Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "taloustaidot"

Sort by: Order: Results:

  • Sirén, Varpu (2022)
    Aiemmat tutkimukset osoittavat, että yhteiskunnassamme taloustaitojen tärkeys on korostunut muun muassa nuorten maksuhäiriöiden ja velkaantumisen johdosta. Nuorten taloustaitojen edistäminen ja talouskasvatus ovat yhteiskunnallisesti tärkeitä tekijöitä nykypäivän muuttuvissa taloudellisissa tilanteissa. Peruskouluissa kehitetään kodin lisäksi merkittävästi nuorten talousosaamista. Lisäksi peruskoulut toimivat tasa-arvoa edistävässä roolissa opettaessa kaikille nuorille taloustaitoja. Kotitalousopetuksen talouskasvatuksella pyritään edistämään nuorten talouteen liittyvää tietotaitoa sekä heidän kykyään soveltaa oppejaan omaan elämäänsä. Tutkielmani tarkoituksena on selvittää kotitalousopettajien (n=5) näkemyksiä ylä-kouluikäisten nuorten taloustaidoista sekä tuoda esiin käytännön keinoja kotitalousopettajien talousopetukseen. Tutkimuskysymykset ovat 1. Millaisia ovat kotitalousopettajien näkemykset yläkouluikäisten nuorten taloustaidoista? 2. Millaisia opetuskäytänteitä kotitalousopettajilla on yläkouluikäisten taloustaitojen opettamiseen? Empiirinen tutkimus toteutettiin kvalitatiivisella eli laadullisella tutkimusotteella. Tutkimusmenetelmänä käytettiin puolistrukturoitua teemahaastattelua, jonka avulla lähdettiin etsimään tutkimuskysymyksiin vastauksia. Aineisto koostui kotitalousopettajien (n=5) teemahaastatteluista, jotka toteutettiin yksilöhaastatteluina maalis-huhtikuun 2022 aikana Microsoft Teams -videokonferenssi alustalla. Litteroidut haastattelut analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin keinoin. Haastatteluista saatiin tutkimuskysymyksiin vastauksia. Kotitalousopettajat näkivät yläkouluikäisten taloustaidot hyvin vaihtelevina. Osa oppilaista oli hyvin tietoisia omasta rahankäytöstään ja heitä kiinnostivat talouteen liittyvät asiat. Vastaavasti osalla oppilaista taloustaidot olivat hyvin heikkoja ja heillä ei ollut juuri mitään käsitystä talouteen liittyvistä asioista. Opettajat toivat talousopetuksen hyvinä käytänteinä esiin muun muassa toiminnallisuuden, pelit, ryhmätyöt ja projektit. Lisäksi opettajat nostivat esiin tarpeen lisätä 9.-luokalle pakollista kotitalousopetusta nuorten taloustaitojen edistämiseksi. Tulokset olivat hyvin samankaltaisia verrattuna aiempaan tutkimukseen ja kirjallisuuteen. Nuoret ovat hyvin heterogeeninen ryhmä. Peruskoulujen talouskasvatuksella edistetään kodin ohella merkittävästi nuorten taloustaitoja. Jatkossa olisi tarve tutkia laajemmin nuorten taloustaitoja, kuten esimerkiksi vanhempien antaman talouskasvatuksen vaikutuksia nuorten käyttäytymiseen, asenteisiin ja malleihin.
  • Ahlgren, Alisa (2023)
    Tutkielmassa tutkin kuluttajakasvatusta, sen taustoja ja sen tuomia mahdollisuuksia lasten talousosaamisen mahdollistajana sekä kestävämmän tulevaisuuden rakentajana. Kuluttajakasvatus on keskeisessä osassa puhuttaessa yhdenvertaisemmasta sekä kestävämmästä tulevaisuudesta, sillä siihen liittyy monenlaisia näkökulmia. Koulussa tapahtuvalla kuluttajakasvatuksella voidaan myös melko tasavertaisesti edesauttaa sitä, että jokainen oppilas saa edes jonkin verran ymmärrystä taloustaidoista ja kuluttamiseen liittyvien teemojen tärkeistä aiheista. Tutkielma on toteutettu kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Teoreettisessa viitekehyksessä tarkastelen kuluttamisen ja kuluttajuuden käsitettä, kuluttajakasvatusta sekä kuluttajakasvatuksen toteutumista peruskoulun opetussuunnitelman perusteissa. Tutkielmassa mukana on viisi tieteellistä artikkelia, jotka on julkaistu vuoden 2000 jälkeen. Näistä kolme on suomenkielistä ja kaksi englanninkielistä, joista toinen on Tanskasta ja toinen Turkista. Tutkielmassa tulokset painottavat kuluttajakasvatuksen tärkeyttä ja sen erilaisia mahdollisuuksia kestävämmän ja tasavertaisemman tulevaisuuden rakentajana. Tutkielma toi myös esiin millaisia opetusmenetelmiä kuluttajakasvatuksen käsittelyssä koulumaailmassa voisi olla hyvä hyödyntää. Lisäksi kahdessa tutkielmaan valikoituneista artikkeleista, kerrottiin kyselytutkimuksen sekä haastattelun muodossa toteutetuista tutkimuksista, joissa tutkittiin oppilaiden kokemuksia kuluttajakasvatuksen tärkeydestä sekä myös siitä, miten nuoret ovat kokeneet koulun talouskasvatuksen. Näistä artikkeleista nousi esiin tarve kuluttajakasvatukselle erilaisista sosioekonomisista asemista tulevien nuorten tasavertaisemman tulevaisuuden rakentajana sekä se, että kuluttajakasvatuksen aiheet on tärkeä integroida osaksi lasten ja nuorten oman arjen teemoja ja asioita.
  • Hoffrén, Noora (2020)
    Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää kuluttajuuden vaikutuksia nuorten identiteettiin, nuorten kokemuksia omista taloustaidoista ja tekijöitä, jotka vaikuttavat niihin. Myös käyttörahan määrään vaikuttavia tekijöitä tarkasteltiin. Aiemmat vähäiset tutkimukset aiheesta osoittavat vanhempien olevan suuressa asemassa taloustaitojen opettamisessa, ja että kuluttajakasvatusta kaivattaisiin kouluihin enemmän. Tutkielmassa otetaan selvää, miten kuluttajuus vaikuttaa nuorten identiteettiin, minkälaisiksi nuoret kokevat taloustaitonsa sekä mitkä tekijät vaikuttavat nuorten taloustaitoihin ja käytettävissä olevan rahan määrään. Tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena kuudesta tutkimusjulkaisusta. Kuvailevan kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena oli muodostaa luonteva kokonaiskuva nuorten taloustaidoista. Aineisto hankittiin pääosin hakukone Googlea ja Google Scholaria sekä Helsingin yliopiston hakupalvelu Helkaa hyödyntäen. Aineiston analyysissä käytettiin sisällönanalyysiä, jotta saatiin parhaiten ja edustavimmin kuvattua tekstin merkitykset. Aineiston käsittelyyn käytettiin teemoittelua, eli tekstissä esiintyneet ilmaisut jaettiin viiteen värikoodattuun luokkaan. Nuorten käyttämät tavarat ja palvelut sekä oma tyyli olivat tärkeitä osia itsensä esille tuomisessa ja itsetunnon kohottamisessa. Nuoret ilmaisivat itseään ja sosiaalista asemaansa erityisesti (merkki)vaatteilla. Isoa osaa nuorista kiinnosti oman rahankäytön suunnittelu ja talousasiat. Heillä oli kattava käsitys, minkälaiset piirteet omasi taloustaidoiltaan huono henkilö verrattuna henkilöön, jonka taloustaidot olivat hyvät. Talousosaamisen tasoon vaikuttivat nuoren oma kiinnostus talousasioita ja -taitoja kohtaan sekä talousopetukseen osallistuvat tahot ja niiden käyttäjäystävällisyys. Nuorille jaettavan taloustiedon oppimateriaalin luomisessa tärkeintä oli sen käytännöllisyys ja ajankohtaisuus nuoren elämään juuri sillä hetkellä. Käytettävissä olevan rahan määrään vaikutti eniten sukupuoliero, mutta myös sosioekonomisella asemalla, perhetaustalla ja asuinpaikkakunnalla oli merkitystä.