Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Issue Date

Sort by: Order: Results:

  • Pyykönen, Riia (2024)
    Tämän tutkielman tavoitteena on tarkastella, miten lapsen ja varhaiskasvatuksen henkilöstön välinen kiintymyssuhde vaikuttaa lapseen aiemman tutkimuskirjallisuuden valossa. Lisäksi aiemmasta tutkimuskirjallisuudesta pyritään selvittämään lapsen ja henkilöstön välisen kiintymyssuhteen vaikutuksia lapsen käytökseen sekä kehitykseen. Tutkimuksessa on hyödynnetty keskeisenä viitekehyksenä psykologi John Bowlbyn (1977) kiintymyssuhdeteoriaa. Tutkielman näkökulma on rajattu varhaiskasvatuksessa koettuihin kiintymyssuhteisiin aikaisemman tutkimuskirjallisuuden näkökulmasta. Näin ollen tutkimusongelmaksi muodostui, kuinka varhaiskasvatuksessa koetut kiintymyssuhteet vaikuttavat lapseen aikaisemman tutkimuskirjallisuuden valossa. Aiemman tutkimuksen mukaan varhaislapsuus on turvallisten kiintymyssuhteiden rakentumisen näkökulmasta kriittisen tärkeä elämänvaihe. Tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, johon koottiin aineistoksi artikkeleita, monografioita sekä vertaisarvioitua tutkimuskirjallisuuksia vuosilta 1974–2024. Vaikka aikuisten ja lasten välistä kiintymyssuhdetta on tutkittu laajasti, nimenomaan varhaiskasvatuksen kontekstiin paikantuvaa tutkimuskirjallisuutta on huomattavasti rajallisemmin. Aineiston hankinnassa käytettiin eksplisiittistä valintaa. Aineistoa etsittiin sisäänotto- ja poissulkukriteereiden mukaisesti, jotka olivat: suomen- tai englanninkielinen aineisto viimeisen 50 vuoden ajalta, vertaisarvioituja ja maksuttomia julkaisuja, yleisesti tiedettyjen luotettavien julkaisualustoiden julkaisuja sekä viranomaislähteiden kautta löytyviä aineistoja. Vaikka kiintymyssuhteen tutkimuksella on pitkät perinteet myös Suomessa, varsinaisesti varhaiskasvatuksen kontekstista suomalaisissa tutkimuksissa ei ole käsitelty tätä aihetta. Siksi keräsin aineistoa myös kansainvälisestä tutkimuskirjallisuudesta. Tutkimusaineisto analysoitiin teoreettisen sisällönanalyysin menetelmin, joissa analysointia ohjasi kiintymyssuhdeteoria, joka oli tutkimuksen teoreettinen viitekehys. Kirjallisuuskatsauksen pohjalta voidaan todeta, että varhaiskasvatuksen henkilöstön ja lapsen välisellä kiintymyssuhteella on aiemman tutkimuksen valossa merkitystä lapsen käyttäytymiseen ja kehitykseen. Turvattoman kiintymyssuhteen todetaan vaikuttavat myös lapsen kielellisten, kognitiivisten sekä sosiaalisten taitojen kehitykseen. Tutkielman johtopäätöksissä esitetään myös kiintymyssuhteiden muodostumista ja merkitystä varhaiskasvatuksen henkilöstön vaihtuvuuden näkökulmasta, joka on ajankohtainen ongelma Suomessa. Henkilöstön vaihtuvuudella voi olla mahdollisia vaikutuksia kiintymyssuhteiden muodostumiselle ja pysyvyydellä varhaiskasvatuksessa.
  • Mäkelä, Julia (2024)
    Tässä tutkielmassa tarkastellaan esiopetusikäisten lasten keskinäistä vuorovaikutusta ja vertaissuhdetta vapaan leikin aikana laadullisen tutkimuksen menetelmin. Tutkimuksen tarkoituksena oli saada tietoa lasten välisestä multimodaalisesta vuorovaikutuksesta verbaalia ja non-verbaalia viestintää tutkimalla. Lisäksi tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia verbaalin ja non-verbaalin viestinnän vaikutusta ja yhteyttä lasten väliseen vertaissuhteeseen, joko sitä edistävänä tai rajoittavana tekijänä. Tutkimustani on ohjannut erityisesti Vermilän (2023) ja Syrjämäen (2019) väitöskirjat, jotka kummatkin käsittelevät lasten välistä vuorovaikutusta ja vertaissuhdetta. Aineistonkeruu suoritettiin Suomessa sijaitsevassa esiopetusryhmässä videoimalla lasten välistä vuorovaikutusta vapaan leikin aikana kahtena peräkkäisenä päivänä tammikuussa 2024. Aineistonkeruun aikana tutkija ei ottanut kontaktia lapsiin tai ohjannut lainkaan lasten välisiä leikkejä tai leikkikavereiden valitsemista, jotta tilanne säilyisi mahdollisimman todenmukaisena. Videokuvattua aineistoa muodostui yhteensä 26 min. Videokuvattujen lasten määrä oli n=9, mutta tutkielmaan analysoitavaksi päätyi kahden (2) lapsen välinen leikkitilanne. Lasten välistä multimodaalista vuorovaikutusta tutkittiin käyttäen vuorovaikutusanalyysiä menetelmänä. Aineistoa analysoitiin kahden asetetun kategorian kautta: 1. verbaalinen ilmaisu ja 2. kehon asento ja eleet. Tutkimuksessa todettiin lasten esittävän paljon verbaalisia ehdotuksia leikin kulusta leikkikaverille, mutta ehdotuksiin verbaalisesti vastaaminen oli kuitenkin vähäistä. Lasten non-verbaalin vuorovaikutuksen todettiin olevan keino täydentää verbaalista vuorovaikutusta. Positiivisia kokemuksia ilmennettiin non-verbaalisesti muun muassa hymyilemällä ja innosta hyppimisellä, sekä negatiivisia kokemuksia vetäytyneellä katseella ja lyyhistyneellä kehon asennolla. Myönteistä vertaissuhdetta lasten välillä todettiin ylläpitävän tunteiden, reaktioiden ja käyttäytymisen onnistunut säätely. Rajoittavana tekijänä vertaissuhteen ylläpitämisessä todettiin leikkikaverin esittämien ehdotusten sivuuttaminen sekä leikin omaehtoinen ohjaaminen.
  • Hallikainen, Aada (2024)
    Tavoitteet. Autismikirjo on saanut lähivuosina saanut vakinaistetun termin, ja vanhat diagnoosit väistyvät sen alta. Tämän myötä myös ymmärrys sen erilaisia neurologisia ominaisuuksia kohtaan lisääntyy. Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena on selvittää musiikkikasvatuksen yhteyttä autismikirjolla olevan lapsen kielenkehitykseen. Ongelmaa lähestytään tutkimuskysymyksillä, jotka pyrkivät selvittämään ilmiöiden keskinäisiä suhteita. Tutkimuskysymyksiksi muodostuivat ”Minkälaisia vaikutuksia musiikkikasvatuksella on autismikirjolla olevan lapsen kielenkehitykseen?” ja ”Miten musiikkikasvatus vastaa autismikirjolla olevan lapsen kielenkehityksen vuorovaikutukselliseen tarpeeseen?” Menetelmät. Tutkielma on toteutettu käyttäen kuvailevan kirjallisuuskatsauksen metodeja, ja aineiston analysoimiseksi on käytetty narratiivista analyysiä. Tutkimuksia kartoitettiin tekemällä hakuja kolmeen eri tietokantaan erilaisilla hakusanoilla. Kirjallisuuskatsaukseen valikoitui muodostuneiden hakusanojen sekä sisään- ja poissulkukriteereiden jälkeen yhteensä kuusi kappaletta. Tulokset ja johtopäätökset. Valikoituneessa aineistossa musiikkikasvatusta lähestytään pitkälti musiikkiterapeuttisin interventiomenetelmin. Kirjallisuuskatsaukseen valikoitunut aineisto osoittaa, että erityisesti musiikkiterapia on toimiva keino autismikirjolla olevan lapsen kielenkehityksen tueksi. Lisäksi erilaiset musiikkiterapeuttiset menetelmät tukevat autismikirjolla olevan vuorovaikutus- ja kommunikaatiotaitoja laajalti. On tärkeää pohtia, miten musiikkiterapeuttisia keinoja voidaan soveltaa varhaiskasvatuksen arkeen ja miten siitä saadaan käyttöön kaikki mahdollinen hyöty.
  • Kukkohovi, Larissa (2024)
    Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää, miten positiivinen pedagogiikka kuvataan käsitteenä ja kasvatusmenetelmänä väitöskirjoissa, sekä tutkia, millaisia vaikutuksia positiivisella pedagogiikalla tunnistetaan olevan lasten hyvinvointiin väitöskirjojen perusteella. Tutkielma on syntynyt tarpeesta, mitä pedagogisesti kestäviä ratkaisuja voisi toteuttaa varhaiskasvatuksen näkökulmasta lasten hyvinvoinnin parantamiseksi. Tutkielmassa hyödynnettiin systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tutkimusmenetelmää. Tutkielman aineistonkeruu toteutettiin käyttämällä kahta eri elektronista tietokantaa; Google Scholar ja HELDA. Tietokannat valikoituivat sen perusteella, että molemmista löytyy kasvatustieteisiin sekä kasvatukseen liittyviä julkaisuja. Aineistonkeruussa käytettiin suomenkielisiä hakusanoja sekä niiden erilaisia yhdistelmiä. Systemaattiselle kirjallisuuskatsaukselle ominaisia tapoja hyödyntäen tutkielman aineistoksi valikoitui lopulta kaksi väitöskirjaa, jotka ovat julkaistu vuosina 2020 ja 2022. Molemmat väitöstutkimukset ovat toteutettu Suomessa, joka oli yksi tärkeimmistä kriteereistäni aineistolle. Tässä tutkielmassa käytettiin sisällönanalyysia tulosten analysointiin. Positiivinen pedagogiikka perustuu positiivisen psykologian tieteenalaan ja on saanut siitä vahvan teoreettisen perustansa. Positiivinen pedagogiikka on varhaiskasvatuksessa tapahtuvaa pedagogista toimintaa, jossa tavoitellaan hyvän elämän, hyvinvoinnin ja onnellisuuden edistämistä ja positiivisen pedagogiikan keskiössä esiintyvät hyveet, luonteenvahvuudet sekä myönteisten tunteiden kokeminen. Tutkielmassa määritellään positiivisen psykologian, positiivisen pedagogiikan ja varhaiskasvatuksen termit. Positiivisen pedagogiikan tavoitteena on opettaa lapsia huolehtimaan omasta hyvinvoinnistaan, missä varhaiskasvatuksen ammattilaiset ovat merkittävässä roolissa. Hyvinvointia ei voida kuitenkaan opettaa sellaisenaan, mutta erilaisia keinoja sen saavuttamiseksi voidaan harjoitella ja opettaa varhaiskasvatuksessa. Positiivisen pedagogiikan avulla tavoiteltu hyvinvoinnin edistäminen lisää lapsen mahdollisuuksia kohdata paremmin elämän varrella vastaantulevia ongelmia sekä vastoinkäymisiä. Hyvinvointitaitoja harjoittamalla voidaan ennaltaehkäistä ongelmia myös yhteiskunnallisesti.
  • Jokiniemi, Heidi (2024)
    Tavoitteet: Tutkimuksessa tarkastellaan konfliktinratkaisua varhaiskasvatus- ja esiopetusikäisten lasten näkökulmasta. Konfliktinratkaisu ja etenkin rakentavien ratkaisustrategioiden hallinta on tärkeä taito osata, sillä jokainen kohtaa elämänsä aikana konfliktitilanteita, ja rakentavien keinojen käytöllä on merkittäviä positiivisia vaikutuksia lapsen sen hetkiseen ja tulevaan elämään. Konfliktinratkaisu on kuitenkin suhteellisen nuori tutkimusaihe, minkä vuoksi tutkimusta tarvitaan lisää. Tässä tutkimuksessa selvitettiin, mitä konfliktinratkaisustrategioita varhaiskasvatus- ja esiopetusikäiset lapset käyttävät vertaiskonfliktitilanteissa ja mitkä niistä ovat rakentavia ja mitkä taas haitallisia keinoja. Menetelmät: Tässä narratiivisessa kirjallisuuskatsauksessa koottiin yhteen tietoa lasten käyttämistä konfliktinratkaisustrategioista. Tutkimusaineistoksi valikoitui kuusi kansainvälistä tutkimusartikkelia, joiden valikoitumiseen vaikuttivat käytetyt valintakriteerit. Tutkimukset olivat väliltä 2012-2023. Analyysimenetelmänä tutkimuksessa oli teoriaohjaava sisällönanalyysi. Tulokset ja johtopäätökset: Tutkimuksen aineiston analyysin perusteella muodostui teorian ohjaamana syvällisempi ymmärrys rakentavista ja haitallisista konfliktinratkaisustrategioista. Lisäksi analyysin tuloksena muodostui tilannesidonnaiset strategiat. Rakentaviin strategioihin kuului toisen huomioon ottaminen sekä kompromissi lopputuloksena, haitallisiin strategioihin toisen huomioon ottamattomuus sekä aggressiivinen käytös ja tilannesidonnaisiin strategioihin omien tarpeiden puolustaminen, toisen tahtoon alistuminen sekä nonverbaaliset ja verbaaliset keinot. Johtopäätöksenä on, että jako rakentaviin ja haitallisiin konfliktinratkaisustrategioihin ei aina ole selvärajaista, sillä strategioihin vaikuttaa paljon konfliktitilanne ja lasten välinen vuorovaikutus. Strategiat ovat dynaamisia, jolloin sama strategia voi olla rakentava tai haitallinen eri tilanteessa. Tulosten avulla pystytään entistä paremmin tunnistamaan lasten käyttämät strategiat sekä mitkä niistä ovat rakentavia ja joita aikuisten tulee ohjata lapsia käyttämään.
  • Pitkänen, Sini (2024)
    Tavoitteet. Tutkielman tavoitteena on selvittää, miten varhaiskasvatusikäiset lapset käyttävät neuvomista vertaisten välisissä vuorovaikutustilanteissa. Kiinnostuksen kohteena olivat 5–6-vuotiaat lapset. Aiempi tutkimus ei vastaa kysymykseen lasten tuottamista neuvoista, mutta aiempi tutkimus on osoittanut taitoja ja elementtejä, joista neuvominen syntyy ja joita selkeään neuvomiseen tarvitaan. Tutkielmassa etsitään lasten toiminnasta neuvomista, ja neuvomisen määritteleviä elementtejä, ja pyritään vastaamaan kysymykseen, miten lapset neuvovat ver-taisiaan. Menetelmät. Tutkimus on laadullinen empiirinen tutkimus. Tutkimukseen osallistuneet lapset ovat 5–6-vuotiaita, aineisto kerättiin kahdesta varhaiskasvatusryhmästä videoimalla. Tutkimus toteutettiin havainnoimalla videoaineistoa. Aineisto rajattiin lasten vapaaseen leikkiin, joissa ei esiinny aikuisia. Aineiston analyysi toteutettiin aineistolähtöisesti ja sitä analysoitiin multimo-daalisen vuorovaikutusanalyysin avulla, joka mahdollistaa myös eleiden ja ilmeiden tulkinnan osana tutkimusongelmaa. Tulokset ja johtopäätökset. Tutkimuksen merkittävin tulos oli, että lapset neuvoivat toisiaan sekä puheen, että nonverbaalien eleiden avulla. Neuvonta ja vuorovaikutus oli myös näiden yhdistelmää. Nonverbaalit eleet neuvomisen tukena olivat huomattavan yleisiä verrattuna ai-noastaan puheen kautta annettuihin neuvoihin. Lapset käyttivät suurimmaksi osaksi yleisesti neuvontaan liitettyjä taitoja ja elementtejä esittäessään neuvoa vertaisilleen, mutta eivät esi-merkiksi perustelleet omia mielipiteitään neuvon vastaanottajalle. Varhaiskasvatuksessa tuli-sikin pyrkiä ohjaamaan lapsia oman mielipiteensä ilmaisuun sekä sen perusteluun, sillä tämä tukee myös lasten osallisuuden mahdollisuuksia.
  • Kuokka, Iina (2024)
    Tutkimuksessa pyrittiin selvittämään peruskouluikäisten maahanmuuttotaustaisten oppilaiden kou- lussa koettua yhteenkuuluvuuden tunnetta, sekä mikä merkitys opettajalla on maahanmuuttotaustaisen oppilaan yhteenkuuluvuuden tunteeseen ja sosiaaliseen integraatioon koulussa. Tavoitteena oli ymmär- tää, miten suomalainen koulu pystyy tukemaan maahanmuuttotaustaisten oppilaiden kouluhyvinvoin- tia ja löytää työkaluja, joilla opettajat voivat edistää oppilaiden yhteenkuuluvuuden tunnetta ja sosiaa- lista integraatiota. Tutkimuksen menetelmänä käytettiin integroivaa kirjallisuuskatsausta. Kirjallisuuskatsauksen tavoit- teena oli arvioida, vertailla, luokitella ja kommentoida olennaisia aikaisemman tutkimuksen väittämiä. Aineisto muodostui mahdollisimman merkityksellisestä aikaisemmasta tutkimustiedosta. Aineiston haku tehtiin käyttämällä Google Scholar –tietokantaa, sekä Helsingin yliopiston Helka –tietokantaa. Hakusanoina käytettiin seuraavia aiheeseen liittyviä keskeisiä käsitteitä; maahanmuuttaja, immigrant, yhteenkuuluvuus, koulu, school, sense of belonging, school belonging, school connectedness, sosiaa- linen integraatio, social integration ja social inclusion. Tuloksista ilmeni, että maahanmuuttotaustaiset oppilaat kokevat heikompaa yhteenkuuluvuuden tunnetta koulussa kuin kantasuomalaiset oppilaat. Tutkimustulokset myös osoittivat, että yhteenkuuluvuuden tunne korreloi positiivisesti sosiaalisen integraation kanssa. Oppilaan kokema suhde opettajaan, sekä opettajan tuki osoitti vahvimmat yhteydet yhteenkuuluvuuden tunteeseen. Maahanmuuttajaoppilailla todettiin heikoin opettajan ja opiskelijan välinen suhde. Tulokset korostivat opettajan tuen olevan erityisen tärkeää yhteenkuuluvuuden tunteen sekä sosiaalisen integraation tukemisessa. Opettajan tulee olla sekä akateemisesti, että emotionaalisesti tehokkaasti oppilaan tukena. Myös opettajan ylläpitämä luokkahuoneilmapiiri liittyi yhteenkuuluvuuden tunteeseen. Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että opettajat ovat välttämättömiä maahanmuuttotaustaisten oppilaiden yhteenkuuluvuuden tunteen ja sosiaalisen integraation edistämisessä.
  • Pappe, Gaily-Liis (2024)
    Tavoitteet. Tämän tutkielman tavoitteena oli selvittää, mitkä tekijät ovat yhteydessä lasten lukumotivaatioon. Kansainväliset lukutaitotutkimukset ovat herättäneet huolta lasten lukutaidon heikkenemisestä. Suomessa tähän on reagoitu perustamalla Kansallinen lukutaitostrategia 2030, jonka tavoitteena on vahvistaa lasten lukutaitoa, monilukutaitoa sekä lukumotivaatiota. Näistä jälkimmäinen on tämän tutkielman aihe. Lukumotivaatiotutkimukset ovat osoittaneet, että lukumotivaatio on moniulotteinen ja siihen vaikuttavat tekijät voidaan karkeasti jakaa pätevyyden, ryhmään kuulumisen ja autonomian tunteiden alle, jotka ovat Ryanin ja Decin (2000) itsemääräämisteorian mukaan ihmisen kolme perustarvetta. Tutkielman tuloksien avulla saadaan käsitys lukumotivaatioon yhteydessä olevista tekijöistä, joita voidaan hyödyntää lasten lukumotivaatiota ja lukutaitoa tukemaan lähdettäessä. Menetelmät. Integroiva kirjallisuuskatsaus mahdollisti metodisesti erilaisten tutkimusten tarkastelun systemaattisin ottein. Hakukriteerien avulla EBSCO, ERIC ja Proquest tietokannoista aineiston läpikäymiseen päätyi 38 vertaisarvioitua artikkelia, joista 25 artikkelia sopi lopulliseen aineistoon. Tulokset ja johtopäätökset. Tutkielmassa nousi esille perhetaustan, lapseen liittyvien tekijöiden, lukutaidon ja -aktiivisuuden sekä opettajan käyttämien lähestymistapojen yhteys lasten lukumotivaatioon. Erot tyttöjen ja poikien välillä lukumotivaatiossa havaittiin tutkielmassa tyttöjen eduksi. Lapsen muista ominaisuuksista nuori ikä, sisäinen hallintakäsitys sekä persoonallisuuksista avoimuus, tunnollisuus ja sovinnollisuus ennakoivat korkeampaa lukumotivaatiota lapsilla. Myös lukutaidolla havaittiin selvä yhteys lukumotivaatioon. Lukumotivaatio on korkea todennäköisesti lapsilla, joiden kotona näytetään lukemisen mallia, jotka kokevat voivansa vaikuttaa lukemaansa ja jotka viihtyvät koulussa, missä myös hyödynnetään erilaisia yhteisöllisiä tapoja käsitellä kirjoja. Tuloksia voivat hyödyntää varsinkin lapsen kanssa arjessaan työskentelevät varhaiskasvatus- ja luokanopettajat sekä vanhemmat, jotka omalla esimerkillään ja toiminnallaan mahdollistavat kirjoihin tutustumisen ja niistä innostumisen.
  • Myöhänen, Aino (2024)
    Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan lasten tunteiden säätelyä, sen kehitystä ja tunteiden säätelyn tukemisen keinoja. Tutkimuskysymyksenä on: ”Millä tavoin lasten tunteiden säätelyä voidaan tukea varhaiskasvatuksessa?”. Tutkimus on toteutettu systemaattisena kirjallisuuskatsauksena ja sen teoreettinen viitekehys koostuu tunteisiin ja tunteiden säätelyyn liittyvästä käsitteistöstä ja ajallisesti etenevästä tunteiden säätelyn prosessimallista. Lisäksi teoreettisessa viitekehyksessä käsitellään tunteiden säätelyn kehittymistä varhaislapsuudessa ja varhaiskasvatuksen merkitystä tunteiden säätelyn kehittymiselle. Tutkimus on toteutettu systemaattisena kirjallisuuskatsauksena. Systemaattinen kirjallisuuskatsaus toi-mii kokonaisvaltaisena tiivistelmänä tietyn tutkimusaiheen aikaisemmista tutkimuksista. Tässä tutkimuksessa systemaattisen kirjallisuuskatsauksen prosessi jaettiin kolmeen päävaiheeseen, joita ovat aihepiirin rajaus, hyväksymis- ja poissulkukriteereiden määrittäminen sekä kirjallisuushaun tekeminen, joka perustuu jo aiemmin luotuihin kriteereihin. Tutkimusaineisto kartoitettiin tekemällä kirjallisuushaku neljään eri tietokantaan. Aineistohaulle asetettujen sisäänotto- ja poissulkukriteerien jälkeen tutkimusaineistoksi muodostui seitsemän vertaisarvioitua tutkimusartikkelia, joissa käsitellään tunteiden säätelyn tukemista varhaiskasvatuksen viitekehyksessä. Tutkimuksessa käytettiin aineiston järjestämisen apuvälineenä aineistolähtöistä aineiston analyysiä. Tutkimustulosten mukaan lasten tunteiden säätelyn tukemiseen liittyy useita tekijöitä, jotka ovat merkityksellisiä tunteiden säätelytaitojen kehitykselle. Aineiston perusteella avaintekijöiksi lasten tunteiden säätelytaitojen kehityksen kannalta nousivat vuorovaikutus, varhaiskasvatuksen opettajan toiminta ja omien tunteiden säätely, kanssasäätely sekä oppimisympäristö. Varhaiskasvatus tarjoaa vuorovaikutuksellisen ympäristön, jossa lapsi saa ilmaista ja kokea eri tunteita. Varhaiskasvatuksen henkilöstö toimii lapsen tunteiden kanssasäätelijänä ja tukee lasta tunnereaktioiden aikana, jolloin tämä vähitellen omaksuu tunteiden säätelykeinoja itse. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että tunteiden säätelytaitojen tukemisessa korostuvat vahvasti vuorovaikutukselliset keinot, sillä tunteiden säätelyä opetellaan vuorovaikutuksessa muiden kanssa.
  • Hurme, Selina (2024)
    Kandidaatintutkielmassa tarkastellaan, miten varhaiskasvatuksen ja varhaiserityiskasvatuksen opettajat käsittävät inkluusion ja mitkä tekijät sen toteutumiseen vaikuttavat suhteessa erityistä tukea saaviin lapsiin. Tutkimuskysymykset ovat: ”Miten varhaiskasvatuksen opettajat ja varhaiserityiskasvatuksen opettajat määrittelevät inkluusion?”, ”Mitkä tekijät vaikuttavat inkluusion toteutumiseen varhaiserityiskasvatuksessa ja erityistä tukea saavilla lapsilla?” sekä ”Miten inkluusion ja erityisen tuen yhteensopivuutta voisi kehittää?”. Tutkielma on toteutettu kvalitatiivisena tutkimuksena, ja sen teoreettinen viitekehys koostuu inkluusioon, inklusiivisen varhaiskasvatukseen sekä varhaiserityiskasvatukseen liittyvästä käsitteistöstä ja teorioista. Lisäksi teoreettisessa viitekehyksessä käsitellään erityistä tukea, kolmiportaista tuen mallia ja erityisopetuksen muutosta. Tutkielma on toteutettu kvalitatiivisena, laadullisena tutkimuksena, jonka aineisto koostui varhaiskasvatuksen opettajilta ja erityisopettajilta kerätyistä vastauksista koskien inkluusiota ja erityistä tukea. Vastaukset kerättiin kyselylomakkeella verkossa, ja vastauksia saatiin yhteensä 19 kappaletta, joista 16 kappaletta pääsi sisään tutkimukseen sisäänotto- ja poissulkukriteerien mukaisesti. Aineisto analysoitiin sisällönanalyysin keinoin kolmen tutkimuskysymyksen kautta. Tutkimustulosten mukaan varhaiskasvatuksen opettajat ja erityisopettajat määrittelivät inkluusiota erityisyyden ja vammaisuuden, yhdenvertaisuuden ja osallisuuden sekä arvojen ja toimintatapojen kautta. Merkittävimmiksi inkluusioon vaikuttaviksi tekijöiksi nousi kasvattajien kouluttautuneisuus, resurssit ja niiden allokointi, työntekijäpula sekä kasvattajien asenteellisuus. Niin ikään inkluusion ja erityisen tuen kehittämiskohteissa aineistosta nousi esiin resurssit ja ammattitaito, mutta myös fyysiset oppimisympäristöt sekä varhaiserityiskasvatuksen opettajan ja päiväkodin johtajan tuki. Tutkimukseni tulokset osoittivat, että varhaiskasvatuksen alalla on välttämätön tarve selkeyttää inklusiivisen kasvatuksen käsitteitä ja määritelmiä, jotta käytännön toteutus olisi ymmärrettävämpää ja toimintakelpoisempaa. Yhteiskunnallisessa kontekstissa erityisen tuen tarpeen määrittely voi olla sidoksissa resurssien jakamiseen. Koulutusjärjestelmän rakenne ja resurssien allokointi eivät aina tue kaikkien oppijoiden tarpeita tasapuolisesti. Tämä näkökulma korostaa, että osallisuuden ja oikeudenmukaisuuden saavuttaminen edellyttää laajempia rakenteellisia muutoksia koulutusjärjestelmässä. Asenteelliset esteet nähdään kaikkien muiden ympäristöesteiden perustana ja ne ovat vaikeimmin muutettavissa.
  • Uusi-Rauva, Elli (2024)
    Varhaiskasvatuksessa osallisuutta on keskitytty tutkimaan paljon lapsen näkökulmasta. Varhaiskasva-tuksessa johtamisen näkökulmasta osallisuutta on tutkittu kuitenkin verrattain vähän. Osallistavan johta-misen tavoitteena on tuottaa laadukasta varhaiskasvatusta yhdessä varhaiskasvatuksen henkilöstön kanssa, korostaen henkilöstön aktiivista roolia varhaiskasvatuksen sekä työilmapiirin laadun varmistami-sessa. Työyhteisön osallisuutta johtamalla varhaiskasvatuksen henkilöstöä pystytään sitouttamaan ja motivoimaan työhön paremmin, joka on erityisen tärkeää nyt, kun varhaiskasvatuksessa on henkilöstö-kriisi. Tässä tutkielmassa replikoitiin Heikkisen (2019) Osallisuutta edistävä johtaminen -pro gradu -tutkielman tutkimusasetelma. Tutkimusasetelma toistettiin eri tutkimusotteella ja aineistonkeruumenetelmällä. Nivalan (1999) Johtamisen kontekstuaalinen malli toimi työn teoreettisen taustan perustana. Terveyden ja hyvin-voinnin laitoksen osallisuuden viitekehys toimi työn osallisuuden viitekehyksenä. Tutkimuksen tehtävänä oli tutkia Heikkisen (2019) tutkimuksen toistettavuutta varhaiskasvatuksen esi-henkilöiden kokemuksia osallisuuden johtamisesta osaamisen rakentumisen, jaetun johtamisen sekä joh-tamisen haasteiden kautta. Tutkielma oli kvalitatiivinen ja hyödynsi kokemuksen tutkimiseen fenomenologista metodologiaa. Tutki-musmenetelmänä toimi teemahaastattelu, johon osallistui kaksi varhaiskasvatuksen esihenkilöä. Aineiston analyysiin käytettiin teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä. Tämän tutkimuksen tulokset vastasivat Heikkisen (2019) aiempia tutkimustuloksia hyvin. Tulosten perusteella voidaan havaita selkeitä yhteneväisyyksiä Heikkisen tutkielman tuloksiin. Tämän tutkielman aineiston perusteella osallisuuden johtamisen keskeisimmäksi tekijäksi nousi johtamisen jakaminen. Työyhteisö ja luottamus alaisiin olivat aineiston mukaan suuressa roolissa osallistavan johtamisen onnistumisen kannalta. Pedagoginen johtaminen ja substanssinhallinta korostuivat aineistosta osallisuuden edistämisen avaintekijöinä. Aineiston mukaan osallisuuden edistämisen haasteiksi nousi varhaiskasvatuksen henkilöstötilanne ja laajasta tehtävänkuvasta johtuva ajanpuute pedagogiselle johtamiselle.
  • Lappalainen, Johanna (2024)
    Perusopetuksen opetussuunnitelma esittelee kotitalousopetuksen keskeisenä tavoitteena pyrkimyksen vaikuttaa nuorten arjen hallintataitoihin ja niiden kehitykseen oppimisen kautta. Tutkimuksen tarkoituksena oli lisätä ymmärrystä siitä, mitkä peruskoulun kotitalousopetuksessa opitut asiat itsenäistyvät nuoret kokevat hyödyllisiksi omassa arjessaan. Aiempaa tutkimusta siitä, miten juuri peruskoulun kotitalousopetus näkyy arjessa, on varsin vähän. Tutkimuksessa hyödynnettiinkin tutkimuksia, jotka käsittelivät nuorten arkeen muutoin vaikutta-via tekijöitä, kotitalousopetuksen tavoitteita mukaillen. Edellisistä tutkimuksista voidaan havaita, että nuorten arjenhallinnan taitoja voidaan edistää kotitaloustaitoja oppimalla. Tutkimus toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena, jossa aineisto hankittiin haastattelujen avulla. Tutkimuskohteena toimivat vuoden sisään lapsuuden kodistaan pois muuttaneet, pää-kaupunkiseudulla asuvat 18–20-vuotiaat itsenäistyvät nuoret aikuiset. Haastatteluja toteutettiin yhteensä 3. Jokainen haastateltavista oli käynyt peruskoulun kotitalousopetuksen pakolliset opinnot vuoden 2014 perusopetusopetussuunnitelman mukaan. Lisäksi kaksi haastateltavista oli käynyt kotitalousopetuksen valinnaisia opintoja. Haastattelujen jälkeen aineisto analysoitiin sisällön erittelyn keinoin. Syvempään tarkasteluun nostettiin kotitalousopetusta koskevat vastaukset ja nämä jaoteltiin teemoittain kotitalousopetuksen sisältöjen ja tavoitteiden pohjalta neljään osa-alueeseen sekä kolmeen eri tyyppiin (käytännössä hyödynnetty taito, teoriassa opittu taito, kielteinen oppimiskokemus). Tuloksista ilmenee, että ne peruskoulun kotitalousopetuksessa opitut asiat, jotka nuori näki hyödyllisenä ja oman arjen kannalta tarpeellisena olivat niitä, joita myös hyödynnettiin arjen käytännön tasolla. Vain teoriassa opittuja asioita he eivät osanneet yhdistää omaan arkeensa sopiviksi ja käytännön tasolle. Lisäksi nuoret tunnistivat oppimiskokemuksia, joilla oli negatiivinen vaikutus heidän arkeensa. Niihin liittyi riittävän tuen puuttuminen, sekä opettajan ehdottomuus joitakin asioita, kuten kierrätystä kohtaan.
  • Evon, Paula (2024)
    Tutkimuksen tavoitteena on kuvata minkälaisia näkyvän erilaisuuden representaatioita erilaisuutta käsittelevissä lasten kuvakirjoissa esiintyy. Aiemmat, vammaisuuden representaatioon keskittyneet tutkimukset ovat osoittaneet, että sen käsittely lapsille tuotetussa materiaalissa on edistynyt hitaasti (Blaska, 2004), ja että vammaisten lasten representaatioon liittyy usein sankaritarina rajoitteiden kompensoijana, tai vammaisen lapsen esittäminen tragedian kohdanneena, passiivisena hahmona (Monoyioun ja Symeonidoun 2015, s. 3). Tutkimuksessa tarkastellaan valituissa kuvakirjoissa esiintyviä representaatioiden teemoja ja pyritään sijoittamaan ne laajempaan, yhteiskunnallisia valtarakenteita sisältävään kontekstiin käyttäen apuna Foucault’n käsitteitä vallan ja tiedon teoriasta. Tutkin aihetta sosio-konstruktivistisen kulttuurintutkimuksen näkökulmasta. Tekstiä analysoidaan laadullista, aineistolähtöistä sisällönanalyysia käyttäen, ja kuvia analysoidaan semioottista teoriaa apuna käyttäen. Analyysissa on mukana myös teoriaohjaavaa otetta. Tutkimusaineisto koostuu neljästä kirjasta, jotka valittiin aineistoksi Lastenkirjainstituutin Onnet- hakupalvelua hyödyntäen. Kirjat ovat suomenkielisiä ja Suomessa vuosina 2016–2022 painettuja teoksia. Muita rajaavia tekijöitä ovat esimerkiksi kirjan luokittelu erilaisuutta käsitteleväksi, näkyvän erilaisuuden määritys vammasta, sairaudesta tai muusta tilasta aiheutuneeksi ominaisuudeksi, näkyvää erilaisuutta omaavan hahmon rooli kirjassa, sekä hahmon esittäminen ihmisenä. Kirjoja analysoitiin enimmäkseen 2023 talvella sekä vuoden 2024 talven ja kevään aikana. Tutkimuksen aineistosta muodostuu kuva siitä, miten näkyvää erilaisuutta omaavat hahmot tuodaan esiin kirjoissa. Näkyvä erilaisuus määrittää hahmoja ja heidän haasteitaan elämässä. Aineistosta löytyy kolme representaation teemaa: näkyvästi erilaisten hahmojen toimijuus rakentuu osaksi vastareaktiona yhteiskunnan ja ympäristön sopeutumattomuudelle, näkyvästi erilaisten hahmojen toimijuudesta syntyneet sopeutumisstrategiat rakentuvat olemassa olevien valtarakenteiden ympärille sekä, näkyvästi erilaiset hahmot kokevat tarinassaan sosiaalisen metamorfoosin erilaisuuden ongelmallisuudesta sen hyväksymiseen. Tuloksista voi havaita näkyvää erilaisuutta edustavan hahmon sijoittumisen marginaaliin suhteessa valtaväestöön. Lisäksi tuloksista nousee esiin näkyvän erilaisuuden näkeminen ongelmana. Näkyvän erilaisuuden hahmoilla on kuitenkin oma toimijuutensa, jonka avulla pyritään ratkaisemaan eteen tulevia haasteita tai ongelmia omien kykyjen mukaisesti. Osaltaan hahmojen omasta toimijuudesta nousseet valtarakenteisiin kohdistuneet sopeutumisstrategiat kuitenkin vahvistivat alisteista asemaa ja valtaväestön oikeutta määrittää, kuka on hyväksytty osa yhteiskuntaa, ja millä ehdoin.
  • Pant, Maria Helena Raija (2024)
    Tämän kandidaatin tutkielman päämääränä on selvittää lapsen itsesäätelyä ilmiönä ja kuinka lapsen itsesäätelyä voidaan tukea varhaiskasvatuksessa. Tutkielman kautta on tarkoitus löytää konkreettisia keinoja varhaiskasvatuksen ammattihenkilöille, jotta he voivat tukea lasta itsesäätelyn kehittymisessä ja ymmärtää lapsen ei-toivotun käytöksen taustalla olevia syitä. Tutkimus on toteutettu kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Aineiston analyysissa on käytetty temaattista analyysia. Tutkielmassa on tutkittu itsesäätelyä ja sen tukemista varhaiskasvatuksen kontekstissa. Tutkielman aineisto koostuu pääosin suomalaisesta aineistosta, joka pitää sisällään neljä väitöskirjaa ja kuusi tieteellisestä artikkelia, joista kolmeon kansainvälistä artikkelia. Aineiston väitöskirjat on julkaistu aikavälillä 2009-2023. Aineistossa käsitellyt tieteelliset artikkelit ovat ajalta 2017-2023. Tutkielmassa lapsen itsesäätely nähdään kehittyvänä ja opittavana taitona, johon lapsi tarvitsee tukea. Kun lapsi kokee itsensä uhatuksi, hän joutuu stressiaktivaatioon, jolloin hänen autonominen hermostonsa aktivoituu. Mikäli lapsen itsesäätely on heikkoa, hän toimii ei-toivotulla tavalla. Tutkielman tuloksissa on löydetty viisi lasten itsesäätelyn tukemisen keinoa varhaiskasvatuksessa. Aikuisen tulee olla sensitiivinen ja lasta huomioiva. Aikuinen toimii kanssasäätelijänä lapselle ja auttaa lasta käsittelemään tunteitaan. Lapsiryhmän osuutta itsesäätelyn oppimisessa ei tule väheksyä, sillä lapsi oppii itsesäätelyä myös vuorovaikutuksessa vertaistensa kanssa. Selkeys ja rajat tuovat lapselle turvallisuuden kokemuksen. Aikuisen tulee vahvistaa lapsen myönteistä identiteettiä, koska silloin lapsi näkee itsensä hyvänä ja haluaa toimia oikealla tavalla.
  • Turlakov, Isa (2024)
    Tässä tutkielmassa tutkitaan varhaiskasvatuksen henkilöstön ja lapsen välistä vuorovaikutusta hetkellä, jolloin lapsi saapuu päiväkotiin. Tutkimuksen ydin keskittyy tutkimaan, toteutuuko aikuisen sensitiivinen olemus silloin, kun aikuinen ja lapsi kohtaavat aamulla varhais-kasvatusympäristössä. Aikuisen tarjoama välittävä vuorovaikutus varhaiskasvatuksessa on merkittävä osa sosiaalista toimintakulttuuria. Lasten ja aikuisten välisistä vuorovaikutussuh-teista on tehty paljon tutkimuksia, mutta tässä tutkimuksessa huomio kiinnittyy aikuisen ja pienen lapsen kohtaamiseen, kun lapsen varhaiskasvatustaival on vasta alussa ja eronhetki huoltajasta voi olla lapselle emotionaalisesti haastavaa. Tutkimus on luonteeltaan laadullinen. Tutkimukseen osallistui lapsiryhmä, jossa oli kuusi 1-vuotiasta lasta, sekä kaksi varhaiskasvatuksen työntekijää. Päiväkoti oli pieni yksikkö, jossa oli 40 lasta. Havainnointi tapahtui etnografisesti yksikön tiloissa. Aineistoa kerättiin havainnoimalla vuorovaikutustilanteita neljän aamun ajan ja havainnointitilanteita oli yhteensä seitsemäntoista. Aikuisen sensitiivisyyttä mitattiin kolmen eri ilmentymän avulla, joiden toteutuminen merkittiin taulukkoon. Aineiston analyysi suoritettiin teoriapohjaisella sisällönanalyysimenetelmällä. Varhaiskasvatuksen henkilöstö kohtasi lapset sensitiivisesti aamuisin. Heidän toimintansa oli sitoutunutta ja he huomioivat lapset yksilöllisesti. Henkilöstöllä oli sensitiivinen työote ja vuorovaikutus oli välittävää. Jos sensitiivisyyden ilmentymä ei toteutunut, siihen vaikutti muun muassa kiireinen ilmapiiri. Ilmeni myös, että jos lapsi ei kokenut tilanteessa eroahdistusta huoltajasta, häneen ei kohdistettu fyysistä kontaktia.
  • Aho, Roosa-Liisa (2024)
    Tavoitteet. Tämän kirjallisuuskatsauksen tavoitteena on syventää ymmärrystä opettajan roolista lasten osallisuuden edistämisessä varhaiskasvatuksessa. Tarkoituksena oli selvittää, miten opettajat voivat omalla toiminnallaan edistää lasten osallisuutta varhaiskasvatuksessa ja miten opettajan käyttämä valta voi joko vahvistaa tai estää lasten aktiivista roolia oman oppimisensa ja oppimisympäristönsä kehittämisessä. Opettajan käyttämä valta on keskeinen tekijä, ja sen ymmärtäminen on olennaista, jotta voimme kehittää pedagogisia käytäntöjä, jotka tukevat lasten aktiivista roolia oman oppimisensa ja oppimisympäristönsä kehittämisessä. Menetelmät. Tutkimusmenetelmänä käytettiin kuvailevaa kirjallisuuskatsausta, jonka tarkoitus on tiivistää ja koota yhteen aiemmin tehtyä tutkimusta tai kirjallisuutta tietyllä aihealueella. Sen tavoitteena on tarjota yleiskuva ja kokonaisvaltainen ymmärrys kyseisestä aiheesta, esittelemällä erilaisia näkökulmia, teemoja ja löydöksiä. Lisäksi kuvaileva kirjallisuuskatsaus pyrkii havainnollistamaan nykytilannetta, tunnistamaan tutkimuksen aukkoja ja ehdottamaan mahdollisia suuntaviivoja tulevalle tutkimukselle. Tämä katsausmenetelmä nojaa tutkimuskysymykseen ja pyrkii antamaan kuvailevan ja laadullisen vastauksen valittuun aineistoon perustuen. Tutkimusaineistoksi valikoitui neljä tutkimusartikkelia ja kaikki tutkimukset ovat toteutettu varhaiskasvatuksen kontekstissa Suomessa, Uruguayssa, Kyproksella ja Italiassa aikavälillä 2010—2019. Tulokset ja johtopäätökset. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että opettajien rooli on keskeinen lasten osallisuuden edistämisessä varhaiskasvatuksessa. Lapsia osallistetaan toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen monin eri tavoin. Lasten osallisuus on erityisesti nähtävillä leikin suunnittelussa ja toteutuksessa. Vaikka opettajat pyrkivät tukemaan lasten osallisuutta, valta-asetelman vaikutus on havaittavissa, ja opettajat säilyttävät usein viime kädessä valtaa ja kontrollia oppimisympäristön suunnittelussa ja toteutuksessa, ja näin ollen lasten mahdollisuus vaikuttaa heitä koskeviin päätöksiin saattaa olla rajalliset. Tasapainon löytäminen edellyttää opettajilta aktiivista lasten aloitteiden ja mielenkiinnonkohteiden havainnointia ja huomiointia sekä jatkuvaa huomiota vuorovaikutuksen dynamiikkaan lasten ja opettajien välillä.
  • Juhala, Kristina (2024)
    Tavoitteet. Tutkielman tavoitteena oli selvittää varhaiskasvatuksen lastenhoitajien näkemyksiä pedagogisesta johtajuudesta ja siitä keillä pedagogista johtajuutta on päiväkodissa. Pedago-ginen johtajuus varhaiskasvatuksen tiimeissä on liitetty lähinnä osaksi varhaiskasvatuksen opettajan työnkuvaa. Tutkimuksissa on tuotu esille, kuinka pedagoginen johtajuus läpäisee koko varhaiskasvatus organisaation. Ja organisaatiossa jokainen henkilöstön jäsen toteuttaa pedagogista johtajuutta suhteessa omaan työnkuvaansa. Tutkielmassa haluttiin lisäksi selvit-tää, näkevätkö varhaiskasvatuksen lastenhoitajat omaan työnkuvaansa kuuluvan pedagogista johtajuutta. Menetelmät. Tämä tutkielma on luonteeltaan kvalitatiivinen ja aineisto on kerätty puolistruktu-roidulla yksilöhaastattelulla. Haastatteluihin osallistui neljä varhaiskasvatuksen lastenhoitajaa, jotka kaikki työskentelivät samassa varhaiskasvatusyksikössä. Aineiston analyysi toteutettiin käyttämällä teoriaohjaavaa sisällönanalyysia. Tämän laadullisen tutkielman tieteenfilosofiset lähtökohdat perustuvat sosiaaliseen konstruktionismiin. Tulokset ja johtopäätökset. Varhaiskasvatuksen lastenhoitajat näkivät pedagogisen johtajuu-den olevan konkreettisia johtamisen toimia, kuten vastuun ottamista, pedagogisten raamien asettamista ja suunnannäyttämistä. Lastenhoitajat näkivät myös omaan työnkuvaansa kuulu-van pedagogista johtajuutta. He näkivät pedagogisen johtajuuden tiimissä olevan jaettua. Ja-kamisen kohteeksi lastenhoitajat kuvasivat vastuun lapsiryhmästä ja pedagogiikan toteuttami-sesta. Tutkimuksen tulokset ovat merkityksellisiä, sillä varhaiskasvatuksen lastenhoitajat ovat olleet tutkimuksen kohteena vähän. Lisäksi tutkimuksen tulokset tuovat lisää tietoa varhais-kasvatuksen eri ammattiryhmien työnkuvista ja ovat merkityksellisiä eri ammattiryhmien työn toteuttamisen ja sen tukemisen näkökulmista.
  • Rönnholm, Heidi (2024)
    Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää tehtyjen tutkimusten avulla, miten musiikki vaikuttaa varhaiskasvatusikäisen lapsen kielen kehitykseen. Lisäksi selvitettiin, millä musiikin keinoilla voidaan tukea lapsen kielen kehitystä varhaiskasvatuksessa. Tarkoituksena oli selvittää, millaisia uusia tutkimuksia ja tutkimustuloksia aiheesta on tehty viime vuosien aikana. Tämä tutkimus toteutettiin systemaattisen kirjallisuuskatsauksen keinoin. Systemaattisen kirjallisuuskatsauksen hyväksymis- sekä poissulkukriteerien jälkeen tutkimuksen aineisto muodostui kahdeksasta vertaisarvioidusta julkaisusta, jotka käsittelivät varhaiskasvatusikäisten lasten musiikin ja kielen kehityksen välistä yhteyttä. Artikkeleiden julkaisuajankohdat asettuivat vuosiin 2009–2023. Tutkimukset oli toteutettu Yhdysvalloissa, Kroatiassa, Suomessa, Italiassa, Kiinassa sekä Kanadassa. Tässä tutkimuksessa tulosten analysointi tapahtui narratiivisen analyysin avulla. Tulokset osoittivat musiikilla olevan positiivisia vaikutuksia varhaiskasvatusikäisen lapsen kielen kehitykselle. Musiikilla ja kielellä näyttää tutkimusten perusteella olevan yhteisiä erityispiirteitä, joiden avulla musiikki voi parantaa kielen oppimista sekä muokata sen käsittelyä. Yhteisiä piirteitä oli esimerkiksi kielellisten äänteiden ryhmittely tavuihin sekä lauseisiin. Varhaisiän intensiivinen ja säännöllinen musisointi paransi merkittävästi lasten sanaston sekä foneemikäsittelyn taitojen kehitystä. Varhaiskasvatusikäiset lapset saavat fonologisia etuja osallistumalla kyseisen ikäryhmän musiikkitoimintaan ja kaikki varhaiskasvatuksessa tapahtuva musiikillinen ja luova toiminta vaikuttavat suoraan tai epäsuorasti lapsen kielen kehitykseen. Varhaiskasvatuksen kontekstissa erityisesti laulu, soittaminen, laululeikit sekä yhteisöllinen musiikillinen toiminta nousivat kieltä kehittäviksi tekijöiksi. Musiikki on toimiva työkalu varhaisvuosien kielen kehittämiselle. Kielellisiin valmiuksiin kannattaa kiinnittää huomiota, koska kielelliset vuorovaikutustaidot ovat yksi ihmisten tärkeimmistä viestintämuodoista.
  • Mörsky, Jade (2024)
    Tavoitteet. Tämän kandidaatin tutkielman tavoitteena on kuvata vuorovaikutusta varhaiskasvatuksen tiimin sisällä. Tarkastelen tutkimuksessani varhaiskasvatuksen tiimin välistä vuorovaikutusta sekä sen tapaa, merkitystä ja vaikutusta tiimityöskentelyyn ja työhyvinvointiin. Tutkielmani tarkoituksena on tunnistaa ne tekijät, jotka mahdollisesti rajoittavat positiivisen vuorovaikutuksen syntymistä tiimissä. Lisäksi tavoitteenani on kuvata millainen rooli vuorovaikuttajana varhaiskasvatuksen opettajalla, tiiminjohtajalla, on omassa tiimissään. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet tarpeen tiiminjohtajalle varhaiskasvatuksen tiimeissä. Menetelmät. Tämä tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Aineisto tutkielmaan kerättiin kahdesta eri tietokannasta keväällä 2024. Lopulliseen tutkielmaan valikoitui yhteensä 10 erilaista aineistoa. Aineistosta koottu tieto järjestettiin tiiviiksi ja selkeäksi kokonaisuudeksi sisällönanalyysin avulla. Tulokset ja johtopäätökset. Eri aineistot osoittivat tiimityön ja vuorovaikutuksen keskeisen merkityksen laadukkaan varhaiskasvatuksen toteuttamisessa ja kuinka ne toimiessaan luovat pohjan laadukkaalle varhaiskasvatukselle. Tiimityön ja tiimissä käydyn vuorovaikutuksen laadulla on suuri merkitys sekä työntekijöiden että lasten hyvinvoinnille. Varhaiskasvatuksen opettajan rooli on moninainen sisältäen kokonaisvastuun lapsiryhmän toiminnan suunnittelusta ja toteutuksesta, pedagogiikan johtamisesta sekä oman tiiminsä johtamisesta. Opettaja voi luoda puitteet myönteiselle ilmapiirille ja kannustaa tiimiään avoimeen keskustelukulttuuriin.
  • Niemi, Rosa (2024)
    Tutkielmassani tarkastelen positiivista pedagogiikkaa varhaiskasvatuksessa keskittyen erityisesti varhaiskasvatuksen opettajien kokemuksiin ja käsityksiin kyseistä lähestymistapaa kohtaan. Positiivinen pedagogiikka pyrkii tukemaan lasten hyvinvointia ja oppimista keskittymällä vahvuuksiin, myönteisiin kokemuksiin ja vuorovaikutukseen. Tämä tutkimus avaa näkökulmia positiivisen pedagogiikan haasteisiin ja mahdollisuuksiin, joita opettajat kohtaavat työssään. Aikaisempien tutkimusten valossa positiivinen pedagogiikka vaikuttaa lupaavalta lähestymistavalta, mutta sen soveltamisessa on myös haasteita, joita tutkimukseni pyrkii avaamaan. Tutkimusmetodologiana käytin kvalitatiivista lähestymistapaa, jossa aineistonkeruumenetelmänä toimivat ryhmähaastattelut. Ryhmähaastatteluihin osallistui varhaiskasvatuksen opettajia ja haastatteluja pidettiin kaksi. Toisessa haastattelussa oli kolme haastateltavaa ja toisessa kaksi. Haastateltavat toimivat kaikki samassa varhaiskasvatuksen yksikössä, mutta eri opetusryhmissä. Se, että haastateltavat olivat toisilleen ennestään tuttuja, paransi haastattelussa tapahtuvaa vuorovaikutusta. Analyysissä käytin teema-analyysia, jolla tunnistettiin keskeiset teemat haastatteluaineistosta. Tulokset osoittivat, että positiivinen pedagogiikka tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia lasten hyvinvoinnin ja itsetunnon tukemiseen, positiivisen ilmapiirin luomiseen ja yhteisöllisyyden vahvistamiseen. Tutkimuksessa esiin nousseita haasteita olivat resurssipula, opettajien jaksaminen ja positiivisen pedagogiikan ymmärtäminen käytännön tasolla. Nämä haasteet voivat rajoittaa positiivisen pedagogiikan tehokasta toteuttamista varhaiskasvatuksen arjessa. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että vaikka positiivinen pedagogiikka tarjoaa monia etuja, on sen käytännön soveltamiseen varhaiskasvatuksessa kiinnitettävä enemmän huomiota. Erityisesti resurssien, koulutuksen ja opettajien tukemisen näkökulmasta. Lisäksi tutkimus osoittaa, että jatkotutkimuksia tarvitaan positiivisen pedagogiikan osa-alueiden tukemisesta käytännöntasolla varhaiskasvatuksessa.