Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Author "Ruohonen, Venla"

Sort by: Order: Results:

  • Ruohonen, Venla (2023)
    Tämän tutkielman tarkoituksena on analysoida, millaisia näkemyksiä peruskoulun oppilailla on koulussa tarjottavasta kasvisruoasta. Lisääntyvä kasvisruoan syöminen auttaa hillitsemään ilmastokriisiä. Tämän vuoksi myös tutkielman lisääntyvä ymmärrys nuorten näkemyksistä koulun kasvisruokaa kohtaan auttaa pääsemään lähemmäs ilmastotavoitetta. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan kasvisruokailua ympäristön, kestävyyden ja ravitsemuksen näkökulmista peilaten sitä kouluruokailuun. Tutkimuksessa tuodaan esille kouluruokailun merkitystä osana ruokakasvatusta. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisen ja kvantitatiivisen tutkimuksen piirteitä yhdistävänä tutkimuksena. Aineisto kerättiin Helsingin yliopiston sähköisellä kyselylomakkeella peruskoulun 9.-luokkalaisilta maakuntakoulussa. Tutkimusaineisto koostui 18 oppilaan vastauksista. Aineisto analysoitiin hyödyntäen kvantitatiivisia tunnuslukuja, kuten prosenttiosuuksia, aineiston kuvaamisessa. Lisäksi avoimet kysymykset analysoitiin sisällönanalyysilla, hyödyntäen teoriaohjaavaa analyysia. Oppilaiden esiin tuomat näkemykset peruskoulun kasvisruoasta olivat pääosin negatiivisia. Negatiivinen asenne oli havaittavissa erityisesti poikien vastauksissa, mikä on linjassa aiemman tutkimuksen kanssa. Oppilaiden vastauksista voidaan tulkita, etteivät kyselyyn osallistuneet oppilaat syö mielellään koulussa kasvisruokaa. Koulun kasvisruokaa kuvailtiin mauttomaksi sekä heikkolaatuiseksi. Koulun kasvisruoan toivotiin tulevaisuudessa olevan paremman makuista sekä laadukkaampaa. Vastaukset antoivat viitteitä siitä, että jos kasvisruoka olisi laadukkaampaa, monipuolisempaa sekä maukkaampaa, sen syömisen todennäköisyys kasvaisi. Osa vastaajista oli kuitenkin vahvasti sitä mieltä, ettei laadun parantumisella olisi heille merkitystä, sillä he eivät tulisi syömään kasvisruokaa siitä huolimatta. Negatiivisesta suhtautumisesta huolimatta, positiivista on, että oppilaat näkivät tärkeäksi, että koulussa on tarjolla kasvisruokaa niille, joille tämä vaihtoehto on mieluinen. Tämä tutkielma tuotti arvokasta tietoa peruskoululaisten näkemyksistä kasvisruokaa kohtaan, nostaen esille ruoan heikkolaatuisuuden ja toiveet sen laadun parantumisesta.