Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "lapsinäkökulma"

Sort by: Order: Results:

  • Hietala, Aida (2024)
    Lapsinäkökulman merkitys on korostunut tämän päivän kasvatuksessa ja se on otettu huomioon niin toiminnan suunnittelussa, toteutuksessa kuin arvioinnissakin (Varhaiskasvatus-suunnitelma 2022). Tässä merkittävässä roolissa on lasten aloitteiden kuunteleminen, toimi-juuden vahvistaminen sekä osallisuuden tukeminen. Leikin merkitys lapselle on kiistaton ja sen mahdollisuudet oppimisen tukemisessa moniulotteiset. Leikki on kuitenkin aikaisemmin nähty lapsen omaehtoisena toimintana (Brotherus & Kangas, 2017), vaikka leikin ulottuvuuksiin kuuluu myös lapsen ja aikuisen yhdessä rakentama leikki. Tämän takia ruotsalainen leikkipedagogi Gunilla Lindqvist (1995) kehitti pedagogisen menetelmän, leikkimaailmapedagogiikan, joka mm. tukee aikuisen ja lapsen välistä yhteistä leikkiä. Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää, millaisia ajatuksia lapsilla on leikkimaailmapedagogiikasta ja näin perustelemaan leikkimaailmapedagogiikan mahdollisuuksia lapsinäkökulmaisena toimintana. Lisäksi tutkimuksessa on tarkoitus tutkia, millaisista tekijöistä lasten mielekkyydenkokemus leikkimaailmapedagogiikasta mahdollisesti rakentuu. Tutkimus on laadullinen eli kvalitatiivinen tutkimus. Tutkimus toteutettiin helsinkiläisessä päiväkodissa toteuttamalla esiopetusryhmälle leikkimaailmapedagogiikkaan pohjautuva toimintatuokio ja haastattelemalla toiminnan jälkeen sii-hen osallistuneita lapsia toimintaan liittyen. Haastatteluihin osallistui yhteensä 7 esiopetusikäistä lasta. Tutkimusaineisto kerättiin puolistrukturoituna laadullisena haastatteluna pienryhmissä sekä pareittain. Aineiston analyysiin hyödynnettiin aineistolähtöistä sisällönanalyysiä, jonka jälkeen saatuja tuloksia analysointiin ja luokiteltiin. Tutkimuksen mukaan leikkimaailmapedagogiikkaan pohjautunut toiminta oli jokaiselle lapselle mielekästä ja lasten haastatteluiden pohjalta pystyttiin rakentamaan neljä mielekkyydenko-kemusta kuvaavaa yläluokkaa; toiminnallisuus, juonellisuus, empatia ja auttaminen sekä rekvisiitta. Yläluokat muodostivat pääluokan mielekäs toiminta. Tässä tutkielmassa saadut tulokset ovat osittain linjassa leikkimaailmapedagogiikalle tyypillisiin elementteihin. Vähemmän tutkittuna tuloksena tutkimuksesta nousi lasten empatia ja auttaminen toimiessa leikkimaail-man sisällä ja mielekkyydenkokemuksen rakentuminen sen ympärille. Tutkimustulosten perusteella voidaan todeta leikkimaailmapedagogiikan olevan mielekästä toimintaa lapsille sekä tarkastella mielekkyydenkokemusta rakantavia tekijöitä.
  • Sinkkonen, Anna (2021)
    Tutkimuksen tarkoitus on selvittää lasten kokemusta metsästä ja sitä, millaisia merkityksiä lapset metsästä löytävät. Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden (Opetushallitus (OPH), 2018, s. 33) mukaan luonto on osa varhaiskasvatuksen oppimisympäristöä, ja metsäretket ovat tärkeä osa monen päiväkodin toimintaa. Lasten näkökulmaa metsään ei ole kuitenkaan aiemmissa tutkimuksissa juurikaan selvitetty. Tutkimuksen teoriataustassa selvitän ympäristö- ja luontosuhteen merkitystä lasten metsäsuhteen rakentumiseen ja tarkastelen aineetonta kulttuuriperintöä erityisesti suomalaisessa metsässä ja lapsinäkökulmasta. Tutkimus on kvalitatiivinen, lapsinäkökulmainen tutkimus. Tutkimusaineisto kerättiin syksyllä 2020 eteläsuomalaisen seurakunnan varhaiskasvatuksen kerhoryhmässä. Tutkimuksen aineisto koostuu kolmen 3–4-vuotiaan lapsen metsässä ottamista valokuvista ja niiden pohjalta tehdyistä haastatteluista. Sekä kuvat että haastattelut analysoitiin visuaalisen etnografian menetelmin ja aineistoista löytyneitä teemoja peilattiin teoriakirjallisuuteen. Lapset löysivät metsästä monenlaisia merkityksiä. Metsä on yhtä aikaa sekä lapsen toimijuutta korostava että jaettu ympäristö. Lasten kuvissa ja haastatteluis-sa korostui metsä opittuna kokemuksena. Metsä loi ryhmähenkeä ja kannusti yhteisiin leikkeihin. Metsä sai lasten mielikuvituksen liikkeelle ja innosti lapsia tarinankerrontaan. Aineettomaan kulttuuriperintöön liittyvät metsän myytit olivat osa lasten metsäkokemusta, vaikkakin perinteisiin suomalaisen metsän myytteihin oli liittynyt elementtejä lastenkulttuurista.
  • Ikonen, Lumi (2022)
    Tavoitteet. Aikaisempi tutkimus on osoittanut, että leikkiä on vaikea määritellä tyhjentävästi. Leikin luonnetta on tutkittu laajalti ja viime aikoina lapsinäkökulmaisen tutkimuksen määrä leikkitutkimuksissa on lisääntynyt. Lapsinäkökulmaiset tutkimukset ovat osoittaneet, etteivät lapset ja aikuiset käsitä leikkiä samalla tavalla. Leikkiteorioiden ja leikkiä tutkineiden näkemykset leikin luonteesta ovat myös erilaisia. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, mitä leikki on ja miten se käsitetään eri näkökulmista. Erityisesti tutkimus tarkastelee lasten ja huoltajien leikkikäsityksiä, jotka kohtaavat arjessa. Menetelmät. Tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, jonka tavoitteena oli kuvata ja koota yhteen leikin luonnetta eri näkökulmista. Aineisto jaettiin kolmeen näkökulman mukaan. Lasten ajatuksia leikistä käsitteli neljä, huoltajien kaksi ja tutkijoiden yhdeksän teosta. Näkökulmia analysoitiin kolmena erillisenä osana, jonka jälkeen jokaisesta koottiin yhtenäinen leikkikäsitys. Tämän jälkeen vertailtiin leikkikäsityksiä etsimällä niistä yhtäläisyyksiä ja eroja. Tulokset ja johtopäätökset. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että huoltajien, lasten ja tutkijoiden leikkikäsityksissä yhdistyivät ajatus lasten leikin vapaudesta, sosiaalisuudesta ja mielekkyydestä. Huoltajat ja tutkijat korostivat leikin yhteyttä oppimiseen ja kehitykseen, jotka lapset ajattelivat tapahtuvan vahingossa leikin lomassa. Lapset pitivät merkityksellisenä omaehtoista leikkiä, jossa he arvostivat ilon tunnetta. Suurin osa huoltajista piti vähemmässä arvossa lapsilähtöistä leikkiä kuin ohjattua leikillistä toimintaa. Lasten ja huoltajien leikkikäsitysten eroja vaikuttavat selittävän huoltajan tarve ohjata lasta kehittymään hyvinvoivaksi.
  • Kivijärvi, Jutta (2023)
    Tavoitteet. Tämän tutkielman tutkimustehtävänä oli selvittää, miten koulunkäynti Suomessa näyttäytyy turvapaikanhakijaoppilaiden kertomuksissa. Tutkielman tarkoituksena oli määritellä, millaisia koulunkäynnin teemoja turvapaikanhakijalasten kertomuksissa esiintyy sekä millaisista konkreettisista tekijöistä nämä teemat muodostuvat. Lisäksi tutkielmassa tarkastellaan sitä, kuinka turvapaikanhakijalasten esiin tuomat näkökulmat suhteutuvat aiempaan tutkimukseen nähden. Tutkielmani tulosten avulla pyrin ymmärtämään paremmin maahanmuuttajalasten ajatuksia ja asenteita koulunkäynnistä Suomessa, heidän kotoutumistaan Suomeen sekä sitä, kuinka kotoutumista tapahtuu kouluympäristössä. Menetelmät. Tutkielma toteutettiin analysoimalla aineistoa, joka oli alun perin tuotettu Itä-Suomen yliopistossa KOTO – Kohtaamisia taidolla ja taiteella -hankkeessa. Aineisto koottiin saduttamalla eräässä vastaanottokeskuksessa asuvia turvapaikanhakijoita marraskuussa 2016. Sadutettavat koululaiset olivat 8–17-vuotiaita, ja heitä oli yhteensä 25. Jokainen heistä kertoi 1–4 satua, ja yhteensä satuja koottiin aineistoon 63 kappaletta. Turvapaikanhakijoiden saduttajina toimi yhteensä 72 luokanopettajaopiskelijaa. Tutkielman aineistoa analysoitiin teemoittelemalla ja tyypittelemällä. Ensin aineisto teemoiteltiin alakategorioihin ja sen jälkeen alakategoriat tyypiteltiin samankaltaisten vastausten muodostamiksi tiivistetyiksi vastausryhmiksi eli teemoiksi. Tulokset ja johtopäätökset. Turvapaikanhakijaoppilaiden kertomuksissa ilmeni lähes pelkästään myönteisiä kokemuksia koulunkäynnistä. Koulunkäynnin teemat, joita tutkitut lapset toivat saduissaan esille, olivat oppiminen, turvallisuus koulussa, koulunkäynnin merkitys, koulujärjestelmän sisäistäminen sekä koulupäivän mielekkäät sisällöt. Sekä tämän tutkielman saduissa että aiemmassa suomalaisessa tutkimuksessa painottuvat turvapaikanhakijaoppilaiden kokema turvallisuus koulussa ja opettajan merkitys luotettavana aikuisena. Lisäksi kotoutumisen elementtejä vaikuttaisi löytyvän myös kouluympäristöstä. Tällöin kotoutumista tukisivat turvapaikanhakijan kokemus oman luokan yhdenvertaisena jäsenenä toimimisesta, koulussa vallitsevien käytänteiden ja sääntöjen tuntemus sekä dialogisuus turvapaikanhakijaoppilaan ja koulun muiden oppilaiden ja henkilökunnan välillä