ja onkin tärkeää, että syöpähoitojen jälkeen potilaiden moniammatillinen kuntouttaminen aloitetaan mahdollisimman pian elämänlaadun kohentamiseksi. Myös hyvä lääkäri-potilassuhde vähentää potilaiden stressiä ja näin parantaa koettua elämänlaatua.
  • Chen, Yunting (2019)
    Suomen Syöpärekisterin tilastojen mukaan pään ja kaulan alueen syöpien kuolleisuus on vuosina 1976 – 2016 pysynyt noin 35 % tasolla. Syöpähoitojen kehityksestä huolimatta kuolleisuudessa ei viime vuosikymmeninä ole tapahtunut merkittävää parannusta. Syöpähoidon tehon lisääminen perinteisten syöpälääkkeiden, kuten solusalpaajien tai sädehoidon annostusta nostamalla on rajallista, sillä ne lisäävät vakavia sivuvaikutuksia ja ovat toksisia. Immunoterapian lääkkeiden sivuvaikutukset ovat vähäisempiä ja niitä siedetään paremmin verrattuna perinteisiin syöpähoitoihin. Viime aikoina on ryhdytty kehittämään syövän immunoterapiaan liittyviä hoitoja, jolloin vaikutus kohdistuu tarkemmin syöpäsoluihin, ja sivuvaikutukset pysyvät kohtuullisella tasolla. Immunoterapian tavoitteena on stimuloida elimistön omaa vastustuskykyä hyökkäämään syöpäkudosta vastaan tehostamalla esimerkiksi T-lymfosyyttien toimintaa ja inhiboimalla immuniteetin negatiivista säätelyä. Immuniteetin negatiiviseen säätelyyn osallistuvat muun muassa tarkastuspisteinhibiittorit, joita ovat esimerkiksi CTLA-4 ja PD-1. CTLA-4:n ja PD-1:n löytäjät, James P. Allison ja Tasuku Honjo, saivat löydöksestään vuoden 2018 Nobelin fysiologian tai lääketieteen palkinnon. Tulevaisuudessa uusilla syövän immunoterapian muodoilla odotetaan saatavan apua myös pään ja kaulan alueen syöpien hoitoon vähentäen niihin liittyvää kuolleisuutta. Tutkielmani on kirjallisuuskatsaus, jossa esittelen immunomodulaation periaatteita ja kuvailen immunologisiin menetelmiin perustuvaa pään ja kaulan alueen syöpien terapiaa viimeaikaisen kansainvälisen tie-teellisen kirjallisuuden pohjalta. Tietolähteinä käytettiin pään ja kaulan alueen syöpiin liittyviä kansainvälisiä sekä kotimaisia julkaisuja ja tutkimuksia. Soveltuvin osin kerron myös muiden syöpien immunologi-sen hoidon löydöksiä ja tutkimustuloksia.
  • Tuovinen, Saija (2019)
    Tutkielman tarkoituksena on koota yhteen nykyistä tietoa parodontiitin systeemisistä tulehdusvaikutuksista ja yhteydestä yleissairauksiin sekä korostaa suunterveydenhuollon ammattilaisten keskeistä roolia potilaan kokonaisterveydentilan arvioimisessa. Tutkielmassa käsitellään parodontiitin taustasyitä, luokittelua, diagnosointia, aiheuttamia paikallisia kudosmuutoksia ja indusoimien keskeisimpien tulehduksen välittäjäaineiden vaikutuksia. Tutkielmassa perehdytään myös näiden välittäjäaineiden pitoisuuksia hyöntyntävään terveysteknologiaan, joka toistaiseksi luotettavimmin perustuu MMP-8 -nimisen biomarkkerin suuhuuhdetestiin. Suuhuuhdetestin merkittävyys ilmenee tutkielmassa siten, että sitä voidaan parhaimmillaan hyödyntää sekä parodontiitin diagnostiikassa että avohoidossa arvioitaessa potilaan kokonaisterveydentilaa  kustannustehokkaasti. Tutkielmassa yksityiskohtaisempi tarkastelu yleissairauksista rajattiin sydän- ja verisuonisairauksiin, diabetekseen ja munuaissairauksiin kattavamman tutkimusnäytön takia, mutta näiden lisäksi tarkastellaan hieman myös nivelreumaa, osteoporoosia ja syöpää.   Tutkielma on muodoltaan kirjallisuuskatsaus, jonka laatimisessa pääpainotus oli PubMedin-tietokannan artikkeleissa ja lääketieteellisessä oppikirjallisuudessa, joiden löytyminen perustui tutkielman avainsanojen käyttöön.  Artikkelien osalta rajaus tehtiin valtaosin 2010-luvulla tehtyihin tutkimuksiin, koska tietämys aiheesta kasvaa nopeasti runsaan ja jatkuvan tutkimustyön ansiosta. Aineiston rajaus ja lopullisten artikkelien valinta perustui niiden abstraktien lukemiseen.   Kirjallisuuskatsauksessa selvisi, että parodontiitin aiheuttamalla tulehdusvasteella on yhteys moniin yleissairauksiin, mutta lisätutkimuksia kuitenkin vielä vaaditaan yksityiskohtaisimpien yhteystekijöiden vahvistamiseksi. Parodontiitin riittävän varhaisella havaitsemisella ja tehokkaalla hoidolla pystytään näin ollen välttämään vakavia systeemisiä komplikaatioita ja lisäsairauksien kehittymistä, mikä kuitenkin edellyttää suun- ja avoterveydenhuollon ammattilaisten keskinäistä saumatonta yhteistyötä ja toiminnallista integraatiota.
  • Virola, Teemu (2023)
    Johdanto: Parodontiitti on tulehduksellinen hampaan kiinnityskudoksen sairaus, johon liittyy mikrobien ja isännän immuunipuolustuksen aiheuttama kudostuho. Parodontiitin esiaste on krooninen gingiviitti eli ientulehdus, joka voi hoitamattomana kehittyä parodontiitiksi. Hampaiden pinnalle kertyvän plakin sisältämät bakteerit ja niiden erittämät aineet käynnistävät tulehdusreaktion, jonka seurauksena immuunipuolustuksen solut alkavat erittämään tulehduksen välittäjäaineita ja kudosta hajottavia entsyymejä. Tämä johtaa vähitellen hampaan kiinnityskudoksen tuhoutumiseen ja alveoliluukatoon. Parodontiitti on merkittävä kansantauti Suomessa, joten sen patogeneesin ja riskitekijöiden ymmärtäminen on tärkeää. Merkittäviä parodontiitin riskitekijöitä ovat muun muassa huono suuhygienia, tupakointi, diabetes sekä perinnöllinen alttius. Tämän kirjallisuuskatsauksena toteutetun tutkielman tavoitteena on tutkia parodontiitin genetiikkaa ja periytyvyyttä sekä selvittää millaiset geenivariantit assosioituvat parodontiittiin. Menetelmät: Tämän tutkielman aineistona toimivat yhdeksän Pubmed-sivustolta löydettyä parodontiitin genetiikkaa käsittelevää tutkimusta. Tutkielmaan valituissa tutkimuksissa aihetta käsiteltiin laajasti eri näkökulmista. Joukossa on mukana muun muassa laajoja genominlaajuisia assosiaatioanalyysejä sekä yksittäisiin riskigeeneihin keskittyviä tutkimuksia. Tulokset: Tässä tutkielmassa esiteltyjen tutkimusten perusteella voidaan todeta, että parodontiitti on kohtalaisen periytyvä sairaus. Parodontiitin assosioituvien geenin kirjo on laaja, mutta yksittäisten polymorfioiden merkitys taudin kehittymiselle on pieni. Parodontiittiin assosioituvia polymorfioita esiintyy erityisesti geeneissä, jotka vaikuttavat ihmisen immuunipuolustukseen ja tulehdusreaktion muodostumiseen. Joukossa on myös muun muassa luun ja sidekudoksen muodostumiseen sekä hajoamiseen vaikuttavia geenejä. Yksittäisten polymorfioiden merkitys taudin kehittymiselle on kuitenkin yleensä pieni, eikä merkittäviä parodontiittia aiheuttavia mutaatioita löydetty.
  • Junnila, Katri (2023)
    Tiedekunta: Lääketieteellinen tiedekunta Koulutusohjelma: Hammaslääketieteen koulutusohjelma Opintosuunta: Parodontologia Tekijä: Katri Junnila Työn nimi: Parodontiitti nuorilla Työn laji: Kirjallisuuskatsaus Kuukausi ja vuosi: 03/2023 Sivumäärä: 41 Avainsanat: periodontitis, periodontium, children, adolescence, periodontopathogen Säilytyspaikka: E-thesis -järjestelmä Tiivistelmä: Tutkielman tarkoituksena on tutustua nuorilla esiintyviin parodontaalisairauksiin aiheesta julkaistun kirjallisuuden avulla. Tutkielmassa käsitellään parodontiitin patogeneesi, sairauden riskitekijät sekä tarkastellaan sen yleisyyttä sekä Suomessa että maailmalla. Katsauksessa perehdytään erityisesti lasten ja nuorten gingiviittiin, parodontiittiin ja vaiheen III riskiluokan C parodontiittiin sekä niiden hoitoon. Gingiviitti eli ientulehdus on lapsilla ja nuorilla yleistä. Ientulehdus aiheuttaa ikenien verenvuotoa, turvotusta ja punoitusta, ja tulehduksen aiheuttamat muutokset ovat palautuvia. Parodontiitti on infektiotauti, jonka aiheuttama tulehdus tuhoaa hampaiden kiinnityskudoksia. Yleisterveillä lapsilla ja nuorilla parodontiittiin viittaavat löydökset ovat harvinaisia, kun taas yli 30-vuotiailla aikuisilla varsin yleisiä. Tupakointi on sekä nuorilla että aikuisilla voimakkain yksittäinen parodontiumin terveyttä heikentävä tekijä, joka heikentää myös parodontiitin hoitovastetta. Lisäksi muun muassa perimän ja huonossa hoitotasapainossa olevan diabeteksen tiedetään vaikuttavan parodontiumin tilaan. Parodontiitin ensimerkkejä, kuten syventyneitä ientaskuja ja alveoliluukatoa, löydetään jo lapsilta ja nuorilta. Tällaisten muutosten huomioiminen ja hoidon aikainen aloitus on parodontiitin etenemisen pysäyttämisen kannalta tärkeää. Nykyisen parodontaalisairauksien luokittelun mukainen vaiheen III riskiluokan C parodontiitti on nuorilla harvinainen. Sairaus saattaa ilmetä yleisterveellä henkilöllä ilman selkeitä riskitekijöitä. Parodontiitti, myös poikkeuksellisen nopeasti etenevänä, voi lisäksi esiintyä joidenkin sairauksien suumanifestaationa. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi Papillon-Lefevre-oireyhtymä, syklinen neutropenia sekä Downin oireyhtymä. Nopeasti etenevää tai aggressiivistyyppistä parodontiittia sairastavat potilaat ohjataan pääosin erikoishammaslääkärin hoitoon.
  • Hamadon, Lamis (2023)
    SARS-CoV-2-viruksen aiheuttama COVID-19-infektiotauti on ollut vuodesta 2020 merkittävä kansanterveysuhka. Taudin oirekuva vaihtelee lievästä, vähäoireisesta tilasta vakavaan, jopa sairaalahoitoa vaativaan tilaan. Vakavassa COVID-19-tautimuodossa SARS-CoV-2-virusinfektio aikaansaa alttiissa yksilöissä voimakkaan systeemisen tulehdusreaktion eli ns. sytokiinimyrskyn ja siten elinvaurioiden kehittymisen. Parodontiitti on puolestaan multifaktoriaalinen hampaiden kiinnityskudossairaus, joka saa alkunsa hampaan ienrajassa olevasta dysbioottisesta biofilmistä ja sen indusoimasta tulehdusketjusta. Hoitamattomana parodontiitti voi pahimmillaan johtaa hampaiden irtoamiseen. Parodontiitin tiedetään myös vaikuttavan yleisterveyteen aiheuttamalla matala-asteista tulehdusta. Sekä parodontiitissa että COVID-19-infektiotaudissa esiintyy samoja tulehdusta edistäviä sytokiineja, joiden pitoisuus on molemmissa taudeissa kohonnut. Parodontiitilla ja COVID-19-infektiotaudilla on myös yhteisiä riskitekijöitä, kuten esim. diabetes ja tupakointi. Tämän kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena oli selvittää, millainen yhteys COVID-19-infektiotaudilla ja parodontiitilla on, sekä koota tietoa mekanismeista, jotka voisivat selittää parodontiitin ja COVID-19-infektiotaudin välistä yhteyttä. Lisäksi syventävässä tutkielmassa tarkasteltiin edellä mainittujen tautien kahta yhteistä riskitekijää, diabetesta ja tupakointia, sekä niiden vaikutusta yhdessä parodontiitin kanssa vakavan COVID-19-infektion kehittymiseen. Tarkoituksena oli myös lisätä tietoisuutta suunterveyden tärkeydestä ja sen merkityksestä COVID19-infektiotaudin komplisoitumisessa sekä vakavan tautimuodon ehkäisyssä. Tutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Aineisto kerättiin PubMedistä ja aineistoa kerättäessä keskityttiin erityisesti COVID-19-pandemian alkamisen jälkeen julkaistuihin artikkeleihin. Tällä hetkellä tutkimukset viittaavat yhä vahvemmin siihen suuntaan, että parodontiitilla olisi komplisoiva vaikutus COVID-19-infektiotautiin ja että parodontiitti lisäisi siten COVID-19-infektiotaudin kuolleisuutta. Parodontiitti näyttäisi myös pidentävän COVID-19-infektiotaudin kestoa. Parodontiittia voidaan siis nykyisten tutkimustulosten valossa pitää yhtenä COVID-19-infektiotaudin mahdollisista riskitekijöistä. Parodontiitin asianmukaisella hoidolla voidaan mahdollisesti estää COVID-19-infektiotaudin komplisoituminen ja pienentää siten COVID-19-infektiopotilaiden kuolemanriskiä.
  • Koskela, Ella (2022)
    Parodontiitin ja kohonneen sydän- ja verisuonitautiriskin välillä on havaittu selvä assosiaatio, joka ei selity ainoastaan yhteisten riskitekijöiden perusteella. Kroonisen matala-asteisen systeemisen tulehduksen on havaittu lisäävän riskiä sydän- ja verisuonitaudeille, joista sepelvaltimotauti on yleisin. Parodontiitti ja sen patogeenit voivat aiheuttaa matala-asteista systeemistä tulehdusta parodontiumin solujen tuottamien tulehdusvälittäjäaineiden, kokonaisten bakteereiden tai bakteerien osien päästessä verenkiertoon. Aiemmassa tutkimuksessa on selvitetty neljän parodontopatogeenin Aggregatibacter actinomycetemcomitansin, Porphyromonas gingivaliksen, Prevotella intermedian ja Tannerella forsythian esiintyminen ja määrät sylkinäytteissä, sekä niiden ja sepelvaltimotaudin välistä yhteyttä. Merkittävistä parodontopatogeeneista Treponema denticolan osalta asiaa ei vielä tutkittu. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, onko syljestä havaittavan T. denticolan ja sepelvaltimotaudin välillä assosiaatio. Tutkimuksessa hyödynnettiin Parogene-tutkimuksen yhteydessä kerättyjä suun terveystietoja ja sylkinäytteitä. Näytteitä oli kerätty 506 kappaletta, joista tätä tutkimusta varten oli käytettävissä 491 kappaletta. Sylkinäytteistä määritettiin T. denticolan esiintyminen ja sen pitoisuus käyttämällä reaaliaikaista kvantitatiivista polymeraasiketjureaktiota (qPCR). Tulokset yhdistettiin Corogene-tutkimuksessa kerättyyn dataan tutkimuspopulaation sydänterveydestä. Tutkimuspopulaatiosta (n = 491) 178 (36,3 %) potilaalla oli stabiili sepelvaltimotauti, 165 (33,6 %) potilaalla akuutti sepelvaltimotautikohtaus ja 118 (24,0 %) potilaalla ei ollut havaittu merkittäviä ahtaumia sepelvaltimoissa. Tulosten tilastolliseen analyysiin käytettiin SPSS-ohjelmistoa. Ryhmien välisiä eroja tutkittiin khiin neliö- ja Mann-Whitney U -testillä. Sylkinäytteistä 171 (34,8 %) oli positiivisia T. denticolan osalta. Suurimmassa osassa positiivisista näytteistä syljen T. denticola -pitoisuus oli pieni. Tilastollisissa analyyseissä ei havaittu assosiaatiota T. denticolan ja sepelvaltimotaudin välillä. Myöskään bakteeritasoissa ei havaittu merkittävää eroa terveiden ja sepelvaltimotautia sairastavien välillä. Tutkimustulosten perusteella vaikuttaa siltä, ettei syljestä havaittava T. denticola ole merkittävä sepelvaltimotaudin riskitekijä.
  • Jäntti, Linda (2022)
    Tutkimuksen tarkoitus: Hammasimplantteja käytetään korvaamaan hammaspuutoksia. Niiden käyttö on yleistynyt suuresti viime vuosina, minkä vuoksi myös peri-implanttisairaudet ovat yleistyneet. Peri-implanttimukosiitti on implanttia ympäröivän ikenen tulehdustila, ja peri-implantiitti on puolestaan implanttia ympäröivän kiinnityskudoksen inflammaation aiheuttama, alveoliluukatoon johtava krooninen sairaus. Peri-implantiitti on verrattain uusi ja esiintymismuodoiltaan vaihteleva tauti, joten sille ei ole luotu tarkkoja hoitokriteerejä. Peri-implantiitille altistavia tekijöitä ovat mm. tupakointi, parodontiitti, diabetes, sekä puutteellinen omahoito ja sitä voidaan hoitaa joko konservatiivisesti tai kirurgisesti. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää peri-implantiitin sekä peri-implanttimukosiitin hoitokäytänteitä sekä hoidon onnistumista Pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen erikoissairaanhoitoyksikössä (PKS-SEHYK). Materiaalit ja menetelmät: Tutkimusaineisto koostuu kahdesta osasta: kirjallisuuskatsauksesta ja potilasasiakirjatutkimuksesta. Kirjallisuushaku tehtiin Medline-tietokannasta Pubmed-käyttöliittymän kautta. Kirjallisuuskatsaukseen etsittiin aiempia tutkimuksia peri-implantiitin hoitoon ja paranemisennusteeseen liittyen. Tutkimusaineisto kerättiin PKS-SEHYK:n potilasasiakirjoista Lifecare-potilastietojärjestelmän kautta. Aineisto sisälsi yhteensä 70 potilasta, peri-implanttimukosiittia sairasti 21 henkilöä (30 %) ja peri-implantiittia 49 potilasta (70 %). Potilasasiakirjatutkimuksessa selvitettiin, millaiset tekijät vaikuttavat hoitolinjan valintaan ja hoidon onnistumiseen (mm. potilaan omahoito, tupakointi, märkävuoto, parodontiitin tai diabeteksen esiintyminen), sekä vertailtiin anti-infektiivisen hoidon, leikkaushoidon ja eri leikkaushoitojen eli regeneratiivisen- ja resektiivisen leikkaustavan vaikutusta paranemisennusteeseen. Tulokset: Tutkimuksessa ei tullut ilmi hoitomuotoa, joka olisi ollut peri-implantiitin paranemisen suhteen parempi kuin muut, eikä komplisoivista tekijöistä voinut vetää suoria johtopäätöksiä paranemisennusteeseen. Toisaalta potilaan omahoito nousi merkittäväksi tekijäksi hoidon onnistumisen kannalta. Johtopäätökset: Puutteellinen omahoito nosti hoidon kestoa usein keskiarvoa korkeammaksi ja siten onkin syytä miettiä, missä menee hoidon jatkumisen raja, mikäli potilas ei ole motivoitunut muuttamaan suunhoitotottumuksiaan.