Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Author "Totro, Ella"

Sort by: Order: Results:

  • Totro, Ella (2020)
    Lihansyönnin vähentäminen ja kasvissyönnin lisääminen ovat ajankohtaisia ravitsemukseen liittyviä teemoja. Tutkimuksen kohderyhmänä ovat kasvispainotteisesti syövät naiset, jotka käyttävät lihaa ruokavaliossaan satunnaisesti. Tällaisia henkilöitä kutsutaan ’’joustaviksi kas-vissyöjiksi’’ eli fleksaajiksi. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, mitkä tekijät vaikuttavat naisfleksaajien lihankäyttöön sekä mitkä tekijät puoltavat lihankäytön vähentämistä ruokava-liossa. Aikaisempien tutkimuksien perusteella lihaa syödään sen maun, valmistuksen help-pouden ja esimerkiksi ravintosisällön takia. Kasvissyöntiä perustellaan puolestaan ekologi-sista, terveydellisistä sekä eettisistä syistä. Tutkimukseen osallistui viisi 20–47-vuotiasta naista. Aineistonkeruumenetelmänä käytettiin puolistrukturoitua teemahaastattelua. Haastattelut toteutettiin maaliskuussa ja huhtikuussa 2020. Haastattelut äänitettiin ja litteroitiin. Aineisto analysoitiin käyttäen aineistolähtöistä sisäl-lönanalyysiä. Tulosten mukaan lihankäyttöön vaikuttavat eniten sosiaaliset tilanteet. Sen lisäksi liharuoan valintaan todettiin vaikuttavan sen mausta pitäminen. Naisfleksaajien lihankäyttöön vaikuttivat myös mielihalu, ravintosisältö muun muassa proteiinin ja raudan suhteen sekä käytännön syyt. Lihankulutuksen vähentämistä perustellaan eniten terveydellisillä syillä. Vähentämiseen vaikuttivat lisäksi ympäristölliset, eettiset ja käytännölliset syyt sekä tavat ja tottumukset.