Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • Peltola, Inka (2020)
    Tutkimuksen tavoitteena on tutkia Ritva-Liisa Pohjalaisen suunnittelemia Finnairin lentohenkilöstön virkapukuja. Tutkimuksessa tarkastellaan, mitä virkapukujen ominaisuuksilta vaaditaan ja miten Finnairin lentohenkilöstön virkapuvut heijastavat suomalaista designperintöä. Aiempaa tieteellistä tutkimusta Finnairin lentohenkilöstön asuista ei ole juurikaan tehty, mutta kansainvälisissä tutkimuksissa on tutkittu lentohenkilöstön asuja muun muassa niiden ominaisuuksiin, ulkonäköön ja käyttäjän kokemuksiin liittyen. Tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Aineistoa käsiteltiin laadullisesti, jotta tutkimuksen aiheesta saatiin muodostettua laaja kokonaiskuva. Ainestoa kirjallisuuskatsausta varten kerättiin sekä suomen- että englanninkielisillä hakusanoilla mm. Finnan, Helkan ja Heldan tietokannoista sekä Finnairin kotisivuilta. Lopulliseen aineistoon valittiin tarkasteltaviksi kolme kansainvälistä artikkelia ja tutkimusta, yksi kotimainen väitöskirja ja kaksi haastattelua. Näistä julkaisuista etsittiin tietoa lentohenkilöstön virkapuvuista, niiden ominaisuuksista ja ulkonäköön vaikuttavista tekijöistä. Aineistosta etsittiin tietoa myös suomalaiseen designperintöön liittyen. Kirjallisuuskatsauksen perusteella oleellisimpia vaadittavia ominaisuuksia lentohenkilöstön virkapuvuille ovat funktionaalisuus, joustavuus, rentous ja helppohoitoisuus. Aineiston haastattelujen perusteella näitä samoja ominaisuuksia vaaditaan myös Finnairin lentohenkilöstön virkapuvuilta, joiden suunnittelussa Ritva-Liisa Pohjalainen panosti lisäksi erityisesti ergonomiaan ja turvallisuuteen. Tutkimissani julkaisuissa korostui etenkin kotimaan kulttuurin ja luonnon merkitys lentoyhtiöiden visuaalisissa konteksteissa, kuten lentohenkilöstön virkapukujen esteettisissä ominaispiirteissä. Tämänkaltaiset yksilölliset tunnuspiirteet toimivat ennen kaikkea keinona erottautua muista lentoyhtiöistä. Suomalaisen luonnon ja kulttuurin merkitys liittyy vahvasti myös suomalaiseen designperintöön, joka puolestaan ilmenee tietynlaisina väreinä, muotoina ja ominaisuuksina (mm. funktionaalisuus ja selkeät, puhtaat linjat sekä pohjoismainen väripaletti), jotka heijastuvat myös Ritva-Liisa Pohjalaisen suunnittelemissa Finnairin lentohenkilöstön virkapuvuissa.
  • Brooks, Elina (2016)
    The aim of this thesis is to survey the experiences of Helsinki University students’ web- based musical studies. The goal is to find out if the web-based concept works in music studies, that traditionally are directed by a teacher, who gives feedback, personalized assignments and corrects student performance. On the other hand instruments have been learned to play by copying and independent studies. Though, even then, meeting with other artists that play the same instrument have been an important and inspiring factor. In recent years there has been a lot of web-based study and teaching material alongside traditional music education. For example, through YouTube many educational videos for specific skills are available for all. Alongside YouTube and other similar web-sites entire music education learning environments are starting to emerge. I have examined a Finnish web-based music school, Rockway. The goal has been to survey what sort of experiences students had involving the teaching material, user friendliness and quality of teaching. When compared to traditional contact teaching the largest difference has been the lack of direct feedback. Is it possible to assess ones own performance, for exam- ple has a song been played right, or how are students finger position or playing mistakes noticed and corrected? The second subject of study has been to find out how Rockway web-learning environment works as part of other studies or as a sole form of independent musical studies. Methods. Seven behavioral science students participated in the pilot survey. They participated by filling an e-survey that I had created. I have presented the pilot surveys results quantitatively with frequency charts, which the open answer descriptions reinforce. Results and conclusions. The students where relatively satisfied with the web-learning service. They felt that Rockway page was easy to use and that they improved in their instrumental mastery and were given tools to assess their own musical skills. However a portion of students emphasized that web-based studying can never fully replace contact teaching.
  • Stützle, Nina (2022)
    Pyrin kandintyössäni löytämään polkuja maahanmuuttajataustaisten lasten ja nuorten erityisluokkasijoitusten yliedustuksen juurille kuvailevan kirjallisuuskatsauksen avulla. Yliedustusta on Suomessa tutkittu kovin vähän, vaikka se on silmin havaittavissa. Tasa-arvoa uhkuvaan koulueetokseemme mahtuu ainoastaan erityisluokkien “lapsen edun” näkökulma, vaikka segregaation ongelmat ovat varsinkin maailmalla laajalti tunnustetut. Katsaukseni aineistossa yhdistävänä tekijänä oli kasvatustieteellinen ote sekä eksplisiittinen rodun – tai rodullistamisen käsitteen käyttö teoria- ja/tai tulkintakehyksenä. Etsin aineistostani viitteitä rodullistamisen prosessin yhteydestä kyvyttömyyden (dis/ability) tuottamiseen. Ableismi oli mielestäni tähän oiva teoreettinen viitekehys. Ableistisissa prosesseissa toisen ihmisen (miksei eläimenkin?) olemista; taitoja, tietoja ja toimintaa arvioidaan suhteessa kuviteltuun kaikkivoipaan ja kyvykkääseen (“able”) ideaali yksilöön tai - yhteisöön (Campbell, 2019), joka Suomalaisessa kontekstissa ja aineistossani määrittyy “suomalaisuudeksi” (Juva, 2019). Prosessissa tuottuu diskursiivisesti ideaalin tavoittamattomille erilaisia “kyvyttömyyksiä” merkiksi ulkopuolisuudesta. Samassa prosessissa kuva ideaalista piirtyy näkyväksi; vasten esimerkkiä, mitä se ei ole. Rodullistamisen ja ableismin teoreettiset yhteydet ovat ilmeiset. Myös analyysini perusteella aineistossani esiintyvillä rodullistamisen prosesseilla tuotettiin sen kohteille vino pino kyvyttömyyksiä nimenomaan suhteessa kuviteltuun “suomalaisuuden” ideaaliin. Pidänkin katsaukseni päätuloksena myös aineistossani tulkittavissa olevan rodullistamisen ja ableismin prosessien selkeää yhteyttä ja sen tarjoamaa mahdollisuutta tutkia myös rodullisuutta nimenomaan kykyjä ja ennen kaikkea kyvyttömyyksiä tuottavana mekanismina.
  • Roivainen, Neea (2023)
    Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata peruskoulussa ilmenevää eriarvoisuutta rodun ja sukupuolen näkökulmista seuraavilla tutkimuskysymyksillä: Millaisia rodullistavia ja sukupuolittavia käsityksiä ja käytäntöjä esiintyy suomalaisessa peruskoulussa aiemman tutkimuskirjallisuuden perusteella? Millaisia seurauksia näillä käsityksillä, rakenteilla ja käytännöillä on kiusaamisen, syrjinnän ja osallisuuden kokemuksille? Tutkimuksen teoreettisina lähtökohtina ovat rodullistamisen ja sukupuolittamisen prosessit sekä niiden tuottaminen peruskoulussa. Näiden lisäksi tutkimuksessa hyödynnetään myös intersektionaalisuutta yhtenä lähestymiskulmana aiheesta käytävään keskusteluun. Crenshawn (1989) mukaan rodun ja sukupuolen välisen niveltymiskohdan tutkiminen auttaa ymmärtämään syrjintää, joka ei palaudu ainoastaan sukupuoleen tai rotuun, vaan niiden yhteisvaikutukseen. Tarkastelukulma on erityisen tärkeä, sillä peruskoulussa on havaittu hierarkkista erottelua niin etnisen taustan (ks. esim. Riitaoja, 2013) kuin myöskin sukupuolen (ks. esim. Öhrn, 2019) perusteella. Tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, joka on metodiltaan integroiva. Aineisto koostuu keskeisiin käsitteisiin liittyvistä ja tutkimuskysymykseen vastaavista tieteellisistä artikkeleista, opetushallinnolle ja valtiolle tehdyistä selvityksistä sekä neljästä pro gradu-tutkielmasta. Aineisto rakentuu yhteensä 53:sta tutkimuksesta ja selvityksestä, ja se järjestettiin temaattisesti ja analysoitiin abduktiivisen sisällönanalyysin keinoin. Tutkimuksesta ilmeni, että koulu tuottaa ja toistaa yhteiskunnassa vallitsevia normatiiveja. Rodullistavia ja sukupuolittavia normatiiveja tukivat opettajien käsitykset, opintosuunnitelma, oppimateriaalit sekä koulun toimintatavat. Rodullistamisen ja sukupuolittamisen seurauksena koulun sisään muodostuu erilaisia valtapositioita. Käytännössä nämä ilmenevät ulkopuolelle sulkemisena, kiusaamisena sekä eriarvoistavana kohteluna. Oppilaat tulevat siis koulussa kohdatuksi ulkoapäin määritellyn rotuunsa sekä sukupuoleensa perustuvan luokittelun mukaan. Tutkimustulokset huomioon ottaen opettajat sekä muut kasvatusalan ammattilaiset ja -päättäjät tarvitsevat enemmän koulutusta yhdenvertaisuusteemoista. Tämän saavuttaminen vaatii esimerkiksi opettajankoulutuksen sisältöihin muutoksia.
  • Raduma, Katri (2022)
    Tiivistelmä - Referat - Abstract Tässä tutkimuksessa tarkastelen mikroaggressio-käsitteen avulla sitä, kuinka rodullistamisen prosessit ilmenevät suomalaisessa varhaiskasvatuksessa. Tutkimukseni tavoitteena on selvittää, millaisia rodullistettuihin kohdennettuja mikroaggressioita (racial microaggressions) perheet kohtaavat varhaiskasvatuksen asiakkaina, kuinka he niihin reagoivat sekä mikä auttaa heitä selviytymään kokemuksistaan. Mikroaggressiot ovat toistuvia, jopa päivittäisiä sanoja, katseita ja tekoja, jotka ovat niin kyseenalaistamattomasti integroituneet arjen vuorovaikutustilanteisiin, että välillä niiden rasistisuutta on vaikea havaita (Sue, Capodilupo, Torino, Bucceri, Holder, Nadal & Esquilin, 2007b, s. 273). Tyypillistä mikroaggressioille on, ettei valtaväestöön kuuluva useinkaan tiedosta, millainen merkitys hänen asenteellaan ja ennakkoluuloillaan voi olla. Tarkoituksena ei välttämättä ole loukata, mutta merkitystä on sillä, miten se vaikuttaa heihin, jotka joutuvat mikroaggressioiden kohteeksi. Aiemmat tutkimukset osoittavat, että rasismia esiintyy tyypillisesti kodin ulkopuolella, myös varhaiskasvatuksessa. Suomen ulkopuolelle ulottuvat juuret tuottavat yksilöille monenlaisia erilaisuuden kokemuksia verrattuna ikätovereihin. Ihmiset saattavat tiedostamattaankin uusintaa ajattelutapoja ja toimintamalleja, joilla tuotetaan rasismia. Tästä syystä mikroaggressioiden tietoiseksi tekeminen on siis myös tärkeä osa sitä prosessia, jonka avulla rasismitietoisuutta voitaisiin lisätä Suomessa. Tutkimus on laadullinen ja se toteutettiin teemahaastatteluna, johon osallistuneet henkilöt (5) kerättiin lumipallo-otannan avulla. Tutkimukseen osallistui vanhempia, joiden lapsi kuuluu näkyvään vähemmistöön, ei-valkoisiin ja on tai oli ollut lähivuosina varhaiskasvatuksessa Suomessa. Tutkimus osoitti, että varhaiskasvatuksen asiakkaat kokevat rodullistettuihin kohdennettuja mikroaggressioita usealla tavalla. Suomalaisuus ja valkoisuus ajatellaan usein synonyymeiksi. Mikroaggressioita kokevat reagoivat kokemuksiinsa vaihtelevasti, jotkut aggressiivisesti puolustautuen, jotkut passiivisesti tyytyen kohtaloonsa. Kaikkia haastateltavia yhdisti kuitenkin huoli siitä, kuinka omat lapset selviävät tulevaisuudessa väistämättömiltä mikroaggressiokokemuksilta ja tunne siitä, että ovat itse jollain tavalla vastuussa tiedon lisäämisestä.
  • Eronen, Heidi; Kangas, Jonna (2020)
    The aim of this study was to research connection of role play between gender and age as well as its share of free playtime in Helsinki city kindergartens daily life. We were also interested to see if the developmental phases that different theories of play define are true, and how temperament differences effect roleplays’ share from free play. In theoretical part of this study we got to know common theories of play and types of play. We concentrated especially on role play and significance of interaction abilities in role play, as well as significance of play and child’s involvement for child’s growth and development. This study is based on the quantitative data collected by Jyrki Reunamo. We analysed the data with quantitative methods such as comparison, grouping and explanation of correlation coefficients. This study shows that a large part of free play is role play; only object play is more popular. We thought this was mainly because environmental factors such as smallness of interiors and sparsity of quiet places in kindergartens. Statistically significant result was that the girls engage in role play more often than boys. We thought that this was also mainly because environmental factors: interiors, rules and role models in kindergarten guide boys and girls into different play styles. Less surprising was that 5-6-years old children play more role play than younger children. Children that parents and teachers define as socially skilful and committed participate in role play the most, whereas children that parents and teachers define as isolated and adaptable participate in role play the least. Also, the children that are defined as dominant don’t play role play more than on average. Role play requires advanced linguistic and social skills, such as negotiation and conversation skills and the ability to make compromises and follow rules that are made together.
  • Malmgren, Mikko (2017)
    Every school has an obligation to organize a one multidisciplinary module per school year. Same time local schools have a lot of choices how to organize this multidisciplinary module. Need for this study was born when I had to plan multidisciplinary module for our school with my colleagues. I wanted to use role-gaming as a teaching method in this multidisciplinary module, but I didn’t have enough knowledge how use this method and I couldn’t convince other teachers. I decided to study role-gaming as a teaching method. I wanted to study role-gaming and how to use it in theory as an teaching method In this research curriculum and role-gamin theory are compered to find common goals. In this research I study role-gaming, its theory, concept and history. Using it as a teaching method is main focus. There is lot of similarity in many curriculum goals and role-gaming benefits. Research shows that role-gaming is effective for teaching social skills. Benefit for using role-gaming as teaching method is supporting experimental and phenomenon based learning. Down side for using role-gaming is that it requires a lot of work. And there is a lack of scientific research of role-gaming as a teaching method and education for teachers how to use it.
  • Henriksson, Kajsa (2018)
    The purpose of this study was to find out how two different kindergartens with physical based activity are structured around physical activity. According to studies children aren’t physically active enough nowadays and according to recommendations children should be physically active three hours a day. That is why I thought it would be interesting to see how kindergartens with physical based activity fulfil the recommendations. From the purpose of the study I formulated these research questions: How does the physical based activity differ in two different kindergartens? How does physical activity based operations work in practice? What do the children think about physical activity based operations? The study was completed as a qualitative study, with both interviews and observations. I collected my material in two kindergartens where I did group interviews with children and interviews with staff and participating observations. The results show that the children have the possibilities to be physically active both indoors and outdoors and relate positively to the activities.
  • Fagerström, Therese (2016)
    The purpose of this study is to examine the view that kindergarten teachers have on the planned exercise activities for children in day-care. The research will thus not include spon-taneous movement and activities that might occur, for instance outside during play, but in-stead the scheduled activities. I aim to find out what kindergarten teachers think of the planned activities, and how well-planned the activities are. I am also curious to find out what impact the teachers backgrounds and experiences might have on the activities and what dif-ference they make. The method used in this study was qualitative interviews. Three kindergarten teachers from a smaller municipality were interviewed, and these interviews were recorded with a mobile phone. Later the interviews were transcribed and analysed. The results I got of this study were that all three of the kindergarten teachers were positively inclined to plan exercise activities with children, as they see them as an important aspect of the children’s development. In all three places the activities were planned, taking the envi-ronment into consideration. Thus the kindergarten with a useful environment around them, such as forests, could utilise these environments more than the kindergarten located in an environment that was not as useful.
  • Pietikäinen, Sofia (2016)
    The aim of this study was to find out what physical education in kindergarten looked like during different time periods and what kind of vision educators had on it. The study covers three time periods 1915–1925, 1965–1975 and 2005–2015. This is a qualitative study with literature review as a method. The material for the literature review was collected from different libraries, from the archives of the Ebeneser home and from the Internet. The material was analyzed and the three time periods were compared to each other. Although there’s been used different types of documents, this study has been able to provide an insight on how physical education looked like and what kind of role it had in these time periods. This study concludes that physical education has changed over the years. It has gained a stronger position in the planning of day care activities and its importance in children’s physical development has grown. Furthermore, "gymnastics" in kindergarten has looked different depending on the time period and you can see how the emphasis in physical education has changed during these periods.
  • Eriksson, Agneta (2022)
    Tiivistelmä - Abstrakt - Abstract Mål. Pedagogens uppdrag är att vara relationskompetent och att bemöta barnet så att det främjar utveckling och lärande. I Grunderna för planen för småbarnspedagogik (Utbildningsstyrelsen, 2022) betonas hur viktigt det är med ett ömsesidigt, öppet och respektfullt bemötande då man planerar verksamhet. I läroplanen poängteras också att att alla barn har rätt att bli hörda och sedda både som enskilda individer och som medlemmar i en grupp. Avhandlingen har sin utgångspunkt i hur Rosenbergs Nonviolent Communication kan utgöra en metod för att främja en sådan form av relationell kompetens såsom styrdokumenten uttrycker. Syftet med avhandlingen är att ge en övergripande beskrivning av Rosenbergs Nonviolent Communication (NVC) metod för att ta reda på hur den relaterar till finländska styrdokument för småbarnspedagogik med fokus på värdegrunden och pedagogens relationskompetens. Forskningsfrågan lyder: På vilket sätt relaterar Rosenbergs NVC metod till finländska småbarnspedagogikens värdegrund och krav på personalens relationskompetens? Metoder. Denna avhandling är en integrerad litteraturstudie med en hermeneutisk kunskapssyn. Jag har forskat vad existerande litteratur framhåller angående Rosenbergs NVC metod i ljuset av småbarnspedagogikens styrdokument i Finland. Den valda litteraturen har analyserats genom hermeneutisk kunskapssyn. Hermeneutik är en form av tolkning som går ut på att skapa förståelse för den mening, innebörd och de värderingar som finns i en text. Resultat och slutsatser. Resultaten visade att Rosenbergs NVC metod stöder värdegrundsuppdraget och personalens relationskompetens på flera olika sätt. Det framkom ur litteraturen att NVC är ett förhållningssätt och ett relationsbyggande verktyg. Det framkom att NVC kan fungera som verktyg för främjandet av pedagogens empati och självreflektion. Övrigt som framkom var verktyg för ökad tidsanvändning och för konflikthantering. Etiska värden som respekt, delaktighet, självreflektion och sensitivitet var likadana i NVC och i styrdokumenten. Resultatet visar att NVC metoden går att omsätta läroplansgrunderna i praktiken.
  • Immonen, Eetu (2021)
    Social and emotional learning (SEL) has been the zeitgeist in education for the last 20 years. Part of this trend researchers have developed numerous measuring instruments for assessing the social and emotional learning. Previous research has shown that the theory of social and emotional learning is rather elusive and lacks an established definition. The majority of SEL measuring instruments are also short-lived and developed with American populations. The aim of this study is to explore the present state of SEL measuring instruments, since the previous compendiums are already ten years old. This study was conducted as a systematic literature review. 101 unique measuring instruments related to social and emotional learning were identified during the data collection phase. The measuring instruments were systematically indexed for future reference for the first time. In addition, 12 self-report measures were further analysed and compared against the SEL framework of the Collaborative for Academic, Social, and Emotional Learning (CASEL). The majority of SEL measuring instruments still originate from North America. Compared to the previous reviews, the amount of measures assessing both social and emotional skills has increased. Apart from the psychometric differences, the analysed 12 measuring instruments emphasise different competence areas of social and emotional learning. The hegemony of CASEL can be seen as one of the underlying reasons for the increase of recent SEL measuring instruments. Since the competence areas of the CASEL framework are so extensive, all analysed 12 measures with their differing underlying theories slid effortlessly into the framework. The 101 indexed measuring instruments of social and emotional learning provide a robust springboard for follow up research.
  • Aalto, Karoliina (2018)
    Goals. The goal of this Bachelor’s Thesis was to examine how often households living in Helsinki are cooking food and is there a connection between frequency of cooking and the size of the household or the financial resources of the household. My Thesis is related to a survey carried out by Helsingin Sanomat in fall 2016. Thesis examines how often households cook food and what kind of households are cooking the most. In addition, this Thesis examines is there a connection between the frequency of cooking and the number of children living in the household or between monthly incomes of the household. The subject is topical because it hasn’t been much examined before and it provides information about the Finnish eating habits. According to some previous examination about the frequency of cooking Finns cook quite often. Factors that may be connected to the frequency of cooking have hardly been previously examined. Methods. My Thesis was executed as a quantitative research. The data of my Thesis was secondary, as it was originally collected by a survey carried out by Helsingin Sanomat in fall 2016. There were 13 381 respondents and 4 147 of the respondents were from Helsinki. The respondents were either readers of the Helsingin Sanomat online magazine or people who visited the website. Hence data can not be considered as statistically significant take, it is more like a comprehensive sample. The data was analyzed with SPSS Statistics 24 utilizing descriptive statistical analysis methods such as frequencies and percentages. The connections between variables were analyzed with crosstabulation, Khi square -test and Fisher’s exact -test. Intensity of the connections were analyzed with Cramérs V -coefificient. Results and conclusions. According to the results of my Thesis, households living in Helsinki cooked food at home few times a week or daily. Familys with children and two parents cooked the most. Between the frequency of cooking and the number of children a statistically significant, but rather weak, connection was found. The results provided indications that households with more children cooked more often. Between the frequency of cooking and the financial resources a statistically significant, but weak, connection was found. However, the results provided indications that households with higher incomes cooked slightly more often. Although results are not generalizable in Finland, they provide information about Finnish eating habits in Helsinki. The results of this Thesis offer reckoned ideas for further scientific research from this subject.
  • Häyrinen, Kaisa (2021)
    Tavoitteet. Elimistömme tarvitsee ravintoa joka päivä pysyäkseen toimintakykyisenä. Ei kuitenkaan ole samantekevää minkälaista ruokaa käytämme ravinnoksemme, sillä ihmisen elimistö tarvitsee yli 40 erilaista ravintoainetta, mikä edellyttää monipuolisen ruokavalion toteutumista. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, kuinka yksilön ruoanvalmistustaidot vaikuttavat terveellisen ruokavalion toteutumiseen. Tutkimuksessa pyritään myös selvittämään, mitkä asiat estävät ruoanvalmistusprosessin onnistumisen. Menetelmät. Tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, jonka aineistona toimi 16 kansainvälistä, vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia. Artikkelien sisältö analysoitiin, teemoiteltiiin ja kuvailtiin. Tulokset ja johtopäätökset. Tulosten mukaan ruoanvalmistaidoilla on merkitystä terveellisen ruokavalion noudattamisessa. Ruoanvalmistustaidot monipuolistavat ruokavaliota ja lisäävät terveyttä edistävään ruokavalioon oleellisesti kuuluvien kasvisten, hedelmien sekä kalan määrää. Kiireinen arki nähdään myös terveellisen ruokavalion noudattamisen esteenä, koska kotona tapahtuvaan ruoanvalmistukseen ei jää tarvittavaa aikaa. Myös yksilön taloudellinen asema nähdään yhä suurempana vaikuttajana terveellisen ruokavalion toteutumiselle. Tule-vaisuudessa ruoanvalmistuksen opetuksessa tulisi kiinnittää huomiota, miten edullisista raaka-aineista voidaan valmistaa nopeita sekä terveellisiä aterioita.
  • Ratilainen, Enni (2022)
    Tavoitteet. Ruokaostoksien hankkiminen on viikoittain toistuva välttämätön kotityö, joka vie arjessa aikaa ja rahaa. Ruoan verkkokaupat ovat tuoneet mahdollisuuden hankkia fyysisen päivittäistavarakaupan sijaan ruokaostokset verkkokaupasta. Kirjallisuuskatsauksen on tarkoitus syventää ymmärrystä kotitalouksien kulutuskäyttäytymisestä ruokaostoksilla. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, mitkä tekijät saavat kuluttajan ostamaan ruokaostokset verkkokaupasta. Tässä kirjallisuuskatsauksessa kartoitetaan kuluttajien motiiveja asioida ruokaostokset verkkokaupassa. Motiiveja kartoittamalla pyritään ymmärtämään paremmin, mitkä tekijät ovat kuluttajille tärkeitä arjen ruokaostoksien hankinnassa ja mitä hyötyjä kuluttajat tavoittelevat. Menetelmät. Tämä laadullinen tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Kirjallisuuskatsauksen aineistoksi valikoitui 13 tutkimusta, joihin lukeutuu tutkimuksia yhteensä seitsemästä eri maasta. Tarkastellut tutkimukset ovat vuosilta 2016–2021. Tutkimuksen analyysiä tehtiin sisällön erittelyn ja teemoittelun kautta. Tulokset ja johtopäätökset. Tutkimuksessa havaittiin, että kuluttajia motivoi verkossa asioimiseen tavoite säästää aikaa, vaivaa ja rahaa. Kuluttajia motivoi verkkokaupan käyttöön myös laaja ja laadukas tuotevalikoima sekä satunnaiset tilannetekijät. Kuluttajat kokivat verkkokaupassa asioinnin tuovan myös muita hyötyjä. Tutkimuksen tuloksina havaittiin, että vaikka verkkokaupan käyttö on vielä kokonaisuudessaan vähäistä, samaan aikaan verkkokaupan olemassaolo on joillekin kuluttajille jopa välttämättömyys. Nämä tulokset ovat merkittäviä, sillä kuluttajat ovat kokeneet säästävänsä kotitalouden kallisarvoisia resursseja.
  • Miikkulainen, Saara (2021)
    Sustainable lifestyle is more important than before because climate is changing rapidly. Food waste has a significant impact on climate change, as food production requires a lot of natural resources. The reduction of food waste could lighten the environmental burden and promote a more sustainable lifestyle. Households are major producers of food waste, so special attention should be paid to reducing food waste at home. Home economics education could help here because in the lessons students would learn not only to make food but also to appreciate it in a new way and to reduce food waste both in the lessons and in their own daily lives. In the past, there have been studies about the attitudes of home teachers towards food waste and the skills that students have in reducing food waste. This study examines how the issue of food waste is addressed in home economics classes and what concrete ways to reduce waste are utilized by teachers and students. The study material was collected through qualitative interviews of five home economics teachers selected from all over Finland. Interviews were recorded and transcribed for analysis. The material was analyzed using data-driven content analysis, so issues relevant to the research were highlighted from the interviews. All the home economics teachers that were interviewed think it is important to address food waste during home economics lessons. Some of them believe that home economics textbooks should have clearer educational content on food waste. Teachers thought that in the curricula there was some guidance on how to deal with sustainable development, but there is no mention of food waste. There are many types of food waste during classes, but the amount is not very large. Most of the waste is produced while cooking or eating. Food loss during the ordering of ingredients and food spoilage are minimal. This study will help to understand how food waste is currently reduced during home economics classes. Based on this study, the issue of food waste should be addressed more thoroughly in home economics textbooks and the curriculum. Pupils' attitudes towards food should also be addressed, as some indifferently throw food into the rubbish either while preparing it or eating it. It seems that teachers know a lot about the effects of food waste and want to avoid it by all possible means. Therefore it would be important to utilize teaching methods that would also inspire students to reduce food waste.
  • Hagström, Henna (2023)
    Tavoitteet. Varhaiskasvatuksessa työskentelevien on tärkeää tiedostaa, millainen vaikutus ruokailutilanteilla on lapsen pitkän aikavälin ruokasuhteeseen, ja millä tavoin ruokasuhteen muodostumista tulee tukea. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, millaisia tavoitteita varhaiskasvatuksen ruokailutilanteille asetetaan virallisessa ruokailusuosituksessa. Tutkimuskysymyksiä muodostui lopulta yksi: millaisia tavoitteita varhaiskasvatuksen ruokailutilanteille asetetaan Terveyttä ja iloa ruoasta - varhaiskasvatuksen ruokailusuosituksessa? Menetelmät. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena tarkastelemalla Terveyttä ja iloa ruoasta – varhaiskasvatuksen ruokailusuositus -asiakirjaa. Aineisto rajattiin juuri tähän asiakirjaan siksi, että se on ainoa erillinen varhaiskasvatusta koskeva ruokailusuositus. Aineisto analysoitiin koodaamalla ja käyttämällä aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Ensin aineistosta etsittiin kaikki ruokailutilanteelle asetetut tavoitteet, jonka jälkeen ne teemoiteltiin sen mukaan, ketä tai mitä tavoite koskee. Tulokset ja johtopäätökset. Tutkimuksen tuloksena selvisi, että ruokailutilanteissa osoitetaan tavoitteita kolmelle eri kategorialle. Nämä kategoriat ovat aikuisen toiminta, lapsen kehittyvät taidot ja ruokailuympäristö. Tavoitteita oli jokaisessa kategoriassa useita, suurimman kategorian ollessa aikuisen toiminnalle asetetut tavoitteet. Tuloksista voidaankin päätellä, että aikuisen rooli ruokailutilanteen rakentajana ja lapsen ruokasuhteen tukijana on suuri.
  • Yli-Karhu, Anne (2022)
    Tämän tutkimuksen tavoite on kuvata perheen ruokailutilanteita fiktiivisissä alle kouluikäisille suunnatuissa Onni-poika -kuvakirjoissa. Lähestyn aihetta sekä kirjallisuuden että ruokakulttuurin ja ruokailutilanteiden kautta. Pieni lapsi alkaa hahmottamaan maailmaa ja siellä toimimista muun muassa kuvakirjojen avulla. Kuvakirjat ovat merkityksellisiä, kun lapsi opettelee tunnistamaan erilaisia tunteita ja harjoittelee arjen tilanteissa, kuten ruokailutilanteissa, toimimista. Ruoka ja ruokailutilanteet ovat sidoksissa aikakausiin ja kuvastavat kyseisen aikakauden arvoja ja arvostuksia. Ruokailutilanteet sisältävät ruoanvalmistamisen, tarjoilun, syömisen sekä niiden ympärille kietoutuvat tavat ja puheet. Tämä tutkimus kartoittaakin, mitä 2010-luvulla kirjoitettujen Onni-poika -kirjojen ruokailutilanteet lukijalleen ilmentävät. Tutkimuksen tutkimusaineisto koostui neljästä Onni-poika -kirjasta, joissa kuvataan monipuolisesti erilaisia ruokailutilanteita. Analyysiin valitut kirjat olivat ilmestyneet vuosina 2012-2016. Kirjoista analysoitiin kaikki tekstit ja kuvat, joissa käsiteltiin ruokaan tai ruokailuun liittyviä asioita. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jossa tutkimuskysymykseen lähdettiin etsimään vastausta teoriaohjaavalla sisällönanalyysillä. Analyysissä tarkasteltiin kulttuurisia ja sosiaalisia ulottuvuuksia sekä tunteita. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että Onni-poika -kirjoissa ruokailutilanteet kietoutuivat yhdessä tekemisen ja syömisen ympärille, joka kuvaa ruokailutilanteisiin liittyvää kulttuurista ulottuvuutta. Ruokailutilanteiden sosiaalinen ulottuvuus nousi esiin vahvana. Tämä oli todettavissa kuvauksissa, joissa aterioitiin perheen kesken, mutta myös sellaisissa ruokailutilanteiden kuvauksissa, joissa mukana oli ystäviä ja naapureita. Onni-poika -kirjojen ruokailutilanteiden kuvauksissa oli tunnistettavissa myös erilaisia tunnetiloja, kuten iloa, innostusta, jännitystä ja suuttumusta. Onni-poika -kirjat voivatkin tarjota lapsilukijalleen ymmärryksen ruokaan ja ruokailutilanteisiin liittyvistä käytänteistä, innostaa keittiössä toimimiseen, mutta toimia myös osana lapsen tunnekasvatusta.
  • Nokso, Eveliina (2018)
    The purpose of this research is to explain what are the eating habits of celebrities and what kind of image they convey to reader. This research tries to find out what kind of picture of dietary habits is being transmitted to the readers, as information disseminated in the media has an impact on consumer behaviour, including nutrition. The research material used nine celebrities interviews from magazine. The interviewees were women, aged 21–36-years old. The interviews were published in 2015. The study was conducted by qualitative research methods. The data were analyzed with the principles of content analysis and theming model. According to the results, public figures emphasized, in their eating habits, the diet, healthiness, versatility and regularity of eating. Based on the results of the research, the interplay of the interviews on the eating habits of public figures is healthy and balanced and the eating habits are understood as a whole. Also the results highlighted that the most important thing is to eat in the right way and not to stress about the Meals. Without an accurate diet and energy supply and energy consumption, you can still eat healthy and feel good.
  • Jylänki, Jonna (2023)
    Tavoitteet. Tämän tutkimuksen tavoitteena on tarkastella varhaiskasvatuksen henkilöstön merkitystä myönteisen ruokasuhteen edistämisessä varhaisen ruokakasvatuksen kontekstissa. Tutkimuksessa keskitytään erityisesti pedagogisiin menetelmiin, joita varhaiskasvatuksen henkilöstö voi käyttää myönteisen ruokasuhteen edistämiseksi varhaisessa ruokakasvatuksessa. Lisäksi tutkimus pyrkii osoittamaan, kuinka ruokakasvatus voidaan saumattomasti integroida osaksi varhaiskasvatuksen arkea ja sen päivittäisiä käytäntöjä. Menetelmät. Tutkimuksessa käytettiin narratiivista, kuvailevaa kirjallisuuskatsausta menetelmänä. Tutkimuksen aineisto koostui seitsemästä tieteellisestä julkaisusta, jotka olivat julkaistu vuosina 2014-2021. Näissä julkaisuissa tutkittiin varhaiskasvatuksen ruokakasvatusta, varhaiskasvatuksen henkilöstön merkitystä ruokakasvatuksen kontekstissa sekä erilaisia menetelmiä ruokakasvatuksen toteuttamiseen. Aineisto analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä, joka tehtiin teemoittelun avulla. Tulokset ja johtopäätökset. Tutkimuksen tulokset vahvistivat, että varhaiskasvatuksen henkilöstöllä on merkittävä rooli lapsen tasapainoisen ja myönteisen ruokasuhteen edistämisessä. Tämä havainto on linjassa useiden suositusten sekä aiempien tutkimusten kanssa, jotka korostavat nimenomaan varhaiskasvatuksen henkilöstön merkitystä ruokakasvatuksen kontekstissa. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että varhaiskasvatuksen henkilöstöllä ja heidän pedagogisilla menetelmillä on mahdollisuus myönteisesti vaikuttaa hyvän elämän edellytyksiin, kuten myönteisen ruokasuhteen edistämiseen varhaiskasvatuksessa.