Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by study line "Klasslärare, pedagogik"

Sort by: Order: Results:

  • Kukkonen, Salla (2024)
    Tavoitteet. Me elämme yhä monikulttuurisemmassa maailmassa, jossa kulttuurienvälinen kommunikointi ja kulttuurin ymmärrys ovat yhä keskeisemmässä roolissa sujuvan kansainvälisen yhteistyön kannalta. Oppilaiden tulisi oppia koulussa kieliä, mutta samalla myös kohdekielen taustalla vaikuttavaa kulttuuria. Tätä painottavat niin tutkijat kuin perusopetuksen opetussuunnitelman perusteetkin (2014). Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tuottaa tietoa kulttuurin opettamisen tavoista ja keskeisistä osa-alueista peruskoulussa opettajan uraansa aloitteleville opettajille ja luokanopettajille. Hypoteesina oli, että tutkimustuloksissa painottuisivat erilaiset teemat ja aihepiirit kulttuurinopetuksen keskiössä. Tutkimustehtävänä on selvittää, millä tavoin kulttuuria opetetaan, ja mitä oppilaiden tulisi oppia kulttuurista. Menetelmät. Tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Tarkemmin ottaen tutkimus tehtiin narratiivisena kirjallisuuskatsauksena, jonka tarkoituksena on kuvata käsiteltävää ilmiötä mahdollisimman laajasti, mutta järjestelmällisesti. Aineisto kerättiin eri tietokannoista, kuten Scopuksesta ja Helkasta. Hakusanoina käytettiin aiheeseen soveltuvia sanoja ja hakuja tehtiin suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Lopulta artikkeleiksi valikoitu viisi vertaisarvioitua tieteellistä tutkimusta, jotka parhaiten vastasivat tutkimusaihetta tiivistelmänsä perusteella. Aineisto analysoitiin aineistolähtöistä sisällönanalyysiä hyödyntäen. Siinä aineistosta nousevat teemat ja ajatukset luokiteltiin ensin alaluokiksi ja sen jälkeen isommiksi aihepiireiksi eli yläluokiksi. Tulokset ja johtopäätökset. Tutkimuksessa korostui vuorovaikutus niin kulttuurin opettamisen tapana kuin tavoitteenakin. Lisäksi tutkijat korostivat kulttuurisen ymmärtämisen opettamista sekä kriittistä ajattelua. Opetusmetodeissa mainittiin autenttinen materiaali. Kielenoppiminen nähtiin tehokkaimpana autenttisia materiaaleja hyödynnettäessä sekä keskittymällä kommunikointiin. Kulttuurista ymmärrystä taas tarvitaan vuorovaikutuksen toimimiseksi tutkijoiden mielestä. Tuloksista hyötyisivät kieliä opettavat luokanopettajat opetusta suunnitellessaan.
  • Ahlgren, Alisa (2023)
    Tutkielmassa tutkin kuluttajakasvatusta, sen taustoja ja sen tuomia mahdollisuuksia lasten talousosaamisen mahdollistajana sekä kestävämmän tulevaisuuden rakentajana. Kuluttajakasvatus on keskeisessä osassa puhuttaessa yhdenvertaisemmasta sekä kestävämmästä tulevaisuudesta, sillä siihen liittyy monenlaisia näkökulmia. Koulussa tapahtuvalla kuluttajakasvatuksella voidaan myös melko tasavertaisesti edesauttaa sitä, että jokainen oppilas saa edes jonkin verran ymmärrystä taloustaidoista ja kuluttamiseen liittyvien teemojen tärkeistä aiheista. Tutkielma on toteutettu kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Teoreettisessa viitekehyksessä tarkastelen kuluttamisen ja kuluttajuuden käsitettä, kuluttajakasvatusta sekä kuluttajakasvatuksen toteutumista peruskoulun opetussuunnitelman perusteissa. Tutkielmassa mukana on viisi tieteellistä artikkelia, jotka on julkaistu vuoden 2000 jälkeen. Näistä kolme on suomenkielistä ja kaksi englanninkielistä, joista toinen on Tanskasta ja toinen Turkista. Tutkielmassa tulokset painottavat kuluttajakasvatuksen tärkeyttä ja sen erilaisia mahdollisuuksia kestävämmän ja tasavertaisemman tulevaisuuden rakentajana. Tutkielma toi myös esiin millaisia opetusmenetelmiä kuluttajakasvatuksen käsittelyssä koulumaailmassa voisi olla hyvä hyödyntää. Lisäksi kahdessa tutkielmaan valikoituneista artikkeleista, kerrottiin kyselytutkimuksen sekä haastattelun muodossa toteutetuista tutkimuksista, joissa tutkittiin oppilaiden kokemuksia kuluttajakasvatuksen tärkeydestä sekä myös siitä, miten nuoret ovat kokeneet koulun talouskasvatuksen. Näistä artikkeleista nousi esiin tarve kuluttajakasvatukselle erilaisista sosioekonomisista asemista tulevien nuorten tasavertaisemman tulevaisuuden rakentajana sekä se, että kuluttajakasvatuksen aiheet on tärkeä integroida osaksi lasten ja nuorten oman arjen teemoja ja asioita.
  • Savolainen, Saara (2021)
    Opettajan ammatin ympärille on muodostunut tiettyjä stereotypioita siitä, millaiset ihmiset suuntautuvat opettajiksi, ja mikä kyseisessä alassa heitä kiinnostaa ja motivoi, luoden tietynlaisen opettajamuotin. Suuntautumisen taustalla on kuitenkin monta muuttujaa. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että opettajaksi hakeutumiseen vaikuttavat erityisesti yksilön sisäiset, ulkoiset ja altruistiset motivaatiot. Tämän tutkielman tarkoitus oli koota opettajien motiiveja suomalaisesta näkökulmasta. Tutkimuksessa esitetään, millaisia motiiveja opettajaksi suuntautuvilla on ja sitä, miten motiivien yleisyys jakautuu. Moni aiemmista tutkimuksista, kuten myös tämä, pohjautui Watt ja Richardsonin (2007) luomaan FIT-Choice -malliin, jonka avulla pystyttiin kokoamaan ja jäsente-lemään motivaatiot eri kategorioihin. Tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, jonka tyypillisenä piirteenä on tässäkin katsauksessa esiin tullut laaja-alaisuus ja metodisten säännösten vähäisyys aineistoa valitessa. Aineiston koontiin hyödynnettiin elektronisia tietokantoja, joiden avulla aineisto saatiin rajattua haluttuun suomalaiseen kontekstiin. Lopulliseen aineistoon kuului 11 opettajien motiiveihin sidonnaista tutkimusta. Analyysissä käytettiin teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä, jonka mukaisesti tutkimusaineistoa verrattiin aiempaan teoriaan. Merkittävimmät motiivit suomalaisilla opettajaksi suuntautuvilla olivat sisäisiä motiiveja, kuten kutsumus ja soveltuvuuden kokeminen. Yllättävää tuloksissa oli, että lapsien kanssa työskenteleminen ei saanut niin paljon kannatusta, kuin ehkä yhteiskunnan luomat stereotypiat antavat olettaa. Myöskään altruistisilla motiiveilla, kuten tulevaisuuden yhteiskunnan muokkaamisella, ei ollut merkittävää arvoa. Ulkoisten tekijöiden merkityksen vähäisyyden uskotaan johtuvan suomalaisten keskuudessa esiintyvästä positiivisesta suuntautumisesta ammattia kohtaan. Voidaan siis uskoa, että ammatti on arvostettu, mutta myös haasteinen, joten alalle ei suunnata vain statuksen perässä.
  • Pinta, Aino Kaisa (2023)
    Opettajan työtä usein kuvaillaan kutsumusammattina. Kutsumuksen käsitteellä ei kuitenkaan ole selkeää määritelmää, minkä takia se voidaan tulkita hyvin eri tavoin. Kutsumusta on voitu käyttää syynä opettajien riittämättömille työolosuhteille tai palkoille, ja kutsumuksen on usein kuvailtu heräävän jo lapsuudessa. Tämän tutkielman tavoitteena oli selvittää, millä tavoin sekä opettajien kokemaa kutsumusta että kutsumusta ylipäätään on kuvailtu. Selkeämpi yhteisymmärrys auttaa keskustelussa aiheesta, kun kaikki osapuolet ymmärtävät aiheen kutsumuksen käsityksen samankaltaisella tavalla. Tämä tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Aineistoa hakiessa käytin Googlea, Google Scholaria, Eric-tietokantaa, sekä kirjasto Helkan hakupalvelua. Aineisto on pääosin suomalaista kirjallisuutta, tutkimuksia ja artikkeleita, sisältäen myös muutamia ulkomaalaisia lähteitä. Tämän katsauksen tulokset osoittivat, että kutsumus on sitä kokeville ihmisille tärkeä ja merkityksellinen asia heidän elämissään. Kutsumuksen on myös mahdollista muuttua ajan myötä, joko kasvaen tai pienentyen, ja se on vahvasti liitännäinen ihmisen identiteettiin. Kutsumus luo intoa työtä kohti, ja se on lähtöisin sisäisistä motivaatioista. Sisäisien motivaatioiden lisäksi myös ulkoiset motivaatiot, kuten palkka, ovat kuitenkin kutsumusopettajallekin tärkeitä, eikä niiden merkitystä tule sivuuttaa.
  • Jokinen, Lotta (2024)
    Nykypäivän yhteiskuntamme suorituskeskeisyys ja työn tärkeyden korostaminen ajavat oppilaat helposti kohti riittämättömyyden tunnetta ja huolta omista kyvyistään. Tämä on omiaan ruokkimaan täydellisyyden tavoittelua, jolla voidaan pyrkiä vastaamaan asetettuihin odotuksiin ja toiveisiin. Samaan aikaan huippusuorituksia ylistetään ja lahjakkuudet nousevat vertaisiaan suurempaan valokeilaan. Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena olikin selvittää, miten kirjallisuudessa määritellään perfektionismi ja mitä kirjallisuus kertoo sen synnystä ja kehityksestä. Lisäksi tutkielmassa halutaan selvittää, onko lahjakkailla oppilailla ja perfektionismilla yhteyttä, ja jos on, niin miten yhteys ilmenee. Perfektionismi ja lahjakkuus ovat toisistaan erillisiä piirteitä tai ominaisuuksia, mutta niillä on taipumusta arkiajattelussa nivoutua yhteen. Siksi onkin tärkeää, että niiden yhteyttä tutkitaan. Toteutin kandidaatintutkielmani kirjallisuuskatsauksena ja keräsin aineiston Helsingin yliopiston Helka-kirjaston hakupalvelun sekä Google Scholarin avulla. Lisäksi käytin aineistonkeruussa aiempien, aiheeseen liittyvien pro gradu –tutkielmien lähdekirjallisuutta sekä teoriakirjallisuutta. Hyödynsin näiden ohella myös Googlea sekä aiheeseen liittyvää uutisointia aiheeseen virittäytyessä. Tutkielmani tulosten perusteella voidaan todeta, että perfektionismi on laaja ja moniulotteinen ilmiö, jolle on lähestulkoon mahdotonta antaa yhtä oikeaa ja täysin paikkansapitävää määritelmää. Perfektionismia kuvaillaan persoonallisuuteen liittyvänä taipumuksena, jolle on tyypillistä muun muassa korkeat suoritusvaatimukset, itsekritiikki ja virheettömyyteen pyrkiminen. Se nähdään yksilön toiminnan kannalta usein joko hyödyllisenä tai haitallisena. Kirjallisuuden mukaan perfektionismilla ja lahjakkuudella on havaittu olevan joitakin yhteyksiä ja lahjakkaiden oppilaiden on todettu omaavan esimerkiksi muita korkeampia vaatimuksia itseään kohtaan. Lahjakkaiden pyrkimysten on havaittu olevan omiaan perfektionististen piirteiden kehittymiselle. Tutkimusaineiston perusteella ei kuitenkaan voida todeta, että perfektionismi liittyisi puhtaasti lahjakkuuteen tai toisinpäin, eli perfektionismin ei siis voida todeta olevan yksi lahjakkaiden oppilaiden ominaispiirteistä. Tilaa aiheeseen liittyvälle lisätutkimukselle löytyneistä yhteyksistä johtuen kuitenkin on.
  • Manninen, Erik (2024)
    Tässä tutkielmassa tutkittiin alakoulun yhteiskuntaopin oppikirjoissa esitettyjä kuvauksia laista ja yksilönvapauksista, ja erityisesti sitä, miten oppikirjat oikeuttavat nykyisen lakijärjestelmän olemassaolon. Filosofian ja historian viitekehyksen avulla tavoitteena oli analysoida, esitetäänkö oikeusjärjestelmää ja modernia valtion mallia kriittisesti vai itsestäänselvyytenä. Aiemmat tutkimukset osoittavat, että yhteiskuntaopin kirjoissa yhteiskunnallinen tieto ja instituutiot esitetään pääosin muuttumattomana, eikä yhteiskunnan ajallisuuden ulottuvuutta käsitellä laajasti. Tutkimus toteutettiin laadullisena sisällönanalyysina, ja aineisto koostui kolmesta alakoulun yhteiskuntaopin kirjasarjasta: Vaikuttaja, Forum ja Me Nyt. Lakien oikeutuksia kerättiin aineistolähtöisesti oppikirjojen lainsäädäntöä vastaavista aihekokonaisuuksista, ja havaintoja tulkittiin hyödyntämällä Graeberin ja Wengrown (2021) esittämää vaihtoehtoista vapauden mallia. Oppikirjojen havaittiin esittävän lakien ja sääntöjen oikeutukseksi turvallisuuden ja hyvinvoinnin puolustaminen. Turvallisuuteen liitettiin perusoikeuksien kuten tasa-arvon puolustaminen, mutta erityisesti Vaikuttaja-sarjassa painotettiin valvonnan merkitystä, mikä kuvastaa epäluottamusta ihmisiin. Kaikissa kirjoissa todettiin, että lakeja tulee aina noudattaa, mikä on vastakkain Graeberin ja Wengrown (2021) vapauden käsitystä, jossa ihmisellä tulisi aina mahdollisuus olla tottelematta auktoriteetteja. Tutkimuksella havainnollistettiin poikkitieteellisen viitekehyksen hyödyntämistä tutkittaessa yhteiskuntaoppia, joka itsessään rakentuu monesta eri taustatieteestä. Aiemmissa tutkimuksissa havaittu kuva vahvistui, eli yhteiskuntaopin kirjoissa kannustetaan oppilaita yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, mutta erilaisten yhteiskuntamallien pohdintaan ei kirjoissa kannusteta.
  • Jäntti, Katja (2024)
    Frågan om sexuella- och könsminoriteter har fått mycket plats i samhällsdebatten under de senaste åren. Forskning visar att regnbågsunga i snitt mår sämre än heterosexuella och cis-elever. För att öka kunskapen om och förståelse för regnbågstematiken genomförde Helsingfors stad år 2023 ett projekt, där bland annat regnbågsverkstäder riktades till elever i årskurserna 6–9. Syftet med denna avhandling är att studera vad lärare ansåg om dessa regnbågsverkstäder. Forskningsmaterialet baserar sig på svar från en nätenkät för lärare som deltog i verkstäderna riktade till eleverna. Som ett kompletterande bakgrundsmaterial ingår också en informell diskussion med de tre smågruppsdragna som ledda verkstäderna i de svenskspråkiga skolorna. Nätenkäten riktad till lärarna består av både strukturerade och öppna frågor. Det kvantitativa materialet har jag analyserat med hjälp av statistiska metoder och det kvalitativa genom en innehållsanalys. Min studie visar att lärarna var positivt inställda till att regnbågstemat togs upp. De uppskattade smågruppsdragarnas kompetens och förmåga att förmedla informationen till eleverna. Trots detta påpekar många lärare att förhållandena var ogynnsamma. De nämner, till exempel att elevgrupper var för stora. Flera tar upp frågan om otrygga inlärningsmiljöer som är en all-varlig utmaning för elevernas möjligheter att ta till sig informationen som gavs under verkstäderna. Studiens resultat visar på både positiva och negativa erfarenheter bland lärarna rörande verk-städerna. Avhandlingen avslutas därför med förslag på aspekter värda att beakta vid framtida planering av verkstäder riktade till elever i skolmiljö.
  • Girod, Elias (2023)
    Kehollinen oppimiskäsitys syntyi tietoteoreettisen murroksen seurauksena nk. kehollisessa käänteessä. Kehollisen käänteen mukaan aivoja ei voi erottaa muusta kehosta, sillä kognitio syntyy ihmisen ja ympäristön vuorovaikutuksessa. Kehollisessa oppimisessa on kyse koko kehon huomioimisesta ja kuuntelusta. Kehon näkyvien liikkeiden lisäksi korostetaan aistimuksia, kokemuksia ja tunteita. Oppiminen on tämän oppimiskäsityksen mukaan lähtökohtaisesti kehollista. Tästä huolimatta kirjallisuudessa kehollisella oppimisella viitataan toisinaan ainoastaan opetusmenetelmiin. Tutkimukset osoittavat, että kehollinen oppiminen auttaa kielen oppimista. Valtaosa tutkimuksista keskittyy kuitenkin aikuisten sanavaraston kartuttamiseen vieraalla tai toisella kielellä. Toinen kieli on ensikielen jälkeen opittu kieli, joka omaksutaan siinä ympäristössä, jossa sitä puhutaan. Tutkimustieto kehollisen oppimisen hyödyistä on vaikuttanut hitaasti kielen opetukseen. Tässä tutkielmassa selvitetään, millä tavoin kehollista oppimista on tutkittu toisen kielen opetuksessa lapsilla ja nuorilla. Lisäksi tutkielmassa tuodaan esille, mitä kehollisen oppimisen muotoja tutkimuksissa on käytetty ja minkälaisia empiirisiä tuloksia niissä on saatu. Tutkielma on narratiivinen kirjallisuuskatsaus. Aineiston yhdeksän artikkelia on julkaistu Suomessa, Ruotsissa, Ranskassa, Kanadassa, Saksassa, Taiwanissa ja Kiinassa vuosina 2018–2023. Aineiston analyysissä on käytetty sisällönanalyysiä, jossa on hyödynnetty aiemman tutkimuksen mukaista luokittelua. Katsaus osoitti, että kvantitatiivisissa tutkimuksissa on mitattu opetusintervention vaikutusta oppimistuloksiin, kun taas kvalitatiivisissa tutkimuksissa on havainnoitu, millä tavoin oppimisympäristö ja -menetelmä vaikuttavat kielitaidon kehitykseen. Kieltä ja kielenoppimista on lähestytty monista näkökulmista, ei vain sanavaraston kartuttamisen kautta. Aineistossa kaikki neljä Nathanin (2022) kehollisen oppimisen muotoa ovat edustettuina eli kehollisen oppimisen ilmiötä on tutkittu monipuolisesti. Katsauksen perusteella voidaan todeta, että kehollisella oppimisella on myönteisiä vaikutuksia kielen oppimiseen. Toisen kielen opetuksessa on perusteltua suhtautua kielitaitoon laajana käsitteenä. Kielellisen repertuaarin oppiminen tai opettaminen edellyttää koko kehon huomioon ottamista.
  • Rautiainen, Sini (2022)
    Tämän kirjallisuuskatsauksen tavoitteena oli selvittää, miksi lastenkirjallisuuden avulla on mielekästä toteuttaa yhdenvertaisuutta ja moninaisuuden kunnioitusta edistävää arvokasvatusta. Tavoitteena oli myös tarkastella, minkälaista on moninainen suomalainen lastenkirjallisuus. Arvokasvatus tulee esille opetussuunnitelmassa ja on korostuneessa roolissa nykypäivän moninaistuvassa maailmassa. Opettajilla ja huoltajilla ei kuitenkaan ole aina tarpeeksi valmiuksia tai tietoa puhua sensitiivisistä aiheista lasten kanssa, jossa lastenkirjallisuus voi toimia apuna. Aiemmat tutkimuksen ovat osoittaneet, että eettisten ulottuvuuksien lisäksi lastenkirjallisuuden sisällyttäminen opetukseen vahvistaa myös luetun ymmärtämisen taitoja. Tässä tutkielmassa menetelmänä käytettiin narratiivista kuvailevaa kirjallisuuskatsausta. Aineisto koostuu suomalaisesta ja kansainvälisestä kasvatustieteen kirjallisuudesta, tutkimuksista, sekä lastenkirjoista. Aineistoa haettiin erilaisista tietokannoista, kuten Helka-kirjaston hakupalvelusta ja Eric-tietokannasta sekä Google Scholarista. Osa aineistosta on myös lainattu kirjastosta fyysisessä muodossa. Aineiston haussa käytettiin erityisesti seuraavia haku-sanoja: lastenkirjallisuus, arvokasvatus, values education, lukeminen, moninaisuus, yhden-vertaisuus ja monikulttuurisuus. Tutkielman aineistoon perustuvat tulokset osoittavat, että lastenkirjallisuutta on mielekästä käyttää arvokasvatuksessa, sillä se voi muun muassa auttaa oppilaita ymmärtämään ihmis-ten välisiä eroja, avartamaan maailmankuvaa sekä vähentämään syrjintää koulussa luoden turvallista tilaa. Lastenkirjallisuus voi myös vahvistaa lapsen identiteettiä ja minäkuvaa, jos hän pystyy samaistumaan kirjan hahmoihin ja käsittelemään omaa elämäänsä kirjan kautta. Suomalainen lastenkirjallisuus on alkanut viime vuosina käsittelemään entistä moninaisempia aiheita, mutta ulkomailla sensitiivisistä aiheista on tehty lastenkirjoja paljon enemmän ja kauemmin. Varsikin vammaisuudesta kertovien lastenkirjojen määrä on Suomessa suhteellisen pieni.
  • Hovi, Fanni (2022)
    Tavoitteet. Kanditutkielmani tavoitteena on selvittää lastenkirjallisuuden soveltuvuutta toiminnallisen suvaitsevaisuuden edistämiseen kulttuurista moninaisuutta kohtaan sekä eritellä tapoja, joita hyödyntämällä lastenkirjallisuutta voidaan käyttää toiminnallisen suvaitsevaisuuden edistämiseen. Tutkimustehtävänäni on selvittää, miten lastenkirjallisuuden avulla voidaan edistää toiminnallista suvaitsevaisuutta kulttuurisesti moninaisessa maailmassa. Tarkemmiksi tutkimuskysymyksiksi asetan seuraavat kolme: miksi lastenkirjallisuus soveltuu toiminnallisen suvaitsevaisuuden edistämiseen, millainen lastenkirjallisuus edistää toiminnallista suvaitsevaisuutta ja miten lastenkirjallisuutta tulee käsitellä toiminnallisen suvaitsevaisuuden edistämiseksi. Pohjaan tutkielmani kulttuurisen moninaisuuden, toiminnallisen suvaitsevaisuuden sekä lastenkirjallisuuden käsitteisiin. Toiminnallisen suvaitsevaisuuden edistäminen edellyttää moninaisuuskasvatusta, joten tämä kasvatustavoite toimii tutkimukseni lähtökohtana. Menetelmät. Tutkimus toteutettiin laadullisena kirjallisuuskatsauksena. Keräsin aineistoa Helda-tietokannasta sekä aiempien tutkimusten hyödyntämien lähteiden joukosta tutkimukseni aiheeseen ja keskeisiin käsitteisiin liittyen. Analysoin aineistoa ja etsin mahdollisimman monipuolisesti tuloksia tutkimuskysymyksiini integroivan sisällönanalyysin avulla. Luokittelin löytämäni tulokset teemoittain. Lopuksi muodostin näistä tuloksista yleisiä johtopäätöksiä ja pohdintaa lastenkirjallisuuden hyödyntämisestä toiminnallisen suvaitsevaisuuden edistämiseen kulttuurista moninaisuutta kohtaan. Tulokset ja johtopäätökset. Tutkimukseni perusteella lastenkirjallisuus soveltuu toiminnallisen suvaitsevaisuuden edistämiseen ja kulttuurisen moninaisuuden ymmärtämisen lisäämiseen. Näiden tavoitteiden saavuttaminen edellyttää lastenkirjallisuuden soveltuvien sisältöjen lukemisen lisäksi tekstien käsittelyä oikeanlaisen tulkinnan, lastenkirjojen sanomien ja kulttuurisen moninaisuuden ymmärtämiseksi sekä stereotypioiden ja ennakkoluulojen purkamiseksi. Lastenkirjallisuuden käsittelyn teemoja ovat esimerkiksi intersektionaalisuus sekä stereotypioiden purkaminen ja uudelleenajattelu. Lastenkirjojen käsittelymenetelmiä ovat esimerkiksi opetuskeskustelut, käsittelyn ohessa toteutettavat tehtävät sekä toiminnallisuus.
  • Helino, Anne (2022)
    Tutkielmassa tarkastellaan lasten luontosuhteen rakentumista ja lasten luontosuhteen merkitystä. Tutkielma on ajankohtainen useiden ilmiöiden, kuten teknologian aikaansaaman lasten vapaa-ajankäyttötapojen muutoksen ja ilmastonmuutoksen kiihtymisen vuoksi. Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet (OPS, 2014) velvoittaa luokanopettajia huomioimaan opetuksessa lasten luontosuhteen tukemisen ja auttamaan oppilaita ymmärtämään omakohtaisen luontosuhteen kautta luonnon merkityksellisyyden ihmisen elämässä. Tutkielman tavoite on myös kertoa, miten peruskoulussa ympäristökasvatuksella voidaan rakentaa lasten luontosuhteen myönteistä pohjaa, sekä miten koulu voi osaltaan tukea lasten luontosuhteen muodostumista. Luontosuhteen muodostumisen kannalta keskeisempänä tekijänä pidetään lapsen aitoja luontokontakteja sekä aikuisten, kuten opettajien ja vanhempien näyttämää roolimallia. Myönteisestä luontosuhteen merkityksestä ihmisen sekä luonnon terveyden ja hyvinvoinnin kannalta on lukuisia esimerkkejä. Tutkielmassa lasten luontosuhteen rakentumista ja merkitystä tarkastellaan alakoulun ympäristökasvatuksen kautta. Tutkielma on kirjallisuuskatsaus luontosuhteita ja ympäristökasvatusta käsittelevästä kirjallisuudesta. Tutkielmaa varten tarkastellussa kirjallisuudessa on lähes kaikissa osoitettu, kuinka hyvä luontosuhde sekä luonnossa olo edistävät lasten hyvinvointia, oppimista ja terveyttä, sekä jättävät elämänmittaisia myönteisiä muistoja. Lapsen myönteisen luontosuhteen kehittymistä tulee tukea monipuolisesti alakoulussa ympäristökasvatuksella. Näin voidaan edistää niin lasten kuin luonnon hyvinvointia.
  • Kivinen, Kia (2023)
    Mål. Elevers försvagade läskunskap och stadigt fallande PISA resultat är ingenting nytt. Det konstateras att en andel elever inte kommer att klara av framtida studier, på grund av bristfällig läskunskap. Men vad är orsaken att de fallande värden inte har stabiliserats och vad orsakar de bristande kunskaperna? Forskningen tar reda på orsaker till ungas låga läsmotivation, samt att hitta lösningar för elevers minimala läsintresse. Tidigare forskning visar, att problemet är komplext och att det finns stora skillnader mellan skolor och genus. Forskning visar att med tiden minskar antalet läsare, därför börs problemet tas på allvar. Metoder. Denna avhandling blev genomförd som en systematisk litteraturstudie. Målsättningen var att söka systematiskt, kritiskt granska och ställa samman litteratur och material från tidigare genomförda studier. Artiklarna och materialet användes för att besvara, vilka faktorer som påverkar läsningen hos elever, samt hur vi kan stöda elevers läsutveckling. Samplet var sju olika longitudinella studier utförda i Finland och Sverige, som publicerats mellan åren 2000 och 2023. Forskningsresultaten analyserades, preciserades och presenterades. Primärkällorna samlades och framställdes i en litteraturmatris, som finns i metod kapitlet. Resultat och slutsatser. Variabler som påverkar elevens läsning kan delas in i två grupper, inre och yttre faktorer. Elevens egen motivation, intresse, självbild och tidigare erfarenheter speglar i de inre faktorerna. Eleven bestämmer själv, ifall hen kommer att läsa eller inte. En motiverad elev läser mer och blir en mer skickligare läsare. Desto mer eleven läser, desto bättre blir hen och det leder till att eleven upplever känslor av att lyckas. Yttre faktorer som skolan, hemmet och hemmiljön har en betydelse, läser eleven eller inte. En elev med god relation till sina föräldrar, läser mer och oftare än en elev med en sämre relation. Eleverna själva anser att skolan inte lägger tillräckligt tid till läsandet, de har inte heller valfrihet eller valbarhet då det kommer till bokläsning i skolan. En lärare med positiv attityd och som stöder sina elever, genom att skapa en trygg miljö, hjälper motivera dem till, att läsa böcker. Läsande vuxna, som kan fungera som läsande förebilder till eleven, visar sig ha en mycket bra inverkan till elevens läsintresse.
  • Hiltunen, Amanda (2023)
    Leikki on lapsille ominaista toimintaa ja he nauttivat siitä. Leikkiessään lapset oppivat sosiaalisia, kognitiivisia, emotionaalisia ja fyysisiä taitoja, joita myös peruskoulun on tarkoitus kehittää. Tämän kandidaatintutkielman tarkoitus on selvittää aikaisempien empiiristen tutkimusten avulla, mitä hyötyä leikeistä ja leikillisyydestä on peruskouluikäisille lapsille sekä verrata näitä tuloksia myös opetussuunnitelmaan (2014), jossa leikki mainitaan useita kertoja. Tämä kandidaatintutkielma tehtiin narratiivisena kirjallisuuskatsauksena, jossa tutkimusaineistona käytettiin empiirisiä tutkimuksia peruskouluikäisistä lapsista ja/tai heidän opettajistaan. Aineistoon valikoitui kahdeksan tutkimusta, jotka täyttivät aineistolle asetetut kriteerit. Aineiston tutkimukset oli julkaistu vuosina 2007–2016. Tulosten perusteella, leikeillä ja leikillisyydellä on paljon myönteisiä vaikutuksia peruskouluikäisiin lapsiin. Opetussuunnitelmassa (2014) on mainittu samoja leikin hyötyjä, jotka tulivat esiin myös aikaisemmin tehdyissä tutkimuksissa. Leikit innostavat ja motivoivat oppilaita sekä tuovat heille iloa. Lapset kokivat leikit mielekkääksi oppimistavaksi ja he oppivat leikkien avulla uusia taitoja. Myös suurin osa tutkimuksiin osallistuneista opettajista totesi leikin olevan hyvä väline opetuksessa. Leikki on siis tärkeä työtapa, jota opettajien tulisi käyttää opetuksessaan. Leikkien avulla voidaan kehittää oppilaiden taitoja, joita he tarvitsevat koko elämänsä ajan
  • Niemivirta, Milena (2022)
    Tutkielma nostaa esille leikin merkityksellisyyden draamakasvatuksessa, jonka tavoitteena koulussa on muun muassa lisätä syvempää käsitteellistä ymmärrystä vallitsevista ilmiöistä. Tutkielman tavoitteena on tarkastella leikkiä koulukontekstissa ja selvittää, miten leikin luomia merkityksiä voidaan soveltaa opetuksessa. Leikin merkitystä tuo esille draamakasvatus, jonka tavoitteena on tuoda leikki avoimena ja vakavana toimintana osaksi opetusta. Tutkielman teoreettiset lähtökohdat perustuvat kulttuurihistorialliseen näkökulmaan leikistä sekä leikkipedagogiikkaan, joka lähestyy leikkiä opetuksellisista lähtökohdista, aikuisten ja lasten välisen kollektiivisesti kuvitellun maailman tai kehystarinan avulla. Tutkimusmenetelmänä on kuvailevaa kirjallisuuskatsaus, jonka tarkoituksena on luoda laaja yleiskuva tutkittavasta aiheesta (Salminen, 2011). Hyödynsin tutkielmassa narratiivisen ja integroivan katsauksen piirteitä. Tutkimuskirjallisuus koostui verkossa saatavilla olevista kansainvälisistä vertaisarvioiduista artikkeleista, ja valitun aineiston pääpaino oli 2000-luvun tutkimuskirjallisuudessa. Kirjallisuuskatsaus osoitti, että leikin kautta voidaan tuoda esiin opetuksen emotionaalisia, eettisiä ja kulttuurisia ilmiöitä. Draaman soveltaminen opetuksessa tähtäsi käsiteltävän aiheen syvempään ymmärrykseen. Katsaukseen kootun tutkimuksen perusteella leikin pedagoginen konteksti ja leikille asetettu tavoite auttoi luomaan ja ylläpitämään yhteistä leikkiä. Leikin kautta voitiin lisätä oppilaiden aktiivisuutta, toimijuutta sekä vapautta toimintaan. Opettajan rooli kuvitellun leikin sisällä mahdollisti lasten ideoihin ja toiveisiin vastaamisen, ja se lisäsi sosiaalista yhteenkuuluvuudentunnetta. Draaman työtavoilla voitiin sisäistää omia arvoja ja asenteita, sekä pohtia tapoja suhtautua itseen, ympäristöön ja muihin ihmisiin. Opettaja mahdollisti leikin potentiaalin kehittyä korkeampiin muotoihin. Tarinoiden kautta toimiminen edisti emotionaalista, kulttuurista ja itsetietoista yhteyttä toisiin. Leikkimaailma ja draamaprojektit eivät ole ongelmattomia, sillä ne haastavat koulun hallinnan ja kontrollin tavoitteita. Jatkotutkimus voisi keskittyä tarkemmin opettajien kokemuksiin draaman perustana toimivan tavoitteellisen leikin hyödyntämisestä opetuksessa. Aikuisen roolilla on merkitys suhteessa siihen, miten opetuksen tavoitteisiin päästään.
  • Tuomi, Mirja (2023)
    Tiivistelmä - Referat - Abstract Tavoitteet. Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa leikki on tärkeässä asemassa niin opetusmetodina, oppimisen ilon lähteenä kuin lapselle luontaisena toimintana. Oppilaalle annetaan tilaa olla aktiivinen toimija koulussa. Tätä ajattelutapaa tukee leikistä ja leikillisestä oppimisesta tehty tutkimus. Tutkimuksissa ohjattu leikki on todettu vähintään yhtä tehokkaaksi oppimisen tavaksi kuin suora ohjeistaminen. Lisäksi leikillinen asenne oppimiseen antaa oppilaalle tilaa tehdä virheitä ja tukee uudelleen yrittämistä epäonnistumisen jälkeen. Opettaja kuitenkin itse muodostaa hyvästä opetuksesta oman käsityksensä eli käyttöteorian, joka rakentuu hänen arvoistaan, tiedoistaan ja taidoistaan. Opettajan ja opettajaopiskelijan käyttöteoria vaikuttaa siihen, millaiseksi opetus muodostuu. Tässä tutkielmassa tutkin luokanopettajaopiskelijoiden käyttöteoriatekstien leikkiin, leikillisyyteen ja pelillisyyteen liittyviä puhetapoja. Tavoitteena oli selvittää, millaisia käsityksiä opiskelijoilla on leikistä koulussa ja millaisessa asemassa lapsi nähdään leikin suhteen. Näin saatiin tietoa siitä, vastaavatko luokanopettajopiskelijoiden ajatukset opetussuunnitelman ja tutkimuksen käsitystä leikistä koulussa ja leikillisestä oppimisesta. Menetelmät. Tutkielman aineistona käytin lukuvuonna 2017–2018 Itä-Suomen yliopiston Opetusalan ammattilaiseksi ja yhteiskunnalliseksi toimijaksi kehittymisen -opintojaksolla kirjoitettuja käyttöteoria-analyyseja. Rajasin aineiston sisältämään vain luokanopettajaopiskelijoiden leikkiä käsitteleviä tekstejä, joita varsinaiseen analyysiin tuli yhteensä 38 kappaletta 32 opiskelijalta. Käytin tutkielmassa diskurssianalyyttistä lukutapaa ja etsin opiskelijoiden käyttöteorioista erilaisia tapoja puhua leikistä koulussa. Tulokset ja johtopäätökset. Luokanopettajaopiskelijoiden käyttöteorioista muodostui kolme diskurssia, jotka olivat 1) Monipuolinen opetus, 2) Hyvinvointi ja 3) Mielekäs oppiminen. 1) Monipuolinen opetus -diskurssissa korostui pätevän opettajan kyky käyttää erilaisia opetusmetodeja, joihin kuului muiden muassa erilaisia leikillisiä opetustapoja. Monipuolisella opetuksella haluttiin varmistaa, että kaikki oppilaat saisivat heille parhaiten sopivaa opetusta. 2) Hyvinvointi-diskurssissa leikin merkitys näkyi koulupäivän keventäjänä ja rutiinien luojana. 3) Mielekäs oppiminen -diskurssissa opettaja pyrki tekemään opetuksesta mielekästä ja motivoivaa tuomalla siihen oppilaantuntemuksen ja nuorisokulttuurien seuraamisen kautta oppilaille tärkeitä ilmiöitä ja asioita. Kaikissa diskursseissa korostui opettajan aktiivinen asema leikin mahdollistajana ja ohjaajana. Oppilaan aktiivisuus leikissä jäi taka-alalle, enemminkin oppilaan tehtävänä oli toteuttaa opettajan johtamaa toimintaa. Diskurssien perusteella opetussuunnitelman monipuolinen käsitys leikistä ja leikillisyydestä koulussa eivät vielä toteudu opiskelijoiden käyttöteorioissa. Leikkiä kuitenkin pidetään oppimista edistävänä toimintana.
  • Toikka, Taru (2023)
    Liikuntamäärät laskevat radikaalisti ja erilaiset oppimis- ja keskittymisvaikeudet yleistyvät jatkuvasti. Etenkin koronapandemian aikana lasten liikuntamäärät laskivat, koska liikuntaharrastukset olivat tauolla. Liikunnan myönteisiä vaikutuksia oppimiseen on tutkittu runsaasti, mutta tutkimusta alkuopetuksen osalta on melko vähän. Tutkielman tavoitteena on selvittää, mitä myönteisiä vaikutuksia liikunnalla on koululaistaitojen oppimisessa alkuopetuksen aikana tarkastelemalla aihetta käsitteleviä, vuodesta 2012 eteenpäin julkaistuja tutkimuksia. Tämä tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Aineiston etsimiseen käytettiin Google Scholaria, Helkaa, EBSC:tä sekä ERIC-tietokantoja. Lisäksi aineistoa etsittiin Liikunta ja & Tiede -lehdestä sekä aihetta käsittelevien pro Gradu -tutkielmien lähdeluetteloita tutkimalla. Aineistoksi valikoitui 16 tutkimusartikkelia, joista kahdeksan on toteutettu Suomessa, kaksi Ruotsissa, neljä muualla Euroopassa sekä kaksi Euroopan ulkopuolella. Tutkimustuloksissa painottuivat liikunnan myönteiset vaikutukset koululaistaitojen oppimisessa. Liikunnalla on tutkimuksissa todettu olevan myönteinen vaikutus toiminnanohjaustaitoihin, erityisesti itsehillinnän kehittymiseen. Lisäksi liikunnalla on myönteisiä vaikutuksia kognitiivisiin taitoihin, vuorovaikutustaitoihin sekä oppimisvalmiuksien edistymiseen. Kahdessa tutkimuksessa myönteisiä vaikutuksia ei voitu todistaa. Yleisimmin esiintyvä tutkimusmetodi oli kvantitatiivinen tutkimusmenetelmä, jota oli käytetty eri tavoin. Tuloksia oli saatu esimerkiksi oppilaiden ja oppilaiden huoltajien täyttämillä kyselylomakkeilla, observoimalla tutkittavia ja samalla pisteyttämällä näitä sekä tutkimalla fyysistä aktiivisuutta erilaisten mittarien avulla. Kvalitatiivista tutkimusta oli tehty yksilöhaastatteluiden avulla. Kolme tutkimusta oli toteutettu kirjallisuuskatsauksina. Tutkimusjoukkojen koot vaihtelivat 32 ja 892 informantin välillä. Keskeinen tulos kaikissa tutkimuksissa oli, että kouluissa pitäisi panostaa liikuntakasvatukseen, koska liikunnan avulla on mahdollista oppia elintärkeitä taitoja. Koulun tulisi panostaa myös välituntiliikuntamahdollisuuksiin sekä lisätä taukojumppia keskittymiskyvyn parantamiseksi.
  • Piirto, Anni (2024)
    Tavoitteet. Lasten ja nuorten fyysisen aktiivisuuden määrä on laskussa ja passiivisuus lisääntynyt. Myös oppilaiden osaamistaso PISA-tuloksissa on ollut pitkäaikaisessa laskussa (Opetus- ja kulttuuriministeriö, 2024). Lasten fyysisen aktiivisuuden määrän sekä oppimistulosten laskuun on havahduttu viimeaikaisissa tutkimuksissa sekä Perusopetuksen opetuksen perusteissa (2014). Liikunnalla on terveyden kannalta merkittäviä vaikutuksia. Tämän tutkielman tavoitteena on saada selville, mitä vaikutusta liikunnalla on oppimiseen ja koulunkäyntiin. Menetelmät. Tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Lähteinäni käytin suomalaisia vertaisarvioituja tutkimusartikkeleita. Hain artikkeleita Liikuntatieteellisen seuran verkkosivuilta. Tutkimusartikkelit on julkaistu Liikunta ja Tiede -lehdessä. Hain aineistoa vuosilta 2014–2024. Artikkelit on haettu avainsanoilla oppiminen, toimintakyky, liikuntakasvatus, lapset ja nuoret, koululiikunta sekä koulu. Aineistooni valitsin parhaiten tutkimustehtävääni palvelevat artikkelit. Tulokset ja johtopäätökset. Liikunnan vaikutuksista oppimiseen ja koulunkäyntiin nousi kolme teemaa: koulunkäynnin mielekkyys, oppimistulokset sekä sosiaalinen asema. Liikunta vaikutti usein koulunkäynnin mielekkyyttä lisäävänä, mutta osa aineistosta nosti esille liikuntatilanteet kiusaamisen mahdollistavina tilanteina. Liikunnan vaikutuksissa oppilaan sosiaaliseen asemaan koulussa huomioitiin myös kiusaaminen liikuntatilanteissa, kuten joukkuejaoissa ja pukuhuoneissa. Liikuntaosaaminen kuitenkin nosti oppilaan sosiaalista asemaa, ja oppilaan sosiaalisen aseman ollessa korkea oppilas todennäköisemmin liikkui koulussa. Liikunta tuki oppimista ja vaikutti myönteisesti oppimistuloksiin. Liikuntaa oli myös hyödynnetty oppimishaasteiden tukitoimena. Koulupäiviin tulee lisätä liikuntaa liikuntatuntien lisäksi. Opettajan tulee kuitenkin olla tietoinen liikuntatilanteiden alttiudesta kiusaamiselle ja suunnitella opetus tämän välttäen.
  • Lappi, Iina (2022)
    Tämän tutkielman tavoitteena on lisätä liikuntakasvatuksen kentällä työskentelevien ymmärrystä kilpailun ja vertailun vaikutuksista oppilaiden liikuntamotivaatiolle. Liikuntamotivaation tuke-minen liikunnanopetuksessa on tärkeää, sillä se toimii pohjana liikunnallisen elämäntavan omaksumiselle. Säännöllisellä liikunnalla sekä toisaalta taas vähäisellä liikkumattomuudella on todettu olevan lukuisia myönteisiä terveysvaikutuksia (WHO, 2020). Liikuntamotivaation tu-keminen vaatii kuitenkin ymmärrystä erilaisista liikunnanopetuksessa esiintyvistä ilmiöistä, jot-ka osaltaan vaikuttavat liikuntamotivaation muodostumiseen. Tutkielman tarkoituksena oli selvittää miten kilpailu liikunnassa vaikuttaa oppilaiden liikunta-motivaation muodostumiseen. Tutkimuskysymystä lähestyttiin seuraavien tarkennettujen tutki-muskysymysten avulla: Miten kilpailu on yhteydessä koettuun autonomiaan, pätevyyteen ja so-siaaliseen yhteenkuuluvuuteen? Miten kilpailu vaikuttaa oppilaiden tavoiteorientaatioon? Miten kilpailu on yhteydessä koettuun motivaatioilmastoon? Tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjal-lisuuskatsauksena. Tälle tavalle tyypillisesti, tutkielma perustui aiheesta aiemmin tehtyihin tut-kimuksiin. Valitsin tarkasteluuni 12 tutkimusartikkelia, jotka käsittelivät mielestäni valitsemaani aihetta parhaiten. Rajasin tutkimusartikkeleista pois kaikki ennen vuotta 2000 tehdyt ja ver-taisarvioimattomat tutkimusartikkelit. Valitsin nämä kriteerit, jotta kirjallisuuskatsaus olisi luo-tettava ja kuvaisi mahdollisimman hyvin nykyisyyttä. Psykologisten perustarpeiden (koettu autonomia, pätevyys ja sosiaalinen yhteenkuuluvuus) tyydyttymisen, tehtäväorientaation ja tehtäväsuuntautuneen motivaatioilmaston on todettu ole-van yhteydessä liikuntamotivaatioon monin eri tavoin. Kilpailu ei tukenut tai estänyt autonomi-an kokemuksia. Kilpailu osittain tuki ja osittain esti pätevyyden kokemuksia ja sosiaalisen yh-teenkuuluvuuden kokemuksia. Tyypillisesti kilpailutilanne tuki minäsuuntautunutta tavoiteo-rientaatiota ja motivaatioilmastoa, mutta mahdollisti tehtäväsuuntautuneen tavoiteorientaation ja motivaatioilmaston tukemisen. Kilpailun liikunnassa nähtiin siis joko tukevan tai ehkäisevän liikuntamotivaatiota, riippuen oppilaan asennoitumisesta kilpailuun sekä opettajan tekemistä pe-dagogisista ratkaisuista. Oppilaan taitotaso ja koettu pätevyys olivat myös yhteydessä siihen, miten kilpailu vaikutti oppilaan liikuntamotivaatioon. Kilpailun yhteyttä oppilaiden kokemaan liikuntamotivaatioon täytyy kuitenkin tutkia lisää erityisesti liikunnanopetuksen kontekstissa.
  • Kainulainen, Justus (2023)
    Tiivistelmä - Referat - Abstract Oppilaan saamaa palautetta on tutkittu paljon, mutta palautteen vaikutuksia oppilaisiin ei ole niinkään paljoa. Tulevina opettajina olemme vastuussa oppilaille antamastamme palautteesta. On tärkeää ymmärtää palautteen kannustava ja positiivista ilmapiiriä luova vaikutus. Tutkielman tavoitteena on selvittää liikuntatunneilla saadun palautteen myönteisiä ja kielteisiä vaikutuksia oppilaisiin alakoulun 3. luokasta yläkoulun loppuun. Tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Lähteiden etsinnässä hyödynnettiin Eric –tietokantaa, Google Scholaria ja Helkaa. Näiden lisäksi tietoa etsittiin Liikunta ja Tiede –sivustolta ja Pro Gradu –tutkielmien lähteistä. Aineistoksi valikoitui 6 artikkelia, joista 5 oli toteutettu Suomessa ja yksi Yhdysvalloissa. Tutkimustulokset olivat melko odotuksenmukaisia. Tutkimustulokset keskittyivät myönteisesti oppilaaseen vaikuttavaan palautteeseen, vaikka negatiivisesti oppilaisiin vaikuttavaa palautetta raportoitiin tuloksissa myös. Liikuntatunneilla saatu palaute vaikutti oppilaisiin eri tavoin, mutta tehokkaimmin suoritusta ja ilmapiiriä saatiin parannettua kannustavalla ja positiivisesti sävyttyneellä palautteella. Toisaalta negatiivissävytteisesti annettu palaute vaikutti oppilaisiin lannistavasti tai ilmapiiriä heikentävästi. Kolmessa tarkastelluista tutkimuksista oli käytetty kvantitatiivista ja kolmessa kvalitatiivista tutkimusmenetelmää. Tuloksia oli saatu esimerkiksi kuvaamalla kahta liikuntatuntia ja observoimalla oppilaiden reagoimista palautteeseen. Tutkimusjoukoista pienin oli 28 oppilasta ja suurin sen sijaan 7132 oppilasta. Kouluissa pitäisi perehdyttää opettajat entistä paremmin palautteenantamiseen kaikkia kunnioittavalla tavalla kuitenkin eteenpäin pyrkien.
  • Vainikka, Juuli (2023)
    Tavoitteet: Lasten ja nuorten vapaa-ajan lukuharrastuksen harvinaistuminen ja laskeva lukutaito ovat olleet viime vuosina vahvasti esillä niin koulutusalalla kuin julkisessakin keskustelussa. Lasten ja nuorten lukutaito on heikentynyt ja vapaa-ajan omaehtoinen lukeminen on yhä harvinaisempaa. Siksi on tärkeää selvittää tapoja lasten ja nuorten lukemaan innostamiseen. Tässä kandidaatin tutkielmassa perehdytään lukuinnostuksesta tehtyyn tutkimukseen ja sitä kautta muodostetaan käsitys lasten lukuinnostuksesta. Tutkielman tavoitteena oli selvittää, kuinka lukuinnostus syntyy ja miten sitä voidaan ylläpitää, sekä kehittää. Aihetta tarkasteltiin seuraavien tutkimuskysymysten kautta: miten lukuinnostus muodostuu ja syntyy sekä miten luokanopettaja voi ylläpitää ja kehittää oppilaiden lukuinnostusta. Menetelmät: Vastauksia tutkimuskysymyksiin haettiin kuvailevan kirjallisuuskatsauksen avulla, mikä mahdollisti laajan yleiskuvan muodostamisen aiheesta ja väljät tutkimuskysymykset. Artikkelit haettiin sekä HELKA-hausta, Google Scholar-sivustolta, että ERIC-tietokannasta. Aineisto rajattiin vuodesta 2010 eteenpäin julkaistuihin vertaisarvioituihin suomen- ja englanninkielisiin artikkeleihin uusiempien tutkimusten löytämiseksi. Tulokset ja johtopäätökset: Sisäisen innostuksen löytäminen oli merkityksellistä pitkäkestoisen lukuharrastuksen syntymiselle ja tässä olennaista oli lukemisen mielekkyys, mitä edesauttoi itseä kiinnostavan luettavan löytäminen. Luokanopettajan merkitys lukemaan innostamisessa korostui erityisesti lukemisen mallina ja oppaana itseään kiinnostavan kirjallisuuden löytämiseen. E-kirjat ja äänikirjat voivat olla lapsille ja nuorille helpommin lähestyttäviä ja näin ne voivat tuoda uusia mahdollisuuksia. Kirjallisuudenopetus oli kouluissa vahvasti opettajalähtöistä ja -johtoista sekä itsenäistä työskentelyä. Luettua kirjallisuutta harvemmin käsitellään yhdessä. Kirjallisuudenopetus hyötyisi oppilaslähtöisemmästä opetustavasta, mikä voi herättää oppilaan omaa innostusta. Lukeminen yhdessä, luetusta puhuminen ja sen käsitteleminen muiden kanssa nousivat oleellisiksi keinoiksi vahvistaa lukuinnostusta. Monipuolisen kirjallisuuden saavutettavuuden kannalta toimivat kirjastopalvelut olivat merkityksellisiä. Lukuinnostusta olisi kiinnostavaa jatkossa tutkia lasten näkökulmasta ja pidempiaikaisesti sen kehitystä seuraten.