Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "ruokablogi"

Sort by: Order: Results:

  • Toivonen, Salla (2021)
    Tässä tutkimuksessa tarkastellaan ruokablogien ravitsemusviestintää. Hyvällä ja terveellisellä ravitsemuksella pystytään vaikuttamaan niin lyhytaikaiseen kuin pitkäaikaiseenkin hyvinvointiin. Huono ravitsemus taas lisää pitkällä aikavälillä elintapasairauksien riskiä. Jokaiselle meille elämän varrella karttuva ruokaosaaminen on keskeinen tekijä terveyttä edis-tävän ravitsemuksen toteuttamisessa. Ruokaohjeet ovat siirtyneet entistä enemmän verkkoon. On kiinnostavaa tarkastella, edistävätkö nykyaikaisena keittokirjana toimivat ruokablogit osaltaan hyvää ravitsemusta. Aiempi tutkimus osoittaa, että ruokablogeissa esiintyy liiallista suolan ja tyydyttyneen rasvan käyttöä. Tässä tutkimuksessa tutkittiin, millaista sanallista ravitsemusviestintää ruokablogit antavat lukijoilleen. Tutkimuksen viitekehyksenä toimivat suomalaiset ravitsemussuositukset. Tutkimustehtävänä on kuvata, analysoida ja tulkita minkälaista sanallista ravitsemusviestintää ruokablogien arkiruokaohjeet antavat lukijoilleen. Tutkimus tehtiin laadullisin menetelmin. Tutkimukseen valikoitui kolme suosittua ruokablogia, joiden sisällöistä valikoitui tutkimusaineistoksi arkiruokajulkaisujen tekstiosuus. Tämä tekstiosuus pohjustaa ruokaohjetta tuoden esiin bloggaajan mietteitä ruokaohjeesta ja sen ainesosista. Blogeista kerättiin tekstiaineisto, josta etsittiin vastauksia tutkimuskysymyk-siin teoriaohjaavan sisällönanalyysin avulla. Aineisto kerättiin viimeisen vuoden ajalta ja teks-tejä analysoitiin yhteensä 48 blogijulkaisusta. Tutkimuksessa havaittiin, että ravitsemussuositusten mukaista viestintää löytyi tutkimuksen aineistosta. Kaikilta osin ei ravitsemussuositusten mukaiseen syömiseen ohjattu, sillä kaikkia terveellisen syömisen osa-alueita ei tuettu teksteissä. Lukijalta vaaditaan ruokaosaamista, jotta hän voi liittää arkiruokaohjeen mukaisen ruoan ravitse-mussuositusten mukaiseen ateriakokonaisuuteen. Lopputulemana tässä tutkimuksessa voidaan todeta, että ruokablogit sisältävät ravitsemussuositusten mukaiseen syömiseen ohjaavaa ravitsemusviestintää, mutta lukijan on hyvä olla itse tietoinen ravitsemussuosituksista.
  • Nuutinen, Sonja (2020)
    Tavoitteet. Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää, miten sosiaalisen median käyttäjät hyödyntävät ruokablogeja ruoan valintaa tehdessä. Tutkielman tavoitteena oli kuvata ruokablogeja lukevien näkemyksiä sosiaalisessa mediassa esiintyvistä ruoka-aiheisista blogeista sekä selvittää minkälainen yhteys blogien sisällöillä oli näiden käyttäjien ruoan valintaan. Menetelmät. Lähestymistapa on kvalitatiivinen ja tutkimusmenetelmänä käytin teemahaastattelua. Tutkimuksen otos koostui kolmesta harkinnanvaraisesti valitusta, pääkaupunkiseudulla asuvasta aktiivisesta sosiaalisen median käyttäjästä. Aineistonkeruumenetelmänä käytettiin yksilöhaastatteluja, jotka äänitettiin ja litteroitiin. Aineisto analysoitiin käyttäen aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Tulokset ja johtopäätökset. Ruokablogit ovat vaikuttaneet tutkittavien ruoan valintaan muun muassa antamalla inspiraatiota ja opettamalla uusia tekniikoita ruoanlaitossa, antamalla vaihtelua omaan arkiruokailuun ja tutustuttamalla uusiin ainesosiin ja raaka-aineisiin. Uusia ruokia uskalletaan myös kokeilla rohkeammin. Tutkielma avaa sosiaalisen median ruokablogien sisältöjä ilmiönä ja antaa yleiskuvan siitä, miten sosiaalisen median kuluttajat suhtautuvat niihin. Aiempi tutkimus on keskittynyt sosiaalisen median vaikutukseen ruoan valinnassa. Tämä tutkielma kartoitti erityisesti sitä, minkälainen vaikutus ruokablogeilla nähdään olevan ruoan valintaan ja käytännön ruoanvalmistukseen.