Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "Palaute"

Sort by: Order: Results:

  • Kainulainen, Justus (2023)
    Tiivistelmä - Referat - Abstract Oppilaan saamaa palautetta on tutkittu paljon, mutta palautteen vaikutuksia oppilaisiin ei ole niinkään paljoa. Tulevina opettajina olemme vastuussa oppilaille antamastamme palautteesta. On tärkeää ymmärtää palautteen kannustava ja positiivista ilmapiiriä luova vaikutus. Tutkielman tavoitteena on selvittää liikuntatunneilla saadun palautteen myönteisiä ja kielteisiä vaikutuksia oppilaisiin alakoulun 3. luokasta yläkoulun loppuun. Tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Lähteiden etsinnässä hyödynnettiin Eric –tietokantaa, Google Scholaria ja Helkaa. Näiden lisäksi tietoa etsittiin Liikunta ja Tiede –sivustolta ja Pro Gradu –tutkielmien lähteistä. Aineistoksi valikoitui 6 artikkelia, joista 5 oli toteutettu Suomessa ja yksi Yhdysvalloissa. Tutkimustulokset olivat melko odotuksenmukaisia. Tutkimustulokset keskittyivät myönteisesti oppilaaseen vaikuttavaan palautteeseen, vaikka negatiivisesti oppilaisiin vaikuttavaa palautetta raportoitiin tuloksissa myös. Liikuntatunneilla saatu palaute vaikutti oppilaisiin eri tavoin, mutta tehokkaimmin suoritusta ja ilmapiiriä saatiin parannettua kannustavalla ja positiivisesti sävyttyneellä palautteella. Toisaalta negatiivissävytteisesti annettu palaute vaikutti oppilaisiin lannistavasti tai ilmapiiriä heikentävästi. Kolmessa tarkastelluista tutkimuksista oli käytetty kvantitatiivista ja kolmessa kvalitatiivista tutkimusmenetelmää. Tuloksia oli saatu esimerkiksi kuvaamalla kahta liikuntatuntia ja observoimalla oppilaiden reagoimista palautteeseen. Tutkimusjoukoista pienin oli 28 oppilasta ja suurin sen sijaan 7132 oppilasta. Kouluissa pitäisi perehdyttää opettajat entistä paremmin palautteenantamiseen kaikkia kunnioittavalla tavalla kuitenkin eteenpäin pyrkien.
  • Touhonen, Sara (2019)
    Tämän kirjallisuuskatsauksen lähtökohtana oli selvittää se, miten palaute nähdään osana or-ganisaatioiden toimintaa. Tarkemmin ottaen tutkimustehtävänä oli selvittää, millaisia element-tejä hyvään palautteeseen liitetään ja millaisena osaamisen kehittämisen ja palautteen yhteys näyttäytyy tutkimusartikkeleissa. Tarkoituksena oli tulkita tuloksia tilannejohtamisen mallia hyödyntäen. Tutkimusongelma muotoutui omasta mielenkiinnosta johtajuuteen sekä oman harrastuksen kautta. Partiojohtajana toimiessa palaute on ollut vahvasti läsnä käytännön te-kemisessä. Aikaisemmassa tutkimuksessa palautetta on käsitelty monilla eri tieteenaloilla ja näkökulma on painottunut esimies-alaissuhteessa annettuun palautteeseen. Vaikka hyvä pa-laute ei ole käsitteenä yksiselitteinen, tutkimuksissa siihen liitetään tiettyjä elementtejä, kuten tarkkuus, kohdistuneisuus ja tulevaisuuteen suuntautuminen. Myös osaamisen kehittämistä on tutkittu paljon ja palaute liitetään siihen voimakkaasti vaikuttavana tekijänä. Tämä tutkimus on systemaattinen kirjallisuuskatsaus, jonka aineistona toimii kymmenen (10) vuosina 2015-1019 julkaistua tutkimusartikkelia. Aineisto tuotettiin systemaattisesti valikoiden tiettyjen kriteerien mukaisesti ja analysoitiin teorialähtöistä sisällönanalyysia hyödyntäen. Tul-kinnat aineistosta tehtiin peilaten aiempaan teoriaan. Tulosten perusteella hyvä palaute oli sekä sisällöltään hyvä, mutta myös hyvin annettu. Si-sällöltään hyvä palaute oli tavoitteisiin kohdistunut, tarkka ja kannustava. Hyvin annettu pa-laute taas oli hyvin kohdistettu eli vastaanottaja huomioiva. Tämä tarkoitti vastaanottajan tun-temista ja palautteen antamista hänelle sopivalla tavalla. Katsauksen artikkelien perusteella palautteen avulla voidaan tukea osaamisen kehittämistä. Palautteen vastaanottajan ikä vai-kutti tulosten mukaan palautteen vastaanottamiseen. Nuoremmille, matalla osaamisen val-miustasolla oleville palautteen tulee olla erityisesti kannustavaa, ettei palaute vaikuta kieltei-sesti heidän motivaatioonsa. Tulosten perusteella palautteen antamista ja vastaanottamista voidaan tarkastella tilannejohtamisen mallin avulla. Malli tarjoaa keinon ottaa huomioon vas-taanottajan taitotason ja sovittaa palaute sen mukaiseksi, tiettyä taitotasoa tukevaksi.
  • Hyry, Mikko (2024)
    Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, kuinka yliopistopedagogiikan opetussuunnitelma ja sen kirjallisuus käsittelee palautetta ja mikä on arvioinnin ja palautteen suhde. Palaute on yksi keskeisimmistä positiivisesti oppimiseen vaikuttavista tekijöistä ja sillä on parhaimmillaan mahdollista tukea opiskelijoiden syvempää oppimista, oppimistavoitteiden saavuttamista tai yliopistoyhteisöön kiinnittymistä. Tästä huolimatta yliopisto-opiskelijoilla on kuitenkin usein kokemus, että palautteen saanti on vähäistä. Tämän takia on syytä tarkastella, kuinka yliopisto-opettajille opetetaan palautteesta ja kuinka palaute ymmärretään opetussuunnitelmassa ja sen kirjallisuudessa. Tutkimuksen teoreettisena lähtökohtana on Hattien ja Timperleyn tehokkaan palautteen malli sekä arvioinnin ja palautteen rinnakkaiselo. Mallin tavoitteena on vähentää nykyisen ja halutun oppimistuloksen välistä eroa käyttäen apunaan kolmea kysymystä, joihin palautteen täytyy vastata. Tutkimus on luonteeltaan dokumenttianalyysi, jonka aineistona ovat Helsingin yliopiston yliopistopedagogiikan opetussuunnitelma 2023–2026. Tarkempana tarkastelun kohteena ovat opetussuunnitelman kaksi arviointia ja palautetta käsittelevät kurssit, sekä niiden kurssikirjallisuus. Tutkimustuloksista voidaan päätellä, että palautteen merkitys ymmärretään ja sen teoria esitellään opetussuunnitelmassa ja sen kirjallisuudessa, mutta niiden käsittely on hajanaista ja vähäistä. Palautetta ei käsitellä omana kokonaisuutenaan, eikä arvioinnin tai palautteen rinnakkaiseloa huomioida opetussuunnitelmassa tai kirjallisuudessa vakavasti otettavalla tavalla.
  • Ojanen, Osmo-Matias (2016)
    Tämän kuvailevan kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena oli selvittää olemassa olevan tutkimustiedon pohjalta palautteen vaikutuksia oppimiseen. Tavoitteena oli ensin muodostaa kokonaiskäsitys siitä, miten palaute määritellään. Toiseksi tarkoitus oli kartoittaa sitä, minkälaista on hyödyllinen ja tehokas palaute, sekä kolmanneksi tarkastella erilaisia tutkimuksia, joissa palautteeseen liittyviä prosesseja on tutkittu oppimisen edistäjänä.   Tutkielmassa perehdyttiin palautteen antamiseen liittyvään aiempaan kansainväliseen kirjallisuuteen ja tutkimukseen, jonka jälkeen kyseisestä aineistosta valittiin vaiheittaisten sisäänotto- ja poissulkukriteerien perusteella neljä artikkelia, joista koottiin keskeiset tulokset tarkasteluosiota varten. Kirjallisuuskatsauksen tutkimusaineiston haku toteutettiin internetin kasvatusalaan liittyvistä tietokannoista. Tietoa haettaessa käytettiin mahdollisimman tarkoin valittuja hakutermejä, jotta aiheen kannalta olennaisimmat tutkimukset valikoituisivat tutkielmaan. Aineistojen keskeinen sisältö ja tulokset referoitiin ja katsauksen loppuun laadittiin lyhyt yhteenveto aineistojen tuloksista. Kirjallisuuskatsauksen tutkimustulokset tukevat käsitystä siitä, että palautteen antaminen on merkittävä oppilaan oppimisen ja kasvun edistäjä. Palauteprosessiin liittyy aina vuorovaikutusta, joka voi olla muodoltaan oppimista edistävää tai päinvastoin. Laadukas palaute on yksilöllistä, oikea-aikaisesti annettua, toistuvaa, kriittistä mutta samalla positiivisesti rakentavaa. Tutkimustulokset osoittavat, että käytännössä palauteprosessissa opettajien on kiinnitettävä huomiota siihen, että palautteen antaminen on jäsenneltyä ja oppilaan kannalta merkityksellistä. Tuloksia voivat hyödyntää koulut, jotka haluavat kehittää omia palautekäytäntöjään. Tutkielma tiivistää sen, miten tärkeää palautteen antaminen on oppimisprosessin aikana. Jatkossa olisikin tärkeää tutkia sitä, miten opettajien osaamista palautekäytänteisiin liittyen voidaan kehittää siten, että palautteen antaminen oppimisen prosessin aikana on oppilasta kannustavaa ja yksilöllisesti huomioivaa.
  • Ahlfors, Aava (2024)
    Palautteenanto on karkeasti käsitelty suomalaisessa arviointi- ja palautteenanto-ohjeistuksissa eikä aikaisempi tutkimuskirjallisuus ei tarjoa konkretiaa palautteenannon tueksi opettajille. Samanaikaisesti oppilaat mieltävät koululiikunnan epämiellyttävänä, oppilailla ei ole halua osallistua koululiikuntatunneille. Liikuntakasvatuksen tavoitteiden edistämiseksi on tärkeää selvittää, miten konkreettisesti voitaisiin edistää motivaatiota ja halua liikkua. Tutkimuksessa pohditaan palautteen roolia osana liikuntakasvatusta: tutkimus havainnollistaa palautteen ominaisuuksia, jotka ovat merkittäviä oppilaan motivaatiolle liikuntakasvatuksen perspektiivistä. Osittaisena tavoitteena on herättää keskustelua palautteenannon tilanteesta erityisesti suomalaisessa koulukontekstissa. Tutkimus toteutettiin narratiivisena kirjallisuuskatsauksena. Tutkimusaineisto koostui yhdeksästä (9) vertaisarvioidusta artikkelista, jotka kerättiin kolmesta eri tietokannasta. Tutkimusaineisto analysoitiin aineistolähtöisesti. Tutkimusmenetelmänä käytettiin temaattista analyysia. Analyysissä muodostui kolme teemaa, jotka olivat merkittäviä suhteessa tutkimuskysymykseen. Teemoja olivat palautteeseen liittyvä itsesäätely, positiivisen palautteen merkitys kompetenssille sekä palautteen individualistisuus. Tuloksissa muodostui kolme teemaa, jotka olivat merkittäviä motivaatiolle: itsesäätelyn tukeminen palauteen saamista kontrolloiden, positiivisen palautteen vaikutus kompetenssiin sekä palautteen individualisointi. Palautteen ajoituksen kontrolli osoittautui tärkeäksi motivaation kannalta. Liian usein saatu palaute oli yhteydessä matalampiin minäpystyvyyden kokemuksiin kuin oikein ajoitettu palaute. Palautteen kontrollointi edistää itsesäätelyprosessia ja siten tukee motivaatiota. Lisäksi onnistumista havainnollistava palaute oli olennaista motivaatiolle. Palautteen antamisessa oli merkittävää huomioida henkilökohtaiset tavoitteet sekä kehittyminen irrallaan muista oppilaista. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että motivaatiolle tärkeitä palautteen antoon liittyviä ominaisuuksia ovat ajankohta, määrä, onnistumisten havainnollistaminen, Individualistinen palautteenanto suhteessa oppilaan omiin tavoitteisiin sekä vertailun välttäminen. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi osana liikuntakasvattajien pedagogista koulutusta.