Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by study line "Lärare i huslig ekonomi"

Sort by: Order: Results:

  • Haaranen, Anniina (2021)
    Tavoitteet ja keskeiset käsitteet. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten tekstiilienhoito näyttäytyy kotitalouden oppikirjoissa 1950-luvulta 2010-luvulle. Pyykinpesu ja tekstiilienhoito ovat olennainen sisältöalue kotitalousopetuksessa ja lisäksi tärkeitä arjen taitoja. Tarkastelussa on, millaisia käsitteitä kirjoissa tekstiilienhoitoon ja pyykinpesuun liitetään ja missä järjestyksessä aiheita käsitellään, sekä mitä samankaltaisuuksia kirjoista löytyy. Keskeiset käsitteet ovat tekstiilienhoito, pyykinpesu, kotitalousopetus ja oppikirja. Menetelmät. Tämä tutkimus on kvalitatiivinen oppikirja-analyysi ja toteutustapana on teoriaohjaava sisällönanalyysi. Tutkimuksen aineistona toimii seitsemän kotitalouden oppikirjaa yksi kultakin vuosikymmeneltä. Sisällönanalyysin tukena on käytetty analysointitaulukkoa, johon on teemoitettu kotitalouden oppikirjojen sisällöt tekstiilienhoidon osalta. Oppikirjoista nousi tutkittaviksi teemoiksi vaatehuolto, pyykinpesu sekä pyykin esikäsittely ja jälkikäsittely. Käsitteitä ja teemoja avataan tarkemmin teoriaosassa, sekä tutkimustuloksissa. Tulokset ja johtopäätökset. Tekstiilienhoito näyttäytyy oppikirjoissa selvästi omana sisältöalueenaan. Sisältöalueen suuruus vaikuttaa joiltain osin siihen, miten laajasti tekstiilienhoidon eri teemoja on oppikirjoissa käyty läpi. Sivujen määrä ei kuitenkaan ole suorassa yhteydessä sisällön monipuolisuuden kanssa. Tämän tutkimuksen rajauksena käytetyt neljä teemaa löytyvät kaikista kirjoista. Eniten eroavaisuuksia löytyy vaatehuollon sisällöstä. Pyykinpesu, pyykin esi- ja jälkikäsittely näyttäytyvät melko samanlaisina kaikissa oppikirjoissa. Pyykinpesukoneiden yleistyminen muokkaa kirjojen sisältöä pyykinpesun osalta, mutta esi- ja jälkikäsittelyn työvaiheet eivät juuri muutu vuosikymmenten edetessä. Jotkut käsitteet jäävät pois ja uusia tulee tilalle, mutta pääosin sisältöalueet pysyvät samana.
  • Léman, Loviisa (2022)
    Tavoitteet. Kasvisten käyttö ja kasvispainotteinen ruokailu on ollut Suomessa kasvussa. Viime vuosien aikana on oltu myös entistä kiinnostuneempia sekä ruokavalintojen ympäristö- että terveysvaikutuksista. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, mitä kasviksista ja kasvisruoista tuodaan esille peruskoulun kotitalouden oppikirjoissa 1980- ja 2020-luvun alun välisenä aikana. Tällä ajanjaksolla on ollut voimassa viidet eri opetussuunnitelman perusteet, joiden mukaisesti oppikirjojen sisällöt on laadittu. Myös kasvisten suositeltavat käyttömäärät ravitsemussuosituksissa ovat muuttuneet ajanjaksolla. Menetelmät. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Tutkimuksen aineistoksi valikoitui viisi peruskoulun kotitalouden oppikirjaa, jotka on julkaistu tutkimusajanjaksolla eri vuosikymmeninä. Aineisto analysoitiin teoriaohjaavan sisällönanalyysin mukaisesti luokittelemalla ja teemoittelemalla. Tulokset ja johtopäätökset. Kasvisruokaohjeiden suhteellinen määrä oppikirjoissa lähes kaksinkertaistui tutkimusajanjaksolla. Myös kasvisruokaohjeissa käytettyjen raaka-aineiden valikoima monipuolistui etenkin 2000-luvulta lähtien. Kirjoista nousi esille kuusi teemaa: yleistä tietoa kasviksista, säilytys, terveys ja ravitsemus, kasvisten turvallinen käsittely ja valmistaminen, aistittavat ominaisuudet ja kestävä kehitys. Eniten kirjoissa käsiteltiin kasvisten säilytystä, turvallista käsittelyä ja valmistamista sekä kasviksiin liittyviä terveys- ja ravitsemusasioita. Teemat osoittautuivat olevan osittain päällekkäisiä. Kirjoissa oli kuitenkin eroa siinä, kuinka paljon eri teemoja käsiteltiin ja mitä asioita eri teemoista tuotiin esille. Esimerkiksi 2000-luvulta lähtien kasviksia käsittelevissä oppikirjateksteissä tuotiin esille entistä enemmän myös kestävän kehityksen näkökulmia esimerkiksi kasvisten kotimaisuuden ja sesonkien käsittelyn yhteydessä. Se, mitä kasvisten suositeltavasta käytöstä kirjoissa todettiin, vaihteli sen mukaan, mitkä ravitsemussuositukset ovat olleet voimassa. Koska oppikirjat ovat pysyneet vuosikymmenten ajan käytetyimpinä oppimateriaaleina peruskoulussa, niitä koskevalle tutkimukselle voisi olla tarvetta kotitaloustieteessä. Ravitsemussuositukset ja laajemmin koko yhteiskunnassa tapahtuneet muutokset heijastuvat tämän tutkimuksen mukaan kotitalouden oppikirjoihin.
  • Elgström, Milla (2021)
    Tavoitteet. Ruokahävikki on ajankohtainen ongelma, johon kaivataan ratkaisuja monella eri yhteiskunnan osa-alueella. Tutkimuksen tavoitteena on tutkia kuluttajien ruokahävikkiä koskevaa julkista keskustelua ja selvittää, minkälaisia asenteita, tunteita ja ruokahävikkiin liittyviä toimintatapoja verkossa julkaistavissa Ylen artikkeleissa on. Aiempi tutkimustieto on osoittanut, että kuluttajien asenteilla ja toiminnalla on suora yhteys toisiinsa, eli suhtautuminen ruokahävikkiin yksilö- ja yhteisötasolla vaikuttaa siihen, paljonko ruokahävikkiä tuotetaan. Menetelmät. Tutkimus toteutettiin Ylen verkkosivuston uutisjulkaisujen pohjalta. Tutkimusaineistona oli kuusitoista artikkelia ja aineistoa analysoitiin teoriaohjaavalla sisällönanalyysillä. Aineiston pohjalta luotiin sekä ruokahävikkiä vähentävien toimintatapojen että asen-teita ja tunteita havainnollistava tyypittely. Tulokset ja johtopäätökset. Tutkimuksessa havaittiin, että ruokahävikin vähentämiseen liittyviä tapoja artikkeleissa voitiin jakaa kolmeen osa-alueeseen: kotona, kaupassa ja sosiaalisissa ympäristöissä tapahtuviin toimintatapoihin. Artikkeleissa kuluttajat ja asiantuntijat jakoivat neuvoja ja ohjeita ruokahävikin vähentämiseen. Kuluttajille suunnatut neuvot olivat luonteeltaan arkisia, konkreettisia ja käytännönläheisiä. Kuluttajille suositeltiin esimerkiksi ruuan pakastamista, ruuan aistinvaraista tutkimista ja ’’punalaputettujen’’ tuotteiden ostamista. Tunteita ja asenteita artikkeleissa voitiin tutkimuksen aineiston perusteella jaotella negatiivisiin ja positiivisiin. Ruokahävikkiartikkeleihin oli haastateltu lähinnä positiivisen asenteen omaavia henkilöitä, minkä vuoksi negatiivisia asenteita ja tunteita oli vain vähän. Positiivinen uutisointi vähensi aiemman tutkimustiedon mukaan ruokahävikkiä, mikä selittää tutkimuksessa havainnoituja tuloksia.
  • Kukkonen, Sara (2023)
    Tämän tutkimuksen tavoitteena on tarkastella, kuinka Ramadan näkyy kotitalousopetuksessa. Teemaa lähestytään erityisesti kotitalousopettaja näkökulmasta keskittyen siihen, kuinka opettajat suunnittelevat ja toteuttavat kotitalouden opetusta Ramadanin aikana, tuoko Ramadan mukanaan haasteita tai mahdollisuuksia kotitalousopetukseen ja kaipaavatko kotitalousopettajat tukea paastonaikaiseen opetukseen. Aiemmat tutkimukset aiheeseen liittyen ovat keskittyneet muun muassa monikulttuurisuuteen tai uskontojen vaikutukseen kotitalousopetuksessa, joten tämä työ tarjoaa uuden näkökulman keskittyen Ramadaniin. Tutkielma toteutettiin laadullisena eli kvalitatiivisena tutkimuksena. Aineisto kerättiin pääkaupunkiseudun kotitalousopettajilta haastatteluin. Osallistujista (n=5) neljä vastasi sähköpostitse ja yksi kasvotusten. Aineisto analysoitiin sisällön analyysin avulla. Tulokset osoittavat, että osa opettajista ei tee erityisjärjestelyitä kotitalousopetukseen Ramadanin tai paaston aikana, mutta tunneilla aikaansaannokset kuten leivonnaiset voi jokaisessa koulussa pakata halutessaan mukaan kotiin. Opettajien kokemat Ramadaniin liittyvät haasteet kotitalousopetuksessa vaihtelivat koulujen välillä, mahdollisuuksiksi mainittiin erityisesti Ramadania noudattavien oppilaiden mahdollisuus käydä aiheesta avointa keskustelua. Ramadaniin liittyvien käytäntöjen tutkiminen kotitalousopetuksessa auttaa ymmärtämään opetusta moninaisuuden tukemisen näkökulmasta. Jatkotutkimuksena aihetta olisi tärkeää tutkia myös Ramadania noudattavien oppilaiden näkökulmasta.
  • Peltonen, Hilma (2023)
    Ravitsemussuositukset ovat luotu tutkimustiedon pohjalta parantamaan ihmisten terveyttä ja ehkäisemään sairauksia. Niitä toteutetaan Suomessa julkisen sektorin laitoksissa, mutta kotona tapahtuvista ravitsemusvalinnoista ovat ihmiset itse vastuussa. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, kuinka kotona tapahtuva arkiruokailu toteutuu ravitsemuksellisesta näkökulmasta leikki-ikäisillä lapsilla, joiden ruokailu ja ravinnonsaanti ovat vanhempien vastuulla. Leikki-ikäisten lasten ravitsemustarpeet täyttää tutkimusten mukaan monipuolinen, lautasmallia noudattava ruokavalio, joka toimii tutkimuksessa keskeisenä viitekehyksenä. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet heikon ravinnon merkityksen elintapasairauksien syntymiseen yhdessä vähäisen liikunnan sekä riittämättömän unen kanssa. Aiempien tutkimusten valossa voidaan ajatella kotona tapahtuvan ruokailun olevan epäterveellistä, liian vähän kasviksia sisältävää sekä teollista ruokaa hyödyntävää. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jossa kerättiin valokuvia lapsiperheiden leikkiikäisten lasten arkipäivällisistä. Lasten tuli syödä arkilounaansa joko päiväkodissa tai esiopetuksessa, jolloin ainakin yksi päivän aterioista on ravitsemussuositukset täyttävä. Tutkimukseen osallistui kolme perhettä, joilta kerättiin kuvia viideltä arkipäivältä, jolloin analysoitavaksi aineistoksi kertyi yhteensä 15 valokuvaa. Aineiston analyysi toteutettiin teorialähtöisellä aineiston analyysillä, jossa lautasmalli toimi teoriapohjana, jonka avulla vastattiin tutkimuskysymykseen. Leikki-ikäisten lasten arkiruokailut näyttäytyivät hyvin samankaltaisina. Hiilihydraattien osuus ateriasta oli poikkeuksetta riittävä, mutta muiden ruoka-aineiden osuutta suhteessa hiilihydraatin lähteiden määrään tulisi lisätä. Ateriat olivat koottu lautasmallin mukaisten luokkien mukaan, mutta lautasmallissa tärkeässä roolissa esiintyvät ruoka-aineiden määrien suhteet eivät toteutuneet. Ravitsemussuosituksissa esitettyjen kehitysehdotusten mukaan kasvisten määrää tulisi kasvattaa sekä kasvipohjaisten proteiinien lähteiden määrää arkiruokailussa lisätä. Arkiruokailu koostui perheissä itsetehdystä tai puolivalmisteita hyödyntävästä kotiruoasta, joka takaa vanhempien ymmärryksen ruoan sisällöstä.
  • Kettunen, Minni (2022)
    Viralliset ravitsemussuositukset päivitetään Suomessa noin kahdeksan vuoden välein perustuen Pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin. Ravitsemussuositusten tavoitteena on edistää terveyttä. Opetushallitus määrittää kotitalous- oppiaineen olevan yksi arjen ja kestävien valintojen takana oleva taito- ja taideoppiaine, jolla on myös yhteiskunnallinen merkitys. Kotitalousopetuksen tavoitteet (T3, T13) liittyvät kestävään elämäntapaan ja yhdessä kotitalousoppiaineen sisältöalueessa (S1 ruokaosaaminen ja ruokakulttuuri) painotetaan muun muassa ruoan ja syömisen valintojen tärkeyden perustamista ravitsemussuosituksiin. Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää, miten päivittyneet ravitsemussuositukset näkyvät kotitalouden oppikirjojen sisällöissä vuosien 1999–2021 välillä. Tällä ajanjaksolla ravitsemussuositukset ja perusopetuksen opetussuunnitelmat ovat muuttuneet Suomessa kolme kertaa. Oppikirjojen tarkastelu on tärkeää, koska oppikirjat ovat eniten käytettyjä opetusmateriaaleja ja täten merkityksellisiä oppituntien sisältöjen kannalta. Tutkimus toteutettiin laadullisin menetelmin. Aineistoksi valittiin kolme kotitalouden oppikirjaa, jokainen eri kustantajalta. Jokainen oppikirja on julkaistu kunkin ravitsemussuosituspäivityksen jälkeen. Aineisto analysoitiin teorialähtöisellä sisällönanalyysillä ryhmittelemällä. Aineistosta etsittiin ravitsemussuositusten mukaisia sisältöjä pääruokaohjeiden sekä ravitsemussuositusten mukaisten kuvien (lautasmalli, ruokaympyrä/pyramidi/kolmio) osalta. Tutkimustulokset osoittavat, että tutkielman aineistoksi valituissa oppikirjoissa oli seikkoja, jotka eivät tukeneet voimassa olleita ravitsemussuosituksia. Jokaisessa oppikirjassa oli punaista lihaa sisältäviä pääruokaohjeita huomattavasti enemmän, kuin kala-, kasvis, - tai kanaruokaohjeita. Tämä ei vastannut silloisten ravitsemussuositusten mukaisia sisältöjä, sillä jokaisessa ravitsemussuosituksessa korostettiin punaista lihaa sisältävien tuotteiden vähentämistä. Lisäksi tarkasteltavien kuvien sekä niihin liitettyjen tekstiosuuksien osalta oli havaittavissa eroavaisuuksia virallisten valtion ravitsemusneuvottelukunnan laatimien ravitsemussuositusten kuvien kanssa, sillä osa lautasmalleista, ruokapyramideista ja -kolmioista oli puutteellisia tai puuttuivat oppikirjasta jopa kokonaan. Näiden oppikirjojen osalta lisäopetusmateriaalin käyttö kotitalousopetuksessa on ollut tarpeellista, jotta voimassa olleiden ravitsemussuositusten mukaiset sisällöt ovat toteutuneet oppitunneilla.
  • Häyrinen, Kaisa (2021)
    Tavoitteet. Elimistömme tarvitsee ravintoa joka päivä pysyäkseen toimintakykyisenä. Ei kuitenkaan ole samantekevää minkälaista ruokaa käytämme ravinnoksemme, sillä ihmisen elimistö tarvitsee yli 40 erilaista ravintoainetta, mikä edellyttää monipuolisen ruokavalion toteutumista. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, kuinka yksilön ruoanvalmistustaidot vaikuttavat terveellisen ruokavalion toteutumiseen. Tutkimuksessa pyritään myös selvittämään, mitkä asiat estävät ruoanvalmistusprosessin onnistumisen. Menetelmät. Tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, jonka aineistona toimi 16 kansainvälistä, vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia. Artikkelien sisältö analysoitiin, teemoiteltiiin ja kuvailtiin. Tulokset ja johtopäätökset. Tulosten mukaan ruoanvalmistaidoilla on merkitystä terveellisen ruokavalion noudattamisessa. Ruoanvalmistustaidot monipuolistavat ruokavaliota ja lisäävät terveyttä edistävään ruokavalioon oleellisesti kuuluvien kasvisten, hedelmien sekä kalan määrää. Kiireinen arki nähdään myös terveellisen ruokavalion noudattamisen esteenä, koska kotona tapahtuvaan ruoanvalmistukseen ei jää tarvittavaa aikaa. Myös yksilön taloudellinen asema nähdään yhä suurempana vaikuttajana terveellisen ruokavalion toteutumiselle. Tule-vaisuudessa ruoanvalmistuksen opetuksessa tulisi kiinnittää huomiota, miten edullisista raaka-aineista voidaan valmistaa nopeita sekä terveellisiä aterioita.
  • Ratilainen, Enni (2022)
    Tavoitteet. Ruokaostoksien hankkiminen on viikoittain toistuva välttämätön kotityö, joka vie arjessa aikaa ja rahaa. Ruoan verkkokaupat ovat tuoneet mahdollisuuden hankkia fyysisen päivittäistavarakaupan sijaan ruokaostokset verkkokaupasta. Kirjallisuuskatsauksen on tarkoitus syventää ymmärrystä kotitalouksien kulutuskäyttäytymisestä ruokaostoksilla. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, mitkä tekijät saavat kuluttajan ostamaan ruokaostokset verkkokaupasta. Tässä kirjallisuuskatsauksessa kartoitetaan kuluttajien motiiveja asioida ruokaostokset verkkokaupassa. Motiiveja kartoittamalla pyritään ymmärtämään paremmin, mitkä tekijät ovat kuluttajille tärkeitä arjen ruokaostoksien hankinnassa ja mitä hyötyjä kuluttajat tavoittelevat. Menetelmät. Tämä laadullinen tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Kirjallisuuskatsauksen aineistoksi valikoitui 13 tutkimusta, joihin lukeutuu tutkimuksia yhteensä seitsemästä eri maasta. Tarkastellut tutkimukset ovat vuosilta 2016–2021. Tutkimuksen analyysiä tehtiin sisällön erittelyn ja teemoittelun kautta. Tulokset ja johtopäätökset. Tutkimuksessa havaittiin, että kuluttajia motivoi verkossa asioimiseen tavoite säästää aikaa, vaivaa ja rahaa. Kuluttajia motivoi verkkokaupan käyttöön myös laaja ja laadukas tuotevalikoima sekä satunnaiset tilannetekijät. Kuluttajat kokivat verkkokaupassa asioinnin tuovan myös muita hyötyjä. Tutkimuksen tuloksina havaittiin, että vaikka verkkokaupan käyttö on vielä kokonaisuudessaan vähäistä, samaan aikaan verkkokaupan olemassaolo on joillekin kuluttajille jopa välttämättömyys. Nämä tulokset ovat merkittäviä, sillä kuluttajat ovat kokeneet säästävänsä kotitalouden kallisarvoisia resursseja.
  • Miikkulainen, Saara (2021)
    Sustainable lifestyle is more important than before because climate is changing rapidly. Food waste has a significant impact on climate change, as food production requires a lot of natural resources. The reduction of food waste could lighten the environmental burden and promote a more sustainable lifestyle. Households are major producers of food waste, so special attention should be paid to reducing food waste at home. Home economics education could help here because in the lessons students would learn not only to make food but also to appreciate it in a new way and to reduce food waste both in the lessons and in their own daily lives. In the past, there have been studies about the attitudes of home teachers towards food waste and the skills that students have in reducing food waste. This study examines how the issue of food waste is addressed in home economics classes and what concrete ways to reduce waste are utilized by teachers and students. The study material was collected through qualitative interviews of five home economics teachers selected from all over Finland. Interviews were recorded and transcribed for analysis. The material was analyzed using data-driven content analysis, so issues relevant to the research were highlighted from the interviews. All the home economics teachers that were interviewed think it is important to address food waste during home economics lessons. Some of them believe that home economics textbooks should have clearer educational content on food waste. Teachers thought that in the curricula there was some guidance on how to deal with sustainable development, but there is no mention of food waste. There are many types of food waste during classes, but the amount is not very large. Most of the waste is produced while cooking or eating. Food loss during the ordering of ingredients and food spoilage are minimal. This study will help to understand how food waste is currently reduced during home economics classes. Based on this study, the issue of food waste should be addressed more thoroughly in home economics textbooks and the curriculum. Pupils' attitudes towards food should also be addressed, as some indifferently throw food into the rubbish either while preparing it or eating it. It seems that teachers know a lot about the effects of food waste and want to avoid it by all possible means. Therefore it would be important to utilize teaching methods that would also inspire students to reduce food waste.
  • Yli-Karhu, Anne (2022)
    Tämän tutkimuksen tavoite on kuvata perheen ruokailutilanteita fiktiivisissä alle kouluikäisille suunnatuissa Onni-poika -kuvakirjoissa. Lähestyn aihetta sekä kirjallisuuden että ruokakulttuurin ja ruokailutilanteiden kautta. Pieni lapsi alkaa hahmottamaan maailmaa ja siellä toimimista muun muassa kuvakirjojen avulla. Kuvakirjat ovat merkityksellisiä, kun lapsi opettelee tunnistamaan erilaisia tunteita ja harjoittelee arjen tilanteissa, kuten ruokailutilanteissa, toimimista. Ruoka ja ruokailutilanteet ovat sidoksissa aikakausiin ja kuvastavat kyseisen aikakauden arvoja ja arvostuksia. Ruokailutilanteet sisältävät ruoanvalmistamisen, tarjoilun, syömisen sekä niiden ympärille kietoutuvat tavat ja puheet. Tämä tutkimus kartoittaakin, mitä 2010-luvulla kirjoitettujen Onni-poika -kirjojen ruokailutilanteet lukijalleen ilmentävät. Tutkimuksen tutkimusaineisto koostui neljästä Onni-poika -kirjasta, joissa kuvataan monipuolisesti erilaisia ruokailutilanteita. Analyysiin valitut kirjat olivat ilmestyneet vuosina 2012-2016. Kirjoista analysoitiin kaikki tekstit ja kuvat, joissa käsiteltiin ruokaan tai ruokailuun liittyviä asioita. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jossa tutkimuskysymykseen lähdettiin etsimään vastausta teoriaohjaavalla sisällönanalyysillä. Analyysissä tarkasteltiin kulttuurisia ja sosiaalisia ulottuvuuksia sekä tunteita. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että Onni-poika -kirjoissa ruokailutilanteet kietoutuivat yhdessä tekemisen ja syömisen ympärille, joka kuvaa ruokailutilanteisiin liittyvää kulttuurista ulottuvuutta. Ruokailutilanteiden sosiaalinen ulottuvuus nousi esiin vahvana. Tämä oli todettavissa kuvauksissa, joissa aterioitiin perheen kesken, mutta myös sellaisissa ruokailutilanteiden kuvauksissa, joissa mukana oli ystäviä ja naapureita. Onni-poika -kirjojen ruokailutilanteiden kuvauksissa oli tunnistettavissa myös erilaisia tunnetiloja, kuten iloa, innostusta, jännitystä ja suuttumusta. Onni-poika -kirjat voivatkin tarjota lapsilukijalleen ymmärryksen ruokaan ja ruokailutilanteisiin liittyvistä käytänteistä, innostaa keittiössä toimimiseen, mutta toimia myös osana lapsen tunnekasvatusta.
  • Kalliokoski, Aino-Maija (2023)
    Lasten ja nuorten ruoanvalmistustaitojen heikkenemisestä on viime aikoina herännyt kasvava huoli. Näiden taitojen oppimista voidaan tukea ruokakasvatuksen avulla, jonka tavoitteena on esimerkiksi väestön terveyden edistäminen sekä ruoanvalmistustaitojen ja ravitsemustaitojen opettaminen. Yksi tapa toteuttaa ruokakasvatusta on lapsen osallistaminen ruoanvalmistukseen. Tämän tutkimuksen tavoitteena on aiemman tutkimuksen pohjalta kuvata, millä tavoin leikki-ikäisen osallistaminen ruoanvalmistukseen voi tukea lapsen ruoanvalmistustaitojen kehittymistä. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisin menetelmin, kuvailevana ja narratiivisena kirjallisuuskatsauksena. Tutkimuksessa pyrittiin vastaamaan seuraavaan tutkimuskysymykseen kokoamalla yhteen aikaisempaa tutkimusta aiheesta: Millä tavoin leikki-ikäisen osallistaminen ruoanvalmistukseen voi tukea lapsen ruoanvalmistustaitojen kehittymistä? Aikaisempi tutkimus rajattiin siten, että tutkimuksen tuloksissa huomioitiin vain ruokakasvatukseen ja ruoanvalmistukseen osallistamiseen liittyvät tutkimukset, joissa oli kohderyhmänä leikki-ikäiset lapset tai annetuista tiedoista oli mahdollista päätellä tutkimuksen koskevan leikki-ikäisiä lapsia. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että leikki-ikäisen osallistaminen ruoanvalmistukseen voi tukea laajasti lapsen ruoanvalmistustaitojen kehittymistä. Keskeisimmät tulokset jakautuivat kolmeen osa-alueeseen: havainnoinnin ja aistinvaraisen tarkastelun kehittymiseen, ruoanvalmistuksen perustaitojen kehittymiseen sekä ruokatietoisuuden kehittymiseen. Vanhempien kokemia, lasten ruoanvalmistuksen osallistamiseen liittyviä haasteita, olivat ajan puute, huoli lasten turvallisuudesta sekä lasten aiheuttama stressi tai häirintä ruoanvalmistuksen aikana esimerkiksi sotkemalla. Lasten ruoanvalmistustaitojen kehittymisen kannalta olisi tärkeää, että osallistaminen osana ruokakasvatusta tulisi laajemmin vanhempien tietoisuuteen. Osallistamisen kautta lapset voivat oppia ruoanvalmistustaitoja, joiden osaaminen edistää lasten terveyttä ja luo perustan arjesta selviytymiselle sekä arjen hallinnalle myöhemmässä iässä.
  • Heikkilä, Liisa (2024)
    Tavoitteet. Yhteisillä perheaterioilla on merkittävämyönteinen rooli lasten ja nuorten elämässä. Tässä kandidaatin tutkielmassa tarkasteltiin sitä, millainen merkitys television katselulla ja älylaitteiden käytöllä perheaterioiden aikana on lapsille ja nuorille, erityisesti heidän hyvinvointinsa, ruokailutottumustensa ja perheen vuorovaikutuksen näkökulmasta. Menetelmät. Tämä kandidaatin tutkielma on tehty kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Työ on narratiivinen kuvaus siitä, millaista tutkimusta aiheesta on tehty. Kirjallisuuskatsauksen aineisto koostuu yhdestä laajasta katsausartikkeleja tarkastelevasta metakatsauksesta, sekä tätä täydentävistä itsenäisistä tutkimuksista. Tutkimuskysymykset johtivat aineiston valintaa, mutta lopullinen aineisto hioi tutkimuskysymykset lopulliseen muotoonsa. Metakatsauksen kautta tulleen aineiston lisäksi käyttämäni lähteet ovat Google Scholarin kautta löytyneitä. Tulokset ja johtopäätökset. Television katselu ja älylaitteet ruokailun aikana vaikuttavat perheaterian dynamiikkaan. Ruutujen käyttö ruokailutilanteessa voidaan yhdistää huonompaan ravitsemukseen kasvaneeseen ylipainon riskiin, riskikäyttäytymiseen, syömishäiriöihin sekä mielenterveysongelmiin. Vaikuttaa siltä, että yhteisten perheaterioiden liittyvät myönteiset ilmiöt heikentyvät television katselulla ja älylaitteiden käytöllä ruokapöydässä. Tulokset korostavat tarvetta mahdollisen ruokailun aikaisen television katselun tai älylaitteiden katselun tiedostamiselle ja perheiden välistä vuorovaikutusta edistävien käytäntöjen vahvistamiselle.
  • Ruohonen, Venla (2023)
    Tämän tutkielman tarkoituksena on analysoida, millaisia näkemyksiä peruskoulun oppilailla on koulussa tarjottavasta kasvisruoasta. Lisääntyvä kasvisruoan syöminen auttaa hillitsemään ilmastokriisiä. Tämän vuoksi myös tutkielman lisääntyvä ymmärrys nuorten näkemyksistä koulun kasvisruokaa kohtaan auttaa pääsemään lähemmäs ilmastotavoitetta. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan kasvisruokailua ympäristön, kestävyyden ja ravitsemuksen näkökulmista peilaten sitä kouluruokailuun. Tutkimuksessa tuodaan esille kouluruokailun merkitystä osana ruokakasvatusta. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisen ja kvantitatiivisen tutkimuksen piirteitä yhdistävänä tutkimuksena. Aineisto kerättiin Helsingin yliopiston sähköisellä kyselylomakkeella peruskoulun 9.-luokkalaisilta maakuntakoulussa. Tutkimusaineisto koostui 18 oppilaan vastauksista. Aineisto analysoitiin hyödyntäen kvantitatiivisia tunnuslukuja, kuten prosenttiosuuksia, aineiston kuvaamisessa. Lisäksi avoimet kysymykset analysoitiin sisällönanalyysilla, hyödyntäen teoriaohjaavaa analyysia. Oppilaiden esiin tuomat näkemykset peruskoulun kasvisruoasta olivat pääosin negatiivisia. Negatiivinen asenne oli havaittavissa erityisesti poikien vastauksissa, mikä on linjassa aiemman tutkimuksen kanssa. Oppilaiden vastauksista voidaan tulkita, etteivät kyselyyn osallistuneet oppilaat syö mielellään koulussa kasvisruokaa. Koulun kasvisruokaa kuvailtiin mauttomaksi sekä heikkolaatuiseksi. Koulun kasvisruoan toivotiin tulevaisuudessa olevan paremman makuista sekä laadukkaampaa. Vastaukset antoivat viitteitä siitä, että jos kasvisruoka olisi laadukkaampaa, monipuolisempaa sekä maukkaampaa, sen syömisen todennäköisyys kasvaisi. Osa vastaajista oli kuitenkin vahvasti sitä mieltä, ettei laadun parantumisella olisi heille merkitystä, sillä he eivät tulisi syömään kasvisruokaa siitä huolimatta. Negatiivisesta suhtautumisesta huolimatta, positiivista on, että oppilaat näkivät tärkeäksi, että koulussa on tarjolla kasvisruokaa niille, joille tämä vaihtoehto on mieluinen. Tämä tutkielma tuotti arvokasta tietoa peruskoululaisten näkemyksistä kasvisruokaa kohtaan, nostaen esille ruoan heikkolaatuisuuden ja toiveet sen laadun parantumisesta.
  • Uusitalo, Noora (2024)
    Kodin puhtaanapito on osa jokaisen kotitalouden arkea. Siivouskäytänteet ovat muuttuneet vuosien saatossa, esimerkiksi menetelmien ja välineiden osalta. Siivouskäytänteet muodostetaan siivousmenetelmästä, -välineestä, käytetystä puhdistusaineesta sekä siitä kuka suoritti puhdistuksen. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan miten siivouskäytännöt ilmenevät kotiapulaisten kertomuksissa 1930– 1970 ajanjaksolla Suomessa. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jossa pyrittiin saamaan yksityiskohtaisia ja subjektiivisia kuvauksia 1930–1970 aikavälin siivouskäytänteistä. Tutkimuksen lähestymistapana toimi induktiivinen lähestymistapa, jolloin aineisto rajattiin yhteen pääasialliseen lähteeseen Minna Kilkki Kotiapulaiset Muistoja sadan vuoden ajalta, 2006. Tutkimuksen analysointi toteutettiin teoria lähtöisenä sisällön analyysinä. Tässä tutkimuksessa analyysin runkona käytettiin siivousmenetelmiä, siivousvälineitä, siivousaineita/puhdistusaineita ja siivouksen suorittajaa, joiden mukaan aineisto on analysoitu. Tutkimuksessa osoitettiin, että 1930–1970-luvuilla kuivat siivousmenetelmät, kuten imurointi ja pölyjen pyyhkiminen, olivat yleisiä. Pölynimuri korostui keskeisenä siivousvälineenä, mikä osoitti teknologian vaikutuksen siivouskäytäntöihin. Siivoustyöt olivat pääasiassa kotitalouden naisten vastuulla, kun taas miehet eivät niihin osallistuneet. Puhdistusaineita käytettiin enemmän vaatehuoltoon kuin varsinaiseen siivoukseen. Tutkimuksessa pohdittiin, oliko kuivien menetelmien suosio niiden nopeuden vai monipuolisuuden ansiota. Myös teknologian vaikutus siivouskäytäntöihin nousi esiin, ja pölynimurin käyttö oli yleisintä. Jatkotutkimusta pidettiin tarpeellisena tarkemman ja yleistettävämmän tiedon saamiseksi kotitalouksien siivouskäytänteistä.
  • Koivisto, Petra (2022)
    Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää millaisia ovat olleet solussa asuvien opiskelijoiden kokemukset asumistyytyväisyydestä COVID-19 ajalta. Tutkimuksen teoreettisessa viitekehyksessä käsitellään asumistyytyväisyyttä ja yhteisasumista. Aikaisempaa tutkimustietoa opiskelijoiden asu-mistyytyväisyydestä on saatavilla, mutta varsinaisesti koronapandemian aikaista tutkimustietoa ei Suomessa vielä löydy. Opiskelijoiden asumistyytyväisyyttä käsittelevät aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet opiskelijoiden asumistyytyväisyyden olevan korkealla tasolla Suomessa. Tämän tutki-muksen tavoitteena on tuottaa kokemustietoa opiskelijoiden soluasumisesta pandemian aikaiselta poikkeusajalta. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena. Aineistonkeruumenetelmänä käytettiin teemahaastattelua. Tutkimuksen haastateltaviksi valikoitui viisi henkilöä sosiaalisen medi-an alustojen sekä omien kontaktieni kautta. Kaikki haastateltavat olivat asuneet pandemian aikaan soluasunnossa, ja osa haastateltavista asui vielä edelleen haastattelun aikana soluasunnossa. Haas-tattelut toteutettiin Zoom-sovelluksen avulla huhtikuun 2022 aikana. Haastattelut taltioitiin äänitie-dostoiksi, jonka jälkeen ne litteroitiin analysointia varten. Aineiston analyysissä hyödynnettiin tee-moittelua osana aineistolähtöistä analyysiä. Haastattelujen avulla saatiin vastauksia tutkimuskysymykseen. Tuloksista oli nähtävissä, että CO-VID-19-pandemialla ei ollut suurta vaikutusta soluasumiseen. Merkittävin haastateltavien esiin tuo-ma muutos oli muutamien soluasuntojen osittainen tyhjentyminen pandemian alussa. Ennen soluun muuttamista kaikilla haastateltavilla oli ollut pääosin negatiivisia ennakkoluuloja soluasumista koh-taan. Asumistyytyväisyyttä koskevissa tuloksissa nousivat esiin soluasumisen halpa hinta sekä asunnon hyvä sijainti. Haasteita soluasumiseen toivat soluasukkaiden erilaiset arkirytmit sekä erilai-set siisteyskäsitykset. COVID-19:a myötä osassa asunnoista noudatettiin alkuun poikkeuksellista varovaisuutta ja pidettiin etäisyyttä muihin solun asukkaisiin. Arki oli yhtä poikkeusta lukuun otta-matta kaikilla vastaajilla pääosin omiin huoneisiin vetäytymistä etäopiskelun alettua. Yhdessä solu-asunnoissa vaikutus oli päinvastainen ja solun asukkaat olivat lähentyneet entisestään. Normaalisti järjestettävien opiskelijatapahtumien sijaan asukkaat olivat itse alkaneet järjestää soluasunnossa pienimuotoisia tapahtumia.
  • Immonen, Henna (2022)
    Tämän tutkielman tarkoituksena on tarkastella, miten sosiaalinen media vaikuttaa ja muokkaa nuorten käsityksiä ruoasta ja syömisestä sekä käsityksiä nuorten kehonkuvasta. Sosiaalisen median kehitys on ollut merkittävää viimeisen vuosikymmenen aikana ja siitä on tullut tärkeä terveysvaikuttamisen ja -viestinnän väline. Sosiaalisessa mediassa lähes kuka vain voi jakaa tietoa ja kokemuksia esimerkiksi ruoasta ja ravitsemuksesta, mikä on tehnyt luotettavan tiedon tunnistamisesta haasteellista. Erityisesti nuorten on todettu olevan erityisen herkkiä sosiaalisen median vaikutuksille. Kandidaatintutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Tutkielman aineisto koostui pääosin kansainvälisistä vertaisarvioiduista tieteellisistä artikkeleista (n=18) vuosilta 2013–2021. Julkaisut haettiin Helda- ja Google Scholar- tietokannoista. Katsaukseen valitut tutkimukset taulukoitiin ja ne analysoitiin aineistolähtöisen teemoittelun avulla. Sosiaalisella medialla näyttää olevan sekä myönteisiä että kielteisiä vaikutuksia nuorten käsityksiin ruoasta ja syömisestä ja sen on todettu vaikuttavan myös nuorten käsityksiin kehonkuvasta. Tuloksista tuli ilmi, että sosiaalisessa mediassa jaettu ruokaan ja ravitsemukseen liittyvä sisältö vaikutti myönteisesti ruoka- ja syömiskäyttäytymiseen. Jaetut kuvat ja videot nähtiin merkittävänä inspiraation lähteenä ja motivaattorina kohti terveellisempiä ruokailutottumuksia. Toisaalta sosiaalisen median sisältö koettiin suurimmassa osassa tutkimuksia painostavana ja vaikuttavan kielteisesti syömisnormeihin. Altistumisella laihuutta ja syömishäiriöitä ihannoiville julkaisuille oli kielteisiä vaikutuksia nuorten syömiskäyttäytymiseen, itsetuntoon ja kehonkuvaan. Virheelliselle ja ristiriitaiselle tiedolle altistumisella oli niin ikään kielteisiä vaikutuksia nuoriin ja heidän käsityksiin ruoasta ja syömisestä.
  • Roos, Vilma (2024)
    Sosiaalinen media on tänä päivänä vahvasti osa arkeamme, jonka myötä sen vaikutukset heijastuvat myös kulutukseemme. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että sosiaalinen media voi lisätä kuluttamista tai vastaavasti johtaa kestävämpiin kulutusvalintoihin. Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää, miten sosiaalinen media vaikuttaa kotitalousopettajaopiskelijoiden kuluttajakäyttäytymiseen päivittäistavarakaupassa. Tutkielma toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena, jonka aineisto kerättiin sähköisellä kyselylomakkeella kotitalousopettajaopiskelijoilta. Sähköisen kyselylomakkeen linkki jaettiin kotitalousopettajaopiskelijoiden ainejärjestöjen WhatsApp -ryhmiin. Pienelle joukolle Helsingin yliopiston kotitalousopettajaopiskelijoista kyselyn linkki lähetettiin myös sähköpostitse. Tutkielman aineistoksi muodostui kotitalousopettajaopiskelijoiden (n=29) vastaukset kyselylomakkeeseen. Aineisto analysoitiin teoriaohjaavalla sisällönanalyysillä. Sosiaalinen media vaikutti kotitalousopettajaopiskelijoiden kuluttajakäyttäytymiseen päivittäistavarakaupassa monella eri tavalla. Vastausten perusteella muodostettiin kaksi pääluokkaa, jotka olivat kokeileva kuluttajakäyttäytyminen ja harkitseva kuluttajakäyttäytyminen. Sosiaalisen median voitiin todeta luovan kokeilevaa kuluttajakäyttäytymistä päivittäistavarakaupassa, josta esimerkkinä tuotteiden testaaminen ja mainosten vaikutus ostopäätöksiin. Esimerkkejä harkitsevasta kuluttajakäyttäytymisestä taas ovat eettisempien tuotteiden osto ja ostotarpeiden pohtiminen. Sosiaalisen median avulla saatiin inspiraatiota ruuanlaittoon ja uutuustuotteiden testaamiseen. Osalla vastaajista sosiaalinen media lisäsi tarpeetonta kuluttamista ja tuotteiden jatkuvaa testaamista. Toisaalta sosiaalisen median nähtiin myös lisäävän tietoisuutta eettisistä kysymyksistä, jotka vaikuttivat pyrkimyksenä kestävämpään kulutukseen. Tämän tutkielman avulla saatiin tärkeää tietoa sosiaalisen median vaikutusmahdollisuuksista kuluttajakäyttäytymiseen. Tutkielman tulokset kertovat myös siitä, että sosiaalisen median käyttötaitoja olisi tärkeää opettaa osana kuluttajakasvatusta kotitalousoppiaineessa, sillä oppilaat viettävät arjessa yhä enemmän aikaa sosiaalisessa mediassa.
  • Ebrahim, Minna (2023)
    Arkiruokailu antaa raamit arjen toiminnalle ja se toteutuu usein rutiininomaisesti. Arjen ruokailujen taustalla vaikuttaa monia tekijöitä, kuten ympäröivä yhteiskunta ja yksilön omat arvot ja ajatusmallit. Ruokailutottumukset muodostuvat myös näiden pohjalta. Kulttuurilla on suuri merkitys arkiruokailutottumusten rakentumisen kannalta. Tutkimuksen taustateoriana toimii kotitaloustieteen tutkimuksessa usein käytetty human ecology- teoria, jonka mukaan ihmiset ovat vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli saada uutta tietoa suomalais-afgaaniperheen kotitalouden toiminnasta. Tutkimuksessa selvitetään, minkälaisia arkiruokailutottumuksia suomalais-afgaaniperheessä on ja miten monikulttuurisuus ilmenee niissä. Suomalais-afgaaniperheet ovat suhteellisen harvinaisia, joten tutkimusta tällä kentällä on tehty vähän. Suomalais-afgaaniperheiden arkiruokailutottumuksia ei ole aiemmin selvitetty. Tutkimus toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena, jossa aineistonkeruumenetelmänä käytettiin haastattelua. Haastateltaviksi valikoitui yhden suomalais-afgaaniperheen vanhemmat, joista toinen oli suomalainen ja toinen afganistanilainen. Heitä haastateltiin yhtä aikaa. Aineisto analysoitiin teoriaohjaavan analyysin avulla ja käyttämällä abduktiivista päättelyä. Suomalais-afgaaniperheen arkiruokailutottumukset koostuivat sekä suomalaisista että afganistanilaisista tavoista. Pääpaino oli kuitenkin suomalaisissa tavoissa, kuten suomalaisissa ruokailuajoissa ja – paikoissa sekä suomalaisissa ruuissa. Afganistanilaisia piirteitä havaittiin ruoka- ja elintarvikevalinnoissa. Monikulttuurisuus ilmeni perheen pöytätavoissa ja ruokailu- tavoissa sekä ruoan ja ruoanlaittajien kunnioittamisessa. Arkiruokailutottumusten taustalla vaikutti akkulturaatio ja ruokasuositukset. Lisätutkimusta tarvitaan aiheesta, jotta suomalais- afgaaniperheiden kotitalouden toiminnoista saataisiin kattavampi kuva.
  • Mäkinen, Maaret (2024)
    Taloudellinen väkivalta on eräs lähisuhdeväkivallan tuntemattomampi muoto, jossa tekijä pyrkii horjuttamaan uhrin taloudellista asemaa erilaisin vallankäytön keinoin. Tämän tutkimuksen tavoitteena on tutkia taloudellisen väkivallan eri ilmenemismuotoja ja sitä, mitä vaikutuksia sillä on perheiden hyvinvoinnille. Tämän lisäksi tarkoituksena on tehdä taloudellista väkivaltaa tutummaksi kotitalouskontekstissa ja pohtia, mitä annettavaa kotitaloustieteellä on ilmiön tutkimiseen. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena, kuvailevan kirjallisuuskatsauksen keinoin. Kirjallisuuskatsauksen aineisto hankittiin jo ennestään tuttujen lähteiden lisäksi käyttämällä useita taloudelliseen väkivaltaan liittyviä hakusanoja eri hakupalveluissa, tutkimalla jo löydettyjen tutkimusten lähdeluetteloita ja tutustumalla hyödynnettyjen julkaisuiden kirjoittajien muihin tutkimusjulkaisuihin. Katsausosion aineisto koostuu pääosin kahdeksasta lähteestä, joista yksi oli väitöskirja ja muut tieteellisiä artikkeleita. Nämä lähteet olivat sosiologian, psykologian ja lapsi- ja nuorisotutkimuksen tieteenaloilta. Tässä tutkimuksessa taloudellinen väkivalta jaettiin neljään eri ilmenemismuotoon, jotka ovat työssäkäynnin rajoittaminen ja häiriköinti, rahaan liittyvä kontrollointi, taloudellinen hyväksikäyttö ja eron jälkeinen taloudellinen väkivalta. Katsausosiossa käytetyissä tutkimuksissa näitä ilmenemismuotoja oli jaoteltu tutkimuksesta riippuen kahdesta neljään. Taloudellista väkivaltaa on kuitenkin mielekkäämpi jäsentää, kun sen eri ilmenemismuodot rajaa selkeästi eri aihealueisiin. Taloudellisen väkivallan vaikutukset ovat moninaisia niin uhrille kuin hänen läheisilleen. Taloudellisen turvattomuuden lisäksi vaikutuksia on myös uhrin mielenterveyteen. Kotitalousoppiaineella voisi olla merkittävä rooli taloudellisen väkivallan ennaltaehkäisyssä, sillä talouskasvatuksella voidaan vaikuttaa lasten ja nuorten taloudenhallintataitoihin. Ongelmallista on kuitenkin se, että kotitaloutta on pakollisena oppiaineena suurimmalla osalla vain seitsemännellä luokalla, jolloin oppilaat ovat vielä hyvin nuoria.
  • Kulonen, Jessika (2023)
    Tutkimukset ovat osoittaneet lapsen syöpään sairastumisen vaikuttavan kokonaisvaltaisesti koko perheen hyvinvointiin ja arkeen. Tässä tutkielmassa tarkastellaan lapsen leukemian hoidon aiheuttamia muutoksia perheen päivittäisiin rutiineihin sekä analysoidaan niitä tekijöitä, jotka edistävät ja hankaloittavat rutiinien ylläpitämistä lapsen syöpähoitojen aikana. Tutkielma toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena, ja aineisto kerättiin teemahaastattelemalla yhden akuuttia lymfoblastileukemiaa sairastavan lapsen vanhempia. Aineisto analysoitiin teoriaohjaavan sisällönanalyysin keinoin. Tutkimuksen tulokset osoittavat lapsen syöpään sairastumisen aiheuttavan monenlaisia muutoksia perheen arkeen. Muutokset vaikuttavat sekä kodin sisäisiin että ulkoisiin toimintoihin, samalla synnyttäen uusia rutiineja. Aikaisempaa tutkimusta mukaillen, myös tämän tutkimuksen mukaan perheen arkitoimintaa määritteli merkittävimmin arjen ennakoimattomuus. Lisäksi muutoksia olivat esimerkiksi kotitöiden lisääntyminen ja lapsen kasvatuksessa joustaminen. Kodin ulkopuolisen toiminnan muutokset liittyivät erityisesti perheen sosiaalisen toiminnan vähenemiseen. Uusien rutiinien muodostuminen puolestaan liittyi pääasiassa sairaala- ja kotihoitojaksojen vuorotteluun sekä lapsen hoitorutiineihin. Perheen rutiinien ylläpitämistä hankaloittavat ja edistävät tekijät muodostuivat sekä konkreettisista että psyykkisistä tekijöistä. Merkittävin rutiineja hankaloittava, mutta myös edistävä tekijä oli lapsen vointi, mikä osoittaa arjen toiminnan voimakkaan yhteyden arjen ennakoimattomuuteen. Lisäksi vanhempien henkinen kuormitus oli yhteydessä lapsen vointiin, mikä vaikeutti arjen rutiinien ylläpitämistä. Rutiinien ylläpitämistä puolestaan edistivät erilaiset psyykkiset tekijät, kuten diagnoosiin sopeutuminen ja konkreettiset tekijät kuten yhteiskunnan- ja läheisten tuki. Tulokset tuottivat arvokasta tietoa lapsen syöpään sairastumisen vaikutuksista perheen arkeen ja osoittivat, miten rutiineja joudutaan muuttamaan lapsen hoitojen aikana. Tämä tieto auttaa ymmärtämään perheiden tarpeita ja haasteita paremmin, mikä puolestaan mahdollistaa entistä kohdennetumpien tukitoimien kehittämisen syöpäsairaiden lasten perheille.