Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • Ojaranta, Inka (2022)
    Tässä kandidaatintutkielmassa perehdyn musiikinopetuksen asemaan Suomessa, erityisesti peruskoulun alaluokilla. Aiheesta on käyty paljon keskustelua menneinä vuosina, minkä vuoksi halusin ottaa lähempään tarkasteluun, mihin suuntaan musiikinopetuksen kehityskulku on menossa. Koin tärkeäksi myös syventyä niihin seikkoihin, jotka osoittavat musiikinopetuksen asemaa ja arvostusta yhteiskunnassamme. Lisäksi koin olennaiseksi tarkastella, miten tämä näkyy esimerkiksi opetussuunnitelmassa sekä käytännössä koulujen musiikinopetuksen resursseissa ja opettajien kokemuksissa. Aiempien tutkimusten perusteella voin perustellusti todeta musiikilla olevan monipuolisia vaikutuksia hyvinvointiin sekä oppimiseen (ks. Huotilainen 2010). Silti monista selvityksistä käy ilmi, että musiikin opetuksen tuntiresursseihin on vuosien saatossa kohdistettu jatkuvia vähennyksiä, eikä tilanne näytä erityisen valoisalta edelleenkään. Toteutin tutkimuksen kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, joka on sopiva tapa silloin, kun halutaan koota tietystä aiheesta monipuolinen yleiskatsaus. Aineistoina toimivat aiemmat tutkimukset muun muassa luokanopettajien pätevyydestä opettaa musiikkia alakoulussa (Suomi, 2019) sekä musiikkia opettavien luokanopettajien kokemuksista käytännön työstä (esim. Hulkko 2018, Lemmetyinen & Malinen 2015). Rajasin aineiston koskemaan alakoulun musiikkikasvatusta, mutta tulokset ovat mahdollisesti yleistettävissä musiikin opetuksen asemaan yleisesti koko peruskoulussa. Tuloksista käy ilmi, että musiikin opetuksen asema oli jatkuvasti heikentynyt ja sen arvostus kouluissa ei ollut suurta. Eniten musiikin opetuksen heikko arvostus näkyi luokanopettajien koulutuksessa. Luokanopettaja opettaa yleensä musiikkia alakoulussa luokille 1–6, mutta luokanopettajakoulutus ei tällä hetkellä anna valmiuksia opettaa musiikin tietoja ja taitoja alakoulussa. Heikosta asemasta kertoi myös musiikin opetukselle varatun ajan sekä resurssien riittämättömyys.
  • Taponen-Yrjölä, Jonna (2020)
    Tavoitteet. Itsemääräämisteorian mukaan ihmisen motivaation tutkiminen vaatii synnynnäisten psykologisten tarpeiden ymmärtämistä. Yksi näistä perustarpeista on yhteisöllisyys. Yhteisöllisyyden tärkeä komponentti on osallisuus ja tutkielmassa käsitellään myös kuuluvuuden tunnetta. Kuuluvuuden tunne on kokemusta osallisuudesta. Tämän tutkielman tavoitteena oli selvittää, onko tukea saavien ja muiden oppilaiden välillä eroa yhteisöllisyyttä ja kuuluvuuden tunnetta mittaavissa tekijöissä Menetelmät. Tämä tutkielma on määrällinen. Aineisto oli keväällä 2016 Vantaan suomenkielisten peruskoulujen sekä Vantaa kansainvälisen koulun kouluista kerätystä aineistosta. Tässä tutkielmassa keskityttiin kuudenluokkalaisiin (N = 1988). Oppilaiden kokemuksia tutkittiin seuraavan viiden summamuuttujan avulla: luokan yhteishenki, oppilaan luottamus omiin kykyihinsä, muiden oppilaiden suhtautuminen oppilaaseen, itsetunto ja opettajan suhtautuminen oppilaaseen. Oppilaat jaoteltiin ryhmiin sen mukaan, olivatko he saaneet tukiopetusta tai erityisopetusta viimeisen kolmen vuoden aikana. Ryhmien välisiä eroja tarkasteltiin T-testin avulla. Analyysi tehtiin käyttäen IBM SPSS statistics -ohjelmaa. Tulokset. Merkitsevä ero ryhmien välillä löytyi vain oppilaan luottamuksessa omiin kykyihinsä. Sekä tukiopetusta saaneilla että erityisopetusta saaneilla oppilailla oli tilastollisesti merkitsevästi huonompi luotto omiin kykyihinsä. Arvio luokkahengestä ja itsetunnosta sekä muiden oppilaiden sekä opettajan suhtautumisesta oppilaaseen ovat samalla tasolla. Tulokset ovat jonkin verran ristiriidassa aiemman tutkimuksen kanssa. Jatkotutkimuksessa olisi tärkeää selvittää kokemuksia tarkemmin.
  • Saarelainen, Nelli (2017)
    The goal of this study was to look into how social integration of students with special educational needs has come true. The study explores social relationships and social participations of students with special educational needs in school and the impact of school on achieving social integration. The research focuses on the child's own perspective on their situation. The topic is current because integration is coming more general all the time. Based on previous studies it is known that social relationships with peers has an impact to both on the child´s adaptation and well-being. The study was conducted as a systematic literature review. During the review, six studies were found as the research material. The studies examined social relationships of school age children with special educational needs. The data were collected following the principles of a systematic literature review. After that the data were analyzed. The theoretical background of this study is the concept of social integration. Based on previous studies it can be divided in four parts by themes: interaction, acceptance by classmates, friendships and the perception of children with special educational needs. Those themes were used as the basis for the analysis. Results from the study show that social participation of students with special educational needs is comparatively weak. Students with special educational needs got worse results than their classmates in every area of social integration. They had less friends, they were less accepted and their interaction was weak. However, students with special educational needs felt themselves that their situation was fairly good. Self-image of students with special educational needs was mostly good. Based on the results of this study, it seems that school has a major impact on achieving social integration.
  • Lintoja-Jokiniemi, Saija (2023)
    Tavoitteet. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää mitkä olivat perusteina lapselle haettaviin tukimuotoihin sekä kuinka tuet todellisuudessaan toteutuivat lapsille myönteisen tuen päätöksen jälkeen. Lasten tukien tarvitsemisesta keskustellaan lisääntyneissä määrin varhaiskasvatuksen arjessa ja tämä ajatus toimikin yhtenä lähtökohtana koko tutkimukselle. Tutkimuksen tavoitteena oli saada selville, ovatko syyt, joilla lapsille haetaan tukia, sellaisia, joita varhaiskasvatuksen arjessa voidaan oikeanlaisella ja osaavalla pedagogiikalla ennaltaehkäistä, vai ovatko syyt rakenteiltaan pysyviä. Menetelmät. Tutkimukseen osallistui yhteensä 44 varhaiskasvatuksessa työskentelevää henkilöä, joiden koulutustausta vaihteli. Vastanneista kaksi olivat varhaiskasvatuksen kandidaatintutkinnon saaneita, kuusi olivat sosionomeja, 17 oli lähihoitajia sekä 19 muun koulutuksen saaneita. Aineiston keruumenetelmänä tutkimuksessa oli kyselylomake, joka jaettiin sosiaalisessa mediassa, ja johon oli mahdollista vastata ympäri Suomea. Kerätty aineisto analysoitiin laadullisella sisällönanalyysillä. Tulokset ja johtopäätökset. Haettuihin tukiin vaikuttivat eniten erilaiset lasten käytös- ja sosioemotionaaliset oireet sekä kehitykselliset viivästymät. Kolmiportaista tukea oli lähdetty hyödyntämään lasten tukemisen prosessissa hyvin, vaikka useampi vastaaja kuitenkin koki tietävänsä sekä osaavansa hyödyntää kolmiportaista tukea hyvin vähän. Tutkimuksen pohjalta voidaan nostaa esiin johtopäätös, että varhaiskasvatuksen henkilöstön ammatillisuudella on suuri merkitys lasten tukemisessa. Myös heidän tietoisuutensa lasten tukemiseen liittyvissä asioissa on tärkeää. Tämä johtaa ajatukseen, että henkilöstön koulutuksiin tulisi panostaa. Unohtamatta varhaiskasvatuksenhoitajia, jotka viettävät paljon aikaa lasten kanssa arjessa. Pienilläkin muutoksilla arjessa voi saada suuren vaikutuksen aikaan.
  • Korhonen, Emma (2020)
    Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää ja kuvata, millaisia vaikutuksia vertaisoppimisen mallilla inklusiivisessa liikunnanopetuksessa on tukea tarvitsevien oppilaiden osallistumiseen ja yhteenkuuluvuuden tunteeseen sekä fyysiseen hyvinvointiin. Osallistuminen ja osallisuus ovat inkluusion arvojen mukaisesti jokaisen koululaisen oikeus, joka kuitenkin tukea tarvitsevien oppilaiden kohdalla voi jäädä osittain toteutumatta. Fyysisen aktiivisuuden merkitys terveydelle on merkittävä, mutta tukea tarvitsevilla lapsilla ja nuorilla terveyssuositusten mukainen liikkuminen voi olla haasteellista. Aiemman tutkimustiedon perusteella vertaisoppimisen mallin mukainen toiminta liikunnanopetuksessa voi edistää tukea tarvitsevien oppilaiden osallistumista ja fyysistä hyvinvointia. Tutkimus toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena. Tutkimukseen valikoitui viisi vertaisarvioitua, vuosina 2007–2018 julkaistua englanninkielistä artikkelia, joissa oli toteutettu vertaisoppimisen mallin interventio inklusiivisessa liikunnanopetuksessa. Tarkastelin tutkimuksessani sitä, miten vertaisoppimisen mallin interventiot vaikuttivat tukea tarvitsevien oppilaiden osallistumiseen ja yhteenkuuluvuuden tunteeseen sekä fyysiseen hyvinvointiin. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että vertaisoppimisen mallin avulla on mahdollista toteuttaa inkluusion periaatteita ja lisätä tukea tarvitsevien oppilaiden osallistumista sekä fyysistä hyvinvointia. Erityisesti sen keinoin kyettiin lisäämään tukea tarvitsevien ja tarvitsemattomien oppilaiden välistä vuorovaikutusta ja tukea tarvitsevien oppilaiden aktiivisen osallistumisen aikaa. Tutkimuksen tulosten perusteella vertaisoppimisen malli näyttäytyy suositeltavana oppimismenetelmä inklusiivisessa liikunnanopetuksessa edistämään tukea tarvitsevien oppilaiden osallistumista ja fyysistä hyvinvointia.
  • Pasanen, Veera (2022)
    Yksi peruskoulun tehtävistä on kestävän tulevaisuuden rakentaminen. Peruskoulun opetuksessa oppilaiden kanssa pohditaan, mitä he voivat itse tehdä kestävän tulevaisuuden puolesta, sekä pohditaan yhdessä erilaisia tulevaisuusvaihtoehtoja (POPS, 2014). Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, kuinka oppilaiden tulevaisuustaitoja olisi mahdollista kehittää käsityöoppiaineessa. Tutkimuksessa selvitetään, millä tavoin tulevaisuustaitoja harjoitellaan muotoilufiktiossa, ja arvioidaan kriittisesti, millä tavoin muotoilufiktiota voi käyttää käsityöoppiaineessa. Muotoilufiktio on menetelmä, jonka avulla esitetään fiktiivinen, mutta mahdollinen, tulevaisuuskuva esimerkiksi kolmiulotteisen prototyypin kautta. Muotoilufiktion kautta tarkastellaan ennakoivasti tuotteiden mahdollisia vaikutuksia niiden ympäristöissä. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Tutkimusmenetelmänä oli kuvaileva, integroiva kirjallisuuskatsaus. Tutkimusaineistoksi haettiin vertaisarvioituja julkaisuja Finna ja Proquest Databases -tietokannoista. Aineistoksi valittiin neljä englanninkielistä vertaisarvioitua artikkelia, joissa muotoilufiktion käyttöä on sovellettu oppimisympäristössä. Aineistolähtöisessä analyysissä aineistosta etsittiin muotoilufiktiossa harjoitettavia tulevaisuustaitoja ja arvioitiin muotoilufiktion soveltuvuutta käsityöoppiaineeseen. Muotoilufiktiossa harjoitettavista tulevaisuustaidoista korostuivat erityisesti kriittinen ajattelu, luovuus, yhteistyö- ja kommunikointitaidot sekä tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen. Muotoilufiktiota voi käyttää käsityöoppiaineessa tulevaisuusorientoivina suunnittelutehtävinä. Tulevaisuustaitoja voidaan harjoitella käsityöoppiaineessa muotoilufiktion ideoinnissa, suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa. Tutkimuksessa kävi ilmi, että muotoilufiktio sopisi erityisesti toteutettavaksi monialaisena oppimiskokonaisuutena, jossa käsityöoppiaineen lisäksi hyödynnettäisiin muita oppiaineita tai koulun ulkopuolista oppimista.
  • Vänni, Tea (2020)
    Tavoitteet. Tämän kandidaatintutkielman aiheena on autismikirjon lapsi ja erityisesti hänen vuorovaikutuksensa päiväkodissa. Tutkielmassa pohditaan, miten varhaiskasvatusikäinen autismikirjon lapsi tulee nähdyksi, kuulluksi ja ymmärretyksi lapsiryhmässä. Erityisesti vuorovaikutusaloitteet lapsen ja kasvattajan välillä ovat keskiössä: miten ne ilmenevät, tulevatko ne nähdyksi, miten niihin vastataan? Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet (2018) korostaa jokaisen lapsen osallisuutta ja toimijuutta, jonka mahdollistumiseen liittyy olennaisesti vuorovaikutus. Tutkielma kokoaa aineistoa autismikirjon ja vuorovaikutuksen tutkimuksista sekä menetelmätietoa vuorovaikutusta tukevista käytänteistä varhaiskasvatusryhmässä. Menetelmät. Narratiivisen kirjallisuuskatsauksen avulla tarkasteltiin 2000-luvun kirjallisuutta ja tutkimustietoa autismikirjosta painottaen vuorovaikutuksen näkökulmaa sekä pohtien kirjallisuudesta nousevaa menetelmätietoutta autismikirjon lapsen vuorovaikutuksen tukemiseen. Tulokset ja johtopäätökset. Kirjallisuuskatsaukseni tavoitteena oli koota tutkimustietoa varhaiskasvatusikäisen autismikirjon lapsen piirteistä sekä niiden vaikutuksesta hänen vuorovaikutukseensa päiväkodissa. Olin kiinnostunut myös selvittämään, tarjoaako tutkimuskirjallisuus vuorovaikutuksen tukemiseen menetelmiä, joista olisi hyötyä käytännön työssä varhaiskasvatuksessa. Lähtökohtanani oli oletus, että autismikirjoa on tutkittu viime vuosina eri tieteenaloilla ja siksi pyrin aluksi rajaamaan tarkasteltavan aineiston 2010-luvulle. Huomasin kuitenkin, että tarkasteltavaa aikajanaa oli syytä laajentaa, sillä etenkin kasvatustieteen osalta aineistoa oli julkaistu paljon vuosina 2000-2010. Tulin päätelmään, että lähinnä lääketieteessä autismikirjoa, sen syitä ja diagnosointia on tutkittu paljon aivan viime vuosina. Kasvatustieteen osalta tarkastelin myös leikin ja vuorovaikutuksen tutkimusta, koska tutkimuskysymykseni haki vastausta autismikirjon lapsen vuorovaikutuksen tukemiseen. Johtopäätöksenä voi todeta, että 2000-luvun kirjallisuudessa ja tutkimusartikkeleissa näkyy suunta asennemuutokseen, jossa autismikirjon lapsi nähdään mieluummin vahvuuksien ja kykyjen kautta, kuin toimintarajoitteiden ja haasteiden kautta. Ympäristön merkitys vuorovaikutuksen mahdollistajana nousee esille tärkeäksi näkökulmaksi myös varhaiskasvatuksen kontekstiin.
  • Hastell, Eeva (2023)
    Tutkimuksen tarkoituksena on tutkia tunneälyn osa-alueiden näkymistä tunnekirjasarjan teh-tävissä ja tuottaa tietoa siitä, millaiset tehtävät tukevat tunneälyn eri osa-alueiden kehittymis-tä. Tutkimus perustuu Mayer-Saloveyn nelihaaraisesta tunneälymallista kehitettyyn Yalen yli-opiston tunneälytutkimuksen keskuksessa jalostettuun teoriaan niemeltään RULER-malli, mikä on kehitetty erityisesti lasten kanssa käytettäväksi ja sen tarkoitus on auttaa varhais-kasvatuksen henkilöstöä sisällyttämään tunneälyä osaksi arjen toimintoja. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet tunneälyn tärkeyden lasten tunnekasvatuksessa, min-kä takia halusin tutkia yleisessä käytössä olevan tunnekirjasarjan tehtäviä juuri tunneälyn näkökulmasta. Aineistona tutkimuksessa toimi Fanni -kirjasarja ja nimenomaan kirjojen tehtävät. Kirjoja oli yhteensä kuusi kappaletta. Menetelmältään tutkimus oli laadullinen ja kävin läpi aineiston si-sällönanalyysin menetelmin. Tutkimusta ohjasi teorialähtöinen lähestymistapa aineisoon pe-rustuen tunneälymalliin. Aineiston analysoin jaottelemalla tehtävät RULER-mallin osa-alueittain (havaitseminen, ym-märtäminen, sanoittaminen, ilmaiseminen sekä sääteleminen), merkaten tehtävä kerrallaan mihin osa-alueeseen kyseinen tehtävä kuuluu. Listasin jokaisen kirjan tehtävät niiden järjes-tykseen ja merkkasin tehtävän loppuun sen/ne osa-alueet mihin kyseisen tehtävän jaottelin, kun olin käynyt jokaisen kirjan jokaisen tehtävän läpi, kokosin havaintoni Excel taulukkoon, niin että hahmotan paremmin kirjojen kokonaisuuden Tuloksissa ilmeni, että kirjasarjan tehtävät ovat linjassa tunneälymallin hierarkkisuuden kanssa liikkuen helpommista tehtävistä vaikeampiin. Osa-alueittain tehtävät alkoivat kaikki ensimmäisen osa-alueen tehtävillä. Aikuisen rooli tunneälyn tukemisessa nousi suureen rooliin tuloksissa. Tämän kirjasarjan tehtävät sopivat hyvin tunneälyn eri osa-alueiden tukemiseen sekä niiden kehittymiseen.
  • Honka, Iina (2024)
    Tavoitteet. Vuorohoito on varhaiskasvatuspalvelua, jota on tarjolla arkiaamuisin ennen kello kuutta, arki-iltaisin kello 18:n jälkeen, öisin, viikonloppuisin ja arkipyhinä. Vuorohoito on merkittävä osa suomalaista varhaiskasvatusta ja suomalaisten vanhempien lastenhoitojärjestelyjä. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, miten vuorohoidon erityispiirteet liittyvät varhaiskasvatuksen opettajien kokemuksen mukaan perheiden kanssa toteutettavaan kasvatusyhteistyöhön. Vuorohoidon erityispiirteillä tarkoitetaan tässä tutkielmassa sekä lasten että varhaiskasvatuksen henkilöstön epätyypillisiä ja epätasaisia paikallaoloaikoja varhaiskasvatuksessa. Kasvatusyhteistyöllä tässä tutkielmassa tarkoitetaan perheen ja varhaiskasvatuksen henkilöstön välistä yhteistyötä ja vuorovaikutusta. Menetelmät. Tämä tutkimus on laadullinen tutkimus. Aineisto kerättiin sähköpostihaastatteluina vuorohoidossa työskenteleviltä varhaiskasvatuksen opettajilta, ja niitä kertyi yhteensä 3 kappaletta. Aineiston analyysimenetelmänä hyödynnettiin teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä. Tulokset ja johtopäätökset. Tutkimustulokset osoittavat, että vuorohoidon erityispiirteet toivat opettajien kokemusten mukaan selkeästi oman ulottuvuutensa kasvatusyhteistyön toteuttamiseen. Kasvatusyhteistyö nähtiin opettajien vastauksissa yhteisesti merkitykselliseksi toiminnaksi lapsen hyvinvoinnin, kasvamisen ja kehittymisen kannalta. Vuorohoidon erityispiirteet haastoivat kasvatusyhteistyötä perheiden ja kasvattajien erirytmisyyden toimesta. Opettajien vastauksissa korostui erityisesti tarve kiinnittää huomiota perheiden kohtaamiseen tärkeyteen ja laadukkaaseen vuorovaikutukseen. Tutkimustulokset voivat auttaa antamaan lisätietoa vuorohoidossa työskentelevien opettajien kokemuksista ja vuorohoidon kehittämistyöhön.
  • Luoma, Henna (2022)
    Tarkastelun kohteeksi tutkimuksessani valikoitui tunneäly sekä johtajuus, sillä olin kiinnostu-nut kyseisten tekijöiden yhteydestä sekä vaikutuksista. Aihe on myös hyvin pinnalla työelämään liittyvässä keskustelussa, joten tavoitteenani oli koota näyttöä sen tärkeydestä. Aiempi teoria on osoittanut, että tunneälykkäällä ihmisellä on kyky ymmärtää omia sekä muiden tunteita ja hallita niitä. On myös tuotu ilmi, että johtaja on tärkein työyhteisön ilmapiirin lähde. Tutkimuskysymykseni ovat seuraavat. 1.) Minkälainen yhteys on havaittu tunneälyllä sekä johtajuudella? 2.) Miten johtajan tunneäly vaikuttaa työyhteisöön? Kyseessä on kandidaatin tutkielma, jonka olen toteuttanut integroivana kirjallisuuskatsauksena. Aineistooni valikoitui yhdeksän (9) vertaisarvioitua tutkimusta, joiden pohjalta analysoin tutkimuskysymyksiäni. Tutkimukset olivat kaikki empiirisiä tutkimuksia. Aineiston analyysin toteutin sisällön analyysina valittujen tutkimusten osalta. Kävin kirjallisuudesta läpi oman tutkimukseni kannalta olennaisimmat tulokset sekä käsitteet. Molempien tutkimuskysymysteni tulokset puolsivat etenkin aiemman teorian havaintoja. Tutkimukseeni valikoiduissa aineistoissa kävi ilmi, että tunneälyn ja johtajuuden välillä voidaan havaita positiivinen yhteys, sekä tunneäly yhdistetään osassa tutkimuksissa erilaisiin johtamisen tyyleihin. Tutkimuksissa kävi useimmiten ilmi, että johtajan tunneäly yhdistettiin muutokseen pyrkimiseen. Johtajan tunneälyllä huomattiin olevan vaikutuksia työntekijöihin etenkin työsuorituksen, työtyytyväisyyden sekä luovuuden osalta. Myös vaikutus työyhteisön ilmapiiriin nostettiin esiin.
  • Ellonen, Eetu (2018)
    Tiivistelmä - Referat - Abstract Goals. Emotions and emotional skills have been found to be an important part of our everyday life. This was also taken into account in the new curriculum, which emphasizes the importance of social skills (POPS, 2014). Emotional skills are generally considered to be broad-based, and incorporating concepts that include, for example, emotional competence and emotional intelligence. This study examines the concept of emotional intelligence more closely. A lot of positive research results have been gained from the emotional intelligence of individuals. The study of the group in terms of emotional intelligence has remained secondary, although emotions have been found to have multiple meanings for group activity. The purpose of this study was to find out what kind of connections have been found between emotional intelligence and group work or teamwork. Group work and teamwork means in this study the work of a group of people in primary or secondary groups. The definition of emotional intelligence in this study is based on the theoretic theory of Goleman (1997), Mayer and Salovey (1997) and Bar-On (2000). Method. The study material consisted of nine international research papers that examined the relationship between emotional intelligence and group work. The material was obtained using electronic databases. The study is an integrative literature review, which allows a methodological examination of various studies. The material was analyzed using material-based content analysis. The result and discussion. In this study, emotional intelligence was associated with teamwork. The connection was found to group processes, teamwork and group cohesion. Other results were that emotional intelligence influences the ability to be a team worker and the group's mental health experience while working. However, all aspects of the intelligence did not rise individually when considering the importance of group work. The results highlighted the personal and social dimensions of an individual's emotional intelligence, such as the ability to understand their own feelings and to be aware of other feelings. The results of this study are supported by Druskat and Wolf (2001) hypothesis that emotional intelligence influences the effectiveness of teamwork. However, further research is needed to expand and broaden our understanding. Children and young people would also be particularly important.
  • Berglund, Satu (2019)
    Aims. Earlier research has shown, that emotional, social and cognitive development of a child are related to each other. Emotional regulation skills are related to social competence of a child. (Eisenberg, Spinrad & Eggum 2010; Eisenberg, Smith & Spinrad 2011.) Strong negative emotions and stress affect the development of emotional and self-regulation skills. (Keltikangas-Järvinen 2010, 2012; Sajaniemi & Krause 2012; Nieminen & Sajaniemi 2016) A child needs social interaction for developing regulation skills. Skills needed in socio-emotionally challenging situations, can be taught young children. (Nieminen & Sajaniemi 2016; Poikkeus 2011.) The aim of this research is to consider, how media could be a constructive means of teaching emotional and regulation skills, as a part of the development of social competence. This research is considering, how emotions are handled in animations, and what kind of solution methods animations offer for socio-emotionally challenging situations. Methods. The material of this research was four animations, presented in Finnish children’s programs. The animations were shown on Yle Lasten Areena webpages in 2018-2019. All the programs were animations, and the length was from three to five minutes. Two of the animations were domestic, and two of them were foreign. The characters in the animations were both humans and animals. The criteria for choosing the episodes, was having emotions and emotion-related interaction in the episode. The research method was qualitative, theory related, abductive analysis. The material was divided semantically, based on the meaning of the text. The theory was helping the proceeding the analysis, and meaningful observations were taken into consideration. Results and conclusions. The socio-emotionally challenging situations in all four animations were related to emotional expressions of hate and fear. In all four animations, the socio-emotionally challenging situations were solved with the help of an intervention and leading communication of an adult, or someone in the role of a specialist, which was the theme of this research. The synthesis of this research was the essence of the sensitive and positive presence and leading of an adult. Compared to the theory, in a broader sense, the synthesis of this research was, in the context of early education, the essence of the sensitive and positive presence and leading of an adult, related to the development of social competence of children in early education.
  • Kanerva, Suvi (2020)
    Tavoitteet. Tulevaisuudessa tarvitaan hyviä tunne- ja vuorovaikutustaitoja, joten koulujen tulee opettaa sosiaalisemotionaalisen oppimisen taitoja. Sosiaalisemotionaalinen oppiminen tarkoittaa niitä prosesseja, joiden avulla sosiaalisia ja emotionaalisia taitoja kehitetään. Tässä tutkielmassa kartoitetaan alakouluikäisille oppilaille suunnattujen sosiaalisemotionaalisten interventioiden menetelmiä ja tuloksia. Kokoamalla tietoa viimeisen 15 vuoden aikana alakouluikäisille toteutetuista sosiaalisemotionaalisen oppimisen interventioista selvitetään, miten tunne- ja vuorovaikutustaitoja on opetettu ja millaisia tuloksia interventioilla on saatu. Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että SEL-interventioilla voi olla positiivisia vaikutuksia oppilaiden hyvinvoinnin ja käytöksen lisäksi akateemiseen menestykseen. Menetelmät. Tutkielma toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena. Aineistona oli kahdeksan artikkelia, joissa arvioidaan erilaisten tunne- ja vuorovaikutustaitoihin kohdistuvien interventioiden tuloksia. Aineisto kerättiin EBSCO-tietokannasta tarkoilla hakutermeillä. Ensimmäiseen tutkimuskysymykseen vastaavat maininnat interventioiden tuloksista jaettiin deduktiivisella sisällönanalyysillä viiteen plus yhteen kategoriaan ja toiseen kysymykseen vastaavat maininnat interventioiden menetelmistä jaettiin induktiivisesti kolmeen yläkategoriaan, jotka jaettiin vielä tarkempiin alakategorioihin. Tulokset ja johtopäätökset. Tunne- ja vuorovaikutustaitoja opettavien sosiaalisemotionaalisen oppimisen interventioiden tulosten havaittiin jakautuvat CASEL:n viiteen sosiaalisemotionaalisen oppimisen ydinosaamisalueeseen. Toisaalta huomattiin, että akateemiseen menestykseen liittyvät tulokset tulisi sijoittaa omaan kategoriaansa. SEL-interventioissa käytettiin monipuolisia menetelmiä, jotka voidaan jakaa oppilaiden aktiviteetteihin, oppituntien piirteisiin ja intervention rakenteeseen. Aktiviteetteja löytyi interaktiivisia, rauhoittavia ja turvallisuutta lisääviä. Oppituntien piirteet voidaan jakaa sisällön, ryhmäkoon, vetäjän ja luokanopettajan roolin mukaan. Intervention rakenteesta löytyi tietoa intervention kestosta ja säännöllisyydestä sekä tarjottavista materiaaleista. Tämän tutkielman tulosten valossa CASEL:n teoria on melko pätevä kuvaamaan SEL-interventioiden tuloksia. Lisäksi syntyi malli SEL-interventioiden menetelmistä, jota voi hyödyntää tutkimuksessa ja interventioiden suunnittelussa.
  • Tukiainen, Tiia (2023)
    Tämän kandidaatin tutkielman tarkoitus on tuoda esille, millaisin menetelmin tunnekasvatusta opetetaan alakoulussa ja mitä hyötyä tunnekasvatuksen opettamisesta on. Kasvatusala ja opettajan työ ovat hyvin ihmislähtöisiä ja lapsikeskeisiä, minkä vuoksi tunteet ovat suuressa osassa työtä joka päivä. Aihe on merkittävä niin opettajalle, oppilaalle kuin yhteiskunnallekin, sillä tunnetaitoja tarvitaan jokapäiväisessä elämässä, ja tunnekasvatuksesta ja tunnetaidoista on hyötyä meille kaikille. Tunnetaidot onkin tunnistettu yhdeksi opettajan tärkeimmistä työkaluista, ja niiden opetus on kirjattu perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin, mikä velvoittaa tunnetaitojen opettamiseen koulussa. Kansallinen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet (2014) antaa tunnekasvatuksen opetukselle tavoitteet ja sisällöt, mutta koulut ja opettajat ovat vastuussa opetuksen järjestämisestä. Jos tiedämme enemmän tunnekasvatuksen toteuttamisen menetelmistä, on meidän myös helpompi kehittää niitä ja tuoda parempaa tunnekasvatusta kouluihin. Tällöin on myös mahdollista ymmärtää paremmin tunnekas-vatuksen tuottamia hyötyjä sekä sen opetuksen tärkeyttä kouluissa. Tutkimuskysymykset olivat: 1) Millä tavoin tunnekasvatusta toteutetaan alakoulussa aiempien tutkimusten perusteella? 2) Mitä hyötyä tunnekasvatuksesta on yksilön, ryhmän ja yhteiskunnan kannalta aiempien tutkimusten perusteella? Tutkielman teoriatausta ja aineisto perustuvat aikaisempiin tunteita ja tunnetaitoja käsittelevistä tutkimuksista julkaistuihin artikkeleihin ja kirjoihin. Tutkielman keskeisimmät käsitteet ovat tunnekasvatus ja tunnetaidot. Tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Aineisto koostuu syksyn 2022 ja tammikuun 2023 aikana tiedonhakupalveluista. Aineisto on analysoitu abduktiivisen eli teoriaohjaavan sisällönanalyysin avulla. Tutkielmani tulokset osoittavat, että kouluissa on monipuolisia tapoja tunnekasvatuksen toteuttamiseen. Opettajat opettivat tunnekasvatusta suunnitelmallisesti tunnekasvatukseen tarkoitetuilla opetustuokioilla, tarinoiden, draamaharjoituksien avulla, peleissä ja leikeissä ja erilaisten tunnekasvatusohjelmien avulla. Tunnekasvatusta opetettiin myös suunnittelemattomasti arjessa tulleiden mahdollisten opetushetkien avulla, joita ovat esimerkiksi välitunnilla sattuneet riidat, opetuksessa esille tulleet kysymykset sekä spontaanit ympäristön esiin tuomat tilanteet. Tulosten perusteella tunnekasvatuksesta on hyötyä yksilön lisäksi koko koululuokalle kuin myös yhteiskunnalle. Yksilön, kouluympäristöstä puhuttaessa oppilaan, kannalta kouluviihtyminen lisääntyi, oppiminen tehostui, sosiaaliset suhteet ja vuorovaikutustaidot kehittyivät minkä lisäksi oppilaan kokonaisvaltainen terveys parani. Luokan kesken kaverisuhteet lujenivat, yhteistyö ja oppimisilmapiiri paranivat sekä kiusaaminen vähentyi. Yhteiskunnan osalta tuloksisissa korostuivat yksilöiden kokonaisvaltainen hyvinvointi, työhyvinvoinnin lisääntyminen, päihteidenkäytön väheneminen sekä paremman tulevaisuuden saavuttaminen. Jatkotutkimuksena tutkimusta voisi laajentaa kansainväliseen tarkasteluun. Suomessa voi olla muihin maihin verrattuna erilaisia menetelmiä tunnekasvatuksen toteuttamiseen. Olisi tärkeää selvittää, missä laajuudessa kansainvälisesti tunnekasvatusta on huomioitu opetuk-sessa. Lisäksi tutkimusta voisi laajentaa yläkouluun ja millä keinoin siellä toteutetaan tunnekasvatusta.
  • Vallenius, Nea (2023)
    Tunnetaitojen oppimisen perusta alkaa kehittyä varhaislapsuudessa. Tunnetaidoilla katsotaan olevan merkittävä yhteys muun muassa lasten sosiaaliseen ja emotionaaliseen kehitykseen, mielenterveyteen ja hyvinvointiin sekä oppimiseen. Näin ollen hyvät tunnetaidot luovat pohjaa kasvulle, kehitykselle ja oppimiselle. Varhaiskasvatuksella on merkittävä rooli tunnetaitojen tukemisessa ja kehittämisessä sillä, lapset viettävät suurimman osa arkielämästään päiväkodissa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on kerätä tietoa tunnekasvatuksen toteutumisesta päiväkodeissa. Tavoitteeni on selvittää, kuinka tunnekasvatus näkyy päiväkodin arjessa sekä miten varhaiskasvatuksen opettajat tukevat lasten tunnetaitojen kehittymistä omalla toiminnallaan. Lisäksi tarkoitukseni on myös selvittää, miten varhaiskasvatuksen opettajat kokevat tunnekasvatuksen osana varhaiskasvatusta. Tutkimus toteutettiin keväällä 2023 laadullisena tutkimuksena. Tutkimuksen aineistonkeruumenetelmänä toimi kyselylomake, joka jaettiin Facebook ryhmään nimeltä Varhaiskasvatuksen opettajat. Kyselylomakkeeseen vastasi yksitoista (11) varhaiskasvatuksen opettajaa. Tutkimuksen aineiston sisällönanalyysina toimi teoriaohjaava sisällönanalyysi. Tutkimustulokset osoittivat, että jokainen kyselylomakkeeseen vastannut varhaiskasvatuksen opettaja koki toteuttavansa tunnekasvatusta. Osa opettajista toteutti suunniteltua tunnetaitoja tukevaa toimintaa säännöllisesti ja osa ilmaisi tunnekasvatuksen näkyvän kokonaisvaltaisesti päiväkodin arjessa jokaisena päivänä. Lisäksi tulokset osoittivat, että opettajat tukevat omalla toiminnallaan eri tavoin lasten tunnetaitojen kehittymistä. Tunnekasvatuksen merkityksen kannalta tunnetaitojen harjoittelu koettiin tärkeäksi aloittaa heti pienestä pitäen. Tämän lisäksi tunnekasvatuksen tärkeyttä kuvattiin muun muassa vuorovaikutus- ja kaveritaitojen kehittymisen kannalta sekä lasten oppimisen ja hyvinvoinnin näkökulmasta.
  • Nivala, Juulia (2022)
    Tavoitteet. Tunnekasvatuksen tarkoituksena on tuoda oppilaalle keinoja käsitellä tunteitaan, ilmaista itseään sekä ymmärtää toisia. Tutkielma pyrkii rakentamaan monipuolisen kuvan alakoulun tunnekasvatuksesta. Tavoitteena on selvittää, mitä tunnekasvatuksen interventioista on tutkittu, miten tunnekasvatusta toteutetaan alakoulussa ja millaisia haasteita tunnekasvatukseen liitetään sekä millaisin argumentein tunnekasvatusta on perusteltu. Menetelmät. Tutkielma toteutettiin vuoden 2022 keväällä kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Menetelmänä kuvailevan kirjallisuuskatsauksen tavoitteena on saada kattava kokonaiskuva tietystä aiheesta. Aineisto rajattiin maantieteellisesti pääosin suomalaisiin tutkimusiin. Ajallinen rajaus tehtiin 2000-lukuun ja tutkimuksista suurin osa oli toteutettu 2010-luvulla. Aineisto koostui yhteensä kahdestakymmenestä tutkimuksesta, joista puolet oli pro gradu -tutkielmia. Tulokset ja johtopäätökset. Jaoin tulokset kolmeen alalukuun tutkimuskysymysteni mukaisesti. Suurimmasta osasta interventiotutkimuksia löytyi positiivisia tuloksia. Vaikuttaa siltä, että erityisesti toiminnallisimmat interventiot saivat myönteistä palautetta ja toivottuja tuloksia aikaan. Tulosten mukaan tunnekasvatusta toteutettiin sekä spontaaneissa että suunnitelluissa tilanteissa. Suunnitellusti tunnekasvatusta toteutetaan oppiaineisiin integroimalla, tunnekasvatustuokiona ja toimintakulttuuria muovaamalla. Haasteina nähtiin käytössä olevien resurssien puute sekä aiheen abstraktius ja henkilökohtaisuus oppilaan osalta. Opettajat ja muut kasvatusalan asiantuntijat ajattelivat tunnekasvatuksen hyödyttävän oppilasta sekä nykyhetkessä että tulevaisuudessa. Tunnekasvatuksen koettiin tukevan luokan ilmapiiriä, kouluviihtyvyyttä, oppilaan mielenterveystaitoja ja tulevaisuudessa erityisesti työelämässä pärjäämistä. Tunnekasvatus vaikuttaa siis hyödylliseltä, mutta siihen sisältyy omat haasteensa. Tulevaisuudessa tarvitaan pidempiaikaista tutkimusta tunnekasvatuksen hyödyistä nimenomaan suomalaisessa alakoulussa. Lisäksi olisi mielenkiintoista tutkia, mitkä tunnekasvatuksen menetelmät ovat kaikista toimivimpia.
  • Rämä, Titta (2023)
    Tunnekasvatuksen tarve on noussut viime vuosina yhä enemmän osin maailmalla jyllänneen COVID-19 pandemian ja sittemmin Ukrainassa alkaneiden sotatoimien johdosta. Sosiaali- ja terveysministeriön lasten oikeuksia ja hyvinvointia koronaepidemian jälkihoidossa pohtinut työryhmä toi vuoden 2020 raportissaan esiin, että koronakriisillä on ollut huomattavia vaikutuksia lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiin. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli saada syvällistä tietoa tunnekasvatuksen tilasta Iitin kunnan esiopetuksessa, esiopettajien kuvaamana. Tutkimustehtävänä oli kuvata, millä tavoin Iitin kunnan esiopettajat toteuttavat tunnekasvatusta esiopetuksessa sekä, mitkä tekijät mahdollistavat ja vaikeuttavat laadukkaan tunnekasvatuksen toteuttamisen Iitin kunnan esiopetuksessa. Tutkimuskysymykset muotoutuivat seuraavanlaisiksi: (1) Millä menetelmillä Iitin kunnan esiopetuksessa toteutetaan tunnekasvatusta? Ja 2) Mitkä tekijät mahdollistavat laadukkaan tunnekasvatuksen toteuttamisen esiopetuksessa? Sekä (3) Mitkä tekijät vaikeuttavat laadukkaan tunnekasvatuksen toteuttamista esiopetuksessa? Tunnekasvatuksen tilaa ei ole aikaisemmin Iitin kunnan esiopetuksessa tutkittu, mutta tässä raportissa esiteltyjen aikaisempien tutkimusten valossa tunnekasvatuksella on positiivisia vaikutuksia lasten käyttäytymiseen ja kehittymiseen. Tämä opinnäytetyö toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena ja sen aineistona käytettiin ryhmähaastattelua, johon osallistui kolme Iitin kunnan esiopettajaa. Aineisto analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin keinoin. Tutkimustulosten mukaan Iitin kunnan esiopettajat toteuttivat tunnekasvatusta aamukokoontumisissa, pienryhmähetkissä ja arjen tilanteissa, harvemmin systemaattisesti suunniteltuna. Esiopettajat kokivat, että heillä oli käytössään riittävä määrä tunnekasvatusmateriaaleja, ja lisäksi heillä oli käytössään kuraattorin palvelut. Tulokset osoittivat, että entistä laadukkaamman tunnekasvatuksen toteuttaminen mahdollistuisi, jos heillä olisi enemmän aikaa perehtyä materiaaleihin ja, jos he pääsisivät tunnekasvatuskoulutukseen. Laadukkaan tunnekasvatuksen toteuttamisen vaikeuttavana tekijänä esiopettajat kokivat SAK-työajan puutteen ja liian suuret ryhmäkoot. Esiopettajat kokivat tunnekasvatuksen tärkeänä jo pienestä pitäen ja askel systemaattisemmin toteutettua tunnekasvatusta kohti oli otettu uuden Ystävien eskari -materiaalin myötä.
  • Kyrö, Anni (2021)
    Tunnetaitoja pidetään nykytiedon valossa yksinä ihmisen tärkeimmistä taidoista, sillä tunteet ovat läsnä jokapäiväisessä elämässä. Tunnetaitoja aletaan harjoittelemaan jo varhaislapsuudesta lähtien. Näin ollen tunnekasvatus on myös noussut osaksi varhaiskasvatusta, jotta tunne-elämän ja -taitojen kehittymistä voidaan tukea jo varhaisessa vaiheessa. Varhaiskasvatuksessa toimivien kasvattajien tehtävä on luoda lapselle turvallinen ilmapiiri omien tunteidensa ymmärtämiseen. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää varhaiskasvatuksen opettajien kokemuksia tunnekasvatuksesta, miten he toteuttavat tunnekasvatusta omassa lapsiryhmässään sekä millä tavoin tunnekasvatuksen toteuttamista voitaisiin heidän mielestään kehittää edelleen. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja sen aineisto kerättiin kyselyn avulla. Kyselylomake tehtiin Helsingin yliopiston E-lomakkeelle ja sen linkki jaettiin Varhaiskasvatuksen opettajat- Facebook-ryhmässä. Kyselyyn tuli yhteensä 34 vastausta, joista 17 käytettiin aineiston analyysissa. Aineiston analysoinnissa käytettiin teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä. Tutkimustuloksista käy ilmi, että tunnekasvatus koettiin tärkeäksi osaksi varhaiskasvatusta ja sen toteuttamisen katsottiin olevan monipuolista ja luontevaa. Varhaiskasvatuksen opettajat toteuttivat tunnekasvatusta sekä ennalta suunnitellusti tuokioiden avulla, että ennalta suunnittelemattomasti arjen tilanteissa. Varhaiskasvatuksen opettajat kokivat valmiiden materiaalien tuovan helpotusta tunnekasvatuksen suunnitteluun ja toteutukseen. Arjessa tunnekasvatusta toteutettiin tunteiden sanoittamisen ja nimeämisen keinoin. Tunnekasvatuksen toteuttamisen kehittämisideat liittyivät tunnekasvatukselle tarkoitetun ajan lisäämiseen, henkilöstön koulutukseen ja tiimin työskentelyyn ja kommunikointiin.
  • Vakula, Viivi (2022)
    Koulun tehtävä on tuottaa yleissivistystä ja opettaa akateemisia taitoja, mutta näiden rinnalle lapset tarvitsevat myös elämisen taitoja. Tällaisia ovat esimerkiksi tunne- ja vuorovaikutustaidot. Niihin kuuluvat taito tunnistaa, säädellä, hallita ja käsitellä niin omia kuin muidenkin tunteita. Sosiaalinen kanssakäyminen edellyttää taitoa samaistua toisen ihmisen asemaan ja ymmärtää se, miltä hänestä tuntuu. Hyvät tunnetaidot usein ennustavatkin sosiaalista taitavuutta. Tunnetaidot ovat yhteydessä myös koulumenestykseen. Koulussa näitä taitoja voidaan harjoitella tunnekasvatuksen avulla. Tutkielma on toteutettu kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, jonka tarkoituksena on selvittää, mitä tunnetaidot ovat, miten ja miksi niitä opetetaan, ja millaisia tunnetaitoja yhteiskunnassa toimiva kansalainen tarvitsee. Hain aineistoa erilaisilla aiheeseen liittyvillä hakusanoilla niin suomeksi kuin englanniksikin. Aiheen mukainen tutkimuskirjallisuus sisälsi tieto- ja oppikirjoja sekä tutkimustekstejä pääosin 2000-luvulta. Niiden avulla pyrin saamaan vastaukset tutkimuskysymyksiini, joita olivat 1) mitä tunnetaidot ovat? 2) mihin tunnetaitoja tarvitaan? sekä 3) miten tunnetaitoja opetetaan? Tunnetaitojen voidaan todeta olevan tärkeä osa nykyajan koulumaailmaa. Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa (2014) tunnekasvatus ja tunnetaidot mainitaan useassa kohdassa. Tunteiden huomioon ottaminen ja ymmärtäminen on asetettu esimerkiksi ympäristöopin, liikunnan, musiikin ja uskonnon oppiaineiden tavoitteiksi. Tunnetaitoinen oppilas osaa nimetä omia tunteitaan, ymmärtää niitä sekä niiden taustalla vaikuttavia syitä ja sovittaa käytöksensä niiden vaatimalla tavalla. Tunnekasvatusta voidaan toteuttaa koulussa monin eri tavoin esimerkiksi draaman tai lastenkirjallisuuden avulla. Myös erilaiset arjen tilanteet tarjoavat oivia tilaisuuksia tunnetaitojen harjoitteluun. Tavoitteena on kasvattaa empaattisia ja muut huomioon ottavia kansalaisia.
  • Toivonen, Emmi (2019)
    This study is a rewiew of factors that support emotional education in primary school. Emotional education is an important topic for me because I will graduate as a classroom teacher in the future. It's also a current topic today. Research method of this study is descriptive literature review and more closely narrative review. The material of this study consists of previous research and scientific articles both in English and in Finnish. Based on this review can be said that current Finnish curriculum, interventions of emotional education and teachers' emotional skills support emotional education in primary schools. Emotional education is an important part of Finnish national core curriculum. In addition the interventions of emotional education increase and develop pupils' emotional skills. It's also important that teachers know their own emotional skills and their effect on pupils and the atmosphere of classroom.