Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "Seksuaalikasvatus"

Sort by: Order: Results:

  • Hirvilammi, Heidi (2023)
    Tavoitteet. Tässä tutkimuksessa haluan selvittää, millaisena luokanopettajien toteuttama seksuaalikasvatus näyttäytyy nykypäivänä. Selvitän luokanopettajien kokemia haasteita sekä sitä, miten luokanopettajat käytännössä toteuttavat seksuaalikasvatusta. Seksuaalikasvatuksen tarkoituksena on opettaa lapsille ja nuorille niitä tietoja ja taitoja, joiden pohjalta hän pystyy tekemään itselleen parhaita mahdollisia valintoja seksuaalisuuteen liittyen. Seksuaalikasvatus pitää sisällään myös sukupuolikasvatuksen. Sukupuoli ja seksuaalisuus ovat tärkeä osa jokaisen ihmisen identiteettiä. Menetelmät. Käytin tutkielman menetelmänä kirjallisuuskatsausta. Toteutin kuvailevan kirjallisuuskatsauksen menetelmää. Aineistoksi kokosin 11 teosta, joista 2 vertaisarvioituja artikkeleita, 7 pro gradu -tutkielmaa ja 2 muuta tutkimusta. Aineistot on julkaistu vuosina 2013– 2022. Analysoin aineistoa sisällönanalyysin menetelmällä. Tulokset ja johtopäätökset. Suurin syy luokanopettajien kokemiin haasteisiin seksuaalikasvatuksen saralla näytti olevan siihen liittyvän koulutuksen vähäinen määrä ja sen puutteellisuus. Luokanopettajat vaikuttivat kuitenkin yleisesti olevan sitä mieltä, että seksuaalikasvatus on oleellinen osa koulun kasvatustyötä. Toimiva seksuaalikasvatus vaatii avoimen ja luottamuksellisen ilmapiirin oppimisympäristössä. Seksuaalikasvatus aiheena vaatii vielä paljon lisätutkimusta, erityisesti liittyen siihen, miten opettajia jatkossa koulutettaisiin aiheesta.
  • Parkkonen, Matilda (2024)
    Tavoitteet. Tutkimuksen tavoitteena oli tarkastella kasvattajien asenteita ja ajatuksia seksuaalikasvatuksesta varhaiskasvatuksessa. Lisäksi tavoitteena oli haastaa kasvattajat pohtimaan omia asenteita peilaten niitä omaan työhönsä varhaiskasvatuksessa. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että kasvattajien asenteet seksuaalikasvatuksesta vaihtelevat, mutta kokevat aiheen kuitenkin tärkeäksi. Aihe on tärkeä ja ajankohtainen. Halusin tehdä tutkimuksen aiheesta, joka herättää ajatuksia, mielipiteitä sekä haastaa kasvattajia pohtimaan omia asenteitaan seksuaalikasvatusta kohtaan. Menetelmät. Tutkimuksen menetelmä oli laadullinen tutkimus. Laadullisen tutkimuksen aineistonkeruumenetelmänä oli lomakekysely, joka toteutettiin kyselytutkimuksena e-lomakkeella. Lomakkeessa oli seitsemän avointa kysymystä, joista viimeinen oli vapaavalintainen. Tutkimus oli suunnattu varhaiskasvatuksessa työskenteleville kasvattajille. Kyselytutkimukseen vastasi 11 kasvattajaa, joista suurin osa oli varhaiskasvatuksen opettajia. Tutkimusaineistoa analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin periaattein. Aineiston analysoinnissa hyödynsin asiayhteyksien luokittelua ja teemoittelua. Tulokset ja johtopäätökset. Tutkimus on osoittanut, että kasvattajien asenteet ja ajatukset seksuaalikasvatuksesta varhaiskasvatuksessa olivat positiivisia. Kasvattajat olivat pohtineet kysymyksiä monipuolisesti, mikä näkyi vastausten laadussa. Kasvattajat kokivat aiheen tärkeäksi ja suurin osa luontevaksi. Vessasana-termi herätti kasvattajissa mielipiteitä ja ajatuksia termin käytön ongelmallisuudesta. Seksuaalikasvatuksen luontevuus varhaiskasvatuksessa oli osalle kasvattajista haastavaa, kun taas suurin osa kasvattajista kertoi sen olevan hyvinkin luontevaa. Kasvattajat toivoivat koulutusta ja materiaalia seksuaalikasvatuksesta lisää. Koulutusta on hyvin vähän saatavilla ja se voi vaikuttaa seksuaalikasvatuksen puutteeseen varhaiskasvatuksessa. Vastauksista huomasi, että aihe on arka, tabu ja se herättää erilaisia mielipiteitä. Kehonosien ja kehon toimintojen oikeat nimet tulisi opettaa lapsille heti alkuun, jotta tulevaisuudessa vältyttäisiin häpeästä omaa kehoa kohtaan.
  • Leppäniemi, Vera (2020)
    See Finnish abstract
  • Ihanus, Johanna (2021)
    Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena oli tutkia seksuaalikasvatuksen osa-alueiden käsittelyä alkuopetuksen oppikirjoissa sekä sitä, miten eri kirjasarjat painottavat seksuaalikasvatuksen osa-alueita eri vuosiluokilla. Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että jo vastasyntynyt on seksuaalinen olento, joten seksuaalikasvatusta on tärkeää antaa myös alkuopetusikäisille. Opetussuunnitelma on opetusta ohjaava asiakirja ja siihen on kirjattu tavoitteita ja sisältöjä, jotka kuuluvat seksuaalikasvatukseen. Oppikirjojen sisältöä ei kuitenkaan valvota, joten sisällön analysointi on perusteltua. Tutkimus toteutettiin oppikirja-analyysina, jossa tarkasteltiin kahden eri kirjasarjan ensimmäisen ja toisen vuosiluokan oppikirjoja. Oppikirja-analyysin pohjana käytetty analyysikehikko luotiin Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin (2014) kirjattujen opetuksen tavoitteiden ja sisältöjen sekä Maailman terveysjärjestön (2010) luoman seksuaalikasvatustaulukon avulla. Analyysikehikkoon muodostui seitsemän seksuaalikasvatuksen osa-aluetta, joita aineistosta lähdettiin etsimään. Oppikirjoista löytyneet seksuaalikasvatuksen osa-alueiden maininnat (virke tai kuvioselite) merkittiin taulukkoon, josta lopuksi laskettiin tutkimustulokset. Tutkimustuloksista havaittiin, että seksuaalikasvatuksen osa-alueiden mainintamäärät eivät ole tasapainossa, sillä osa-alueiden välillä oli suuria mainintamääräeroja. Kun tuloksia peilataan opetussuunnitelmaan, huomataan, että tiettyjen osa-alueiden käsittelyssä on puutteita, sillä joitakin osa-alueita käsitellään hyvin vähän. Tuloksissa selvisi myös, että eri kirjasarjat painottavat seksuaalikasvatuksen osa-alueita eri tavoin. Joitakin seksuaalikasvatuksen osa-alueita käsiteltiin vain ensimmäisen tai toisen luokan kirjassa ja joitakin osa-alueita käsiteltiin molempien vuosiluokkien kirjoissa. Opettajan tulee olla tietoinen opetussuunnitelman lisäksi myös oppikirjojen sisällöistä, jotta opetus on opetussuunnitelman mukaista eikä esimerkiksi kirjasarjan vaihdon myötä jokin seksuaalikasvatuksen osa-alue jää kokonaan pois.
  • Varonen, Anna (2020)
    Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää suurimpia muutoskohtia seksuaalikasvatuksessa vuosina 1990-2020 ja selventää näiden vuosien seksuaalikasvatuksen menetelmiä aikajanal-lisessa järjestyksessä. Tavoitteena on saada tietoa siitä, millaista seksuaalikasvatus on ollut ennen ja miten se on kehittynyt tähän päivään asti sekä onko kehittyminen näkynyt myös opetuksessa. Tutkielman on myös tarkoitus auttaa näkemään seksuaalikasvatuksen puutteita ja auttamaan kehittämään niitä. Tutkielma on toteutettu kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Aineistoa on haettu pääsääntöi-sesti Helka -tietojärjestelmästä, sekä Google Scholarin avulla. Hakusanoina on käytetty sa-noja seksuaalisuus, seksuaalikasvatus, seksuaaliterveys, seksuaalisuuden historia ja seksu-aalikasvatus Suomessa sekä näiden keskinäisiä yhdistelmiä myös vuosilukuihin yhdistettyi-nä. Tutkimuskysymyksinä ovat: Millaisena seksuaalikasvatus on ilmennyt peruskoulussa 1990-luvulta lähtien? Mitkä ovat olleet suurimmat muutokset seksuaalikasvatuksessa viimeis-ten kolmen vuosikymmenen aikana? Tutkielmassa kävi esille, että seksuaalikasvatus on näyttäytynyt melko sekavana ja huonosti koordinoituna 1990 -luvulta lähtien. Koulukohtaiset opetussuunnitelmat 1990 -luvulla tuottivat suuria eroja koulujen välille ja seksuaalikasvatus etsi paikkaansa ja vastuunottajaansa. 2000-luvulla terveystiedosta tuli vakituinen oma oppiaineensa, johon sisältyi seksuaalikasvatus. Seksuaalikasvatuksesta tuli virallisesti terveyttä koskeva kysymys. Seksuaalikasvatuksen määrä kasvoi, mutta laatu ei parantunut. 2010 -luvulla tuli käyttöön Perusopetuksen opinto-suunnitelma 2014, jossa seksuaalikasvatus saa yhä enemmän tilaa, vaikkakaan seksuaali-kasvatusta ei erikseen nimetä. Johtopäätöksenä kaiken kaikkiaan opettajilta puuttui kunnolli-nen ja säännöllinen koulutus seksuaalikasvatusta varten.
  • Metsäpelto, Emilia (2022)
    Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää miten varhaiskasvatuksen opettajat pystyvät tukemaan lapsen seksuaalista kehitystä parhaalla mahdollisella tavalla, ja miten seksuaalikasvatukseen liittyviä tabuja voitaisiin rikkoa. Seksuaalikasvatus on saanut yhteiskunnassamme tabun maineen, josta ei voi puhua. Samalla suoritetaan tutkimuksia ja laaditaan kansainvälisiä ohjeistuksia siitä, miten seksuaalikasva tusta tulisi toteuttaa. Aikaisemmat tutkimukset eivät ole antaneet tarkkaa ja kattavaa vastausta siihen, miten lapsen seksuaalista kehitystä voitaisiin tukea käytännössä. Tutkimuksessa avataan seksuaalis kasvatuksen luonnetta, ja tarjotaan kasvattajille kokonaisuuden kattava ohjenuora, jonka avulla kas vattaja kykenee tarkastelemaan seksuaalikasvatusta sensitiivisemmin ja avoimemmin. Tutkimukseen osallistui kolme varhaiskasvatuksen opettajaa, joita haastateltiin puolistrukturoidusti. Haastattelut sekä nauhoitettiin, että kommentit kirjattiin ylös paperille tarkempaa litterointia varten. Aineiston analyysi suoritettiin laadullisen sisällönanalyysin keinoin, jonka pohjalta aloitettiin aineis ton teemoittelu. Teemoittelusta syntyi useita ylä- ja alakategorioita. Saatujen vastausten perusteella lapsen turvan tunne ja oman kehon arvostaminen ja rakastaminen oli vat tärkeimpiä lähtökohtia laadukkaan seksuaalikasvatuksen toteuttamiseen. Aikuisen arvot ja asenteet vaikuttavat siihen, millaista seksuaalikasvatusta lapselle tarjotaan, ja nähdäänkö aihe kiusallisena. Myös ajankohtaisen tiedon hankkiminen ja oikeiden termien käyttäminen nähtiin tärkeänä osana ta bujen muodostumisen ehkäisemiseen. Sensitiivisyys, hyväksyntä ja tieto ovat laadukkaan seksuaalikas vatuksen tärkeimpiä lähtökohtia.