Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "nuori"

Sort by: Order: Results:

  • Lehmunen, Kia (2020)
    Tavoitteet. Tutkimuksen tarkoitus oli tuoda esiin monipuolisesti nuoriin liittyviä näkökulmia ilmastonmuutoksen suhteen. Ilmastonmuutos vaikuttaa nuoriin monella eri tasolla ja tavalla ja tutkimus pyrkii tuomaan nuorten näkökulmaa esiin mahdollisimman monipuolisesti. Tutkimuksessa esiintyy erilaisia teemoja, jotka ovat muotoutuneet tutkimusaineiston perusteella. Näitä teemoja ovat selvitykset ja kyselyt viimeisen kolmen vuoden ajalta, katsaus ilmastonmuutokseen kytkeytyviin tunteisiin sekä coping-strategiat ja psyykkinen terveys. Ilmastonmuutokseen kytkeytyvien kokemusten ja tuntemusten tutkiminen on tärkeää, jotta koulujen ilmasto-opetusta voitaisiin kehittää sellaiseksi, että se vastaisi lasten ja nuorten kykyjä käsitellä vaikeaa ja jopa traumaattista tietoa. Coping-strategioiden tuntemus sen sijaan olisi tärkeää opettajille, koska niiden tuntemus on ikään kuin askel pidemmälle tunteiden tuntemuksesta. Viimeinen teema perehtyy ilmasto- ja ympäristöahdistuksen ilmiöihin nuorten näkökulmasta ja on yleisesti katsaus ilmastonmuutoksen psyykkisiin terveysuhkiin. Menetelmät. Tutkimuksen nuoret määriteltiin ikävuosien 12-22 välille eli varhaisnuoruuden ja myöhäisnuoruuden välille. Aineiston koonnissa on käytetty Googlea, Google Scholaria ja Helkaa. Tutkimukseen valikoituvassa aineistossa käytin kriteereinä sitä, että sen tulisi käsitellä lapsia tai nuoria ilmastonmuutoksen, ilmastokasvatuksen tai ympäristökasvatuksen yhteydessä. Tämän jälkeen tutkin, sisälsikö aineisto lasten tai nuorten kokemuksia tai tuntemuksia. Tulokset ja johtopäätökset. Nuoret ilmaisivat erilaisissa kyselytutkimuksissa huolta ilmastonmuutosta kohtaan, mutta myös koettua pakkoa ilmastonmuutoksen hillinnän suhteen. Mitä nuorempi ihminen oli kyseessä, sitä todennäköisempää oli, että hän turvautuu co-ping-strategiaan, jossa hän ikään kuin kieltäytyy uskomasta ilmastonmuutoksen vakavuuteen. Ilmastonmuutoksen mielenterveydelliset vaikutukset nuoriin todettiin aineiston perusteella monipuolisiksi.
  • Merilaita, Heini (2020)
    Tutkielma käsittelee lasten ja nuorten psyykkistä oireilua perusopetuksessa oppilaiden ja opettajien kokemana sekä tarkastelee yhtäläisyyksiä ja eroja näiden kokemusten välillä. Eri-tyisesti kiinnostus kohdistuu siihen, eroavatko nämä näkemykset ja miltä osin. Tutkielman tavoitteena on tunnistaa kokemuksista yhteisiä leikkauspintoja sekä niitä kokemuksia, joiden kohdalla lasten ja nuorten sekä opettajien näkemykset eivät kohtaa toisiaan. Tarkastelen myös, mitä nämä kokemukset mahdollisesti kertovat opettajan ja oppilaan välisestä vuoro-vaikutussuhteesta. Näihin kokemuksiin keskittyminen edesauttaa ymmärtämään niitä opet-taja-oppilassuhteen ongelmakohtia, jotka osaltaan tuottavat ja ylläpitävät lasten ja nuorten psyykkistä oireilua tai ovat esteenä tai hidasteena lasten ja nuorten avun saannille. Tutkielma pyrkii hahmottamaan millaisena tämän päivän koulumaailman toiminta sekä opettaja- oppi-lassuhde psyykkisesti oireilevien oppilaiden kohdalla näyttäytyy. Tutkielma on toteutettu systemaattisena kirjallisuuskatsauksena aineistolähtöistä sisällönana-lyysiä käyttäen. Aineistona käytettiin kahta lähes samana ajanjaksona toteutettua, eri näkö-kulmista lasten ja nuorten psyykkistä oireilua peruskoulussa käsittelevää väitöskirjaa, joista toinen tarkastelee aihetta oppilaiden kokemana ja toinen opettajan kokemana. Tutkielman löydökset osoittivat, että opettajien kokemukset eroavat merkittävästi lasten ja nuorten kokemuksista psyykkisen oireilun suhteen. Toistuviksi teemoiksi nousi koulunkäyn-nin keskeytyminen, syrjäytymisriski, suuret ryhmäkoot, koulun kielteinen ilmapiiri, kiusaami-nen, haastavat ihmissuhteet, opettajien epätietoisuus roolistaan, koulukuntoisuuden rajat se-kä riittämättömät resurssit. Tuloksista voi havaita, että opettajilla on monesti hyvin etäinen suhde psyykkisesti oireileviin oppilaisiin, mikä osaltaan tuottaa ja ylläpitää oireilua. Usein psyykkisesti oireilevan lapsen tai nuoren tilannetta vain seuraillaan, eikä kukaan tartu asiaan ja ota siitä vastuuta. Avun saanti koettiin hyvin vaikeaksi, ja sen saamisen koettiin vaativan tilanteen eskaloitumista tai vakavaa kriisiytymistä.
  • Neuvonen, Jasmin (2018)
    Nowadays young people live in a time where culture has become more and more appearance-focused. Thinness and muscularity have increased to cultural ideals for appearance. Adolescents are vulnerable to the images about appearance ideals which are produced by social media. It creates concerns to young people’s pressures of appearance. In puberty adolescent’s body change and they compare themselves to ‘perfect bodies’ that they have seen. If young people’s ideals and perceptions about their own body don´t confront, identity and body image will be disturbed. In adolescence also the amount of exercise decreases, and a certain type of exercise behaviour is beginning to develop a habit. In the background young people’s exercising is influenced by different reasons for exercise. In order to understand young people’s exercise behaviour, it’s important to investigate the reasons which get adolescents to exercise. In this literature review the reasons for exercise are compared to the cultural change in appearance ideals, and the aim is to study the possible change of young people’s appearance-based reasons for exercise from 1980s to the present. In addition, this study intends to describe the differences between girls and boys in appearance-based reasons for exercise. The aim is to broaden the view that appearance pressures concern equally also boys, even though there are more research from girls. Moreover, this literature review intends to find connections between young people’s body image and appearance-based reasons for exercise. The study was performed as a qualitative literature review, involving domestic and foreign studies. Based on this literature review, it can be stated that appearance-based reasons for exercise had become more important for young people from the 1980s to the present. Girls and boys considered different appearance related exercise reasons to be important: for girls appearance and weight management, while for boys physical growth, such as muscle growth and sporty appearance. Appearance-based reasons for exercise were related to the negative body image. However, it’s unsure whether the appearance-based exercise reasons cause body dissatisfaction, or whether body dissatisfaction increases appearance-based reasons for exercise. In any case, the development and support of a positive body image and appropriate reasons for exercise (such as joy and association) are important when creating a permanent physically active way of life for young people.
  • Pullinen, Saara (2021)
    Tavoitteet. Tämän tutkielman tavoitteena on tutkia erilaisia kannustamisen tapoja, joilla vanhemmat kannustavat nuoria osallistumaan kotitöiden tekoon. Teoriaosuudessa tarkastellaan kotitaloustöiden määritelmiä, nuorten kannustamista motivaation ja lapsen ja nuoren työkasvatuksen näkökulmasta. Menetelmät. Tutkimus on toteutettu netnografiaan pohjautuvana laadullisena tutkimuksena. Tutkimusaineisto koostuu internetin kolmen eri keskustelupastan kirjoituksista. Analysoitavia kirjoituksia on yhteensä 65 kappaletta. Tutkimuksessa on käytetty analysointimenetelmänä teoriaohjaavaa sisällönanalyysia. Tulokset ja johtopäätökset. Tutkimuksessa kävi ilmi, että kannustamisessa käytetään sekä positiivisia että negatiivisia keinoja. Positiiviset keinot olivat pääosin palkkioita ja negatiiviset keinot rangaistuksia. Aineistosta nousi esille enemmän negatiivisia keinoja, joita olivat muun muassa rahan antamisen lopettaminen tai jonkin nuorelle tärkeän tavaran käytön rajoittaminen. Perheillä oli monenlaisia tapoja saada nuoret tekemään kotitöitä, eivätkö keinot olleet välttämättä oikeita tai vääriä.
  • Hoffrén, Noora (2020)
    Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää kuluttajuuden vaikutuksia nuorten identiteettiin, nuorten kokemuksia omista taloustaidoista ja tekijöitä, jotka vaikuttavat niihin. Myös käyttörahan määrään vaikuttavia tekijöitä tarkasteltiin. Aiemmat vähäiset tutkimukset aiheesta osoittavat vanhempien olevan suuressa asemassa taloustaitojen opettamisessa, ja että kuluttajakasvatusta kaivattaisiin kouluihin enemmän. Tutkielmassa otetaan selvää, miten kuluttajuus vaikuttaa nuorten identiteettiin, minkälaisiksi nuoret kokevat taloustaitonsa sekä mitkä tekijät vaikuttavat nuorten taloustaitoihin ja käytettävissä olevan rahan määrään. Tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena kuudesta tutkimusjulkaisusta. Kuvailevan kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena oli muodostaa luonteva kokonaiskuva nuorten taloustaidoista. Aineisto hankittiin pääosin hakukone Googlea ja Google Scholaria sekä Helsingin yliopiston hakupalvelu Helkaa hyödyntäen. Aineiston analyysissä käytettiin sisällönanalyysiä, jotta saatiin parhaiten ja edustavimmin kuvattua tekstin merkitykset. Aineiston käsittelyyn käytettiin teemoittelua, eli tekstissä esiintyneet ilmaisut jaettiin viiteen värikoodattuun luokkaan. Nuorten käyttämät tavarat ja palvelut sekä oma tyyli olivat tärkeitä osia itsensä esille tuomisessa ja itsetunnon kohottamisessa. Nuoret ilmaisivat itseään ja sosiaalista asemaansa erityisesti (merkki)vaatteilla. Isoa osaa nuorista kiinnosti oman rahankäytön suunnittelu ja talousasiat. Heillä oli kattava käsitys, minkälaiset piirteet omasi taloustaidoiltaan huono henkilö verrattuna henkilöön, jonka taloustaidot olivat hyvät. Talousosaamisen tasoon vaikuttivat nuoren oma kiinnostus talousasioita ja -taitoja kohtaan sekä talousopetukseen osallistuvat tahot ja niiden käyttäjäystävällisyys. Nuorille jaettavan taloustiedon oppimateriaalin luomisessa tärkeintä oli sen käytännöllisyys ja ajankohtaisuus nuoren elämään juuri sillä hetkellä. Käytettävissä olevan rahan määrään vaikutti eniten sukupuoliero, mutta myös sosioekonomisella asemalla, perhetaustalla ja asuinpaikkakunnalla oli merkitystä.
  • Pöllänen, Heidi (2018)
    Objectives. The purpose of the study was to clarify what kind of housework is done in the households at the moment and do the young people participate in the housework. Controlling the everyday life requires many everyday functions and housework is an important part in all that. Housework is often thought as being a blunt routine which just has to be done. Two study questions are set: what kind of housework is done in the households today and how do the young people participate in doing it. There is only little study done in adolescent's participation in housework and the earlier studies have examined the subject from the points of view of time management of different age groups' and differences in genders. The earlier studies show that gender affects the amount of housework that adults and the young do. Hypothesis is that the increased amount of home technology affects doing housework. Methods. The study was carried out as a qualitative study. The study questions were examined with interviews. The interviews were done for five 15-year-old's and their guardians. A theme interview was used for gathering data which was used for getting answers on the desired themes. The gathered data was analyzed thematically. Results and conclusions. The results show that the usual housework done in households includes vacuum cleaning, filling and emptying a dishwasher, doing laundry and cooking. The home technology in households consists of regular home appliances and a tablet with an internet connection for searching food recipes. Other than that, smart devices weren't used for doing housework. The young people are often forced to participate in doing housework or they use a list with designated tasks which are agreed on in advance. This usually has to do with a weekly or monthly allowance. Furthermore, the young people asked for extra housework if they were in need of extra money. The conclusions are that the young people do not identify or see all the housework that's done in the household. This may have a connection to the fact that wording the household chores is difficult for the young. Young people aren't spontaneous in doing housework as much as following predesigned agreements made in the household.
  • Engström, Sofia (2019)
    Purpose: The aim of this bachelor’s thesis was provide an overview of the scientific literature on the eating habits of today’s Finnish upper comprehensive school students and the different aspects that the impact how they choose their food according to research results of the studies published in 2010’s. Methods: To this end, I engaged in a narrative literature review of research published on the topic between the years 2010 and 2019. The final analysis based on 13 different publications. The analysis for the review has made by using the content analysis, where the content has analysed first in to themes which indicates the research questions. After the themes have been analysed, the themes were able to transfer in the final results. Results and conclusions: The Finnish upper comprehensive school students are aware of the fact what are the healthy eating habits or what they should eat in daily basics. The research have shown the problem that the adolescents do not know how to take the healthy choices to practice even if they knew what the healthy eating habits were. The studies have also noticed that eating with the regular meal rhythm is challenging for the Finnish adolescents. Special notice has been made that the adolescents do not eat breakfast or school lunch so often in their daily basics and tehy replace the missing meals with unhealthy snacks. The researchers have also noticed that there is a difference between the genders in the eating habits. It was more likely for the boys to eat against the healthy eating habits and they ate more unhealthy snacks than the girls. According to the researchers results, adolescents from the families with the lower social economical statuses ate more against the healthy eating habits. The researchers have found a connection that the adolescents have common eating habits with their friends and they have similar food choices. The studies have discovered also that the area where the adolescent live and the school is placed, affects to their eating habits and choosing the food. Also, the society have noticed to have an influence to the adolescents eating habits and how they choose their food. The literature review had shown results that research should pay more attention to Finnish adolescents eating habits. All the results from this literature review should not be used without a second and more trustworthy research.