Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • Kananen, Catharina (2021)
    Lapsen varhaiset kokemukset vaikuttavat hänen ruokatottumuksiinsa myöhemmässä elämässä (Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2019, s.13). Tämän takia ruokakasvatus aloitetaan jo päiväkodissa. Päiväkoti-ikäisiä lapsia kasvattaessa tulee huomioida lapsen tapa oppia uutta. Lapsi oppii esimerkiksi leikin, taiteen ja tutkimisen kautta (Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2018, s.21–22; Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014, s.16). Lastenkirjallisuus, siitä syntyvät keskustelut ja toiminta ovat tapoja toteuttaa ruokakasvatusta. Se miten ruokaa kuvataan lastenkirjallisuudessa, on kontekstisidonnaista, sillä kyseisen ajan ja paikan ruoka- ja tapakulttuuri vaikuttavat sen hetken lastenkirjallisuuteen (Lappalainen 2006, s.131). Myös ruokaan ja syömiseen liittyvän kasvatuksen tavoitteet ovat vaihdelleet eri vuosikymmeninä. Tämän päivän suomalaisessa kontekstissa ruokakasvatuksen tärkeimmät tavoitteet ovat myönteisen ruokasuhteen edistäminen sekä monipuolisten ja terveellisten ruokatottumusten tukeminen (Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2018, s.29). Tässä tutkimuksessa määrittelin ruokakasvatuksen osa-alueet, ja analysoin, miten ne esiintyvät valitsemissani lastenkirjoissa ja miten eri vuosikymmenten lastenkirjoissa kuvataan ruokakasvatusta. Tutkimustehtäväni on selvittää, millaista käsitystä ruoasta ja syömisestä valitsemani lastenkirjat välittävät. Tutkimuksen aineistoksi valitsin Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet (2018), Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet (2014) sekä lastenkirjat Minäpä tiedän minne ruoka menee (Maynard 1998), Veeran keittiöpuuhat (Havukainen & Toivonen 2002) ja Beppe ja mausteyllätys (Hytönen & Mallius 2019). Nämä lastenkirjat ovat päiväkoti-ikäisille suunnattuja kuvakirjoja, jotka liittyvät ruokakasvatukseen, ruokaan ja syömiseen. Analysoin opetussuunnitelmat sisällönanalyysillä, ja muodostin tämän pohjalta ruokakasvatuksen osa-alueet. Luokittelin kolmen valitsemani lastenkirjan ruokaan ja syömiseen liittyvät sisällöt näiden ruokakasvatuksen osa-alueiden pohjalta. Käytin lastenkirjojen analyysiin sisällönanalyysiä sekä sisällönerittelyä. Varhaiskasvatusta ja esiopetusta ohjaavien asiakirjojen pohjalta muodostin 3 pääluokkaa ja niiden alle 11 ruokakasvatuksen osa-aluetta. Pääluokat olivat Terveysosaaminen, Miellyttävä ruokahetki sekä Ruoan kautta ja ruoasta oppiminen. Ruoan kautta ja ruoasta oppiminen -pääluokkaan kuului muun muassa Ruokaan liittyvä osaaminen ja ruokasanasto, Monikulttuurinen ruoka- ja tapakulttuuri sekä Ruoka katsomuskasvatuksen välineenä -osa-alueet. Ruokaan liittyvä osaaminen ja ruokasanasto -osa-alue oli nostettu eniten esiin valitsemissani kolmessa lastenkirjassa, kun taas monikulttuurista ruoka- ja tapakulttuuria tai ruokaa katsomuskasvatuksen välineenä ei käsitelty lainkaan näissä kolmessa kirjassa. Terveysosaamisen pääluokkaan kuuluva Hygienia-osa-alue esiintyi vain 2000-luvun lastenkirjassa. Pohdin, että 2020-luvun lastenkirjallisuudessa hygienia voi korostua johtuen vuonna 2019 alkaneesta Koronapandemiasta. Voi myös olla, että hygieniaan liittyen lastenkirjoihin tulee uusia sisältöjä, kuten kasvomaskin ja käsidesin käyttöä. Käytännön tasolla tutkimuksestani mieleeni nousee ajatus, että varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen kasvattajien tulisi huomioida päiväkodissa ruokakasvatukseen käytettävien lastenkirjojen julkaisuajankohta ja ruokakasvatuksen osa-alueiden esiintyminen näissä kirjoissa. Kirjavalinnoissa tulee huomioida, että 1990-luvun ja 2000-luvun ravitsemuskasvatuksen tavoitteet ovat olleet suppeammat kuin 2010-luvun ruokakasvatuksen tavoitteet.
  • Hanhijärvi, Sofia (2024)
    Tavoitteet. Varhaiskasvatuksen ruokailuun kuuluu aamupala, lounas ja välipala. Päivällistä ja iltapalaa tarjotaan myös niissä päiväkodeissa, joissa hoitoa on tarjolla. Tässä tutkimuksessa tutkitaan miten voidaan paremmin ylläpitää suomalaisia ravitsemussuosituksia varhaiskasvatuksessa ja miten sokeri vaikuttaa lasten kasvuun, terveyteen ja hyvinvointiin. Tutkimukseen liittyy itse ruoansaannin lisäksi myös ruokakasvatus ja tutkimuskysymyksiä ovat; miten sokerista puhutaan, millaisia kuvia ryhmissä on, millaisilla leluilla lapset leikkivät ja millaisia suomalaisia ravitsemussuosituksia on liittyen lasten lisätyn sokerin saantiin. Menetelmät. Tämä tutkimus on toteutettu integroivalla kirjallisuus-katsauksella. Kirjallisuus on valittu aihepiirin mukaan aikaisempia tutkimuksia käyttäen ja tutkimuksen tarkoitus oli esitellä siitä tulevia johtopäätöksiä. Analyysi on tehty sisällönanalyysinä. Aineistolähtöisessä sisällönanalyysissä on kolme vaihetta, jotka ovat aineiston pelkistäminen, ryhmittely ja teoreettisten käsitteiden muodostaminen. Aineistoja läpikäydessäni yritin hahmottaa itselleni kokonai- suuksia ja mahdollisesti myös jaotella tietoa ylä- ja alaluokkiin. Tästä saatiin keskeisiä teoreettisia käsitteitä tutkimukseen liittyen. Tulokset ja johtopäätökset. Tulokset osoittavat, että suosituksien toteutumiseen on vielä monta asiaa, joihin tulisi kiinnittää huomiota. Tutkimus osoitti, että sokerilla on todellisia haitallisia vaikutuksia lasten kehittymisen ja hyvinvoinnin kannalta. Varhaiskasvatuksessa ruoan lisäksi ruokakasvatuksessa ja leikeissä sokerin tulisi olla vähemmän näkyvissä ja puheissa maltillisemmin käytetty termi. Tulevien ruokasuosituksien (WHO) mukaan suositeltu lisätyn valkoisen sokerin määrä tulee olemaan alle 5% kaikesta energiamäärästä lapsilla, kun tällä hetkellä suositeltu määrä on alle 10 E-%. Tähän viitaten myös varhaiskasvatuksessa tulisi ottaa ruokakasvatuksessa tämä tarkemmin huomioon esimerkiksi lelujen, leikkien, kuvien ja toiminnan kautta.
  • Kalliokoski, Aino-Maija (2023)
    Lasten ja nuorten ruoanvalmistustaitojen heikkenemisestä on viime aikoina herännyt kasvava huoli. Näiden taitojen oppimista voidaan tukea ruokakasvatuksen avulla, jonka tavoitteena on esimerkiksi väestön terveyden edistäminen sekä ruoanvalmistustaitojen ja ravitsemustaitojen opettaminen. Yksi tapa toteuttaa ruokakasvatusta on lapsen osallistaminen ruoanvalmistukseen. Tämän tutkimuksen tavoitteena on aiemman tutkimuksen pohjalta kuvata, millä tavoin leikki-ikäisen osallistaminen ruoanvalmistukseen voi tukea lapsen ruoanvalmistustaitojen kehittymistä. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisin menetelmin, kuvailevana ja narratiivisena kirjallisuuskatsauksena. Tutkimuksessa pyrittiin vastaamaan seuraavaan tutkimuskysymykseen kokoamalla yhteen aikaisempaa tutkimusta aiheesta: Millä tavoin leikki-ikäisen osallistaminen ruoanvalmistukseen voi tukea lapsen ruoanvalmistustaitojen kehittymistä? Aikaisempi tutkimus rajattiin siten, että tutkimuksen tuloksissa huomioitiin vain ruokakasvatukseen ja ruoanvalmistukseen osallistamiseen liittyvät tutkimukset, joissa oli kohderyhmänä leikki-ikäiset lapset tai annetuista tiedoista oli mahdollista päätellä tutkimuksen koskevan leikki-ikäisiä lapsia. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että leikki-ikäisen osallistaminen ruoanvalmistukseen voi tukea laajasti lapsen ruoanvalmistustaitojen kehittymistä. Keskeisimmät tulokset jakautuivat kolmeen osa-alueeseen: havainnoinnin ja aistinvaraisen tarkastelun kehittymiseen, ruoanvalmistuksen perustaitojen kehittymiseen sekä ruokatietoisuuden kehittymiseen. Vanhempien kokemia, lasten ruoanvalmistuksen osallistamiseen liittyviä haasteita, olivat ajan puute, huoli lasten turvallisuudesta sekä lasten aiheuttama stressi tai häirintä ruoanvalmistuksen aikana esimerkiksi sotkemalla. Lasten ruoanvalmistustaitojen kehittymisen kannalta olisi tärkeää, että osallistaminen osana ruokakasvatusta tulisi laajemmin vanhempien tietoisuuteen. Osallistamisen kautta lapset voivat oppia ruoanvalmistustaitoja, joiden osaaminen edistää lasten terveyttä ja luo perustan arjesta selviytymiselle sekä arjen hallinnalle myöhemmässä iässä.
  • Pekkala, Anne (2023)
    Tavoitteet. Tutkielman tarkoituksena oli selvittää varhaiskasvatusikäisten lasten ruokakasvatusta ja tarkastella ruokakasvatuksen hyötyjä lapsen hyvinvoinnille. Ruokakasvatukselle on annettu erilaisia ohjeistuksia ja säädöksiä varhaiskasvatukseen, joiden mukaan ruokakasvatusta tulee toteuttaa. Ruokakasvatus tulee nähdä pedagogisena toimintana, joka tukee niin lapsen osallisuutta kuin hyvinvointia. Teoreettisena lähestymiskulmana käytän Bronfenbrennerin ekologista teoriaa lapsen kasvusta, jossa lapsen kasvuun nähdään liittyvä erilaisia tasoja kuten perheen tai kasvuympäristön merkitys lapsen kehitykselle. Tutkimusongelmiksi muotoituivat ruokakasvatuksen kokonaisuuden selvittäminen sekä hyvinvointiin liittyvät edut lapsen kasvulle ja kehitykselle. Menetelmät. Menetelmänä oli laadullinen tutkimus ja tutkielma toteutui kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Kirjallisuuskatsaus antaa menetelmänä tiivistetyn kuvauksen aineiston sisällöstä. Analyysimenetelmänä käytin sisällönanalyysi, jossa tiivistin aineistosta löytyviä tietoja tutkimusongelmaani sopiviksi. Aineisto muodostui google scholarin järjestelmästä haetuista aineistoista hakusanojen ruokakasvatus ja hyvinvointi – mukaan. Analysoidussa aineisto piti sisällään 17 julkaisua, jotka muodostuivat väitöskirjoista, artikkeleista ja erilaisista tutkimusraporteista. Tulokset ja johtopäätökset. Tutkielman tulososuudesta tuloksista käy ilmi varhaiskasvatuksessa ruokakasvatuksen monipuolisuuden huomioiminen aina ruokapuheesta, terveyttäväedistävään ravintoon kuin lasta osallistaviin käytäntöihin. Ruokakasvatuksessa huomioidaan myös kestäväkehityksen tuomat käytänteet. Varhaiskasvatuksessa annettava ruokakasvatus näkyy lapsia tasa-arvoistavana sekä huomioi myös perheiden ruokakäytännöt. Tulososion lopulla näkyvät ruokakasvatuksen hyödyt ja haasteet. Edistävänä tekijöinä ovat lasten vahvuuksiin perustuva kasvatus, aistiperäinen ruokakasvatus sekä kasvattajien oman ruokasuhteen ja ajantasainen ymmärrys ruokakasvatukseen liittyvistä tekijöistä. Haasteena tulevat esille aikuiskeskeisen varhaiskasvatuksen muutoksen hitaus sekä eritoimipaikkojen erilaiset ruokakäytänteet. Pohdinnassa on merkittävässä asemassa ruokakasvatuksen koulutuksen vähyys ja koulutuksen lisäämineen kasvattajille.
  • Rostiala, Nina (2018)
    According to FAO edible insects would be a solution to feed the growing amount of people in the world. Insects have been collected traditionally from the natural environments. In Finland insects have become a commercial food ingredient since 2017. House cricket is one example of insect species reared. Insects are considered as an ethical option to substitute meat as a protein source. This research evaluates ethical aspects of wild harvested and farmed insects, and how the ethical aspects may differ. The research was reported as a narrative review. Publications used in this study consisted of 16 research articles, reports and books that were chosen according to specific keywords. All sources of the study were published between years 2001–2018. Ethical aspects of edible insects were evaluated by nature conservation, human rights and animal welfare. Positive aspects were found at greenhouse gas production and land use compared with livestock. It´s also ecological to use biowaste on feeding insects. Insects produce less food waste than livestock. Negative aspects were energy consumption at insect farming, and disadvantages to natural habitats at wild harvesting. There were some inequalities between developing and developed countries at insect business. Positive issues were livelihood opportunities that both insect farming and wild harvesting offers for poor members of the societies. It´s not clear if invertebrates suffer or not. Therefore animal welfare aspect was difficult to evaluate. There are different ethical aspects depending on the origin of edible insects. Generally eating insects is more ethical than eating other livestock animals, but some unethical aspects are also found at insect harvesting. It´s important to know multiple dimensions concerning nature, humans and animals so that disadvantages can be reduced in the future.
  • Kiuru, Heidi (2016)
    Objectives. The aim of this research was to investigate what changes in types of recipes have happened in consumer targeted food magazines during the past 20 years and how these changes reflect changes in food culture. In addition the results were purposed to be compared with previous features of food culture. Previous researches give extensively knowledge about changes in Finnish food culture. Previous researches have also predicted what kind of food culture will be in the 2000s. This research examines what kinds of changes have happened in recipes of Finland’s co-operative store’s Yhteishyvä magazine during the past 20 years. Subjects of examination are raw materials, cooking methods and dishes of main courses. Results of research are compared with previous features of Finnish food culture. Methods. Yhteishyvä-magazines were the materials in this research. They have been published since 1997. Examinees were total of 20 pieces, one for each year of publication. All of them were published in February. Materials were analysed using content analysis method. Findings from materials were classified by dishes, main raw materials and cooking methods. Results and conclusions. Most of the dishes occurred throughout the period under review. Dishes that did not occur in food recipes throughout the period under review were mostly found in the beginning of 2000s. Between years 2001 and 2009 popular temptations, casseroles and lasagnas changed to meat loaves, meatballs and fried dishes in latter part of period under review. Minced meat, chicken meat and quickly cooked pork were the most popular raw materials. Cooking methods varied from stewing and boiling to cooking in oven, but frying became more common in latter part of period under review. Dishes in food recipes did not change a lot compared to previous decades. Despite the minor changes food recipes contain a lot of features which are already familiar in Finnish food culture.
  • Kovala, Antti (2017)
    Goals. The goal of the study was to investigate Finnish adults' experiences on using information and communication technology (ICT) to help with housework. This study focuses on everyday life's technologization, and the value and meaning of housework. The aim of the study is also to redefine the technology associated to households and its effects on consumers. As the amount and sophistication of technology available to consumers has evolved greatly in the past few years, the study tries to explain how and why households use technological artefacts in the aid of housework. Methods. The study was executed in the summer of 2017 as a e-questionnaire. The questionnaire was answered by 25 people ranging between 22-55 years of which 14 were men and 11 women. Questionnaire consisted of open-ended and multiple choice questions. The answers to the closed questions were tabulated and the answers to the open-ended questions were processed using content analysis. Results and conclusions. The most used applications of information and communication technology were social media, search engines and applications on smart devices. The response to ICT in the aid of housework was generally positive. The most aid was seen to be needed on time consuming, intermittent and skilfully challenging housework, such as cooking and home improvement projects. The most used application of ICT was information gathering through search engines. The most used applications of ICT do not directly correlate with the most used applications used to help housework. The greatest challenges in using ICT were reliability and the difficulty of use.
  • Vanne, Elina (2020)
    Tiivistelmä - Referat - Abstract Tavoitteet. Tämän kandidaatin tutkielman tavoitteena oli tutkia 26–28-vuotiaiden pääkaupunkilaisten naisten välipalatottumuksia, ruoanvalintaa ja sitä, näkyykö välipalaistumisen ilmiö heidän ruokatottumuksissaan. Tutkimuskysymykseni olivat: Minkälaisia välipaloja syödään, missä tilanteissa ja korvataanko pääruokia välipaloilla? Välipalaistumisen ilmiö on noussut lähivuosina esille niin Suomessa kuin maailmalla, mutta ilmiöön vaikuttavia syitä tai sitä edistäviä tekijöitä ei ole vielä tutkittu. Välipalaistumiseen liittyy vahvasti napostelun käsite, jolla tarkoitetaan spontaania, strukturoimatonta ja mielitekojen ohjaamaa syömistä tai juomista, joka ei ole sidoksissa aikaan tai paikkaan. Napostelulla voi olla useita terveydelle haitallisia seurauksia, kuten hampaiden reikiintyminen ja painonhallinnan ongelmat. Aterioinnin välipalaistuminen koetaan huolestuttavana ja perinteisiä ruoan ja ruokailun arvoja uhkaavana. Menetelmät. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Tutkimusaineisto kerättiin haastattelemalla 26-28-vuotiaita pääkaupunkiseutulaisia naisia (n=5). Tutkittavilla oli toisistaan eroavat taustat, mutta yhteisinä tekijöinä ikä ja asuinseutu. Haastateltavat valittiin harkinnanvaraisesti. Haastattelut suoritettiin teemahaastatteluina ja aineisto analysoitiin sisällönanalyysin keinoin. Tulokset ja johtopäätökset. Tyypillisimmät välipalat koostuivat hedelmistä, rahkasta tai jogurtista ja leivästä. Välipaloja syötiin useissa paikoissa. Tyypillisesti välipalat nautittiin kotona tai kodin ulkopuolella, esimerkiksi liikkuessa paikasta toiseen, kirjastossa tai kauppakeskuksessa. Välipaloja syötiin, jos energiatasoja ja jaksamista haluttiin ylläpitää pääruokaan asti, urheiltiin paljon tai jos päivän kesto pitkitti ateriarytmiä. Tutkimustuloksista selviää, että pääruokia korvattiin välipaloilla hyvin harvoin, jos koskaan. Välipaloja syötiin kerran tai korkeintaan kaksi päivässä. Välipalaistumisen tai napostelun ilmiö ei näy tutkimuksen aineistossa ja siitä saaduissa tuloksissa.
  • Turunen, Sirpa (2020)
    Tutkielman tavoitteena on kuvata kielikylpyohjelmaa opetusmenetelmänä sekä kartoittaa ruotsin kielikylvyn haasteita Suomessa. Kirjallisuuskatsauksena tehdyn työn aineisto koostuu aiheeseen liittyvästä tutkimuskirjallisuudesta. Suomessa ensimmäinen kielikylpyryhmä aloitti toimintansa Vaasassa 1987. Malli pohjautuu 1960-luvun kanadalaiseen kielikylpyohjelmaan, joka levisi eri puolille maailmaa. Kielikylpyohjelma voidaan jakaa joko kielikylpyopetuksen aloittamisiän perusteella varhaiseen, viivästettyyn ja myöhäiseen kielikylpyyn tai kohdekielen opetusmäärän perusteella täydelliseen ja osittaiseen kielikylpyyn. Suomessa toteutetaan yleisimmin varhaista täydellistä kielikylpyä, joka alkaa varhaiskasvatuksessa ja jatkuu yläkoulun loppuun saakka. Menetelmässä kielikylpykieli toimii opetuksen välineenä. Lasten ensikieli tulee opetuksen osaksi peruskoulussa, jossa sen määrä lisääntyy peruskoulun loppua kohden. Menetelmä pyrkii kehittämään oppilaiden toiminnallista kielitaitoa. Suomessa kielikylpyopetusta järjestetään kotimaisilla kielillä. Kielikylpyohjelmasta tehtyjen aikaisempien tutkimusten valossa kielikylpyopetuksen oppimissaavutukset ovat olleet suurelta osin hyviä. Kielikylpyopetuksen järjestäminen on ollut kuitenkin hajanaista ja kouluilla on haasteena kriteerit täyttävien kielikylpyopettajien rekrytointi. Lisäksi kielikylpytutkimus keskittyy suurelta osin lingvistiseen tutkimukseen. Lisäkoulutusta tarvitaan kielikylpyopettajien kielitaidon, pedagogisten taitojen sekä monikielisyyden ymmärtämiseen. Kielikylpytutkijat toivovat myös kielikylvyn valtakunnallisen opetussuunnitelman toteuttamista.
  • Nguyen, Maini (2022)
    Tämän tutkielman tarkoituksena oli hahmottaa ruskean opettajan käsitettä ja sitä kautta jäsentää kulttuurisen identiteetin osaa ja olemusta opettajaidentiteetissä. Sen lisäksi pyrkimyksenä oli määritellä myös ruskean opettajan kohtaamia haasteita omassa työssään. Tarkastelen ruskean opettajan käsitettä Stuart Hallin identiteettiteorian sekä Robert Milesin rodullistamisen teorian avulla. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että opettajaidentiteetti rakentuu ja koostuu monesta tekijästä ja yhtenä vaikuttavana tekijänä opettajaidentiteettiin on opettajan oman etnisyyden, tässä tapauksessa kulttuurisen identiteetin heijastuminen opettajaidentiteettiin. Tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Kuvailevalle kirjallisuuskatsaukselle on tyypillistä, että sen avulla tutkittavaa ilmiötä pystytään kuvaamaan laaja-alaisesti ja luokittelemaan sen ominaisuuksia. Tutkielman aineisto on rakentunut noin kymmenestä vertaisarvioidusta artikkelista, jotka tavalla tai toisella kuvailevat ruskean opettajan käsitettä, tilaa ja tuovat esille ruskeassa opettajuudessa rotukysymysten ja siihen liittyvän kulttuurisen identiteetin mukana tuomia haasteita opettajantyössä. Ruskeat opettajat kamppailivat työssään monien ristiriitojen, kuten oman etnisen identiteetin kanssa ja heille ominaista oli myös erityisen vastuun tunteen kokeminen vähemmistöoppilaita kohtaan, joiden kanssa he kokivat samaistuvansa. Ruskeat opettajat kohtasivat työssään suurella todennäköisyydellä rasismia sekä mikro- että makrotasolla. Kulttuurinen identiteetti heijastuu opettajuuteen ja siihen liittyvään ammatilliseen identiteettiin. Ymmärtämällä kulttuurisen identiteetin merkityksiä opettajuudessa ja siihen lukeutuvia haasteita, voidaan laajemmin hahmottaa tekijöitä, joiden avulla on mahdollista rakentaa sosiaalista oikeudenmukaisuutta kouluissa.
  • Heikkilä, Liisa (2024)
    Tavoitteet. Yhteisillä perheaterioilla on merkittävämyönteinen rooli lasten ja nuorten elämässä. Tässä kandidaatin tutkielmassa tarkasteltiin sitä, millainen merkitys television katselulla ja älylaitteiden käytöllä perheaterioiden aikana on lapsille ja nuorille, erityisesti heidän hyvinvointinsa, ruokailutottumustensa ja perheen vuorovaikutuksen näkökulmasta. Menetelmät. Tämä kandidaatin tutkielma on tehty kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Työ on narratiivinen kuvaus siitä, millaista tutkimusta aiheesta on tehty. Kirjallisuuskatsauksen aineisto koostuu yhdestä laajasta katsausartikkeleja tarkastelevasta metakatsauksesta, sekä tätä täydentävistä itsenäisistä tutkimuksista. Tutkimuskysymykset johtivat aineiston valintaa, mutta lopullinen aineisto hioi tutkimuskysymykset lopulliseen muotoonsa. Metakatsauksen kautta tulleen aineiston lisäksi käyttämäni lähteet ovat Google Scholarin kautta löytyneitä. Tulokset ja johtopäätökset. Television katselu ja älylaitteet ruokailun aikana vaikuttavat perheaterian dynamiikkaan. Ruutujen käyttö ruokailutilanteessa voidaan yhdistää huonompaan ravitsemukseen kasvaneeseen ylipainon riskiin, riskikäyttäytymiseen, syömishäiriöihin sekä mielenterveysongelmiin. Vaikuttaa siltä, että yhteisten perheaterioiden liittyvät myönteiset ilmiöt heikentyvät television katselulla ja älylaitteiden käytöllä ruokapöydässä. Tulokset korostavat tarvetta mahdollisen ruokailun aikaisen television katselun tai älylaitteiden katselun tiedostamiselle ja perheiden välistä vuorovaikutusta edistävien käytäntöjen vahvistamiselle.
  • Timonen, Viivi (2020)
    Valtaosa suomalaisista käyttää älylaitteita joka päivä ja kerryttää ruutuaikaa useita tunteja päivässä. Ilmiönä tämä on uusi ja koskettaa koko maailmaa. Varsinkin nykyajan lapset ja nuoret ovat eläneet pelkästään ruutuajan ja älylaitteiden valloittamassa maailmassa. Siksi onkin tärkeää tutkia millaisia vaikutuksia ruutuajalla ja sen sisällöllä voi olla terveyteen. Ilmiö on koko ajan kehittyvä, joka myös lisää tarvetta tutkimukselle. Tämän työn tarkoituksena on käsitellä ruutuajan mahdollisia vaikutuksia lasten ja nuorten terveyteen. Lisäksi tarkoituksena on tarkastella ruutuajan sisältöä osana terveyteen vaikuttavia tekijöitä. Tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena helmi-toukokuussa 2020. Kirjalli-suuskatsauksen materiaali on kerätty Helsingin yliopiston kirjastosta, Helsingin kaupungin kirjastosta sekä verkkomateriaalina Finna-, Google- ja Google Scholar -hakukoneista. Kirjalli-suuskatsauksessa käytetty materiaali valikoitui hakusanojen ehdottaman materiaalin perus-teella. Hakusanoina työssä käytettiin ruutuaika, terveys, älylaitesovellukset sekä lapset, nuo-ret ja media. Ehdotetuista materiaaleista rajattiin tieto koskemaan kouluikäisiä lapsia, ruutu-aikaa, älylaitteita ja terveyttä. Tämän vuoksi osa kirjastojen materiaalista jouduttiin sulke-maan pois lopullisesta aineistosta. Tilalle ei saatu materiaalia kirjastojen sulkemisen vuoksi, joten materiaali jouduttiin etsimään pääosin verkosta. Kirjallisuuskatsaukseen pohjautuvana tuloksena todettiin, sekä ruutuajan, että lasten ja nuor-ten ruutuajan määrittelevän sisällön vaikuttavan jokaisella terveyden osa-alueella. Vaikutuk-sista löytyi sekä terveyttä tukevia, että terveydelle haitallisia tekijöitä. Ruutuajan passiivisuu-desta löydettiin yhteys fyysisiin ongelmiin, kuten liikkumattomuudesta johtuvaan ylipainoon ja lihaskipuihin. Älylaitesovelluksista huomattiin sisällön vaikuttavan etenkin sosiaaliseen ter-veyteen. Sisällöillä oli myös vaikutusta siihen, kulutettiinko ruutuaikaa passiivisesti vai aktiivi-sesti. Tuloksista ilmeni ruutuajan haittavaikutuksien syntyvän, silloin kun se vie liikaa aikaa päivästä. Haittavaikutuksia esiintyi etenkin silloin, kun ruutuajan vuoksi muut terveyssuosi-tukset eivät toteutuneet.
  • Nyman, Aapo (2023)
    Tässä kandidaatin tutkielmassa käsitellään ryhmädynamiikan vaikutuksia peruskoulu oppilaiden kouluhyvinvointiin sekä sitä, miten opettaja voi omalla toiminnallaan edistää toimivan ryhmädynamiikan positiivisia vaikutuksia oppilaiden kouluhyvinvointiin. Tutkielmassa lähestytään aihetta niin oppilaan kuin opettajankin silmin. Teoreettinen tausta nojaa vahvasti Wilfred Bionin ja Bruce Tuckmanin teorioihin ryhmän käyttäytymisestä ja kehityksestä. Lisäksi taustoitetaan tarkemmin koululuokkaa ryhmänä, ryhmädynamiikkaa, kouluhyvinvointia ja sitä, miten ryhmätoimintaa perusopetuksen opetussuunnitelmassa painotetaan. Ryhmätyötaitoja painotetaan opetussuunnitelmassa paljon ja ryhmää kuuluvuuden tunne on tärkeä osa psyykkistä hyvinvointia. Ryhmä kehittyy pikkuhiljaa ja alun tutustumisvaiheen jälkeen ryhmän jäsenet alkavat löytää oman paikkansa ryhmässä ja ryhmän dynamiikka alkaa muodostumaan. Ryhmän ohjaajan tehtävä on ohjata ryhmää oikeaan suuntaan ja auttaa ristiriitatilanteissa. Tämä tutkielma on kuvaileva kirjallisuuskatsaus, jonka tarkoituksena on tarkastella jo olemassa olevaa tieteellistä tutkimusta aiheesta. Katsaukseen sisältyvien artikkeleiden valintakriteerit kohistuivat koululuokan ryhmädynamiikkaan ja sen vaikutukseen oppilaiden kouluhyvinvointiin ja miten opettaja voi omalla toiminnallaan vaikuttaa oppilaiden ryhmäkäyttäytymiseen. Artikkeleiden tuli käsitellä peruskoulua aikavälillä 2010–2022. Valtaosa aineistosta käsittelee suomalaisia kouluja. Aineistoista on erikseen valittu ne osa-alueet, jotka käsittelevät tähän kirjallisuuskatsaukseen sopivia teemoja. Artikkeleista saatujen tulosten perusteella voidaan todeta, että oppilaat kaipaavat ryhmään kuuluvuuden tunnetta ja haluavat olla osa luokkaa, kukin omalla tavallaan. Opettajan tehtävänä on luoda luokkaan sellainen ilmapiiri, ettei kukaan tuntisi oloaan ulkopuoliseksi ja kaikki voivat työskennellä keskenään ja ottavat muut huomioon. Ilmapiirin tulisi olla sellainen, että kaikki voivat olla omia itsejään ilman, että joutuvat kiusatuksi tai ryhmän ulkopuolisiksi. Opettaja asettaa mallin, miten muita ihmisiä kohdellaan ja miten ryhmässä toimitaan. Oppilaille tulee järjestää tilanteita, joissa he pääsevät harjoittelemaan ryhmässä oloa ja vuorovaikutustaitoja. Tällöin oppilaat osaavat myös toimia ryhmässä silloin, kun opettaja tai aikuinen ei ole paikalla. Ongelmatilanteilta ja ristiriidoilta ei voi välttyä, mutta niiden asiaankuuluva selvittäminen opettajan johdolla antaa oppilaille avaimet niiden omatoimiseen ratkaisemiseen. Toimiva ryhmä luo pohjan turvalliselle oppimisympäristölle, missä oppilaan on hyvä olla, mutta se vaatii opettajalta päivittäistä työstämistä ja huomiota. Turvallisen luokkahengen luominen on oppilaiden ja opettajan välistä yhteistyötä.
  • Roitto, Aleksi (2022)
    Tavoitteet. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää varhaiskasvatuksen opettajien menetelmiä ja haasteita lapsiryhmän ryhmänhallinnassa. Tutkimuskysymykset ovat: mitkä menetelmät ovat osoittautuneet toimiviksi varhaiskasvatuksen ryhmänhallinnassa ja mitkä tekijät vaikeuttavat varhaiskasvatuksen opettajien ryhmänhallintaa? Aiemmin varhaiskasvatuksen ryhmänhallintaa on sivuttu lähinnä tutkimuksissa, joissa on tutkittu oppimisen haasteita. Koulumaailmassa tutkimusta on tehty enemmän, mutta koululuokat ovat hyvin erilaisia kasvun ja oppimisen paikkoja verrattuna varhaiskasvatusympäristöön. Menetelmät. Tutkimus on luonteeltaan laadullinen ja analyysimenetelmänä toimii aineistolähtöinen sisällönanalyysi. Vastaukset on kerätty verkkolomakkeella varhaiskasvatuksen ammattilaisten Facebook-ryhmistä huhtikuussa 2021. Yhteensä vastaajia oli 232, joista tutkimukseen rajattiin mukaan kaikki varhaiskasvatuksen opettaja – nimikkeellä työskentelevät henkilöt. Rajauksen jälkeen vastaajia oli 135. Lomakkeessa oli 13 kysymystä, joista lopullisessa tutkimuksessa käytettiin kahta avointa kysymystä. Tulokset ja johtopäätökset. Varhaiskasvatuksen opettajat kokevat ryhmänhallinnan olennaiseksi osaksi varhaiskasvatusta. Opettajat painottivat pienryhmien, ennakoinnin ja yhteisten sääntöjen tärkeyttä. Positiivinen palaute, vuorovaikutus ja lapsiryhmän tuntemus olivat myös vastaajien mukaan olennaisia. Opettajilla oli käytössään erilaisia ryhmänhallintaa helpottavia työkaluja, joiden avulla he saivat lapsiryhmän kiinnittymään toimintaan. Suuret lapsiryhmät ja henkilökunnan vähyys, sekä poissaolot vaikeuttivat ryhmänhallintaa. Lisäksi eriävät kasvatusnäkemykset kollegoiden kanssa sekä tukea tarvitsevat lapset olivat opettajien mukaan tekijöitä, jotka aiheuttivat haasteita.
  • Ding, Tapio (2016)
    Objectives: There is vast literature on the association between personality traits and individuals performance. In addition to individual it is important to focus also on groups. By only focusing on individuals the effect of interactive nature of groups is omitted. Overall the factors that might be affected by performance in a way synergistic nature or by tapping into the social dimension of group work are missed when only examining the individuals. The aim of this thesis was to conduct a literature review on the effect of personality traits on group performance. Methods: Based on the literature review the current state of the research was analysed. Based on the articles and perception of the current situation the final conclusions were done. Results and Conclusions: Based on the literature review, conscientiousness was mostly positively related to the performance of groups. The higher the level of conscientiousness of the group, the better they performed. In terms of extraversion the results were not as straight forward as with conscientiousness but indicated a possibility of also having a positive relation to performance. In addition, the literature indicated that the association between extraversion and group performance might be non-linear. For the other three traits, agreeableness, neuroticism and openness to experience, there is no conclusive evidence towards one way or another. To conclude, it is still unclear what the effects of a group’s personality traits are on the overall performance of the group. More research is needed to make more accurate conclusions.
  • Ruuska, Veera (2016)
    The aim of this study is to examine two group leaders’ views and experiences of feeling of safety in a group context. The study focuses on examining how group leaders prevent unnecessary feelings of unsafety and support the feeling of safety in a group. The study aims at describing the experiences, principles of acting and values behind the acting of two group leaders. The theoretical background will study the meaning of the feeling of safety for child’s learning and growth and different ways of supporting the feeling of safety in a school context. The theoretical background will also cover group’s and peers’ significance for student’s growth and learning. The study was carried out for two group leaders. Both of them were interviewed using semi-structured interview base. One of the interviewed group leaders had a master’s degree in dance and the other one was a master of education and a teacher of crafts. The interviews were transcribed and analyzed using theory-based content analysis. The results showed that both of the group leaders felt that the role of feeling of safety is sig-nificant in their work with groups. They aimed at minimizing all threats of self when working with a group. These threats are factors that create feelings of fear, shame, quilt and worth-lessness. Both of the interviewees mentioned seven principles of acting which they followed in their work to prevent unnecessary feelings of unsafety in a group.
  • Linkola, Jaana (2019)
    Tiivistelmä - Referat - Abstract Goals.The aim of this study is to examine how pupils descibe group processes and how they experience them in a band project. The purpose of this study was to get knowlegde of group actions and group roles. The theme of this thesis is important because it is possible to execute music education as it is intended in the new curriculum. Learning is happening in interaction with others, and pupils are active with their own learning. The pupils are given possibilities to improve their social skills, learn to express themselves and get musical experiences. The band project also helps to expand the pupils’ musical skills. The previous studies on ensemble and group processes support the importance of this study bacause the results show that the ensamble in music lessons and co-operative learning are increasing motivation and making school more enjoyable. Methodology. The data of this study was collected with a questionnaire, which was answered by 74 pupils from one elementary school in the capital area of Finland. The students were 5th and 6th graders. There were both multiple choice and open questions in the questionnaire. They were related to the experiences that the pupils had from the band project. The questionnaire was originally planned as a self-evaluation form that the pupils were filling after the band project. The survey was conducted during the Spring of 2018 as a Forms- inquiry on the Office 365 platform. The final data consists of the answers of 25 pupils from the 5th grade. The data was mainly analysed by using qualitative phenomenographic data-analysis which allows the study of different perceptions on the phenomenon being researched. The data was analysed using qualitative content analysis. Quantitative analysis was also partly used in this study. Results and conclusions. The pupils descriptions of group processes were related to either the set goal, the actions of the group, or the musical activities. The pupils opinions of their own role in the group were divided into four categories. The role categories were the following: the keeper of good atmosphere, the co-operation influence, the active operator and the opinion expresser. The pupils’ experiences of group operations during the project were related either to other group members or to the task itself. In the encouraging group category the pupils experienced that the positive feedback and encouragement were important. In the association group category the pupils believed that co-operation and negotiation with other group members is important. In the task oriented group category the pupils described the group activities with concrete tasks that helped the group achieve its goals. The band project as a musical method gives the pupils good possibilities to improve their collaboration skills, work with others, and actively participate. Meanwhile it developes the pupils’ musical skills in interaction with each other.
  • Nygård, Nora (2016)
    This research’s purpose is to find out what class teacher is thinking about grouping in school class and how important does the teacher see the grouping. Grouping is relevant part of class teacher’s job. This research started when I started to think why there is so big difference in behaviour in school classes. I started to think could it be about doing or not to do grouping in school class. That is the reason why I wanted to find out how class teacher who has experience about grouping sees importance of grouping This research is about one class teacher’s thoughts about grouping. I interviewed this teacher because I knew that she knows lot of grouping. This research was a case study research. My research’s meaning was to focus in one class teacher’s thoughts about grouping in school class. I collected the data by interviewing one teacher. I analysed the data and made themes from it. The main result was that the class teacher thinks that grouping is really important thing in her job. Grouping influences to many things for example how students enjoys their study. The teacher thought that grouping is a base for all doing together. Researches shows that there are many different ways to do the grouping. Teacher remark that there is not only one way to do the grouping. Every teacher must find their own way to do it. Grouping was much bigger subject that I in beginning thought. It influences lot to many things.
  • Heinonen, Sanna (2018)
    Objectives. The purpose of this literature review was to investigate grouping and its importance in lower primary grade. The literature review focussed in particular on how grouping takes place, what factors affect grouping and what role it has in lower primary grade. The second research topic was to find out whether grouping affects school satisfaction and what impact it has on the classroom as well as on the school climate as a whole. My hypothesis is that grouping is relevant to class dynamics of a class and thus also to school satisfaction. The development of the group has previously been studied and there is literature, and my aim is to find literature on the grouping of elementary school age. This literature review is based on Bruce Tuckman's model of the group's development phases. There are hardly any studies on children's in lower primary grade, so it has also led me to choose the target group just for lower primary grade and to look at the situation more closely. Methods. The research material used was topical literature, limited to lower primary grade children and grouping in large groups. School satisfaction was limited to elementary school age, as lower primary grade schooling has never been studied. The material was collected from various works and studies as well as from current press articles. International literature was also examined. Results and conclusions. The results of the literature review proved to be that the teacher's actions had an impact on the class climate and the cgroup dynamics, and thus also on the school satisfaction. The presence of friends also added to the school's pleasure. In lower primary grade, the role of the teacher proved to be more significant than the higher classes. From this it can be concluded that grouping and presence of a teacher are important for school satisfaction in lower primary grade.
  • Essel, Ama (2017)
    The aim of this qualitative research was to study rya technique’s use in clothes between the 1960s and 2017. Rya is a Nordic craft technique that is traditionally seen as a wall hanging or a rug; but in fact, it was originally used as an utility article rather than a decorative textile. It was only later that it was recognized as a valued art textile. The Vikings for instance replaced their furcapes with rya because of its practical value but now it is used in clothing more for its aesthetic qualities. Studies so far have focussed exclusively on rya’s most well-known use as a decorative article therefore leaving a vacuum in the literature. The current study fills that gap by taking a different perspective on rya as a technique that adds another level to clothes. The current study was undertaken using content analysis based on 25 visual data on clothing items that used the rya technique. This secondary data was collected from a few books, but mostly from the internet using sites like Google, Pinterest and Instagram. The analysis was done by grouping the data into themes that emerged through the researcher’s observation. The themes were rya’s location, composition, patterning, design and colour as well as pile’s density, length, yarn’s spiral grain and the item’s date. Rya technique was used in a variety of clothe types but mostly in jackets. As a decorative technique, it was mostly placed on the whole garment rather than just as a detail. Usually, it was multi-coloured, adding a multi-dimensional effect to the clothing article. Natural and abstract shapes were more common than geometrical and performative shapes. The most unusual clothing article with rya technique was a bodysuit which demonstrated rya’s versatility and creative application to any kind of clothing if desired. The findings of this study indicate that rya has tremendous possibilities as a design technique for adding unique texture to clothes due to its three-dimensional characteristics. With this technique, it is possible to design interesting details to clothes that would rather appear somewhat plain, for example to a minimalistic shirt’s sleeves. Although more studies need to be done in order to establish rya technique’s use in clothes, the findings of this study is important as it adds another dimension to the literature and points the way to further research on the topic.