Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • Erätuli, Susanna (2020)
    Tiivistelmä - Referat - Abstract Tässä kandidaatintutkielmassa järjestetään koottuun muotoon tietoa lapsen spiritualiteetista, sekä etsitään keinoja lapsen henkisen ja hengellisen herkkyyden tukemiseksi. Henkisyys on jokaisen lapsen oikeus. Aiemmat tutkimukset osoittavat, että lapsella on luontainen taipumus spiritualiteettiin, mutta taipumusta tulee tukea. Jo hyvin pienillä lapsilla on suuria elämänkysymyksiä. Kuka olen? Minne kuulun? Mikä on elämäni tarkoitus? Spirituaalinen hyvinvointi on yhdistetty myös toipumiskykyyn – sen johdosta on helpompi kestää elämän haasteet. Henkisyys on vahvuus, joka pitää sisällään myös herkkyyttä. Siinä on kyse sisäänpäin katsomisesta ja merkitysten löytämisestä. Se antaa suuntaa elämälle ja opettaa kohtaamaan toiset ihmiset ja elämän kunnioittavasti. Ihmiskuntana hyödymme viisaudesta ja hengen hedelmistä. Nykyään puhutaan yhä useammin spiritualiteetista uskonnollisuuden sijaan – se häivyttää uskontojen eroja. Ihminen voi olla spirituaalinen olematta uskonnollinen. Tutkielmassa tutkittiin minkälaista lapsen spiritualiteetti on ja miten sitä on aiemmissa tutkimuksissa jäsennetty. Tulkittiin, minkälainen vahvuus tai voimavara lapsen spirituaalinen herkkyys on ja analysoitiin, millä tavoin lapsen spirituaalista hyvinvointia on mahdollista tukea. Menetelmänä käytettiin integroivaa kirjallisuuskatsausta. Aineistona oli 22 tieteellistä, vertaisarvioitua artikkelia, jotka ilmestyivät vuosien 2009-2019 aikana International Journal of Children’s Spirituality -lehdessä. Aineistoon kuului useita teoreettisia tutkimuksia. Empiiriset tutkimukset käsittelivät 3-15 -vuotiaiden spiritualiteettia ja sen tukemista lasten tavanomaisissa elämänpiireissä. Lapsen spiritualiteetti oli aineistossa ainutkertaista ja tuoretta ja liittyi todellisen minän ja identiteetin rakentumiseen, sekä spirituaalisiin tiloihin (henkisiin ja fyysisiin). Lapsen hengellinen herkkyys oli tulosten mukaan vahvuus, josta on iloa sekä itselle että ympäröivälle yhteisölle. Tutkimuksessa taulukoitiin yli 50 konkreettista keinoa hengellisen herkkyyden tukemiseksi, sekä löydettiin spirituaalista hyvinvointia edistäviä vuorovaikutustapoja ja useita jatkotutkimusaiheita. Aikuisen ja lapsen välisellä vuorovaikutuksella on suuri merkitys lapsen hengellisen herkkyyden tukemisessa ja ilmaisussa.
  • Helkapalo, Talvi (2024)
    Suomalaiset lapset oppivat ympäristöasioista usein jo varhaiskasvatusiässä. Lastenkirjallisuudella on oma roolinsa näiden arvojen ja taitojen opettamisessa; ilmastonmuutosta käsittelevät kuvakirjat ovat yleistyneet viime vuosien aikana. Fiktion ulkopuolella lasten osallisuutta ilmastoaiheisiin on kritisoitu siitä, että lasten harteille on asetettu liikaa vastuuta ilmastosta. Kuitenkin on tärkeää, että lapsilla on keinoja osallistua ja vaikuttaa ympäristöönsä. Koska lasten kuvakirjat ovat usein sekä opetusväline että mahdollisuus lapsille samaistua kirjojen fiktiivisiin hahmoihin, on tärkeää tarkastella, miten lasten ilmastotoimijuus näyttäytyy lastenkirjallisuudessa. Tässä tutkielmassa pääkäsitteeksi valittu “ilmastotoimijuus” on vielä harvinainen, mutta käsite on osuva kuvatessa nimenomaan ilmastonmuutokseen liittyviä ilmastotekoja ja asenteita. Tässä tutkielmassa tarkastelen lasten ilmastotoimijuutta viidessä viimeisen kymmenen vuoden sisällä julkaistussa ilmastoaiheisessa lasten kuvakirjassa. Analysoin valittuja kuvakirjoja laadullisen sisällönanalyysin keinoin. Tutkimustehtäväni on: Mitkä tekijät tukevat tai rajoittavat lapsen ilmastotoimijuutta lastenkirjoissa? Tutkimustehtävää lähestytään seuraavien alakysymysten kautta: 1. Miten lapsi rakentaa kirjoissa suhdettaan luontoon? 2. Millaiset tunteet näkyvät kirjoissa ilmastotoimijuuden taustalla? 3. Millaisena osallistumisena lapsen ilmastotoimijuus näkyy kirjoissa? Tulokset osoittivat, että lapsen ilmastotoimijuuteen liittyi valituissa lastenkirjoissa leikin ja harrastusten kautta rakennettu luontosuhde; sekä ilmastohuolta ja hämmennystä että iloa hyvien tekojen tekemisestä; osallistumista, joka on tietoista, monipuolista, ja yhteistä. Kirjojen lapsihahmot harjoittivat ilmastotoimijuutta mielellään, vaikka tieto ilmasto-ongelmista olikin vaikea ymmärtää ja käsitellä. Lapsihahmot etsivät lisää tietoa ja innostuivat, kun toimivat ympäristöystävällisesti. Heidän ilmastotoimijuuttaan tukivat vertaiset, aikuiset ja jopa eläimet. Ilmastotekoja tehtiin pääasiallisesti yhdessä muiden kanssa. Ilmastotoimijuutta rajoittavia tekijöitä ei painotettu valituissa lastenkirjoissa.
  • Pant, Maria Helena Raija (2024)
    Tämän kandidaatin tutkielman päämääränä on selvittää lapsen itsesäätelyä ilmiönä ja kuinka lapsen itsesäätelyä voidaan tukea varhaiskasvatuksessa. Tutkielman kautta on tarkoitus löytää konkreettisia keinoja varhaiskasvatuksen ammattihenkilöille, jotta he voivat tukea lasta itsesäätelyn kehittymisessä ja ymmärtää lapsen ei-toivotun käytöksen taustalla olevia syitä. Tutkimus on toteutettu kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Aineiston analyysissa on käytetty temaattista analyysia. Tutkielmassa on tutkittu itsesäätelyä ja sen tukemista varhaiskasvatuksen kontekstissa. Tutkielman aineisto koostuu pääosin suomalaisesta aineistosta, joka pitää sisällään neljä väitöskirjaa ja kuusi tieteellisestä artikkelia, joista kolmeon kansainvälistä artikkelia. Aineiston väitöskirjat on julkaistu aikavälillä 2009-2023. Aineistossa käsitellyt tieteelliset artikkelit ovat ajalta 2017-2023. Tutkielmassa lapsen itsesäätely nähdään kehittyvänä ja opittavana taitona, johon lapsi tarvitsee tukea. Kun lapsi kokee itsensä uhatuksi, hän joutuu stressiaktivaatioon, jolloin hänen autonominen hermostonsa aktivoituu. Mikäli lapsen itsesäätely on heikkoa, hän toimii ei-toivotulla tavalla. Tutkielman tuloksissa on löydetty viisi lasten itsesäätelyn tukemisen keinoa varhaiskasvatuksessa. Aikuisen tulee olla sensitiivinen ja lasta huomioiva. Aikuinen toimii kanssasäätelijänä lapselle ja auttaa lasta käsittelemään tunteitaan. Lapsiryhmän osuutta itsesäätelyn oppimisessa ei tule väheksyä, sillä lapsi oppii itsesäätelyä myös vuorovaikutuksessa vertaistensa kanssa. Selkeys ja rajat tuovat lapselle turvallisuuden kokemuksen. Aikuisen tulee vahvistaa lapsen myönteistä identiteettiä, koska silloin lapsi näkee itsensä hyvänä ja haluaa toimia oikealla tavalla.
  • Laaksonen, Mikko (2019)
    Goals. This study is based on already published studies and the results are also given based to them. Enhancing a child’s self-esteem is part of education and parenting. This study searches answers how to enhance child’s self-esteem and what kind of meanings it gets. Phenomenon is approached from educators or parents point of view. The aim of this study is to give as many-sided picture of the phenomenon as possible and also bring the knowledge from the recent studies. The study also tries to bring the theory and research material together. Methods. This study is a descriptive literature review. The research material is based on 15 academic articles. All of the articles addressed enhancing child’s self-esteem. The data was analysed by thematising text fragments that addressed the topic of enhancing child’s self-esteem. It was also brought to knowledge that what kind of meanings does enhancing child’s self-esteem get when it comes to his or her future. Results and conclusions. The most important result of this study is the unanimous findings concerning about the importance of enhancing child’s self-esteem. Ways to enhance child’s self-esteem are found widely from all of the dimensions that Michele Borba presents. The research material tells that it is important to enhance child’s self-esteem already in childhood. The results tell that a good self-esteem predicts success in social relationships and worklife. It also prevents children from depression.
  • Raunio, Anna Marika (2021)
    Tavoitteet. Tutkielmani tavoitteena on saada kattava kuva lasten itsetunnosta ja siihen vahvistavasti sekä heikentävästi vaikuttavista tekijöistä. Tutkimuskysymykseni ovat: miten lasten itsetunto on määritelty viimeaikaisessa aihetta käsittelevässä tutkimuksessa, miten lasten itsetuntoa on mitattu, minkälaisia lapsen itsetuntoa vahvistavia ja heikentäviä tekijöitä on raportoitu olevan sekä minkälai-nen lapsen itsetuntoa vahvistava vuorovaikutussuhde on. Tutkielman keskeiset käsitteet ovat itsetun-to ja vuorovaikutussuhde. Työni teoreettinen tausta, jota vasten peilaan tuloksia, rakentuu Borban itsetuntoteoriasta sekä Ahon ja Heinon (2000) teoksesta: Itsetunnon vahventaminen päiväkodissa, joka osittain pohjautuu Borban itsetuntoteoriaan. Menetelmät. Kuvailevan kirjallisuuskatsauksen avulla rakennan yleiskuvaa lapsen itsetunnosta pe-rustuen uusimpiin (alkaen vuodesta 2000) tieteellisiin julkaisuihin. Tutkielmani aineiston valintaa ohjaa sisäänottokriteereinä julkaisuvuosi, vertaisarviointi, itsetunnon vahvistamisen näkökulma ja tutkimuksiin osallistuneiden lasten ikä. Metodina käytän sisällönanalyysia tarkoituksena aineiston systemaattinen analyysi tutkimuskysymyksieni mukaan. Valitsin kirjallisuuskatsaukseeni aihetta kattavasti käsittelevän kotimaisen väitöskirjan ja viisi kansainvälistä tieteellistä tutkimusartikkelia. Tulokset ja johtopäätökset. Tarkastelluissa tutkimuksissa itsetunto määritellään olevan osa lapsen minäkäsitystä sekä sisältävän itsearvostuksen ja itseluottamuksen. Kuvailevan kirjallisuuskatsauk-sen tulokset vahvistavat Borban itsetuntoteorian osa-alueiden merkityksen lapsen itsetunnon raken-tumiselle. Aineiston tuloksissa esiintyy eri konteksteissa luottamuksellisen vuorovaikutussuhteen, turvallisen kiintymyssuhteen ja vertaisryhmän hyväksynnän vahvistava vaikutus lapsen itsetunnolle. Tuloksissa ilmenee myös aikuisen myönteisen läsnä- ja saatavilla olon merkitys sekä oikea-aikaisen, kontekstisidonnaisen ja käytännönläheisen kehun ja keskustelun vaikutus lapsen itsearvi-ointitaitojen ja itsetunnolle vahvistamiselle.
  • Alasuutari, Nea (2017)
    Goals. The purpose of this research was to find out views on a child’s self-esteem and ways of supporting it, from graduating kindergarten teachers from the university of Helsinki. The views on a child’s self-esteem, the studies done on it and the significance of early childhood education training formed the research problems. As a future early childhood educator, I found the topic to be worthy of studying because of its importance in a child’s life. The strengthening of a child’s self-esteem and positive self-image is one of the most important missions of early childhood education. A strong self-esteem has been linked to for example satisfaction with life, selfappreciation and self-confidence. The experiences in childhood and adolescence create the base for self-esteem, therefore kindergarten teachers and other early childhood educators have great responsibility and a big task upon them. Methodology. The research was carried out by using a qualitative research method. The material was gathered with a questionnaire. 19 students of early childhood education from the university of Helsinki participated in the research. The material was analyzed by using qualitative material analysis. Results and conclusions. According to this research, kindergarten teachers graduating from the university of Helsinki believe that the self-esteem of a child and supporting it is a very important matter. The respondents mostly comprehended self-esteem as self-appreciation. Many answers highlighted encouragement and praise as ways of supporting positive self-esteem. The experience of succeeding, the supporting of positive relationships with peers and individual attention were also seen as important ways of supporting self-esteem. The respondents were divided by their thoughts about if their education and training provided by the university of Helsinki was broad enough for the respondents to support children’s self-esteem sufficiently.
  • Rantanen, Sanni (2023)
    Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaista aikuisen ja lapsen välinen vuorovaikutus päiväkodin ruokailutilanteissa on dialogisuuden näkökulmasta. Vuorovaikutuksen dialogisuutta ei ole juurikaan tutkittu varhaiskasvatuksen kontekstissa ja tutkimukset päiväkodin ruokailutilanteista painottuvat lähinnä ruokakasvatuksen, kestävän kehityksen sekä ruokailutilanteen käytäntöjen tutkimukseen. Päiväkodin ruokailutilanteissa tapahtuvaa aikuisen ja lapsen välistä vuorovaikutusta ei puolestaan ole tutkittu lainkaan. Koska ruokailutilanteet muodostavan suuren osan lasten varhaiskasvatuspäivästä, on perusteltua tutkia aikuisen ja lapsen välistä vuorovaikutusta myös näissä tilanteissa. Tutkimuksen tavoitteena oli kuvata, analysoida ja tulkita aikuisen ja lapsen välistä vuorovaikutusta ruokailuhetkissä dialogisuuden näkökulmasta. Tulkintani dialogisuudesta ja dialogisesta vuorovaikutuksesta pohjautuivat Arja Lundánin sekä filosofi Martin Buberin määritelmiin dialogisuudesta. Sain tutkimustani varten käyttöön erästä toista tutkimushanketta varten kerätyn videoidun vuorovaikutusaineiston. Aineisto oli kerätty eräässä Helsingin kunnallisessa päiväkodissa, ja se sisälsi yhteensä 120 videotallennetta.Lopullinen aineistoni koostui kahdestakymmenestäviidestä videotallenteesta, joissa ilmeni päiväkodin ruokailutilanne. Aineiston analyysin toteutin teoriaohjaavana sisällönanalyysinä. Pyrin lisäksi tutkimuksessani noudattamaan vuorovaikutusanalyysin periaatteita. Tutkimustuloksissa tunnistettiin neljä eri tapaa, jolla ruokailutilanteen vuorovaikutuksen dialogisuus esiintyy: 1) toteutuu täysin, 2) toteutuu osittain, 3) toteutuu vähän sekä 4) ei toteudu lainkaan. Dialogisuus ilmeni aikuisen ja lapsen välisessä vuorovaikutuksessa monimutkaisesti ja monin eri sävyin. Tutkimuksen tulokset lisäävät ymmärrystä lapsen ja aikuisen välillä tapahtuvan vuorovaikutuksen dialogisuudesta. Lapsen ja aikuisen välisen vuorovaikutuksen dialogisuutta on tärkeää ymmärtää siksi, että yksi yleinen tapa hahmottaa kasvatus on juurikin vuorovaikutuksena lasten ja aikuisten välillä. Tällöin suureen merkitykseen nousee se, miten ja millä tavoin vuorovaikutetaan.
  • Viitanen, Milka (2018)
    This study examined how children with special needs can be supported in kindergarten if their parents are unwilling to receive support for their child or refuse it. Another aim was to examine why parents refuse support according to kindergarten´s teachers. In the kindergarten it is not exceptional phenomenon that parents are not willing to cooperate with the professionals and refuse support. According to the National Core Curriculum of Early Childhood Education and Care: “In early childhood education for every child should be given support for the development and learning if the child needs it although child´s parents won`t commit to cooperation”. This is contradictory to the fact that often getting the resources to support the child requires a diagnosis. In order to get the diagnosis, however, parental permission is needed. The study was carried about as a qualitative study. There were 27 early childhood teachers who responded to the questionnaire that was published on a Facebook-group. Children with special needs were mostly supported with pedagogical support if their parents refused supporting. Structural support, with some more resources, was only given a few cases. Emotional and behavioral disorders and speech and language impairments were men-tioned the most often in the responses. There were many different reasons for the parents to refuse the support. The most mentioned was that parents didn´t think that their child needed any support. Parents were also afraid of the stigma associated with support. In conclusion the reasons for the parents´ refusal of support included attitudes of surroundings, contextuality of the child´s behavior and matters such as the parents´ own wellbeing. When parents refuse supporting, children are supported in pedagogical ways without added resources. However, multi-professional cooperation is utilized.
  • Fält, Saana (2022)
    Tiivistelmä - Referat - Abstract Jatkuvasti kulttuurisesti moninaistuva yhteiskunta on vaiheessa, jossa suomalaisen yhteiskunnan kristillinen rakenne on törmäyskurssilla erilaisten kulttuurien kanssa. Tasa-arvon kysymykset ovat jatkuvasti uutisoinnin aiheena ja monet kokevat negatiivisen stigman värjäävän oman identiteetin rakentumista. Katsomuskasvatus on vielä uusi keskustelun aihe varhaiskasvatuksen kentällä. Käsitteenä se saattaa herättää hämmennystä ja ihmettelyä. Tutkielma tarkasteleekin, mitä katsomuskasvatus oikeastaan on ja mitä se mahdollistaa pedagogisena menetelmänä. Tutkielman tarkoituksena on tutkia katsomuskasvatusta varhaiskasvatuksen menetelmänä. Aloitan tutkielman teoreettisen taustan selittämällä sosialisaatioprosessia ja katsomuksia sen osana. Selitän, miksi katsomukset ovat osa sosialisaatiota. Tarkastelen, miten lapsen katsomus syntyy tämän sosialisaatioprosessin osana. Keskeisenä teemana tutkielmassa on dialogisuus, joka mahdollistaa kulttuuritietoisuuden, positiivisen ilmapiirin ja vuoropuhelun osana varhaiskasvatusta. Tutkielma on kvalitatiivinen tutkimus. Aineisto on hankittu e-lomakkeella, johon vastaajia sain seitsemän. Aineiston analyysi on teoriaohjaava sisällönanalyysi. Jaoin aineiston kategorioihin: tieto, ilmapiiri ja vuorovaikutus. Etsin kategorioita vastaavia vastauksia aineistosta ja tein päätelmäni aineiston ja teoreettisen taustani vastaavuudesta. Tulokset vastasivat osittain tutkielman teoreettista taustaa. Katsomuskasvatusta kuvailtiin positiivisin termein, jotka antoivat ymmärtää sen olevan menetelmä, joka mahdollistaa katsomusdialogin lapsiryhmässä. Katsomuskasvatuksellisessa toiminnassa vastaajat mainitsivat avoimen ja ihmettelevän ilmapiirin, jonka avulla päästään kohti yhdenvertaisempaa vuorovaikutuksen laatua. Aineisto tarjosi myös kriittisen näkökulman siihen, ovatko varhaiskasvatussuunnitelman (2018) raamit katsomuskasvatukselle liian epäselvät. Pohdinta osassa teen yhteenvedon tutkimuksen tuloksista ja kiteytän ne osaksi teoreettista taustaa.
  • Jukkola, Jonna-Maria (2023)
    Tavoitteet. Tutkimustehtävänä on selvittää lapsen kielellisten taitojen tukemista varhaiskasvatuksessa. Tutkimuskysymyksiä on kaksi; 1. Millä tavoin lapsen kielelliset taidot otetaan huomioon varhaiskasvatuksessa? sekä 2. Miten lapsi hyötyy kielellisten taitojen tukemisesta? Tutkimus sai alkunsa, kun kolmiportaisen tuen mallin mukainen toiminta tuli vuonna 2022 myös osaksi varhaiskasvatusta. Kolmiportaisen tuen mallin mukaan toteutetaan lapsen yleistä, tehostettua sekä erityistä tukea. Koska moninaisuus on lisääntynyt varhaiskasvatuksen arjessa, ovat myös monenlaiset tarpeet lisääntyneet. Siksi tarvittava tuki tulee tuoda lapsen omaan varhaiskasvatusryhmään inklusiivisesti. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että lapsen kielelliset taidot ovat yhteydessä siihen miten lapsi toimii vuorovaikutuksessa, osallistuu toimintaan sekä oppii lukemaan ja kirjoittamaan. Menetelmät. Tutkimus toteutettiin integroivana kirjallisuuskatsauksena, johon sisältyy sekä kuvailevan että systemaattisen kirjallisuuskatsauksen piirteitä. Aineistoksi valikoitui systemaattisen rajauksen myötä kolme suomenkielistä sekä kolme englanninkielistä vertaisarvioitua tutkimusta, jotka käsittelevät kielellisten taitojen tukemista erilaisista näkökulmista. Aineisto analysoitiin teoriaohjaavan sisällönanalyysin avulla, jossa inkluusio sekä kolmiportaisen tuen erilaiset tuen muodot ohjasivat analysoinnin eri vaiheita. Tulokset ja johtopäätökset. Lapsen kielellisiä taitoja tuetaan varhaiskasvatuksessa pääosin pedagogisten sekä rakenteellisten tuen muotojen avulla. Pedagogisina tuen muotoina nousi esille yhteistyö perheiden kanssa, vertaisvuorovaikutus sekä erilaisten apuvälineiden käyttö. Nämä näyttäytyivät myös ennaltaehkäisevinä tapoina tukea lasten kielellisiä taitoja. Lisäksi aineistosta nousi varhaiskasvatuksen henkilöstön asenteet tuen antamiseen. Rakenteellisina tuen muotoina esille nousi henkilöstön rakenne, tukipalvelut ja ryhmän koko. Myös resurssi- ja aikapula sekä niiden vaikutus tuen antoon tiedostettiin. Saamastaan inklusiivisesta tuesta lapsen identiteetti koki vahvistumista. Lapsi pystyi toimimaan vuorovaikutuksessa sekä luomaan kaverisuhteita paremmin. Myös osallistuminen toimintaan sekä lukemaan ja kirjoittamaan oppiminen helpottuivat ja hyvinvointi koheni. Lapselle annettavaa tukea tulee aina suunnitella sekä toteuttaa lapsen tuen tarve edellä. Hyödyntämällä inklusiivisesti erilaisia tuen muotoja lapsiryhmässä, voidaan kaikkien lasten kielellisiä taitoja tukea.
  • Takamäki, Salla (2019)
    This Bachelor’s Thesis focuses on attachment and self. This is a literature review aiming to build overall picture of the phenomenon chosen and is based on the literature of the subject. The research question is the following: How is the attachment and self and their connection studied and how the subject is presented in the studies and literature? According to the research material self can be understood everything that one experiences to belong to their persona. Crucial part of the self is also the social dimension which means how one sees themselves in relation to others by mirroring others behaviuor to own. Both attachment theory and study focuses on the interaction relationships between people. According to the attachmet theory ones inner working models become answers to the fundamental queastions. In the light of the studies providen, in a safe affectional bond child feels loved just the way they are and is capable to trust their parents whereas in an unsafe affectional bond this is not the case. According to the research there is a connection between self and attachment. Safe affectional bond between parent and a child is an idicator of strong self and its formation and also provides resources for the child to become their unique self. In an unsafe affectional bond child isn’t able to develop their emotional expression and it can reflect to their own self development
  • Iljala, Nina (2020)
    Tiivistelmä - Referat - Abstract Tavoitteet. Tämän kirjallisuuskatsauksen tavoite oli selvittää sitä, ilmeneekö traumoja kokeneiden lasten koulunkäynnissä haasteita ja mikäli ilmenee, millaisia nuo haasteet ovat ja miten opettaja voisi oppilasta tukea. Tutkielman tutkimuskysymykset ovat: Miten alakouluikäisen traumatausta voi vaikuttaa hänen koulutyöskentelyynsä? Millaisia hyviä käytänteitä alakoulussa työskenteleville löytyy työskentelyyn trauman kokeneen lapsen kanssa? Tutkielman tarkoitus on selvittää niitä keinoja, joita alakoulussa on käytössä traumataustaisten lasten tukemiseen sekä selvittää sitä, kuinka alakouluikäisen traumatausta vaikuttaa hänen koulutyöskentelyynsä. Menetelmät. Kirjallisuuskatsauksen avulla selvitettiin aiheeseen liittyvää teoria- ja tutkimustietoa. Kirjallisuuskatsaukseen etsittiin materiaalia sekä Internetin tutkimusartikkelien hakupalveluiden avulla, että kirjastossa tehtävällä tiedonhaulla. Kirjallisuuskatsauksen aineistoa analysoitiin lukien ja erilaisia tietolähteitä keskenään verraten. Tulokset ja johtopäätökset. Kirjallisuuskatsauksen perusteella opettajilla on erilaisia mahdollisuuksia tukea lasten koulunkäyntiä ja oppimista. Opettajilla on erilaisia välineitä lasten tukemiseen ja toiminnassa on huomioitava yksilöiden eroavaisuudet.
  • Halabiah, Amira Tuulia (2021)
    Tavoitteet Tämän kandidaatin tutkielman tavoitteena oli selvittää, millä tavoin lasten luontosuhde on ra- kentumassa. Tavoitteenani oli myös se, että lapset kuvallisin ja kerronnallisin keinoin ilmaisisi- vat itseään tuoden esille, kuinka heidän luontosuhteensa on rakentumassa; tästä koostuu tut- kimuksen aineisto. Toteutin tutkimuksen kotaeskariryhmässä, joten kotaeskaritoiminta on myös tarkastelussa. Luontosuhteen rakentumista tutkin lasten kuvataidetöiden ja kertomusten kautta esille tuomien merkitysten avulla. Tarkoitukseni on, että lapset voivat tuoda esille kuvataiteen ja tarinan kautta omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan liittyen luontoympäristöön. Teoksen keski- össä on lapsi itse, mutta luovuudelle annetaan tilaa ja lapsi voi kuvittaa ja kertoa sen, mitä itse haluaa ja mitä hänen mieleensä tulee. Tavoitteenani oli löytää lasten teoksista ja kertomuksista lasten esille tuomia merkityksiä, joiden kautta selviää, millä tavoin lasten luontosuhde on raken- tumassa. Valmiiksi tutkittu tieto ja teoria monista eri lähteistä toimi vahvasti apuna analysoides- sani lasten luontosuhdetta. Teoriassa nousi esille, että luontosuhteen rakentuminen alkaa var- haislapsuuden aikana. Yksilön luontoympäristössä kokemat kokemukset ja hetket rakentavat luontosuhdetta. Luonnossa leikkiminen, tutkiminen ja ajanviettäminen voi lisätä lapsen tunne- siteen muodostumista luontoympäristöä kohtaan ja näin luontosuhde voi rakentua. Yksilöiden luontosuhteen rakentumisen nähdään vaikuttavan tulevaisuuteen ympäristöystävällisten sekä kestävän kehityksen tekojen muodossa. Kirjoittaessani luonnosta tai luontoympäristöstä tarkoi- tan metsä-, puisto- ja rantaympäristöjä eli ympäristöjä, joissa ollaan luonnon kanssa tekemi- sissä. Menetelmät Toteutin tutkimuksen kvalitatiivisin eli laadullisin menetelmin, ja tutkimus saa vaikutteita lap- sinäkökulmaisesta tutkimusmenetelmästä. Lapsinäkökulmainen tutkimus kuvaa lasta tiedon tuottajana ja lapsi nähdään tutkimuksen subjektina ennemmin kuin objektina. Tutkimukseni kes- kiössä ovat lasten ajatukset ja kokemukset. Tutkimustulokset pohjautuvat lasten kuvataiteen ja sanallisen ilmaisun kautta saadun informaation ja teorian vuoropuheluun. Luontosuhteen rakentumista tutkin lapsen kuvataidetyön ja siihen liittyvän kertomuksen avulla. Kuvataiteen käyttäminen tutkimusmenetelmänä voi olla lapselle luonteva tapa tuoda esille aja- tuksiaan. Lapset yleensä piirtävät jonkin verran ja se voi olla lapselle mieluista toimintaa. Tar- koitus onkin, että hetki, jossa tutkimusaineistoa kerätään, on lapselle hyvä kokemus. Lasten tarinat tukevat kuvataiteilun kautta syntyneen teoksen sanomaa. Kertomuksista voidaan koota elämän erinäiset hetket kokonaisuudeksi. Kertomushetkessä tarkoituksena olisi, että lapset voi- sivat täydentää kuvataideteoksen sanomaa sanoilla ja ilmaista, millaisia ajatuksia heillä on luon- toa kohtaan. Kerronnallinen tieto on hyödyllistä silloin, kun haluamme ymmärtää merkityksiä ja lapsi voi kertoa luonnon merkityksestä omassa elämässään ja mitä ajatuksia hänellä on luontoa kohtaan. Tulokset Aineiston keruun toteutin etänä koronavirustilanteen takia, jotta lähikontakteilta vältyttiin koko- naan. Tarvittavat materiaalit ja tutkimusaineiston toimitin postin kautta, sekä keskustelut kävin puhelimitse varhaiskasvatuksen opettajan kanssa. Tutkimukseen osallistui Päiväkoti Haltian kotaesiopetusryhmän neljä 6–7-vuotiasta lasta. Kotaryhmän varhaiskasvatuksen opettaja ja varhaiskasvatuksen lastenhoitaja auttoivat minua aineiston keräämisessä eli taidetuokion pitä- misellä ja lasten tarinoiden kirjaamisella. Lasten kuvataideteokset ja tarina ovat kokonaisuudes- saan liitteissä. Niistä on analysoitu osia ja niitä on peilattu jo olemassa olevaan teoriatietoon. Pohdinta-osiossa on analysoitu kokonaisuudessaan lasten luontosuhteen rakentumista. Tutki- muksessa nousi esille lasten kokemus luontoympäristöstä iloa tuottavana paikkana, jossa voi kokea onnistumisen kokemuksia. Myös toiveet ja odotukset tulevista onnistumisista näkyivät lapsen työssä. Puita, kasveja ja eläimiä oli kuvattu lajille tyypillisellä tavalla ja tämä kertoi sen, että lapsilla oli selkeästi tietoa luonnosta ja luontosuhde on rakentumassa. Jokaisen teos oli sävyltään positiivinen ja toiveikas ja niistä välittyi vaikutelma, että lapset kokevan luonnon rau- han ja voimaantumisen paikkana.
  • Rissanen, Vilma (2022)
    Matematiikka-ahdistus on matemaattiseen kontekstiin liittyvä negatiivinen tunnereaktio, joka ei kuitenkaan johdu yleisestä ahdistuneisuudesta (Rubinsten & Tannock, 2010). Matematiikka-ahdistusta voi esiintyä jo varhaislapsuudessa (Moore ym., 2014). Näin ollen sen varhainen tunnistaminen sekä tuki ovat tärkeitä. Matematiikka-ahdistuksella voi olla laajoja vaikutuksia ihmisen elämään. Se voi johtaa kokonaisvaltaiseen matematiikan välttelyyn (Aarnos & Perkkilä, 2012.) ja vaikuttaa negatiivisten kokemusten kautta myös esimerkiksi minäkäsityksen muotoutumiseen (Arens ym., 2016) Tämän tutkielman tavoitteena oli kartoittaa esi- tai alkuopetuksessa työskentelevien tai työskennelleiden opettajien kokemuksia matematiikka-ahdistuksen ilmenemisestä sekä matematiikka-ahdistuneen lapsen tukemisesta. Matematiikka-ahdistuksen ilmenemistä ja matematiikka-ahdistuneen lapsen tukemisen keinoja pyrittiin selvittämään tässä tutkielmassa kahdella tutkimuskysymyksellä: 1. Miten esi- tai alkuopetusikäisen lapsen matematiikka-ahdistus ilmenee? 2. Millä keinoin matematiikka-ahdistunutta lasta voidaan tukea? Tutkimus toteutettiin fenomenografisella tutkimusotteella. Aineisto kerättiin tutkimuslomakkeella. Tutkimukseen osallistui 16 opettajaa, joista kahdeksalla oli kokemusta matematiikka-ahdistuksesta esiopetuksessa ja kahdeksalla alkuopetuksessa. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että esi- tai alkuopetusikäisen lapsen matematiikka-ahdistus voi ilmetä käyttäytymisen muutoksina, heikkona matemaattisena itsetuntona, tunnetilojen muutoksina sekä taitotason muutoksina. Matematiikka-ahdistunutta lasta voidaan tutkimuksen tulosten perusteella tukea yksilöllisellä tuella, ryhmän tason tuella sekä kodin kanssa tehtävän yhteistyön keinoilla. Keskeisimpiä tuen keinoja kaikissa kuvauskategorioissa oli toiminnallisuus ja arjen matematiikka, vuorovaikutus sekä matematiikkapuheen huomioiminen.
  • Helle, Nelli; Helle, Nelli (2017)
    Aims. The aim of this study was to research the factors affecting self-concept in the first years of elementary school. The hypothesis behind the study was that the most influential factors behind a child's self-concept are parents' attitude towards school, support from teachers and difficulties in learning. The development of an academic self-concept in the first years of elementary school is crucial for the entire academic career and life. This is why the importance of the development of a pupil´s self-concept is mentioned in the aims of both the general curriculum and also in individual subject curriculum. In Finland, not a lot of research has been done to clarify the factors affecting the development of self-concept. The aim of this study was to summarize the existing research on the matter and to evaluate it in the form of a literal review. Methods. The method used in this research was a systematic literal review. Altogether ten studies that were done between 2010 and 2017 affiliating the subject was found using the most common databases of the library of the university of Helsinki. The studies that were found were systematically collected and also analysed in descriptive manner. Results and conclusions. The results of this research were in favour of the hypothesis since the themes, such as parents attitude towards school, teachers support and difficulties in learning, were constantly highlighted in the results. In addition, the themes affecting the development of self-concept such as the child´s gender, temperament and communication skills, were substantial. The purpose of this study was to give elementary school teachers tools to recognize the factors supporting and harming the development of self-concept. In the future, it is my plan to continue this research via a qualitative interview study which aims to investigate the factors affecting academic self-concept.
  • Kukkonen, Suvi (2022)
    Tavoitteet. Lapsen myönteinen kuva omasta itsestään auttaa häntä selviytymään vaikeista tilanteista, hyväksymään pettymyksen tunteita ja myös iloitsemaan omista onnistumisistaan. Lapsen minää on tutkittu vain vähän varhaiskasvatuksen kontekstissa. Tutkimuksen tavoitteena oli löytää keinoja ja ymmärrystä siitä, miten varhaiskasvatuksen opettajat voivat tukea lapsen myönteisen minän toteutumista varhaiskasvatuksessa. Tutkimuskysymyksinä olivat: (1) Miten aikuinen tukee lapsen myönteistä minää vuorovaikutustilanteissa? ja (2) Millaisissa vuorovaikutustilanteissa lapsi saa myönteisen minän tukemista? Menetelmät. Tutkimukseni tarkoitus oli löytää lapsen myönteisen minän tukemista varhaiskasvatuksen kontekstissa, joten päädyin toteuttamaan tutkimukseni laadullisena tutkimuksena. Aineistona oli 38.30 minuuttia videokuvaa päiväkodin tilanteista. Menetelmänä käytin videohavainnointia ja vuorovaikutusanalyysia. Tulokset ja johtopäätökset. Minä kehittyy ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa. Tulokset osoittivat, että lapsen minää voidaan tukea niin verbaalisesti, kuin nonverbaalisesti hyödyntäen monia eri päiväkodin tilanteita.
  • Mäkinen, Mari (2023)
    Tavoitteet. Nykyään yhä useammin esiopetus järjestetään koulun yhteydessä. Tämän takia sujuva siirtymä ilman suurempia muutoksia tukee lapsen oppimisen kehitystä ja sujuvaa jatkumoa. Tutkimuksia aiheesta on tehty useampia mutta lasten toiveiden esiin tuominen on harvinaista. Kirjallisuuskatsaukseni tavoitteena on tuoda esille lasten toiveita ja ajatuksia mitkä mahdollistaisivat sujuvan siirtymän esiopetuksesta alkuopetukseen. Menetelmät. Menetelmänä tutkimuksessani käytän systemaattista kirjallisuuskatsausta. Käy-tin aineiston keruussa tietokantoja EBSCO, Helka sekä Google Scolar. Aineistooni valikoitui neljä englanninkielistä artikkelia. Artikkeleiden tutkimukset on toteutettu suomessa. Tulokset ja johtopäätökset. Tulokset osoittivat, että ystävyyssuhteiden säilyttäminen ja uusien luominen olivat lasten mielestä tärkeitä. Leikki toimintatapana ja toiminnallisuus oppimisessa olivat tärkeitä asioita mielekkään oppimisen kannalta. Huomioon otettava tärkeä asia sujuvassa siirtymässä lasten kannalta oli aikuisten sanallisesti ja sanattomasti tuottamat vies-tit koskien yhteistyötä. Positiivinen ja kannustava suhtautuminen koulun aloitukseen mahdol-listi lapsen positiivisen suhtautumisen koulun alkuun. Tutkimustulosten mukaan jo varhais-kasvatuksesta saadut kokemukset vaikuttavat lasten mielipiteeseen koskien koulun aloitus-ta. Tämän lisäksi toimintakulttuuri esiopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa luovat pohjan lapsen positiiviselle omakuvalle. Kannustavassa ja oppimista tukevassa ilmapiirissä lapsi aloittaa koulupolun luottaen omiin kykyihinsä. Tulosten mukaan fyysisten ja pedagogisten oppimisympäristöjen erilaisuus koulussa ja esiopetuksessa vaikuttivat sujuvaan siirtymään. Lapsen kannalta sujuvan siirtymän takaamiseksi yhteistyön saaminen toimivaksi selkeiden suunnitelmien ja yhtenäisten tavoitteiden avulla on tarpeen sekä lapsen mielipiteiden huomioiminen suunnitelmia tehtäessä. Uusien työskentelymallien löytäminen yhteistyössä on tärkeää. Tutkielma osoitti, että lisää tutkimuksia tarvitaan tuomaan lapsinäkökulma esiin siirtymissä esiopetuksesta alkuopetukseen. Lasten ja aikuisten näkökulmat aisoihin ja asioiden tärkeydestä eroavat toisistaan.
  • Saari, Maisa (2023)
    Tavoitteet. Tämän tutkielman tarkoituksena on tarkastella lapsen oikeuksia perusopetuksessa lapsen oikeuksien sopimuksen määräaikaisraportoinnin perusteella. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että lapsen oikeuksien sopimuksen vaikutukset ovat vaihtelevia. Sopimuksella on huomattu olevan vaikutus sopimusvaltioiden päätöksentekoon, mutta toisaalta sopimuksen täytäntöönpanossa on puutteita. Tässä tutkielmassa etsitään tuloksia tutkimuskysymykseen ”miten lapsen oikeuksia on Suomessa edistetty määräaikaisraportoinnin perusteella?”. Tutkielmassa tutkitaan määräaikaisraporteissa ja loppupäätelmissä esiintyviä teemoja ja kehityskulkuja. Tarkoituksena on saada lisää tietoa lapsen oikeuksista ja niiden toteutumisesta suomalaisessa perusopetuksessa. Menetelmät. Tämän tutkielman menetelmänä käytettiin sisällönanalyysia, koska tutkielman tavoitteena oli kuvailla ja tarkastella lapsen oikeuksia suomalaisessa perusopetuksessa määräaikaisraportoinnin perusteella. Menetelmäksi valittiin aineistolähtöinen sisällönanalyysi, koska tutkielmassa haluttiin saada yleinen ja kokonaisvaltainen kuvaus tutkimusaiheesta raporttien avulla kuitenkin kadottamatta aineiston alkuperäistä sisältöä. Tutkielmaa tehdessä havaittiin lapsen oikeuksia perusopetuksessa koskevan tutkimuksen vähyys, ja osuvimmaksi aineistoksi havaittiin yleissopimuksen määräaikaisraportointi. Aineistoiksi valikoituivat ulkoministeriön määräaikaisraportit ja lapsen oikeuksien komitean päätelmät niiden sisällön, tarkan valvonnan ja saatavuuden takia. Tulokset ja johtopäätökset. Tutkielmassa tarkasteltiin lapsen oikeuksia viiden pääluokan avulla. Pääluokat olivat lapsen edun ensisijaisuus, syrjinnän kielto, lapsen oikeus kehitykseen, lapsen oikeus osallisuuteen ja lapsen oikeus suojeluun ja huolenpitoon. Tulosten perusteella määräaikaisraportointi on johtanut lapsen oikeuksien edistämiseen perusopetuksessa, mutta lapsen oikeuksien toteutumisessa on silti puutteita. Raportoinnissa voidaan myös havaita epäjohdonmukaisuuksia ja jatkuvuuden puute, vaikka niissä pyritäänkin vastaamaan lapsen oikeuksien komitean suosituksiin ja kehotuksiin. Toisaalta raportoinnissa voidaan havaita positiivisia kehityskulkuja ja ominaisuuksia.
  • Juuti, Julia (2022)
    Inklusiivinen kasvatus on ollut jo vuosikymmenen ajan osa suomalaista varhaiskasvatusta. Tuo-reimmassa varhaiskasvatuksen suunnitelmassakin (2018) todetaan, että lapsen kehityksen ja oppimi-sen tuki on tarjottava inklusiivisesti. Inkluusio on siis edelleen ajankohtainen keskustelun, tutkimuk-sen ja kehittämisen aihe Suomessa (Pihlaja, 2009). Varhaiskasvatus on olennainen osa lapsuuden sosiaalista toimintaympäristöä, siksi inklusiivisen kasvatuksen toteuttaminen on luonnollista aloittaa jo varhaiskasvatuksesta lähtien (Kontu & Suhonen, 2008, 28). Opettajat, tutkijat tai erityispedago-giikan ammattilaisetkaan eivät jaa samanlaista näkemystä inkluusiosta ja siksi onkin tärkeä tutkia, miten varhaiskasvatuksen opettajat ymmärtävät inkluusiota, sillä he ovat varhaiskasvatuksen kentäl-lä inkluusiota toteuttamassa käytännössä (Pihlaja, 2009). Tämän tutkielman tavoitteena oli selvittää, miten varhaiskasvatuksen opettajat määrittelevät ja ymmärtävät inkluusiota. Tutkimuskysymykseni on: Millä tavoin varhaiskasvatuksen opettajat ymmärtävät inkluusion? Tutkielmaa varten loin verkossa täytettävän kyselylomakkeen, johon vievän linkin jaoin Facebookin varhaiskasvattajan materiaalipankki-ryhmään. Rajasin tutkittavan joukon varhaiskasvatuksen opet-tajiin, sillä koin heillä olevan enemmän tietoa inkluusiosta ilmiönä koulutuksensa ansiosta. Kysely-lomakkeeseen vastasi 18 varhaiskasvatuksen opettajaa. Analysoin aineistoni aineistolähtöisellä si-sällönanalyysillä. Tutkimukseni tulokset jakautuvat selvästi kolmen yläluokan alle, jotka olivat tasa-arvo ja yhdenver-taisuus, opettajien toiminta sekä resurssit. Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta varhais-kasvatuksen opettajat luonnehtivat inkluusiota lapsen oikeutena osallistua ryhmään ja toimintaan se-kä vaikuttaa itseään koskeviin asioihin. Näiden lisäksi moninaisuuden ja tasavertaisuuden näkemyk-set nousivat vahvasti vastauksista. Opettajien oman toiminnan merkitys näkyi vastauksissa henki-lökunnan omien asenteiden ja arvojen vaikutuksena inkluusiota kohtaan sekä riittävänä lasten tuen tarpeiden huomioimisena. Suureksi tekijäksi varhaiskasvatuksen opettajat toivat esiin myös resurs-sit. Opettajan ymmärrys resursseista tuli ilmi lapsiryhmän toimintaan vaikuttavina tekijöinä, kuten lapsiryhmän suurena kokona sekä lapsiin kohdistuneena vähäisenä tukena, ja henkilökuntaan koh-distuvina tekijöinä, jotka olivat avustajien puute ja yleiset henkilökuntaresurssit.
  • Koivunen, Natalie (2022)
    Tavoitteet. Lasten osallisuuden edistäminen on varhaiskasvatuksen keskeisimpiä tavoitteita. Aiempien tutkimusten mukaan lasten osallisuus ei kuitenkaan toteudu riittävällä tasolla, ja etenkin perushoidollisissa tilanteissa lasten vaikuttamismahdollisuudet ovat heikot. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia lapsen osallisuutta edistäviä käytänteitä ruokailutilanteissa toteutetaan, ja millaiset tekijät rajoittavat lasten osallisuutta ruokailutilanteissa varhaiskasvatuksen opettajien, erityisopettajien ja sosionomien kertomana. Menetelmät. Tämä tutkimus on luonteeltaan laadullinen. Aineisto kerättiin verkkokyselylomakkeella, joka jaettiin varhaiskasvatuksen opettajille suunnatussa sosiaalisen median ryhmässä. Aineiston analyysimenetelmänä käytettiin sisällönanalyysia. Tulokset ja johtopäätökset. Tutkimustulokset osoittivat, että lasten osallisuutta edistävissä käytänteissä ruokailutilanteissa painottuu lasten mahdollisuus päätöksentekoon, omatoimisuuden harjoittelemiseen, sekä kulttuuristen ja sosiaalisten tietojen ja taitojen omaksumiseen. Lapsia myös kannustetaan ja rohkaistaan syömiseen. Korona-pandemiasta johtuvat hygieniaohjeistukset koettiin huomattavasti lapsen osallisuutta heikentävänä tekijänä ruokailutilanteissa. Tulosten mukaan myös henkilökunnan ja vanhempien näkemykset, sekä yhteisen kielen puute koettiin lapsen osallisuutta heikentäväksi tekijöiksi.