Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "Opettaja"

Sort by: Order: Results:

  • Lehtonen, Tuomas (2024)
    Tavoitteet: Lait ja asetukset ohjaavat oppilaitoksia huolehtimaan oppilaiden välisestä tasa-arvosta. Tutkimusten mukaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ovat kuitenkin muita haavoittuvammassa asemassa koulussa ja esimerkiksi kohtaavat enemmän kiusaamista ja häirintää kuin muut oppilaat. Näyttäkin siltä, että tasa-arvo ei heidän kohdallaan toteudu. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien kohtaaman epätasa-arvon taustalla voidaan nähdä koulussa vaikuttava heteronormatiivinen ajattelumalli. Heteronormatiivisuus tarkoittaa ajattelua, jossa heteroseksuaalisuus nähdään normaalina, luonnollisen ja ainoana vaihtoehtona. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää kirjallisuuden pohjalta, millaisin käytännöin koulussa ylläpidetään heteronormatiivisuutta ja miten opettaja voi purkaa heteronormatiivisuutta koulussa. Varsinaiset tutkimuskysymykset olivat: Miten koulun käytännöt ja opettajan toiminta ylläpitävät heteronormatiivisuutta ja miten opettaja voi purkaa koulun heteronormatiivisia käytäntöjä? Menetelmät: Tämä tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Aiheesta on tehty suhteellisen vähän suomenkielistä tutkimusta, joten tiedonhaku toteutettiin pääosin englanniksi. Tiedonhaussa käytettiin EBSCO, Google scholar ja ERIC tietokantoja ja seuraavia hakusanoja: heteronormativity, LGBTQI+, LGBTQI+ student, school, student, teacher, practice, policy. Tutkimukset valittiin tutustumalla niiden tiivistelmiin ja sisältöihin. Lisäksi tiedonhakua täydennettiin tutustumalla jo löydettyjen tutkimusten lähdeluetteloihin. Aihetta käsittelevä tieto vaikuttaa olevan hajanaista, joten kokonaiskuvan muodostamiseksi tiedonhaussa ei tehty tarkempaa aiheen rajausta mihinkään tiettyyn näkökulmaan. Mukaan valikoituikin monenlaisia ja aihetta eri näkökulmista tarkastelevia tutkimuksia. Tulokset ja johtopäätökset: Kirjallisuuskatsauksessa tunnistettiin neljä koulun heteronormatiivisuutta ylläpitävää käytäntöä: koulussa vaietaan muusta paitsi heteroseksuaalisuudesta, koulussa ylläpidetään sukupuolinormatiivisuutta, koulun opetuksessa heteroseksuaalisuus esitetään normaalina, luonnollisena ja ainoana vaihtoehtona sekä koulussa sukupuoli- ja seksuaalinormien rikkominen tuomitaan ja siitä rangaistaan sosiaalisesti. Tutkimusten perusteella näyttääkin siltä, että opettaja saattaa omalla toiminnallaan monin tavoin ylläpitää heteronormatiivista ajattelutapaa. Opettajalla on tutkimusten mukaan myös suuri rooli heteronormatiivisten käytäntöjen purkamisessa. Opettaja voi purkaa heteronormatiivisuutta sisällyttämällä sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden huomioivia sisältöjä opetukseen. Lisäksi opettajan tulisi välttää sukupuoleen perustuvia ryhmittelyjä ja puhutteluja sekä purkaa koulun sukupuolinormatiivisia tilaratkaisuja. Heteronormatiivisuuden purkamiseksi opettajan tulisi puuttua välittömästi sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liittyvään häirintään sekä pyrkiä ennaltaehkäisemään sitä.
  • Dima Oliver (2021)
    Tutkimuksen tavoite on selvittää, minkälaisia keinoja opettajalla on tukea luokassaan olevaa ADHD-oireista oppilasta. ADHD on oireyhtymä, joka liittyy aivojen tarkkaavuutta ja vireystilaa säätelevien hermoverkkojen häiriintyneeseen kehitykseen. ADHD:sta löytyy lukuisia aikaisempia tutkimuksia, mutta suomalaiseen tavalliseen luokkahuoneeseen liittyvää aikaisempaa tutkimusta ei kovin paljoa ole tehty. Aihe on hyvin ajankohtainen, sillä monet ADHD-oireiset oppilaat opiskelevat tänä päivänä isossa luokassa ja pienluokkaopetusta on vähemmän kuin aikaisemmin. Tässä tutkimuksessa selvitän, minkälaisia keinoja luokanopettajalla on ADHD-oireisen oppilaan tukemiseen luokkahuoneessa. Tämä tutkimus on tehty kirjallisuuskatsauksena. Analyysimenetelmäksi valittiin narratiivinen kirjallisuuskatsaus, joka antaa avaimet aiheen laajempaan käsittelyyn. Tähän kirjallisuuskatsaukseen sisällytetyissä tutkimuksissa on käytetty sekä kvalitatiivisia että kvantitatiivisia menetelmiä. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että keinoja tukea ADHD-oireista oppilasta on lukuisia. Monet keinoista myös ovat hyvin helposti käyttöönotettavissa arkeen, ja ADHD-oireisten oppilaiden lisäksi todennäköisesti tukevat myös muita oppilaita. Ohjeistuksen selkeys ja selvät rutiinit nähtiin useissa tutkimuksissa tärkeiksi. Kodin ja koulun yhteistyöllä nähtiin myös suuria vaikutuksia. Koulunkäyntiavustajan tai muun lisäaikuisen tuki on myös arvokasta ADHD-oireisten oppilaiden toiminnanohjauksen haasteiden tukemisessa.
  • Kaarto, Raisa (2016)
    Aims. The purpose of this study was to systematically analyse what we know about teachers’ compassion, self-compassion and compassion fatigue. My research question was What do we know about teachers’ compassion, self-compassion and compassion fatigue according to previous research? As a theoretical framework, I used previous research of compassion, self-compassion and compassion-fatigue from other fields of science such as psychology. In this systematic review my purpose was to explore how compassion, self-compassion and compassion fatigue affect teachers’ work. Methods. This research is based on systematic review. For the review, I analysed 14 high quality peer-reviewed academic articles, which are studies of teachers’ or teacher students’ compassion, self-compassion and compassion fatigue. Results and conclusions. In this systematic review, I found that teacher students are high in compassion. Compassion predicts well-being in schools’ workers and prevent teachers’ stress. Teachers’ compassion helped understand pupils and their challenges. Higher self-compassion level predicted better social emotional competence and more positive approach towards inclusion. School’s administration’s support, fellow teachers’ support and teamwork prevented compassion fatigue. I also found that keeping personal lives separate from work protected teachers from fatigue. This systematic review indicated that there is just small amount of research made on a chosen topic. It would be beneficial to make more research on teachers’ self-compassion and on how it works against stress and fatigue.