Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • Perttilä, Vilma (2020)
    Tavoitteet. Tunteiden tarttuminen on yleinen mutta vähän puhuttu ilmiö, johon lähes jokainen on tietoisesti tai tiedostamattaan törmännyt. Koulumaailmassa, ja yleisesti oppimisessa, tun-teet ovat tärkeässä roolissa, ja opettaja voi tiedostamattaan levittää luokassa negatiivisia tun-teita tunnetartunnan myötä. Aikaisemmissa tutkimuksissa negatiivisten tunteiden on todettu vaikuttavan oppilaiden motivaatioon, sekä koulussa viihtymiseen. Opettajan tunnetaidoilla negatiivisten tunteiden heijastumiselta voidaan välttyä, kunhan tunnetartunnan ilmiötä saatai-siin näkyvämmäksi. Tutkielmassani haluan tuoda näkyville tunnetartunnan ilmiötä tiivistämällä englanninkielisten tutkimusten tuloksia koskien opettajalta oppilaille tapahtuvaa tunnetartun-taa luokkahuoneessa. Kerään tutkimuksista yleisimmät väylät, eli tavat, joilla tunnetartunta nähdään tapahtuvan. Tiedostamalla nämä tavat, opettaja voi tunnetaitojensa avulla ottaa ilmi-ön huomioon. Menetelmät. Tämä tutkimus on systemaattinen kirjallisuuskatsaus, joka mahdollisti aikaisem-pien tutkimusten tarkan ja tehokkaan läpikäynnin, sekä niiden keskeisimpien tulosten tiivis-tämisen. Metodina systemaattinen kirjallisuuskatsaus on järjestelmällinen, ja siksi se sopi tut-kimustehtävääni. Keräsin tutkimukseeni vuoden 2000 jälkeen kirjoitetut, vertaisarvioidut ja englanninkieliset artikkelit, jotka käsittelivät tunteiden tarttumisen ilmiötä luokkahuoneessa. Sopivia artikkeleita tutkielmaani löytyi lopulta 7 kappaletta. Tulokset ja johtopäätökset. Tutkielmassani tiivistin artikkeleista löytämäni tunteiden tarttumi-sen tavat neljään teemaan aineistossa mainittujen välittäjien mukaan. Neljäksi teemaksi muo-dostui; fyysinen ulosanti, opetustoiminta, suoraan tapahtuva tunnetartunta sekä jäljittely. Suu-rin osa aikaisemmista tutkimuksista totesi tunnetartunnan tapahtuvan fyysisen ulosannin kautta. Vaikka tunnetartunnalle löytyi monta eri väylää, kaikki toiminta luokassa on kuitenkin yhteydessä toisiinsa. Tästä syystä tunnetartunnan tapahtumatapaa on hyvin hankala jäljittää vain yhteen väylään, ja todennäköisesti siihen vaikuttaa kaikki opettajan toiminta. Opettajan omilla tunnetaidoilla ja tunnetartunnan tietoisuudella hän voi kuitenkin vaikuttaa luokan tun-neilmapiiriin, ja sitä kautta oppilaiden henkilökohtaisiin tunteisiin.
  • Saunders, Ella (2022)
    Tutkielmassa kartoitetaan opettajan tunteisiin liittyvää tutkimusta ja selvitetään erityisesti, minkälainen käsitys vallitsee opettajan tunteiden ja heidän oppilaidensa motivaation välisestä suhteesta. Katsauksen tavoitteena oli syntetisoida relevanttia tutkimustietoa erityisesti Ryanin ja Decin (2017) itsemääräämisteorian tarjoaman viitekehyksen avulla sekä paljastaa mahdollisia tarpeita lisätutkimukselle. Tutkielma toteutettiin integratiivisena kirjallisuuskatsauksena, johon mukaan valittiin 10 vertaisarvioitua artikkelia tarkkaan määriteltyjen kriteerien mukaan. Haku tapahtui kahdesta sähköisestä tietokannasta, sekä löydettyjen artikkelien lähteistöstä. Aineiston keskeistä sisältöä eriteltiin teemoittain kriittisesti arvioiden ja teoreettiseen viitekehykseen verraten. Tutkimuksessa selvisi, että suurin osa tutkituista tunteista oli tavalla tai toisella yhteydessä oppilaiden motivaatioon. Positiivinen yhteys oppilaiden motivaatioon oli ainakin opettajan ilolla, innokkuudella ja myös muilla positiivissävytteisillä tunteilla näyttäisi olevan merkitystä. Negatiivinen yhteys vaikutti olevan opettajan säälillä, tylsistyneisyydellä ja hermostuneisuudella. Lisäksi oppilaiden omat tulkinnat sekä opettajan tunteesta, että niiden syystä vaikuttaisivat olevan myös merkittävä, välittävä tekijä useiden tunteiden kohdalla. Tutkimustiedossa oppilaiden motivaation ja opettajan tunteiden välillä oli selkeitä puutteita, eikä siitä voi suoraan päätellä, mitä tunteita kuuluisi näyttää ja milloin. Kuitenkin vaikuttaisi siltä, että opettajan tunteilla voi olla suurikin negatiivinen tai positiivinen vaikutus oppilaiden oppimismotivaatioon. Tulokset eivät kehota täydelliseen, suodattamattomaan tunteiden esittämiseen, mutta eivät myöskään siihen, että joidenkin tunteiden tulisi olla erityisesti kiellettyjä.
  • Tauriainen, Pinja (2023)
    Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena oli selvittää opettajan työhyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä. Tutkielmassa myös määriteltiin työhyvinvointia sekä siihen liittyviä käsitteitä työuupumus, hyvinvointi sekä työn imu. Tutkielmani aihe valikoitui sen yhteiskunnallisen merkittävyyden takia. Aikaisempia tutkimuksia opettajan työhyvinvoinnista on tehty useita. Usein kuitenkin tutkimukset keskittyvät vain työssäjaksamisen negatiivisiin tekijöihin. Aikaisemmat tutkimukset eivät ole antaneet varmoja tuloksia siitä, millaiset tarkat tekijät voisivat ylläpitää opettajan työhyvinvointia nyt ja tulevaisuudessa. Tämä tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Aineisto koostui pääosin suomalaisesta kirjallisuudesta ja tutkimuksista, mutta mukana on myös muutama kansainvälinen lähde. Aineistot on haettu hyödyntäen Googlea ja erityisemmin Google Scholaria. Työhyvinvoinnin ylläpitäminen on tärkeä osa työssäjaksamista. Työhyvinvoinnille on erilaisia määritelmiä tutkijan mukaan. Työhyvinvointi voidaan nähdä henkilön psyykkisenä ja fyysisenä olotilana, johon vaikuttaa työn, työympäristön sekä vapaa-ajan muodostama kokonaisuus. Työhyvinvointi on aina yksilön subjektiivinen kokemus. Tutkimusten mukaan opettajan työhyvinvointiin vaikuttavat erityisesti työn mielekkyys, esimies, kollegat, oppilaiden kanssa tapahtuva vuorovaikutus sekä henkilökohtainen hyvinvointi. Tutkimusaineistosta nousi vahvasti esille opettajien kokema stressi ja uupumus muuttuvasta koulumaailmasta. Opettajalta vaaditaan tänä päivänä liikaa, mikä puolestaan aiheuttaa riittämättömyyden tunnetta opettajissa. Pyrin tutkielmallani nostamaan esille erilaisia työhyvinvoinnin tekijöitä, jotka pystyisivät edistämään opettajan työhyvinvointia.
  • Simola, Paula (2021)
    Tavoitteet. Tässä tutkimuksessa syvennyttiin työuran käsitteeseen ja opettajan tyypilliseen työuraan. Uran käsitettä on tutkittu jo monta vuosikymmentä ja sillä on monenlaisia eri merkityksiä. Uraa voidaan tarkastella yksilön tai organisaation näkökulmasta. Yksilön näkökulmasta työura koostuu tällöin sarjoista päätöksiä, jotka hän itse valitsee, kun taas organisaation näkökulmasta työura voi uudistaa itseään erilaisten prosessien avulla. Prosesseihin kuuluvat yksilöiden työurat ja niiden vaiheet. Tämän tutkimuksen tehtävänä oli selvittää mitä tarkoittaa työura ja määrittää opettajan tyypillistä työuraa. Aineistoa tarkasteltiin seuraavien kysymysten avulla: Mitä tarkoittaa työura ja millainen on opettajan tyypillinen työura. Menetelmä. Tutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena ja aineisto kerättiin tutkimuskysymysten avulla eri tietokannoista, jotta saataisiin mahdollisimman laaja aineisto. Aineistoa ei ajallisesti rajattu mihinkään tiettyihin vuosiin ja se koostui pääosin tieteellisistä julkaisuista. Tulokset ja johtopäätökset. Työuralla tarkoitetaan yksilön prosessia, joka pitää sisällään erilaisia vaiheita, eli ura-askelia. Työuran määritelmiä on monenlaisia ja tässä tutkimuksessa tuotiin esille itsekehittyvän ja joustavan uran määritelmät sekä opettajan tyypilliseen työuraan liittyvät pysyvien, lähtevien, siirtyvien ja vaihtajien määritelmät.Opettajan tyypillisestä työurasta on tehty tutkimusta jo 2000-luvun alusta lähtien, suomalaista tutkimusta kuitenkin vähemmän ja vain tietynlaisista näkökulmista. Opettajan tyypillinen työura on hyvin suoraviivainen urapolun koostuessa pääosin luokkahuonetyöskentelystä valmistumisesta eläkeikään asti. Työmarkkinoiden avoimuuden takia opettajille on auennut monia uusia työllistymisvaihtoehtoja. Tästä johtuen opettajan tyypillinen työura ei enää tarjoa kaikille samanlaisia mahdollisuuksia ja se on muutosvaiheessa. Tutkimuksessa käytettiin Hubermanin sekä Day ym. työuravaihemalleja havainnollistamaan tyypillisen työuran kulkua.Tyypillisen työuran tuntemusta tarvitaan tutkittaessa opettajan työuran muutosta ja siitä johtuvia ilmiöitä.
  • Peuramäki, Milja (2019)
    According to previous studies, individual difference factors have a significant role in teachers’ well-being. For example, personality traits, self-efficacy, psychological capital, coping strategies and attribution styles are connected with teachers’ well-being. Teachers’ well-being is a multidimensional phenomenon that includes phenomena such as job satisfaction and work engagement. Traditionally, researches have focused on the negative side of well-being – for example stress and burnout. Recently, positive psychology has brought a different approach to the research field. Researchers have become more interested in the employees’ strengths and positive capacities. The aim of this study is to provide an overview of literature on teachers’ well-being in the years 2014 – 2018 and to find out which individual factors are connected with teachers’ coping with their overall workload. This study was conducted as a literature review. For this research, certain international studies from the years 2014 to 2018 were considered. The selected studies were carried out in different countries: such as in Turkey, Spain, Italy, Poland, Ireland and Canada. In this study, the results were categorized in two classes: 1) Features that are rather stable (personality traits) and 2) features that can be intervened. According to my study, neuroticism and introversion are connected with teachers’ burnout. Job satisfaction and work engagement are connected with proactive personality and positive core self-evaluations. Situational features that improve teachers’ well-being are psychological capital, self-efficacy, active and problem focused coping and controllable attribution for stress.
  • Laurila, Aino (2020)
    Objectives The goal of the research was to examine the experiences of students in a teacher education institution about participating in the activities of the Playful Learning Cen-ter. I looked at the community of students and researchers through the concepts of a com-munity of practice (Wenger, 1998) and Affinity space (Gee, 2005). I'm interested in the way in which the students have come to participate in the Research Center and what aspects of their participation they feel meaningful for themselves. I am also interested in how students see this kind of activity as part of the university. Methods The research material was collected by interviewing three university students from a teacher education facility. The interviews were carried out as semi-structured theme inter-views. The material was analyzed by using methods of content analysis. Results and conclusions At the research center, students had been able to participate in research support tasks, working with groups of children, and planning the Centre's activities. Practicing work-life skills and being part of a group of experts was considered meaningful. Playful Learning Center’s student activities appeared more as an Affinity Space although there were features of a community of practice. Being involved in the activities broadened students' perception of the university and offered them perspectives on the work of researchers. According to the results, universities should provide students with more semiotic spaces where they can collaborate with researchers.
  • Turpeenniemi, Tiia (2024)
    Opettajan ja oppilaan välinen suhde toimii merkittävänä osana oppilaan koulunkäyntiä ja siellä tapahtuvaa toimintaa. Opettaja-oppilassuhde luo pohjan oppilaan oppimiselle. Tämän tutkielman tarkoituksena on tarkastella opettaja-oppilassuhteen rakentumista kouluympäristössä sekä tutkia sen kokemuksia opettajan ja oppilaan näkökulmasta. Tavoitteena on selvittää, mitä vaikutuksia sekä myönteisellä että kielteisellä opettaja-oppilassuhteella on. Tutkielman aihe on erityisen tärkeä, sillä opettaja-oppilassuhde vaikuttaa merkittävästi oppilaan hyvinvointiin, koulumenestykseen ja sosiaalisiin taitoihin. Tämä tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Kirjallisuus suuntautui tieteelliseen kirjallisuuteen, jotka käsittelivät opettaja-oppilassuhdetta, pedagogista suhdetta, oppilaan koulumenestystä sekä opettaja-oppilassuhteeseen vaikuttavia tekijöitä. Tiedonhaussa käytin tietokantoja: Helka, Finna, Google Scholar. Kirjallisuus pohjautui pääosin 2000-luvulla tehtyihin tutkimuksiin Suomessa ja Amerikassa. Tutkimusten mukaan luottamus ja oppilastuntemus ovat keskeisessä asemassa opettaja-oppilassuhteessa. Tutkimustulokset osoittavat, että myönteinen opettaja-oppilassuhde edistää oppilaiden hyvinvointia ja parantaa oppimistuloksia, vaikuttaen myös oppilaiden motivaatioon, sosiaalisiin taitoihin ja käyttäytymiseen. Tutkielma tarjoaa käytännön ohjeita opettajille suhteen laadun parantamiseksi, ja pyrkii lisäämään ymmärrystä opettaja-oppilassuhteen roolista oppilaan kokonaisvaltaisessa kehityksessä ja koulunkäynnissä. Vaikka opettaja-oppilassuhteesta on jo jonkin verran tutkimustietoa, olisi jatkotutkimusta kuitenkin tarpeellista tehdä tulevaisuudessa eri näkökulmista koskien opettaja-oppilassuhdetta.
  • Sahrakorpi, Solja (2023)
    Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää aiemman tutkimustiedon avulla, miten oppilaat kokevat käsityön oppiaineen ja monimateriaalisuuden, sekä sitä miten opettajan on mahdol-lista vaikuttaa oppilaiden oppimismotivaation rakentumiseen käsityön oppiaineessa. Perus-koulun käsityön monimateriaalisen oppiaineen tehtävänä on toteuttaa käsityöilmaisua, muo-toilua sekä teknologiaa (POPS, 2014, s. 304). Monimateriaalinen käsityö on opetussuunni-telman käsitteenä uusi, ja perusopetuksen opetussuunnitelmaan se on lisätty vasta vuoden 2014 uudistuksessa. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Tutkimusmenetelmä oli systemaattinen kirjal-lisuuskatsaus ja aineistoa analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin keinoin. Tutkimuk-sen aineistoksi haettiin vertaisarvioituja julkaisuja Helda-, Google Scholar - sekä Finna -julkaisutietokannoista. Aineistoksi valikoitui kuusi oppimismotivaatiota ja käsityön monimateri-aalista oppiainetta käsittelevää julkaisua. Aineistoksi valitut julkaisut ovat vuosilta 2013–2023. Koska julkaisuja oppimismotivaatiosta käsityön monimateriaalisessa oppiaineessa oli saata-villa niukasti, tarkastelen oppimismotivaatiota sekä käsityön oppiainetta erikseen, ja teen saatujen tulosten pohjalta yleistyksiä ja yhteenvetoja. Opettajan keinoista vaikuttaa oppimismotivaation rakentumiseen korostuivat erityisesti opettajan opetusmenetelmien ja opetuksen etenemisen johdonmukaisuus, sosiaalisen kanssakäymisen tilanteet sekä opettajan kyky sanoittaa oppilaille se, mitä heidän oletetaan oppivan. Käsityön oppiaineeseen liitetty monimateriaalisuuden käsite on koettu oppilaiden näkökulmasta haastavana, joten tutkimuksen tuloksissa korostui se, miten opettajan tulee osata sopeuttaa valitut opetusmenetelmät oppilaiden tarpeisiin.
  • Pursiainen, Virve (2016)
    Teachers’ professional development has been studied widely in Finland and all over the world. After the postmodern turn in the 1990’s the viewpoint on studies concerning professional development has turned from phase models to individual life histories and experiences. The aim of this study is to find out what kind of personal experiences have been significant to one class teacher’s professional identity and development told by herself. In addition the aim is to find out and present what kind of personal experiences have influenced the teacher so, that she has developed into a participator and why she finds participatory pedagogy meaningful. The theme of participation is strongly present in the upcoming curriculum (POPS 2014) which comes into effect during autumn 2016. For my study I interviewed one class teacher, called Pirjo (pseudonym). The research data was collected using a narrative interview. The transcribed research data was analyzed by using a narrative approach by Stenberg (2011) in her dissertation research. This so called holistic-content approach contains several analyzing phases. In the final phase a new narrative, a core story was created. In Pirjo’s core story there were many events experienced during different times of her life which all had influenced on her professional development during her lifelong journey towards becoming a participator. The research results revealed that along with her experiences as a member of family, society and university, her whole life with both misfortunes and success has influenced on her professional growth and identity. The results also revealed that Pirjo’s becoming a class teacher has been only partially a result of a conscious thinking. She found participatory pedagogy during her post-graduate studies and got interested in it through (the questions concerning) power relations in the field of education. The influence of participatory pedagogy can be seen in Pirjo’s practical theory. Participatory pedagogy also defines her professional identity as a class teacher.
  • Khan, Lamia (2020)
    Vuoden 2014 perusopetuksen arvoperustaa koristaa optimistinen, mutta välttämätön vaatimus arvostaa jokaista yksilöllistä ja ainutlaatuista identiteettiä koulussa. Tutkimukset Suomessa osoittavat, että tämä ensiarvoinen osa koulutuksellisesta tasa-arvosta ei toteudu kaikkien kohdalla. Oppilaat, jotka nähdään etniseen vähemmistöön kuuluvana kohtaavat koulumaailmassa epäoikeudenmukaisuutta, syrjintää ja rasismia ennakkoluulojen ja kategorisoinnin takia. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten vähemmistöön kuuluvan oppilaan etniseen taustaan suhtaudutaan koulussa ja miten suhtautuminen vaikuttaa oppilaan mahdollisuuksiin määritellä identiteettiänsä. Tarkastelen identiteetin määrittelemisen mahdollisuuksia koulun erilaisten vuorovaikutustilanteiden valtasuhteita tutkimalla. Yhteiskunnan rakenteet ovat muodostaneet enemmistöstä eli valtaväestöstä mittapuun vähemmistöä varten. Tutkin miten koulun rakenteet, opettajat ja oppilaat rajoittavat vähemmistöön kuuluvien oppilaiden mahdollisuuksia kuulua kouluyhteisöön ja olla oma itsensä. Kriittinen pedagogiikka, kriittinen monikulttuurikasvatus, sosiaalisen identiteetin teoria ja interkulttuurinen tutkimus tuovat idealistisen arvoperustan kätköistä vähemmistöön kuuluvien oppilaiden kokemuksia esille. Tutkimustapana käytän systemaattista kirjallisuuskatsausta, johon sisältyy kuusi vertaisarvioitua artikkelia liittyen etniseen identiteettiin, valta-asetelmiin ja etnisten rajojen muodostamien ryhmien välisiin suhteisiin koulussa. Lähdeaineistoa analysoin teorialähtöisellä sisällönanalyysillä. Koulu suhtautuu etniseen taustaan kategorisoimalla, polarisoimalla ja marginalisoimalla oppilaita, jotka mielletään vähemmistöön kuuluvaksi esimerkiksi ihonvärin, vaatetuksen tai uskonnon perusteella. Ennen kaikkiaan polarisaatiota selittää vahingolliset ennakko-oletukset, eikä vika tai haaste ole etnisyydessä itsessään. Kategorisointi näkyy opettajan tietämättömyytenä valta-asetelmien vaikutuksesta oppilaiden identiteettiin, oppilaiden jakautumisena ryhmiin etnisyytensä perusteella ja toiseuttavina oppimateriaaleina. Valtaväestöön kuuluvat oppilaat olettavat, että vähemmistöjen on omaksuttava valtakulttuuri, jotta heidät hyväksyttäisiin kaveripiireihin. Vähemmistöön kuuluvien oppilaiden etnisyys on leimaava piirre, joka rajoittaa heidän mahdollisuuttansa tulla hyväksytyksi itsenään ja omien ehtojensa mukaan. Tuon tutkimustyössäni esille pedagogisia keinoja haastaa valta-asetelmaa ja toteuttaa koulutuksellista tasa-arvoa jokaisen oppilaan identiteetin kohdalla. Kouluyhteisön on edistettävä oppilasryhmien välisiä suhteita, jotta vertaisryhmä voi laajentua koskemaan esimerkiksi koko luokkaa, eikä vain oppilaita, jotka näyttävät samanlaisilta. Opettajien on tiedostettava valta-asetelmien olemassaolo ja ymmärrettävä, miten yhteiskunta leimaa vähemmistöön kuuluvia oppilaita etnisyyteen perusteella. Oppilaita on kannustettava tutkimaan ja reflektoimaan kehittyvään käsitykseen itsestään, mikä vaatii jatkuvaa pedagogista sensitiivisyyttä ja etiikan läsnäoloa opettajan ammatissa. Moninaista oppijaryhmää pitäisi nähdä enemmän mahdollisuutena kuin haasteena.
  • Suonpää, Kati (2017)
    Goals. This thesis examines the views of secondary school teachers on school meals. The aim of this thesis is to determine how teachers perceive the connection between school meals and education, as well as how they comprehend the concept of food sense, which is named as a key goal in the recommendations on food education. The foundation of this thesis is based on previous studies on school meals in overall and from the views of the teachers, food education, and National Nutrition Council’s publication of school meal recommendations. In general, school catering from teachers’ point of view is not widely studied field in Finland. Methods. The data of this thesis are collected through a focus group interview. The participants were all either teachers of home economics, health education and biology, or teachers of health education and art. Health education, biology, and home economics are all school subjects mentioned in the recommendations on school meals, (Kouluruokailusuositukset, 2017), as examples, since they illustrate themes that are naturally connected with school meals. The audio recording of the focus group interview is transcribed fully, and it comprised transcription of eight sheets in length. The transcription was analyzed with the means of content analysis. The aim of the content analysis is to clarify the data and add information value. Results and conclusions. The teachers viewed school meals as educational opportunities since they found that it has supportive qualities both nutritionally and from the view of coping during the school day. The school meals are also found to be beneficial when practicing social skills. The school meals can have wider range of a purpose and they can be seen as an interdisciplinary educational event. For example, the teachers planned cooperative projects involving school meal times, using them as examples in other education, organizing holiday- and themed day meals. The possibilities in the education of ethicalness, safety, work and (multi)culturalism and sustainable development were not present in the data. The concept of food sense was estimated in this study to be unfamiliar for two out three of the teachers, probably due to the fact that it is a relatively new and wide range. The pedagogical competence of the teachers can be improved with, for example, adding school meals as a part of the teacher training, re-evaluating the physical conditions of the space, and combining education and school meals more versatilely.
  • Ojanen, Enni (2019)
    The purpose of this thesis is to find out those practices which the teachers can support the home to participate in the student’s mathematics learning and an effect of the home for the learning of the pupil's mathematics as a comprehensive school. In the theory the home-school collaboration is defined based on the basic education act and the curriculum and in addition, the theoretical background of this study is the model of overlapping spheres of influence by Epstein. In the model family, school and community affect the child's growing and development, sometimes together and sometimes separately in action. The bachelor's thesis was conducted as a narrative literature review. The material was collected in the library and databases of the Internet. Studies which processed the home-school collaboration and the participation of the home in connection with the mathematics were chosen as material. There are many ways in which teachers can support home participation in learning mathematics. The best way to get home to participate was conducted conferences with parents to discuss how to help their children improve in math and the day of the open doors of the school and the voluntary mathematics assistant in the classroom. In addition to these, math nights and math-science projects promoted the participation of homes. The participation of homes had mainly positive effects for the learning of the pupil's mathematics. The positive effects for the learning were when the home participated in the making of the homework of the mathematics and arranged activities, connected to the mathematics. Also roles of parents as motivators, monitors and resource provides promoted the learning of the mathematics. According to the studies, there is significance on the quality of the support. If the participation of the home has a controlling and negative tone, it will have harmful effects for the learning of the pupil's mathematics. While the encouraging and encouraging atmosphere has positive effects for the learning of the pupil's mathematics.
  • Korpisalo, Maria (2023)
    Euroopan unioni korostaa hyvinvoinnin luomisessa yrittäjyysvalmiuksien oppimista. Yrittäjyys ja yrittäjämäiset valmiudet tunnistetaan tärkeinä taitoina tulevaisuuden työmarkkinoilla. Yrittäjyyskasvatus on ollut opetussuunnitelmissa jo 1990-luvulta lähtien, ja etenkin 2000-luvulla yrittäjyyskasvatusta on alettu painottaa. Tästä huolimatta, aiempien tutkimusten perusteella opettajat kokevat epätietoisuutta, miten yrittäjyyskasvatusta tulisi toteuttaa käytännössä. Tämä herättää pohtimaan, mitä yrittäjyyskasvatuksen toteuttajana oleminen edellyttää opettajilta. Tutkimukseni tavoitteena on muodostaa kokonaisvaltainen kuva aiempien tutkimusten pohjalta, miten opettajien valmiuksia toimia yrittäjyyskasvatuksen toteuttajina voidaan tukea. Tutkimuskysymystä lähestyin kahden alakysymyksen kautta: ” Miten opettajat suhtautuvat yrittäjyyskasvatukseen tutkimuskirjallisuuden mukaan? ” ja ” Miten opettajien yrittäjyyskasvatusvalmiuksien kehittymistä tuetaan tutkimuskirjallisuuden mukaan? Tutkimus on laadullinen tutkimus, joka toteutettiin integroivana kirjallisuuskatsauksena. Tutkimuksen keskeisinä käsitteinä toimivat sisäisen ja ulkoisen yrittäjyyden käsitteet. Teoreettisena viitekehyksenä toimii yrittäjyyskasvatus ja kontekstina Opetus- ja kulttuuriministeriön määrittelemät koulutuksen yrittäjyyslinjaukset. Aineisto muodostuu yhdestä väitöskirjasta ja kolmesta tieteellisestä artikkelista. Tutkimuskirjallisuuden mukaan opettajat tarvitsevat yrittäjyyskasvatukseen liittyvän tietouden syventämistä. Opettajien valmiuksia yrittäjyyskasvatuksen toteuttajina tutkimuskirjallisuuden mukaan voidaan tukea selkeyttämällä yrittäjyyskasvatuksen määritelmää ja tavoitteita, tarjoamalla riittävät resurssit yrittäjyyskasvatuksen toteuttamiseen sekä rikkomalla yrittäjyyden stereotyyppisiä tulkintoja mahdollistamalla opettajille tutustumista yrittäjyyden toimintaan. Yrittäjyyskasvatus tulisi nähdä sisäisen yrittäjyyden vahvistamisena. Opettajat nostivat yrittäjyyskasvatuksen keskiöön sisäisen yrittäjyyden. Sisäisen yrittäjyyden vahvistaminen koettiin osaksi koulun arvoja, joihin sisältyvät yhteisöllisyys, huolenpito ja solidaarisuus. Opettajien yrittäjyyskasvatuksen kritiikiksi nousi, etteivät talous- ja yrityselämän ”kovat” arvot, kuten taloudellisen voiton maksimointi ja kilpailu, sovi koulun arvojen ja toimintaperiaatteiden sisälle. Ulkoinen yrittäjyys sai tutkimuskirjallisuuden mukaan pääosin kielteisen vastaanoton opettajien suhtautumisessa.
  • Palenius, Eveliina (2016)
    Suomalaisen päivähoidon ja varhaiskasvatuksen varhaiset juuret ulottuvat teollistumisen ja kansakoulujärjestelmän synnyn vaiheisiin. Varsinainen päivähoidon palvelujärjestelmän syntyhistoria sijoittuu Suomessa sotien jälkeiseen kauteen, yhteiskunnan jälleen rakentamiseen ja hyvinvointivaltion perusedellytysten luomiseen. Suomi eli sotien jälkeisenä aikana voimakasta yhteiskuntarakenteen muutoksen jälkeistä aikaa. Elinkeinorakenteessa tapahtui suuria muutoksia 1960- ja 1970-luvulla ja päivähoidon tarve jatkoi kasvuaan. 1970-luvulle tultaessa lasten päivähoito perustui pitkälti 1920- ja 30-luvun säädöksiin ja vanhentuneiden ajatuksiin naisten tehtävistä yhteiskunnassa. Muutos prosessin myötä maatalous menetti keskeisen aseman työllistäjänä, perheet muuttivat enenevässä määrin maalta kaupunkeihin ja naiset menivät kodin ulkopuolelle töihin. Syntyi tarve ja pula päivähoitopaikoista. Tähän yhteiskunnalliseen tilanteeseen alkoi rakentua päivähoitojärjestelmä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää pääsevätkö lastentarhanopettajat vaikuttamaan vuoden 1973 päivähoitolain sisältöön. Tutkimuksessa tutkittiin sitä, että minkälaisia artikkeleita löytyi vuosien 1967-1977 Lastentarha-lehdistä koskien vuoden 1973 päivähoitolakia, lastentarhanopettajan asemaa sekä koulutusta. Tutkimuksessa selvitettiin myös sitä, että kenen toimesta artikkelit ovat kirjoitettu ja saivatko lastentarhanopettajat ääntään kuuluville kun lakia koottiin kasaan. Tutkimuksessa käytiin läpi kaikki Lastentarha-lehdet vuosilta 1967-1977 ja näistä lehdistä poimittiin kaikki artikkelit jotka liittyivät aiheeseen. Tutkimuksen aiheeseen liittyviä artikkeleita oli yhteensä 91 kappaletta. Artikkelit jaoteltuina vielä aihepiirinsä mukaan sekä sen mukaan kuka oli kirjoittanut artikkelit. Aineiston perusteella tutkimus on kvalitatiivinen sillä aineistoni koostuu teksteistä. Tutkimus on käsitelty sisällönanalyysina. Tutkimuksessa on käyty lehdet läpi ja etsitty niistä juuri tutkimukseen sopivat tekstit ja näiden lehtien pohjalta analysoin sitä miten kirjoituksissa näkyy tutkimuksen aihepiirit. Tuloksissa ilmeni, että lehdistä löytyi viiden tyyppisiä artikkeleita. Ensimmäisenä ryhmän oli asiantuntija artikkelit joita oli 23 kappaletta.Toisena ryhmänä oli liiton viralliset tiedotteet sekä tiedoksianto kokouksista ja päätöksistä, näitä oli niin ikään 23 kappaletta. Kolmantena oli valtion viralliset tiedonannon, joita oli 15 kappaletta. Neljäs artikkelityyppi oli liiton toiminnanjohtajan tai puheenjohtajan kirjoitukset, näitä oli 15 kappaletta ja viimeisenä ryhmänä oli Lukijan kynästä-palsta ja näitä kirjoituksia oli niin ikään 15 kappaletta. Tuloksena oli se, että kaiken kaikkiaan lastentarhanopettajat pääsivät hyvin vähän, jos ollenkaan, vaikuttamaan vuoden 1973 päivähoitolain syntyyn Lastentarha-lehtien perusteella.
  • Soppela, Jonna Johanna (2020)
    Tiivistelmä - Referat – Abstract Tavoitteet. Tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella ala-asteen käsityönopettajien ajatuksia eriyttämisestä. Tomlinson & Imbeau (2010) ovat kehittäneet luokkahuonekontekstissa tapahtuvan eriyttämisen mallin, johon kuuluu neljä osa-aluetta: oppimisympäristö, opetussuunnitelmat, opettaminen ja arviointi. Lähdin suunnittelemaan ja rakentamaan tutkimustani tämän eriyttämisen mallin pohjalta. Tutkin, miten opettajat suhtautuvat eriyttävään toimintaan näiden osa-alueiden avulla. Menetelmät. Tutkimuskysymyksiin etsin vastauksia puolistrukturoiduilla teemahaastatteluilla (LIITE 1), jotka analysoin aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä. Tutkimukseen osallistui kolme ala-asteella työskentelevää käsityönopettajaa pääkaupunkiseudulta. Heidän ikähaarukkansa oli 34-52 vuotta ja opetusvuosia opettajille oli kertynyt 5-19 vuotta. Tutkittavien opettajien käsityöryhmissä oli 10-16 oppilasta (ka. 12). Kaikilla opettajilla opetusryhmistä ainakin yksi oli erityisluokan ryhmä ja tämän lisäksi yleisopetuksen ryhmissä oli integroituja oppilaita. Valitsin tutkimukseeni käsityön aineenopettajia, koska halusin selvittää juuri aineenopettajien käsityksiä eriyttämisestä. Kaikilla aineenopettajilla ei ollut ennen tutkimusta edes tarkkaa tietoa oppilaiden erityisen tuen päätöksistä. Aineisto analysoitiin teoriasidonnaisen sisällönanalyysin avulla. Tulokset ja johtopäätökset. Kaikissa haastatteluissa kävi ilmi, että käsityönopettajat pyrkivät huomioimaan kaikkia oppilaita opetuksessaan. Kaikki opettajat ajattelivat yksimielisesti siitä, että eriyttäminen kuuluu vahvasti heidän työhönsä. Kaikki heistä näkivät eriyttämisessä positiivisen puolen ja myös sen, että käsityön oppiaine voi toimia koko koulutyöhön kannustavana elementtinä. Vaihtelua oli enimmäkseen eriyttämisen toteutuksessa ja keinoissa. Erilaisten oppijoiden huomioiminen painottui neljästä eri osa-alueesta (Tomlinson & Imbeau, 2010) selvästi eniten opetuksen ja tuntityöskentelyn eriyttämiseen. Kaikkien opettajien eriyttäminen näillä osa-alueilla oli hyvin monipuolista, tilanteisiin reagoivaa ja taitavaa, vaikka kukaan opettajista ei kokenut, että olisi saanut eriyttämiseen minkäänlaista koulutusta.
  • Käräjäoja, Ella (2016)
    Objectives: The purpose of this study is to gather the insights of the mexican elementary school teachers on their career selection, as well as their status in the Mexican society. In addition, the purpose of the study is to describe the role of teachers in Mexican society. The theoretical background is to enlighten, what kind of education system and teacher training Mexico has. It also helps one to get acquianted with the concepts of cultural studies. Methods: 11 mexican elementary school teachers participated in this qualitative case study via e-mail inquiry. The participants come from different parts of Mexico and they are of very different ages. The material was analyzed by the means of material-based content analysis. Results and conclusions: Concerning the career selection of the teachers, five different themes emerged: the impact of the teachers in the family, the desire to teach and to help the children learn, the opportunity to have an impact on the pupils, attachment for working with the children, and economical reasons. In addition, more than half of the participants had selected teacher´s profession as a first career option. All the participants thought that the status and the role of the teachers in Mexico is low. The teachers told about several factors impacting on their low status; the government, the media, the parents of the children, the salary, and incompetent teachers. However, despite the low status, teachers are thought to have important role as educators and good examples as citizens
  • Panula, Sini (2021)
    Tämän kandidaatin tutkielman tarkoituksena oli kirjallisuuskatsauksen keinoin tutkia opettajien asenteita inkluusiota kohtaan. Tarkempana tutkimustehtävänä on selvittää, mitkä tekijät yhdistetään aikaisempien tutkimusten perusteella opettajien myönteisiin ja kielteisiin asenteisiin inkluusiota kohtaan. Kasvatusta ja opetusta kehitetään inkluusioperiaatteen mukaisesti tavoitteena kaikille lapsille yhteisen koulun mahdollistaminen. Täten inkluusio koskettaa jokaisen opettajan työnkuvaa. Tärkeä lähtökohta tutkielmalle on, että opettajien asenteiden nähdään olevan keskiössä inkluusion onnistumisen kannalta. Kirjallisuuskatsauksen tutkimuskysymys on 1) Millä tekijöillä on todettu olevan yhteys opettajien myönteisiin ja kielteisiin asenteisiin inkluusiota kohtaan? Tutkielma toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena. Kirjallisuuskatsauksen aineisto kerättiin EBSCOhost- tietokannasta ja se muodostui kymmenestä vertaisarvioidusta tieteellisestä artikkelista. Tutkimusaineisto koostui englanninkielisistä julkaisuista vuosilta 2010-2019. Aineisto analysoitiin käyttämällä teorialähtöistä sisällönanalyysiä. Tutkimuskysymyksen tulokset taulukoitiin ja teemoiteltiin. Tulkinnat aineistosta tehtiin suhteessa tutkielman teoreettiseen taustaan. Kirjallisuuskatsauksen tulosten mukaan opettajien myönteisiin asenteisiin oli yhteydessä opettajan nuori ikä sekä vähäinen työkokemus, esiopetuksen opettajan pätevyys, erityisopettajan pätevyys, osallistuminen täydennyskoulutukseen, lisätuen mahdollisuus luokassa ja korkea pystyvyyden tunne. Kielteisiin asenteisiin artikkelien perusteella oli yhteydessä puolestaan opettajan vanhempi ikä, aineenopettajan pätevyys, yleisopettajan pätevyys, riittämätön koulutus, liian suuri hallittava oppilasmäärä luokassa ja heikko pystyvyyden tunne. Tutkimustulokset osoittavat tarvetta etenkin koulutuspoliittisiin muutoksiin, kuten opettajankoulutuksen kehittämiseen.
  • Särkkä, Eeva (2020)
    Tiivistelmä - Referat – Abstract Tämän kandidaatin tutkielman tavoitteena oli selvittää, miten opettajien digitaalisesta kompetenssista puhutaan suomalaisessa tutkimuksessa. Opettajien digitaalinen kompetenssi on monitahoinen ilmiö, eikä tutkimuksessa ole vielä päästy yhteisymmärrykseen, millä tavalla siitä tulisi puhua ja mitä sillä oikeastaan tarkoitetaan. Jotta opettajien digitaalista kompetenssia voitaisiin kehittää, on pystyttävä määrittelemään käsitteet yksiselitteisesti. Aihe on ajankohtainen varsinkin koronapandemian aiheuttamien opetusjärjestelyiden muutoksen myötä. Aiemmassa tutkimuksessa on havaittu näkökulmien laaja kirjo käsitteen määrittelyssä. Osa tutkijoista mieltää digitaalisen kompetenssin lähtökohtaisesti poliittiseksi, ennalta määrätyksi, toiset keskittyvät vain tiettyihin digitaalisiin taitoihin. Tutkielma on kirjallisuuskatsaus, jossa kuvaillaan ja analysoidaan käsitteitä, joita tutkijat ovat käyttäneet tutkimuksessaan. Katsaus kohdistui vertaisarvioituihin kasvatustieteellisiin artikkeleihin, jotka käsittelevät opettajien digitaalista osaamista suomalaisessa koulukontekstissa. Aineisto muodostui viimeisen kymmenen vuoden aikana julkaistuista artikkeleista. Tulokset analysoitiin sisällönanalyysillä ja tulokset teemoiteltiin synteesiksi. Tutkielmassa saadut tulokset tukivat aiemman tutkimuksen havaintoja käytettyjen käsitteiden laajasta skaalasta. Aineiston analyysissä esille nousi viisi teemaa, jotka kuvaavat käytettyjen käsitteiden tausta-ajatuksia: opettajien digitaalinen kompetenssi pedagogisina ratkaisuina, taitoina tietyllä osa-alueella, asenteina ja tunteina, oppilaiden osaamisen välineenä ja ennalta määrättyjen kriteerien perusteella. Opettajan työn pedagoginen luonne tuo digitaalisen kompetenssin tarkasteluun aivan erityisen näkökulman. Opettajien digitaalisen kompetenssin määrittelyssä on pyrittävä yhtenäisyyteen, jotta yhteistyö ja kehittäminen olisi mahdollista. Määrittelyn olisi hyvä pohjautua kansainvälisiin viitekehyksiin, jotta yhteistyö olisi mahdollista myös kansainvälisesti.
  • Sandberg, Matias (2023)
    Tämän kirjallisuuskatsauksen tavoitteena oli koota yhteen opettajien sekä oppilaiden kokemuksia koulutuksen digitalisaatiosta. Yhteiskunnan teknologinen kehitys on muokannut muiden arkielämän osa-alueiden tapaan myös koulutuksen luonnetta, tarjoten samalla uusia opettamis- ja oppimistapoja. Useat eri hallinnot ovat pyrkineet luomaan erilaisia koulutuksen digitalisaatioon liittyviä tavoitteita sekä linjauksia, joiden tarkoituksena on tehdä teknologian integroinnista tehokkaampaa. Koska opettajat ja oppilaat ovat keskeisessä roolissa koulujen toiminnassa, kirjallisuuskatsauksessa keskityttiin näiden kahden ryhmän kokemuksiin ja näkökulmiin. Tutkielman menetelmänä käytettiin kuvailevaa kirjallisuuskatsausta, ja siinä hyödynnettiin sekä suomalaista että kansainvälistä tutkimuskirjallisuutta. Löydetyt tulokset jaoteltiin niiden sopivuuden mukaan opettajien ja oppilaiden positiivisiin sekä negatiivisiin kokemuksiin. Aineiston keruussa hyödynnettiin erityisesti hakusanoja ’’digitalization of education’’, ’’information and communication technology’’ ja ’’digitalisaatio’’. Hakusanoilla löytyi niin suomenkielistä kuin kansainvälistä tutkimuskirjallisuutta. Opettajien ja oppilaiden asenteet koulutuksen digitalisaatiota kohtaan olivat pääosin positiivisia, mutta opettajien kokema pätevyyden puute nousi yhdeksi suurimmista esteistä digitalisaation etenemiselle. Opettajien kokemia merkittäviä ongelmakohtia olivat pätevyyteen vaikuttava koulutuksen puute sekä laiteresurssien riittämättömyys ja epätasainen jakautuminen. Oppilaiden negatiiviset kokemukset nousivat esille lähinnä etäopiskelun yhteydessä. Teknologian hyödyntämisestä oli kuitenkin opettajien ja oppilaiden kokemusten mukaan myös paljon hyötyä esimerkiksi opetuksen monipuolisuuden, eriyttämisen sekä tehokkuuden lisäämisen näkökulmista. Myös kommunikaation helpottuminen nähtiin digitalisoitumisen suurena hyötynä. Koulutuksesta vastaavien tahojen tulisi digitalisaation tehokkuuden varmistamiseksi huomioida opettajien esiin nostamia haasteita lisäkoulutukseen ja resursseihin liittyen, samalla tukien oppilaiden oppimisprosesseja sekä kehitystä.
  • Hämäläinen, Lotte-Emilia (2023)
    Tässä tutkielmassa tarkoituksena on ottaa selvää lastensuojelun ja koulun välisen moniammatillisen yhteistyön muodoista ja käytänteistä erityisesti sosiaalityöntekijöiden ja opettajien osalta. Yhteistyön muotojen ja käytänteiden lisäksi tutkin sitä, millaisia kehittämistarpeita yhteistyössä on. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että opettajien ja sosiaalityöntekijöiden välisen yhteistyön muotoja ja käytänteitä on melko vähän, joten kehittämistarpeiden tutkiminen oli merkittävä osa tätä tutkielmaa. Saatavilla olevat aineistot ohjasivat minua tutkimuskysymysten asettelussa. Tutkimuskysymykset ovat tutkielmassani seuraavat: 1. Mitkä ovat opettajien ja sosiaalityöntekijöiden välisen yhteistyön muodot ja käytänteet lasten hyvinvoinnin tukemisessa? 2. Millaisia haasteita ja kehittämistarpeita yhteistyön muodoissa ja käytänteissä on tunnistettu aiemman tutkimuksen perusteella? Tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, jossa oli sekä narratiivisen että integroivan kirjallisuuskatsauksen piirteitä. Tutkielman tarkoituksena oli luoda kattava yleiskuva aiheesta. Tutkimusaineistona toimi vertaisarvioituja artikkeleja sekä THL:n ja Lastensuojelun Keskusliiton julkaisuja 2000- ja 2010-luvuilta. Aineistoa analysoin teemoittelemalla siitä yhteistyön muotoja ja käytänteitä sekä kehittämistarpeita. Kehittämistarpeita ryhmittelin vielä neljään eri aihepiiriin. Tutkielmani tulokset osoittavat, että opettajien ja sosiaalityöntekijöiden välisen yhteistyön vakiintuneita käytänteitä on vain vähän. Ainoa vakiintunut yhteistyön muoto on lastensuojeluilmoituksen tekeminen, mikä saattaa joko synnyttää viranomaisten välistä kommunikointia ja yhteistyötä tai jäädä vain passiiviseksi tietojen vaihdoksi. Muita vakiintumattomampia yhteistyön käytänteitä olivat koulupalaverit ja erilasten hankkeiden yhteydessä tapahtuva yhteistyö. Tutkimuksessa kävi ilmi myös se, että yhteistyön käytännöt ja niiden toimivuus vaihtelevat kunnittain paljon. Sosiaalityöntekijöiden ja opettajien välisen yhteistyön kehittämistarpeet liittyvät tutkimuksen mukaan neljään osa-alueeseen, jotka ovat resurssipula, salassapitoon ja lainsäädäntöön liittyvät epäselvyydet, yhteistyön järjestämisen haasteet sekä koulutuksen ja tiedon vähäisyys. Näiden kehityskohtien kehittäminen mahdollistaisi tasapuolisen ja lapsen edun mukaisen yhteistyön. Osassa kunnista on jo toimivia yhteistyömalleja, joita voitaisiin ottaa valtakunnallisestikin käyttöön. Aihetta voisi tutkia vielä lisää esimerkiksi siltä kannalta, millainen rooli erilaisilla kolmannen sektorin toimijoilla voisi olla tässä yhteistyössä ja miten he voisivat tukea apua tarvitsevia lapsia.