Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • Paappanen, Juliaana (2024)
    Tämän opinnäytetyön aiheena on Turner-tyttöjen ja -naisten sosiaalinen toimintakyky ja itsetunto. Turnerin oireyhtymä on harvinainen tytöillä ilmenevä kromosomipoikkeavuus, jonka esiintyvyys on noin 1:2500. Oireyhtymän pääpiirteisiin kuuluu lyhytkasvuisuus, puutteellinen murrosiän kehitys ja lapsettomuus. Moni Turnerin oireyhtymään liittyvistä tutkimuksista keskittyy Turner-tyttöjen ja -naisten fyysiseen terveyteen, kuten pituuskasvuun, hormonihoitoihin ja murrosiän kehitykseen. Sen sijaan oireyhtymän vaikutuksia psykososiaaliseen hyvinvointiin on tutkittu vähemmän. Kun Turner-tytön vanhemmat saavat tietää diagnoosista, heitä todennäköisesti mietityttää, kuinka oireyhtymä tulee näkymään lapsen arkielämässä ja ihmissuhteissa. Tullaanko tätä kiusaamaan pituutensa tai muiden ulkoisten piirteidensä vuoksi? Tuleeko tällä olemaan haasteita ystävyys- ja seurustelusuhteissa? Miten nämä asiat vaikuttavat lapsen minäkäsityksen ja itsetunnon rakentumiseen? Tämän tutkielman pyrkimyksenä on löytää näihin kysymyksiin vastauksia. Tämä opinnäytetyö on kirjallisuuskatsaus, jossa tutkimusaineistona käytetään aikaisempia tutkimuksia. Tarkoituksena on muodostaa laaja kokonaiskuva Turner-tyttöjen ja -naisten sosiaalisesta toimintakyvystä ja itsetunnosta sekä niihin vaikuttavista tekijöistä aiempia tutkimustuloksia analysoimalla. Aineistoon valikoitui kuusi tutkimusartikkelia, jotka on julkaistu vuosina 2000–2011. Tutkittavien yhteinen ikähaarukka oli 7–61 vuotta, mutta valtaosa tutkittavista oli alle 35-vuotiaita. Tutkimusaineistossa Turner-tyttöjen ja -naisten oma arvio sosiaalisesta toimintakyvystään on varsin positiivinen. Heillä on kuitenkin vaikeuksia ystävyys- ja seurustelusuhteiden muodostamisessa ja kokemuksia koulukiusaamisesta. Lisäksi heidän vanhemmat kertovat heillä olevan tavallista enemmän haasteita sosiaalisissa taidoissa. Tämä voi viitata siihen, että Turner-tytöt ja -naiset peittelevät haasteiden todellista laajuutta tai eivät hahmota niitä itse. Turnerin oireyhtymään näyttää liittyvän myös heikko itsetunto, mutta tiettyjä itsetunnon osa-alueita on syytä tarkastella erikseen. Tämän tutkielman tuloksien mukaan Turner-tyttöjen ja -naisten suoritusitsetunto on vahva, mutta sosiaalinen itsetunto tavallista heikompi. Tulokset viittaavat siihen, että itsetunto-ongelmat ja haasteet sosiaalisissa suhteissa liittyvät Turner-tytöillä ja -naisilla erityisesti murrosiän kehityksen ongelmiin. Pituudella, käytetyllä hormonikorvaushoidolla ja sen kestolla ei sen sijaan näytä olevan vaikutusta kumpaankaan. Tutkimusartikkelien tuloksissa on paljon ristiriitaisuuksia, eikä suoria olettamuksia Turner-tyttöjen ja -naisten psykososiaalisesta toimintakyvystä kannatakaan tehdä. Jokainen Turner-tyttö on yksilö, ja kasvattajan rooliin kuuluu tunnistaa tämän henkilökohtaiset vahvuusalueet ja tuen tarpeet. Näin lapsen henkiselle kasvulle voidaan tarjota paras mahdollinen tuki.
  • Kivijärvi, Jutta (2023)
    Tavoitteet. Tämän tutkielman tutkimustehtävänä oli selvittää, miten koulunkäynti Suomessa näyttäytyy turvapaikanhakijaoppilaiden kertomuksissa. Tutkielman tarkoituksena oli määritellä, millaisia koulunkäynnin teemoja turvapaikanhakijalasten kertomuksissa esiintyy sekä millaisista konkreettisista tekijöistä nämä teemat muodostuvat. Lisäksi tutkielmassa tarkastellaan sitä, kuinka turvapaikanhakijalasten esiin tuomat näkökulmat suhteutuvat aiempaan tutkimukseen nähden. Tutkielmani tulosten avulla pyrin ymmärtämään paremmin maahanmuuttajalasten ajatuksia ja asenteita koulunkäynnistä Suomessa, heidän kotoutumistaan Suomeen sekä sitä, kuinka kotoutumista tapahtuu kouluympäristössä. Menetelmät. Tutkielma toteutettiin analysoimalla aineistoa, joka oli alun perin tuotettu Itä-Suomen yliopistossa KOTO – Kohtaamisia taidolla ja taiteella -hankkeessa. Aineisto koottiin saduttamalla eräässä vastaanottokeskuksessa asuvia turvapaikanhakijoita marraskuussa 2016. Sadutettavat koululaiset olivat 8–17-vuotiaita, ja heitä oli yhteensä 25. Jokainen heistä kertoi 1–4 satua, ja yhteensä satuja koottiin aineistoon 63 kappaletta. Turvapaikanhakijoiden saduttajina toimi yhteensä 72 luokanopettajaopiskelijaa. Tutkielman aineistoa analysoitiin teemoittelemalla ja tyypittelemällä. Ensin aineisto teemoiteltiin alakategorioihin ja sen jälkeen alakategoriat tyypiteltiin samankaltaisten vastausten muodostamiksi tiivistetyiksi vastausryhmiksi eli teemoiksi. Tulokset ja johtopäätökset. Turvapaikanhakijaoppilaiden kertomuksissa ilmeni lähes pelkästään myönteisiä kokemuksia koulunkäynnistä. Koulunkäynnin teemat, joita tutkitut lapset toivat saduissaan esille, olivat oppiminen, turvallisuus koulussa, koulunkäynnin merkitys, koulujärjestelmän sisäistäminen sekä koulupäivän mielekkäät sisällöt. Sekä tämän tutkielman saduissa että aiemmassa suomalaisessa tutkimuksessa painottuvat turvapaikanhakijaoppilaiden kokema turvallisuus koulussa ja opettajan merkitys luotettavana aikuisena. Lisäksi kotoutumisen elementtejä vaikuttaisi löytyvän myös kouluympäristöstä. Tällöin kotoutumista tukisivat turvapaikanhakijan kokemus oman luokan yhdenvertaisena jäsenenä toimimisesta, koulussa vallitsevien käytänteiden ja sääntöjen tuntemus sekä dialogisuus turvapaikanhakijaoppilaan ja koulun muiden oppilaiden ja henkilökunnan välillä
  • Partanen, Hanna (2021)
    Tiivistelmä Tavoitteet. Tämä tutkimus lähestyy koulunkäynninohjaajien ja koulun moniammatillisen yhteisön yhteistyötä relationaalisen asiantuntijuuden näkökulmasta. Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä toimi Anne Edwardsin (2005) relationaalisen asiantuntijuuden käsite. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää koulunkäynninohjaajien kokemuksia heidän omasta asiantuntijuudestaan ja siitä, miten heidän asiantuntijuuttaan huomioidaan koulun moniammatillisessa työyhteisössä. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että eri kasvatusalan ammattilaiset voivat rakentaa yhteistä, uutta tietoa yhdessä, kun he tunnistavat ja tunnustavat toistensa asiantuntijuuden. Menetelmät. Tutkimus oli laadullinen tutkimus. Sen aineisto kerättiin teemahaastatteluilla. Haastatteluaineisto koostui kolmen koulunkäynninohjaajan haastatteluista. Aineisto analysoitiin teorialähtöisen sisällönanalyysimenetelmän avulla, missä aineiston luokittelu perustuu aikaisempaan teoriaan. Tulokset ja johtopäätökset. Tutkimuksen tuloksissa koulunkäynninohjaajat tunnistivat oman asiantuntijuutensa, joka koostui arjen oppilastiedosta. Ohjaajat kokivat oman ammatillisen koulutuksensa tuoman tietopohjan kapeaksi työtehtäviin nähden, mitkä vaihtelivat oppilaiden ja ohjaajien kahdenkeskisistä opetushetkistä koko luokan valvontatilanteisiin. He tunnistivat opettajien asiantuntijuuden ja miten se erosi heidän omasta asiantuntijuudestaan. Koulunkäynninohjaajat olivat vaihtelevasti osallisina tiedon jakamisessa. Ohjaajat kokivat, että tieto muilta koulun asiantuntijoilta olisi ollut tarpeellista koulun arjessa. Tutkimuksen tuloksista oli nähtävissä kaksi teemaa, jotka toimivat relationaalisen asiantuntijuuden rakentumisen esteinä. Tulosten perusteella voidaan todeta, että ohjaajilla on haasteita rakentaa relationaalista asiantuntijuutta suhteessa oppilaisiin. Yhteisen kasvatusvastuun tukeminen lähtee kaikkien asiantuntijuuden tunnustamisesta ja yhteisestä tiedosta. Yhteisen tiedon rakentuminen vaatii aikaa, eikä ajan puutteeseen voi vaikuttaa ohjaajien tasolla. Relationaalista asiantuntijuutta voitaisiin kehittää lisäämällä ajallisia ja tiedollisia resursseja koko työyhteisössä.
  • Siljamo, Kaisla (2019)
    Tavoitteet. Sähköiset oppimateriaalit ovat tulleet lyhyessä ajassa kouluihin. Sähköisten oppi-materiaalien käyttö ja ominaisuudet voivat kuitenkin olla vaihtelevia. Tutkimuksen tavoitteena oli tutkia sähköiseen oppimateriaaliin liittyviä tekijöitä eri tutkijoiden tutkimuksissa. Tutkimus-tehtävänä on tutkia, mitä ominaisuuksia tutkijoiden mukaan sähköisessä oppimateriaalissa pitäisi huomioida, ja mitä tekijöitä tutkijoiden mukaan sähköisen oppimateriaalin käyttämisessä tulisi huomioida. Menetelmät. Tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Tutkimuksen aineisto muodostettiin hakemalla Helka-tietokannasta ja Google Scholarista eri hakusanoilla. Osa tutkimusaineistosta löydettiin myös aiempien tutkimusten ja pro gradujen lähdeluetteloista. Muutama tutkimus saatiin myös kokeneemmalta tutkijalta. Aineistoa analysoitiin tutkimuskysymysten pohjalta. Tulokset ja johtopäätökset. Tutkijoilla erimielisyyttä esiintyi vain yksittäisissä tekijöissä, merkittävimpinä oppimateriaalin esittämistavoissa eri aisteilla sekä matematiikan valmiuksista sähköisen oppimateriaalin käyttöön siinä käytettävien symbolien ja kaavojen takia. Samaa mieltä tutkijat olivat kaiken kaikkiaan sähköisen oppimateriaalin ominaisuuksista niin rakenteen, motivoinnin kuin yhteisöllisyydenkin kannalta. Sähköisen oppimateriaalin käytössä tutkijat näkivät tärkeimpänä, että opettajalla on aikaa perehtyä oppimateriaaliin, ja sähköistä oppimateriaalia käytetään tilanteeseen sopivalla tavalla. Tutkijat eivät pitäneet todennäköisenä, että painetun oppimateriaalin käyttö olisi katoamassa vielä vähään aikaan. Heidän mielestään sähköisen ja painetun oppimateriaalin yhteyskäytöllä saavutettaisiin parhaat oppimistulokset. Sähköisellä oppimateriaalilla pystytään tukemaan oppilaan oppimista parhaiten, kun sitä käytetään harkiten ja perustellusti. Sähköisiä oppimateriaaleja voisikin tutkia tulevaisuudessa lisää empiirisesti, kuten esimerkiksi, mitä sähköisiä oppimateriaaleja Suomessa kouluissa käytetään tai opettajien ja oppilaiden kokemuksia niiden käytettävyydestä erityisesti matematiikan parissa. Myös sähköisten oppimateriaalien taustalla olevaa pedagogiikkaa voisi tutkia tarkemmin.
  • Huttula, Jenna (2017)
    The aim of my Bachelors Thesis in Educational Sciences was to find out what kind of views and experiences class teachers have about inquiry-based science education and curriculum integration in their work. Also I tried to find out did participation in a development project called LumaLähetit give better preparedness for putting the above-mentioned subjects into practice. The research assignment of my Bachelor’s thesis was to find out how the views of the teachers, who took part in the LumaLähetit development project, changed during it. LumaLähetit development project is a part of LUMA Finland development program which aims to increase skills and interest towards natural sciences and mathematics. Two teachers participated into my research. These teachers took part in the LumaLähetit development project in the spring of 2015. The answers to my research questions I tried to find out via three internet based questionnaires which the teachers filled in three steps during the development project. The first one just before the project, second during it and the third one approximately six months after the LumaLähetit development project. Questions in the questionnaires were open questions. The material gathered was analyzed using the method of content analysis. From inquiry-based science education the teachers had experience already before the pro-ject, but both of them felt that their understanding about it deepened. In principle, the teach-ers felt that inquiry-based science education was onerous method for teaching. Later on af-ter the project, the teachers thought that the project did give them ideas, tools and encour-agement for creating inquiry-based science lessons in their classes. The answers in the questionnaires concerning curriculum integration were short. One of the two teachers felt that LumaLähetit development project clarified the benefits of curriculum integration used in teaching for him. The other teacher on his behalf felt that the project strengthened his under-standing how curriculum integration increases motivation towards learning in various school subjects. In summary it can be said that for the participated teachers, LumaLähetit develop-ment project increased the eagerness to use methods of curriculum integration and inquiry-based education in their work as teachers.
  • Rönkkö, Ella (2019)
    Behind participatory research is an ideology, which aims to empower those who are not academic researchers. It also offers a chance to examine disability as a social construct instead of a physical disability, and to participate disabled people in conducting research about them. Research ethics considers vulnerable peoples to be populations, which are at risk of being taken advantage of, or incapable of giving consent to research. One of these vulnerable populations is people with intensive special education needs. Intensive special education needs refers to those with severe disabilities, intellectual or developmental disabilities or autism. They might also have severe mental challenges or elongated compulsory education. This research is interested in what research ethical challenges participatory research has, when conducted with people with intensive special education needs. This research also aims to find out, how participatory research can improve the realisation of self-determination and participation of people with intensive special education needs. This research aims to answer the following questions: 1. What research ethical challenges does participatory research have, when conducted with people with intensive special education needs? 2. What possibilities does participatory research create to improve the realisation of self-determination and participation of people with intensive special education needs? This research was conducted as an integrative literary review of 9 articles. Articles were searched using key words of ethics, disability or disabilities or disabled ja participatory research, and the criteria was, that articles had to have been published after year 2000, they were peer reviewed and in English. Content analysis was used to analyse the data. Content analysis was done data based by coding the data, after which the coded data was arranged into themes and categories. After the data was analysed, five categories arose: the failure of getting content, power-imbalances between the academic research and research partners, increased awareness and know-how, challenges brought on by outside influence and empowerment. Regarding power-imbalances the findings were conflicting: on the other hand participatory research was seen as a good way to break down the barriers between the academic researcher and the research partners, on the other hand the academic researchers found themselves incapable of facing the research partners as equals. The most important finding of this study was however, that the data clearly highlighted empowerment and increased competence among the research partners.
  • Pakarinen, Johanna (2017)
    The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of Lean-training by the Hospital District of Helsinki and Uusimaa (HUS). Additionally, the purpose was to find out the possible background factors influencing on the effectiveness of the training. The study offers information about the extent of the effectiveness of HUS Lean-training. According to previous studies, Finnish health care system is facing challenges and needs to be improved. Lean-method is a good method to improve the system. This is why it is important to study the effectiveness of the Lean-training. The study was based on Kirkpatrick’s Four-Level Training Evaluation Model. The four levels are reactions, learning, change in behaviour and results. The research questions of this study are “What is the extent of the effectiveness of HUS Lean-training?” and “Are there background factors influencing on the effectiveness of the HUS Lean-training?”. The study was a quantitative study and the research material was collected by e-form. The target group was the participants of HUS Lean-training 2015. 18 people took part in this study and they formed 72 % of the target group. The frequencies of the research material were examined and the material was analysed with cross tabulation. The findings show that the first two levels of Kirkpatrick’s model, reactions and learning, were achieved. However, the findings show that work environment was preventing achieving the third level, the change in behaviour. According to the results, lack of time and lack of support were the preventing factors. In the future, management should make sure that there is time and support available for Lean development.
  • Leppänen, Taneli (2018)
    The purpose of this thesis was to find out how philosophy and the Philosophy for Children-program are related to philosophy of life (school subject) and to see to what extent children’s philosophy can be used to achieve the goals of philosophy of life at grades 1-2. I was interested in the subject because I wanted to find practical tools for teaching philosophy of life classes. The aim of this thesis was to show the link between philosophy of life, philosophy and the Philosophy for Children-program by examining the practical connections and features between them, and also to examine the eligibility of Philosophy for Children as a teaching method in philosophy of life. The research questions in this study were different in nature, so I used different tools to answer them. I investigated the links between philosophy of life, philosophy and the Philosophy for Children by examining the national core curriculum and various articles related to them. I investigated the eligibility of Philosophy for Children as a teaching method in philosophy of life by means of an integrated literature review. My review consisted of five recent researches on the effects of Philosophy for Children, which I chose on the basis of the variables under examination. Philosophy of life turned out to be linked to philosophy and the Philosophy for Children-program by a variety of practical implications behind the subjects. An integrated literature review showed that the Philosophy for Children practise can be used as a teaching method to achieve the goals of the curriculum of philosophy of life at grades 1-2.
  • Heikkilä, Emma (2020)
    Mål. Målet med kandidatavhandlingen var att undersöka hur två- och flerspråkighet och identitet behandlas i sex nyländska tvåspråkiga kommuners lokala läroplaner. I grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen (2014) står det målsättningar om flerspråkighetens vikt för både gemenskapen och individen. Två- och flerspråkighet bör ses som en positiv sak och som en resurs. Dock visar tidigare forskning lärares oro för två- och flerspråkiga elevers bristfälliga språkkunskaper. Avhandlingen och undersökningen skulle utreda på hurdana sätt två- och flerspråkighet beskrivs kopplat till elevernas identitetsutveckling i de lokala läroplanernas allmänna del. Undersökningen bygger starkt på begreppen identitet samt två- och flerspråkighet. Identitet kan vara både personlig och social. Identiteten bygger på flera tillskrivna och frivilliga kategorier. Tvåspråkighet är ett mångtydigt begrepp men i denna avhandling behandlas det främst ur ett individuellt perspektiv. Individuell tvåspråkighet kan delas i fyra kategorier: ursprung, identitet eller attityd, funktion och kompetens. Individuell tvåspråkighet kan även klassas som frivillig eller ofrivillig. Metoder. Undersökningen är en kvalitativ dokumentanalys var analysmetoden är tematisk analys enligt Braun och Clarkes (2006) artikel. Dokumenten som undersöks är Borgås, Esbos, Grankullas, Kyrkslätts, Lovisas och Vandas lokala läroplaner. Kommunerna valdes från Nylands femton tvåspråkiga kommuner enligt läroplanernas format och omfattning. De relevanta delarna från dokumenten kodades till 43 citat, vilka användes i analysen. Teman producerades utgående från tidigare forskning och teorier. Resultat och slutsatser. Analysen gav fyra nyckelteman: 1) språk som kategori för identitetsformande på personlig nivå, 2) språk som social kategori för identitet, 3) andrafiering av flerspråkiga elever samt 4) två- och flerspråkighet som kompetens. I resultaten framkom även att två- och flerspråkighet och identitet behandlas i de övriga läroplanerna tämligen ytligt och att identitet i samband med två- och flerspråkighet inte behandlas alls i Borgås och Vandas lokala läroplaner.
  • Arponen, Lina (2019)
    The objective of this thesis is to highlight opportunities or disadvantages for simultaneous bilingual children ́s language learning in early childhood education and discuss how educators should work to develop the simultaneous bilingual child ́s language in a proper way. I base my study on the following research questions: 1. Which opportunities can a bilingual child have considering language learning? 2. Which disadvantages can bilingual children have considering language learning? 3. How can bilingualism interfere with the learning when considered children with previous language impairment? I have chosen to research simultaneous bilingualism and by doing that, answering my research questions as it is a constantly occurring subject in bilingual Finland and by being conscious about bilingual learning educators can work consciously with developing children ́s language usage in Early childhood education. The thesis is written with the research method qualitative text analysis with the research approach grounded theory. The data analysed in the thesis are five articles discussing simultaneous bilingualism. The result of the thesis notes that bilingualism does not affect children ́s language learning as long as the child gets proper support in the language learning from the start. The educator has to be aware of the disadvantages of bilingualism to be able to properly support simultaneous bilingual children in their language learning. By giving the children proper support from the beginning of the bilingual language learning process, disadvantages can be prevented all together. The simultaneous bilingual child should get linguistic support from the educator by, for example, discussion or language exercises to develop both languages equally.
  • Lindgren, Elisa (2024)
    Multilingualism is constantly increasing in our society. Several years ago it was forbidden to speak a language other than the daycare language in daycare centers, but now that has changed. I want to find out what methods are used to support children's different linguistic backgrounds. My research questions are: 1) What view do the pedagogues have of bilingualism 2) How to support bilingual children in daycare 3) What concrete methods are used when the child actively mixes two different languages? In this master's thesis, I have chosen to use qualitative research methods. I interviewed three people with different educational backgrounds and job experiences. The interviews were taped and transcribed and some parts were used in the thesis. The result shows that bilingual or multilingual children are valued in today's situation. The educators see it more as a resource than a problem. Mam invests in different methods to support children's bilingualism in similar, but also different ways.
  • Wirén, Jessi (2020)
    Tavoitteet. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten opiskelijat kokevat akateemisen tylsyyden opiskeluun liittyvissä tilanteissa, jotka he kokivat olevan joko liian haastavia tai liian helppoja itselleen. Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin, minkälaisessa yhteydessä tylsyyden kokeminen oli akateemisiin saavutuksiin. Tunteiden yhteyttä oppimiseen on tutkittu 1900-luvun alusta. Suurimmaksi osaksi tutkimus on keskittynyt ahdistuksen tunteeseen. Tällä vuosituhannella on alettu tutkia myös muiden tunteiden yhteyttä opiskeluun ja siinä suoriutumiseen. Akateemisten tunteiden määrittelyn apuna käytettiin kontrolli-arvoteoriaa, tunteiden yhteyttä oppimiseen kuvailtiin tutkimuksessa akateemisten oppimistilanteiden kontekstissa. Menetelmät. Tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Aineistona käytettiin internetin hakukoneista ja tietokannoista löytyneitä tieteellisiä artikkeleita sekä yhtä pro gradu- tutkimusta. Tulokset ja johtopäätökset. Opiskelijoiden kokemus tylsyyden tunteesta vaihteli sen mukaan, johtuiko tylsyyden tunne tehtävän liiallisesti haastavuudesta vai helppoudesta. Liian haastavien tehtävien kohdalla tylsyyden tunne kohdistui opiskelijaan itseensä, kun taas liian helppojen tehtävien kohdalla tylsyys kohdistui sekä tehtävään että yksilöön. Akateemisten saavutusten ja tylsyyden tunteen suhde näytti olevan vastavuoroinen. Akateemisiin saavutuksiin liittyvä tylsyyden tunne heikensi akateemista suoriutumista ja heikentyneet suoritukset lisäsivät tylsyyttä.
  • Vassiljeva, Anita (2022)
    Aikaansaamattomuus on käsitteenä kompleksinen siten, että sitä voidaan määritellä eri tavoin ja nämä määritelmät ovat usein merkittävästi ristiriidassa suhteessa toisiinsa. On kuitenkin merkkejä siitä, että viime vuosien aikana on kehittynyt yleisesti jaettu yhteisymmärrys, joka rajaa aikaansaamattomuuden epärationaaliseksi, tietoiseksi ja haitalliseksi ilmiöksi. Työaikaansaamattomuus on kuitenkin suhteellisen vähän tutkittu, joskin enenevissä määrin suosiotaan kasvattava aikaansaamattomuustutkimuksen osa-alue, eikä kokoavaa tietoa sen sisältämistä suuntauksista ole tietääkseni saatavilla. Näin ollen tämän tutkimuksen tarkoitus on kartoittaa erilaisia teoreettisia lähestymistapoja, joita työaikaansaamattomuuden tutkimuskenttä pitää sisällään, sekä lisäksi syitä, joita työaikaansaamattomuudelle on esitetty. Tutkimus suoritettiin integroivana kirjallisuuskatsauksena, sillä sille ominainen kriittinen ja tietoa yhdistelevä tapa luoda uutta tietoa palvelee hyvin tämän tutkimuksen pyrkimystä saavut-taa kokonaiskäsitys työaikaansaamattomuuden tutkimuskentästä. Analyysimenetelmänä käytettiin teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä. Siinä katsausprosessia ohjaa aineisto, mutta myös aiempi teoria, jota käytin tässä tutkimuksessa vertaillessani työaikaansaamattomuuden tutkimusta aikaansaamattomuuden tutkimukseen yleisesti. Katsauksen tulokset viittaavat siihen, että aikaansaamattomuustutkimuksen kehitysharppaukset kohti yhtenevää jaettua näkemystä eivät koske työaikaansaamattomuuden tutkimusta, ainakaan vielä. Yhteneväisempi näkemys aikaansaamattomuuden peruselementeistä tekisi tutkimuksista vertailukelpoisempia, ja siten tukisi vahvempien teorioiden ja tehokkaampien interventioiden kehittymistä. Näin ollen työaikaansaamattomuuden tutkimuksessa olisi hyvä suuntautua tarkentamaan työaikaansaamattomuuden käsitettä tutkimalla sitä, miten se mahdollisesti eroaa aikaansaamattomuudesta muilla osa-alueilla, sekä millaiset elementit sen määrittelyssä olisivat käyttökelpoisimmat.
  • Saarioja, Patrik (2023)
    Tavoitteet. Tutkin kandidaatintutkielmassani työhyvinvoinnin ja organisaation suoriutumisen välisiä yhteyksiä sekä henkilöstöjohtamisen roolia tässä suhteessa. Aiempi tutkimus tukee työhyvinvoinnin ja suoriutumisen välistä suhdetta. Henkilöstöjohtamisen roolia ei oltu tutkittu erityisen paljoa, mutta tähän kuuluvia asioita löytyi tutkimuksista, minkä vuoksi tämän roolin tutkiminen on minusta tärkeää. Tehtäväni on selvittää, millainen rooli työhyvinvoinnilla on organisaatiossa ja tämän suoriutumisessa sekä millaisessa roolissa henkilöstöjohtaminen on tässä Menetelmät. Tutkimus toteutettiin laadullisena kirjallisuuskatsauksena. Näin aineistoa oli mahdollista kerätä paljon ja etsiä tarkoituksenmukaisia aineiston osia. Aineistoa kerättäessä valikoitui 4 artikellia 27 artikkelin kokonaisuudesta. Näiden artikkeleiden avulla pyrin vastaamaan tutkimuskysymyksiin pohtimalla kriittisesti ja vertailemalla tuloksia, luomalla synteesiä. Tulokset ja johtopäätökset. Tärkeimpinä tuloksina voidaan pitää työhyvinvoinnin olevan merkityksellinen organisaation suoritumisessa asiakastyytyväisyydelle. Huomioitavaa on myös, että työhyvinvoinnin ollessa puuttellista, moni avainluku organisaation suoriutumista koskien, kuten henkilöstökulut, tehokkuus ja tuottavuus, olivat alhaisempia. Henkilöstöjohtamisen rooli oli huomattavissa, työn resursoinnilla ja työntekijä-johtajasuhteen kehittämisellä työhyvinvointiin oli mahdollista vaikuttaa.
  • Kantola, Tiina (2021)
    Työhyvinvointia on tutkittu perinteisesti pahoinvoinnin ja ongelmien näkökulmasta. Positiivisen työpsykologian yleistymisen myötä on pahoinvoinnin rinnalle noussut uudenlainen näkemys työhyvinvoinnista. Työhyvinvointia voidaan edistää vahvistamalla positiivisia voimavaroja, jotka parhaillaan luovat mahdollisuuden työn imuun. Työuupumusta on tutkittu jo pidemmän aikaa työn imun ollessa suhteellisen tuore tutkimusaihe. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, kuinka työuupumus ja työn imu ovat yhteydessä työhyvinvointiin. Lisäksi tarkastelen työuupumuksen ja työn imun suhdetta toisiinsa. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että työuupumus on yhteydessä työhyvinvointiin negatiivisesti. Työn imun vaikutusten työhyvinvoinnille puolestaan on todettu olevan positiivisia aiempien tutkimusten valossa. Työuupumuksen ja työn imun välisestä suhteesta aiemmat tutkimukset esittävät kahdenlaista näkökulmaa: työuupumus ja työn imu nähdään joko toistensa vastakohtina tai vastakkaisina, mutta erillisenä ilmiönä. Kandidaatin tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, joka on koostettu vertaisarvioiduista artikkeleista sekä aihetta käsittelevästä tieteellisestä kirjallisuudesta. Kuvailevan kirjallisuuskatsauksen tavoitteena on luoda mahdollisimman kattava käsitys tutkittavasta aiheesta. Valitut tutkimusartikkelit käsittelivät työhyvinvointia työuupumuksen ja työn imun näkökulmasta. Tiedonhaku toteutettiin tammi-maaliskuussa 2021. Hakusanoina käytettiin avainsanoja työuupumus, työn imu, burnout sekä work engagement. Aineistoa rajattiin sisäänottokriteerein ja lopulliseen katsaukseen valikoitui 24 vertaisarvioitua tutkimusartikkelia. Kirjallisuuskatsauksen tulokset osoittivat aiemman tutkimuskirjallisuuden perusteella muodostamani hypoteesin mukaisesti, että työuupumus oli negatiivisesti ja työn imu positiivisesti yhteydessä työhyvinvointiin. Työuupumus altistaa useille sairauksille ja työkyvyttömyydelle, kun puolestaan työn imu vaikuttaa positiivisesti terveyteen, onnellisuuteen ja yleiseen hyvinvointiin. Työuupumuksen ja työn imun suhteesta tarjotaan kirjallisuudessa kahdenlaista näkökulmaa: työuupumus ja työn imu on mahdollista nähdä toistensa vastakohtina tai vastakkaisina käsitteinä, mutta toisistaan erillisinä ilmiöinä.
  • Kaffka, Jonna (2022)
    Tässä tutkimuksessa kiinnitän huomiota varhaiskasvatuksen ammattilaisten työhyvinvointiin. Viimeaikaiset tutkimukset ja selvitykset ovat nostaneet esiin huolen esimerkiksi resurssien puutteesta, sijaispulasta ja työn kuormittavuudesta. Lisäksi kunnilla on ollut haasteita saada koulutettua henkilökuntaa vakituisiin tehtäviin. Hyvinvoiva henkilöstö on varhaiskasvatuksen tärkein voimavara, sillä hyvinvoivat työntekijät toteuttavat laadukasta varhaiskasvatusta ja edistävät näin myös lasten hyvinvointia. Tutkimuksessani selvitän eri ammattinimikkeellä työskentelevien näkemyksiä siitä, mitkä tekijät vaikuttavat henkilöstön työhyvinvointiin tiimissä, millaisissa tilanteissa koetaan työn imua sekä millaisia ajatuksia heillä on omasta työhyvinvoinnistaan. Toteutin tutkimukseni laadullisena eli kvalitatiivisena tutkimuksena fenomenografista tutkimusotetta apuna käyttäen. Keräsin tutkimusaineiston (N=16) puolistrukturoidulla kyselylomakkeella varhaiskasvatuksen ammattilaisilta marraskuussa 2021. Jaoin vastaajat kolmeen ryhmään: varhaiskasvatuksen opettajat, epäpätevät varhaiskasvatuksen opettajat ja varhaiskasvatuksen lastenhoitajat. Muodostin vastauksista kuvauskategorian Moniammatillisia näkemyksiä työhyvinvoinnista tiimeissä. Nimesin alaluvut peilaten niitä tutkimuskysymyksiini: työhyvinvointia edistävät tekijät, työhyvinvointia heikentävät tekijät, työn imuun vaikuttavat tekijät ja ammattinimikkeen vaikutus työhyvinvoinnin kokemukseen. Tulosten perusteella eri ammattiryhmät pitivät tiimin työhyvinvointia edistävinä tekijöinä samankaltaisia asioita. Kaikki nostivat esiin huumorin tärkeyden, avoimen keskustelukulttuurin ja luottamuksen työkaveriin. Myös samanlaiset arvot ja näkemykset tiimissä kannattelivat työhyvinvointia. Varhaiskasvatuksen opettajat ja epäpätevänä varhaiskasvatuksen opettajana työskentelevät toivat esiin työhyvinvointia heikentäviksi tekijöiksi esimerkiksi kiireen, työmäärän lisääntymisen ja inkluusion tuomat haasteet. Varhaiskasvatuksen lastenhoitajat kokivat sijaisten huonosta saatavuudesta johtuvan muissa ryhmissä auttamisen raskaaksi. Resurssipula ja ammattitaidon puute nousivat kaikkien vastauksissa työhyvinvointia heikentäviksi tekijöiksi. Tulokset osoittavat, että varhaiskasvatuksen ammattilaiset kokevat työssään edelleen innokkuutta, ylpeyttä tekemästään työstä ja saavat työstä ilon ja onnistumisen kokemuksia. Tutkimuksessani eri ammattinimikkeet eivät vaikuttaneet kokemukseen työhyvinvoinnista, vaan vastaukset jakaantuivat eri ammattiryhmien välillä tasaisesti. Mielenkiintoista olisi, toisiko suuremman tutkimusjoukon vastaukset tai haastattelu esiin enemmän eroavaisuuksia ammattinimikkeiden välillä tai havaintoja tiimin sisäisistä suhteista, jotka vaikuttavat työhyvinvointiin positiivisesti tai negatiivisesti.
  • Tuomola, Susanna (2024)
    Varhaiskasvatuksen kriisiytynyt tilanne on ollut paljon esillä mediassa ja ihmisten puheissa. Henkilöstöpula on suuri, työntekijöitä ei ole tarpeeksi, mutta ei myöskään työnhakijoita. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että varhaiskasvatustyö ei houkuttele uusia työntekijöitä, ja tällä hetkellä työssä olevat ovat kuormittuneita vallitsevasta tilanteesta. Tutkielmani tavoitteena on selvittää varhaiskasvatuksen, erityisesti päiväkotihenkilöstön työhyvinvoinnin nykyistä tilaa. Haluan selvittää mitkä ovat niitä tekijöitä, joiden henkilöstö kokee tukevan työhyvinvointiaan, ja mitkä tekijöitä, jotka he kokevat heikentävän sitä. Kyseessä on laadullinen tutkimus, jonka aineistona toimi Osaava varhaiskasvatus -hankkeen ryhmähaastatteluaineisto. Haastattelut toteutettiin ammattiryhmittäin teemahaastatteluina kesä-elokuussa 2022. Haastatteluun osallistui kunnallisessa varhaiskasvatuksessa tällä hetkellä työskenteleviä varhaiskasvatuksen lastenhoitajia (3), varhaiskasvatuksen sosionomeja (5) sekä yliopistotaustaisia varhaiskasvatuksen opettajia (4). Aineiston analyysimenetelmänä käytin temaattista analyysiä. Etsin aineistosta vastauksia työhyvinvointia lisäävistä sekä heikentävistä tekijöistä ja muodostin näistä teemoja. Työhyvinvointia lisäävien tekijöiden pohjalta muodostin neljä teemaa: toimiva työyhteisö, positiivinen palaute, asiakasperheet ja toimivien fyysisten tilojen merkityksen. Henkilöstön nimeämistä työhyvinvointia heikentävistä tekijöistä muodostin kolme teemaa: organisaatiosta tulevat vaatimukset ja rajoitteet, työvoimapula sekä työn epävakaus. Tutkielmani tulokset vahvistavat aiempia tehtyjä tutkimuksia (ks. Perho & Korhonen, 2012), jonka mukaan suurimmiksi työhyvinvointia lisääviksi tekijöiksi mainitaan työyhteisö ja asiakasperheet. Työhyvinvointia heikentävinä tekijöinä koetaan erityisesti työn arvostuksen puute sekä työvoimapula. Tutkielmani osoittaa, että huolimatta ulospäin näyttäytyvästä tilanteesta, omaa työhyvinvointiaan arvioidessaan henkilöstö pystyy nimeämään työhyvinvointia heikentävien tekijöiden lisäksi myös työhyvinvointia tukevia tekijöitä.
  • Toukola, Annumaiju (2023)
    Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää varhaiskasvatuksen opettajien kokemuksia työhyvin-voinnista. Varhaiskasvatus on ollut paljon esillä mediassa ja keskustelussa on ollut muun muassa alalla vallitsevat epäkohdat ja haasteet, sekä huoli niin lasten kuin aikuistenkin turvallisuudesta. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää miten varhaiskasvatuksen opettajat kokevat oman sekä yleisesti varhaiskasva-tuksen opettajien keskuudessa vallitsevan työhyvinvoinnin tilan tällä hetkellä. Lisäksi tutkimuksessa kartoitettiin millaiset tekijät edistävät ja heikentävät varhaiskasvatuksen opettajien työhyvinvointia ja millainen merkitys niillä on työnteossa varhaiskasvatustyössä. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena keväällä 2023. Tutkimuksen aineisto kerättiin e-kyse-lylomakkeella. E-kysely jaettiin ammattiryhmän Facebook-ryhmässä nimeltä ”Varhaiskasvatuksen opettajat”. Kyselyyn vastasi 14 varhaiskasvatuksen opettajana työskentelevää henkilöä. Aineiston avulla vastattiin tutkimuskysymyksiin, joiden tavoitteena oli selvittää miten varhaiskasvatuksen opet-tajat kokevat oman työhyvinvointinsa tilan tällä hetkellä, sekä millainen kokemus heillä on yleisesti varhaiskasvatuksen opettajien keskuudessa vallitsevasta työhyvinvoinnin tilasta tällä. Lisäksi tutki-muksessa selvitettiin mitkä tekijät edistävät ja heikentävät varhaiskasvatuksen opettajien työhyvinvoin-tia ja millainen merkitys niillä on työntekoon varhaiskasvatustyössä. Tutkimuksessa selvisi, että varhaiskasvatuksen opettajat arvioivat yleisen alalla vallitsevan työhyvinvoinnin tilan selvästi heikommaksi kuin omansa. Yksilöiden työhyvinvoinnin tilan arviot näyttäytyivät moninaisena, osalla heikompana ja osalla lähelle erinomaista. Yleisellä tasolla työhyvinvointi nähtiin suhteellisen heikkona. Vastausten perusteella päiväkotikohtaisia eroja varhaiskasvatuksen laadussa ja toiminnassa on suuresti, mutta epäkohtia sekä haasteita kuitenkin voidaan löytää lähes kaikkialta. Vastaajat kokevat, että työhyvinvointi vaikuttaa työhön varhaiskasvatuksessa monella tapaa. Työssään viihtyvät iloitsivat esimerkiksi toimivasta tiimistä ja kannustavasta ilmapiiristä, kun taas työstään väsyneet nostivat esiin muun muassa epäammattimaisen tiimin ja haasteet palautumisessa. Merkittävimpinä työhyvinvointia edistävinä tekijöinä pidettiin työkavereita, hyvää esimiestyötä ja työyhteisön yleistä ilmapiiriä. Merkittävimmiksi työhyvinvointia heikentäviksi tekijöiksi taas nostettiin henkilöstövaje, vähäinen esimiehen tuki ja suuret ryhmäkoot. Tutkimus antoi todenmukaista tietoa kyselyyn vastanneiden kokemuksista työhyvinvoinnista. Vaikka tulokset olivatkin yksilöiden vastauksia, niistä voidaan päätellä varhaiskasvatuksen työhyvinvoinnin tilaa myös laajemmin.
  • Hyttinen, Heini (2019)
    This study examines the development of a work identity in people studying general degrees that do not lead to a certain occupation. The aim is to showcase how a work identity of students of general and adult education in the University of Helsinki is structured, how the development process is and whether their studies support this process. The study was conducted by interviewing six students of general and adult education in the University of Helsinki in the spring of 2019. The interviewees were asked about their studies and work life. The transcribed interviews were analysed by using content analysis, searching for similarities and differences. Five components of a work identity were showcased in the interviews: values and goals concerning work, interests, idea of oneself as a worker, and placement of oneself in relation to others. The interviewees felt it important to find work they like and that corresponds with their degree and values. Also, the opportunity to have a say in the workplace was held important. The interviewees found it hard to describe a common identity for all students of general and adult education, besides interest in education and active citizenship. However, they found it important to make a distinction between them and class teacher students. The interviewees have built the perception of themselves as workers based on other’s notions, work experience and the example of others. The generality of the degree was not found to be a negative thing, but the interviewees admit it demands more identity work and pondering of possibilities because of unclear future prospects. The studies did not majorly support the development of the work identity, instead it has developed at work.
  • Särkijärvi, Tuuli (2021)
    Nuorisotyöttömyys ja huoli nuorten hyvinvoinnista ovat olleet julkisen keskustelun kohteina jo pitkään. Työttömyyden tiedetään olevan yhteydessä monenlaisiin kielteisiin vaikutuksiin elämän eri osa-alueilla; esimerkiksi yksipuoliseen ruokavalioon ja heikompaan terveydenti-laan työllisiin verrattuna. Pahimmillaan erilaiset ongelmat kasautuvat samoille yksilöille, jolloin työn tai koulutuksen piiriin hakeutumien vaikeutuu entisestään ja riskinä on yhteiskunnasta syrjäytyminen. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, minkälaista ruokakasvatusta vailla työ- ja koulutuspaikkaa olevat nuoret aikuiset ovat saaneet ja miten he näkevät ruokakasvatuksen vaikuttavan heidän tämänhetkisiin ruokatottumuksiinsa. Tutkimuksella halutaan luoda kuvaa myös siitä, minkälaista ruokakasvatusta työn ja koulutuksen ulkopuolella olevat nuoret aikuiset tällä hetkellä kokevat tarvitsevansa. Tutkimus tehtiin eteläsuomalaisen kunnan Starttivalmennukseen osallistuvien nuorten aikuisten keskuudessa. Laadullinen aineisto kerättiin puolistrukturoitua teemahaastattelua menetelmänä käyttäen ja haastattelut litteroitiin tekstiksi sisällönanalyysia varten. Haastatteluun osallistui kuusi 18-22-vuotiasta nuorta aikuista, jotka haastatteluhetkellä olivat olleet vailla työ- ja koulutuspaikkaa puolesta vuodesta kahteen vuoteen ja Starttivalmennuksen asiakkaina kahdesta kuukaudesta vuoteen. Tutkimus osoitti, työn ja koulutuksen ulkopuolelle jääneet nuoret olivat tietoisia terveyttä edistävän ruokavalion yhteydestä koettuun hyvinvointiin, mutta heillä oli monenlaisia haasteita ja esteitä terveellisten ruokavalintojen tekemiseen liittyen. Erityisesti päivärytmin puuttuminen, heikko taloudellinen tilanne ja kiinnostuksenpuute ruoanvalmistusta kohtaan nähtiin esteinä terveyttä edistävän ruokavalion noudattamiselle.