Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "talousosaaminen"

Sort by: Order: Results:

  • Sirén, Varpu (2022)
    Aiemmat tutkimukset osoittavat, että yhteiskunnassamme taloustaitojen tärkeys on korostunut muun muassa nuorten maksuhäiriöiden ja velkaantumisen johdosta. Nuorten taloustaitojen edistäminen ja talouskasvatus ovat yhteiskunnallisesti tärkeitä tekijöitä nykypäivän muuttuvissa taloudellisissa tilanteissa. Peruskouluissa kehitetään kodin lisäksi merkittävästi nuorten talousosaamista. Lisäksi peruskoulut toimivat tasa-arvoa edistävässä roolissa opettaessa kaikille nuorille taloustaitoja. Kotitalousopetuksen talouskasvatuksella pyritään edistämään nuorten talouteen liittyvää tietotaitoa sekä heidän kykyään soveltaa oppejaan omaan elämäänsä. Tutkielmani tarkoituksena on selvittää kotitalousopettajien (n=5) näkemyksiä ylä-kouluikäisten nuorten taloustaidoista sekä tuoda esiin käytännön keinoja kotitalousopettajien talousopetukseen. Tutkimuskysymykset ovat 1. Millaisia ovat kotitalousopettajien näkemykset yläkouluikäisten nuorten taloustaidoista? 2. Millaisia opetuskäytänteitä kotitalousopettajilla on yläkouluikäisten taloustaitojen opettamiseen? Empiirinen tutkimus toteutettiin kvalitatiivisella eli laadullisella tutkimusotteella. Tutkimusmenetelmänä käytettiin puolistrukturoitua teemahaastattelua, jonka avulla lähdettiin etsimään tutkimuskysymyksiin vastauksia. Aineisto koostui kotitalousopettajien (n=5) teemahaastatteluista, jotka toteutettiin yksilöhaastatteluina maalis-huhtikuun 2022 aikana Microsoft Teams -videokonferenssi alustalla. Litteroidut haastattelut analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin keinoin. Haastatteluista saatiin tutkimuskysymyksiin vastauksia. Kotitalousopettajat näkivät yläkouluikäisten taloustaidot hyvin vaihtelevina. Osa oppilaista oli hyvin tietoisia omasta rahankäytöstään ja heitä kiinnostivat talouteen liittyvät asiat. Vastaavasti osalla oppilaista taloustaidot olivat hyvin heikkoja ja heillä ei ollut juuri mitään käsitystä talouteen liittyvistä asioista. Opettajat toivat talousopetuksen hyvinä käytänteinä esiin muun muassa toiminnallisuuden, pelit, ryhmätyöt ja projektit. Lisäksi opettajat nostivat esiin tarpeen lisätä 9.-luokalle pakollista kotitalousopetusta nuorten taloustaitojen edistämiseksi. Tulokset olivat hyvin samankaltaisia verrattuna aiempaan tutkimukseen ja kirjallisuuteen. Nuoret ovat hyvin heterogeeninen ryhmä. Peruskoulujen talouskasvatuksella edistetään kodin ohella merkittävästi nuorten taloustaitoja. Jatkossa olisi tarve tutkia laajemmin nuorten taloustaitoja, kuten esimerkiksi vanhempien antaman talouskasvatuksen vaikutuksia nuorten käyttäytymiseen, asenteisiin ja malleihin.
  • Schreck, Juri (2021)
    Tämä kirjallisuuskatsaus nivoo yhteen teoreettisia ja käytännön näkemyksiä siitä, mitä talouskasvatus on tai mitä sen tulisi olla kouluinstituution näkökulmasta. Näkemyksiä ja määritelmiä on olemassa valtavasti, vaikka talouskasvatus nykyisellään on varsin moderni kokonaisuus. Talouskasvatuksen tarkastelu analyyttisesti ei ole mielekästä, jos käsitteellinen määrittely ei ole yhteneväinen. Tarkasteltaessa talouskasvatusta onkin keskeistä huomata sen nykyisin kattavan myös yksilöiden henkilökohtaista omaa talouden hallinnan osa-aluetta. Usein talouskasvatukseen liittyy vahvojakin ennakkoluuloja ja virhekäsityksiä. Tällä tutkielmalla pyrin selkeyttämään sitä, mitä talouskasvatus koulussa on sekä teoreettisella tasolla Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin (2014) nojautuvalla tarkastelulla että käytännössä aiheeseen liittyvän tutkimuskirjallisuuden tarkastelulla. Opetussuunnitelmasta nostan selkeitä talouskasvatukseen viittaavia sisältöjä eri oppiaineista, sillä talouskasvatus ei ainakaan toistaiseksi ole oma oppiaineensa. Lisäksi tarkastelen talouskasvatuksen toteutumisen mahdollisuuksia ja edellytyksiä opetukselle asetettujen reunaehtojen valossa. Tutkimuskirjallisuuteen pohjautuvan tarkastelun keskiössä on pyrkimys vetää yhteen sellaisia isompia konkreettisia kokonaisuuksia, joihin talouskasvatuksella pyritään. Tämän tarkastelun pohjalta tiivistän talouskasvatuksen keskeisimmän sisällön kolmeen kategoriaan: kestävään oman talouden hallintaan, riittävään taloudelliseen lukutaitoon ja väistämättömien osaamiserojen tasaamiseen. Lisäksi tässä kirjallisuuskatsauksessa selvitetään todellista nuorten mitat tua taloudellista osaamistasoa. Tämä tarkastelu liittyy suomalaisnuoria koskeviin tuloksiin vuoden 2018 PISA:n talousosaamisen arvioinnissa ja niistä tehtyihin tulkintoihin ja raportteihin. PISA 2018 -tutkimuksen talousosaamista koskevien tulosten perusteella suomalaisnuorten taloudellinen osaamistaso on kansainvälistä kärkitasoa ja suomalaisella kouluinstituutiolla on jopa erityisen hyvä mahdollisuus vaikuttaa tähän. Tuloksista huolimatta keskustelu talouskasvatuksen ympärillä ei tunnu laantuvan. Osaltaan tähän voi vaikuttaa melko huolestuttavat tutkimustulokset suomalaisnuorten keskinäisten osaamiserojen kasvamisesta kansainvälisellä tasolla vertailtaessa todella suuriksi. Useassa yhteydessä osaamiserojen selittäjäksi nousee nuorten sosioekonominen tausta. Talouskasvatus Suomessa onkin seuraavan haasteen edessä pyrkimyksissään näiden erojen tasoittamiseen.
  • Hypén, Sonja (2023)
    Nuorten talousosaamisesta on oltu huolissaan, koska nuorten velkaantuminen ja maksuhäiriömerkinnät ovat yleistyneet. Heikkoon osaamisen on etsitty syitä muun muassa koulutusjärjestelmästä, mutta aikaisemmat tutkimukset ovat myös osoittaneet, että muun muassa sosioekonominen tausta on yhteydessä nuorten talousosaamiseen. Aikaisemmissa tutkimustuloksissa on myös havaittu jo vuosikymmeniä sitten, että kotitausta on yhteydessä nuorten koulumenestykseen. Suomalaisten nuorten talousosaamista on kuitenkin tutkittu vielä suhteellisen vähän, minkä takia vuoden 2018 PISA talousosaamisen arvioinnin tulokset antavat tärkeää tietoa suomalaisnuorten talousosaamisen tasosta. Tutkimuksessa tarkastellaan miten nuorten sosioekonominen tausta näyttäytyy vuonna 2018 saaduissa talousosaamisen arvioinnin PISA-tuloksissa. Tutkimus toteutettiin empiirisenä tutkimuksena, jossa tutkimusaineistoa analysoitiin temaattisen analysoinnin avulla. Tutkimusaineistona käytettiin Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisemaa PISA18 Talousosaamisen arvioinnin raporttia, mihin on koottu talousosaamisen päätulokset, tutkimuksen arviointinäkökulmat sekä aineisto. Kuten aiemmatkin tutkimukset ovat osoittaneet myös talousosaamisen tuloksissa sosioekonominen tausta vaikutti nuorten talousosaamisen tasoon. Ylimpään sosioekonomiseen neljännekseen kuuluvat nuoret saivat parempia tuloksia talousosaamisen arvioinnista verrattuna alimpaan neljännekseen kuuluviin. Sosioekonominen tausta näyttäytyi niin nuorten rahanlähteissä, rahankäytössä kuin talousosaamisen tiedonlähteissäkin. Saaduista tuloksista huolenaiheena nousi esille nuorten osaamisen tason välinen suuri vaihtelu sekä sen kytkeytyminen sosioekonomiseen taustaan.