Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by study line "Class Teacher (in Swedish)"

Sort by: Order: Results:

  • Lindström, Linnea (2022)
    Mål. Den nationella läskunnighetsstrategin har som mål att göra Finland till världens mest multilitterata land år 2030. I takt med dagens samhällsutveckling räcker det inte längre med grundläggande läs- och skrivfärdigheter, utan mer specialiserade och avancerade färdigheter krävs. Tidigare undersökningar och utvärderingar visar däremot på försämrade resultat och en ökande polarisering i elevernas litteracitet. Eleverna har svårt att producera olika textgenrer och förstå vad som förväntas av texterna. Avhandlingens syfte är att utreda hur elevernas ämnesspecifika skrivförmåga kan utvecklas genom explicit skrivundervisning och genrepedagogiska metoder i grundskolans lägre klasser. Avhandlingen bidrar också med exempel på hur lärare kan tillämpa dessa metoder i sin undervisning. Metoder. Avhandlingen är utförd som en integrativ litteraturstudie, där tio empiriska forskningsartiklar som berör olika aspekter av explicit skrivundervisning har fungerat som forskningsmaterial. Alla forskningsartiklar är referentgranskade och utvalda efter en omfattande sökprocess bestående av flera varv för att garantera en bred överblick av temat. Som analysmetod användes kvalitativ innehållsanalys där sammanlagt åtta olika teman identifierades som besvarade forskningsfrågorna. Resultat och slutsatser. Resultaten visar att explicit skrivundervisning förbättrar alla elevers skrivande oavsett skolstadium och att särskilt elever i grundskolans lägre årskurser gynnas. Eleverna förbättrade sin ämneskunskap, genrekompetens och ämnesspråk. Explicit skrivundervisning bidrog till att utjämna prestationsskillnader mellan elever, ökade engagemanget för skrivandet samt gav eleverna ett metaspråk. Lärarna tillämpade explicit skrivundervisning på varierande sätt, där arbete med modelltexter var vanligast och produktion av en gemensam text i klass det som man förhöll sig mest kritisk till. Resultaten visar att implementering av ämnesspecifik skrivundervisning genom explicita och genrepedagogiska metoder kan vara en väg som bidrar till att utveckla den eftersträvansvärda multilitteraciteten hos eleverna.
  • Miller, Ellinor (2024)
    Mål. Denna avhandlings syfte är att visa på vikten av finlandssvenska klasslärares kunskaper i svenska samt på vilket sätt klasslärare fungerar som språkliga förebilder för elevers lärande. Tanken bakom denna avhandling är att utbildningsanordnare ska bli medvetna om att finlandssvenska (klass)lärares språkkunskaper ofta är starkt påverkade av finskan och hur detta i framtiden kan påverka svenskan bland finlandssvenska elever. Bakgrunden till studien baserar sig på en diskussion om finskans inflytande på svenskan i Finland och finlandssvenska klasslärares kunskaper i svenska där ett viktigt element är de språkkrav som finns för behöriga lärare i Finland. Det centrala begreppet ”språklig förebild” förklaras också. Metoder. Denna avhandling är gjord som en beskrivande litteraturstudie, där en narrativ infallsvinkel använts för att diskutera ämnet via forskningar som ibland är indirekta. I den här studien har åtta vetenskapliga artiklar analyserats för att svara på forskningsfrågorna och dessa har valts ut genom flertalet sökord. Resultat och slutsatser. Resultaten från denna studie visade på att det är av stor vikt att finlandssvenska klasslärare besitter goda kunskaper i svenska i såväl tal som i skrift. Orsaken till detta är att det finns en stor del svensk-finskt tvåspråkiga elever och en växande mängd flerspråkiga elever i finlandssvenska skolor i dag som inte nödvändigtvis har svenska som det starkaste språket. Klasslärare behöver fungera som språkliga förebilder bland annat i form av att stödja elever med ord som eleverna inte behärskar på svenska för att eleverna ska kunna utveckla sitt svenska språk på ett ändamålsenligt sätt. Slutsatsen är att det bör satsas mer på finlandssvenska klasslärares kunskaper i svenska för att svenskan också i framtiden ska vara ett brukbart språk bland alla som behärskar svenska, oavsett vilket land man kommer ifrån.
  • Sundell, Anna (2023)
    Mål. Syftet med denna avhandling är att kartlägga utmaningar svensk-finsk tvåspråkiga ele-ver kan ställas in för i svenskspråkig grundskola. Jag kommer också kartlägga utmaningar elever i en språkö kan ställas in för. Genom att kartlägga utmaningar har jag som mål att hitta lösningar som underlättar inlärningen för eleverna. Antalet svensk-finsk tvåspråkiga elever ökar konstant och det blir vanligare att finskspråkiga familjer väljer den svensksprå-kiga grundskolan. Lärare är till delvis oroliga hur de ska ha möjlighet att stöda dessa elevers inlärning. I värsta fall kan de breda utmaningarna leda till att flera elever blir efter i deras inlär-ning. Då löper den svenskspråkiga grundskolan en stor risk. Metoder. Denna studie är skriven som en beskrivande litteraturöversikt med tematisk text-analys. Jag har som mål att få en bred inblick i studier som redan gjorts angående mitt ämne. Teman och subteman användes i läsningen av litteraturen. Dessa bildade en helhet på tre teman. Resultat och slutsatser. Utmaningarna för svensk-finskspråkiga elever är många i den svenskspråkiga grundskolan och dess geografiska ställe påverkar hurdana utmaningarna är. Tydligaste utmaningarna är i läsämnen där eleverna behöver behärska ett brett ordförråd och skriva korrekt svenska. Utmaningarna på språköar syns också i den vardagliga svenska. Behovet av stöd för svensk-finskspråkiga elever är aktuellt. Lärarna anser att stö-det hemifrån är viktigt samt att mera resurser skulle behövas i skolan, för att på rätt sätt kunna stöda eleverna.
  • Sofia, Tallqvist (2024)
    Mål. Forskningens syfte är att undersöka vilka redskap skolor har att öka medvetenheten om mental hälsa bland elever. Avhandlingen fokuserar även på hur man kan utveckla skolans möjligheter att stödja elevers mentala hälsa. Studiens tema är aktuellt då ungas psykiska välmående försämras och skolan har fått en större roll att stödja elevers mentala hälsa. Avhandlingens bakgrund baserar sig på centrala begrepp som mental hälsa och neuropsykiatriska störningar, hur ungas mentala välmående är idag, styrdokument om elevvård och elevhälsa samt samarbete bland skolpersonalen. Metoder. Den forskningsmetod som används i avhandlingen är en beskrivande litteraturstudie och har som fokus ett integrerat perspektiv. Som forskningsmaterial har använts sju stycken vetenskapliga artiklar som besvarar forskningsfrågorna. Dessa artiklar har hittats med hjälp av specifika sökord. Resultat och slutsatser. Avhandlingens resultat visade att det fanns en bristfällig bild bland skolpersonalen och eleverna om mental hälsa. Resultaten visade att både skolpersonalens och elevernas perception om mental hälsa är bristfällig och båda grupperna saknar kunskap inom ämnet. Resultaten påpekade även att det krävs en öppen dialog i skolan om ämnet för att öka medvetenheten. Avhandlingens slutsats är att det krävs mer fortbildning om ämnet till både skolelever och skolpersonal samt att det krävs ett aktivt arbete under en längre period för att förändra attityder om mental hälsa i skolor.