Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "Ruokakulttuuri"

Sort by: Order: Results:

  • Myyryläinen, Roope (2020)
    Tavoitteet. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten nuoret aikuiset käsittävät termin kotiruoka ja mitä mielikuvia se heille herättää. Lisäksi tutkimuksen tavoitteena oli sel-vittää minkälaista ruokaa nuoret aikuiset valmistavat kotonaan ja mitkä asiat siihen vaikutta-vat. Kotitalousopetuksen näkökulmasta on tärkeää tietää, millaisia muutoksia ruokakulttuu-rissa on tapahtunut, jotta opetus on mahdollista pitää ajankohtaisena. Lisäksi kotitalousope-tuksen näkökulmasta on tärkeää tiedostaa, minkälaiset asiat ohjaavat nuorten aikuisten ruo-anvalintaa. Menetelmät. Tutkimus on toteutettu laadullisena tutkimuksena, jonka aineisto on kerätty haastattelemalla seitsemää 20–30-vuotiasta aikuista. Haastateltavat valittiin tutkimukseen lumipallo-otannalla. Haastattelut toteutettiin kasvotusten sekä puhelimen välityksellä ja ne nauhoitettiin, jonka jälkeen ne litteroitiin. Tutkimuksessa syntynyt aineisto on analysoitu ai-neistolähtöisesti. Tulokset ja johtopäätökset. Tutkimuksen tulokset tukevat aiempaa aiheeseen liittyvää tutki-mustietoa. Kotiruoka koetaan perinteiseksi suomalaiseksi ruoaksi, jota on syöty lapsuuden-kodissa. Kotiruoan koettiin myös olevan riittoisaa, käytännöllistä ja ravitsevaa. Tutkimuksen mukaan nuoret aikuiset valmistavat kotonan perinteisiä suomalaisia ruokia, mutta myös mui-den ruokakulttuurien ruokia. Kotona valmistettavaa ruokaa kuvattiin riittoisaksi, käytännöl-liseksi, ravitsevaksi, maukkaaksi ja terveelliseksi. Samat ominaisuudet myös vaikuttivat nuorten aikuisten ruoanvalintaan. Ruoanlaitto koettiin arkena pääosin raskaaksi taakaksi, mutta vapaa-ajalla ruoanlaiton koettiin olevan nautintoa tuovaa. Tuloksia voidaan käyttää esimerkiksi tukemaan kotitalouden opetuksen suunnittelua erityisesti ruoan valintaan ja ruo-kakulttuuriin liittyvissä kysymyksissä.
  • Kiuru, Heidi (2016)
    Objectives. The aim of this research was to investigate what changes in types of recipes have happened in consumer targeted food magazines during the past 20 years and how these changes reflect changes in food culture. In addition the results were purposed to be compared with previous features of food culture. Previous researches give extensively knowledge about changes in Finnish food culture. Previous researches have also predicted what kind of food culture will be in the 2000s. This research examines what kinds of changes have happened in recipes of Finland’s co-operative store’s Yhteishyvä magazine during the past 20 years. Subjects of examination are raw materials, cooking methods and dishes of main courses. Results of research are compared with previous features of Finnish food culture. Methods. Yhteishyvä-magazines were the materials in this research. They have been published since 1997. Examinees were total of 20 pieces, one for each year of publication. All of them were published in February. Materials were analysed using content analysis method. Findings from materials were classified by dishes, main raw materials and cooking methods. Results and conclusions. Most of the dishes occurred throughout the period under review. Dishes that did not occur in food recipes throughout the period under review were mostly found in the beginning of 2000s. Between years 2001 and 2009 popular temptations, casseroles and lasagnas changed to meat loaves, meatballs and fried dishes in latter part of period under review. Minced meat, chicken meat and quickly cooked pork were the most popular raw materials. Cooking methods varied from stewing and boiling to cooking in oven, but frying became more common in latter part of period under review. Dishes in food recipes did not change a lot compared to previous decades. Despite the minor changes food recipes contain a lot of features which are already familiar in Finnish food culture.