Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • Aalto, Karoliina (2018)
    Goals. The goal of this Bachelor’s Thesis was to examine how often households living in Helsinki are cooking food and is there a connection between frequency of cooking and the size of the household or the financial resources of the household. My Thesis is related to a survey carried out by Helsingin Sanomat in fall 2016. Thesis examines how often households cook food and what kind of households are cooking the most. In addition, this Thesis examines is there a connection between the frequency of cooking and the number of children living in the household or between monthly incomes of the household. The subject is topical because it hasn’t been much examined before and it provides information about the Finnish eating habits. According to some previous examination about the frequency of cooking Finns cook quite often. Factors that may be connected to the frequency of cooking have hardly been previously examined. Methods. My Thesis was executed as a quantitative research. The data of my Thesis was secondary, as it was originally collected by a survey carried out by Helsingin Sanomat in fall 2016. There were 13 381 respondents and 4 147 of the respondents were from Helsinki. The respondents were either readers of the Helsingin Sanomat online magazine or people who visited the website. Hence data can not be considered as statistically significant take, it is more like a comprehensive sample. The data was analyzed with SPSS Statistics 24 utilizing descriptive statistical analysis methods such as frequencies and percentages. The connections between variables were analyzed with crosstabulation, Khi square -test and Fisher’s exact -test. Intensity of the connections were analyzed with Cramérs V -coefificient. Results and conclusions. According to the results of my Thesis, households living in Helsinki cooked food at home few times a week or daily. Familys with children and two parents cooked the most. Between the frequency of cooking and the number of children a statistically significant, but rather weak, connection was found. The results provided indications that households with more children cooked more often. Between the frequency of cooking and the financial resources a statistically significant, but weak, connection was found. However, the results provided indications that households with higher incomes cooked slightly more often. Although results are not generalizable in Finland, they provide information about Finnish eating habits in Helsinki. The results of this Thesis offer reckoned ideas for further scientific research from this subject.
  • Häyrinen, Kaisa (2021)
    Tavoitteet. Elimistömme tarvitsee ravintoa joka päivä pysyäkseen toimintakykyisenä. Ei kuitenkaan ole samantekevää minkälaista ruokaa käytämme ravinnoksemme, sillä ihmisen elimistö tarvitsee yli 40 erilaista ravintoainetta, mikä edellyttää monipuolisen ruokavalion toteutumista. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, kuinka yksilön ruoanvalmistustaidot vaikuttavat terveellisen ruokavalion toteutumiseen. Tutkimuksessa pyritään myös selvittämään, mitkä asiat estävät ruoanvalmistusprosessin onnistumisen. Menetelmät. Tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, jonka aineistona toimi 16 kansainvälistä, vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia. Artikkelien sisältö analysoitiin, teemoiteltiiin ja kuvailtiin. Tulokset ja johtopäätökset. Tulosten mukaan ruoanvalmistaidoilla on merkitystä terveellisen ruokavalion noudattamisessa. Ruoanvalmistustaidot monipuolistavat ruokavaliota ja lisäävät terveyttä edistävään ruokavalioon oleellisesti kuuluvien kasvisten, hedelmien sekä kalan määrää. Kiireinen arki nähdään myös terveellisen ruokavalion noudattamisen esteenä, koska kotona tapahtuvaan ruoanvalmistukseen ei jää tarvittavaa aikaa. Myös yksilön taloudellinen asema nähdään yhä suurempana vaikuttajana terveellisen ruokavalion toteutumiselle. Tule-vaisuudessa ruoanvalmistuksen opetuksessa tulisi kiinnittää huomiota, miten edullisista raaka-aineista voidaan valmistaa nopeita sekä terveellisiä aterioita.
  • Ratilainen, Enni (2022)
    Tavoitteet. Ruokaostoksien hankkiminen on viikoittain toistuva välttämätön kotityö, joka vie arjessa aikaa ja rahaa. Ruoan verkkokaupat ovat tuoneet mahdollisuuden hankkia fyysisen päivittäistavarakaupan sijaan ruokaostokset verkkokaupasta. Kirjallisuuskatsauksen on tarkoitus syventää ymmärrystä kotitalouksien kulutuskäyttäytymisestä ruokaostoksilla. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, mitkä tekijät saavat kuluttajan ostamaan ruokaostokset verkkokaupasta. Tässä kirjallisuuskatsauksessa kartoitetaan kuluttajien motiiveja asioida ruokaostokset verkkokaupassa. Motiiveja kartoittamalla pyritään ymmärtämään paremmin, mitkä tekijät ovat kuluttajille tärkeitä arjen ruokaostoksien hankinnassa ja mitä hyötyjä kuluttajat tavoittelevat. Menetelmät. Tämä laadullinen tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Kirjallisuuskatsauksen aineistoksi valikoitui 13 tutkimusta, joihin lukeutuu tutkimuksia yhteensä seitsemästä eri maasta. Tarkastellut tutkimukset ovat vuosilta 2016–2021. Tutkimuksen analyysiä tehtiin sisällön erittelyn ja teemoittelun kautta. Tulokset ja johtopäätökset. Tutkimuksessa havaittiin, että kuluttajia motivoi verkossa asioimiseen tavoite säästää aikaa, vaivaa ja rahaa. Kuluttajia motivoi verkkokaupan käyttöön myös laaja ja laadukas tuotevalikoima sekä satunnaiset tilannetekijät. Kuluttajat kokivat verkkokaupassa asioinnin tuovan myös muita hyötyjä. Tutkimuksen tuloksina havaittiin, että vaikka verkkokaupan käyttö on vielä kokonaisuudessaan vähäistä, samaan aikaan verkkokaupan olemassaolo on joillekin kuluttajille jopa välttämättömyys. Nämä tulokset ovat merkittäviä, sillä kuluttajat ovat kokeneet säästävänsä kotitalouden kallisarvoisia resursseja.
  • Miikkulainen, Saara (2021)
    Sustainable lifestyle is more important than before because climate is changing rapidly. Food waste has a significant impact on climate change, as food production requires a lot of natural resources. The reduction of food waste could lighten the environmental burden and promote a more sustainable lifestyle. Households are major producers of food waste, so special attention should be paid to reducing food waste at home. Home economics education could help here because in the lessons students would learn not only to make food but also to appreciate it in a new way and to reduce food waste both in the lessons and in their own daily lives. In the past, there have been studies about the attitudes of home teachers towards food waste and the skills that students have in reducing food waste. This study examines how the issue of food waste is addressed in home economics classes and what concrete ways to reduce waste are utilized by teachers and students. The study material was collected through qualitative interviews of five home economics teachers selected from all over Finland. Interviews were recorded and transcribed for analysis. The material was analyzed using data-driven content analysis, so issues relevant to the research were highlighted from the interviews. All the home economics teachers that were interviewed think it is important to address food waste during home economics lessons. Some of them believe that home economics textbooks should have clearer educational content on food waste. Teachers thought that in the curricula there was some guidance on how to deal with sustainable development, but there is no mention of food waste. There are many types of food waste during classes, but the amount is not very large. Most of the waste is produced while cooking or eating. Food loss during the ordering of ingredients and food spoilage are minimal. This study will help to understand how food waste is currently reduced during home economics classes. Based on this study, the issue of food waste should be addressed more thoroughly in home economics textbooks and the curriculum. Pupils' attitudes towards food should also be addressed, as some indifferently throw food into the rubbish either while preparing it or eating it. It seems that teachers know a lot about the effects of food waste and want to avoid it by all possible means. Therefore it would be important to utilize teaching methods that would also inspire students to reduce food waste.
  • Hagström, Henna (2023)
    Tavoitteet. Varhaiskasvatuksessa työskentelevien on tärkeää tiedostaa, millainen vaikutus ruokailutilanteilla on lapsen pitkän aikavälin ruokasuhteeseen, ja millä tavoin ruokasuhteen muodostumista tulee tukea. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, millaisia tavoitteita varhaiskasvatuksen ruokailutilanteille asetetaan virallisessa ruokailusuosituksessa. Tutkimuskysymyksiä muodostui lopulta yksi: millaisia tavoitteita varhaiskasvatuksen ruokailutilanteille asetetaan Terveyttä ja iloa ruoasta - varhaiskasvatuksen ruokailusuosituksessa? Menetelmät. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena tarkastelemalla Terveyttä ja iloa ruoasta – varhaiskasvatuksen ruokailusuositus -asiakirjaa. Aineisto rajattiin juuri tähän asiakirjaan siksi, että se on ainoa erillinen varhaiskasvatusta koskeva ruokailusuositus. Aineisto analysoitiin koodaamalla ja käyttämällä aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Ensin aineistosta etsittiin kaikki ruokailutilanteelle asetetut tavoitteet, jonka jälkeen ne teemoiteltiin sen mukaan, ketä tai mitä tavoite koskee. Tulokset ja johtopäätökset. Tutkimuksen tuloksena selvisi, että ruokailutilanteissa osoitetaan tavoitteita kolmelle eri kategorialle. Nämä kategoriat ovat aikuisen toiminta, lapsen kehittyvät taidot ja ruokailuympäristö. Tavoitteita oli jokaisessa kategoriassa useita, suurimman kategorian ollessa aikuisen toiminnalle asetetut tavoitteet. Tuloksista voidaankin päätellä, että aikuisen rooli ruokailutilanteen rakentajana ja lapsen ruokasuhteen tukijana on suuri.
  • Yli-Karhu, Anne (2022)
    Tämän tutkimuksen tavoite on kuvata perheen ruokailutilanteita fiktiivisissä alle kouluikäisille suunnatuissa Onni-poika -kuvakirjoissa. Lähestyn aihetta sekä kirjallisuuden että ruokakulttuurin ja ruokailutilanteiden kautta. Pieni lapsi alkaa hahmottamaan maailmaa ja siellä toimimista muun muassa kuvakirjojen avulla. Kuvakirjat ovat merkityksellisiä, kun lapsi opettelee tunnistamaan erilaisia tunteita ja harjoittelee arjen tilanteissa, kuten ruokailutilanteissa, toimimista. Ruoka ja ruokailutilanteet ovat sidoksissa aikakausiin ja kuvastavat kyseisen aikakauden arvoja ja arvostuksia. Ruokailutilanteet sisältävät ruoanvalmistamisen, tarjoilun, syömisen sekä niiden ympärille kietoutuvat tavat ja puheet. Tämä tutkimus kartoittaakin, mitä 2010-luvulla kirjoitettujen Onni-poika -kirjojen ruokailutilanteet lukijalleen ilmentävät. Tutkimuksen tutkimusaineisto koostui neljästä Onni-poika -kirjasta, joissa kuvataan monipuolisesti erilaisia ruokailutilanteita. Analyysiin valitut kirjat olivat ilmestyneet vuosina 2012-2016. Kirjoista analysoitiin kaikki tekstit ja kuvat, joissa käsiteltiin ruokaan tai ruokailuun liittyviä asioita. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jossa tutkimuskysymykseen lähdettiin etsimään vastausta teoriaohjaavalla sisällönanalyysillä. Analyysissä tarkasteltiin kulttuurisia ja sosiaalisia ulottuvuuksia sekä tunteita. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että Onni-poika -kirjoissa ruokailutilanteet kietoutuivat yhdessä tekemisen ja syömisen ympärille, joka kuvaa ruokailutilanteisiin liittyvää kulttuurista ulottuvuutta. Ruokailutilanteiden sosiaalinen ulottuvuus nousi esiin vahvana. Tämä oli todettavissa kuvauksissa, joissa aterioitiin perheen kesken, mutta myös sellaisissa ruokailutilanteiden kuvauksissa, joissa mukana oli ystäviä ja naapureita. Onni-poika -kirjojen ruokailutilanteiden kuvauksissa oli tunnistettavissa myös erilaisia tunnetiloja, kuten iloa, innostusta, jännitystä ja suuttumusta. Onni-poika -kirjat voivatkin tarjota lapsilukijalleen ymmärryksen ruokaan ja ruokailutilanteisiin liittyvistä käytänteistä, innostaa keittiössä toimimiseen, mutta toimia myös osana lapsen tunnekasvatusta.
  • Nokso, Eveliina (2018)
    The purpose of this research is to explain what are the eating habits of celebrities and what kind of image they convey to reader. This research tries to find out what kind of picture of dietary habits is being transmitted to the readers, as information disseminated in the media has an impact on consumer behaviour, including nutrition. The research material used nine celebrities interviews from magazine. The interviewees were women, aged 21–36-years old. The interviews were published in 2015. The study was conducted by qualitative research methods. The data were analyzed with the principles of content analysis and theming model. According to the results, public figures emphasized, in their eating habits, the diet, healthiness, versatility and regularity of eating. Based on the results of the research, the interplay of the interviews on the eating habits of public figures is healthy and balanced and the eating habits are understood as a whole. Also the results highlighted that the most important thing is to eat in the right way and not to stress about the Meals. Without an accurate diet and energy supply and energy consumption, you can still eat healthy and feel good.
  • Jylänki, Jonna (2023)
    Tavoitteet. Tämän tutkimuksen tavoitteena on tarkastella varhaiskasvatuksen henkilöstön merkitystä myönteisen ruokasuhteen edistämisessä varhaisen ruokakasvatuksen kontekstissa. Tutkimuksessa keskitytään erityisesti pedagogisiin menetelmiin, joita varhaiskasvatuksen henkilöstö voi käyttää myönteisen ruokasuhteen edistämiseksi varhaisessa ruokakasvatuksessa. Lisäksi tutkimus pyrkii osoittamaan, kuinka ruokakasvatus voidaan saumattomasti integroida osaksi varhaiskasvatuksen arkea ja sen päivittäisiä käytäntöjä. Menetelmät. Tutkimuksessa käytettiin narratiivista, kuvailevaa kirjallisuuskatsausta menetelmänä. Tutkimuksen aineisto koostui seitsemästä tieteellisestä julkaisusta, jotka olivat julkaistu vuosina 2014-2021. Näissä julkaisuissa tutkittiin varhaiskasvatuksen ruokakasvatusta, varhaiskasvatuksen henkilöstön merkitystä ruokakasvatuksen kontekstissa sekä erilaisia menetelmiä ruokakasvatuksen toteuttamiseen. Aineisto analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä, joka tehtiin teemoittelun avulla. Tulokset ja johtopäätökset. Tutkimuksen tulokset vahvistivat, että varhaiskasvatuksen henkilöstöllä on merkittävä rooli lapsen tasapainoisen ja myönteisen ruokasuhteen edistämisessä. Tämä havainto on linjassa useiden suositusten sekä aiempien tutkimusten kanssa, jotka korostavat nimenomaan varhaiskasvatuksen henkilöstön merkitystä ruokakasvatuksen kontekstissa. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että varhaiskasvatuksen henkilöstöllä ja heidän pedagogisilla menetelmillä on mahdollisuus myönteisesti vaikuttaa hyvän elämän edellytyksiin, kuten myönteisen ruokasuhteen edistämiseen varhaiskasvatuksessa.
  • Kananen, Catharina (2021)
    Lapsen varhaiset kokemukset vaikuttavat hänen ruokatottumuksiinsa myöhemmässä elämässä (Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2019, s.13). Tämän takia ruokakasvatus aloitetaan jo päiväkodissa. Päiväkoti-ikäisiä lapsia kasvattaessa tulee huomioida lapsen tapa oppia uutta. Lapsi oppii esimerkiksi leikin, taiteen ja tutkimisen kautta (Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2018, s.21–22; Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014, s.16). Lastenkirjallisuus, siitä syntyvät keskustelut ja toiminta ovat tapoja toteuttaa ruokakasvatusta. Se miten ruokaa kuvataan lastenkirjallisuudessa, on kontekstisidonnaista, sillä kyseisen ajan ja paikan ruoka- ja tapakulttuuri vaikuttavat sen hetken lastenkirjallisuuteen (Lappalainen 2006, s.131). Myös ruokaan ja syömiseen liittyvän kasvatuksen tavoitteet ovat vaihdelleet eri vuosikymmeninä. Tämän päivän suomalaisessa kontekstissa ruokakasvatuksen tärkeimmät tavoitteet ovat myönteisen ruokasuhteen edistäminen sekä monipuolisten ja terveellisten ruokatottumusten tukeminen (Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2018, s.29). Tässä tutkimuksessa määrittelin ruokakasvatuksen osa-alueet, ja analysoin, miten ne esiintyvät valitsemissani lastenkirjoissa ja miten eri vuosikymmenten lastenkirjoissa kuvataan ruokakasvatusta. Tutkimustehtäväni on selvittää, millaista käsitystä ruoasta ja syömisestä valitsemani lastenkirjat välittävät. Tutkimuksen aineistoksi valitsin Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet (2018), Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet (2014) sekä lastenkirjat Minäpä tiedän minne ruoka menee (Maynard 1998), Veeran keittiöpuuhat (Havukainen & Toivonen 2002) ja Beppe ja mausteyllätys (Hytönen & Mallius 2019). Nämä lastenkirjat ovat päiväkoti-ikäisille suunnattuja kuvakirjoja, jotka liittyvät ruokakasvatukseen, ruokaan ja syömiseen. Analysoin opetussuunnitelmat sisällönanalyysillä, ja muodostin tämän pohjalta ruokakasvatuksen osa-alueet. Luokittelin kolmen valitsemani lastenkirjan ruokaan ja syömiseen liittyvät sisällöt näiden ruokakasvatuksen osa-alueiden pohjalta. Käytin lastenkirjojen analyysiin sisällönanalyysiä sekä sisällönerittelyä. Varhaiskasvatusta ja esiopetusta ohjaavien asiakirjojen pohjalta muodostin 3 pääluokkaa ja niiden alle 11 ruokakasvatuksen osa-aluetta. Pääluokat olivat Terveysosaaminen, Miellyttävä ruokahetki sekä Ruoan kautta ja ruoasta oppiminen. Ruoan kautta ja ruoasta oppiminen -pääluokkaan kuului muun muassa Ruokaan liittyvä osaaminen ja ruokasanasto, Monikulttuurinen ruoka- ja tapakulttuuri sekä Ruoka katsomuskasvatuksen välineenä -osa-alueet. Ruokaan liittyvä osaaminen ja ruokasanasto -osa-alue oli nostettu eniten esiin valitsemissani kolmessa lastenkirjassa, kun taas monikulttuurista ruoka- ja tapakulttuuria tai ruokaa katsomuskasvatuksen välineenä ei käsitelty lainkaan näissä kolmessa kirjassa. Terveysosaamisen pääluokkaan kuuluva Hygienia-osa-alue esiintyi vain 2000-luvun lastenkirjassa. Pohdin, että 2020-luvun lastenkirjallisuudessa hygienia voi korostua johtuen vuonna 2019 alkaneesta Koronapandemiasta. Voi myös olla, että hygieniaan liittyen lastenkirjoihin tulee uusia sisältöjä, kuten kasvomaskin ja käsidesin käyttöä. Käytännön tasolla tutkimuksestani mieleeni nousee ajatus, että varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen kasvattajien tulisi huomioida päiväkodissa ruokakasvatukseen käytettävien lastenkirjojen julkaisuajankohta ja ruokakasvatuksen osa-alueiden esiintyminen näissä kirjoissa. Kirjavalinnoissa tulee huomioida, että 1990-luvun ja 2000-luvun ravitsemuskasvatuksen tavoitteet ovat olleet suppeammat kuin 2010-luvun ruokakasvatuksen tavoitteet.
  • Hanhijärvi, Sofia (2024)
    Tavoitteet. Varhaiskasvatuksen ruokailuun kuuluu aamupala, lounas ja välipala. Päivällistä ja iltapalaa tarjotaan myös niissä päiväkodeissa, joissa hoitoa on tarjolla. Tässä tutkimuksessa tutkitaan miten voidaan paremmin ylläpitää suomalaisia ravitsemussuosituksia varhaiskasvatuksessa ja miten sokeri vaikuttaa lasten kasvuun, terveyteen ja hyvinvointiin. Tutkimukseen liittyy itse ruoansaannin lisäksi myös ruokakasvatus ja tutkimuskysymyksiä ovat; miten sokerista puhutaan, millaisia kuvia ryhmissä on, millaisilla leluilla lapset leikkivät ja millaisia suomalaisia ravitsemussuosituksia on liittyen lasten lisätyn sokerin saantiin. Menetelmät. Tämä tutkimus on toteutettu integroivalla kirjallisuus-katsauksella. Kirjallisuus on valittu aihepiirin mukaan aikaisempia tutkimuksia käyttäen ja tutkimuksen tarkoitus oli esitellä siitä tulevia johtopäätöksiä. Analyysi on tehty sisällönanalyysinä. Aineistolähtöisessä sisällönanalyysissä on kolme vaihetta, jotka ovat aineiston pelkistäminen, ryhmittely ja teoreettisten käsitteiden muodostaminen. Aineistoja läpikäydessäni yritin hahmottaa itselleni kokonai- suuksia ja mahdollisesti myös jaotella tietoa ylä- ja alaluokkiin. Tästä saatiin keskeisiä teoreettisia käsitteitä tutkimukseen liittyen. Tulokset ja johtopäätökset. Tulokset osoittavat, että suosituksien toteutumiseen on vielä monta asiaa, joihin tulisi kiinnittää huomiota. Tutkimus osoitti, että sokerilla on todellisia haitallisia vaikutuksia lasten kehittymisen ja hyvinvoinnin kannalta. Varhaiskasvatuksessa ruoan lisäksi ruokakasvatuksessa ja leikeissä sokerin tulisi olla vähemmän näkyvissä ja puheissa maltillisemmin käytetty termi. Tulevien ruokasuosituksien (WHO) mukaan suositeltu lisätyn valkoisen sokerin määrä tulee olemaan alle 5% kaikesta energiamäärästä lapsilla, kun tällä hetkellä suositeltu määrä on alle 10 E-%. Tähän viitaten myös varhaiskasvatuksessa tulisi ottaa ruokakasvatuksessa tämä tarkemmin huomioon esimerkiksi lelujen, leikkien, kuvien ja toiminnan kautta.
  • Kalliokoski, Aino-Maija (2023)
    Lasten ja nuorten ruoanvalmistustaitojen heikkenemisestä on viime aikoina herännyt kasvava huoli. Näiden taitojen oppimista voidaan tukea ruokakasvatuksen avulla, jonka tavoitteena on esimerkiksi väestön terveyden edistäminen sekä ruoanvalmistustaitojen ja ravitsemustaitojen opettaminen. Yksi tapa toteuttaa ruokakasvatusta on lapsen osallistaminen ruoanvalmistukseen. Tämän tutkimuksen tavoitteena on aiemman tutkimuksen pohjalta kuvata, millä tavoin leikki-ikäisen osallistaminen ruoanvalmistukseen voi tukea lapsen ruoanvalmistustaitojen kehittymistä. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisin menetelmin, kuvailevana ja narratiivisena kirjallisuuskatsauksena. Tutkimuksessa pyrittiin vastaamaan seuraavaan tutkimuskysymykseen kokoamalla yhteen aikaisempaa tutkimusta aiheesta: Millä tavoin leikki-ikäisen osallistaminen ruoanvalmistukseen voi tukea lapsen ruoanvalmistustaitojen kehittymistä? Aikaisempi tutkimus rajattiin siten, että tutkimuksen tuloksissa huomioitiin vain ruokakasvatukseen ja ruoanvalmistukseen osallistamiseen liittyvät tutkimukset, joissa oli kohderyhmänä leikki-ikäiset lapset tai annetuista tiedoista oli mahdollista päätellä tutkimuksen koskevan leikki-ikäisiä lapsia. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että leikki-ikäisen osallistaminen ruoanvalmistukseen voi tukea laajasti lapsen ruoanvalmistustaitojen kehittymistä. Keskeisimmät tulokset jakautuivat kolmeen osa-alueeseen: havainnoinnin ja aistinvaraisen tarkastelun kehittymiseen, ruoanvalmistuksen perustaitojen kehittymiseen sekä ruokatietoisuuden kehittymiseen. Vanhempien kokemia, lasten ruoanvalmistuksen osallistamiseen liittyviä haasteita, olivat ajan puute, huoli lasten turvallisuudesta sekä lasten aiheuttama stressi tai häirintä ruoanvalmistuksen aikana esimerkiksi sotkemalla. Lasten ruoanvalmistustaitojen kehittymisen kannalta olisi tärkeää, että osallistaminen osana ruokakasvatusta tulisi laajemmin vanhempien tietoisuuteen. Osallistamisen kautta lapset voivat oppia ruoanvalmistustaitoja, joiden osaaminen edistää lasten terveyttä ja luo perustan arjesta selviytymiselle sekä arjen hallinnalle myöhemmässä iässä.
  • Pekkala, Anne (2023)
    Tavoitteet. Tutkielman tarkoituksena oli selvittää varhaiskasvatusikäisten lasten ruokakasvatusta ja tarkastella ruokakasvatuksen hyötyjä lapsen hyvinvoinnille. Ruokakasvatukselle on annettu erilaisia ohjeistuksia ja säädöksiä varhaiskasvatukseen, joiden mukaan ruokakasvatusta tulee toteuttaa. Ruokakasvatus tulee nähdä pedagogisena toimintana, joka tukee niin lapsen osallisuutta kuin hyvinvointia. Teoreettisena lähestymiskulmana käytän Bronfenbrennerin ekologista teoriaa lapsen kasvusta, jossa lapsen kasvuun nähdään liittyvä erilaisia tasoja kuten perheen tai kasvuympäristön merkitys lapsen kehitykselle. Tutkimusongelmiksi muotoituivat ruokakasvatuksen kokonaisuuden selvittäminen sekä hyvinvointiin liittyvät edut lapsen kasvulle ja kehitykselle. Menetelmät. Menetelmänä oli laadullinen tutkimus ja tutkielma toteutui kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Kirjallisuuskatsaus antaa menetelmänä tiivistetyn kuvauksen aineiston sisällöstä. Analyysimenetelmänä käytin sisällönanalyysi, jossa tiivistin aineistosta löytyviä tietoja tutkimusongelmaani sopiviksi. Aineisto muodostui google scholarin järjestelmästä haetuista aineistoista hakusanojen ruokakasvatus ja hyvinvointi – mukaan. Analysoidussa aineisto piti sisällään 17 julkaisua, jotka muodostuivat väitöskirjoista, artikkeleista ja erilaisista tutkimusraporteista. Tulokset ja johtopäätökset. Tutkielman tulososuudesta tuloksista käy ilmi varhaiskasvatuksessa ruokakasvatuksen monipuolisuuden huomioiminen aina ruokapuheesta, terveyttäväedistävään ravintoon kuin lasta osallistaviin käytäntöihin. Ruokakasvatuksessa huomioidaan myös kestäväkehityksen tuomat käytänteet. Varhaiskasvatuksessa annettava ruokakasvatus näkyy lapsia tasa-arvoistavana sekä huomioi myös perheiden ruokakäytännöt. Tulososion lopulla näkyvät ruokakasvatuksen hyödyt ja haasteet. Edistävänä tekijöinä ovat lasten vahvuuksiin perustuva kasvatus, aistiperäinen ruokakasvatus sekä kasvattajien oman ruokasuhteen ja ajantasainen ymmärrys ruokakasvatukseen liittyvistä tekijöistä. Haasteena tulevat esille aikuiskeskeisen varhaiskasvatuksen muutoksen hitaus sekä eritoimipaikkojen erilaiset ruokakäytänteet. Pohdinnassa on merkittävässä asemassa ruokakasvatuksen koulutuksen vähyys ja koulutuksen lisäämineen kasvattajille.
  • Rostiala, Nina (2018)
    According to FAO edible insects would be a solution to feed the growing amount of people in the world. Insects have been collected traditionally from the natural environments. In Finland insects have become a commercial food ingredient since 2017. House cricket is one example of insect species reared. Insects are considered as an ethical option to substitute meat as a protein source. This research evaluates ethical aspects of wild harvested and farmed insects, and how the ethical aspects may differ. The research was reported as a narrative review. Publications used in this study consisted of 16 research articles, reports and books that were chosen according to specific keywords. All sources of the study were published between years 2001–2018. Ethical aspects of edible insects were evaluated by nature conservation, human rights and animal welfare. Positive aspects were found at greenhouse gas production and land use compared with livestock. It´s also ecological to use biowaste on feeding insects. Insects produce less food waste than livestock. Negative aspects were energy consumption at insect farming, and disadvantages to natural habitats at wild harvesting. There were some inequalities between developing and developed countries at insect business. Positive issues were livelihood opportunities that both insect farming and wild harvesting offers for poor members of the societies. It´s not clear if invertebrates suffer or not. Therefore animal welfare aspect was difficult to evaluate. There are different ethical aspects depending on the origin of edible insects. Generally eating insects is more ethical than eating other livestock animals, but some unethical aspects are also found at insect harvesting. It´s important to know multiple dimensions concerning nature, humans and animals so that disadvantages can be reduced in the future.
  • Kiuru, Heidi (2016)
    Objectives. The aim of this research was to investigate what changes in types of recipes have happened in consumer targeted food magazines during the past 20 years and how these changes reflect changes in food culture. In addition the results were purposed to be compared with previous features of food culture. Previous researches give extensively knowledge about changes in Finnish food culture. Previous researches have also predicted what kind of food culture will be in the 2000s. This research examines what kinds of changes have happened in recipes of Finland’s co-operative store’s Yhteishyvä magazine during the past 20 years. Subjects of examination are raw materials, cooking methods and dishes of main courses. Results of research are compared with previous features of Finnish food culture. Methods. Yhteishyvä-magazines were the materials in this research. They have been published since 1997. Examinees were total of 20 pieces, one for each year of publication. All of them were published in February. Materials were analysed using content analysis method. Findings from materials were classified by dishes, main raw materials and cooking methods. Results and conclusions. Most of the dishes occurred throughout the period under review. Dishes that did not occur in food recipes throughout the period under review were mostly found in the beginning of 2000s. Between years 2001 and 2009 popular temptations, casseroles and lasagnas changed to meat loaves, meatballs and fried dishes in latter part of period under review. Minced meat, chicken meat and quickly cooked pork were the most popular raw materials. Cooking methods varied from stewing and boiling to cooking in oven, but frying became more common in latter part of period under review. Dishes in food recipes did not change a lot compared to previous decades. Despite the minor changes food recipes contain a lot of features which are already familiar in Finnish food culture.
  • Kovala, Antti (2017)
    Goals. The goal of the study was to investigate Finnish adults' experiences on using information and communication technology (ICT) to help with housework. This study focuses on everyday life's technologization, and the value and meaning of housework. The aim of the study is also to redefine the technology associated to households and its effects on consumers. As the amount and sophistication of technology available to consumers has evolved greatly in the past few years, the study tries to explain how and why households use technological artefacts in the aid of housework. Methods. The study was executed in the summer of 2017 as a e-questionnaire. The questionnaire was answered by 25 people ranging between 22-55 years of which 14 were men and 11 women. Questionnaire consisted of open-ended and multiple choice questions. The answers to the closed questions were tabulated and the answers to the open-ended questions were processed using content analysis. Results and conclusions. The most used applications of information and communication technology were social media, search engines and applications on smart devices. The response to ICT in the aid of housework was generally positive. The most aid was seen to be needed on time consuming, intermittent and skilfully challenging housework, such as cooking and home improvement projects. The most used application of ICT was information gathering through search engines. The most used applications of ICT do not directly correlate with the most used applications used to help housework. The greatest challenges in using ICT were reliability and the difficulty of use.
  • Vanne, Elina (2020)
    Tiivistelmä - Referat - Abstract Tavoitteet. Tämän kandidaatin tutkielman tavoitteena oli tutkia 26–28-vuotiaiden pääkaupunkilaisten naisten välipalatottumuksia, ruoanvalintaa ja sitä, näkyykö välipalaistumisen ilmiö heidän ruokatottumuksissaan. Tutkimuskysymykseni olivat: Minkälaisia välipaloja syödään, missä tilanteissa ja korvataanko pääruokia välipaloilla? Välipalaistumisen ilmiö on noussut lähivuosina esille niin Suomessa kuin maailmalla, mutta ilmiöön vaikuttavia syitä tai sitä edistäviä tekijöitä ei ole vielä tutkittu. Välipalaistumiseen liittyy vahvasti napostelun käsite, jolla tarkoitetaan spontaania, strukturoimatonta ja mielitekojen ohjaamaa syömistä tai juomista, joka ei ole sidoksissa aikaan tai paikkaan. Napostelulla voi olla useita terveydelle haitallisia seurauksia, kuten hampaiden reikiintyminen ja painonhallinnan ongelmat. Aterioinnin välipalaistuminen koetaan huolestuttavana ja perinteisiä ruoan ja ruokailun arvoja uhkaavana. Menetelmät. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Tutkimusaineisto kerättiin haastattelemalla 26-28-vuotiaita pääkaupunkiseutulaisia naisia (n=5). Tutkittavilla oli toisistaan eroavat taustat, mutta yhteisinä tekijöinä ikä ja asuinseutu. Haastateltavat valittiin harkinnanvaraisesti. Haastattelut suoritettiin teemahaastatteluina ja aineisto analysoitiin sisällönanalyysin keinoin. Tulokset ja johtopäätökset. Tyypillisimmät välipalat koostuivat hedelmistä, rahkasta tai jogurtista ja leivästä. Välipaloja syötiin useissa paikoissa. Tyypillisesti välipalat nautittiin kotona tai kodin ulkopuolella, esimerkiksi liikkuessa paikasta toiseen, kirjastossa tai kauppakeskuksessa. Välipaloja syötiin, jos energiatasoja ja jaksamista haluttiin ylläpitää pääruokaan asti, urheiltiin paljon tai jos päivän kesto pitkitti ateriarytmiä. Tutkimustuloksista selviää, että pääruokia korvattiin välipaloilla hyvin harvoin, jos koskaan. Välipaloja syötiin kerran tai korkeintaan kaksi päivässä. Välipalaistumisen tai napostelun ilmiö ei näy tutkimuksen aineistossa ja siitä saaduissa tuloksissa.
  • Turunen, Sirpa (2020)
    Tutkielman tavoitteena on kuvata kielikylpyohjelmaa opetusmenetelmänä sekä kartoittaa ruotsin kielikylvyn haasteita Suomessa. Kirjallisuuskatsauksena tehdyn työn aineisto koostuu aiheeseen liittyvästä tutkimuskirjallisuudesta. Suomessa ensimmäinen kielikylpyryhmä aloitti toimintansa Vaasassa 1987. Malli pohjautuu 1960-luvun kanadalaiseen kielikylpyohjelmaan, joka levisi eri puolille maailmaa. Kielikylpyohjelma voidaan jakaa joko kielikylpyopetuksen aloittamisiän perusteella varhaiseen, viivästettyyn ja myöhäiseen kielikylpyyn tai kohdekielen opetusmäärän perusteella täydelliseen ja osittaiseen kielikylpyyn. Suomessa toteutetaan yleisimmin varhaista täydellistä kielikylpyä, joka alkaa varhaiskasvatuksessa ja jatkuu yläkoulun loppuun saakka. Menetelmässä kielikylpykieli toimii opetuksen välineenä. Lasten ensikieli tulee opetuksen osaksi peruskoulussa, jossa sen määrä lisääntyy peruskoulun loppua kohden. Menetelmä pyrkii kehittämään oppilaiden toiminnallista kielitaitoa. Suomessa kielikylpyopetusta järjestetään kotimaisilla kielillä. Kielikylpyohjelmasta tehtyjen aikaisempien tutkimusten valossa kielikylpyopetuksen oppimissaavutukset ovat olleet suurelta osin hyviä. Kielikylpyopetuksen järjestäminen on ollut kuitenkin hajanaista ja kouluilla on haasteena kriteerit täyttävien kielikylpyopettajien rekrytointi. Lisäksi kielikylpytutkimus keskittyy suurelta osin lingvistiseen tutkimukseen. Lisäkoulutusta tarvitaan kielikylpyopettajien kielitaidon, pedagogisten taitojen sekä monikielisyyden ymmärtämiseen. Kielikylpytutkijat toivovat myös kielikylvyn valtakunnallisen opetussuunnitelman toteuttamista.
  • Nguyen, Maini (2022)
    Tämän tutkielman tarkoituksena oli hahmottaa ruskean opettajan käsitettä ja sitä kautta jäsentää kulttuurisen identiteetin osaa ja olemusta opettajaidentiteetissä. Sen lisäksi pyrkimyksenä oli määritellä myös ruskean opettajan kohtaamia haasteita omassa työssään. Tarkastelen ruskean opettajan käsitettä Stuart Hallin identiteettiteorian sekä Robert Milesin rodullistamisen teorian avulla. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että opettajaidentiteetti rakentuu ja koostuu monesta tekijästä ja yhtenä vaikuttavana tekijänä opettajaidentiteettiin on opettajan oman etnisyyden, tässä tapauksessa kulttuurisen identiteetin heijastuminen opettajaidentiteettiin. Tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Kuvailevalle kirjallisuuskatsaukselle on tyypillistä, että sen avulla tutkittavaa ilmiötä pystytään kuvaamaan laaja-alaisesti ja luokittelemaan sen ominaisuuksia. Tutkielman aineisto on rakentunut noin kymmenestä vertaisarvioidusta artikkelista, jotka tavalla tai toisella kuvailevat ruskean opettajan käsitettä, tilaa ja tuovat esille ruskeassa opettajuudessa rotukysymysten ja siihen liittyvän kulttuurisen identiteetin mukana tuomia haasteita opettajantyössä. Ruskeat opettajat kamppailivat työssään monien ristiriitojen, kuten oman etnisen identiteetin kanssa ja heille ominaista oli myös erityisen vastuun tunteen kokeminen vähemmistöoppilaita kohtaan, joiden kanssa he kokivat samaistuvansa. Ruskeat opettajat kohtasivat työssään suurella todennäköisyydellä rasismia sekä mikro- että makrotasolla. Kulttuurinen identiteetti heijastuu opettajuuteen ja siihen liittyvään ammatilliseen identiteettiin. Ymmärtämällä kulttuurisen identiteetin merkityksiä opettajuudessa ja siihen lukeutuvia haasteita, voidaan laajemmin hahmottaa tekijöitä, joiden avulla on mahdollista rakentaa sosiaalista oikeudenmukaisuutta kouluissa.
  • Heikkilä, Liisa (2024)
    Tavoitteet. Yhteisillä perheaterioilla on merkittävämyönteinen rooli lasten ja nuorten elämässä. Tässä kandidaatin tutkielmassa tarkasteltiin sitä, millainen merkitys television katselulla ja älylaitteiden käytöllä perheaterioiden aikana on lapsille ja nuorille, erityisesti heidän hyvinvointinsa, ruokailutottumustensa ja perheen vuorovaikutuksen näkökulmasta. Menetelmät. Tämä kandidaatin tutkielma on tehty kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Työ on narratiivinen kuvaus siitä, millaista tutkimusta aiheesta on tehty. Kirjallisuuskatsauksen aineisto koostuu yhdestä laajasta katsausartikkeleja tarkastelevasta metakatsauksesta, sekä tätä täydentävistä itsenäisistä tutkimuksista. Tutkimuskysymykset johtivat aineiston valintaa, mutta lopullinen aineisto hioi tutkimuskysymykset lopulliseen muotoonsa. Metakatsauksen kautta tulleen aineiston lisäksi käyttämäni lähteet ovat Google Scholarin kautta löytyneitä. Tulokset ja johtopäätökset. Television katselu ja älylaitteet ruokailun aikana vaikuttavat perheaterian dynamiikkaan. Ruutujen käyttö ruokailutilanteessa voidaan yhdistää huonompaan ravitsemukseen kasvaneeseen ylipainon riskiin, riskikäyttäytymiseen, syömishäiriöihin sekä mielenterveysongelmiin. Vaikuttaa siltä, että yhteisten perheaterioiden liittyvät myönteiset ilmiöt heikentyvät television katselulla ja älylaitteiden käytöllä ruokapöydässä. Tulokset korostavat tarvetta mahdollisen ruokailun aikaisen television katselun tai älylaitteiden katselun tiedostamiselle ja perheiden välistä vuorovaikutusta edistävien käytäntöjen vahvistamiselle.
  • Timonen, Viivi (2020)
    Valtaosa suomalaisista käyttää älylaitteita joka päivä ja kerryttää ruutuaikaa useita tunteja päivässä. Ilmiönä tämä on uusi ja koskettaa koko maailmaa. Varsinkin nykyajan lapset ja nuoret ovat eläneet pelkästään ruutuajan ja älylaitteiden valloittamassa maailmassa. Siksi onkin tärkeää tutkia millaisia vaikutuksia ruutuajalla ja sen sisällöllä voi olla terveyteen. Ilmiö on koko ajan kehittyvä, joka myös lisää tarvetta tutkimukselle. Tämän työn tarkoituksena on käsitellä ruutuajan mahdollisia vaikutuksia lasten ja nuorten terveyteen. Lisäksi tarkoituksena on tarkastella ruutuajan sisältöä osana terveyteen vaikuttavia tekijöitä. Tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena helmi-toukokuussa 2020. Kirjalli-suuskatsauksen materiaali on kerätty Helsingin yliopiston kirjastosta, Helsingin kaupungin kirjastosta sekä verkkomateriaalina Finna-, Google- ja Google Scholar -hakukoneista. Kirjalli-suuskatsauksessa käytetty materiaali valikoitui hakusanojen ehdottaman materiaalin perus-teella. Hakusanoina työssä käytettiin ruutuaika, terveys, älylaitesovellukset sekä lapset, nuo-ret ja media. Ehdotetuista materiaaleista rajattiin tieto koskemaan kouluikäisiä lapsia, ruutu-aikaa, älylaitteita ja terveyttä. Tämän vuoksi osa kirjastojen materiaalista jouduttiin sulke-maan pois lopullisesta aineistosta. Tilalle ei saatu materiaalia kirjastojen sulkemisen vuoksi, joten materiaali jouduttiin etsimään pääosin verkosta. Kirjallisuuskatsaukseen pohjautuvana tuloksena todettiin, sekä ruutuajan, että lasten ja nuor-ten ruutuajan määrittelevän sisällön vaikuttavan jokaisella terveyden osa-alueella. Vaikutuk-sista löytyi sekä terveyttä tukevia, että terveydelle haitallisia tekijöitä. Ruutuajan passiivisuu-desta löydettiin yhteys fyysisiin ongelmiin, kuten liikkumattomuudesta johtuvaan ylipainoon ja lihaskipuihin. Älylaitesovelluksista huomattiin sisällön vaikuttavan etenkin sosiaaliseen ter-veyteen. Sisällöillä oli myös vaikutusta siihen, kulutettiinko ruutuaikaa passiivisesti vai aktiivi-sesti. Tuloksista ilmeni ruutuajan haittavaikutuksien syntyvän, silloin kun se vie liikaa aikaa päivästä. Haittavaikutuksia esiintyi etenkin silloin, kun ruutuajan vuoksi muut terveyssuosi-tukset eivät toteutuneet.