Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • Kokko, Eeva (2021)
    Tavoitteet. Tässä tutkimuksessa selvitän, millaista yhteistyötä varhaiskasvatuksen erityisopettajien ja varhaiskasvatuksen opettajien välillä on ollut Helsingin kaupungin Varhaiskasvatuksen erityisopettaja (VEO) -pilotissa toimintavuonna 2020–2021. Yhteistyömuotojen selvittämisen lisäksi tavoitteeni on myös tuottaa näkökulmia opettajien välisen yhteistyön kehittämiseen. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että opettajien välinen yhteistyö vaikuttaa oppimisympäristön laatuun ja inkluusion toteutumiseen. Menetelmät. Tutkimus oli luonteeltaan laadullinen. Lähetin E-lomakekyselyn VEO-pilotissa työskenteleville varhaiskasvatuksen erityisopettajille sekä heidän kanssaan yhteistyötä tekeville varhaiskasvatuksen opettajille. Kysely kartoitti yhteistyön muotoja sekä yhteistyön hyviä puolia, haasteita ja kehittämistarpeita. Vastaajia oli yhteensä 21. Analysoin aineiston sisällönanalyysin avulla. Tulokset ja johtopäätökset. Varhaiskasvatuksen erityisopettajien ja varhaiskasvatuksen opettajien välinen yhteistyö oli yhteissuunnittelua ja -opetusta, erityisopettajan konsultointia ja läsnäoloa lapsiryhmässä sekä yhdessä toteutettua monialaista yhteistyötä. Molemmat ammattiryhmät kokivat yhteistyön olevan ensisijaisesti hyvää. VEO-pilotin mahdollistamaa matalan kynnyksen tukea pidettiin hyvin tärkeänä. Haasteet liittyivät lähinnä ajanpuutteeseen ja henkilöstön poissaoloihin. Yhteistyön struktuuriin ja tiedonkulkuun kaivattiin myös selkeyttä, ja yhteissuunnittelua ja -opettajuutta haluttiin kehittää.
  • Koivumäki, Piia (2020)
    Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten varhaiskasvatuksen henkilökunnan mielestä päiväkotien metsäretket tukevat luontosuhteen kehittymistä. Tavoitteena oli kyselylomakkeen avulla selvittää heidän käsityksiään luontosuhteesta ja metsäretkistä. Tutkimuskysymykseksi muodostui: Millaisia merkityksiä metsäretkillä on lasten luontosuhteen kehittymisessä varhaiskasvatuksen henkilökunnan mukaan? Hyvinvointimme kulmakivi on suotuisa luonto- ja ympäristösuhde. Päiväkodissa tarjotut monipuoliset luontokokemukset tukevat lapsen luontosuhteen muodostumista. Teoriassa tuon esille muun muassa kuinka lapsen luontosuhde muodostuu saatujen kokemuksien kautta. Positiiviset luontokokemukset vahvistavat luonnon arvostamista ja opettavat siitä välittämistä. Varhaiskasvatuksella ja esiopetuksella on merkittävä rooli ympäristökasvatuksessa. Teoriassa kerron myös Palmerin puumallista ja ympäristökasvatuksesta osana varhaiskasvatussuunnitelman perusteita. On hyvä pohtia omaa suhdettaan luontoon ja miten välittää sitä varhaiskasvatuksessa lapsiryhmälle. Kyselylomake sisälsi 27 strukturoitua ja kaksi avointa kysymysvaihtoehtoa. Kysymyksillä halusin kartoittaa vastaajien asenteita metsäretkiä kohtaan. Kyselylomake koostui taustatiedoista, metsäretkiä koskevista kysymyksistä ja lapsen luontosuhteeseen liittyvistä kysymyksistä. Tutkimukseen osallistui 74 henkilöä, pääsääntöisesti varhaiskasvatuksen opettajia, mutta myös lastenhoitajia. Tutkimuksen aineisto kerättiin kahteen Facebook ryhmään jaetun e-lomakkeen avulla. Aineisto kerättiin joulukuussa 2019 ja analysointi aloitettiin tammikuussa 2020. Analysointimenetelmänä käytettiin määrälliseen aineistoon SPSS-ohjelmaa sekä laadulliseen aineistoon sisällönanalyysiä. Tutkimukseen osallistuneet päiväkodit tekevät metsäretkiä lähiluontoon. Luonnon merkitys tiedostetaan ja sitä opetetaan lapsille arjen tilanteissa. Ympäristön hoitamisesta ja sen suojelemisesta puhutaan tarinoiden, tehtävien ja lasten aloitteiden kautta. Luontosuhde nähdään muodostuvan ennen kaikkea kokemusten ja tekemisen kautta, vanhempien merkittävää roolia unohtamatta. Positiiviset luontokokemukset ja retket erilaisiin ympäristöihin nähdään tärkeänä. Lapset ovat kiinnostuneita oppimaan luonnosta ja ymmärtämään sen vaikutuksia. Aikuisen rooli on tukea tätä kiinnostusta ja tiedostaa luontosuhteen muodostuvan omista asenteista ja arvoista luontoa kohtaan.
  • van der Ende, Jenni (2020)
    Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet (OPH, 2018) ja Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet (OPH, 2014) velvoittavat toiminnan suunnittelua ennen toiminnan toteutusta sekä toiminnan arviointia toteutuksen jälkeen. Lasten tulee saada varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa kokemuksia ohjatusta liikunnasta vapaamuotoisen liikunnan lisäksi. Ohjatun liikunnan avulla voidaan edistää Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositusten (OPH, 2016) täyttymistä päivittäin jokaisen lapsen osalta. Suositusten mukaan lasten tulisi olla vauhdikkaasti fyysisesti aktiivisia yhden tunnin ja kevyesti aktiivisia kahden tunnin ajan päivässä. Tutkimuksessa pyritään selvittämään varhaiskasvatuksen henkilökunnan kokemuksia ohjatun liikunnan suunnittelusta, toteutuksesta ja arvioinnista varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää varhaiskasvatuksen henkilökunnan kokemuksien pohjalta, miten ohjattua liikuntaa suunnitellaan ja millä tavoin sitä toteutetaan sekä arvioidaan. Tutkimuksen aineisto kerättiin kyselylomakkeen avulla, joka koostui avoimista ja monivalintakysymyksistä. Kyselylomake julkaistiin verkkokyselynä sosiaalisen median keskusteluryhmässä. Keskusteluryhmä, jossa kyselylomakkeen linkki julkaistiin, oli suunnattu kaikille varhaiskasvatuksessa työskenteleville henkilöille. Kyselyyn vastasi 67 varhaiskasvatuksessa tai esiopetuksessa työskentelevää henkilöä eri ammattiryhmistä. Kerätty aineisto analysoitiin sisällönanalyysimenetelmää käyttäen. Sisällönanalyysin avulla aineistosta kerättiin tutkimuksen kannalta olennaisimmat tiedot. Tutkimus osoitti, että ohjattua liikuntaa suunniteltiin, mutta suunnitteluun käytettäviä välineitä hyödynnettiin vaihtelevasti. Liikuntaa ohjattiin enemmän varhaiskasvatusyksikön sisä- ja ulkotiloissa kuin yksikön lähiympäristöissä. Liikunnan ohjaaminen oli vähäistä ja epäsäännöllistä. Eri ympäristöissä ohjattua liikuntaa arviointiin toteutukseen nähden runsaasti. Arvioinnissa hyödynnettiin monia erilaisia arviointikaavakkeita.
  • Hotakainen, Silja (2021)
    Tavoitteet. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli saada ymmärrys siitä, pitääkö varhaiskasvatuksen henkilöstö omien tunteiden säätelyä tärkeänä osana työtään ja onko aihe heidän mie lestään tarpeeksi esillä varhaiskasvatuksen kentällä. Tunteiden tiedetään olevan yhteydessä muun muassa koko kehon hyvinvointiin (Nummenmaa, 2019), mutta silti niiden säätelyä ei ole juurikaan tutkittu varhaiskasvatuksen henkilöstön näkökulmasta. Peruskoulun opettajien tunteiden säätelystä sen sijaan löytyy tutkimuksia. Esimerkiksi Brackett ja Caruso (2007) ovat tutkimuksellaan saaneet viitteitä siitä, että tunteiden säätelykykyyn keskittyvillä opettajankoulutusohjelmilla on monenlaisia positiivisia vaikutuksia opettajien työelämään. Menetelmät. Tämä on määrällinen tutkimus ja aineistoa analysoitiin tilastollisesti kuvaavalla analyysilla. Tutkimuksen aineisto kerättiin verkkokyselyllä varhaiskasvatuksen henkilöstölle suunnattujen Facebook -ryhmien kautta. Kyselyssä oli taustakysymyksinä työkokemus vuosina ja ammattinimike sekä mielipideväittämiä. Vastausvaihtoehdot olivat neliasteikollisia. Kyselyyn vastasi 236 varhaiskasvattajaa, joista yli puolet oli varhaiskasvatuksen opettajia. Tutkielmassa käytettiin tilastollisesti kuvaavaa analyysia. Ensiksi vastauksia taulukoitiin SPSS-ohjelmalla, jonka jälkeen frekvenssit vietiin Exceliin kuvioitavaksi. Kuvioita analysoitiin suhteessa tutkimuskysymyksiin ja aikaisempiin tutkimuksiin. Tulokset ja johtopäätökset. Varhaiskasvatuksen henkilöstöön kuuluvat kehittivät tietoisesti omaa tunteiden säätelyään työskennellessä lasten kanssa ja he pitivät aikuisten kykyä säädellä tunteitaan tärkeänä osana varhaiskasvatusta. He kokivat selvästi aikuisten tunteiden säätelyn olevan liian vähän esillä varhaiskasvatuksessa ja omien tunteiden säätelystä haluttaisiin lisäkoulutusta. Tämän ja aikaisempien tutkimuksen tulokset näyttävät, että voisi olla aiheellista kehittää varhaiskasvatuksen alalle suuntaavia eri koulutuksia sekä ottaa aihetta enemmän esille varhaiskasvatusympäristöissä.
  • Kirsikkapuu, Toni (2021)
    Aims. The research was conducted aiming to understand the participation of ECEC (Early Childhood Education and Care) personnel through three dimensions: empowerment, work engagement and work commitment. The research problems were the theory of empowerment and it´s implications in ECEC, the theory of work commitment and it´s implications in ECEC and work engagement and it´s implications in ECEC. The research is based on The research the literature review was based on was the research of Venninen, T., Leinonen, J., Rautavaara-Hämäläinen, M., Purola, K. ”Lähes aina haettaessa sanotaan, että ihan ok päivä – mitä se lopulta tarkoittaa? Lasten vanhempien ja henkilökunnan osallisuus pääkaupunkiseudun päiväkodeissa.” (Almost Always as I Get my Child from Daycare They Say the Day Was OK - What Does It Really Mean? The Participation of Children´s Parents and ECEC personnel in the Daycare Centers of Metropolitan Area.) Research was conducted combining quantitative and material concerning the participation of parents and ECEC personnel. This research focuses on the participation of ECEC personnel. Methods. The methods used were literature review and content analysis. The method was abductive, the theory combined with the results creating new theory. In the teams participating in the original research by Venninen et al there were 25 000 children in daycare and the number of personnel was 5272. Results and Conclusions. The dimension of empowerment includes initiatives, as human agency evolves through social relations. Well-being at work and work identity are strongly related. Work commitment can be seen in tendency to want to influence in substitute arrangements and holidays. Employees wanted well-being at work and organizations and structures that support it. Work engagement was influenced negatively by not being able to influence one´s work description. This relates to tiredness and self-esteem. The mirror of work engage-ment is work resources versus work costs. ECEC personnel is dissatisfied in possibilities to further education and in-service training. In a larger framework of society, Freire (2005) developed a theory of dialogical action. Subjects meet in co-operation intending to change the world. Booth (2011) combines values and participation. Values follow actions and enable participation.
  • Myöhänen, Heli (2023)
    Tiivistelmä - Referat - Abstract Suurin osa suomalaisista lapsista viettää suurimman osan päivästään varhaiskasvatuksessa, jolloin varhaiskasvatuksen liikuntakasvatuksella on tärkeä rooli lasten fyysisen aktiivisuuden lisäämisessä. Henkilöstön toiminnalla ja kannustuksella on näin ollen merkittävä vaikutus siihen. miten aktiiviseksi lasten arki varhaiskasvatuksessa muodostuu. Aiemmat tutkimukset osoittavat, että erilaisilla fyysisillä, sosiaalisilla ja organisaationaalisilla tekijöillä voidaan vähentää lasten paikallaoloaikaa ja vastaavasti lisätä lasten fyysistä aktiivisuutta varhaiskasvatuksessa. Tämän tutkimuksen tehtävänä oli tarkastella varhaiskasvatuksen henkilöstön roolia varhaiskasvatuksen liikuntakasvatuksessa, mitä roolista tiedetään ja millä keinoin henkilöstö voi lisätä lapsen fyysistä aktiivisuutta. Tutkimusongelmana on, millainen on varhaiskasvatuksen henkilöstön rooli varhaiskasvatuksen liikuntakasvatuksessa, johon etsittiin vastausta kahden tutkimuskysymyksen avulla: 1 Millaisin menetelmin, millaisista aineistoista ja millaisiin tavoitteisiin liittyen on varhaiskasvatuksen henkilöstön roolia tutkittu? 2 Miten varhaiskasvatuksen henkilöstö voi lisätä lapsen fyysistä aktiivisuutta? Tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, jonka tarkoitus on tuottaa yleisluontoista tietoa kohteena olevasta aiheesta ja yhdistää hajanaista tutkimustietoa tiivistettyyn muotoon. Ominaista tälle katsaustyypille on myös se, että tutkimuskysymysten ja aineistohankinnan suhteen on joustavuutta ja valinnanvapautta. Kirjallisuusaineiston hankinnassa noudatettiin tarkoin harkittuja ja perusteltuja sisäänotto- ja ulossulkukriteerejä. Keskeisessä asemassa oli tutkimuskysymykset, joihin peilaten aineisto valittiin. Aineistona käytettiin kahta tutkimusta ja yhtä väitöskirjatutkimusta. Analyysi tehtiin teoriaohjaavan sisällönanalyysin periaatteita noudattaen. Kaksi yleisintä menetelmällistä tapaa kerätä tietoa lasten fyysisestä aktiivisuudesta ja/tai paikallaanolosta oli kyselylomake ja havainnointi. Kiihtyvyysmittaria käytettiin kahdessa ja arviointilomaketta yhdessä tutkimuksessa. Tulokset osoittivat sen, että kasvattajien pedagogisella suunnittelulla ja valinnoilla on selkeä yhteys lasten fyysiseen aktiivisuuteen ja paikallaoloon. Keinoja, millä varhaiskasvatuksen henkilöstö voivat lisätä lapsen fyysistä aktiivisuutta ovat: suunnitella sellaisia aktiviteetteja ja käytänteitä, jotka keskeyttävät lasten istumisaikaa, suunnittelua tapahtuu vähintään kerran viikossa ja se kohdistuu lasten yksilöllisiin tarpeisiin, järjestää useammin fyysisen aktiivisuuden teemaviikkoja ja toteuttaa fyysisen aktiivisuuden toimintatuokiot kestoltaan pidempinä. Lisäksi henkilöstön pedagogisissa keskusteluissa huomion tulee kohdistua lasten vuorovaikutussuhteisiin ja niiden kehittämiseen. Katsaus antaa varhaiskasvatuksen henkilöstölle tiivistettyä tietoa siitä, millä keinoin he voivat vaikuttaa lapsen fyysiseen aktiivisuuteen varhaiskasvatuksessa, lisätä sitä ja mihin asioihin liikuntakasvatuksessa tulee panostaa. Lisäksi saatiin selville se, millä eri menetelmillä aihetta on tutkittu ja antaa pohjaa arvioida saataisiinko eri tutkimusmenetelmien käyttämisellä laajempaa tietoa aiheesta.
  • Koski, Tiina (2023)
    Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, miten varhaiskasvatuksen alan kirjallisuudessa tuodaan esiin varhaiskasvatuksen alan ammattilaisten hyvinvoinnin merkitys suhteessa lasten hyvinvointiin ja emotionaalisten taitojen tukemiseen. Lasten hyvinvointiin vaikuttaa voimakkaasti se, miten aikuiset ja varhaiskasvatuksen alan ammattilaiset käyttäytyvät ja kanssasäätelevät tunteitaan (Sohlstén-Nederström;Lehto;Sajaniemi;& Lehto, 2022). Lasten on saatava kokea kanssasäätelyä itsesäätelytaidoiltaan kehittyneemmältä aikuiselta, jotta heidän omat itsesäätelytaitonsa voisivat kehittyä ja harjaantua (Sohlstén-Nederström;Lehto;Sajaniemi;& Lehto, 2022). Erityisesti näissä kanssasäätelytilanteissa varhaiskasvatuksen alan ammattilaisilta vaaditaan vahvoja stressin sekä itsesäätelyn taitoja, joihin puolestaan vaikuttaa varhaiskasvattajan hyvinvoinnin tilanne (Sohlstén-Nederström;Lehto;Sajaniemi;& Lehto, 2022). Tällä hetkellä varhaiskasvatuksen kentällä puhutaan paljon työpahoinvoinnista ja varhaiskasvatuksen alan ammattilaisten arjen haasteista. Tämä tutkimus tuo esiin näkemyksen alan ammattikirjallisuuden tarjonnasta varhaiskasvatuksen alan ammattilaisten ja lasten hyvinvoinnin syy-seuraussuhteeseen. Tämän tutkimuksen menetelmänä on kuvaileva kirjallisuuskatsaus, jonka aineisto on valikoitunut varhaiskasvatuksen tietopalvelun (Varhaiskasvatuksen tietopalvelu) kirjoista viimeiseltä kolmelta vuodelta. Aineistoksi valikoituivat neljä kirjaa, joissa tuotiin esiin varhaiskasvatuksen alan ammattilaisten ja lasten hyvinvoinnin merkitys toinen toisilleen. Analyysitapana on käytetty sisällönanalyysia, jossa luokiteltiin kirjoista nousevat aiheet neljään eri teemaan; 1) lasten hyvinvointiin vaikuttavat asiat, 2) varhaiskasvatuksen alan ammattilaisten hyvinvointiin vaikuttavat asiat, 3) varhaiskasvatuksen alan ammattilaisten hyvinvoinnin vaikutus lasten hyvinvointiin ja 4) lasten sekä varhaiskasvatuksen alan ammattilaisten keinot hyvinvoinnin edistämiseen. Varhaiskasvatuksen alan ammattilaisten hyvinvoinnin merkitys lasten hyvinvoinnille tuotiin esiin kaikissa kirjoissa hieman eri tulokulmasta käsin. Aineistossa tuotiin esiin lasten ja varhaiskasvatuk-sen alan ammattilaisten hyvinvointi tärkeänä ja toisiaan korreloivana teemana. Asiat, jotka vaikutta-vat varhaiskasvattajan hyvinvointiin, vaikuttavat siihen, miten varhaiskasvatuksen alan ammattilai-set käyttäytyvät. Tämä puolestaan vaikuttaa suoraan siihen, mitä asioita hyvinvoiva lapsi kokee ja sitä kautta oppii. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että kaikki se, mihin varhaiskasvattajan hyvin-voinnissa panostetaan, valuu alas suoraan lasten hyvinvoinnille.
  • Toivanen, Liisa (2021)
    Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten varhaiskasvatuksen henkilöstön työhyvinvointia on tutkittu Suomessa 2000-luvulla ja miltä varhaiskasvatuksen opettajien ja lastenhoitajien työhyvinvointi tehtyjen tutkimusten valossa näyttää. Varhaiskasvatuksen kentällä on tapahtunut viimeisen vuosikymmenen aikana monia muutoksia ja uusien velvoittavien ohjausasiakirjojen myötä lapsen edun ja hyvinvoinnin edistäminen ovat entisestään korostuneet. Henkilöstön hyvinvoinnilla on yhteys lasten hyvinvointiin. Tutkimuksen tavoitteena on luoda kokonaiskuva, yleiskatsaus varhaiskasvatuksen henkilöstön työhyvinvoinnin tilasta. Tämä tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Aineiston keruu ja rajaus toteutettiin systemaattista tutkimusotetta mukaillen. Aineisto koostui viidestä varhaiskasvatuksen henkilöstön työhyvinvointia selvittäneestä tutkimusjulkaisusta. Aineiston analyysin muotona oli kuvaileva synteesi, jonka tavoitteena oli muodostaa johdonmukainen ja ytimekäs yhteenveto tutkimusaineistosta. Varhaiskasvatuksessa työhyvinvoinnin tutkimus keskittyi työn vaatimusten ja voimavarojen kartoittamiseen sekä työhyvinvoinnin arvioimiseen pääasiassa työn imun ja työuupumuksen käsitteiden kautta. Tutkimusten pääpaino oli määrällisessä tutkimuksessa, mutta tutkimuksissa yhdisteltiin myös erilaisia aineistoja. Varhaiskasvatuksen henkilöstö koki voimakasta työn imua ja yleisesti ottaen lastentarhaopettajien voimavarat työssä koettiin varsin hyviksi. Työn tärkeimmät voimavaratekijät olivat lapset ja hyvä työilmapiiri. Työn kuormittavuustekijät liittyivät tehostamistoimiin ja riittämättömiin resursseihin. Sairauspoissaolot eivät olleet ainoastaan seurausta työn kuormittavuudesta, vaan ne myös tuottivat kuormittavuutta. Tämän tutkimuksen tulokset summaavat suomalaisen varhaiskasvatuksen henkilöstön työhyvinvoinnista saatavilla olevaa tutkittua tietoa ja tarjoavat näin keinoja työhyvinvoinnin kehittämiseen varhaiskasvatuksessa. Tulosten perusteella on mahdollista kehittää myös uusia jatkotutkimusideoita.
  • Lappalainen, Sanna (2018)
    The meaning of this Bachelor’s thesis was to concentrate on the co-operation between early childhood educators and child welfare workers. The approach was based on early childhood educators experiences and points of view. This research brings information about different situations in this co-operation and explains how the early childhood educators have experienced it. This subject has been researched before in early childhood education´s point of view. Earlier research has shown that the co-operation between early childhood educators and child welfare has been seen pretty ambivalent. Co-operation has made things easier, for example it has been a relief to share the responsibility. Nevertheless there is no common course of action, which has made the co-operation process more difficult. In the theory part of this study, central consept is the multiprofessional co-operation and the aims which has been specified for this co-operation between early childhood education and child welfare services. The data for this research was collected in September 2018 via internet. All the 30 ansvers that were received, were included in the analysis. The respondents were early childhood educators and they all had experiences about co-operation with child welfare. The analysis was based on inductive content analysis based on the data. According to early childhood educators, the co-operation with child welfare was shown as challenging and unidirectional. Co-operation was experienced challenging because of the problems with communication, the changing personal in child welfare services and the lack of information and tools. Child welfare’s strict confidentiality obligation and early childhood education´s professional confidentiality and the resources in social services were questionized. Ideas of development were expressed more than the strengths of this co-operation. Cooperation was experienced functioning when it was interactional, the expertisement was shared and all aspects were appreciated. Working interaction and more information and tools are needed so the co-operation process can be experienced ideal and efficient
  • Grönroos, Janet (2023)
    Tässä tutkimuksessa tutkittiin esi- ja alkuopetuksen välistä yhteistyötä. Tavoitteena oli selvittää varhaiskasvatuksen- ja luokanopettajien kokemuksia esi- ja alkuopetuksen välisestä yhteistyöstä sekä tekijöitä, jotka vaikuttavat yhteistyön onnistumiseen. Tutkimuksessa selvitettiin, miten esi- ja alkuopetuksen välistä yhteistyötä tulisi kehittää opettajien näkökulmasta. Aiemmat tutkimukset osoittavat, että esi- ja alkuopetuksen välinen yhteistyö edesauttaa lapsen joustavaa ja onnistunutta siirtymistä alkuopetukseen. Aiemmat tutkimukset osoittavat myös, että esi- ja alkuopetuksen ammattilaiset ovat kokeneet yhteistyön toteuttamisen haastavana. Esi- ja alkuopetuksen välisen yhteistyön on todettu olevan haastavaa, sillä rajapinnoilla työskentelee eri alojen ammattilaisia ja yhteistyö edellyttää kaikilta uuden oppimista sekä joustavuutta suunnittelussa ja toteutuksessa. Tutkimus toteutettiin laadullisena eli kvalitatiivisena tutkimuksena. Tutkimuksen aineisto koostui viiden esiopettajan ja viiden alkuopettajan vastauksesta, jotka kerättiin sähköisellä kyselylomakkeella tammikuussa vuonna 2023. E-lomake jaettiin kahteen eri opettajille suunnattuun Facebook-ryhmään. Aineiston analysointi toteutettiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä. Tutkimustulokset osoittivat, että esi- ja alkuopetuksen välinen yhteistyö toteutuu vaihtelevasti eri toimipaikoissa. Aineistosta nousi esiin vaikuttavina tekijöinä esi- ja alkuopetuksen välisen yhteistyön onnistumiseen esiopetuksen toimipisteen sijainti, resurssipula, esi- ja alkuopetuksen opettajien yhteinen suunnitteluaika sekä tiedonsiirto. Tulosten mukaan opettajat kokevat, että esi- ja alkuopetuksen välistä yhteistyötä tulee kehittää. Esi- ja alkuopetuksen välistä yhteistyötä tulisi kehittää niin, että se palvelee molempia osapuolia eikä kuormita ketään. Esi- ja alkuopettajien kehittämisideoita yhteistyölle oli esimerkiksi yhteisen suunnitteluajan lisääminen, resurssien kasvattaminen sekä selkeämmät ja yhteiset ohjeet yhteistyölle.
  • Väkeväinen, Sanni (2023)
    Tavoitteet. Tutkimuksen tehtävänä on tuottaa tietoa kuntien paikallisille päättäjille varhaiskasvatuksen palveluvalikoimaa koskevien päätösten vaikutuksista lapsiperheisiin. Testaan samalla hypoteesiani siltä osin, vaikuttaako kunnan taloudelliset tekijät paikallisiin varhaiskasvatusvalikoimien kokonaisuuteen. Aiemmissa tutkimuksissa on tullut ilmi, että lasten kotihoidon ja varhaiskasvatuksen välinen keskustelu on varsin jännittynyttä sekä polarisoitunutta. Aikaisemman tiedon pohjalta on näyttöä myös siitä, että monilapsisissa perheissä kaikki alle kouluikäiset lapset ovat joko institutionaalisen varhaiskasvatuksen tai kotihoidon tuen piirissä. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tarkastella kunnan paikallisten päätösten vaikutusta useamman varhaiskasvatusikäisen lapsen omaavien perheiden valintoihin lastenhoidon ja varhaiskasvatuksen osalta. Tarkoituksena oli selvittää, millaiset päätökset olisivat kannattavia, jotta perheiden valinta lasten hoidon ja varhaiskasvatuksen osalta olisi helpompaa. Menetelmät. Tutkimus toteutettiin integroivana kirjallisuuskatsauksena, sillä metodina se mahdollisti monipuolisen ja laajan tutkimusaineiston sekä sitä kautta laajensi mahdollisuuksia päätöksentekoon ja johtopäätöksiin. Katsauksen analyysinä toimi laadullinen sisällönanalyysi, jossa aineiston tarkastelussa keskityttiin teoreettisen viitekehyksen sekä tutkimustehtävän ja -kysymysten kannalta keskeisiin asioihin aineistosta pohjautuvien käsitteiden kautta. Sisällönanalyysi mahdollisti abduktiivisen päättelyn aineistossa esiintyvien samankaltaisuuksien osalta niin hypoteesini kuin tutkimusilmiön kannalta. Tutkimusaineisto sisälsi yhteensä 20 aineistoa, joissa oli mukana sekä vertaisarvioituja tutkimusartikkeleita, että luotettavien tahojen ja hankkeiden tekemiä työpapereita, raportteja ja selvityksiä. Tulokset ja johtopäätökset. Katsauksen tulokset osoittivat, että päätösten vaikutuksiin voisi vaikuttaa etenkin pohtimalla kotihoidon tuen kuntalisään liittyviä ehtoja. Institutionaalisten varhaiskasvatuspaikkojen osalta tutkimustulokset osoittivat, että kuntapäättäjien tulisi panostaa henkilöstön pätevyyteen ja etenkin määrään, sillä tämä nostaisi erityisesti alle kolmevuotiaiden lasten äitien luottamusta hoidon laatua kohtaan. Tutkimusta edeltävä hypoteesi saa vahvistusta tutkimusten myötä siten, että kotihoidon tuki sekä kunnille vapaaehtoinen kuntalisä ja yksityinen varhaiskasvatus näyttäytyy pitkälti kuntien säästökeinoina.
  • Roininen, Ronja (2022)
    Ympäristökasvatus kuuluu varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden (2022) oppimisen alueisiin sekä varhaiskasvatuksen arvoihin yhdessä kestävän kehityksen kanssa. Varhaiskasvatuksessa toteutetaan usein ympäristökasvatukseen kuuluvaa toimintaa, myös sellaista mitä ei tiedosteta kuuluvan ympäristökasvatukseen. Lapsen positiivisen luontosuhteen ja kestävän elämäntavan kehittymisen kannalta ympäristökasvatuksella on merkittävä rooli. Vaikka ympäristökasvatuksesta ja kestävän kehityksen kasvatuksesta on puhuttu paljon, on sillä silti riski jäädä muiden pedagogisten sisältöjen varjoon. Varhaiskasvatussuunnitelmassa velvoitetaan toteuttamaan monipuolista pedagogiikkaa ja oppimisen alueita on monia. Tämän lisäksi varhaiskasvatuksen henkilöstön omat mielenkiinnot usein ohjaavat sitä, minkälaista toimintaa toteutetaan. Varhaiskasvatuksen johtaja vastaa yksikkönsä pedagogiikasta ja toimii tiedonvälittäjänä suuremmista kuntatason linjauksista. Tässä tutkielmassa tavoitteena on tuoda esille johtajien näkemyksiä yksiköidensä ympäristökasvatuksesta sekä herättää ajatuksia siitä, millä tavoin johtajat voisivat toiminnallaan edistää arjessa tapahtuvaa ympäristökasvatusta. Tämän lisäksi tarkoituksena on tuoda ilmi mahdollisia haasteita, jotka voivat vaikuttaa ympäristökasvatuksen toteutumiseen arjessa. Tutkielma toteutettiin laadullisena tutkimuksena, haastattelemalla kolmea varhaiskasvatuksen johtajaa yhden Etelä-Suomen kunnanalueelta. Haastatteluun valikoitiin sattumanvaraisesti kaikilta varhaiskasvatuksen alueilta 10 varhaiskasvatuksen johtajaa ja heitä lähestyttiin sähköpostitse. Analyysimenetelmänä käytettiin teoriaohjaavaa sisällönanalyysia. Tutkielmaan osallistuneet kokivat kaikki ympäristökasvatuksen tärkeäksi osaksi varhaiskasvatusta, mutta samaan aikaan koettiin, että paljon enemmän olisi tehtävissä kuin tällä hetkellä tehdään. Ympäristökasvatuksen käsitteeseen linkitettiin vahvasti kierrättäminen, metsäretket, luontoliikunta ja ekologisuus. Ongelmiksi johtajat kokivat mm. ajan puutteen, resurssien puutteen sekä lukuisat muut projektit. Tutkielmaan osallistuneilla johtajilla oli kuitenkin kehittämisideoita ja uskoa siihen, että jo pienillä tietoisilla muutoksilla ympäristökasvatusta voitaisiin toteuttaa huomattavasti enemmän. Koettiin myös, että johtamisella on merkitystä siihen, miten ympäristökasvatusta yksiköissä toteutetaan. Johtajat olivat yhtä mieltä siitä, että ympäristökasvatuksesta kiinnostunut henkilökunta lisäsi yksiköissä tapahtuvaa ympäristökasvatusta.
  • Hämäläinen, Ville (2020)
    Tiivistelmä - Referat - Abstract Tavoitteet. Tutkimukseni tarkoituksena oli selvittää, miten laatua on määritelty ja arvioitu varhaiskasvatuksen kontekstissa. Lisäksi pyrin hahmottelemaan osatekijöitä, jotka ovat vaikuttaneet varhaiskasvatuksen laatukäsitysten rakentumiseen historiallisesti, poliittisesti ja yhteiskunnallisesti. Analysoimalla päivähoidon kasvatuskomitean mietintöä (1980:31) ja varhaiskasvatussuunnitelman perusteita (2005) pyrin rakentamaan kuvaa varhaiskasvatuksen laatukäsitysten rakentumisesta ja kehittymisestä eri aikakausilla. Vuonna 2018 julkaistujen varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden ja varhaiskasvatuslain (540/2018) tehtävänä oli yhtenäistää ja taata tasa-arvoinen varhaiskasvatus koko maassa. Varhaiskasvatuksen laadun määritteleminen käytännössä on jäänyt vaillinaiseksi. Tästä kielii esimerkiksi Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen julkaisema raportti varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden (2018) toteutumisesta suomalaisissa päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa. Heidän arviointinsa tuloksena selvisi, ettei varhaiskasvatus toteudu Suomessa varhaiskasvatussuunnitelman (2018) eikä varhaiskasvatuslain (540/2018) velvoittamalla tavalla. Menetelmä. Toteutin tutkimukseni teorialähtöisenä sisällönanalyysinä. Tutkimuksen teoreettisena viitekehityksenä toimi Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen vuonna 2018 julkaisemat valtakunnalliset prosessilaadun indikaattorit. Aineistonani oli puolestaan päivähoidon kasvatuskomitean mietintö (1980:31) ja valtakunnalliset varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2005 (Stakes). Teorialähtöisessä sisällönanalyysissä arvioitiin prosessilaadun tekijöiden (7kpl) ja niiden alle lukeutuvien indikaattorien (26kpl) toteutumista edellä mainituissa asiakirjoissa. Tulokset ja johtopäätökset. Asiakirjoissa prosessilaadun tekijät: ”johtaminen pedagogisen toiminnan tasolla” ja ”henkilöstön keskeinen vuorovaikutus ja monialainen yhteistyö” jäivät vaillinaisiksi. Asiakirjoissa ei mainita johtajuutta eikä eritellä ammattinimikkeitä, tehtävänkuvia tai vastuita toisistaan. Asiakirjoissa esitettyjen tavoitteiden tulisi kuitenkin ohjata toimintaa: henkilökunnan tehtäviksi määritellään toiminnan suunnittelu, toteutus, arviointi ja kehittäminen. Varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin (2005) on lisätty kasvatuksen ja hoidon ohella myös opetus. Varhaiskasvatussuunnitelman (2005) sisältöjä tulee integroida lasten leikkeihin ja niitä tulee eritellä oppimisen näkökulmasta. Kummatkin asiakirjat ottavat monipuolisesti kantaa varhaiskasvatusympäristön rakentamiseen ja merkitykseen osana varhaiskasvatuksen toimintaa. Varhaiskasvatussuunnitelmassa (2005) vanhempien rooli varhaiskasvatuksen suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa nostetaan painokkaammin esiin. Mietinnössä (1980:31) päiväkoti ja varhaiskasvatuksen tehtävä näyttäytyi perheiden sosiaalipalveluna ja verkostoitumispaikkana. Varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa (2005) painopiste siirtyi ryhmäkasvatuksesta ja yhteisöstä kohti yksilöllistä varhaiskasvatusta. Päiväkodin sisäisen, moniammatillisen ja vanhempien kanssa tehtävän yhteistyön merkitys näkyy varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa (2005) aiempaa voimakkaammin. Koska johtamisrakenteet sekä työn selkeyteen ja vastuuseen liittyvät tekijät jäivät puuttumaan, selittävät ne varmaankin osittain varhaiskasvatuksen laadun vaihtelua.
  • Saranpää, Katriina (2020)
    Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, mitä mielipidekirjoitukset kertovat suomalaisen var-haiskasvatuksen laadusta. Tutkimuksen teoriassa hyödynnettiin vahvasti Kansallisen koulutuk-sen arviointikeskuksen vuonna 2018 kehittämää varhaiskasvatuksen laadun arvioitimallia ja keskityttiin siinä esiteltyihin laadun rakennetekijöihin. Aiemmat tutkimukset osoittavat, että vain laadukkaalla varhaiskasvatuksella on myönteisiä vaikutuksia lapsen kasvun, kehityksen ja oppimisen kannalta. Tutkimus oli kvalitatiivinen ja aineistona käytettiin kolmeatoista ajankohtaista Helsingin Sa-nomien mielipidekirjoitusta varhaiskasvatukseen laatuun liittyen. Aineistoa analysoitiin teoria-ohjaavan sisällönanalyysin keinoin. Tutkimuksessa huomattiin, että henkilöstön koulutustaso, saatavuus sekä henkilöstömitoitus näyttäytyivät merkittävimpinä varhaiskasvatuksen laatuun vaikuttavina rakennetekijöinä. Lapsi-ryhmien koon tai rakenteen vaikutus varhaiskasvatuksen laatuun ei korostunut. Varhaiskasva-tuksen työaikarakenteilla oli vaikutusta varhaiskasvatuksen laatuun. Varhaiskasvatuspalvelui-den riittävyyteen saatavuuteen ja inklusiivisuuteen liittyen tutkimuksessa ilmeni, että etenkin pedagogisen toiminnan tasolla on tärkeää, että lapsilla on oikeus pysyviin ihmissuhteisiin ja turvalliseen ympäristöön varhaiskasvatuksessa.
  • Nyqvist, Heidi (2020)
    Varhaiskasvatusta koskeva laatupuhe on yleistynyt 1990-luvun lopusta lähtien ja laadun fokus on siirtynyt yhä enemmän kasvatusprosessin laatuun ja laadukkaan varhaiskasvatuksen vaikuttavuustekijöihin. Samalla varhaiskasvatuksen asiakirjoista on suositusten sijaan tullut velvoittavia, jolloin voidaan tavoitella aidosti tasalaatuista varhaiskasvatusta kaikille lapsille. Laatu käsitteenä on tutkimusten mukaan monitahoinen asia ja se voidaan ymmärtää hyvin eri tavoin jopa saman ammattiryhmän sisällä. Tutkimuksen tarkoituksena oli saada selville, eroavatko lastentarhanopettajien näkemykset laadusta vai näkevätkö he sen samanlaisena ja koostuvan samoista asioista. Tavoitteena oli selvittää, mitä laadukas varhaiskasvatus lastentarhanopettajien mielestä on, mistä laadukas varhaiskasvatus koostuu ja kuka asettaa tavoitteet laadukkaalle varhaiskasvatukselle. Tutkimus suoritettiin Vantaalla kesällä 2015. Tutkimukseen osallistui seitsemästä päiväkodista 20 lastentarhanopettajan ammattinimikkeellä toimivaa henkilöä. He työskentelivät lastentarhanopettajina eri-ikäisten lasten ryhmissä. Vastaajien koulutustaustat sekä työkokemus vaihtelivat. Tutkimus toteutettiin avoimella kyselylomakkeella ja aineiston analyysimenetelmänä käytetiin sisällönanalyysiä teoriasta nousevien aihepiirien mukaan kokonaiskuvan saamiseksi. Tutkimuksen perusteella lastentarhanopettajilla oli varsin yhtenäinen kuva siitä, että tavoitteet johdetaan laista ja asetuksista, joiden takana on valtio tai kunta. He myös näkivät johtajan suuressa roolissa tavoitteiden asettamisessa. Samoin heillä oli yhtenäinen kuva siitä, että koulutettu ja riittävä henkilöstö on edellytyksenä laadukkaan varhaiskasvatuksen toteuttamiselle. Henkilöstön työilmapiirin ja hyvinvoinnin nähtiin edesauttavan laadukkaan varhaiskasvatuksen toteuttamista. Laadukkaan toiminnan merkkinä pidettiin lapsilähtöisyyttä ja ikätasolle sopivaa toimintaa lapsille tarjottavaa tukea unohtamatta. Huomattavaa kuitenkin oli, että tavoitteiden seurannan toteutumisessa ja varsinaisessa arvioinnissa olisi korjaamisen varaa, tutkimuksen perustella nämä toimet olivat vähäisiä, jopa olemattomia. Johtopäätöksenä voitaneen kuitenkin todeta, että lastentarhanopettajat kokevat laadukkaan varhaiskasvatuksen merkitykselliseksi, mutta he kokevat ensisijaisesti puitetekijöiden vaikuttavan sen toteuttamiseen.
  • Hakola-Riihisaari, Hanna-Mari (2022)
    Useat tutkijat ovat huolissaan lasten kasvavasta passiivisesta fyysisestä aktiivisuudesta. Tutkimusten perusteella myös varhaiskasvatuksessa lasten fyysisen aktiivisuuden suosituksista toteutuu suurimmaksi osaksi ainoastaan kevyt fyysinen aktiivisuus. Kanditutkielman tavoitteena oli tarkastella Suomen varhaiskasvatuksessa toteutuvaa liikuntakasvatusta. Tutkimuksen tarkoitus on tarkastella, miten oppimisympäristö ja kasvattaja vaikuttavat lapsen fyysiseen aktiivisuuteen. Kokonaisuutta tarkastellaan liikuntakasvatuksen, oppimisympäristön, lasten fyysisen aktiivisuuden sekä liikuntapedagogiikan- ja kasvattajan liikuntadidaktiikan kautta. Pääaineistona hyödynnetään näistä näkökulmista tehtyä tutkimuspohjaista Varhaisvuosien liikuntakasvatus suosituksia 2016 ja vastauksia vertaillaan Varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa 2022 esitettyjen liikuntakasvatuksen velvoitteisiin ja sekä alan ammattikirjallisuuteen. Kanditutkielmassa menetelmänä on käytetty kuvailevaa kirjallisuuskatsausta. Kuvailevaa kirjallisuuskatsausta voidaan myös sanoa yleiskatsaukseksi, mikä antaa laajemman kuvan käsiteltävästä ilmiöstä. Taustateoriaksi on valittu tutkimukseen alan asiantuntijoiden kirjallisuutta, joita paljon käytetään myös opetuskäytössä. Kirjoitettujen tekstien ja tutkimusten tuloksien vertailussa ja tarkastelussa hyödynnetään sisällönanalyysi menetelmää. Tuloksista ja johtopäätöksistä voidaan todeta tutkijoiden olevan huolissaan lasten fyysisen aktiivisuuden vähentymisestä, myös varhaiskasvatuksessa. Vain 10–20 % alle kouluikäisistä lapsista tavoittavat nykypäivän varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositusten tavoitteet. Opettajajohtoiset tuokiot sisältävät paljon paikalla oloa, mikä estää fyysisen aktiivisuuden suositusten toteutumista. Runsain fyysisen aktiivisuus tapahtui lasten vapaassa toiminnoissa muiden lasten kanssa. Varhaiskasvatuksen oppimisympäristön monipuolistaminen ja kasvattajan ammattididaktiset menetelmät ovat suuressa roolissa varhaiskasvatuksessa tukemaan lapsen fyysisen aktiivisuuden toteutumista suositusten mukaisesti. Siksi on tärkeää saada tietoa siitä, mitkä asiat vaikuttavat liikuntakasvatuksen laatuun ja miten liikuntakasvatusta voisi kehittää. Tuloksista vahvistui, kuinka suuri rooli varhaiskasvatuksen kasvattajilla ja oppimisympäristöllä on lasten fyysisen aktiivisuuden tukemisessa lapsen varhaiskasvatuksen arjessa. Tutkimustulosten perusteella voitaisiin todeta, että näitä osa-alueita kehittämällä voidaan päästä toteuttamaan laadullisemmin asiakirjojen Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2022- velvoitteita ja Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset 2016 tavoitteita.
  • Tuominen, Mea (2023)
    Kasvatustieteiden maisteritutkinto edellytetään päiväkodin johtajina työskenteleviltä vuodesta 2030 alkaen (Varhaiskasvatuslaki, 2018, 6:31 §). Pedagoginen johtajuus on merkittävä laatutekijä varhaiskasvatuksessa, ja henkilöstön osaamiseen sekä ammattitaitoon vaikuttaa keskeisesti suoritetun peruskoulutuksen laatu, kesto ja sisältö (Vlasov ym., 2018). Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, millaista pedagogiseen johtajuuteen liittyvää osaamista käsiteltiin varhaiskasvatuksen maisteritutkintojen opetussuunnitelmissa. Tätä tietoa voidaan hyödyntää varhaiskasvatuksen maisteritutkintojen kehittämiseen. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet pedagogisen johtajan työnkuvan hyvin laajaksi ja kontekstisidonnaiseksi, jolloin pedagogisilta johtajilta vaaditaan monipuolista osaamista (Akselin, 2013; Hujala, 2013; Heikka, 2014). Varhaiskasvatuksen johtajat ovat kokeneet, ettei heidän perustutkintonsa ole käsitellyt lainkaan johtajuusosaamista, ja täydennyskoulutustarvetta on kaivattu erityisesti pedagogiseen johtamiseen sekä henkilöstöjohtamiseen (Fonsén, 2014; Fonsén ym., 2022; Hjelt & Eskelinen, 2017). Tutkimusaineisto koostui suomenkielisten varhaiskasvatuksen maisteritutkintojen pakollisten kurssien ja harjoittelukurssien opetussuunnitelmista, jotka olivat julkisesti saatavilla yliopistojen verkkosivuilla. Tutkimus toteutettiin teorialähtöisenä sisällönanalyysinä, jossa analyysirunkona käytettiin Fonsénin (2014) pedagogisen johtajan inhimillisen pääoman teoriaa, joka kuvaa pedagogiselta johtajalta odotettuja tietoja, taitoja ja kykyjä. Tutkimuksella saavutettiin käsitys siitä, millaista pedagogiseen johtajuuteen liittyvää osaamista käsiteltiin varhaiskasvatuksen maisteritutkintojen opetussuunnitelmissa valtakunnallisesti. Kaikkia pedagogisen johtajan inhimillisen pääomateorian (Fonsén, 2014) yläluokkia käsiteltiin varhaiskasvatuksen maisteritutkintojen opetussuunnitelmissa. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että varhaiskasvatuksen maisteritutkintojen opetussuunnitelmissa käsitellään pedagogiseen johtajuuteen liittyvää osaamista pääosin kattavasti. Vain yhtä alaluokkaa, ”resurssien takaamista”, ei käsitelty yhdessäkään opetussuunnitelmassa. Tutkimus myös osoitti, että yliopistolla on vaikutusta siihen, kuinka laajasti pedagogiseen johtajuuteen liittyvää osaamista käsitellään opetussuunnitelmissa.
  • Klemetti, Heini-Katariina (2022)
    Varhaiskasvatuksen markkinoistumiseen liittyvät ilmiöt ovat olleet pinnalla eri viestimissä ja aihe on varhaiskasvatuksessa ajankohtainen. Tutkin kirjallisuuskatsauksessani markkinoistumisen ilmiötä ja sen vaikutuksia suomalaiseen varhaiskasvatukseen. Tutkimuskysymyksekseni muotoutui: Miten varhaiskasvatuksen markkinoistuminen näkyy Suomen kontekstissa ja millaisia vaikutuksia sillä on ollut suomalaiseen varhaiskasvatukseen? Tutkimus on tehty kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Katsaukseni teoreettisena viiteke hyksenä toimivat uusliberalismin, markkinoistumisen sekä uuden julkisjohtamisen opin käsitteet. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millaisia vaikutuksia markkinoistumisella on ollut varhaiskasvatukseen. Tutkimuksen tavoitteena on kuvata tämänhetkistä varhaiskasvatuksen tilaa ja sen yhteyttä markkinoistumiseen liittyviin ilmiöihin. Aineistoksi valikoitui viisi artikkelia, joiden pohjalta tutkimuskysymykseen vastattiin. Tutkimuksen tulosten pohjalta voidaan huomata, miten monin tavoin markkinoistumisen ilmiö on vaikuttanut suomalaiseen varhaiskasvatukseen. Markkinoistumiseen liittyvien ilmiöiden ohella on noussut myös tiettyjä tulevaisuuden uhkakuvia liittyen varhaiskasvatuksen tulevaisuuteen, joita myös katsaukseen valitut artikkelit käsittelivät.
  • Ojaluoma, Aino (2021)
    Tutkielman tarkoituksena on selvittää varhaiskasvatuksen opettajana työskentelevien näkökulmaa siihen, millaisina monialaisen yhteistyön kehitystyön merkitys ja haasteet näyttäytyvät varhaiskasvatuksen arjessa. Monialaisen yhteistyön kehittämisen tarve on noussut ajankohtaisena esiin Opetus- ja kulttuuriministeriön vuoden 2021 alussa julkaisemassa kehitysohjelmassa varhaiskasvatuksen koulutuksiin vuosille 2021–2030. Pyrkimykseni oli tuoda varhaiskasvatuksen opettajien näkökulmaa monialaisesta yhteistyöstä olemassa olevan teoriatiedon rinnalle, sillä opettajat ovat työssään osallisena monialaisessa yhteistyössä pyrkiessään toteuttamaan laadukasta pedagogiikkaa lasten yksilölliset tarpeet huomioiden. Aineisto kerättiin puolistrukturoituna lomakehaastatteluna. Sosiaalisen median kautta jakamaani haastattelulomakkeeseen vastasi 10 varhaiskasvatuksen opettajana työskentelevää. Ajankohtaisten vastausten saamiseksi oli tärkeää, että kaikki vastaajat työskentelivät parhaillaan varhaiskasvatuksen opettajina. Aineisto analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin menetelmin. Tulokset osoittivat, että monialaisen yhteistyön kehittämisen olisi tärkeää puuttua oikeisiin asioihin oikea-aikaisesti ja tukea tiimityöskentelyä sen eri vaiheissa. Näin voidaan sujuvammin varmistaa jokaiselle lapselle oman kehityksensä ja tarpeiden mukaista tukea. Lapsen edun toteutuminen, kasvatus, opetus ja hoito ovat lähtökohta sille, miksi monialaista yhteistyötä varhaiskasvatuksessa tehdään ja miksi sitä on tärkeä kehittää. Monialaisen yhteistyön kehittämisen haasteet, resurssien puute ja selkeät esteet monialaisen toiminnan toteuttamisessa, vaikuttavat isolta osin olevan riippuvaisia organisaatioiden hallinnollisesta puolesta. Yksittäinen varhaiskasvatuksen opettaja voi tehdä vain vähän sille, että aikaa ja muita resursseja saisi käyttöön lisää ja että tiedonkulun ongelmia saisi kanavoitua käytännöllisemmiksi. Kehitystyön olisi hyvä puuttua myös yhteistyössä esiintyviin ongelmiin.
  • Schmelzer, Rosa (2022)
    Vahvalla itsetunnolla on keskeinen merkitys ihmisen hyvinvoinnille. Vahva itsetunto ohjaa ihmistä luottamaan itseensä, sietämään pettymyksiä ja näkemään itsensä arvokkaana. Varhaiskasvatuksen opettajalla on tärkeä tehtävä olla vahvistamassa lapsen itsetuntoa ja turvallinen oppimisympäristö luo erinomaisen pohjan lapselle itsetunnon rakentamisessa. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, miten varhaiskasvatuksen opettajat määrittelevät käsitteen itsetunto sekä millä tavoin he pyrkivät vahvistamaan esiopetusikäisen lapsen itsetuntoa. Tutkimusaineisto koostui seitsemän varhaiskasvatuksen opettajan vastauksista verkkokyselylomakkeella. Tutkimusaineisto on kerätty maaliskuussa 2022. Aineiston analysointi tapahtui laadullisella teoriaohjaavalla sisällönanalyysilla. Analyysi keskittyy analysoimaan itsetunnon vahvistamiseen käytettäviä keinoja sekä miten varhaiskasvatuksen opettajat määrittelivät itsetunnon. Tulosten perusteella varhaiskasvatuksen opettajat määrittelevät itsetunnon sen perusteella, miten lapsi käsitti itsensä suhteessa muihin ja toisiin, miten lapsi luotti itseensä ja uskalsi mennä kohti haastavia asioita ja että lapsilla on positiivinen minäkuva itsestään. Varhaiskasvatuksen opettajat käyttivät itsetunnon vahvistamisen keinoina kannustamista, kehumista, rohkaisemista sekä auttamista ja läsnä olemista. Tutkimukseni perusteella varhaiskasvatuksen opettajat vahvistavat itsetuntoa positiivisen toiminnan avulla