Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "Ruoanvalmistustaidot"

Sort by: Order: Results:

  • Häyrinen, Kaisa (2021)
    Tavoitteet. Elimistömme tarvitsee ravintoa joka päivä pysyäkseen toimintakykyisenä. Ei kuitenkaan ole samantekevää minkälaista ruokaa käytämme ravinnoksemme, sillä ihmisen elimistö tarvitsee yli 40 erilaista ravintoainetta, mikä edellyttää monipuolisen ruokavalion toteutumista. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, kuinka yksilön ruoanvalmistustaidot vaikuttavat terveellisen ruokavalion toteutumiseen. Tutkimuksessa pyritään myös selvittämään, mitkä asiat estävät ruoanvalmistusprosessin onnistumisen. Menetelmät. Tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, jonka aineistona toimi 16 kansainvälistä, vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia. Artikkelien sisältö analysoitiin, teemoiteltiiin ja kuvailtiin. Tulokset ja johtopäätökset. Tulosten mukaan ruoanvalmistaidoilla on merkitystä terveellisen ruokavalion noudattamisessa. Ruoanvalmistustaidot monipuolistavat ruokavaliota ja lisäävät terveyttä edistävään ruokavalioon oleellisesti kuuluvien kasvisten, hedelmien sekä kalan määrää. Kiireinen arki nähdään myös terveellisen ruokavalion noudattamisen esteenä, koska kotona tapahtuvaan ruoanvalmistukseen ei jää tarvittavaa aikaa. Myös yksilön taloudellinen asema nähdään yhä suurempana vaikuttajana terveellisen ruokavalion toteutumiselle. Tule-vaisuudessa ruoanvalmistuksen opetuksessa tulisi kiinnittää huomiota, miten edullisista raaka-aineista voidaan valmistaa nopeita sekä terveellisiä aterioita.